Povežite se sa nama

DRUŠTVO

BELIVUK ZLOČINE ČINIO I U CRNOJ GORI: Ubistva dogovarali preko Skaja

Objavljeno prije

na

Aplikacija Skaj povezuje crnogorsku i srbijansku mafiju, ali i dalje ne otkriva nalogodavce

 

Kada je prije mjesec podignuta optužnica protiv beogradskog kriminalaca Veljka Belivuka, člana takozvanog kavačkog klana, zbog gnusnih zločina počinjenih na srbijanskoj teritoriji, u bezbjednosnim i skupštinskim krugovima odmah su počele da kruže priče da je ista grupa „operisala“ i na teritoriji Crne Gore. Da je to tačno potvrdilo je i nedavno saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Oni su saopštili da su pokrenuli postupak protiv Belivuka, njegove desne ruke i organizatora ubistava Marka Miljkovića, jednog od ubica njihovog klana Nenada Jovanovića i visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana – Nikšićanina Radoja Živkovića. Tužilačka istraga, koju vodi specijalni tužilac Saša Čađenović, dovela je do osnovane sumnje da su 2020. godine u naselju Spuž, nekoliko kilometara od Danilovgrada ubili Damira Hodžića i Adisa Spahića iz Bara, pripadnike suprotstavljenog škaljarskog klana i bliske saradnike ubijenog šefa barskog klana Alana Kožara. Oni su, prema saopštenju SDT-a, osumnjičeni da su 14. oktobra 2020. godine po dogovoru ubili Hodžića i Spahića. Prema navodima iz istrage, Živković je obezbijedio kuću u koju je namamio Hodžića i Spahića. Belivuk, Miljković i Janković su, sumnjaju, ilegalno ušli u Crnu Goru i došli do te kuće kako bi izvršili zločin.

„Nakon izvršenog teškog ubistva na štetu H.D. i S.A, N. N. pripadnici kriminalne organizacije uklonili su tragove izvršenih krivičnih djela na način što su tijela oštećenih H.D. i S.A. zakopali na nepoznatoj lokaciji, te istovremeno iz kuće uklonili tragove krvi oštećenih na način što su prali zidove unutrašnjosti kuće i mijenjali podove. Na označeni način B.V, M. M. i J. N. su kao saizvršioci izvršili krivično djelo teško ubistvo, dok je osumnjičeni Ž.R. izvršio krivično djelo teško ubistvo izvršeno putem pomaganja“, navodi se u saopštenju SDT-a.

Izvor Monitora, upućen u istragu, kaže da su izgradili čvrst predmet na osnovu komunikacija između članova organizovane kriminalne grupe, izuzete iz Skaj aplikacije, i drugih dokaza koje su prikupili u istrazi. Izuzeti dokazi prilikom pretresa kuće poslati su na vještačenje u danilovgradski Forenzički centar, a rezultati još nijesu gotovi. Kada se steknu uslovi, Čađenović će saslušati članove kriminalne grupe – Belivuka i Miljkovića, koji se nalaze u istražnom zatvoru u Beogradu.

Dvostruko ubistvo u Spužu otkriveno je zahvaljujući Europolu, koji je mjesecima izvodio tajnu akciju, a kad je prikupio sve informacije i čvrste dokaze putem međunarodne pravne pomoći dostavio ih je Srbiji i Crnoj Gori. Srpski ,,kasapin“ i njegova grupa otkriveni su kada su inostrane službe razbile aplikaciju Skaj, za koju su kriminalci vjerovali da je sigurna.  Hodžić i Spahić, kao što je bio slučaj sa mnogim srbijanskim kriminalcima, vodili su se kao nestali u bezbjednosnim krugovima. Sumnje istražnih organa da je riječ o ubistvu, potvrdila je izuzeta komunikacija. Međutim, dok su tijela ubijenih u Srbiji uništena koristeći mašinu za mljevene mesa, tijela ubijenih Crnogoraca su, kako se sumnja, negdje zakopana.

Kao što je Monitor ranije pisao, sve je počelo sprječavanjem šverca kokaina u Sloveniji, kada su uhapšeni gotovo svi pripadnici „slovenačke ćelije kavčana“. Zapadne bezbjednosne službe prikupile su dokaze za šverc kokaina u Sloveniji i omogućile hapšenje članova grupe zadužene za transport kokaina i skladištenje u holandsku luku i došle i do dokaza da se obavljaju milionski prenosi novca u kešu širom Evrope, a koji je stečen prodajom kokaina. Prateći djelovanje kriminalnih grupa, istražitelji su prikupili mnoštvo dokaza za monstruozna ubistva, među kojima su prepiske, tonski zapisi, snimci, fotografije iz Skaj aplikacije kriptovanih telefona i dostavili ih srpskoj i crnogorskoj policiji.

Među dokazima tužilaštva našao se i transkript razgovora koji sadrži detalje zločina u Spužu. Na osnovu materijala Europola, postupak protiv Belivuka i njegovih pomagača mogao bi dobiti sudski epilog i u Crnoj Gori. U komunikaciji Belivuk sa saradnicima dogovara ubistva i obavještava druge članove grupe o izvršenim ubistvima.

„Brate, Zemo i Hell (Janković) i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvato svog, meni je zapao ’Kasap’ (Hodžić), ’Kratos’ (Miljković) je hvato ’zeta’ (Spahića), ’Hell’ je hvato M (Mile Radulović), to što je ’Kasap’ imao utoku i potegnuo, brate, to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako, brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli tu u grupi, ako se vidi i potegne odmah se puca. Brate, to nema šta tu da se pravdamo“, objašnjavao je Belivuk u prepisci.

Belivukovo kodno ime bilo je Soprano, Hodžić je označen kao „kasapin“, a Spahić je dobio kodno ime jer je Hodžiću bio zet. Mile Radulović je visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana, kojeg su, kako se sumnja, Belivuk i ekipa oteli u Crnoj Gori i njegov kriptovani telefon koristili kako bi namamili žrtve.  Njega su zarobili i mučili dva mjeseca, a sumnja se da su ga na kraju i ubili. Upravo Radulović bio je mamac za Lazara Vukićevića, čiji tragovi krvi su pronađeni u ozloglašenoj kući Belivukove ekipe u Ritopeku. Sumnja se da je Radulović namamio više osoba iz redova škaljarskog klana, među kojima su Igor Dedović i Stevan Stamatović, koji su ubijeni u Atini, Alan Kožar i Damir Hadžić, koji su likvidirani na Krfu. Njihovu lokaciju je odao Kapetan, koji je važio za povjerljivog čovjeka u škaljarskom klanu.

U komunikaciji Miljković piše da će Radulović, pod kodnim imenom Kapetan, dočekati istu sudbinu dvojice Barana. Tužilaštvo u saopštenju navodi samo da je Radulović premješten na drugu lokaciju.

U Specijalnom državnom tužilaštvu tvrde da se, za sada, kao organizator ove kriminalne grupe označava Belivuk i još jedna neidentifikovana osoba, koja je odlučivala ko će se naći na listi za odstrijel, birala mjesto, vrijeme, način izvršenja likvidacije i sve to finansirala. Saopštili su da je svaki član ove kriminalne grupe imao jasno definisane uloge i zadatke. U slučaju morbidnog zločina u Spužu, ključnu ulogu odigrao je Radoje Živković, koji je iskoristio Hodžićevo povjerenje i namamio ih u kuću u Spužu, gdje su i likvidirani. On je obezbijedio kuću, a nakon toga stupio u telefonsku komunikaciju sa Hodžićem. Iskoristio je njegovo povjerenje i tražio od njega i Spahića da dođu u kuću koju je koristio, kako bi se vidjeli. Za to vrijeme su osumnjičeni Belivuk, Miljković i Janković nelegalnim putem, mimo graničnih prelaza, ušli u Crnu Goru i došli do kuće Živkovića, gdje su  ubili Hodžića i Spahića.

U saopštenju SDT-a se navodi da je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline. Za sada nepoznati, drugi organizator birao je žrtve koje su trebale da budu likvidirane, obezbjeđivao materijalna sredstva za izvršenje krivičnog djela, određivao vrijeme, mjesto i način izvršenja krivičnih djela, prikupljao podatke o kretanju pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacija koje treba lišiti života.

Istraga, kao i u Beogradu, još nije otišla dalje od kriminalaca, odnosno izvršilaca krivičnih djela. Još je nejasno ko je pružio logističku pomoć i organizovao Belivuka i ubice da djeluju u Crnoj Gori. U Srbiji optužuju aktuelnu vlast da je „šurovala“ sa Belivukovim klanom, zbog čega je i mogao nesmetano da radi. Da li su i koliko vlasti u Crnoj Gori upletene u kriminalne radnje i dalje istražuju bezbjednosne službe, ali „krupne ribe“ ni na vidiku.

 

Demokrate pozivaju Lazovića na odgovornost

Na obavještenje o pokretanju tužilačkog postupka protiv Belivuka, oglasili su se i političari Demokratske Crne Gore. Oni su indirektno optužili bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zorana Lazovića za povezanost sa Belivukom.

Poslanik Demokratske Crne Gore i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Boris Bogdanović kazao je da su dužni da postave nekoliko pitanja Zoranu Lazoviću i Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i da nadležni hitno trebaju da ispitaju Lazovića kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi  sa slučajem teškog ubistva u Crnoj Gori za koje se terete Veljko Belivuk i njegova kriminalna grupa.

,,Pored naznačenih svirepih operacija, kakve je još zadatke i planove imao klan Belivuka u Crnoj Gori i po čijem nalogu? Ko su pripadnici UP-a koji su bili zaduženi za praćenje Belivuka 24 časa dnevno? Kod koga je boravio Belivuk tokom posjete Crnoj Gori, sa kime se sve od građana Crne Gore i pripadnika bezbjednosnih struktura Crne Gore sretao i družio? Ko je tokom posjete obezbjeđivao Belivuka? Ko je Belivuku bio domaćin kojeg Lazović pominje u svom obraćanju javnosti”, naveo je Bogdanović.

Lazović je 28. januara, nakon što je spriječena likvidacija Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Tivtu, koju su organizovali škaljarci, na pres konferenciji saopštio da su istog momenta kad su saznali da su došli u Crnu Goru, sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore i tražili da kažu razloge dolaska.

„Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti. Nema potrebe strahovati od one strukture stanovništva koja pripada kriminalnim grupama ako nemamo podatke da su negativno nastrojeni prema Crnoj Gori”, kazao je tada Lazovć.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da se iz saopštenja SDT-a saznaje da su „prijatelji Crne Gore“ mjesecima prije konferencije Lazovića, ,,upravo usred Crne Gore realizovali gnusne zločine, nalik onima koje su, kako čujemo od nadležnih u Srbiji, činili u Ritopeku”.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ROMI I DISKRIMINATORNI ZAKON O IZBORU ODBORNIKA I POSLANIKA: Od margine do margine  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o izboru odbornika i poslanika diskriminiše Rome. Na izjašnjenje nadležnih na inicijativu NVO Romska organizacija mladih (ROM) Koračajte sa nama – Phiren amenca za donošenje izmjena i dopuna tog zakona, kojima bi se obezbijedilo njihovo učešće u političkom životu Crne Gore, moraće da čekaju još. Manipulacija tom zajednicom traje decenijama

 

,,Sve dok romska zajednica ne bude imala autentičnog predstavnika u  Skupštini Crne Gore, domu gde se kroji njihova sudbina, ako se tamo ne čuje njihov glas, ne možemo očekivati suštinske promjene od kojih će ona  dugoročno imati koristi”, kaže za Monitor Serđan Baftijari, jedan od osnivača NVO Romska organizacija mladih (ROM) Koračajte sa nama – Phiren amenca i student na master studijama na Centralnoevropskom univerzitetu u Beču.

Iz Phiren amence krajem prošle godine podnijeli su inicijativu Skupštini Crne Gore za donošenje izmjena i dopuna Zakona o izboru odbornika i poslanika kako bi se obezbijedilo učešće u raspodjeli mandata izbornih lista za izbor poslanika romske manjinske nacionalne zajednice. Kako su objasnili, sadašnja verzija zakona diskriminiše Rome.

Ta se inicijativa oslanja na odredbe Okvirne Konvencije za zaštitu nacionalnih manjina kojom se zemlje ugovornice, među kojima je i Crna Gora, obavezuju da će jemčiti prava nacionalnim manjinama i ravnopravnost pred zakonom. Ta konvencija zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije u oblasti ekonomskog, socijalnog, političkog i kulturnog života, i obavezuje države potpisnice da usvajaju odgovarajuće mjere u te svrhe.

Crna Gora, imajući u vidu kako je romska zajednica godinama tretirana na svim nivoima, ne ispunjava preuzete obaveze. Ne poštuje ni Ustav, koji propisuje da su zajamčena prava pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica na autentičnu zastupljenost u Skupštini Crne Gore i skupštinama lokalnih samouprava u kojima čine značajan dio stanovništva, shodno principu afirmativne akcije.

Prema sadašnjem Zakonu o izboru odbornika i poslanika izborne liste pripadnika manjinskih naroda ili zajednice stiču pravo na raspodjelu mandata ukoliko su osvojile najmanje 0,7 odsto ukupno važećih glasova na izborima. Još niži cenzus određen je za hrvatsku nacionalnu manjinu, zbog malog broja Hrvata koji žive u Crnoj Gori (6021). Ta lista treba da osvoji 0, 35 odsto od ukupno važećih glasova.

Isto pravilo ne važi i za Rome, kojih u Crnoj Gori, prema zvaničnim statističkim podacima – posljednjem popisu stanovništva, ima tek nešto više – 6251. ,,Prema svim istraživanjima, Romi  žive na margini društva. Ukoliko bude postojala volja nadležnih organa da rade na ostvarivanju ciljeva koji su predviđeni novom Strategijom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana za period od 2021. do 2025. godine, a koja prepoznaje problem anticiganizma, realno je za očekivati da će položaj romske zajednice biti znatno bolji”, ističe Baftijari.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štapanom izdanju Monitora od petka 14. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KORONA VIRUS: Omikron u naletu

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Crnoj Gori je ove nedjelje zabilježen rekordni skok oboljelih od korona virusa od početka pandemije. Stručnjaci kažu da je ovo do sada najzarazniji soj virusa, ali da je blaži od dosadašnjih. Zdravstvene vlasti su revidirale mjere, a peti talas se tek očekuje tokom januara

 

Omikron je uveliko došao u Crnu Goru. U srijedu je zabilježen rekordni broj oboljelih, od početka pandemije, u jednom danu čak 1.507, dan prije 1.200 novooboljelih.

Ovo je bio alarm za Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje pa su predložili nove mjere za borbu protiv kovida. One su predviđale i zabranu rada restorana, kafića, kafeterija i sličnih ugostiteljskih objekata već od 30. decembra do 12. januara. Međutim da bi se ispoštovali ugostitelji i barem dijelom ublažili gubici, apel struke opet nije uvažen. Radno vrijeme restorana, kafića, ostalih ugostiteljskih objekata i hotela 31. decembra na 1. januar ograničava se do 1 sat poslije ponoći, a ostalim danima do 22 sata. Zabranjena su i okupljanja na otvorenom, kao i svadbe, žurke, festivali… Novina je i što će se od 2. januara za ulazak u Crnu Goru, osim potvrde o vakcinaciji ili odležanoj bolesti zahtijevati, u oba slučaja, obavezan i negativan PCR ili brzi antigenski test.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je donijeta teška odluka, koja može imati veliki uticaj na privrednike koji su investirali novac u pripremu za Novu godinu. Ocijenio je i da će država zbog izostanka proslave Nove godine imati gubitak od preko 30 miliona eura. Smatra da je nađen najbolji kompromis i da su usvojene mjere one koje će dati razultat. ,,Dozvolili smo da ljudi proslave i ugostitelji ipak imaju ispunjenje investicija. Ali, i morali smo da brinemo o zdravlju građana, koje je uvijek na prvom mjestu”, poručio je on.

Podsjetimo da su protekle nedjelje, 21. decembra, predstavnici zdravstvenih vlasti, nakon dvonedjeljnog pada oboljelih, dozvolili svadbe uz prisustvo 100 osoba, kao i proslave u zatvorenom, lokalima je bilo omogućeno da će za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika moći da radi nakon ponoći. Mnogi su se nadali da će biti omogućene i proslave na otvorenom.

Međutim iz Evrope su stizala upozoranja na novi sok korona virusa. U Danskoj su zabilježeni rekordni slučajevi zaraženih kovidom. U Norveškoj su epidemiolozi upozorili da, ako se ne poduzmu protivmjere, mogli bi imati i do 90.000 do 300.000 zaraženih dnevno. Frode Forland, norveški epidemiolog, rekao je za Financial Times da očekuju oko 500 bolničkih prijema dnevno, gotovo dvostruko više nego u prethodnom talasu.

I u Crnoj Gori su stizali glasovi upozorenja. Iako je epidemiološka situacija bolja, to može biti samo privid, jer nam je omikron zakucao na vrata i po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije sprema nam se nova oluja, izjavila je za RTCG šefica Kancelarije SZO u Podgorici, Mina Brajović.

,,Omikron nam je pred vratima i zato bih uputila apel i građanima i kreatorima politika koji pokušavaju da održe normalnim socijalni i ekonomski život da imaju u vidu da nam se sprema nova oluja”, kazala je ona.

Dosadašnja istraživanja, za koja naučnici napominju da su nedovoljna, govore da je ovo mnogo zarazniji ali i mnogo blaži soj virusa – hospitalizacija među omikron pozitivnima je za najmanje 40 odsto manja nego kod zaraženih delta sojem. Naučnici navode da je podatke potrebno uzeti sa rezervom jer je većina zaraženih mlađa od 40 godina i da zbog brzine kojom se širi bolnice i dalje mogu biti opterećene kada krene širenje među nevakcinisanom populacijom i starijima.

Primijećeno je i da su vakcine manje efikasne pri sprječavanju zaraze nego što je to slučaj sa drugim sojevima ali i dalje značajno štite od hospitalizacije i smrti. Treća doza ima istu efikasnost pri sprječavanju zaraze kao što su to dvije doze imale kod delta soja. Buster doza pokazala se izuzetno efikasnom pri sprječavanju hospitalizacija i smrti kod ranjivih grupa.

,,Postoje informacije, koje dolaze iz eminentnih institucija, koje pokazuju da omikron rezultira smanjenom hospitalizacijom, ali ako imate eksponencijalni rast onda krajnji učinak će biti veća hospitalizacija. A prijeti i opasnost da veliki broj zdravstvenog osoblja bude pogođen jer se ova varijanta toliko promijenila u svom šiljku da je rezistentna na antitijela koja smo stekli cijepljenjem ili preboljenjem”, rekao je za Jutarnji list Stipan Jonjić imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Za sada u Crnoj Gori nemamo povećan broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva. ,,Ono što znamo o omikron soju je da zasad nemamo povećan broj hospitalizacija i smrtnih ishoda, ali nam treba vremena da se to pravilno procijeni… Moramo biti oprezni i u naredne dvije nedjelje ćemo znati kakav uticaj može imati”, izjavio je za TV Vijesti direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Da se nadamo da nam se kad je korona u pitanju, neće ponoviti ovogodišnji zimski i jesenji scenario. U Budvi je krajem februara proglašen dan žalosti zbog velikog broja preminulih gađana od korona virusa. Na Cetinju je u martu proglašen dan žalosti nakon što je u prvih deset dana tog mjeseca korona virusa umrlo 10 stanovnika tog grada. Zdravstveni radnici na Cetinju su isticali da ih ne čudi veliki broj zaraženih jer se građani ne pridržavaju propisanih mjera. Slučno je bilo i u ostatku Crne Gore.

U većini crnogorskih opština 22. mart je bio Dan žalosti u znak sjećanja na sve žrtve korona virusa pošto se navršavala godina od kada je u Crnoj Gori zabilježen prvi smrtni slučaj. Nakon mjesec i po, 1. aprila, otvorene su bašte kafića u 10 crnogorskih opština, a krajem maja prestala je da važi obaveza nošenja maske i na otrvorenom.

Galić je ponovio da je građanima najsigurnije da praznike proslave u krugu porodice. Kazao je kako očekuju da u januaru bude peti talas koji će imati najveći ,,pik”.

Pojedini naučnici tvrde da je virus oslabio i da je omikron soj početak kraja epidemije. A davno je i počela.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO JE SDT ISTRAŽIVALO NEBOJŠU MEDOJEVIĆA A KAKO SLAVOLJUBA STIJEPOVIĆA: Dvojni aršini

Objavljeno prije

na

Objavio:

SDT nije tražilo pritvor za Stijepovića, a on je na saslušanje došao „kroz dimnjak“. Zato su Medojeviću pretreseni stan i partijske prostorije. O tom slučaju informisani smo, praktično, u realnom vremenu, dok je „slučaj Stijepović“ skrivan skoro dvije godine

 

Dostupna dokumenta pokazuju kako Specijalno državno tužilaštvo nije imalo iste kriterijume prilikom istrage i podizanja optužnice protiv funkcionera DPS-a i Generalnog sekretara predsjednika Crne Gore Slavoljuba Stijepovića i lidera DF-a i Pokreta za promjene Nebojše Medojevića.

Različit pristup bio je vidljiv i građanima koji nijesu upućeni u pravne finese.

Oba slučaja datiraju iz kampanje uoči izbora 2016. godine. SDT nas je, ipak, o istrazi protiv Medojevića i njegovih saradnika iz PzP-a i DF-a obavijestilo već  početkom naredne godine, dok je istraga protiv Stijepovića (ne i DPS-a) ozvaničena tek dvije godine kasnije. Danas znamo da je bilo „materijala“ da se SDT još 2017. godine ozbiljnije pozabavi i tim slučajem.

SDT, na čijem čelu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, nije tražilo pritvor za Stijepovića, a optužnica pred sudom jedva je ,,prošla”, tek iz trećeg puta. Medojevićev tretman bio je značajno oštriji – za njega je traženo skidanje imuniteta i određivanje pritvora.

Uz to su pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja izvršili pretres prostorija PZP-a i Medojevićevog stana, zaplijenivši kompjutere, mobilne telefone, pisana dokumenta. Tokom istrage Slavoljuba Stijepovića nijesu zabilježene slične istražne radnje. I optužnica protv lidera PZP-a je napisana brže, daleko je detaljnija, pa je i potvrđena iz prvog puta.

Stijepović nije saslušan tokom 2017. godine, iako je Vlatko Rašović, jedan od ljudi od povjerenja Duška Kneževića, odbjeglog biznismena i dugogodišnjeg ilegalnog finansijera DPS-a, koji je prenosio „sumnjivih“ 100.000 dolara, tvrdio da je taj novac bio namijenjen Stijepoviću i DPS-u. Umjesto toga, „plasirana“ je informacija kako je Knežević tim novcem pomagao DF. Nakon demantija jedne i druge strane, SDT je „zaboravilo“ cio slučaj, sve dok Knežević nije objavio tajni video snimak svoje donacije.

Sve to ukazuje na mogućnost postojanja različitih aršina u praksi SDT-a. Najdalje je, u obrazlaganju istih, otišla direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković. Ona je, pozivajući se na optužnicu, Katniću spočitala da mu je cilj da Stijepović ne bude osuđen, i da je morao u optužnici uključiti političku korupciju. Katnić je odgovorio kako će „napustiti Crnu Goru“ ukoliko bilo koji pravnik dokaže Stijepoviću ,,bilo što osim ovo za šta ga mi teretimo”.

Zakon o specijalnom tužilaštvu i njegovoj nadležnosti precizira (u članu 3 stav 2) da ,,bez obzira na visinu propisane kazne” SDT goni javnog funkcionera ukoliko je izvršio krivična djela ,,protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj” a sve povezano sa visokom korupcijom. SDT je, smatraju brojni analitičari, propustio da u slučaju Stijepovića primijeni ove odredbe Zakona. Istraga je povedena u drugom pravcu.

SDT je podiglo optužnicu protiv Stijepovića i još šest osoba 30. decembra 2019. godine, gotovo godinu dana nakon što je Knežević  na portalu IN4S objavio video-snimak koji je označio početak afere Koverta i velikih građanskih protesta pokreta Odupri se.

Na snimku koji je nastao uoči parlamentatnih izbora 2016, vidi se kako Knežević Stijepoviću uručuje poveliku kovertu, navodeći da je u njoj 97.000 eura.

U optužnici se, međutim, ne pominje isti iznos. Tamo se navodi da je Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure, Stijepoviću predao 47.500  eura. Zanimljivo je da Stijepovića SDT tereti za pranje novca putem pomaganja, dok ostaloj šestorici optuženih spočitava daleko teže krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Dva mjeseca prije podizanja optužnice 9. oktobra 2019. godine, SDT je, shodno već ustaljenoj praksi, za svjedoka saradnika angažovao Vlatka Rašovića koji je imao značajnu ulogu u, kako se navodi, ,,Kneževićevim malverzacijama”.

On je dvije godine ranije, u oktobru 2017. godine, bio saslušan u SDT-u zbog konvertovanja 100.000 dolara namijenjenih Stijepoviću, upravo onih koji su proizveli aferu Koverta. Nakon tog saslušanja, SDT nije preduzimalo nove korake do objavljivanja Kneževićevog snimka. Mnogi, zato, smatraju da je Katnić, još tada, ,,progledao Stijepoviću kroz prste”.

Knežević je, nakon što se ,,odmetnuo” u London, poručio da je Katnić pokušao da mu smjesti da je podignuti novac, za koji tvrdi da ima legalno pokriće, bio namijenjen Demokratskom frontu i da ga tako uplete u aferu Državni udar. Iako je, kaže, glavni specijalni tužilac već tada znao da je on te pare dao DPS-u za parlamanetarne izbore.

Za razliku od Stijepovića koji je optužen za krivično djelo pranja para putem pomaganja, Nebojša Medojević je zajedno sa biznismenom Momirom Nikolićem optužen za daleko teže krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije koja se bavila pranjem para.

Tako je Medojeviću, kao navodnom vođi kriminalne organizacije, zaprijećena kazna od tri do 15 godina zatvora, a Stijepoviću, samo pomagaču, upola manje.

Umjesto ,,zida ćutanja” koji je pratio aferu Koverta, SDT nas je o istrazi protiv Medojevića i njegovih saradnika iz DF-a obavijestilo već početkom 2017, čim su se slegli prvi odjeci afere Državni udar. Ubrzo su, u sklopu istrage, pretresene prostorije PzP-a i Medojevićev stan. ,,Za krivični postupak protiv Šarića i Lončara nije vršen pretres stana. Motiv za pretres mog stana je bio politički, da bi glavni specijalni tužilac došao do moga laptopa”, požalio se na jednom od ročišta Medojević.

Za razliku od Stijepovićog slučaja, SDT je odmah po otvaranju istrage tražilo skidanje imuniteta Medojeviću i određivanje pritvora. DF je odgovorio zatvaranjem poslanika u zgradu Skupštine.

Osmodnevna kriza, krajem juna i početkom jula 2017. godine, riješena je uz posredovanje tadašnjeg predsjednika Filipa Vujanovića koji je zatražio od VDT-a Ivice Stankovića da se Medojević brani sa slobode. Stanković je nedugo zatim izdao obavezujuće upustvo Katniću ponavljajući taj zahtjev, što je glavni specijalni tužilac prihvatio.

Već krajem godine, 14. novembra 2017, SDT je podiglo optužnicu protiv Medojevća i njegovih „saradnika“. Medojević i Nikolić optuženi su da su tokom 2016. godine organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

U optužnici se navodi da je Ni­ko­lić u sep­tem­bru i ok­to­bru 2016. pre­ko NN osobe u tri na­vra­ta do­sta­vio 100.000 do­la­ra di­rek­to­ru PzP-a Dejanu Vu­ji­si­ću, ko­je je on pro­sli­je­dio se­kre­ta­ru stran­ke Željku Šće­pa­no­vi­ću, ina­če Me­do­je­vi­će­vom šu­ri, da ih kod uličnih dilera zamijeni za eure. I dalje redom.

Viši sud je potvrdio optužnicu iz prvog puta 20. februara 2018. godine, svega tri mjeseca nakon njenog podizanja od strane SDT-a.

Na drugoj strani, optužnica protiv Stijepovića, koju zastupa specijalna tužiteljka Lidija Vukčević (ona je pisala i optužnicu protiv Medojevića), zvanično je potvrđena 24. septembra 2021. godine, gotovo dvije godine nakon podizanja.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, je, prethodno, zbog nedostatka dokaza  dva puta donosilo rješenje kojim se obustavljao krivični postupak protiv Stijepovića. Istim (prvim) rješenjem potvrđena je optužnica protiv Duška Kneževića i ostalih okrivljenih u tom slučaju.

Stijepović se prilikom kontrole optužnice, branio tvrdnjom da je u vrijeme njihove saradnje Knežević bio ugledan biznismen i da nije imao razloga da sumnja da je novac mogao biti stečen od kriminalnih aktivnosti. Nelegalno finansiranje kampanje DPS-a, zahvaljujući tužilaštvu, nije ni bilo tema ročišta.

Glavni pretres u tom slučaju još nije počeo, dok se Medojeviću sudi od decembra 2018. Brz naznaka da bi prvostepena presuda uskoro mogla biti donijeta. Zastara može, u oba slučaja, nastupiti najranije krajem ove (2021.), a najkasnije 2026. godine.

 

Popust

U sklopu istrage protiv Nebojše Medojevića SDT je naložilo pretres službenih prostorija PzP saslušavajući, istovremeno, veliki broj funkcionera i aktivista DF-a. Protiv DPS-a nije bilo sličnih akcija.

Zbog sumnji u izvore finansiranja, DF-u je godinu dana bila blokirana raspodjela novca iz državnog budžeta koji im je pripadao po osnovu osvojenih mandata na izborima 2016. DPS nije imao takvih problema.

Nakon otkrivanja afere Koverta, Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je 11. februara 2019. godine kaznila tada vladajuću DPS zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata, pa je partija morala da vrati u državnu kasu 47.500 eura i uplati još 20 hiljada na ime kazne za prekršaj. DPS je na vrijeme platio kaznu pa je dobio umanjenje – umjesto 20 uplatio je 13,1 hiljadu eura.

Agencija nije koristila isti princip u Medojevićevom slučaju, odnosno, nije obavijestila javnost da je pokrenut bilo kakav postupak protiv DF-a. ASK je, nešto kasnije, po zahtjevu SDT-a, kontrolisala PZP i DF. U tom Izvještaju se primjećuje da je ,,neobično da partija kupuje 1.500 tableta za potrebe predizborne kampanje”.

Predrag ZEČEVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo