Povežite se sa nama

DRUŠTVO

BELIVUK ZLOČINE ČINIO I U CRNOJ GORI: Ubistva dogovarali preko Skaja

Objavljeno prije

na

Aplikacija Skaj povezuje crnogorsku i srbijansku mafiju, ali i dalje ne otkriva nalogodavce

 

Kada je prije mjesec podignuta optužnica protiv beogradskog kriminalaca Veljka Belivuka, člana takozvanog kavačkog klana, zbog gnusnih zločina počinjenih na srbijanskoj teritoriji, u bezbjednosnim i skupštinskim krugovima odmah su počele da kruže priče da je ista grupa „operisala“ i na teritoriji Crne Gore. Da je to tačno potvrdilo je i nedavno saopštenje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Oni su saopštili da su pokrenuli postupak protiv Belivuka, njegove desne ruke i organizatora ubistava Marka Miljkovića, jednog od ubica njihovog klana Nenada Jovanovića i visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana – Nikšićanina Radoja Živkovića. Tužilačka istraga, koju vodi specijalni tužilac Saša Čađenović, dovela je do osnovane sumnje da su 2020. godine u naselju Spuž, nekoliko kilometara od Danilovgrada ubili Damira Hodžića i Adisa Spahića iz Bara, pripadnike suprotstavljenog škaljarskog klana i bliske saradnike ubijenog šefa barskog klana Alana Kožara. Oni su, prema saopštenju SDT-a, osumnjičeni da su 14. oktobra 2020. godine po dogovoru ubili Hodžića i Spahića. Prema navodima iz istrage, Živković je obezbijedio kuću u koju je namamio Hodžića i Spahića. Belivuk, Miljković i Janković su, sumnjaju, ilegalno ušli u Crnu Goru i došli do te kuće kako bi izvršili zločin.

„Nakon izvršenog teškog ubistva na štetu H.D. i S.A, N. N. pripadnici kriminalne organizacije uklonili su tragove izvršenih krivičnih djela na način što su tijela oštećenih H.D. i S.A. zakopali na nepoznatoj lokaciji, te istovremeno iz kuće uklonili tragove krvi oštećenih na način što su prali zidove unutrašnjosti kuće i mijenjali podove. Na označeni način B.V, M. M. i J. N. su kao saizvršioci izvršili krivično djelo teško ubistvo, dok je osumnjičeni Ž.R. izvršio krivično djelo teško ubistvo izvršeno putem pomaganja“, navodi se u saopštenju SDT-a.

Izvor Monitora, upućen u istragu, kaže da su izgradili čvrst predmet na osnovu komunikacija između članova organizovane kriminalne grupe, izuzete iz Skaj aplikacije, i drugih dokaza koje su prikupili u istrazi. Izuzeti dokazi prilikom pretresa kuće poslati su na vještačenje u danilovgradski Forenzički centar, a rezultati još nijesu gotovi. Kada se steknu uslovi, Čađenović će saslušati članove kriminalne grupe – Belivuka i Miljkovića, koji se nalaze u istražnom zatvoru u Beogradu.

Dvostruko ubistvo u Spužu otkriveno je zahvaljujući Europolu, koji je mjesecima izvodio tajnu akciju, a kad je prikupio sve informacije i čvrste dokaze putem međunarodne pravne pomoći dostavio ih je Srbiji i Crnoj Gori. Srpski ,,kasapin“ i njegova grupa otkriveni su kada su inostrane službe razbile aplikaciju Skaj, za koju su kriminalci vjerovali da je sigurna.  Hodžić i Spahić, kao što je bio slučaj sa mnogim srbijanskim kriminalcima, vodili su se kao nestali u bezbjednosnim krugovima. Sumnje istražnih organa da je riječ o ubistvu, potvrdila je izuzeta komunikacija. Međutim, dok su tijela ubijenih u Srbiji uništena koristeći mašinu za mljevene mesa, tijela ubijenih Crnogoraca su, kako se sumnja, negdje zakopana.

Kao što je Monitor ranije pisao, sve je počelo sprječavanjem šverca kokaina u Sloveniji, kada su uhapšeni gotovo svi pripadnici „slovenačke ćelije kavčana“. Zapadne bezbjednosne službe prikupile su dokaze za šverc kokaina u Sloveniji i omogućile hapšenje članova grupe zadužene za transport kokaina i skladištenje u holandsku luku i došle i do dokaza da se obavljaju milionski prenosi novca u kešu širom Evrope, a koji je stečen prodajom kokaina. Prateći djelovanje kriminalnih grupa, istražitelji su prikupili mnoštvo dokaza za monstruozna ubistva, među kojima su prepiske, tonski zapisi, snimci, fotografije iz Skaj aplikacije kriptovanih telefona i dostavili ih srpskoj i crnogorskoj policiji.

Među dokazima tužilaštva našao se i transkript razgovora koji sadrži detalje zločina u Spužu. Na osnovu materijala Europola, postupak protiv Belivuka i njegovih pomagača mogao bi dobiti sudski epilog i u Crnoj Gori. U komunikaciji Belivuk sa saradnicima dogovara ubistva i obavještava druge članove grupe o izvršenim ubistvima.

„Brate, Zemo i Hell (Janković) i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvato svog, meni je zapao ’Kasap’ (Hodžić), ’Kratos’ (Miljković) je hvato ’zeta’ (Spahića), ’Hell’ je hvato M (Mile Radulović), to što je ’Kasap’ imao utoku i potegnuo, brate, to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako, brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli tu u grupi, ako se vidi i potegne odmah se puca. Brate, to nema šta tu da se pravdamo“, objašnjavao je Belivuk u prepisci.

Belivukovo kodno ime bilo je Soprano, Hodžić je označen kao „kasapin“, a Spahić je dobio kodno ime jer je Hodžiću bio zet. Mile Radulović je visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana, kojeg su, kako se sumnja, Belivuk i ekipa oteli u Crnoj Gori i njegov kriptovani telefon koristili kako bi namamili žrtve.  Njega su zarobili i mučili dva mjeseca, a sumnja se da su ga na kraju i ubili. Upravo Radulović bio je mamac za Lazara Vukićevića, čiji tragovi krvi su pronađeni u ozloglašenoj kući Belivukove ekipe u Ritopeku. Sumnja se da je Radulović namamio više osoba iz redova škaljarskog klana, među kojima su Igor Dedović i Stevan Stamatović, koji su ubijeni u Atini, Alan Kožar i Damir Hadžić, koji su likvidirani na Krfu. Njihovu lokaciju je odao Kapetan, koji je važio za povjerljivog čovjeka u škaljarskom klanu.

U komunikaciji Miljković piše da će Radulović, pod kodnim imenom Kapetan, dočekati istu sudbinu dvojice Barana. Tužilaštvo u saopštenju navodi samo da je Radulović premješten na drugu lokaciju.

U Specijalnom državnom tužilaštvu tvrde da se, za sada, kao organizator ove kriminalne grupe označava Belivuk i još jedna neidentifikovana osoba, koja je odlučivala ko će se naći na listi za odstrijel, birala mjesto, vrijeme, način izvršenja likvidacije i sve to finansirala. Saopštili su da je svaki član ove kriminalne grupe imao jasno definisane uloge i zadatke. U slučaju morbidnog zločina u Spužu, ključnu ulogu odigrao je Radoje Živković, koji je iskoristio Hodžićevo povjerenje i namamio ih u kuću u Spužu, gdje su i likvidirani. On je obezbijedio kuću, a nakon toga stupio u telefonsku komunikaciju sa Hodžićem. Iskoristio je njegovo povjerenje i tražio od njega i Spahića da dođu u kuću koju je koristio, kako bi se vidjeli. Za to vrijeme su osumnjičeni Belivuk, Miljković i Janković nelegalnim putem, mimo graničnih prelaza, ušli u Crnu Goru i došli do kuće Živkovića, gdje su  ubili Hodžića i Spahića.

U saopštenju SDT-a se navodi da je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline. Za sada nepoznati, drugi organizator birao je žrtve koje su trebale da budu likvidirane, obezbjeđivao materijalna sredstva za izvršenje krivičnog djela, određivao vrijeme, mjesto i način izvršenja krivičnih djela, prikupljao podatke o kretanju pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacija koje treba lišiti života.

Istraga, kao i u Beogradu, još nije otišla dalje od kriminalaca, odnosno izvršilaca krivičnih djela. Još je nejasno ko je pružio logističku pomoć i organizovao Belivuka i ubice da djeluju u Crnoj Gori. U Srbiji optužuju aktuelnu vlast da je „šurovala“ sa Belivukovim klanom, zbog čega je i mogao nesmetano da radi. Da li su i koliko vlasti u Crnoj Gori upletene u kriminalne radnje i dalje istražuju bezbjednosne službe, ali „krupne ribe“ ni na vidiku.

 

Demokrate pozivaju Lazovića na odgovornost

Na obavještenje o pokretanju tužilačkog postupka protiv Belivuka, oglasili su se i političari Demokratske Crne Gore. Oni su indirektno optužili bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zorana Lazovića za povezanost sa Belivukom.

Poslanik Demokratske Crne Gore i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Boris Bogdanović kazao je da su dužni da postave nekoliko pitanja Zoranu Lazoviću i Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i da nadležni hitno trebaju da ispitaju Lazovića kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi  sa slučajem teškog ubistva u Crnoj Gori za koje se terete Veljko Belivuk i njegova kriminalna grupa.

,,Pored naznačenih svirepih operacija, kakve je još zadatke i planove imao klan Belivuka u Crnoj Gori i po čijem nalogu? Ko su pripadnici UP-a koji su bili zaduženi za praćenje Belivuka 24 časa dnevno? Kod koga je boravio Belivuk tokom posjete Crnoj Gori, sa kime se sve od građana Crne Gore i pripadnika bezbjednosnih struktura Crne Gore sretao i družio? Ko je tokom posjete obezbjeđivao Belivuka? Ko je Belivuku bio domaćin kojeg Lazović pominje u svom obraćanju javnosti”, naveo je Bogdanović.

Lazović je 28. januara, nakon što je spriječena likvidacija Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Tivtu, koju su organizovali škaljarci, na pres konferenciji saopštio da su istog momenta kad su saznali da su došli u Crnu Goru, sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore i tražili da kažu razloge dolaska.

„Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti. Nema potrebe strahovati od one strukture stanovništva koja pripada kriminalnim grupama ako nemamo podatke da su negativno nastrojeni prema Crnoj Gori”, kazao je tada Lazovć.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da se iz saopštenja SDT-a saznaje da su „prijatelji Crne Gore“ mjesecima prije konferencije Lazovića, ,,upravo usred Crne Gore realizovali gnusne zločine, nalik onima koje su, kako čujemo od nadležnih u Srbiji, činili u Ritopeku”.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septembra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plata koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da je za to kriva prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE SUDI BIVŠIM PRAVOSUDNIM I DRŽAVNIM ZVANIČNICIMA: Dugo putovanje u nepoznato

Objavljeno prije

na

Objavio:

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog.

Ko se danas sjeća afere Abu Dabi fond? Istraga o navodnim zloupotrebama prilikom dodjele kredita za razvoj poljoprivredne proizvodnje, koju u očima javnosti personifikuje bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović traje makar od početka 2020. Optužnica je podignuta krajem prošle godine i još nije dobila sudsku potvrđu. A onda slijedi suđenje koje bi, prema dosadašnjim iskustvima, moglo trajati godinama. Samo do prve, nepravosnažne presude.

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda i, prethodno, Vrhovnoj državnoj tužiteljki Vesni Medenici počelo je, nakon što je optužnica podignuta u oktobru 2022, ali postupak, uslijed mnogobrojnih odlaganja ročišta, još nije odmakao dalje od iznošenja odbrane optuženih. Nedavno ročište odloženo je za sredinu marta, zbog nedolaska na suđenje jednog od optuženih koji se brani sa slobode.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SJEVER OČIMA STATISTIKE: Manje ljudi, manje i posla

Objavljeno prije

na

Objavio:

Trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27. stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, imaju nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih

 

Uprkos tome što su na sjeveru za deset godina utrošeni milioni kroz razne programe za nezaposlena lica, koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore,  ukupan broj nezaposlenih u sjevernim opštinama, od 2013. do 2022. godine se povećao za 13.142 osobe. Kako objasniti da broj stanovnika, što je pokazao poslednji popis, na sjeveru drastično pada, a nezaposlenost dramatično raste?

Prema podacima bjelopolsjke NVO “Euromost” broj nezaposlenih najviše se povećao u Rožajama, za 4.410 lica, gdje su 2013. godine imali 1.184 nezaposlena lica, dok je taj broj 2022. godine porastao na 5.594 nezaposlena lica. Slijede Berane i Petnjica koji su zajedno 2013. godine imali 2.135 nezaposlena lica, dok je taj broj u ovim opštinama povećan ukupno za 3.937, tako da je u Beranama u 2022. godini bilo 4.932 nezaposlenih lica, dok je u Petnjici imalo 1.140 nezaposlenih lica. Plav je 2013. godine zajedno sa sadašnjom opštinom Gusinje imao 502 nezaposlena lica, dok 2022. godine opština Plav ima 2.187, a sadašnja samostalna opština Gusinje 757 nezaposlenih lica. Na petom mjestu je Bijelo Polje sa 761 više nezaposlenih lica više nego prije deset godina.

Jedina opština na sjeveru Crne Gore u kojoj se smanjio broj nezaposlenih lica za 147, po ovim podacima, je Žabljak.

Berane je, čini se, eklatantan primjer u negativnom i zabrinjavajućem smislu ove statistike. Svaki šesti stanovnika Berana je nezaposlen, što je posljedica katastrofalne tranzicije i zatvaranja skoro svih velikih privrednih kolektiva u ovom gradu. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine, na Birou rada u Beranama nalazilo se 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, (38.161 lice). Kao poseban problem ističe se podatak da u Beranama ima izrazito veliki broj nezaposlenih sa fakultetskim diplomama.

Podaci, takođe, govore da je u Beranama više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000. Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović izjavio je nedavno da je nezaposlenost jedan od gorućih problema koji nije lako riješiti. “Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoj Gori, jer je više nego očigledno da sjeverni region po svim parametrima zaostaje za centralnim i južnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizacije u našem gradu, zahvaljujući kojima su skoro svi privredni subjekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavajući situaciju”, kaže Todorović.

Aktuelni predsjednik opštine Berane smatra da bi država morala aktivno da se uključi u rješavanje ovog problema. “Bez pomoći države mi se ne možemo sami kao lokalna samouprava suočiti sa problemom velikog odliva stanovništva, što je pokazao poslednji popis, kao i ovakvom nezaposlenošću. Bez hitnih mjera sa državnog nivoa, ovakvi trendovi se neće zaustaviti, ni kada se radi o migracijama i odlivu stanovništva, ni kada je riječ o katastrofalnom stanju u pogledu broja nezaposlenih.”

Da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama ukazuje i podatak da trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, broje nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih.

Monitor  je pisao i o tome da od skoro 3,5 hiljada penzionera u Beranama koji su članovi jednog od dva udruženja penzionera, njih čak dvije hiljade i devedeset je sa najnižom penzijom, što dodatno usložnjava socijalnu situaciju u ovom gradu i iziskuje hitne državne mjere.

Tek iz današnje vizure vidljivo je u kojoj mjeri su politički bili motivisani projekti poput onog “Posao za vas”, kada je 2008. godine  u ovom gradu podijeljen veliki broj kredita za samozapošljavanje i pokretanje biznis projekata. Tada je obećavano da će Crna Gora postati veliko gradilište i da će uvoziti radnu snagu. Koliko  je situacija u ovom sjevernom gradu uprkos takvim projektima i porukama gora nego u to vrijeme, govori i podatak da je broj nezaposlenih za poslednjih deceniju i po porastao za čak dvije hiljade. Da broj stanovnika u beranskoj opštini opada, a broj nezaposlenih raste govori i činjenica da je 2007. godine Berane imalo oko 36.000 stanovnika, od čega je 2.135 bilo nezaposlenih.

“Nakon ove analize i ovolikog povećanog broja nezaposlenih u opštinama na sjeveru Crne Gore postavlja se pitanje, zašta su utrošeni milioni eura, koji su dati za zapošljavanje građana na i smanjivanje broja nezaposlenih lica”, kaže za Monitor direktor NVO “Euromost” Almer Mekić.

On smatra da se taj novac trošio nenamjenski. “To je razlog da smo zatražili od Vlade Crne Gore da konačno stane na kraj zloupotrebama kroz razne programe zapošljavanja, jer se  kroz zvanične podatke vidi da je taj novac išao negdje drugo i da ni jedan projekat nije bio održiv, niti je ima bilo kakvih rezultata”, dodaje Mekić. “Prioritet svih prioriteta ako želimo da zaustavimo migraciju stanovništva na sjeveru Crne Gore mora biti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta, ali ne na ovakav način kakav je do sada bio.”

                       Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo