Povežite se sa nama

INTERVJU

BLAGOJE GRAHOVAC, ANALITIČAR GEOPOLITIKE I GENERAL U PENZIJI: Građanima nisu potrebni dokazi Skaj aplikacije

Objavljeno prije

na

Sva imena koja se pominju u Skaj aplikacijama nepogrešivo pokazuju ono što je građanima Crne Gore već dobro poznato. Partnerskim državama treba da budemo zahvalni što nam ustupaju egzaktne dokaze

 

MONITOR: Šta vam govore posljednje objavljene prepiske Skaj aplikacije, koje svjedoče o sprezi nekadašnjeg vrha vlasti i organizovanog kriminala?

GRAHOVAC: U Crnoj Gori, pa i u regionu, se mudruje da li se Skaj aplikacija može koristiti kao tužilačko-sudski dokaz o nečijim protivzakonitim radnjama. Građani Crne Gore, skoro sasvim pouzdano, mogu zaključiti ko se obogatio što im redovna primanja nikako ne bi mogla obezbijediti. Građanima nijesu potrebni dokazi sa Skaj aplikacije, oni to vide svojim svojim očima.

Sva imena koja se pominju u Skaj aplikacijama nepogrešivo pokazuju ono što je građanima Crne Gore već dobro poznato. Partnerskim državama treba da budemo zahvalni što nam ustupaju egzaktne dokaze.

MONITOR: Tim povodom organizovana je i sjednica Nacionalnog vijeća za bezbjednost. Da li se to tijelo zloupotrebljava, kako se govorilo i tokom afere Do Kvon?

GRAHOVAC: Što se tiče sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost one se, po staroj navici, upotrebljavaju u političke svrhe. Ovdje je puka pohlepa za vlašću jača i od zakona i od stvarne želje da se zaštiti državni interes. U pitanju je rđav ljudski materijal koji decenijama upravlja Crnom Gorom.

MONITOR: Kako ocjenjujete aktuelnu društveno-političku situaciju u Crnoj Gori?

GRAHOVAC:  Visokom pozitivnom  ocjenom. Ovakva ocjena neće biti prihvatljiva mnogim ali pogledajmo neke egzaktne strateške parametre. Građani Crne Gore stabilno pokazuju da su geopolitički svjesni i usmjereni tamo gdje geografski i civilizacijski pripadaju, a to je Evropa. Drugo, bez obzira što Crnu Goru decenijama opterećuju kako srpski klerofašizam tako i crnogorski neofašizam, ipak je antifašizam, kao temeljna civilizacijska vrijednost, preovlađujuće društveno stanje kod građana. Bitno je da je takvo stanje  među građanima, jer se pokazalo da se vlastima u posljednje tri i po decenije ne može ništa vjerovati. Konstanta je da skoro svaka vlast laže, krade i zavađa. I treći strateški parametar se ogleda u činjenici da su građani pokazali da imaju visoku političku svijest i građansku hrabrost. To se dokazuje time što su, bez obzira što vlasti pokazuju da su kriminogena i koruptivna utvrda, iste više puta smijenjene olovkom a ne puškom.

MONITOR: Gdje su uzroci u tome što su vlasti takve već decenijama?

GRAHOVAC: Osim u periodu egzistiranja SFRJ,  Crna Gora je stoljećima živjela u stanju da su vlasti krale, podmićivale i zavađale pa su na takav način i vladale. To je formiralo jednu vrstu mentaliteta pa je smatrano da je sramotno nešto ukrasti od drugog ,ali je skoro opsesivna karakteristika ukrasti i oteti od države. Na taj način se skoro pa javno pokazuje lična moć. Sadašnja politička svijest građana ukazuje da je takvom vladanju došao kraj. Građani Crne Gore konačno uviđaju da je država najbolji proizvod u istoriji svih civilizacija i da istu treba čuvati kao zjenicu oka svog.

MONITOR: Još  se čeka na proglašenje rezultata vanrednih parlamentarnih izbora pa i početka formiranja nove vlade. Kako vidite buduću vladu i današnju političku scenu nakon jedanaestog juna?

GRAHOVAC: Svi su proglasili pobjedu a svjesni su da od te pobjede boli glava. To iz razloga (opet zbog mentalitetskih razloga) niko neće ni sa kim, drugog ne smatra ravnim sebi, zbog toga što više subjekata u vlasti podrazumijeva međusobnu kontrolu i međusobno špijanje u krađama i zloupotrebama. Kada kažem „špijanje“ i to smatram stoljetnim defektom u mentalitetu. Buduću vladu nije teško formirati. PES, lista manje brojnih naroda, Demokrate bez GP URA i SNP mogu imati većinu od 43 ili poželjnih 49 poslanika. Ubijeđen sam da će ta vlada trajati samo godinu dana. Za tu godinu trajanja 44. vlade najveća šansa se pruža DPS. Kako? Da podrži svaki razuman prijedlog vlade čime će se riješiti veliki problemi Crne Gore – da se izaberu: Sudski savjet, sedmi sudija Ustavnog suda, VDT i da se izabere na sudijske i tužilačke funkcije potreban broj lica čime će se elimnisati veliki broj V.D.stanja. Na ovaj način DPS će pokazati da je kooperativna partija, da nije smetnja evropskim integracijama i da građani prepoznaju da je u toj partiji ojačalo zdravo tkivo.

Ovo otvara put da 45. vlada koja će biti izabrana naredne godine traje 4 ili 8 godina.

MONITOR: Kakav je uticaj Do Kvon afere na postizborne kombinatorike ili uopšte na buduću političku scenu?

GRAHOVAC: Uticaj te afere je minimalan zato što Crna Gora preko tri decenije permanentno živi u nekoj od afera. Sve te afere su nekoliko dana bile „tresla se gora“ a nakon toga „rodio se miš“. Baš kao u narodnim izrekama. Afera aferu sustiže i na takav način Crna Gora živi decenijama.

MONITOR: Šta su bile glavne poruke građana na vanrednim parlamentarnim izborima?

GRAHOVAC: Glavna poruka je da su građani Crne Gore savladali strah kako od vlastodržaca tako i od kriminalaca. Oni su se uvjerili da ih je svaka vlast u posljednje tri i po decenije krala i varala i da će svaku buduću mijenjati ukoliko nastavi na stari način.

MONITOR: U najnovijem non paper dokumentu navodi se da je „Crna Gora izgubila fokus na ključnim EU reformama, posebno u oblasti vladavine prava“. Kako vidite te ocjene Brisela?

GRAHOVAC: Svaka vlast je vješta u blefiranju, foliranju i laganju. Crnogorske vlasti su to decenijama usavršile. Zbog bučne priče o evroatlanskim integracijama crnogorske vlasti su lako prodale šejtana briselskim i vašingtonskim birokratama od kojih su ne mali broj bili korumpirani od strane te iste vlasti. Ispod te bučne priče o evroatlanskim inetgracijama mnogi pripadnici vlasti su to dobro unovčili  život u „srpskom svetu“, toj klerofašističkoj doktrini za uništenje pa i samosmaknuće srpskog etnosa na ovim prostorima. Ovo je moje najozbiljnije upozorenje.

MONITOR: Gdje je Crna Gora na geopolitičkoj mapi danas?

GRAHOVAC: Crna Gora je srećna zemlja jer su je geopolitički i geostrateški procesi smjestili na mjesto koje se poželjeti može. Tu idilu može narušiti unutrašnji mentalitetski problem i nedostatak političke pameti. Nesporno je da će okosnicu buduće 44. vlade činiti PES. Po političkoj vokaciji to je korporativno-menadžersko-brokerska snaga. Takve snage lome pred sobom sve prepreke. Da bi se sačuvala državna i društvena stabilnost treba uspostaviti političku, društvenu i socijalnu ravnotežu. U ideološkom smislu to pripada socijaldemokratskim partijama. One treba da budu prepoznate po tome da javno politički zastupaju interese: radnika, seljaka, službenika, vojnika, policajaca i penzionera.

MONITOR: Te političke snage su trenutno razjedinjene.

GRAHOVAC: DPS monstrum je decenijama lomio sve te partije da bi eliminisao političku konkurenciju. U tom lomljenju su korišćeni partijski udbaški specijalci. Više puta sam u javnim istupima pozvao i prozvao Ivana Vujovića iz SDP i Borisa Mugošu iz SD da prevaziđu sujete i zaobiđu štetočine iz obje ove partije i da otpočnu postupak za ujedinjenje ili bar približavanje ove dvije partije i da se zajedno počnu boriti za ideje koje su imanentne samo partijama istinske socijaldemokratije. Njih dvojicu sam pozvao iz razloga što oni predstavljaju zdravo političko tkivo u Crnoj Gori.

MONITOR: Toga za sada nema na vidiku.

GRAHOVAC: Svjestan sam činjenice da je umor prateća pojava časnim političarima. Umor je lakše savladati udruživanjem snaga. Oni to ne samo da treba, nego i moraju da urade radi političke i društvene ravnoteže u Crnoj Gori.

Pisani tragovi pokazuju da je onima koji nisu poslušali moj javno iskazani savjet ostalo samo kajanje. A kajanje trajno razdire sopstvenu dušu. Zbog toga javno savjetujem političare da je samokritičko priznanje grešaka veoma ljekovito kako se ne bi ušlo u gorčinu kajanja.

Svjestan sam da to nije lako u našem mentaltetu ali se i taj rubikon mora savladati. Baš kao i strah od promjena. Sve to zbog sopstvenih građana i zbog sopstvene države.

Siguran sam da će sve ovo u Crnoj Gori uskoro zaživjeti.

 

Podmukla režija Putina, Prigožina i Lukašenka

MONITOR: Kako komentarišete dešavanja u Rusiji i moguće implikacije na region?

GRAHOVAC: Protivnici Rusije i Putina su postupkom Vagner grupe i Jevgenija Prigožina zadovoljni. Ali, ovo treba posmatrati i iz jedne drugačije vizure. Putin nikako ne može biti zadovoljan razvojem događaja u ratu sa Ukrajinom. Međutim, on kao autokrata i vođa imperijalne sile se neće lako pomiriti sa porazom u Ukrajini. Zato ja ovo posmatram kao vrlo podmuklu režiju Putina, Prigožina i Lukašenka. Prigožin će sigurno biti likvidiran zbog toga što je ponizio Putina, ali ne isključujem mogućnost da prije toga, on, kao Putinovu milost što je još uvijek živ, treba da izazove neki novi međudržavni sukob. Možda sa nekom državom NATO saveza, možda sukob u Moldaviji ili sukob između Srbije i Kosova što bi destabilizovalo čitav region. Samo u nekom novom sukobu Putin može produžiti svoje autokratsko trajanje. Njemu je jasno da je građanski rat u Rusiji već počeo – iseljavanje preko 4 miliona građana iz Rusije zbog nepristajanja na rat u Ukrajini, zbog hapšenja i likvidacije neistomišljenika, zbog građanskih protesta…

MONITOR: Da li bi se Srbija mogla naći u takvom riziku?

GRAHOVAC: Decenijama javno upozoravam da Srbija predstavlja poligon ruske mitomanije i da je prerasla u pravo Šešeljevo kraljevstvo. Totalnu političku moć imaju tri ratne partije: Šešeljevi radikali u liku Vućićeve SNS, Miloševićeve SPS (bolje reći nacističke partije), te JUL Mire Marković u liku Aleksandra Vulina. Kosovo im je izgovor kako bi živa trovačnica u liku SPC  i režimskih medija mogla da truje duh građana. Niti je EU, a niti su SAD postavile pravu dijagnozu političkog i društvenog stanja u Srbiji. To nisu uradili ni opozicioni politički subjekti ali se građani još uvijek bore. Građani  vode najveću antifašističku borbu u Evropi u posljednjih osam decenija. Borbu naroda protiv ostrašćenog fašisoidnog monstruma! Zbog toga nije teško da se ovdje uveze ratni požar bilo otkuda. Kosovski problem zasigurno prerasta u srbijanski problem.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

GORAN ĐUROVIĆ, MEDIA CENTAR: RTCG ostaje pod političkom kontrolom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Boris Raonić će nastaviti da vraća uslugu Spajiću, ali i Mandiću i Kneževiću koji imaju svoje članove Savjeta, Veselina Drljevića (predsjednika Savjeta) i Naoda Zorića, preko kojih značajno utiču na način rada RTCG, zapošljavanje urednika i odgovornih lica u RTCG preko kojih ostvaruju svoje poltičke ciljeve

 

 

MONITOR: Ostavku generalnog direktora RTCG Borisa Raonica i njegov istovremeni izbor za v.d generalnog direktora okarakterisali ste kao ,,početak realizacije dogovorenog plana”. Šta jei cilj tog plana i ko je u njemu učestvovao?

ĐUROVIĆ: Plan koji je dogovoren između nezakonito imenovanog generalnog direktora RTCG  Borsa Raonića, predsjednika Vlade i PES-a Milojka Spajića, predsjednika Skupštine i NSD Andrije Mandića i predsjednika DNP Milana Kneževića je da Raonić bude ponovo izabran na funkciju generalnog direktora RTCG, ali ovaj put na manje nezakonit način. Raonić nije ispunjavao uslove za generalnog direktora RTCG na osnovu prethodnog zakona jer nije imao 10 godina radnog iskustva u VII 1 stepenu kvalifikacije. Zato je Spajić neposredno pred usvajanje medijskih zakona izvršio izmjene da bi zakon prilagodio limitima Raonića i omogućio mu ponovni izbor na funkciju. Podsjećam, Raonić je završio pravni fakultet 2018. godine, a  uslov propisan prethodnim zakonom i nacrtom važećeg zakona od 10 godina radnog iskustva on nije mogao ispuniti. Zato je Spajić potrebno radno iskustvo spustio na pet godina.

Ovo neodoljivo podsjeća na ono što je  DPS radio 30 godina dok je bio vlast, kada su se propisi prilgođavali pojedincima koji su morali da vraćaju uslugu poltičkim mentorima tokom trajanja svog mandata. Tako će i Raonić nastaviti da vraća uslugu Spajiću ali i Mandiću i Kneževiću koji imaju svoje članove Savjeta, Veselina Drljevića (predsjednika Savjeta) i Naoda Zorića, preko kojih značajno utiču na način rada RTCG, zapošljavanje urednika i odgovornih lica i RTCG preko kojih ostvaruju svoje poltičke ciljeve.

MONITOR: Može li proces koji vodi tužilaštvo uticati na taj naum?

ĐUROVIĆ: Taj proces neće uticati na naum Spajića, Raonića, Mandića i Kneževića jer je očigledano i Tužilaštvo pod političkim uticajem u ovom slučaju. Proces izviđaja zbog nepoštovanja sudske pravosnažne presude traje više od godinu. Namjerno je odugovlačen u Specijalnom državnom tužilaštvu. Sada je predmet vraćen Osnovnom državnom tužilaštvu koje neće ništa uraditi u skorijem periodu. Raonić je podnio ostavku i odlučio da bude u v.d. stanju do ponovnog izbora, jer očekuje skore nove pravosnažne presude po tužbama Nikole Markovića i Srđana Čovića kojima će se potvrditi da je u dva navrata bio nezakonito imenovan na funkciju.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

NEMANJA VOJINOVIĆ, REDITELJ: Slika svijeta u nestajanju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dokumentarni film nije komercijalna umjetnost, ali ima tu moć da otvori prozor u neke nove svjetove i postavi pitanja za koja komercijalna umjetnost nema vremena ili strpljenja

 

Dugometražni dokumentarni film „Flašaroši“ Nemanje Vojinovića prikazan je u Podgorici, na Underhillfestu – međunarodnom festivalu dokumentarnog filma. Gosti su bili reditelj filma Nemanja Vojinović i producentkinja Marija Stojnić. Film je na Sarajevo film festivalu osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, kao i nagrade na Slobodnoj zoni i na Martovskom festivalu…

MONITOR: Na samom početku filma gledaoci su upoznati da se u blizini Beograda, u nekada moćnog središta neolitske, vinčanske kulture, donedavno nalazila jedna od najvećih deponija u svijetu. Kada ste počeli da se interesujete za ovu priču i kad ste došli na ideju da snimite ovo ostvarenje?

VOJINOVIĆ: Prva inspiracija za film došla je nakon što sam video foto reportažu sa deponije u Vinči. Bila je to fotografija sakupljača koji stoji na brdu otpada dok u pozadini leti na hiljade galebova. Mislio sam da je to neka daleka zemlja trećeg sveta, a zapravo je tu u Beogradu, u Vinči.  Vinčanska kultura mi je bila motivacija i početna tačka razmišljanja o filmu – kako je moguće da je na mestu najstarije evropske kulture sada jedna od najvećih deponija na svetu. Zašto gajimo takav nemar spram kulturno-istorijskom značajnom prostoru? Prvobitna ideja je bila da napravim vizuelno snažan esejistički film o konzumerizmu i istorijskoj vertikali vinčanskog prostora u tri sloja. Prošlost vinčanske kulture, savremeni sloj konzumerizma i modernog načina života kroz slike deponije, sa pitanjem šta će buduće generacije za nekih hiljadu godina da pomisle o našoj civilizaciji.  Onda sam otišao na deponiju i stajao na istovaru, na vrhu brda od preko pedeset metara smeća. Iznad mene preletale su na hiljade galebova, dok je teška mašinerija jurila po istovaru i mlela sve pred sobom. Okrenuo sam se, a iza mene bio je jedan potpuno nepoznati svet. Na stotine radnika, manuelnih reciklera koji sa džakovima na leđima jure ka istovaru ili se vraćaju u svoje baze punih džakova plastičnih flaša. Otvorio se jedan paralelni, nevidljivi svet, haotičan sistem u kome deluje da svako ima svoje mesto. Ljudi su me „osvojili“ i poželeo sam da prikažem neistraženi univerzum flašaroša.

Miroslav MINIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR ESAD BAJTAL, AKADEMIK IZ SARAJEVA: Ubica se vraća na mjesto zločina

Objavljeno prije

na

Objavio:

U cijeloj priči oko Rezolucije o Srebrenici nepobitno je  jasno da se istina konačno i formalno – vratila u Srebrenicu. Sada je tu, kod kuće. I nezaustavljivo kreće na put oko Svijeta. U škole i udžbenike širom planete. Krv Aušvica, Jasenovca i Srebrenice ne da se saprati nikakvim ideologemima, naručenim quasi-akademskim konferencijama i debelo plaćenim piskaranjima

 

 

 

MONITOR: Imate li uvida, da li je Rezolucija o Srebrenici počela da se primjenjuje jer se odnosi na 11. jul koji je proglašen Međunarodnim danom promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici?

BAJTAL: Nemam uvida da li je Rezolucija počela da se primjenjuje, ali da iritira  počinioce genocida, to je sasvim očigledno. Pokušaj da se priglupim matematičkim akrobacijama rezultata glasanja, njeno usvajanje minimizira i „pobednički“ interpretira, pokazuje velikosrpske ideologe smiješnim  i politički pregrijanim akterima. Ali, u cijeloj priči oko Rezolucije je nepobitno jasno, da se istina konačno i formalno – vratila u Srebrenicu. Sada je tu, kod kuće. I nezaustavljivo kreće na put oko Svijeta. U škole i udžbenike širom planete. Ukratko i ljudski govoreći, krv Auschwitza, Jasenovca i Srebrenice ne da se saprati nikakvim ideologemima, naručenim quasi-akademskim konferencijama i debelo plaćenim piskaranjima.

MONITOR: Nekoliko dana pred 11. jul, održan je u Prijedoru defile kadeta i vojnih predstavnika Vojske Srbije koji je izazvao burna reagovanja i neslaganja. Zašto se Prijedor bira, dvije godine za redom, za mjesto gdje će se demonstrirati „srpsko jedinstvo“ ako se dobro zna za oko tri hiljade ubijenih Bošnjaka iz Prijedora?

BAJTAL: Upravo zato. Ubica se vraća na mjesto zločina. Prijedor je simbolički važno mjesto te genocidne politike, s koga nam, upravo tim vojnim paradiranjem, njeni nosioci prešutno, ali jasno poručuju: Učinili smo strašni zločin. Pa, šta? Na to morate da se naviknete, ili da se kupite odavde. Konačno, i tome dosljedno, nekažnjeni stadionski transparenti „Nož, žica, Srebrenica“; i horska javna pjevanja: „Oj, Pazaru novi Vukovaru, a Sjenice nova Srebrenice“, nedvosmisleno poručuju da Oni od ideje „Srbija do Tokija“, ne odustaju. Ta dotokijska Srbija, je suština klero-militarističke nakane koja eufemistički progovara iz doktrine o „srpskom svetu“.

MONITOR: U vladi BiH je došlo do konfuzije u vezi sa dozvolom za dolazak kadeta iz Srbije. Željko Komšić je to nazvao agresijom, Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe provokacijom…Kako je moguće da je, na kraju, stvar sa dozvolom bila jasna kada je Avaz objavio informaciju iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije?

BAJTAL: S „informacijom“ i bez nje – ništa ni novo ni slučajno. Našao se način da se još jednom podigne režimski spasonosna prašina za srbijanskog izvođača i njegove manje-entitetske podizvođače, koji su politiku srozali na etno-sluganski imperativ sistematskog sluđivanja i uznemiravanja bosanske javnosti. Na tome već decenijama vješto i istrajno rade. Samo to ih, uprkos golemom nezadovoljstvu gladnih i poniženih masa, održava u vlastodržačkim foteljama.

MONITOR:  Dodik najavljuje „razdruživanje“ o kojem je sačinjen i dokument. Kao povod prvo je naveo usvajanje Rezolucije, a sada više pažnje ponovo obraća na mogućnost da međunarodna zajednica utiče da se pitanje imovine BiH konačno riješi i to, kako on tvrdi, na štetu RS. Da li je „imovina“ ključna riječ za Dodika?

BAJTAL: Iskustvo postojanja države Bosne i Hercegovine, ne poznaje nikakvo „združivanje“, pa je i priča o „razdruživanju“ nelogična i besmislena. Povijesno, prije i poslije Dejtona, postoji samo BiH. I ništa više. Šta je tu združeno? Ništa! Pa kako onda „razdružiti“ nezdruženo?

Da, „imovina“ je Dodikov ključni problem. Da budem precizan i jasan – ne državna – nego njegova privatna imovina čiju vrijenost strane agencije i entitetska opozicija procjenjuju na milijarde eura, optužujući ga za njeno sumnjivo sticanje. U isto vrijeme, građani manjeg bh. entiteta bijedno tavore.  U tom sumornom košmaru, kaže službena statistika, nasilje, broj ubistava i samubistava, u manjem entitetu, u stalnom su porastu. Taj očigledni  životni problem, pokušava se maskirati nametanjem etno-tema i fabrikovanjem lažnih  problema; maštarijama o entitetu kao državi; o njenoj samostalnosti, o „razdruživanju“; medijski orkestriranom kuknjavom o „državnoj imovini“; halabukom o Rezoluciji, i čemu sve ne.

MONITOR: Dodik najavljuje i da će ponovo biti stavljen na glasanje krajnje kontroverzni prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji je, zbog pritiska spolja, bio povučen. Tvrdi se da je u tom Prijedlogu jasan uticaj zakonodavstva Rusije u toj oblasti. Već je zakonskim inicijativama pogoršano stanje u medijima i ljudskim pravima u RS. Ima li rješenja?

BAJTAL: Nema rješenja. Bar za sada.  Sve to  spada u opus pomenutog fabrikovanja lažnih i maskiranja stvarnih životnih problema građana tog entiteta. Besmisao je poprimio mitske razmjere tako da još samo laž može da ga održava. Otuda tobožnji neprijatelji na sve strane: neprofitne ganizacije, opozicija, ustaše, katolici, muslimani, Amerikanci, Zapad, Teheran, šiptari … Sve nesrpsko je  – antisrpsko, i samorazumljivi neprijatelj srpstva.  Jedino rješenje je odlazak tog blefera s vlasti i konačna demokratizacija javne i političke sfere djelovanja. Povijesno gledano, nikad ni jedna diktatura nije bila sposobna da riješi nijedan životni problem koji je sama stvorila. Samo ih je usložnjavala i gomilala, a krivnju kukavički nemoralno prebacivala na oponente i kritičare režima.

MONITOR: U Skupštini Srbije bi uskoro trebalo da se glasa o ratifikaciji Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda, donijetoj kao prateći dokument Svesrpskog sabora održanog u Beogradu. Da li su ovakvi dokumenti tek „mahanje papirima“ ili i oni doprinose padu međuetničkog povjerenja u BiH?

BAJTAL: Rušenje tog povjerenja i razbijanje bilo kog oblika ljudskog zajedništva, je primarna programska zadaća tih i njima sličnih dokumenata. Ne zaboravite da SANU Momorandum, Vol. 2. imperativno nalaže: “Koristiti sve mehanizme da se oba doma parlamenta BiH maksimalno onemoguće u radu, obezvrede i obesmisle na sve moguće načine. Sprečavati donošenje zakona koji se ne smatraju bitnim i ne predstavljaju nikakvu pretnju RS-u. Ovo je jedno od značajnijih sredstava za dokazivanje teze o nemogućnosti funkcionisanja zajedničkih institucija. Generalno, uvek i na svakom mestu insistirati na tome da su ‘državna’ vlast i institucije na nivou BiH nepotrebne, suvišne, nemoguće, skupe i antisrpske… Ni po koju cenu ne sme se dozvoliti formiranje bilo kakvih saveza, udruženja ili asocijacija na nivou BiH. Dakle, ni po koju cenu se ne sme dozvoliti čak ni formiranje udruženja pčelara na nivou BiH, a o drugim važnijim asocijacijama se ne sme ni razmišljati. (…) Vrlo je značajno da političari u RS-u jasno stave do znanja javnosti i međunarodnoj zajednici da BiH ne smatraju kao jedinstvenu državu, već kao zajednicu dve teritorije koje trenutno čine celinu. A tu celinu treba što češće nazivati neprirodnom, nametnutom, nemogućom…“  U tome je jedini smisao i suština te besmislene Deklaracije.

MONITOR: Kako  ocjenjujete rezultate izbora za EU parlament, očekivanu pobjedu Laburista u UKi neočekivano loš rezultat ultradesnog Nacionalnog okupljanja na izborima u Francuskoj? Da li će oni ostaviti  dugoročnije posljedice na sve teže odluke koje EU i Evropa očekuju?

BAJTAL: Ja iskustveno, i u principu, ne vjerujem ni jednoj i ničijoj politici. O svakoj sudim samo na osnovu njenog praktičnog djelovanja i životnih rezultata, a nipošto po njenom egoističkom samoreklamerstvu. Treba sačekati da vidimo „šta se iza brda valja“.

 

Počinioci genocida bi da,  preimenovanjem Srebrenice, pokušaju izbrisati  mjesto genocida

MONITOR: Kako vidite skorašnju izjavu Predsjednika RS, Milorada Dodika, da u Srebrenici nije ubijen nijedan čovjek i najnoviju-u nizu ranijih sličnih inicijativa o Srebrenici, da opština Srebrenica promjeni ime?

BAJTAL: Izuzetno neinteligentna i cinična izjava istovremeno. Ni prva ni posljednja. A koja  iz ugla vremenske retrospektive sistematskog lažiranja stvarnosti, precizno govori kako je takva glupost samo karika u dugom lancu planski osmišljenog negiranja i relativiziranja genocida. Najprije je to bio „strašan i nepotreban zločin“, pa onda, „veliki zločin“, poslije samo „zločin“, da bi se došlo do zadivljujuće maštovite lagarije kako „u Srebrenici nije ubijen nijedan čovjek“. Ništa novo. Svojevremeno, njegov idol Milošević, izjavi u Hagu da je „o Bosni i Hercegovini sve čista laž“, a Karadžić, na istom sudu, i ne trepnuvši, lupi kako „Sarajevo nije bilo u opsadi“, i da „Sarajevo nije bilo ni okrznuto“. Očito, Bosanci su sami sebe granatirali na Markalama (Sarajevo)  i Kapiji (Tuzla), itd.itd. Sami sebe ubijali, sami sebe silovali, sami sebe raseljavali. I tako iz decenije u deceniju; iz mjeseca u mjesec; iz dana u dan; iz sata u sat, ređaju se cinično prozirne i bezobrazno očigledne – laži. Bez kraja i smisla.

Ostalo je još samo da se preimenovanjem Srebrenice, shodno njegovoj postrezolucijskoj neporecivosti, pokuša izbrisati i samo mjesto genocida. O tome se radi. I sad, oni se čude kako to da su od svijeta prokuženi. Jer vjeruju da su genijalni lažovi, kako ih je to, svojom doktrinom laži kao „srpskog državnog interesa“, sistematski vaspitavao „otac nacije“ Dobrica Ćosić. Otuda, logikom te pedagogije laži, svjedočimo čitavom serijalu psihijatrijski simptomatičnih nebuloza, izmišljotina i besmislica najgore vrste. One jasno govore o ideološkim projektima i djelatnim aksiomima velikosrpske politike, koju logički možemo sažeti u dva neizrečena stava njegovane mašinerije laži: „Nije bilo kako je bilo, nego je bilo kako mi kažemo da je bilo“. Odnosno, „Uradićemo sve što smo naumili, negiraćemo sve što uradimo“. I decenijama čine upravo to. Na taj način Gospođa Laž je postala gebelsovski samorazumljiv princip velikosrpske politike. Čak iskustveno dokazana konstanta. Jedina po kojoj je čitav svijet prepoznaje i pamti.

 

Orban će učiniti da uspori i ospori evropski put Bosne

MONITOR: Dodikov saveznik, Viktor Orban je u velikoj i nenajavljenoj „mirovnoj“ turneji-Kijev, Moskva, Peking… Turneju je započeo po početku predsjedavanja Mađarske Savjetom EU. BiH još nije dobila datum za otpočinjanje pregovora. Može li mađarsko polugodišnje predsjedavanje EU, u tome pomoći BiH?

BAJTAL: Sve što bude u njegovoj moći, kršćanski ostrašćeni Orban će učiniti da uspori i ospori evropski put Bosne, koji je poguban za njegovog psovački-nekultivisanog, vjerovatno ucijenjenog i antievropski instruisanog krimi-partnera. Veže ih sluganska, blefersko-interesna antibosanska i anticivilizacijska naci(onali)stička logika firerovski zadojene mržnje i netrpeljivosti spram svega univerzalnog i ljudskog. Žulja ih bosansko, civilizacijsko, kulturno-religijsko i ljudsko šarenilo Bosne. Ne uklapa se u pljačkaški-profitabilnu jednostranost njihove klero-etničke isključivosti i omraze.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo