Povežite se sa nama

DRUŠTVO

BELIVUK ZLOČINE ČINIO I U CRNOJ GORI: Ubistva dogovarali preko Skaja

Objavljeno prije

na

Aplikacija Skaj povezuje crnogorsku i srbijansku mafiju, ali i dalje ne otkriva nalogodavce

 

Kada je prije mjesec podignuta optužnica protiv beogradskog kriminalaca Veljka Belivuka, člana takozvanog kavačkog klana, zbog gnusnih zločina počinjenih na srbijanskoj teritoriji, u bezbjednosnim i skupštinskim krugovima odmah su počele da kruže priče da je ista grupa „operisala“ i na teritoriji Crne Gore. Da je to tačno potvrdilo je i nedavno saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Oni su saopštili da su pokrenuli postupak protiv Belivuka, njegove desne ruke i organizatora ubistava Marka Miljkovića, jednog od ubica njihovog klana Nenada Jovanovića i visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana – Nikšićanina Radoja Živkovića. Tužilačka istraga, koju vodi specijalni tužilac Saša Čađenović, dovela je do osnovane sumnje da su 2020. godine u naselju Spuž, nekoliko kilometara od Danilovgrada ubili Damira Hodžića i Adisa Spahića iz Bara, pripadnike suprotstavljenog škaljarskog klana i bliske saradnike ubijenog šefa barskog klana Alana Kožara. Oni su, prema saopštenju SDT-a, osumnjičeni da su 14. oktobra 2020. godine po dogovoru ubili Hodžića i Spahića. Prema navodima iz istrage, Živković je obezbijedio kuću u koju je namamio Hodžića i Spahića. Belivuk, Miljković i Janković su, sumnjaju, ilegalno ušli u Crnu Goru i došli do te kuće kako bi izvršili zločin.

„Nakon izvršenog teškog ubistva na štetu H.D. i S.A, N. N. pripadnici kriminalne organizacije uklonili su tragove izvršenih krivičnih djela na način što su tijela oštećenih H.D. i S.A. zakopali na nepoznatoj lokaciji, te istovremeno iz kuće uklonili tragove krvi oštećenih na način što su prali zidove unutrašnjosti kuće i mijenjali podove. Na označeni način B.V, M. M. i J. N. su kao saizvršioci izvršili krivično djelo teško ubistvo, dok je osumnjičeni Ž.R. izvršio krivično djelo teško ubistvo izvršeno putem pomaganja“, navodi se u saopštenju SDT-a.

Izvor Monitora, upućen u istragu, kaže da su izgradili čvrst predmet na osnovu komunikacija između članova organizovane kriminalne grupe, izuzete iz Skaj aplikacije, i drugih dokaza koje su prikupili u istrazi. Izuzeti dokazi prilikom pretresa kuće poslati su na vještačenje u danilovgradski Forenzički centar, a rezultati još nijesu gotovi. Kada se steknu uslovi, Čađenović će saslušati članove kriminalne grupe – Belivuka i Miljkovića, koji se nalaze u istražnom zatvoru u Beogradu.

Dvostruko ubistvo u Spužu otkriveno je zahvaljujući Europolu, koji je mjesecima izvodio tajnu akciju, a kad je prikupio sve informacije i čvrste dokaze putem međunarodne pravne pomoći dostavio ih je Srbiji i Crnoj Gori. Srpski ,,kasapin“ i njegova grupa otkriveni su kada su inostrane službe razbile aplikaciju Skaj, za koju su kriminalci vjerovali da je sigurna.  Hodžić i Spahić, kao što je bio slučaj sa mnogim srbijanskim kriminalcima, vodili su se kao nestali u bezbjednosnim krugovima. Sumnje istražnih organa da je riječ o ubistvu, potvrdila je izuzeta komunikacija. Međutim, dok su tijela ubijenih u Srbiji uništena koristeći mašinu za mljevene mesa, tijela ubijenih Crnogoraca su, kako se sumnja, negdje zakopana.

Kao što je Monitor ranije pisao, sve je počelo sprječavanjem šverca kokaina u Sloveniji, kada su uhapšeni gotovo svi pripadnici „slovenačke ćelije kavčana“. Zapadne bezbjednosne službe prikupile su dokaze za šverc kokaina u Sloveniji i omogućile hapšenje članova grupe zadužene za transport kokaina i skladištenje u holandsku luku i došle i do dokaza da se obavljaju milionski prenosi novca u kešu širom Evrope, a koji je stečen prodajom kokaina. Prateći djelovanje kriminalnih grupa, istražitelji su prikupili mnoštvo dokaza za monstruozna ubistva, među kojima su prepiske, tonski zapisi, snimci, fotografije iz Skaj aplikacije kriptovanih telefona i dostavili ih srpskoj i crnogorskoj policiji.

Među dokazima tužilaštva našao se i transkript razgovora koji sadrži detalje zločina u Spužu. Na osnovu materijala Europola, postupak protiv Belivuka i njegovih pomagača mogao bi dobiti sudski epilog i u Crnoj Gori. U komunikaciji Belivuk sa saradnicima dogovara ubistva i obavještava druge članove grupe o izvršenim ubistvima.

„Brate, Zemo i Hell (Janković) i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvato svog, meni je zapao ’Kasap’ (Hodžić), ’Kratos’ (Miljković) je hvato ’zeta’ (Spahića), ’Hell’ je hvato M (Mile Radulović), to što je ’Kasap’ imao utoku i potegnuo, brate, to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako, brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli tu u grupi, ako se vidi i potegne odmah se puca. Brate, to nema šta tu da se pravdamo“, objašnjavao je Belivuk u prepisci.

Belivukovo kodno ime bilo je Soprano, Hodžić je označen kao „kasapin“, a Spahić je dobio kodno ime jer je Hodžiću bio zet. Mile Radulović je visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana, kojeg su, kako se sumnja, Belivuk i ekipa oteli u Crnoj Gori i njegov kriptovani telefon koristili kako bi namamili žrtve.  Njega su zarobili i mučili dva mjeseca, a sumnja se da su ga na kraju i ubili. Upravo Radulović bio je mamac za Lazara Vukićevića, čiji tragovi krvi su pronađeni u ozloglašenoj kući Belivukove ekipe u Ritopeku. Sumnja se da je Radulović namamio više osoba iz redova škaljarskog klana, među kojima su Igor Dedović i Stevan Stamatović, koji su ubijeni u Atini, Alan Kožar i Damir Hadžić, koji su likvidirani na Krfu. Njihovu lokaciju je odao Kapetan, koji je važio za povjerljivog čovjeka u škaljarskom klanu.

U komunikaciji Miljković piše da će Radulović, pod kodnim imenom Kapetan, dočekati istu sudbinu dvojice Barana. Tužilaštvo u saopštenju navodi samo da je Radulović premješten na drugu lokaciju.

U Specijalnom državnom tužilaštvu tvrde da se, za sada, kao organizator ove kriminalne grupe označava Belivuk i još jedna neidentifikovana osoba, koja je odlučivala ko će se naći na listi za odstrijel, birala mjesto, vrijeme, način izvršenja likvidacije i sve to finansirala. Saopštili su da je svaki član ove kriminalne grupe imao jasno definisane uloge i zadatke. U slučaju morbidnog zločina u Spužu, ključnu ulogu odigrao je Radoje Živković, koji je iskoristio Hodžićevo povjerenje i namamio ih u kuću u Spužu, gdje su i likvidirani. On je obezbijedio kuću, a nakon toga stupio u telefonsku komunikaciju sa Hodžićem. Iskoristio je njegovo povjerenje i tražio od njega i Spahića da dođu u kuću koju je koristio, kako bi se vidjeli. Za to vrijeme su osumnjičeni Belivuk, Miljković i Janković nelegalnim putem, mimo graničnih prelaza, ušli u Crnu Goru i došli do kuće Živkovića, gdje su  ubili Hodžića i Spahića.

U saopštenju SDT-a se navodi da je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline. Za sada nepoznati, drugi organizator birao je žrtve koje su trebale da budu likvidirane, obezbjeđivao materijalna sredstva za izvršenje krivičnog djela, određivao vrijeme, mjesto i način izvršenja krivičnih djela, prikupljao podatke o kretanju pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacija koje treba lišiti života.

Istraga, kao i u Beogradu, još nije otišla dalje od kriminalaca, odnosno izvršilaca krivičnih djela. Još je nejasno ko je pružio logističku pomoć i organizovao Belivuka i ubice da djeluju u Crnoj Gori. U Srbiji optužuju aktuelnu vlast da je „šurovala“ sa Belivukovim klanom, zbog čega je i mogao nesmetano da radi. Da li su i koliko vlasti u Crnoj Gori upletene u kriminalne radnje i dalje istražuju bezbjednosne službe, ali „krupne ribe“ ni na vidiku.

 

Demokrate pozivaju Lazovića na odgovornost

Na obavještenje o pokretanju tužilačkog postupka protiv Belivuka, oglasili su se i političari Demokratske Crne Gore. Oni su indirektno optužili bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zorana Lazovića za povezanost sa Belivukom.

Poslanik Demokratske Crne Gore i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Boris Bogdanović kazao je da su dužni da postave nekoliko pitanja Zoranu Lazoviću i Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i da nadležni hitno trebaju da ispitaju Lazovića kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi  sa slučajem teškog ubistva u Crnoj Gori za koje se terete Veljko Belivuk i njegova kriminalna grupa.

,,Pored naznačenih svirepih operacija, kakve je još zadatke i planove imao klan Belivuka u Crnoj Gori i po čijem nalogu? Ko su pripadnici UP-a koji su bili zaduženi za praćenje Belivuka 24 časa dnevno? Kod koga je boravio Belivuk tokom posjete Crnoj Gori, sa kime se sve od građana Crne Gore i pripadnika bezbjednosnih struktura Crne Gore sretao i družio? Ko je tokom posjete obezbjeđivao Belivuka? Ko je Belivuku bio domaćin kojeg Lazović pominje u svom obraćanju javnosti”, naveo je Bogdanović.

Lazović je 28. januara, nakon što je spriječena likvidacija Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Tivtu, koju su organizovali škaljarci, na pres konferenciji saopštio da su istog momenta kad su saznali da su došli u Crnu Goru, sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore i tražili da kažu razloge dolaska.

„Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti. Nema potrebe strahovati od one strukture stanovništva koja pripada kriminalnim grupama ako nemamo podatke da su negativno nastrojeni prema Crnoj Gori”, kazao je tada Lazovć.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da se iz saopštenja SDT-a saznaje da su „prijatelji Crne Gore“ mjesecima prije konferencije Lazovića, ,,upravo usred Crne Gore realizovali gnusne zločine, nalik onima koje su, kako čujemo od nadležnih u Srbiji, činili u Ritopeku”.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

NAJAVE UVOĐENJA VJERONAUKE U DRŽAVNE ŠKOLE: Novo raspirivanje podjela

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako zaživi zamisao mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija o uvođenju vjeronauke u državne škole, stare i nove podjele među odraslima sele se i među djecu. Svih uzrasta. Ne može biti da mitropolit to ne zna. Samo, ne haje

 

Nanovo se raspiruju podjele u crnogorskom društvu. Priču o potencijalnom uvođenju vjeronauke u državne škole, prije nekoliko dana, pokrenuo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

„Uvođenje vjeronauke u škole bi bilo sporno iz više razloga. To bi predstavljalo još jedno u nizu miješanja vjerskih organizacija u rad države (i obratno), od čega konačno treba napraviti otklon shodno Ustavu Crne Gore. Sem toga, vjerske organizacije raspolažu sa dovoljno kako ljudskih, tako i prostornih kapaciteta za sprovođenje svojih učenja, na šta polažu pravo. Ipak, to ne znači da se u okviru redovnog školovanja ne treba učiti o religijama i vjeri“, kaže za Monitor kolumnista Milivoje Krivokapić.

Ideja o uvođenju vjeronauke u škole u Crnoj Gori nije nova. I ranije su postojale te inicijative. Ponovo je dospjela u žižu javnosti nakon što su Vijesti prije desetak dana objavile šta piše u nacrtu Temeljnog ugovora koji treba da potpišu država Crna Gora i Srpske pravoslavne crkve (SPC). U članu 16 tog dokumenta navodi se da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica. Mitropolit Joanikije je, u nedavnom razgovoru za beogradsku Politiku, kazao da nema sumnje da pravo na vjeronauku spada u osnovna ljudska prava i prava djeteta na takvu vrstu obrazovanja. „Kao što je izvan svake sumnje da se Crna Gora ubraja među svega nekoliko evropskih zemalja koje nemaju nikakav oblik vjeronauke u svojim školama”, napomenuo je.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju propisuje svjetovni karakter javnih ustanova i ustanova kojima je dodijeljena koncesija za izvođenje javnog obrazovnog programa i zabranjuje religijsko djelovanje u školama, koje nisu licencirane kao srednje vjerske škole.

Slikarka-konzervatorka Svetlana Dukić protiv je uvođenja vjeronauke u državne škole. „Ništa nepametnije od toga nijesam čula. Vjeronauci nije tu mjesto, posebno u momentu kada smo, kao zajednica, nikad podijeljeniji. Njenim uvođenjem podjele bi počinjale od malih nogu. Svaki roditelj, ako želi, može dijete voditi u crkvu, džamiju ili sinagogu na časove vjeronauke. Umjesto nje, bolje bi bilo, kao obavezan predmet, vratiti prijeko potrebno – građansko obrazovanje. U školama, o religiji i vjeri djeca mogu saznati izučavajući druge predmete, od kojih neki već postoje”, kaže ona za Monitor.

Jedan takav, Istorija religije, ima status izbornog predmeta u pojedinim srednjim školama u Crnoj Gori, poput gimnazija. U okviru njega izučavaju se sve politeističke i monoteističke religije. Krivokapić ističe da bi i predmeti poput istorije, sociologije i filozofije trebalo detaljno da obrađuju temu religije u okviru svojih kurikuluma. „Bez takvog učenja bilo bi nemoguće na pravi način razumjeti istorijske tokove koji uključuju razvoj društva, civilizacija, umjetnosti i filozofske misli. Religija je krupan društveni fenomen, ostavila je i ostavlja značajan trag na čovječanstvo i kao takva mora naći svoje mjesto u obrazovanju, ali isključivo kroz objektivno izučavanje i kritičko promišljanje, a ne kroz afirmativni pristup kakav bi bio uvođenje predmeta vjeronauke. Obrazovanje mora biti sekularno i objektivno, što, između ostalog, znači da u okviru njega obavezno treba učiti činjenice o religijama, ali ne i religijska predanja kao činjenice”, objašnjava Milivoje Krivokapić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PROTEST KULTURNIH DJELATNIKA: Žigosani u kulturi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka Bratić kadriranjem u svojim resorima kao da namjerno doliva ulje na užarenoj političkoj sceni. Bila osnivačica ili samo kandidatkinja na listi ultradesnog pokreta Dveri, imenovanje direktorice Filmskog centra Aleksandre Božović izaziva podozrenje. Pogotovu što ovo nije prvi put da ministarka poseže za kadrovima veoma upitnih biografija. To je ove nedjelje gurpa građana i kulturnih djelatnika na protestu poručila Vladi

 

Kulturni djelatnici su u ponedjeljak ispred zgrade Vlade upriličili protest sa koga su poručili da traže smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i novoizabrane direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Božović.

U proglasu grupe građana, kulturnih aktivista i stvaralaca, koji je pročitan na protestu, navodi se da ministarki zamjeraju „otvorenu i očiglednu diskriminaciju prema građanima koji su po nacionalnosti Crnogorci“. Dodali su i vjersku diskriminaciju, animozitet prema svemu crnogorskom, otvoreni i beskrupulozni revanšizam prema svima za koje ona sumnja da su pripadali bivšem režimu, protiv bahatosti, svojeglavosti, nepristupačnosti i egoizma… ministarke Bratić. Za direktorku Filmskog centra traže razrješenje zato što nema državljanstvo Crne Gore, osporavaju njene stručne reference i navode da je pripadnica ideološki neonacističke partije.

„Mi se ovdje nismo okupili da branimo nijednu fotelju, niti partijsko-klanovsko-drugarsko zapošljavanje bivše vlasti. Naprotiv, takvih nam je preko glave. Ali smo promjenom vlasti upravo očekivali promjenu takvog sistema bezvrijednosti. A umjesto toga dobili revanšističko-osvetnički-jednovjerski resor››, naglašava se na početku proglasa.

Protestu je prethodilo pismo koje je preko 80 stvaralaca i kulturnih djelatnika uputilo premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću, ministarki Bratić, povodom, kako su kazali, nezakonitog imenovanja Božović za direktoricu Filmskog centra Crne Gore. Oni navode da „Zakon o kulturi propisuje da se na mjesto direktora ustanove kulture može imenovati afirmisani umjetnik, afirmisani stručnjak u kulturi ili afirmisani stručnjak iz oblasti društvenih djelatnosti.  Imenovana gospođa nije niti jedno niti drugo niti treće, čime je grubo prekršen Zakon o kulturi, a institucija Filmski centar i filmska struka poniženi. Po sopstvenom priznanju, gospođa Mandarić Božović je svoj dosadašnji radni vijek posvetila pretežno produkciji reklama“. Ističu i da je novoimenovana direktorica Mandarić Božović bila na listi  Dveri, političke organizacije koja otvoreno zastupa nacističku ideologiju, velikosrpski hegemonizam i negira postojanje crnogorskog naroda.

„Tako je, ja sam državljanka Republike Srbije, sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori na osnovu braka s državljaninom Crne Gore… Bojim se da je moja politička karijera u nekim medijima ozbiljno preuveličana. Tačno je da sam kao nestranački kandidat na izborima 2012. godine bila na listi Dveri, upravo zato što su smatrali da im mogu pomoći na polju kulturne politike i medija. Nikada nisam bila ni član, a kamoli osnivač Dveri“, kazala je Božović za Vijesti.

Ona je, kako je kazala, diplomirana filmska i televizijska producentkinja i filmskom, televizijskom i produkcijom reklama se bavim više od 15 godina. Od 2012. Bila je dio tima koji je vodio Kulturni centar Novog Sada, a najponosnija je na svoj rad na kandidaturi Novog Sada za Evropsku prijestonicu kulture 2021. i projekat digitalizacije kulturne baštine Novog Sada.

Otkada je u Crnoj Gori, Božović je bila saradnica u produkciji TV serije Grudi Marije Perović, koprodukciji RTCG-a i Meander filma iz Nikšića, producentkinja Malog festivala kulture življenja Jugoslavija Fest Nikšić, direktorka filmskog festivala Uhvati film Kotor koji prikazuje filmove koji se bave temom invaliditeta, a  kao saradnica Kulturnog centra Novog Sada za međunarodne odnose aktivno učestvuje na povezivanju kulturnih centara iz Srbije i Crne Gore.

Tokom protekle nedjelje DPS, tačnije Komisija za prosvjetu ove partije, je izdala saopštenje u kome se kaže: „Desant na Filmski centar ne smije proći!“ A portal CdM najavio je protest uz objašnjenje da Božović nema nikavog radnog iskustva na filmu, te da je jedna od osnivača nacionalističke stranke Dveri“.

„Bilo je tog pokušaja da DPS instruiše protest. Pojedini mediji su najavljivali protest protiv svih imenovanja, ali to nije uspjelo. Na protestu su se jasno tražila smjena Bratićke i Božovićeve“, kaže jedan od učesnika protesta koji je želio da ostane anoniman.

Nakon protesta IN4S je osuo paljbu po glumcu Zoranu Vujoviću koji je pročitao proglas. On je je 2019. na svom Fejsbuk profilu ispisao niz uvreda na račun sprskog naroda. Kasnije se izvinio javnosti.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NA GODIŠNJICU EKOLOŠKE DRŽAVE, PRIVOĐENJE EKOLOŠKIH AKTIVISTA: Dok ignorišu dokaze protiv bahatih funkcionera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gomila službenih i privatnih automobila bila je nepropisno parkirana u šumi oko Crnog jezera, a policija je zbog performansa privela ekološke aktiviste Milorada Mitrovića i Huseina Pajevića

 

Aktivisti nevladine organizacije Breznica krenuli su ka Crnom jezeru. Tradicionalna svečana sjednica Skupštine Crne Gore povodom godišnjice od proglašenja prve ekološke države na svijetu počinje u dva sata. Ove godine riječ je o tridesetoj godišnjici.

Nezadovoljni stanjem u ekologiji i očuvanju životne sredine, aktivisti ove organizacije Milorad Mitrović i Husein Pajević raširili su transparent na kojem je crnim slovima ispisano: „30 godina kasnije, a tek smo na početku“. Nekoliko minuta prije početka sjednice Mitrović i Pajević su, takođe, tradicionalno sa gas maskama i u zaštitnim odijelima oglasili sirene za uzbunu.

Iako su cijeli performans odradili u dogovoru sa službenicima policije, poštujući većinu njihovih preporuka, nakon performansa su obojica odvedeni u stanicu policije. Zanimljivo je da su ih službenici policije pratili pored desetina službenih automobila, parkiranih po šumama i livadama strogo zaštićene zone Nacionalnog parka Durmitor. Većina funkcionera nije se udostojila da vozila parkiraju ispred rampe, na parkingu, i prepješače vekoliko stotina metara do mjesta gdje se održavala sjednica.

Službenicima policije, međutim, nije „bola oči“ gomila nepropisno parkiranih automobila među drvećem oko Crnog jezera, ali jeste performans ekoloških aktivista koji godinama ukazuju na devastaciju prirode. Mitrović i Pajević su privedeni u Centar bezbjednosti Žabljak, gdje su u svojstvu građana dali izjave povodom „remećenja javnog reda i mira“. Osnovna državna tužiteljka u Pljevljima Nataša Bajčeta donijela je odluku da u perfromansu Mitrovića i Pajevića nema elemenata krivičnog djela.

„Jedina razlika između ove i prošle vlasti jeste ta što su me prošli poslali u zatvor, a ovi još nijesu“, kazao je Mitrović za Monitor.

On kaže da su im, kada se završio performans, prišla dva uniformisana policajca i jedan u civilu da ih obavijeste da u žabljačkom Centru bezbjednosti moraju dati izjave povodom remećenja javnog reda i mira. Nakon što su dali izjave, Mitrović tvrdi da je on podnio krivičnu prijavu protiv NN lica za lažno prijavljivanje.

„Kada sam pitao policajca da li će postupiti po mojoj prijavi, on je rekao da će postupiti kroz nekoliko dana. Dakle, kada se ekološki aktivisti prijave – odmah se uzima izjava i odmah se procesuiramo. Što nije slučaj kada mi prijavimo nekog drugog“, kazao je Mitrović.

Mitrović vjeruje da su nekom od funkcionera ili gostiju zasmetali, pa je naredio policiji da ih privedu. On nije znao ko bi to mogao biti, ali vjeruje da se radi o nekome ko ima jak uticaj na policiju. Očito je drugo. Iako su partije, koje čine parlamentarnu većinu, u predizbornoj kampanji posebno isticale ekološke teme, na isti način tretiraju ekološke aktiviste kao i prethodna vlast. Pa tako na tridesetogodišnjicu od proglašenja ekološke države, državni službenici privode ekološke aktiviste zbog ekološkog performansa.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo