Povežite se sa nama

DRUŠTVO

BELIVUK ZLOČINE ČINIO I U CRNOJ GORI: Ubistva dogovarali preko Skaja

Objavljeno prije

na

Aplikacija Skaj povezuje crnogorsku i srbijansku mafiju, ali i dalje ne otkriva nalogodavce

 

Kada je prije mjesec podignuta optužnica protiv beogradskog kriminalaca Veljka Belivuka, člana takozvanog kavačkog klana, zbog gnusnih zločina počinjenih na srbijanskoj teritoriji, u bezbjednosnim i skupštinskim krugovima odmah su počele da kruže priče da je ista grupa „operisala“ i na teritoriji Crne Gore. Da je to tačno potvrdilo je i nedavno saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Oni su saopštili da su pokrenuli postupak protiv Belivuka, njegove desne ruke i organizatora ubistava Marka Miljkovića, jednog od ubica njihovog klana Nenada Jovanovića i visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana – Nikšićanina Radoja Živkovića. Tužilačka istraga, koju vodi specijalni tužilac Saša Čađenović, dovela je do osnovane sumnje da su 2020. godine u naselju Spuž, nekoliko kilometara od Danilovgrada ubili Damira Hodžića i Adisa Spahića iz Bara, pripadnike suprotstavljenog škaljarskog klana i bliske saradnike ubijenog šefa barskog klana Alana Kožara. Oni su, prema saopštenju SDT-a, osumnjičeni da su 14. oktobra 2020. godine po dogovoru ubili Hodžića i Spahića. Prema navodima iz istrage, Živković je obezbijedio kuću u koju je namamio Hodžića i Spahića. Belivuk, Miljković i Janković su, sumnjaju, ilegalno ušli u Crnu Goru i došli do te kuće kako bi izvršili zločin.

„Nakon izvršenog teškog ubistva na štetu H.D. i S.A, N. N. pripadnici kriminalne organizacije uklonili su tragove izvršenih krivičnih djela na način što su tijela oštećenih H.D. i S.A. zakopali na nepoznatoj lokaciji, te istovremeno iz kuće uklonili tragove krvi oštećenih na način što su prali zidove unutrašnjosti kuće i mijenjali podove. Na označeni način B.V, M. M. i J. N. su kao saizvršioci izvršili krivično djelo teško ubistvo, dok je osumnjičeni Ž.R. izvršio krivično djelo teško ubistvo izvršeno putem pomaganja“, navodi se u saopštenju SDT-a.

Izvor Monitora, upućen u istragu, kaže da su izgradili čvrst predmet na osnovu komunikacija između članova organizovane kriminalne grupe, izuzete iz Skaj aplikacije, i drugih dokaza koje su prikupili u istrazi. Izuzeti dokazi prilikom pretresa kuće poslati su na vještačenje u danilovgradski Forenzički centar, a rezultati još nijesu gotovi. Kada se steknu uslovi, Čađenović će saslušati članove kriminalne grupe – Belivuka i Miljkovića, koji se nalaze u istražnom zatvoru u Beogradu.

Dvostruko ubistvo u Spužu otkriveno je zahvaljujući Europolu, koji je mjesecima izvodio tajnu akciju, a kad je prikupio sve informacije i čvrste dokaze putem međunarodne pravne pomoći dostavio ih je Srbiji i Crnoj Gori. Srpski ,,kasapin“ i njegova grupa otkriveni su kada su inostrane službe razbile aplikaciju Skaj, za koju su kriminalci vjerovali da je sigurna.  Hodžić i Spahić, kao što je bio slučaj sa mnogim srbijanskim kriminalcima, vodili su se kao nestali u bezbjednosnim krugovima. Sumnje istražnih organa da je riječ o ubistvu, potvrdila je izuzeta komunikacija. Međutim, dok su tijela ubijenih u Srbiji uništena koristeći mašinu za mljevene mesa, tijela ubijenih Crnogoraca su, kako se sumnja, negdje zakopana.

Kao što je Monitor ranije pisao, sve je počelo sprječavanjem šverca kokaina u Sloveniji, kada su uhapšeni gotovo svi pripadnici „slovenačke ćelije kavčana“. Zapadne bezbjednosne službe prikupile su dokaze za šverc kokaina u Sloveniji i omogućile hapšenje članova grupe zadužene za transport kokaina i skladištenje u holandsku luku i došle i do dokaza da se obavljaju milionski prenosi novca u kešu širom Evrope, a koji je stečen prodajom kokaina. Prateći djelovanje kriminalnih grupa, istražitelji su prikupili mnoštvo dokaza za monstruozna ubistva, među kojima su prepiske, tonski zapisi, snimci, fotografije iz Skaj aplikacije kriptovanih telefona i dostavili ih srpskoj i crnogorskoj policiji.

Među dokazima tužilaštva našao se i transkript razgovora koji sadrži detalje zločina u Spužu. Na osnovu materijala Europola, postupak protiv Belivuka i njegovih pomagača mogao bi dobiti sudski epilog i u Crnoj Gori. U komunikaciji Belivuk sa saradnicima dogovara ubistva i obavještava druge članove grupe o izvršenim ubistvima.

„Brate, Zemo i Hell (Janković) i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvato svog, meni je zapao ’Kasap’ (Hodžić), ’Kratos’ (Miljković) je hvato ’zeta’ (Spahića), ’Hell’ je hvato M (Mile Radulović), to što je ’Kasap’ imao utoku i potegnuo, brate, to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako, brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli tu u grupi, ako se vidi i potegne odmah se puca. Brate, to nema šta tu da se pravdamo“, objašnjavao je Belivuk u prepisci.

Belivukovo kodno ime bilo je Soprano, Hodžić je označen kao „kasapin“, a Spahić je dobio kodno ime jer je Hodžiću bio zet. Mile Radulović je visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana, kojeg su, kako se sumnja, Belivuk i ekipa oteli u Crnoj Gori i njegov kriptovani telefon koristili kako bi namamili žrtve.  Njega su zarobili i mučili dva mjeseca, a sumnja se da su ga na kraju i ubili. Upravo Radulović bio je mamac za Lazara Vukićevića, čiji tragovi krvi su pronađeni u ozloglašenoj kući Belivukove ekipe u Ritopeku. Sumnja se da je Radulović namamio više osoba iz redova škaljarskog klana, među kojima su Igor Dedović i Stevan Stamatović, koji su ubijeni u Atini, Alan Kožar i Damir Hadžić, koji su likvidirani na Krfu. Njihovu lokaciju je odao Kapetan, koji je važio za povjerljivog čovjeka u škaljarskom klanu.

U komunikaciji Miljković piše da će Radulović, pod kodnim imenom Kapetan, dočekati istu sudbinu dvojice Barana. Tužilaštvo u saopštenju navodi samo da je Radulović premješten na drugu lokaciju.

U Specijalnom državnom tužilaštvu tvrde da se, za sada, kao organizator ove kriminalne grupe označava Belivuk i još jedna neidentifikovana osoba, koja je odlučivala ko će se naći na listi za odstrijel, birala mjesto, vrijeme, način izvršenja likvidacije i sve to finansirala. Saopštili su da je svaki član ove kriminalne grupe imao jasno definisane uloge i zadatke. U slučaju morbidnog zločina u Spužu, ključnu ulogu odigrao je Radoje Živković, koji je iskoristio Hodžićevo povjerenje i namamio ih u kuću u Spužu, gdje su i likvidirani. On je obezbijedio kuću, a nakon toga stupio u telefonsku komunikaciju sa Hodžićem. Iskoristio je njegovo povjerenje i tražio od njega i Spahića da dođu u kuću koju je koristio, kako bi se vidjeli. Za to vrijeme su osumnjičeni Belivuk, Miljković i Janković nelegalnim putem, mimo graničnih prelaza, ušli u Crnu Goru i došli do kuće Živkovića, gdje su  ubili Hodžića i Spahića.

U saopštenju SDT-a se navodi da je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline. Za sada nepoznati, drugi organizator birao je žrtve koje su trebale da budu likvidirane, obezbjeđivao materijalna sredstva za izvršenje krivičnog djela, određivao vrijeme, mjesto i način izvršenja krivičnih djela, prikupljao podatke o kretanju pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacija koje treba lišiti života.

Istraga, kao i u Beogradu, još nije otišla dalje od kriminalaca, odnosno izvršilaca krivičnih djela. Još je nejasno ko je pružio logističku pomoć i organizovao Belivuka i ubice da djeluju u Crnoj Gori. U Srbiji optužuju aktuelnu vlast da je „šurovala“ sa Belivukovim klanom, zbog čega je i mogao nesmetano da radi. Da li su i koliko vlasti u Crnoj Gori upletene u kriminalne radnje i dalje istražuju bezbjednosne službe, ali „krupne ribe“ ni na vidiku.

 

Demokrate pozivaju Lazovića na odgovornost

Na obavještenje o pokretanju tužilačkog postupka protiv Belivuka, oglasili su se i političari Demokratske Crne Gore. Oni su indirektno optužili bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zorana Lazovića za povezanost sa Belivukom.

Poslanik Demokratske Crne Gore i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Boris Bogdanović kazao je da su dužni da postave nekoliko pitanja Zoranu Lazoviću i Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i da nadležni hitno trebaju da ispitaju Lazovića kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi  sa slučajem teškog ubistva u Crnoj Gori za koje se terete Veljko Belivuk i njegova kriminalna grupa.

,,Pored naznačenih svirepih operacija, kakve je još zadatke i planove imao klan Belivuka u Crnoj Gori i po čijem nalogu? Ko su pripadnici UP-a koji su bili zaduženi za praćenje Belivuka 24 časa dnevno? Kod koga je boravio Belivuk tokom posjete Crnoj Gori, sa kime se sve od građana Crne Gore i pripadnika bezbjednosnih struktura Crne Gore sretao i družio? Ko je tokom posjete obezbjeđivao Belivuka? Ko je Belivuku bio domaćin kojeg Lazović pominje u svom obraćanju javnosti”, naveo je Bogdanović.

Lazović je 28. januara, nakon što je spriječena likvidacija Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Tivtu, koju su organizovali škaljarci, na pres konferenciji saopštio da su istog momenta kad su saznali da su došli u Crnu Goru, sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore i tražili da kažu razloge dolaska.

„Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti. Nema potrebe strahovati od one strukture stanovništva koja pripada kriminalnim grupama ako nemamo podatke da su negativno nastrojeni prema Crnoj Gori”, kazao je tada Lazovć.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da se iz saopštenja SDT-a saznaje da su „prijatelji Crne Gore“ mjesecima prije konferencije Lazovića, ,,upravo usred Crne Gore realizovali gnusne zločine, nalik onima koje su, kako čujemo od nadležnih u Srbiji, činili u Ritopeku”.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

GDJE SU TUŽIOCI KOJI SU NAPRAVILI PROPUSTE U SLUČAJEVIMA NAPADA NA NOVINARE: Greškama stigli do visokih pozicija

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tužioci koji su napravili propuste u slučajevima napada na novinare u najvećem broju slučajeva su  napredovali ili nastavili da obavljaju visoko pozicionirane poslove u tužilaštvu, pokazuje istraživanje Monitora i CIN CG. Odgovornost za njihove propuste u tim istragama, pa i kada su utvrđeni pred sudovima, nikada nije pokrenuta

 

Tužioci koji su napravili propuste u slučajevima napada na novinare napredovali su ili nastavili da obavljaju visoko pozicionirane poslove u tužilaštvu, pokazuje istraživanje Monitora i Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG). Odgovornost za propuste u tim istragama, pa i kada su utvrđeni pred sudovima, nikada nije pokrenuta.

Tužilaštvo godinama ponavlja da su im istrage napada na novinare među prioritetima. Ipak, najveći dio – oko 100 napada na novinare i imovinu medija koji su se dogodili u posljednjih 17 godina – nije dobio odgovarajući epilog.

Na rasvjetljavanje još čekaju i najteži slučajevi kao što je ubistvo suvlasnika, direktora i glavnog urednika dnevnika Dan Duška Jovanovića, pokušaji ubistva Tufika Softića i Olivere Lakić.

Tokom protekle godine zabilježen je napredak u ažurnosti istraga napada na novinare od strane policije i tužilaštva, pa su pojedini napadi u kratkom roku dobili sudski epilog. Ipak, za mnoge od ranijih slučajeva nema na vidiku razrješenja. Kao ni odgovornosti za tužilačke greške.

SLUČAJ TUFIKA SOFTIĆA: Jedan od najdrastičnijih primjera u kom su tužioci napravili ozbiljne propuste, a potom napredovali je istraga u slučaju pokušaja ubistva novinara Tufika Softića u novembru 2007. godine.

Softićev advokat Dalibor Tomović za Monitor podsjeća da su „počinjeni brojni propusti od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama i Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, od kojih su mnogi konstatovani i u odluci Ustavnog suda i pravnosnažnoj presudi Osnovnog suda u Podgorici, a koji su doveli do toga da istraga i izviđaj nijesu bili djelotvorni“.

Državni tužioci koji su vodili istrage u slučaju Softića, od 2007. do 2015. godine, bili su: Jadranka Mićović, zamjenica osnovnog državnog tužioca u Beranama. Ona je bila dežurni tužilac u vrijeme napada na Softića 2007. godine. Sada je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Beranama. Vladan Đalović, tadašnji zamjenik osnovnog državnog tužioca u Beranama ( saslušao Draška Vukovića 1. 07. 2014), sada je tužilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju. Rifat Hadrović, rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, sada je član Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, dok je Gorica Golubović, tadašnji rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama, u međuvremenu penzionisana.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 5. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TURISTIČKA SEZONA 2022.: Patriotsko naštimavanje brojki

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ovogodišnja ljetna turistička sezona najkraća je do sada, sa izuzetkom one u vrijeme epidemije kovida. Veoma je kasno počela, poslije 15. jula i može trajati najduže do 15. ili 20. avgusta. Orijentisana je na regionalno tržište, na siromašniju klijentelu. Broj gostiju iz zemalja Zapadne Evrope je zanemarljiv

 

Da nam ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović nije pojasnio kako je promocija turizma poseban vid patriotizma, ne bismo znali da su pojedine izjave i tekstovi u medijima posvećeni turizmu, sa podacima o podbačaju turističke sezone, nepatriotske aktivnosti usmjerene protiv Vlade i države, koja mora održati imidž turističke sile sa više nego uspješnom turističkom sezonom, bila ona takva ili ne. Patriotski je iznositi naštimovane brojke, vješto ignorisati drugačiju sliku od one koju svaka vlast želi da vidi. Patriotski je, u suštini poručuje ministar, ili politički profitabilno, prosto lagati.

Na sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, koja je početkom ove sedmice održana u Budvi, Đurović je ocijenio  kako je ovogodišnja sezona ,,korektna i uspješna, da je daleko od katastrofalne kako neki žele da je predstave”.

Ministar je kritikovao medije iz susjednih država koji su prenijeli zvanične podatke o zabrinjavajuće lošoj posjeti u Crnoj Gori, polovinom jula, u špicu sezone, uz izjave turističkih radnika, fotografije polupraznih plaža i ugostiteljskih objekata. Zajednički naslov bio je – ,,pukla” sezona na Crnogorskom primorju.

,,Nažalost, i neki regionalni mediji dali su neku dozu ekskluziviteta da pričaju o nečemu što nije tačno, ali i pojedinci koji su dali vjetar u leđa i koji ne shvataju da je promocija turizma jedan čin patriotizma. Vrlo je lako kuditi, ali je pametnije da ne nasijedamo na zamke koje nam konkurencija nameće, koja želi da istakne svoje prednosti i tuđe mane. Zadovoljan sam što crnogorski mediji ne idu u tom pravcu“, kazao je ministar Đurović.

Mogao je ministar turizma najprije označiti premijera Dritana Abazovića kao prvog nepatriotu. On je javno potvrdio da sezona protiče ispod očekivanja, svaljujući dio krivice na turističke radnike i ugostitelje zbog nerealnog povećanja cijena usluga, smještaja, hrane i pića, kao da smo Azurna obala. I  priznao da je sezona u malom zakašnjenju.

Kada su se u Vladi presabrali, nakon odjeka lošeg glasa širom turističkih tržišta, odlučili su da stupe u akciju. Kao po komandi  iz turističkih organizacija primorskih gradova počele su da stižu ohrabrujuće vijesti o talasu masovnih dolazaka  krajem jula i početkom avgusta. Posjeta turista Crnoj Gori počinje da obara rekorde, pa čak i brojke iz mitske sezone, ljeta  2019. Uslijedilo je bombardovanje podacima o broju putnika sa graničnih prelaza, sa aerodroma, koji treba da nas uvjere da,  iako su malo kasnili, turisti  stižu, ispunjavaju sve nade i spasavaju sezonu.

Da je sezona ,,iznad svih očekivanja” uprkos negativnoj propagandi, zaključio je i premijer Abazović na svom tviter nalogu, komentarišući 6 kilometara duge kolone automobila koji se kreću ka Crnoj Gori. Zastoje i višesatno čekanje na granici nije pominjao.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 5. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

DF I URA PREUZELI VLAST U BUDVI: Taster povjerenici u akciji

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukoliko Odbor povjerenika imenuje Mila Božovića za potpredsjednika opštine, dvije vodeće funkcije u Budvi pripadaće DF-u, uprkos tome što DF nije osvojio apsolutnu većinu. Vlast DF-a u Budvi trenutno je nelegitimna, nema većinu u lokalnom parlamentu. Predsjednik Marko Bato Carević vlada gradom sa 11 odborničkih mandata, bez podrške ostalih parlamentarnih stranaka

 

Julske tropske vrućine u Budvi, protesti odbornika, obezbjeđenje na vratima parlamenta i policija u prostorijama gradske uprave, podsjetile su u srijedu, 27. jula na burna politička događanja od prije dva ljeta. Opet arogancija, sila i zabrane predstavnicima građana Budve da prate zasijedanje parlamenta, koje, za razliku od svih dosadašnjih, vodi Odbor povjerenika, sedam  anonimnih osoba, koje po odluci Vlade, vrše funkciju Skupštine, do izbora nove.

Ponovo uzurpacija vlasti i ovlašćenja, zauzimanje pozicija pred zakazane izbore za 23. okotobar. Već viđeno, ali sa jednom bitnom promjenom. Uoči lokalnih i parlamentarnih izbora 2020. na vlast u Budvi jurišala je Demokratska partija socijalista uz obilatu logistiku policijskih snaga, državnih organa i svojih članova.

Sada to radi vlada premijera Dritana Abazovića preko Odbora povjerenika, grupe Vladinih namještenika i „nezavisnih” građana. Povjerenici su delegirani iz raznih ministrstava iz Podgorice i dvoje Budvana čija je politička orijentacija bliska partijama koje podržavaju aktuelnu manjinsku Vladu.

Za učvršćivanje vlasti pojedinih stranaka uoči oktobarskih izbora za Budvu je pripremljen poseban scenario institucionalng napada na Skupštinu Opštine. Vlada i partije koje je podržavaju, žele da po svaku cijenu iskoriste pravni vakuum i bezvlašće u Budvi, u kojoj je krajem marta uvedena prinudna uprava.

Svoje interese gura Demokratski front, čiji je istaknuti funkcioner i predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević uputio predlog Odboru povjerenika da na prvom zasijedanju, 27. jula, daju saglasnost za imenovanje funkcionera DF-a Mila Božovića, na upražnjenu funkciju potpredsjednika Opštine. Carević je prethodno, 7. juna, donio rješenje o imenovanju Božovića za svog pomoćnika. Ostalo je da njegov predlog Odbor povjerenika usvoji.

Već utvrđeni dnevni red sjednice Odbora, dopunjen je predlogom Carevića i o njemu će se povjerenici izjasniti u ponedeljak 1. avgusta, u nastavku sjednice koja je u srijedu prekinuta.

Ukoliko Odbor povjerenika imenuje Mila Božovića za potpredsjednika, dvije vodeće funkcije u Budvi pripadaće DF-u, uprkos tome što DF nije osvojio apsolutnu većinu. Vlast DF-a u Budvi trenutno je nelegitimna, nema većinu u lokalnom parlamentu. Predsjednik Carević vlada gradom sa 11 odborničkih mandata, bez podrške ostalih parlamentarnih stranaka. Izbornu listu DF-a zbog, kako su kazali, samovolje Carevića, napustile su Prava Crna Gora i SNP, koje su kasnije sa te liste isključene.

Milo Božović je lider Opštinskog odbora DF-a u Budvi i nosilac izborne liste za predstojeće lokalne izbore, pa će njegovo imenovanje na funkciju potpredsjednika biti svojevrsni politički skandal u realizaciji Odbora povjerenika čiji su članovi bliski URA i partijama iz DF-a. Predsjednik Odbora povjerenika Nebojša Jušković imao je pripremljeno i potpisano rješenje o postavljenju Božovića prije održavanja sjednice. Podgoričanin Jušković dolazi iz Ministarstva finansija, uživio se u ulogu glavnog zakonodavca budvanskog parlamenta, te je na startu zabranio pristup odbornicima Demokrata koji su u svojstvu građana htjeli da prisustvuju sjednici. Došlo je do kraće prepirke, nakon čega su pripadnici policije stigli u hol zgrade budvanske Opštine.

Jušković, blizak Socijalističkoj narodnoj partiji koja participira u Abazovićevoj vladi, treba sda ispuni želje Carevića, koji je tu partiju u Budvi izbacio sa svoje izborne liste i posalo u opoziciju.

Na angažman Juškovića primjedbe imaju i Demokrate. Predsjednik OO Demokrata Budve Krsto Radović optužio je Juškovića da im se sveti jer su Demokrate bile protiv njegovog imenovanja za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo, što je ovaj negirao.

Nakon incidenta u kome je predstavnicima ove partije zabranjeno da prisustvuju sjednici Odbora povjerenika, Demokrate su Specijalnom državnom tužiocu podnijele krivičnu prijavu protiv svih sedam članova tog tijela, optužujući ih za saučesništvo u prikrivanju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Oni su, okupljeni ispred zgrade Opštine, kazali kako je Odbor povjerenika instaliran kako bi sprovodio politiku dvojice lidera, DF-a i URA-e, Andrije Mandića i Dritana Abazovića.

Demokrate navode da su htjeli da prisustvuju sjednici i raspravljaju o odlukama koje su bile sporne u mandatu Carevića koji je sebi dao za pravo da odlučuje o o onome što je u nadležnosti Skupštine. „Carević se pozivao na član 59. Zakona o lokalnoj samopupravi tri puta više nego svi predsjednici opština u Crnoj Gori, kako bi donosio odluke za koje nije imao većinu u parlamentu. To je i bio povod zbog kojeg su Demokrate izašle iz vlasti”, naveo je istaknuti član Demokrata Marko Marković.

Povjerenici će vladati Budvom sve do izbora. Tu se ukazala prilika da sve ono za šta se u skupštinskoj sali, u redovnoj proceduri, nije mogla obezbijediti odbornička većina, sada dobije zeleno svjetlo sa sedam glasova ljudi iza kojih ne stoji volja birača, koji nisu predstavnici građana Budve. U istoriji crnogorskog parlamentarizma i lokalne samouprave nije bilo slične situacije, da gotovo pet mjeseci grad vode osobe koje nisu birane u Budvi već nametnute od strane Vlade, po nepoznatim kriterijumima.

Oni usvajaju izvještaja o radu predsjednika Carevića za 2021. godinu, koji u redovnom zasijedanju nije dobio većinsku podršku odbornika. Usvajaju finansijske izvještaje opštinskih javnih preduzeća, ustanova i sportskih društava, o kojima ne znaju mnogo. Odbor povjerenika, na predlog predsjednika Carevića, kadroviše u Budvi, smjenjuje i razrješava članove odbora direktora i upravnih odbora i postavlja druge, bez mogućnosti da se o tome čuje stav predstavnika građana Budve. Sve ono o čemu se koalicione partije nisu mogle dogovoriti, povjerenici su glatko usvojili.

Povjerenici su pokazali zadivljujuću efikasnost u radu. Za par sati rada usvojili su 25 od 49 tačaka dnevnog reda u prvom dijelu sjednice Odbora. Neke od veoma važnih odluka za grad, usvojene su sa svega 4 ili 5 glasova. Četiri glasa bila su dovoljna da brojne odluke koje se tiču finansija jedne od najbogatijih opština u Crnoj Gori prođu sa samo četiri podignute ruke onih koji ne poznaju dovoljno ni temu ni suštinu onoga što usvajaju. Odluke su prolazile bez diskusije ili polemike. Bez drugačijeg stava. Pa čak i bez prisustva javnosti, jer je uobičajeni direktan prenos skupštinskih zasijedanja putem Radija i TV Budva izostao.

Sve što je naumio, predsjednik Carević je uz pomoć povjerenika realizovao. Efikasno, bez iscrpljujućih odborničkih nadgornjavanja i osporavanja. Učvrstio je nelegitimnu vlast, postavio svoje ljude na svako važno mjesto u izvršnoj vlasti. Spekuliše se kako je kandidaturom Božovića za mjesto potpredsjednika pripremio svoj odlazak sa mjesta predsjednika Opštine i iz politike.  U to malo ko vjeruje. Ali je ipak zastavicu čelnika izborne liste za izbore koji slijede, preuzeo Milo Božović, koji će izbore dočekati spreman, sa tri funkcije i kadrovima DF-a u svim bitnim segmentima lokalne uprave u Budvi.

Hvala Vladi i njenim povjerenicima.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo