Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 981

Objavljeno prije

na

PLUS


STJEPAN MESIĆ, predsjednik Hrvatske, osudio je 5. avgusta, na svečanosti u Kninu posvećenoj 14. godišnjici vojne akcije Oluja, ,,sve ratne zločine počinjene u Domovinskom ratu”. „Još jednom bez najmanje kolebanja osuđujem sve zločine počinjene u vrijeme Domovinskog rata bez obzira na to tko ih je počinio i tko su bile žrtve. Zločine počinjene pod krinkom hrvatstva moramo osuditi još energičnije jer bacaju sjenu na pravednu i plemenitu borbu hrvatskih branitelja i na njihovu žrtvu. Ova Hrvatska nije sazdana na zločinu, za razliku od jedne druge tvorevine u vrijeme Drugog svjetskog rata koja je uzurpirala hrvatsko ime. Takozvana NDH bila je zasnovana na zločinačkoj ideologiji i bila je prožeta zločinom, što je u inozemstvu svakome jasno, a u Hrvatskoj na žalost još nije”, kazao je Mesić. Tako jednostavno i tako normalno.

skupstina-3021BESPLATAN TV SIGNAL iz crnogorskog parlamenta, posredstvom interne televizije, od jeseni će biti dostupan svim televizijama, što će omogućavati da sve TV stanice koje budu zainteresovane mogu da prenose sjednice parlamenta i njegovih radnih tijela.
TV Crne Gore je do sada jedina bila u prilici da direktno prenosi plenarne sjednice parlamenta. Ideja zaslužuje podršku, jer će tako i TV gledaoci izvan Crne Gore biti u prilici da iz prve ruke vide kako koalicija na vlasti, premijer i ministri izigravaju demokrate i uvjeravaju opozicione poslanike i javnost da sve u Crnoj Gori savršeno funkcioniše. Šteta samo što se za prenose iz crnogorskog parlamenta neće otimati strane TV stanice.

MINUS

saobracajna-policijaSAOBRAĆAJNA POLICIJA oduzela je zaprežna kola i motore sa improvizovanim prikolicama stanovnicima romskog izbjegličkog naselja na Vrelima ribničkim u Podgorici. Sakupljanje gvožđa, aluminijuma, bakra i drugih sirovina mnogim romskim porodicama jedni je izvor prihoda. Policija je Azisu Jašariju oduzela motor sa prikolicom. On je objasnio da su policajci insistirali da položi vozački ispit i stekne dozvolu. ,,Ne znam kako da položim vozački ispit kada niko od nas nema crnogorsku ličnu kartu. Imamo samo izbjeglička dokumenta. Taj motor je hranio moju porodicu prethodnih deset godina. Kako ću sada da živim. Počeću da kradem i prodajem drogu. Moja porodica mora od nečega da živi”, rekao je Jašari koji je sa familijom izbjegao sa Kosova. Romi iz podgoričkog naselja Konik tvrde da su troje djece iz izbjegličkog kampa u bolnici zbog gladi.

zeljezara-niksicVLASNIK NIKŠIĆKE ŽELJEZARE sprema se da bježi, upozorio je Sindikat zaposlenih u toj kompaniji crnogorsku vladu. Sadašnji vlasnik fabrike, kompanija Montenegro spešeliti stil, mogla bi pobjeći, jer sve podsjeća na vrijeme uoči bjekstva nekadašnjeg vlasnika, ruske kompanije Midlend risorsis, saopštio je sindikat. Jedan od znakova mogućeg bjekstva je taj što se iz Željezare ,,naprečac otprema i izvozi gotova roba”, navedeno je u saopštenju sindikata. Pravi razlog prestanka proizvodnje u Čeličani je nedostatak starog gvožđa, a ne remont elektro-distributivne mreže, kako se spekuliše, saopštio je sindikat. Vlada se nije oglašavala povodom upozorenja Željezarinog sindikata. Otuda nije stizao nikakav glas ni kad se uveliko pričalo da Rusi spremaju bježaniju iz Željezare.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo