Povežite se sa nama

INTERVJU

BLAGOJE GRAHOVAC, ANALITIČAR GEOPOLITIKE I GENERAL U PENZIJI: Građanima nisu potrebni dokazi Skaj aplikacije

Objavljeno prije

na

Sva imena koja se pominju u Skaj aplikacijama nepogrešivo pokazuju ono što je građanima Crne Gore već dobro poznato. Partnerskim državama treba da budemo zahvalni što nam ustupaju egzaktne dokaze

 

MONITOR: Šta vam govore posljednje objavljene prepiske Skaj aplikacije, koje svjedoče o sprezi nekadašnjeg vrha vlasti i organizovanog kriminala?

GRAHOVAC: U Crnoj Gori, pa i u regionu, se mudruje da li se Skaj aplikacija može koristiti kao tužilačko-sudski dokaz o nečijim protivzakonitim radnjama. Građani Crne Gore, skoro sasvim pouzdano, mogu zaključiti ko se obogatio što im redovna primanja nikako ne bi mogla obezbijediti. Građanima nijesu potrebni dokazi sa Skaj aplikacije, oni to vide svojim svojim očima.

Sva imena koja se pominju u Skaj aplikacijama nepogrešivo pokazuju ono što je građanima Crne Gore već dobro poznato. Partnerskim državama treba da budemo zahvalni što nam ustupaju egzaktne dokaze.

MONITOR: Tim povodom organizovana je i sjednica Nacionalnog vijeća za bezbjednost. Da li se to tijelo zloupotrebljava, kako se govorilo i tokom afere Do Kvon?

GRAHOVAC: Što se tiče sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost one se, po staroj navici, upotrebljavaju u političke svrhe. Ovdje je puka pohlepa za vlašću jača i od zakona i od stvarne želje da se zaštiti državni interes. U pitanju je rđav ljudski materijal koji decenijama upravlja Crnom Gorom.

MONITOR: Kako ocjenjujete aktuelnu društveno-političku situaciju u Crnoj Gori?

GRAHOVAC:  Visokom pozitivnom  ocjenom. Ovakva ocjena neće biti prihvatljiva mnogim ali pogledajmo neke egzaktne strateške parametre. Građani Crne Gore stabilno pokazuju da su geopolitički svjesni i usmjereni tamo gdje geografski i civilizacijski pripadaju, a to je Evropa. Drugo, bez obzira što Crnu Goru decenijama opterećuju kako srpski klerofašizam tako i crnogorski neofašizam, ipak je antifašizam, kao temeljna civilizacijska vrijednost, preovlađujuće društveno stanje kod građana. Bitno je da je takvo stanje  među građanima, jer se pokazalo da se vlastima u posljednje tri i po decenije ne može ništa vjerovati. Konstanta je da skoro svaka vlast laže, krade i zavađa. I treći strateški parametar se ogleda u činjenici da su građani pokazali da imaju visoku političku svijest i građansku hrabrost. To se dokazuje time što su, bez obzira što vlasti pokazuju da su kriminogena i koruptivna utvrda, iste više puta smijenjene olovkom a ne puškom.

MONITOR: Gdje su uzroci u tome što su vlasti takve već decenijama?

GRAHOVAC: Osim u periodu egzistiranja SFRJ,  Crna Gora je stoljećima živjela u stanju da su vlasti krale, podmićivale i zavađale pa su na takav način i vladale. To je formiralo jednu vrstu mentaliteta pa je smatrano da je sramotno nešto ukrasti od drugog ,ali je skoro opsesivna karakteristika ukrasti i oteti od države. Na taj način se skoro pa javno pokazuje lična moć. Sadašnja politička svijest građana ukazuje da je takvom vladanju došao kraj. Građani Crne Gore konačno uviđaju da je država najbolji proizvod u istoriji svih civilizacija i da istu treba čuvati kao zjenicu oka svog.

MONITOR: Još  se čeka na proglašenje rezultata vanrednih parlamentarnih izbora pa i početka formiranja nove vlade. Kako vidite buduću vladu i današnju političku scenu nakon jedanaestog juna?

GRAHOVAC: Svi su proglasili pobjedu a svjesni su da od te pobjede boli glava. To iz razloga (opet zbog mentalitetskih razloga) niko neće ni sa kim, drugog ne smatra ravnim sebi, zbog toga što više subjekata u vlasti podrazumijeva međusobnu kontrolu i međusobno špijanje u krađama i zloupotrebama. Kada kažem „špijanje“ i to smatram stoljetnim defektom u mentalitetu. Buduću vladu nije teško formirati. PES, lista manje brojnih naroda, Demokrate bez GP URA i SNP mogu imati većinu od 43 ili poželjnih 49 poslanika. Ubijeđen sam da će ta vlada trajati samo godinu dana. Za tu godinu trajanja 44. vlade najveća šansa se pruža DPS. Kako? Da podrži svaki razuman prijedlog vlade čime će se riješiti veliki problemi Crne Gore – da se izaberu: Sudski savjet, sedmi sudija Ustavnog suda, VDT i da se izabere na sudijske i tužilačke funkcije potreban broj lica čime će se elimnisati veliki broj V.D.stanja. Na ovaj način DPS će pokazati da je kooperativna partija, da nije smetnja evropskim integracijama i da građani prepoznaju da je u toj partiji ojačalo zdravo tkivo.

Ovo otvara put da 45. vlada koja će biti izabrana naredne godine traje 4 ili 8 godina.

MONITOR: Kakav je uticaj Do Kvon afere na postizborne kombinatorike ili uopšte na buduću političku scenu?

GRAHOVAC: Uticaj te afere je minimalan zato što Crna Gora preko tri decenije permanentno živi u nekoj od afera. Sve te afere su nekoliko dana bile „tresla se gora“ a nakon toga „rodio se miš“. Baš kao u narodnim izrekama. Afera aferu sustiže i na takav način Crna Gora živi decenijama.

MONITOR: Šta su bile glavne poruke građana na vanrednim parlamentarnim izborima?

GRAHOVAC: Glavna poruka je da su građani Crne Gore savladali strah kako od vlastodržaca tako i od kriminalaca. Oni su se uvjerili da ih je svaka vlast u posljednje tri i po decenije krala i varala i da će svaku buduću mijenjati ukoliko nastavi na stari način.

MONITOR: U najnovijem non paper dokumentu navodi se da je „Crna Gora izgubila fokus na ključnim EU reformama, posebno u oblasti vladavine prava“. Kako vidite te ocjene Brisela?

GRAHOVAC: Svaka vlast je vješta u blefiranju, foliranju i laganju. Crnogorske vlasti su to decenijama usavršile. Zbog bučne priče o evroatlanskim integracijama crnogorske vlasti su lako prodale šejtana briselskim i vašingtonskim birokratama od kojih su ne mali broj bili korumpirani od strane te iste vlasti. Ispod te bučne priče o evroatlanskim inetgracijama mnogi pripadnici vlasti su to dobro unovčili  život u „srpskom svetu“, toj klerofašističkoj doktrini za uništenje pa i samosmaknuće srpskog etnosa na ovim prostorima. Ovo je moje najozbiljnije upozorenje.

MONITOR: Gdje je Crna Gora na geopolitičkoj mapi danas?

GRAHOVAC: Crna Gora je srećna zemlja jer su je geopolitički i geostrateški procesi smjestili na mjesto koje se poželjeti može. Tu idilu može narušiti unutrašnji mentalitetski problem i nedostatak političke pameti. Nesporno je da će okosnicu buduće 44. vlade činiti PES. Po političkoj vokaciji to je korporativno-menadžersko-brokerska snaga. Takve snage lome pred sobom sve prepreke. Da bi se sačuvala državna i društvena stabilnost treba uspostaviti političku, društvenu i socijalnu ravnotežu. U ideološkom smislu to pripada socijaldemokratskim partijama. One treba da budu prepoznate po tome da javno politički zastupaju interese: radnika, seljaka, službenika, vojnika, policajaca i penzionera.

MONITOR: Te političke snage su trenutno razjedinjene.

GRAHOVAC: DPS monstrum je decenijama lomio sve te partije da bi eliminisao političku konkurenciju. U tom lomljenju su korišćeni partijski udbaški specijalci. Više puta sam u javnim istupima pozvao i prozvao Ivana Vujovića iz SDP i Borisa Mugošu iz SD da prevaziđu sujete i zaobiđu štetočine iz obje ove partije i da otpočnu postupak za ujedinjenje ili bar približavanje ove dvije partije i da se zajedno počnu boriti za ideje koje su imanentne samo partijama istinske socijaldemokratije. Njih dvojicu sam pozvao iz razloga što oni predstavljaju zdravo političko tkivo u Crnoj Gori.

MONITOR: Toga za sada nema na vidiku.

GRAHOVAC: Svjestan sam činjenice da je umor prateća pojava časnim političarima. Umor je lakše savladati udruživanjem snaga. Oni to ne samo da treba, nego i moraju da urade radi političke i društvene ravnoteže u Crnoj Gori.

Pisani tragovi pokazuju da je onima koji nisu poslušali moj javno iskazani savjet ostalo samo kajanje. A kajanje trajno razdire sopstvenu dušu. Zbog toga javno savjetujem političare da je samokritičko priznanje grešaka veoma ljekovito kako se ne bi ušlo u gorčinu kajanja.

Svjestan sam da to nije lako u našem mentaltetu ali se i taj rubikon mora savladati. Baš kao i strah od promjena. Sve to zbog sopstvenih građana i zbog sopstvene države.

Siguran sam da će sve ovo u Crnoj Gori uskoro zaživjeti.

 

Podmukla režija Putina, Prigožina i Lukašenka

MONITOR: Kako komentarišete dešavanja u Rusiji i moguće implikacije na region?

GRAHOVAC: Protivnici Rusije i Putina su postupkom Vagner grupe i Jevgenija Prigožina zadovoljni. Ali, ovo treba posmatrati i iz jedne drugačije vizure. Putin nikako ne može biti zadovoljan razvojem događaja u ratu sa Ukrajinom. Međutim, on kao autokrata i vođa imperijalne sile se neće lako pomiriti sa porazom u Ukrajini. Zato ja ovo posmatram kao vrlo podmuklu režiju Putina, Prigožina i Lukašenka. Prigožin će sigurno biti likvidiran zbog toga što je ponizio Putina, ali ne isključujem mogućnost da prije toga, on, kao Putinovu milost što je još uvijek živ, treba da izazove neki novi međudržavni sukob. Možda sa nekom državom NATO saveza, možda sukob u Moldaviji ili sukob između Srbije i Kosova što bi destabilizovalo čitav region. Samo u nekom novom sukobu Putin može produžiti svoje autokratsko trajanje. Njemu je jasno da je građanski rat u Rusiji već počeo – iseljavanje preko 4 miliona građana iz Rusije zbog nepristajanja na rat u Ukrajini, zbog hapšenja i likvidacije neistomišljenika, zbog građanskih protesta…

MONITOR: Da li bi se Srbija mogla naći u takvom riziku?

GRAHOVAC: Decenijama javno upozoravam da Srbija predstavlja poligon ruske mitomanije i da je prerasla u pravo Šešeljevo kraljevstvo. Totalnu političku moć imaju tri ratne partije: Šešeljevi radikali u liku Vućićeve SNS, Miloševićeve SPS (bolje reći nacističke partije), te JUL Mire Marković u liku Aleksandra Vulina. Kosovo im je izgovor kako bi živa trovačnica u liku SPC  i režimskih medija mogla da truje duh građana. Niti je EU, a niti su SAD postavile pravu dijagnozu političkog i društvenog stanja u Srbiji. To nisu uradili ni opozicioni politički subjekti ali se građani još uvijek bore. Građani  vode najveću antifašističku borbu u Evropi u posljednjih osam decenija. Borbu naroda protiv ostrašćenog fašisoidnog monstruma! Zbog toga nije teško da se ovdje uveze ratni požar bilo otkuda. Kosovski problem zasigurno prerasta u srbijanski problem.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

SINIŠA GAZIVODA, ČLAN TUŽILAČKOG SAVJETA I ADVOKAT: Mora se odustati od političke kontrole pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političkim elitama do sada je bio prioriet da kontrolišu pravosuđe i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlast treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima

 

MONITOR: U autorskom tekstu Pravosudna reforma u deset tačaka naveli ste ono što treba uraditi kako bi se Crna Gora nakon 20 godina pravosudne reforme bar približila nezavisnom i profesionalnom pravosuđu.  Po vama, i dalje smo daleko od tog cilja jer nije bilo reformskog i odlučnog zahvata. Zašto ga nije bilo, već samo, kako ste rekli, kratkoročnih i prelaznih rješenja?

GAZIVODA: Kada obratimo naročitu pažnju na period od obnove nezavisnosti i početka puta ka učlanjenju u Evropsku uniju, vidjećemo da je jedan dio posla zaista urađen, naročito u dijelu harmonizacije zakonodavstva sa evropskim pravnim okvirom. Međutim, kada je došlo do toga da se moramo baviti prevođenjem tim odredbi sa papira u stvarnost, onda smo se zagubili u tim kratkoročnim i prelaznim rješenjima, odnosno pokušajem da glumimo reformu i to naravno nije dalo rezultate. Prema tome, probali smo sve samo nijesmo probali suštinsku reformu i ja sam, u tekstu koji ste pomenuli, nastojao da iz svoje vizure konkretizujem u deset tačaka što je to što treba uraditi. Važno je napomenuti da se u međuvremenu promijenio i kontekst, imamo jasnu poruku da bez rješavanja pitanja iz poglavlja 23 nećemo riješiti ni jedno drugo poglavlje.

MONITOR: Može li se taj reformski zahvat izvesti bez odgovornih i za to odlučnih političkih klasa, imajući u vidu da, između ostalog, na važna imenovanja zbog neuspjelih političkih dogovora čekamo godinama?

GAZIVODA: Ne može. Reformski zahvat se može izvesti samo ako to bude prioritet. Usudiću se da kažem, jer to mogu i da argumentujem, da je na temu pravosuđa političkim elitama do sada bio prioriet da ga kontrolišu i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlasti treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima. Takođe, treba se uzdržavati od populističkih mjera koje samo podižu očekivanja građana i nerijetko čak i ometaju pravosudne organe u poslu i fokusirati se na teške zadatke koji zahtijevaju ozbiljnu posvećenost. U tom kontekstu bih napomenuo da mi na današnji dan nemamo Strategiju reforme pravosuđa, odnosno da je posljednji strateški dokument iz ove oblasti istekao 2022. godine, a u međuvremenu nije ni napisan novi, a kamoli da se započelo sa njegovom realizacijom.

MONITOR: Tokom pregovora o formiranju nove vlade često se ističe da je neophodna stabilna vlada kako bi došlo do tih imenovanja.  Zar ta imenovanja ne treba da budu pitanje konsenzusa? 

GAZIVODA: Suština Ustavnih izmjena iz 2013. godine, koje su uvele da se sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta i vrhovni državni tužilac biraju kvalifikovanom većinom, upravo je bila u tome da se širim konsenzusom dođe do najboljih kandidata. Poenta je bila da se spriječi mogućnost da parlamentarna većina sama bira podobne kandidate, te da opozicija učestvuje u procesu kako bi se osiguralo da izabrani kandidati imaju nesporan integritet i nesporne profesionalne kvalifikacije. U dosadašnjoj praksi taj cilj je izigravan pa se često umjesto dijaloga do izbora određenih lica dolazilo partijskom pogodbom. Tvrdnja da vladu treba da podržava najmanje 49 poslanika kako bi se došlo do imenovanja u pravosuđu, pokušaj je da se ustavne odredbe o kvalifikovanoj većini u potpunosti obesmisle. Ukoliko to bude pristup onda postoji velika opasnost da ove pozicije uđu u raspodjelu partijskog plijena između koalicionih partnera koji čine vlast i to bi bio nesumnjiv korak unazad u pravosudnoj reformi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

NIJAZ SKENDERAGIĆ, LJEVIČAR IZ SARAJEVA: Populizam najgore vrste je u modi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima

 

MONITOR: Pred dvije godine ste odbili ponuđenu kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva ispred SDP BiH, partije čiji ste osnivač i dužnosnik bili. Nedavno ste izjavili da više ne želite biti potpredsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH. Djeluje da se još više distancirate od javnog života i angažmana. Koji su razlozi?

SKENDERAGIĆ: Ja volim biti timski igrač. Danas su na društveno-političkoj sceni uglavnom solisti koji misle o sebi  u superlativima uz odsustvo bilo kakve vrste samokritike i kritike. Populizam najgore vrste je u modi. To ne vodi nigdje. Više nego ikad nedostaju lideri, vizionari kojima će borba za opće dobro biti ispred ličnih interesa, borbe za fotelje i lične koristi.

MONITOR: Često se referirate na vrijednosti NOB-a i socijalističke SFRJ pa i na ličnost Josipa Broza Tita, kao zanemarene i omalovažavane. Smatrate da sadašnji lideri istovremeno kritikuju i podražavaju Tita. Šta je zaostavština toga vremena i ideologije koju bi, i danas, trebalo uzimati u obzir u političkom i javnom životu?

SKENDERAGIĆ: Zaostavština NOB-a, socijalizma, ali i Josipa Broza Tita na ovim prostorima – pa i u samoj  Bosnu i Hercegovinu je, uistinu, ogromna. Sve ove tekovine su uveliko utjecale na  sva društva u republikama i na njihov preobražaj u moderna, s tim da bi tu fokus stavio na Bosnu i Hercegovinu, iz razloga što je ratom razorena republika tridesetak godina poslije bila domaćinom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Taj samo jedan primjer – a ima ih mnogo više, uveliko govori sa kolikim entuzijazmom se radilo na obnovi zemlje i na njenoj pretvorbi iz ruralne i razrušene u modernu državu. Svakako kada govorimo o Jugoslaviji, NOB-u, socijalizmu nikada ne bih stavljao znak jednakosti kao što neki uporno stavljaju, između tih pojmova i Josipa Broza Tita. Tito je uistinu bio simbol tog vremena i generacije, ali nikako ne može biti samo on odgovoran za sve dobro ili loše u tom vremenu, a bilo je i jednog i drugog. NOB, socijalizam i Jugoslaviju su stvarali i oblikovali njeni narodi. Za njena civilizacijska dostignuća zaslužan je svaki borac koji je sa opancima i sa korom hljeba krenuo u antifašističku borbu i što je svrstao Jugoslaviju na pobjedničku stranu historije, ali i svaki profesor, direktor, radnik, doktor, seljak koji je dao svoj doprinos da Jugoslavija postane napredna i moderna država. Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima. Također, tu su brojni univerziteti, bolnice, ceste… sve su to vrijednosti koje treba njegovati i razvijati  i u današnje vrijeme. Današnjim liderima nedostaje moralna i politička odgovornost koja je postojala u jugoslovenskom socijalizmu.

MONITOR: Vas smatraju pripadnikom liberalnog krila SKJ. Liberali s kraja 1960-tih u Srbiji su pod pritiskom odstupili sa vlasti (Nikezić, Perović, Tepavac) kao „anarho-liberali“ i „tehnokrate“ istovremeno, a nacional-liberali u SK Hrvatske (Dapčević-Kučar, Tripalo) smijenjeni su, uz odlazak još hiljada rukovodilaca u institucijama, SK i privredi. Da li je uopšte bilo moguće biti „liberalno krilo“ jedne komunističke partije, pa i SKJ?

SKENDERAGIĆ: Kao i svaka društvena pojava tako i komunizam kao ideologija ima svoj evolucijski tok. Smatram da su liberalne ideje bile plemenite i u interesu građana i Jugoslavije, ali mislim da nije bilo razumijevanja sa obje strane po tom pitanju. Možda su došle prerano, a možda smo i shvatili prekasno da nam je potrebna reforma, ali svakako mislim da jugoslovenski komunizam nije bio sovjetski model komunizma već autentični politički model koji je imao svoja dostignuća, ali i domete.

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Nepodnošljiv nedostatak odgovornosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera Tunel je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava

 

MONITOR: Crnu Goru potresa slučaj Tunel, odnosno iskopani tunel do depoa Višeg suda. Šta taj slučaj govori?

RADULOVIĆ: Afera tunel pokazala je brojne slabosti u bezbjednosnom sistemu Crne Gore i ponovo podsjetila na nepodnošljiv nedostatak ljudske i objektivne odgovornosti na strani osoba koje rukovode institucijama. Takođe, ova afera je pokazala da funkcioneri, umjesto da snose odgovornost, ovaj događaj koriste u svrhu nepristojnog političkog marketinga i da istovremeno čak ugrožavaju istragu na više načina. Na kraju, afera tunel je otvorila pitanje i mogućeg ugrožavanja rezultata koje su u prethodnom periodu postigli Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje.

Najjednostavnije rečeno, ova afera je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava.

MONITOR: Kakve on sve posljedice može imati ?

RADULOVIĆ: Brojne su posljedice koje ovaj slučaj može imati i mislim da ćemo se sa tim posljedicama upoznavati u danima i mjesecima, a moguće i godinama koje slijede. Popis stvari iz depoa Višeg suda još nije završen, tako da se ne zna šta nedostaje, šta je eventualno dodato, na čemu su eventualno vršene ispravke, odnosno koje stvari su i u kojoj mjeri kontaminirane.

Najteže posljedice bi mogle biti u tome da kontaminacija dokaza bude odlučujuća za ishod nekog postupka, odnosno donošenje oslobađajućih presuda. Tako bi mogli doći u situaciju da se potpuno devalviraju rezultati koje su u prethodnom periodu ostvarili Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje. Samo postojanje mogućnosti za tako nešto dovoljan je razlog za utvrđivanje odgovornosti, počev od objektivne, pa sve do krivične odgovornosti.

MONITOR: Ko sve treba da snosi odgovornost zbog ovog slučaja?

RADULOVIĆ: Odgovornost postoji na strani gotovo svih institucija čiji rad je vezan za bezbjednost i pravosuđe. Na strani Uprave policije i ANB-a postoji odgovornost zbog toga što se ovakva kriminalna djelatnost vršila na takvoj loakciji. Prosto je nevjerovatno da strani državljani u centru grada, na 30 metara od Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda, u neposrednoj blizini državnog tužilaštva, Ustavnog suda, Skupštine, Vlade, Centralne banke, iznajme stan i više od mjesec dana vrše takve radove, odnosno prokopaju tunel do depoa Višeg suda u kome se nalaze ključni materijalni dokazi iz najvažnijih krivičnih predmeta. Da li možete zamisliti da se to desi u nekoj uređenoj državi i da ove službe, prvenstveno kontraobavještajna djelatnost, o tome nemaju pojma?

Takođe, postavlja se pitanje kako su strani državljani znali gdje se tačno nalazi prostorija do koje su prokopali tunel i kako su znali šta se u njoj nalazi. Šesnaest i po godina se bavim advokaturom i nebrojeno puta sam bio u zgradi Višeg suda, na brojnom suđenjima, ali je ne znam tačno gdje se taj depo nalazi i šta je u njemu. Niti me to zanima, niti ja to uopšte treba da znam. Sa druge strane, i prije i nakon ovog događaja, danima slušamo gdje je ta prostorija i šta se u njoj nalazi, kako je obezbijeđena i slično. Bez tih informacija izvršioci nijesu mogli izvesti ovu akciju, a te informacije su saznali zahvaljući slučajnim ili namjernim propustima rukovodstva Višeg suda. Namjerni propusti bili bi osnov za krivičnu odgovornost, a slučajni za objektivnu. U svakom slučaju, odgovornost postoji, ali je izostala kao što izostaje godinama. Osim toga, izjave i ponašanje predsjednika suda, kao i premijera i predstavnika izvršne vlasti nakon ovog događaja predstavljali su ozbiljno ometanje i ugrožavanje istrage, što je dodatan razlog za odgovornost. Na kraju, izvršna vlast, kako aktuelna tako i one prethodne, odgovorne su za ambijent i loše uslove u kojima pravosuđe radi.

MONITOR: Skupština je u blokadi već šest mjeseci, vlada je u tehničkom mandatu, još se čekaju izbori u pravosuđu. Kakve to sve posljedice ostavlja na društvo?

RADULOVIĆ: Skupština je u blokadi šest mjeseci, ali i kada nije bila u blokadi ona nije vršila svoje nadležnosti. Podsjetiću da mi već četiri godine nemamo VDT-a u punom mandatu, a već pet godina nemamo sve članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Kada se prisjetimo kako je tekao postupak izbora sudija Ustavnog suda i kako je ta institucija bila jedno vrijeme u blokadi, onda je jasno da živimo u partitokratskom društvu u kome je sve podređeno interesima poličkih partija i njihovih lidera, političkoj trgovini i korupciji koja je odavno dominantan model ponašanja političara. Posljedice takvog sistema mi živimo decenijama i one će biti sve teže i ozbiljnije ako izbori u pravosuđu ne dovedu do toga da pravosuđem upravljaju profesionalci sa integritetom. Do tada ćemo imati nasljeđe koje nam je ostavila Vesna Medenica i njene kolege i prijatelji, koji su istovremeno i zajedno sa njom upravljali crnogorskim pravosuđem.

MONITOR: Specijalno tužilaštvo otvorilo je više važnih procesa protiv visokih funkcionera pravosuđa. Ipak, može li današnje pravosuđe te postupke dovesti do kraja na adekvatan način?

RADULOVIĆ: Ja vjerujem da može ako se suzbije uticaj onih aktera koji su bili dominantni u pravosuđu u vrijeme vladavine Vesne Medenice, od kojih su brojni i danas akteri najznačajnih postupaka koji se vode pred crnogorskim sudovima, uključujući i postupak protiv nje. Sve dok su su takvi kadrovi uključeni u te postupke i dok i dalje koriste ranije koruptivne šeme i veze, postoji ozbiljan rizik da se i ti postupci završe neslavno poput, na primjer, postupaka protiv Svetozara i Miloša Marovića i ostalih pripadnika budvanske kriminalne grupe.

Mnogo je aktera iz tih postupaka koji su i danas akteri u aktuelnim postupcima, umjesto da Medenici prave društvo na optuženičkoj klupi i da im profesionalno pravosuđe obezbijedi pravo na pravično suđenje koje su oni uskratili mnogima.

MONITOR: U kakvom je stanju danas pravosuđe, i šta je osim izbora nedostajućih funkcija neophodno preduzeti?

RADULOVIĆ: Osim izbora u pravosuđu na način koji bi na ključnim pozicijama doveo profesionalce sa integritetom, neophodno je uspostaviti sistem odgovornosti u kome će svako odgovarati za kršenje zakona.

Takođe, mislim da bi u kompletnom pravosuđu trebalo sprovesti sistem vetinga koji bi doveo do oduzimanja imovine svima u pravosuđu koji ne mogu dokazati njeno zakonito porijeklo i udaljenje takvih kadrova sa pozicija na kojima su bili i na kojima su sada. Vjerujem da bi značajan broj takvih sami napustili funkcije kada bi se postupak pokrenuo kako bi izbjegli dokazivanje zakonitosti porijekla imovine, a kako se desilo i u Albaniji kada je taj proces pokrenut.

MONITOR: Kolika je  odgovornost političara za to stanje?

RADULOVIĆ: Ključna odgovornost je na njihovoj strani jer su oni kreirali i oni održavaju ambijent u kome su korupcija, nepotizam, klijentelizam i partijska poslušnost dominantni modeli ponašanja. Zaštita partijskih i ličnih interesa, kao i zaštita nezakonito stečene imovine, prepreka je reformi pravosuđa i uspostavljanju društva vladavine prava jer bi u takvom drušvu brojni političari ostali i bez slobode i bez imovine.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo