Povežite se sa nama

FOKUS

MILO ĐUKANOVIĆ I (NE)DODIRLJIVOST: Oči uprte u Sky i Novovića

Objavljeno prije

na

Podatke SDT-u i policiji, o prepisci Petra Lazovića sa kriminalcima preko SKY apolikacije, u kojoj se pominje i Milo Đukanović,  slao je Europol putem međunarodne pravne pomoći. U  komunikaciji sa izvorom relativno lako je utvrditi da li je bilo zloupotrebe i promjene tekstova ili nije

 

Mjesecima najčitanije štivo u Crnoj Gori su prepiske kriminalaca sa famozne Sky ECC aplikacije čiju kodiranu zaštitu su razbile zapadne službe i preko Europola ih dostavile Crnoj Gori. Do sada glavni literarni junak prepiski je Petar Lazović – bivši agent ANB-a i sin Zorana Lazovića, visokog bezbjedonosnog funkcionera trodecenijskog režima Demokratske partije socijalista (DPS). Lazović i drugi policijski funkcioneri šalju maltene ljubavne poruke narko bosovima od kojih je Darko Šarić u pritvoru i  po srpskom zakonu trebao bi  biti pod 24-satnim video nadzorom zbog težine krivičnih djela. Mlađi Lazović je uvijek na usluzi Šariću kome i njegov otac preko sina šalje poruke divljenja i poštovanja. Uz slike uhapšenih i mučenih članova suparničkog klana, Lazović hrabri Šarića i stihom iz Svetog Pisma sa uvjerenjem da će Bog nagraditi njegova dobra djela.

Materijali iz 2020.godine su tek od nedavno dostupni zato  jer je bivši Glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić i pobratim Zorana Lazovića ( u mladosti su zajedno osuđuvani zbog nasilničkog ponašanja) pa su se oni „zagubili u fiokama“. Ministar  unutrašnjih poslova Filip Adžić kaže da je „dobar dio komunikacije koji je dobijen prije promjene u tužilaštvu kompromitovan od strane tadašnjih tužioca – Katnića i Čađenovića“ koji nisu postupali, pa je došlo i do prekida saradnje sa Europolom koju je obnovila nova vlast.

Nedavno su se i prvi put pojavili i transkripti u kojima se direktno pominje i bivši šef režima Milo Đukanović u kontekstu ugradnje od 300 hiljada eura mjesečno od šverca cigareta koje mu je, navodno , na ruke nosio Zoran Lazović po riječima Petra Lazovića. Đukanović i DPS su hitro reagovali i rekli da su “isplivali dokazi da je (premijer) Dritan Abazović, na osnovu falsifikovanog i prepravljenog transkripta pokušao da kreira aferu za svoje političke potrebe”. Pozvali su tužilaštvo da reaguje i zaustavi, kako su rekli, opasnu manipulaciju materijala sa Sky aplikacije. Bemax-ov M portal je objavio analizu poruka, uz tvrdnje da su poruke naknadno poslate od strane druge osobe, pošto je član Mojkovačkog klana izgubio tovar cigareta koji je mlađi Lazović zaplijenio i dodao poruke u pokušaju kompromitacije Đukanovića. Glasnuo se u međuvremenu i Katnić da potvrdi priču M portala dok je Abazović sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbijednost u kojoj je bilo priče i o tim transkriptima čiju autentičnost „ne zna i da je to pitanje za Specijalno tužilaštvo (SDT) da utvrdi“. Predsjednik Jakov Milatović je   zatražio „odlučan i neselektivan odgovor tužilaštva u ispitivanju navoda“ a reakciju SDT-a su tražile Demokrate, Pokret URA i Pokret Evropa sad, tvrdeći da je to jedan od dokaza o „povezanosti Đukanovića i kriminalnih klanova“. Mnogi drugi su takođe uprli oči u novog GST-a Vladimira Novovića kao osobu koja bi trebala konačno procesuirati bivšeg lidera zemlje.

Podatke SDT-u i policiji je slao Europol putem međunarodne pravne pomoći, tako da će se u komunikaciji sa izvorom relativno lako utvrditi da li je bilo zloupotrebe i promjene tekstova ili nije.

Bez obzira šta Sky ECC transkripti sadrže ili ne sadrže, nevladin sektor i mediji su posljednjih 30 godina iznijeli veliki broj optužbi i dokaza za mnoge afere čiji glavni akter je bio Đukanović sa porodicom i neposrednim okruženjem. Privatizacije KAP-a, Željezare, Primorke Bar, Hotela Avala, Sveti Stefan, HTP Boka, Pomorski saobraćaj Kamenari-Lepetane i mnoge druge državne kompanije namještene za grabež prijatelja Vođe. Pale su i državne garancije u stotinama miliona eura koje su svaljene na leđa građana i za koje niko nije odgovarao. Afere se mogu nabrajati u nedogled. Optužbe za korupciju u privatizaciji Crnogorskog Telekoma i „ugradnja“ od 7,3 miliona su dokazane na sudu u Americi nakon što je Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) Ministarstva pravde (DoJ) optužila Deutsche Telecom (kotiran na njujorškoj berzi i time podložan američkom zakonu) da je kršio zakone o zabrani korupcije u trećim zemljama, u ovom slučaju u Makedoniji i Crnoj Gori. Optuženi je priznao krivicu i platio 95 miliona kazne u Americi ali domaće optužbe protiv „najvišeg zvaničnika i sestre advokatice“ nije bilo zbog beskrajnog prevođenja spisa koji nikako da stignu iz Amerike- kao i Europolovi transkripti zagubljeni u Katnićevim fiokama.

Mimo korupcije, nezakonitog uticaja, poslova sa pranjem novca, švercom droge i cigareta, postoje i ozbiljne optužbe za ratne zločine 90-tih kada su Đukanović i drugovi voljno i svjesno bili u službi Miloševića. Po pravu ratni zločini nikada ne zastarijevaju. Raspaljivanje rasne i vjerske netrpeljivosti, huškanje na rat i nasilnu promjenu granica, etničko čišćenje teritorija, deportacija izbjeglica u sigurnu smrt, organizovana pljačka okupiranih teritorija dekretima i uredbama Vlade su dobro dokumentirani i pohranjeni uprkos kasnijim uništavanjima državnih arhiva. Đukanovićeva uloga u genocidu u Srebrenici do sada nije ispitana uprkos vlastitom hvalisanju da je krišom od Miloševića pomagao bosanske Srbe i izjavama bivšeg Karadžićevog ministra Momčila Mandića da im je nabavio gorivo i municiju za srebreničku operaciju bez koje bi tenkovi stali. Na te optužbe su ćutali i njegovi koalicioni partneri iz Bošnjačke stranke kao i Majke Srebrenice. Vrijeme i praksa su pokazali da će ove optužbe ostati u fiokama dok god postoji Đukanovićevo privatno pravosuđe.

Mnogi smatraju Novovića jednim od „usamljenih ostrva“ i „jedinim čovjekom koji nije prošao filter prethodnog (Đukanovićevog) režima“ kako je direktorica nevladinog MANS-a Vanja Ćalović nedavno izjavila. On je, navodno,  često pozivan na raporte kod Vesne Medenice jer nije postupao po instrukcijama. No,  svi veliki uspjesi Novovića od kada je izabran za GST-a su se desili zahvaljujući podacima dobijenim od Europola – tj. na gotovo. U vrijeme prethodnog režima. Novović se proslavio „stavljanjem u zatvor“ Nebojše Medojevića bez skidanja poslaničkog imuniteta, čime je grubo prekršen Ustav. Izgovor je bio da je Medojević odbio svjedočiti pred SDT-om, tj. tadašnjem GST-u Katniću se nisu svidjeli odgovori Medojevića kada je došao svjedočiti.

Novović je potpisao i nalog za pretres kuće jednog od lidera tadašnjeg Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića krajem januara 2020. zbog navodnog neprijavljenog oružja njegovog brata Mirka koji je u to vrijeme bio van zemlje zajedno sa Milanom i što je registrovano na graničnom prijelazu na Aerodromu Podgorica. Policija je iduće jutro razbila vrata i upala u kuću u kojoj je tada bila samo Kneževićeva majka koja je usljed bahatog ponašanja policije doživjela  stres. Pritom je i privedena zbog „vrijeđanja“ policajca. Novović je bio istražni sudija u još nekoliko, za DPS-ovu „državu“, bitnih slučaja u kojima je rutinski potpisivao sve što mu je traženo. Čak i pod izgovorom da su „takva vremena bila“ (kako je objasnio sovjetski lider Nikita Hruščov njegovo ranije ćutanje na zla u doba vladavine Staljina), ostaje da se vidi koliki su snaga, volja i dometi sadašnjeg GST-a i/ili koliko ga treba pritisnuti strani faktor da bi radio svoj posao. Početak reforme sudstva se  ne nazire tako da stara vlast i njene kriminalne strukture i dalje mogu računati na većinu sudija čije fajlove (i prljavštine) imaju u svojim datotekama.

Krajem juna je sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda Miladin Pejović je odbio policiji potpisati nalog za pretres kuća nekada visokog policijskog i ANB funkcionera Duška Golubovića i biznismena Veselina Barovića – obojica bliski prijatelji Đukanovića. Sud je u odgovoru Vijestima naveo da dostavljeni podaci nijesu ukazivali da „postoji osnov sumnje da bi pretresom stana i prostorija (dotičnih)… bilo pronađeno oružje za koje ne posjeduju oružane listove“. Problem je bio to što se sumnja  temelji „isključivo na zabilješci da službenici policije raspolažu operativnim podacima visokog stepena tačnosti, bez bilo kakvih drugih dokumenata poput prekršajnih ili krivičnih prijava“. Do sada su na osnovu operativnih podataka policije rutinski potpisivani nalozi za hapšenja i premetačine kao u slučaju Milana Kneževića uz bonus maltretiranja njegove majke i brata.

Osim stanja u sudskoj i dobrim dijelom tužilačkoj vlasti, kao  problem u pravcu procesuiranja ili preispitivanja šefa bivšeg režima je i pitanje eventualnih garancija dobijenih iz inostranstva da neće biti krivično gonjen (makar neko vrijeme) ako mirno preda vlast i ne talasa puno.

Pismo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena objavljeno 23. juna je puno pohvala Đukanoviću jer je nakon nedavnih predsjedničkih izbora „odigrao suštinsku ulogu u mirnom prijenosu vlasti – što je pečat demokratije“. Na kraju pisma je istaknuto poštovanje za „istorijsko liderstvo predsjednika Đukanovića“. Dan prije Blinkenovog pisma stiglo je i pismo od genseka Alijanse Jensa Stoltenberga kojima se pohvaljuje „snažno liderstvo koje je pokazao tokom pregovora koji su vodili ka članstvu Crne Gore u NATO“. Ovakva retorika i pohvale sa zapadnih adresa nijesu nikakva novost. Iste hvale i divljenja su stizala i na adrese bivšeg Đukanovićevog mentora Slobodana Miloševića, te drugara Jovice Stanišica, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih nacionalnih heroja Balkana koji su na kraju završili u Hagu. Sadama Huseina, Manuela Noriegu i ostale pohvaljene sa „snažnim liderstvom“ je suvišno i pominjati.

Signali i podrška su još snažnije stigli sa nekih evropskih adresa.  Javnost je  odavno navikla na česte pohvale Đukanoviću sadašnjeg specijalnog izaslanika EU za Balkan Miroslava Lajčaka (pitomca moskovskog MGIMO univerziteta i ranije slovačkog vanjskog ministra u vladi izrazito proputinovskog Roberta Fica), izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru socijaldemokrate Tonina Picule, i njegovog partijskog šefa i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i ostalih proruskih snaga i partija u EU. Šlagvort je stigao u zadnju sedmicu Đukanovićevog predsjedničkog mandata od još jednog proruskog socijaldemokrate – njemačkog predsjednika Franka Valtera Štajnmajera. Štajnmajer je odlazećeg crnogorskog predsjednika primio uz sve državne počasti u dvorcu Belvi. Uz podsjećanje da se poznaju četvrt vijeka, Štajnmajer je čestitao Đukanoviću na „fenomenalnoj političkoj karijeri, za koju teško da ima primjera u svijetu“ kao i da je „sve ove godine bio vjeran svom kursu i evropskim vrijednostima“. Ovi hvalospjevi nijesu ostali samo u domenu diplomatske kurtoazije koja ionako nema  veze sa realnošću i potpuno suprotnim izvještajima Evropske komisije na koju Njemačka ima veliki uticaj. Na Youtube snimku se vidi i predstavljanje Đukanovićevog savjetničkog tima njemačkom šefu države. Štajnmajer se sa svima rukuje dok u 50-toj sekundi ne dođe do glavnog savjetnika Milana Roćena sa kojim preskače protokolarno rukovanje i srdačno se grli. Snimak je, kako je Monitoru nezvanično rečeno u njemačkom Ministarstvu inostranih poslova (koje vodi izrazito prozapadna Analena Barbok iz partije Zelenih), „izazvao šok jer ljudi oko predsjednika moraju znati ko je Milan Roćen i čije interese on predstavlja“. Dio zapadne diplomatske zajednice je snimak protumačio kao podršku Moskve i njenih prijatelja u zaštiti Đukanovića i njegove „fenomenalne karijere za koju teško da ima primjera u svijetu“.

Oni koji vjeruju u neformalnu zaštitu i imunitet od krivičnog gonjenja ukazuju na primjer bivšeg proruskog premijera Malte Džozefa Muskata. Muskat je nakon velikog broja korupcionaških afera i ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije, bio primoran napustiti čelo vlade i laburističke stranke u januaru 2020. godine. Uprkos velikom broju objavljenih dokumenata o korupciji, i sudskim odlukama kojima su neki njegovi dilovi poništeni zbog štete koju je država pretrpila, Muskat je i dalje na slobodi. Sa Đukanovićem Muskata veže lično prijateljstvo, neprijateljstvo prema nezavisnom novinarstvu i afera oko koncesije i izgradnje vjetroelektrane Možura između Bara i Ulcinja. Projekat je praćen optužbama o velikim nezakonitostima i ugradnjama glavnih aktera sa svih strana. Među njima se pominje i glavnooptuženi za ubistvo novinarke- malteški biznismen i prijatelj Muskata Jorgen Fenek. Ni crnogorski ni malteški organi do sada nijesu istragu doveli do kraja ,niti postoji institucionalna saradnja između dvije zemlje na rješavanju te afere uprkos najavama. Sadašnji tehnički premijer je dizao veliku buku oko afere Možura kao opozicionar i javno tražio od Milivoja Katnića da uhapsi Đukanovića zbog korupcije. Nakon što je postao dio nove vlasti Abazovićeva halabuka oko Možure je utihnula. Na potezu je opet Zapad.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

NOVA TRAGEDIJA NA CRNOGORSKIM PUTEVIMA: Drumovi straha

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ovonedjeljna nesreća na putu Cetinje – Budva ponovo je aktuelizovala pitanje odgovornosti za neprekinut niz tragičnih udesa na našim putevima. Samo policija ne može mnogo kada na jednoj strani imamo stara vozila, upitne drumove i odsustvo vještine, iskustva i saobraćajne kulture kod vozača, a na drugoj nedostatak kadra i opreme

 

Stručnjaci pokušavaju da utvrde zašto je autobus firme Papović, bez kontakta sa drugim vozilima, najmanje 15 metara udarao u odbojnu bankinu na krivini, prije nego je probio zaštitnu ogradu i sa 30 putnika sletio u provaliju. Nesreća se dogodila prije nekoliko dana na Obzovici, mjestu između Cetinja i Budve. Dvoje putnika izgubilo je život, jedan je i dalje životno ugrožen, a još dvadesetak putnika i vozač autobusa zadobili su teže i lakše povede. Vozač je uhapšen.

Razmjere tragedije najvjerovatnije bile bi i mnogo veće da gusto granje i šiblje nijesu amortizovali pad i zaustavili autobus da se, nakon slijetanja, surva još dublje u provaliju.

Istog dana u udesu na Žabljaku povrijeđen je motociklista, dok je prethodnog dana na teritoriji Crne Gore registrovano 16 saobraćajnih nezgoda. Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se tog dana u Podgorici dogodilo deset, u Baru pet i u Nikšiću jedna saobraćajna nezgoda. Izdato je 326 naloga za uplatu novčanih kazni i podnijeto 77 prekršajnih prijava. Policija je oduzela dva para registarskih tablica.

Crnogorski putevi i dalje liče na ratište. Samo prošle godine poginulo je gotovo 60 osoba i pored formalno pooštrenih kazni za prekršaje u saobraćaju.

U svijetu gotovo 1,3 miliona godišnje pogine u saobraćaju, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije. Riječ je o deset puta većem broju od stradalih u ratovima – Globalni indeks mira (Global Peace Index) procijenio je da je u ratnim konfliktima prošle godine stradalo 238 hiljada ljudi. To nije utjeha, već upozorenje.

Najteža saobraćajka u ovom vijeku kod nas se dogodila prije deset godina (2013) u kanjonu Morače. Autobus sa 46 putnika sletio je sa mosta, kod Manastira Morača. Prevozio je rumunske turiste u Crnu Goru,  stradalo je 18 osoba, njih 29 je povrijeđeno. Rumunski autobus kretao se dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale. Desetak godina ranije, na granici sa Kosovom, u saobraćajnoj nesreči poginulo je deset osoba, uključujuci dvoje djece, dok je 31 osoba povrijeđena. Autobus sa 40 putnika je saobraćao na realciji Ulcinj – Kosovo, kada je sletio s puta i prevrnuo se niz liticu.

Saobraćajni inženjer Mirko Đurović ističe da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u Cnoj Gori nepoštovanje brzine i da vozači nijesu dovoljno iskusni. On upozorava i da je previše saobraćajnih nesreća  na ovom malom prostoru.

“Na putu od Podgorice do Budve dosta se brzo vozi. Put nije loš, ali vozači precjenjuju svoje mogućnosti i voze maksimalnom brzinom. Ako se desi neki kiks on u toj situaciji ne može da se snađe i onda šeta ne cesti, lijevo – desno i najčešće se tada desi saobraćajna nezgoda”, pojasnio je Đurović. On kaže da naši vozači „nijesu baš iskusni“ jer imaju vrlo malo pređenih kilometara u toku godine.

Put od Podgorice do Budve (preko Cetinja) nedavno je potpuno rekonstruisan, kako bi se donekle amortizovali nemar vozača i nekoliko opasnih krivina na toj saobraćajnici. Obzovica je  ostala crna tačka.

Samo pregledom tekstova iz medija može se vidjeti da se u posljednjih tri godine u tom selu dogodilo desetak saobraćajki. U tri je bilo smrtno stradalih.

Uprava policije ranije je saopštila da i pored želje, profesionalih napora i aktivnosti koje  „kontinuirano ulažu“ u bezbjednost saobraćaja i smanjenje saobraćajnih nesreća, jedan broj vozača i dalje ne poštuje saobraćajne propise, čineći najteže prekršaje. Među nijima je i značajan broj  mladih vozača (do 24 godine).

„Nepažnja, neprilagođena ili velika brzina, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, su i dalje glavni uzroci saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama na našim putevima. Nažalost, od početka 2022. godine, u saobraćajnim nezgodama je stradalo 57 osoba, od kojih je 15 bilo mlađe od 24 godina života, dok je samo u posljednjih 48 časova, stradalo njih troje”, navodi se u saopštenju policije s kraja prošle godine.

Moramo, međutim biti svjesni da ni policija ne može mnogo kada na jednoj strani imamo stara vozila, upitne drumove i odsustvo vještine, iskustva i saobraćajne kulture kod vozača, a na drugoj nedostatak kadra i opreme.

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić izjavio je početkom nedjelje da Crnoj Gori, prema novoj sistematizaciji radnih mjesta, nedostaje oko 1.600 policajaca. To je ilustrovao pričom da u Budvi, iznad koje se desio ovonedjeljni udes, u jednoj smjeni rade samo tri policajca.  Ko onda da kontroliše poštovanje saobraćajnih propisa i uslove na cesti?

Dugo najavljivana realizacija projekta stacionarnih radarskih sistema na 72 kritične dionice puteva u Crnoj Gori još nije na dnevnom redu. Iako je Akcionim planom za sprovođenje Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju ovaj projekat bio planiran godinama unazad, to nije učinjeno jer nijesu bila obezbijeđena finansijska sredstva za njegovu realizaciju u iznosu od 2,5 miliona eura. Vlada je 2020. godine konačno opredijelila sredstva za realizaciju ovog projekta, ali još nije realizovan tender za njihovu nabavku. Ili je upitanju nešto drugo?

“Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema sistem stacionarnih radara, koji mogu olakšati saobraćajnoj policiji kontrolu učesnika, posebno tokom ljetnih mjeseci kada je veliki priliv turista. Osim toga, radari bi smanjili i broj patrola na saobraćajnicama, čime bi se u kratkom periodu izvršile uštede u budžetu potrebne za ovu investiciju”, piše u Akcionom planu, ali nabavka radara još nije realizovana.

Istovremeno, svjedoci smo svojevrsnog neformalnog nadmetanja – ko će imati najviše promila alkohola u krvi kada ga policija zaustavi tokom vožnje i podvrgne alko-testu. Rekorderi su preskočili tri promila, i o njima se na društvenim mrežama piše kao o herojima.

Podaci govore da profesionalni vozači ne spadaju u red takvih. Njihov problem je, najčešće, neiskustvo i premor. Vozači kamiona i autobusa u Crnoj Gori od 2019. godine u skladu sa evropskim standardima moraju imati završenu srednju trogodišnju školu, vozačku dozvolu C,D ili E kategorije, ali i licencu profesionalnog vozača koju izdaje Privredna komora. Obuka za stručno usavršavanje vozača (CPC – obuka profesionalnih vozača) u nacionalnom i međunarodnom drumskom prevozu putnika ili tereta omogućava vozačima da steknu nova znanja i vještine, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i direktivama Evropske unije.

“Obukom se, između ostalog, podiže sposobnost vozača na viši nivo u cilju povećanja bezbjednosti u saobraćaju. Posjedovanje licence profesionalnog vozača je uslov za pristup tržištu u javnom prevozu putnika i tereta, kako u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom tako i uskladu sa direktivama EU”, navode iz Privredne komore.

Kazne za poslovanje suprotno Zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju propisane su članom 138, u minimalnom iznosu od 1500 eura za pravna lica, dok su u zemljama EU kazne znatno veće.

Nije svuda u regionu tako. Tako u Srbiji više nije neophodno najmanje dvogodišnje iskustvo sa položenom C1 kategorijom (kamioni od 3,5 do 7,5 tona) da bi se stekao uslov za polaganje kategorije koja omogućava vožnju autobusa.

„Razlog za olakšane uslove za dobijanje dozvola za kamione i autobuse je što postoji konstantan nedostatak kvalifikovanih kadrova“,  piše u obrazloženju novog Zakona o drumskom saobraćaju. „Prosečna starost vozača u Srbiji je blizu 55 godina jer se veliki broj mladih profesionalnih vozača opredeljuje za rad u drugim zemljama, gde takođe postoji potreba za ovim kadrom, a uslovi su znatno povoljniji“, objašnjavali su saobraćajni strućnjaci Novoj ekonomiji uz napomenu da je problem u prevozu putnika i robe dobio na značaju od početka 2019. godine kada je postalo izvjesno da će vozači moći lakše da odlaze u zemlje u EU.

Sve to se odražava i na stanje u Crnoj Gori koja se trudi, da makar zakonskom regulativom, drži korak sa EU.

Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju predviđa da licencu profesionalnog vozača mora imati vozač motornog vozila ili skupa vozila, koji je zaposlen kod prevoznika odnosno obavlja prevoz za sopstvene potrebe, koji obavlja prevoz putnika ili tereta kojem je upravljanje vozilom osnovno zanimanje. Licencu izdaje Ministarstvo kapitalnih investicija i vodi evidenciju o izdatim licencama.

Da bi dobio licencu vozač mora da ima  vozačku dozvolu za upravljanje vozilima jedne od kategorija C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D ili D+E ili vozačku dozvolu za upravljanje vozilima kategorije B za prevoz putnika iznajmljenim vozilom sa vozačem ili u šatl prevozu. Mora imati i  sertifikat o početnoj stručnoj osposobljenosti ili sertifikat o ubrzanoj početnoj stručnoj osposobljenosti. Licenca se izdaje se na pet godina.

Svako malo se, ipak, uvjerimo koliki je raskorak između regulative i stvarnosti na našim drumovima. Cijena tog nauka su, nerijetko, izgubljeni ljudski životi.

 

Saobraćaj je vodeći uzrok smrti mladih

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da između 20 i 50 miliona učesnika u saobraćajnim nezgodama pretrpi povrede koje nisu smrtonosne, a mnogi od njih imaju invaliditet kao rezultat povrede.

Povrede u saobraćaju nanose značajne ekonomske gubitke pojedincima, njihovim porodicama i narodima u cjelini.

„Ovi gubici nastaju zbog troškova liječenja, kao i gubitka produktivnosti za one koji su poginuli ili onesposobljeni zbog njihovih povreda, kao i za članove porodice koji moraju da odsustvuju sa posla ili škole da bi se brinuli za povrijeđene. Saobraćajne nesreće većinu zemalja koštaju tri odsto njihovog bruto društvenog proizvoda“, navodi se u istraživanju te organizacije.

Analiza pokazuje i da se više od 90 odsto smrtnih slučajeva u saobraćaju dešava  u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Čak i u zemljama sa visokim dohotkom, veća je vjerovatnoća da će ljudi iz nižeg socioekonomskog porijekla biti uključeni u saobraćajne nesreće. Povrede u saobraćaju su vodeći uzrok smrti djece i mladih od pet do 29 godina.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

NADMOĆ MAFIJE: Tunel usred mraka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sve u vezi našeg tunela, zasad  ostaje u sjenci saznanje da je neko – spreman, spretan i organizovan – tajno prokopanim tunelom stigao do jedne od državnih institucija koja bi, da je reda, spadala u dio najbolje čuvanih i najbezbjednijih u Crnoj Gori. I provalio u njen najčuvaniji dio. Sve to se dešava u neposrednoj blizini zgrada u kojima su sjedišta Vlade, Skupštine, Predsjednika države, Centralne banke…Niko iz njihovog obezbjeđenja i kompletnog sistema državne bezbjednosti nije primijetio ogromnu prijetnju

 

U ponedjeljak je stigla vijest o pljački u depou Višeg suda u Podgorici koja je prijavljena nakon što su službenici suda primijetili da je dio uskladištenog materijala raspakovan i ispreturan. U tom depou čuva  se gotovo sav dokazni materijal iz sudskih postupaka koji su u toku– od dokumenata do zaplijenjene robe, droge i oružja, pa je vijest pobudila veliku pažnju javnosti. Laičke i stručne.

Ćutali su samo oni kojima je posao bio da javnost  obavijeste šta se, kada i kako desilo. Te podatke nijesmo dobili, osim  informacije da se ulaz u depo sa dokaznim materijalom nalazi pod stalnim video nadzorom i ima fizičko obezbjeđenje (mada ima upućenih koji tvrde da su čuvari depoa na njegovom ulazu samo tokom radnog vremena Višeg suda). Naknadno smo saznali kako u depou sa dokazima nema ni jedna sigurnosna kamera. Pravosuđe nema novca za takve investicije.

Sjutradan je priča o mogućoj krađi u depou dobila neočekivan obrt. Izgleda kako su, nakon višesatnog uviđaja policije, službenice suda krenule da pospreme nastali rovaš pa su, tragajući za izvorom neuobičajene promaje u prostoriji, otkrile poveliku rupu u zidu. Iza nje – svježe prokopan tunel koji, ispod Njegoševe ulice, vodi do stana u zgradi preko puta.

Kako tunel nije otkriven tokom uviđaja provale u sudski depo za sada nije poznato. Ali je, eto, moguće. Tako je počela priča koja podsjeća na zaplete iz krimi filmova.

Prve procjene iz policije bile su da je na tunelu rađeno oko mjesec dana, a da se sa kopanjem i bušenjem počelo krajem jula ili u avgustu, tokom godišnjih odmora u javnoj upravi. Kao zgodan paravan poslužili su i radovi na rekonstrukciji zgrade Višeg i Vrhovnog suda u Podgorici. Počinioci su, kako sumnjaju u policiji, iznajmili stan u prizemnoj zgradi preko puta suda i odatle započeli radove čiji krajnji cilj tek treba utvrditi. O motivima se, za sada, samo nagađa. Krađa (uništenje) deponovanog dokaznog materijala, priprema nečijeg bjekstva ili ubistva, najčešće su pretpostavke.

Za sada, sve to ostaje u sjenci, saznanje da je neko – spreman, spretan i organizovan – tajno prokopanim tunelom stigao do jedne od državnih institucija koja bi, da je reda, spadala u dio najbolje čuvanih i najbezbjednijih u Crnoj Gori. I provalio u njen najčuvaniji dio. A, da stvar bude gora, sve to se dešava u neposrednoj blizini zgrada u kojima su sjedišta Vlade, Skupštine, Predsjednika države, Centralne banke… Ipak, niko iz njihovog obezbjeđenja i kompletnog sistema državne bezbjednosti nije primijetio ogromnu prijetnju. Dok nije dunula promaja.

Zato se sada igra igra  prebacivanja odgovornosti i minimalizacije štete.

Po otkriću upada u sudski depo i načina na koji su provalnici do njega stigli, predsjednik Višeg suda Boris Savić kazao je da je pregledom i popisom dokaza iz najvažnijih predmeta konstatovano kako “gotovo ništa ne nedostaje”.

Na pitanje kako su za kratko vrijeme uspjeli da popišu imovinu i da izmjere količine droge koje se čuvaju u depou, pojasnio da se tu nalazi ogroman broj fizičkih predmeta i da prvo traže da li nedostaju osjetljivi predmeti. Detaljan pretres bi, ističe, trajao mjesecima.

Regovao je potom vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić. “Za razliku od predsjednika Višeg suda, koji je saopštio da gotovo nijedan dokaz iz depoa ne nedostaje, mislim da niko nije uložio toliki trud i napor zbog rekreacije, iako bih volio da je on u pravu, a da ja griješim. Plašim se da će istina biti drugačija”, kazao je Terzić.

Poslednje informacije govore da je iz depoa nestalo više pištolja za koje se sumnja da su korišćeni za izvršenje krivičnih djela. Njihov broj za sada nije poznat javnosti a možda ni istražiteljima. “Još nije poznato o kojim se predmetima radi“, saopštio je Monitoru izvor blizak istrazi.

Nezvanično, odnešeno oružije dovodi se u vezu sa procesima u kojima se sudilo pripadnicima tzv. kavačkog klana. Izgleda da je dokazni materijal iz predmeta u kome se sudi njihovom navodnom šefu  Slobodanu Kašćelanu, privukao najveću pozornost provalnika.

Sudija Savić nije želio da komentariše navode o nestalom oružju. „Ne mogu da komentarišem aktuelne istrage“, kazao je Monitoru.

Iz Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora (BOK) nakon sjednice održane u srijedu saopšteno je da se traga za šest osoba, koje se sumnjiče da su učestvovale u iskopavanju tunela. U međuvremenu je pronađeno kombi vozilo koje je, vjerovatno, korišteno tokom zemljanih radova u Njegoševoj ulici. Mogući nalogodavci operacije tunel još nijesu poznati.

Ovih se dana inenzivno nagađa. Između ostalog i o tome  da li su “rudari” u centru Podgorice pravili tunel za bjekstvo ili potencijalni atentat na nekog od viđenijih protivnika, tokom njihovog boravka u Višem sudu. Takozvana soba za pritvorena lica u kojoj  pritvorenici (zatvorenici) iz Spuža borave nakon dovođenja u Sud, dok čekaju na suđenje ili saslušanje, nalazi se u neposrednoj blizini poharanog depoa. Dijeli ih samo hodnik, a šefovi ovdašnjih kriminalnih klanova i njihovi izvršioci već su pokazali da ne prezaju od bilo kakvih izazova kako bi ostvarili svoj  naum.

To je, službeno, potvrđeno i saopštenjem sa ovonedjeljnog sastanka Biroa za operativnu komunikaciju službi bzebjednosti. “Zaključeno je da je riječ o aktivnostima sa visokim nivoom organizacije i profesionalizma, koja je podrazumijevala učešće većeg broja lica različite profilacije”  navodi se u saopštenju BOK-a.

Tunel je postao svojevrsna turistička atrakcija za zanimaciju najviših vladinih  funkcionera predvođenih premijerom Dritanom Abazovićem. Skupa sa ministrom pravde Markom Kovačem i  MUP-a i odbrane Filipom Adžićem Abazović je obišao tunel, sa obije strane, kako bi “stekao neposredan uvid”, dok su policijski forenzičari još vršili uviđaj, pokušavajući da prikupe dokaze o počiniocima i njihovim namjerama. Mišljenja su podijeljena na temu da li su zvaničnici izvršne vlasti, šetajući po mjestu zločina, ugrozili posao istražitelja.

Političari su iskoristili priliku da, slikajući se pored rupe u zidu Višeg suda, iznesu stav kako su kriminalci imali pomoć “iznutra”. Potom je njima, u zajedničkom saopštenju Višeg i Vrhovnog suda, spočitano  da su na edukativno-promotivnu ekskurziju stigli bez odobrenja i u vrijeme trajanja uviđaja. Pride su, prebacujući odgovornost na državne službe koje kontrolišu Abazović i Adžić (Uprava policije, ANB…), iz Vrhovnog i Višeg suda podsjetili da su upravo zaposleni u sudu otkrili prokopani tunel, nakon izvršenog uviđaja službi bezbjednosti.

“Olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo biti način postupanja visokih državnih funkcionera. Ovo naročito, ako se uzme u obzir da premijer svakako zna čija je nadležnost obezbjeđivanja objekata, a to je Sektor za obezbjeđenje ličnosti, objekata i diplomatskog korpusa. Premijer dakle propušta da istakne da li postoji odgovornost nekih drugih organa za sve ono što se dešavalo u periodu iskopavanja tunela i ko je trebalo da prepozna te aktivnosti”, navode u zajedničkom saopštenju Vrhovni sud i Viši sud.

Abazović je prećutao kritike na račun rada službi bezbjednosti. Odgovorio je kako je  imao odobrenje predsjednika Višeg suda, te da ne zna zašto se Vrhovni sud miješa u tu priču (Vrhovni sud je za pravosuđe ono što je Vlada za izvršnu vlast u državi). Ponovo  je reagovao Boris Savić: premijer i njegovi ministru od njega nijesu tražili dozvolu, samo su ga obavijestili da će doći “u posjetu” sudskom depou…

I laička javnost je dosad mogla  da stekne osnovnu predstavu o tome kako je moguće da neko, u centru Podgorice i, fizički, glavnom čvorištu izvršne, zakonodavne i sudske vlasti prokopa nekoliko desetina metara tunela, vršlja po dokaznom materijalu iz “najosjetljivijih” predmeta kojima se trenutno bavi crnogorsko pravosuđe i, možda, pripremi teren za neki još teži zločin. I svo to vrijeme ostane neprimijećen.

Tunel ispod Njegoševe ulice samo je otkrio nadmoć mafije u Crnoj Gori.  Kriminalci su, još jednom, pobijedili državu. Istraga treba da pokaže da li je utakmica bila namještena.

 

Uzaludna upozorenja

N: Na sjednici BOK-a je konstatovano i da obijanje depoa Višeg suda u Podgorici predstavlja “najznačajniji i najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem”. Takođe su razmatrana pitanja bezbjednosti i mjera zaštite objekata i prostorija organa za sprovođenje zakona, “sa posebnim fokusom” na događaj u Višem sudu.

Nije prvi put da se ova tema nađe na dnevnom redu nadležnih iz izvršne vlasti. Po pravilu, uvijek je to bilo s nekim povodom i, po pravilu, sve se završavalo na praznim obećanjima.

Marta ove godine,  Podgoričanin Mladen Bulatović na ulazu u zgradu Osnovnog suda u Podgorici, aktivirao je ručnu bombu. On je poginuo a više osoba je lakše i teže ranjeno. Dvije godine ranije, u zgradi Osnovnog tužilaštva na Cetinju, jedan stanovnik Prijestonice izvršio je samoubistvo ručnom bombom u kancelariji tužioca.

Nadležni su, u oba slučaja, postavljali pitanje bezbjednosti zaposlenih u sudovima i tužilaštvima. Problem očigledno nije riješen.  Da je to trebalo davno uraditi pokazuje i istorija kriminalnih dešavanja u crnogorskim kućama pravde.

U novembru 2002. godine u hodniku Suda za prekršaje u Podgorici Rajko Stajović je usmrtio Miomira Ćetkovića iz Podgorice i teško ranio Smiljanu Jovićević.

Tri godine kasnije u barskom Osnovnom sudu ubijena je sutkinja Milorija Pejović. Nju je usmrtio Baranin Batrić Đuković, a nakon toga je ranio advokata Đorđa Jankovića. Poslije ubistva Đuković je otrčao do kancelarije sudije Željka Šupljeglava i pokušao da i njega ubije. Pištolj nije opalio, pa ga je izudarao po glavi.

Iz sudova se i bježalo. Prije tri godine albanski državljanin Ardijan Muka pobjegao je iz Višeg suda nakon što mu je sudija za istragu odredio ekstradicioni pritvor. On je tada po izlasku iz zgrade suda, dok su ulcinjski policajci namjeravali da ga uvedu u službeno vozilo, iskoristio to što nije bio vezan i pobjegao… Ubrzo je uhapšen.

Pored ovog neuspješnog bjekstva bilo je i mnogih onih uspješnih, ali uglavnom iz zatvora. Iz zatvora u Spužu i Bijelom Polju u poslednje dvije decenije pobjeglo je dvadeset zatvorenika koji su izdržavali višegodišnje zatvorske kazne zbog izvršenja teških krivičnih djela.

Prvo “veliko” bjekstvo izveo je Podgoričanin Vladeta Vlatko Milačić 1995. godine kada je pobjegao iz Spuža, gdje je izdržavao zatvorsku kaznu zbog ubistva 21-godišnjeg mladića na putu Podgorica-Cetinje.

U medijima je objavljeno da je zidine spuškog zatvora napustio uz asistenciju nekog od službenika obezbjeđenja. Navodno, Milačić je izveden iz ćelije i prebačen do Skadarskog jezera, odakle je pobjegao u Albaniju. On je poslije više od decenije uhapšen u Makedoniji zbog iznude, gdje je i služio zatvorsku kaznu za to djelo. Prema zvaničnim informacijama, 2007. godine je ponovo oslobođen ili otet na putu od zatvora do klinike u Skoplju. Kako je tada izvijestila makedonska štampa, sanitetsko vozilo su presrele maskirane i naoružane osobe i sa sobom odvele Milačića.

Šest godina kasnije, 18. juna 2001. godine, iz spuškog zatvora je pobjegao i Nikšićanin Veselin Batica Vlahović, koji je, pod nadzorom čuvara, uspio da dođe u zabranjenu zonu unutar spuškog zatvora i preskoči zid visok 3,70 metara, a zahim i da pobjegne preko limenog krova. Tadašnji direktor ZIKS-a Željko Jočić rekao je Monitoru kako je ubijeđen da je Vlahović pri bjekstvu imao pomoć zatvorskih čuvara. Kasnije je uhapšen u Španiji, a trenutno se nalazi na izdržavanju višedecenijske robije u Sarajevu zbog ratnih zločina. Nekoliko dana nakon Vlahovića, iz Spuža je pobjegao i Dragoljub Laketić, koji je izdržavao 12-godišnju kaznu za ubistvo.

Četiri godine kasnije, iz spuškog zatvora je pobjegao Beranac Smajo Babić. I on je izdržavao dugogodišnju kaznu zbog svirepog ubistva. Njegov leš ubrzo je nađen u Krupačkom jezeru pokraj Nikšića. Sa Babićem su pobjegli i osuđenici Milan Ristić i Stevo Poček, ali su se oni ubrzo predali.

Zatvorenik Jovica Zindović, koji je osuđen na 15 godina robije zbog ubistva Luke Popovića, pobjegao je iz bjelopoljskog zatvora 7. oktobra 2015. godine. Zbog toga su suspendovani tadašnji načelnik bjelopoljskog zatvora i nekoliko službenika.

Nedugo poslije toga, 24. decembra, iz istog zatvora pobjegao je i Podgoričanin Ivan Vujović, koji je služio kaznu zbog ubistva Radomira Savovića. Navodno, Vujović je prije bjekstva razoružao policijske čuvare i pobjegao automobilom koji ga je čekao ispred zatvora.

Bježalo se i iz policijskih stanica. Tako je u decembru 2016.godine iz kotorske policije pobjegao uhapšeni pripadnik škaljarskog klana Jovan Jovanović. Do danas nije pronađen, a postoje sumnje da je ubijen u ratu sa suprotstavljenim kavačkim kriminalnim klanom.

Rešetke ne samo da nijesu spriječile bjekstva ozloglašenih kriminalaca već nisu bile ni prepreka za nove zločine. Tako je jedan od ključnih ljudi „škaljaraca“ Dalibor Đurić ubijen 22. septembra 2016. godine na filmski način – likvidiran je snajperskim hicem iza zidina spuškog zatvora, dok je trenirao u dvorištu poluotvorenog odjeljenja zatvora.

Planovi za likvidaciju zatvorenika i pritvorenika otkrivani su i narednih godina. Tako je spriječen pokušaj likvidacija vođe škaljaraca Jovana Vukotića (ubijen prošlog septembra u Turskoj) dok je bio u zatvoru u Spužu. Dio tog plana predviđao je upotrebu drona koji je sada, kako čujemo, bio posebno interesantan provalnicima u depo Višeg suda.

Ivan ČAĐENOVIĆ / Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo