Povežite se sa nama

INTERVJU

BODO VEBER, SAVJET ZA POLITIKU DEMOKRATIZACIJE, BERLIN: Prioritet Putina  je konflikt sa Zapadom

Objavljeno prije

na

Putin vrlo oprezno nastoji da ne pogorša odnose ni sa jednom stranom na Bliskom istoku: da se otvoreno ne stavlja protiv Hamasa zbog novog savezništva sa Iranom, a u isto vrijeme da ne ruši ni odnose sa Izraelom

 

MONITOR: Džozef Bajden je napad Hamasa na Izrael nazvao najvećim napadom na Jevreje od Holokausta. Država Izrael je brzo uzvratila bombardujući pojas Gaze. Premijer Benjamin Netanjahu je govorio o osveti i odmazdi koja će imati strašne posljedice. Pretpostavlja se da je namjera Izraela da uništi militantni Hamas koji je na vlast došao na izborima 2006. godine. Kako se Hamas toliko dugo održao na vlasti?

VEBER: Prošle su skoro dve decenije otkad je mirovni proces ka riješavanju izraelsko-palestinskog konflikta, najkomplikovanijeg konflikta na svijetu, kroz jedino realno riješenje, tj. dvije drzave, zaustavljen. Otad je Izrael, pod vođstvom Netanjahua politički sve više krenuo udesno i sve više se udaljavao od rješenja.

Vladajuća desnica je krenula da „riješi“ palestinski problem putem mijenjanja stanja na terenu, tj, širenjem naselja Jevreja na Zapadnoj obali,  čime se sve više onemogućavalo stvaranje palestinske drzave. Dio te politike je faktična kohabitacija između izraelske vlasti pod Netanjahuom i Hamasove vlasti u Gazi koja se zadnje decenije i po razvila, jer je podijeljeno palestinsko političko vođstvo odgovara(lo) izraelskoj politici. Tako da je odgovor na vaše pitanje o osnovi dugogodišnje vladavine Hamasa u tri faktora – represivni karakter njihove vladavine, slabost Fataha i politika Izraela.

A davno odustajanje Zapada od ozbiljnog angažmana u rješavanju konflikta, dodatno je pomoglo radikalizaciju Palestinaca. Konačno, treba dodati još jedan faktor: podrška drugih država iz regije Hamasu – Irana, te Katara.

MONITOR: U nagađanjima zašto je do ovako iznenadnog i surovog napada na Izrael došlo baš sada, pominje se namjera Hamasa da spriječi dalje približavanje Saudijske Arabije i Izraela. Taj proces podržavaju SAD, očigledno zanemarujući potrebu nastavka palestinsko-izraelskih pregovora.  Izrael je ispalio rakete i na Liban i Siriju.  Može li doći do širenja sukoba?

VEBER: Pregovori o istorijskoj normalizaciji odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, uz posredovanje SAD-a, prijetili su snižavanjem pritiska na Izrael za rješavanje konflikta sa Palestincima.

Predsjednik Bajden u tim pregovorima nije zanemario mirovno rješenje izraelsko-palestinskog konflikta,  jer je dio sporazuma bio zahtjev Izrealu o zaustavljanju politike naseljavanja Zapadne Obale, što bi vjerovatno dovelo to kraha ultradesničarske vlade u Tel Avivu. Ali bi to bio korak još uvijek jako udaljen od konačnog rješenja, a mali korak u odnos na faktični gubitak važnog arapskog saveznika Palestinaca.

Zato se taj politički kontekst čini kao najlogičnije objašnjenje Hamasovog terorističkog napada na jug Izreala, nasilne eskalacije bez presedana. Mada nije još konačno jasna eventualna uloga Irana u tom Hamasovom napadu. Zasad se čini da niti Iran niti Hezbolah u Libanu nisu uistinu zainteresirani za veliki regionalni konflikt. Ali napad Hamasa na Izrael predstavlja takvu vanrednu situaciju koja ne isključuje regionalnu eskalaciju, mimo i protiv interesa svih relevantnih aktera.

MONITOR: Administracija predsjednika Bajdena sada pokušava da privoli Izrael da vodi računa o civilnim palestinskim žrtvama. Međunarodni krivični sud se oglasio nadležnim u slučaju strana u ovom sukobu… Koliko je ponašanje SAD u ovom slučaju važno za glasače predsjednika Bajdena kao kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2024-e?

VEBER: Hamas je ciljano proizveo situaciju koja skoro da nije rješiva bez dalje eskalacije. Zbog razmjere ugrožavanja sigurnosti države Izrael i stravične razmjere zločina, Izrael ne može da ne reaguje tj. da vojnom intervencijom u Gazi odlučno oslabi ili potpuno uništi Hamas kao vojnu snagu. Ali, zbog terena u Gazi i Hamasove uhodane prakse zloupotrebe palestinskih civila i objekata kao de fakto živog štita, intervenciju je nemoguće izvesti bez velikog broja civilnih žrtava što bi se kvalifikovalo kao ratni zločin.

Reakcija Bajdenove administracije  je vođena tradicionalnom politkom tj. savezništvom sa Izraelom, ali i insistiranjem na rješavanju konflikta sa Palestincima, te u datom slučaju sprječavanju dalje eskalacije u veliki regionalni konflikt. Situacija je trenutno toliko opasna i fluidna, što se vidi iz Bajdenove posjete regiji i velike tragedije zbog udara rakete na bolnicu Al-Ahli Arab u Gazi, pa tu trenutno nema prostora za neke kalkulacije kako bi se sve to moglo odraziti na predsjedničke izbore u SAD iduće godine.

MONITOR: EU je prekinula pa ipak nastavila slanje pomoći palestinskim civilima. Postoje i simpatije djelova evropskih društava za Palestince kao „slabiju stranu“ i one koji trpe nepravdu prognanih i getoiziranih, posebno raznih ljevičarskih organizacija i antiratnih aktivista. Protesti širom Evrope nisu samo podrška Hamasu od strane doseljenika iz arapskog svijeta. Ali, postoji i strah od antisemitizma. Koliko ova buktinja na Bliskom istoku može uticati na jačanje desnice u Njemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama EU i Evrope?

VEBER: Zabuna koju je Orbanov komesar za proširenje Varhelji svojom jednostranom najavom o navodnom prekidu pomoći EU-a Palestini proizveo, ponovo potvrđuje kako uspon iliberalnih aktera unutar Unije podriva jedinstvenu politiku EU. Drugo pitanje je odnos raznih političkih struja, ljevice i desnice, prema konfliktu Izrael-Palestina.

To je komplikovana priča za koju ovdje nema dovoljno prostora da se izloži. Treća stvar je kako konflikt u Gazi diže tenzije u evropskim društvima zbog moguće radikalizacije manjeg dijela migrantske muslimanske populacije. Tu se miješaju politike evropskih država u odnosu na integraciju migranata sa nekim elementima „uvezenog antisemitizma“ , dok poseban senzibilitet prema pitanju Izraela i antisemitizma u, na primjer Njemačkoj, zbog istorijske odgovornosti prema Jevrejima – prijeti da guši legitimno solidariziranje sa Palestincima.

Ne vidim da bi tu ultradesnica mogla profitirati. Ona se, kao na primjer AFD u Njemačkoj, u aktuelnoj krizi solidarizira sa Izrealom kao što to čine sve parlamentarne stranke, iako sama nije nesklona antisemitskim tendencijama.

MONITOR: Putin je nedavno u Moskvi razgovarao sa visokim predstavnikom Arapske lige, povodom događaja u Gazi. Govorio je o potrebi pregovora i brzog mirovnog rješenja. Dok rat na teritoriji Ukrajine traje bez perspektive skorijeg prestanka, Putin kao da psihološki racionalizuje svoju poziciju u nešto što je malo kome prihvatljivo-poziciju mirotvorca. Koju igru, u stvari, igra Putin u ovom slučaju?

VEBER: Moskva je prilično tiho i oprezno reagovala na teroristički napad Hamasa i rat u Gazi. Čini se da Putina vodi ono što ga vodi u Ukrajini, ali i rusku politiku, recimo, u Africi. Glavni prioritet mu je konflikt sa Zapadom, a cilj slabljenje Zapada gdje god stigne. Zato Putin vrlo oprezno nastoji da ne pogorša odnose ni sa jednom stranom na Bliskom istoku – da se otvoreno ne stavlja protiv Hamasa zbog novog savezništva sa Iranom, a u isto vrijeme da ne ruši ni odnose sa Izraelom.

MONITOR: I pregovori o normalizaciji u odnosima Beograda i Prištine su, posle incidenta u selu Banjska, faktički na ledu. Međunarodni faktori traže rezultate istraga i od vlasti u Srbiji i od vlasti u Prištini, a neke zemlje-kao Albanija, međunarodnu istragu. Za Srbiju se pominje i mogućnost uvođenja sankcija. Kako razriješiti kosovski čvor?

VEBER: Eskalacija sukoba između Kosova i Srbije, odnosno na sjeveru Kosova u terorističkom napadu u Banjskoj, na najdramatičniji način, na žalost, potvrđuje ono što govorim od početka godine: da je trenutačni pristup EU i SAD u političkom dijalogu tj. njemačko-francuskoj inicijativi pogrešno koncipiran, i zato od početka osuđen na neuspjeh.

Umjesto da se iskoristi prilika koja se otvorila time što je politika režima Aleksandra Vučića „sjedenja na dvije stolice“ upala u krizu ruskom agresijom na Ukrajinu, Zapad je nastavio sa svojom „appeasement“ politikom. To je dovelo do toga da po prvi put u istoriji političkog dijaloga, pregovori oko novog sporazuma dovode do eskalacije, a ne deeskalacije situacije na sjeveru Kosova te u odnosima Priština-Beograd.

To znači da je i prije dešavanja u Banjskoj već bilo sasvim očigledno da je njemačko-francuska inicijativa propala.

Potrebno je zato sada: prvo, da Zapad prizna neuspjeh, te što prije mijenja politiku dijaloga. Potrebno je ozbiljno resetovanje dijaloga ka istinskim pregovorima o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije koji bi uključivao formalno priznavanje Kosova od strane Srbije na kraju implementacije tog sporazuma, odnosno najkasnije prije ulaska Srbije u EU. Te drugo, da Zapad pod hitno sanira štetu napravljenu na sjeveru Kosova, tj. vraćanje ka jednoj vrsti statusa kvo putem vraćanja Srba u kosovske institucije.

No, preduslov za prvo i drugo je ozbiljan strateški preokret politike Zapada prema Beogradu, te vraćanje potpuno uništenog povjerenja Prištine u EU i Vašington.

MONITOR: Milorad Dodik organizuje proteste obilježavajući entitetske granice RS kao državne, Kosovo je zamalo ponovo postalo „bure baruta“…Neki posmatrači vjeruju da je sve to pokušaj Rusije da otvori „drugi front“ u Evropi i skrene pažnju sa svog napada na Ukrajinu. Koliko je navodni subverzivni uticaj Putina na Balkanu ali i velika podrška Srba „bratskoj Rusiji“ važna za sliku koju sami Rusi imaju o Putinu? Ima li to ikakvog efekta?

VEBER: Nisam siguran da li podrška koju „srpska braća“ pružaju Putinu i Rusiji ima ikakav uticaj na sliku Putina kod samih ruskih građana. Inače, i dalje važi ono što ja i moje kolege iz Savjeta za politiku demokratizacije (DPC) već skoro deceniju upozoravamo u vezi sa rastućim uticajem Rusije na Zapadnom Balkanu: da to nije izraz jačine Rusije i Putina ili nekog strateškog ruskog interesa u regiji, već slabosti politike Zapada koja je stvorila vakuum u koji su uskočili treći akteri.

To Putinu od početka napada na Ukrajinu pruža i mogućnost da otvara drugi front na Balkanu. Da li je Putin odlučio da otvori taj front, u to – unatoč dešavanja u Banjskoj – nisam siguran.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Teret nasljeđa i nasljednika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pravosuđe je još  prilično zarobljeno nasljeđem Đukanovića i Medenice. Na žalost, oni koji su umjesto Đukanovića došli na vlast nijesu pokazali želju da to promijene. Većina od njih želi da pravosuđem upravlja neko ko će za njih biti ono što je Medenica bila za prethodnu vlast

 

MONITOR: Kako komentarišete objavljene transkripte, odnosno prepiske između Petra Lazovića i Ljuba Milovića vezano za crnogorsko pravosuđe i slučaj državni udar?

RADULOVIĆ: Objavljeni transkripti sa sky aplikacije između Petra Lazovića i Ljuba Milovića potvrđuju višegodišnje sumnje da je crnogorsko pravosuđe u značajnom dijelu bilo pod nedozvoljenim uticajem kriminalnih grupa. Na žalost, pravosuđe još uvijek nije oslobođeno od uticaja kriminala, ali ni od uticaja politike koju je često veoma teško razlikovati od kriminala. Sky prepiska je dodatno pokazala kakvi su ti uticaji i bilo bi veoma korisno ako tužilaštvo adekvatno iskoristi materijal dobijen od strane Europola. Simptomatična je bila i reakcija g-dina Mandića i g-dina Kneževića sa populističkim izjavama o „pravosudnom zemljotresu“ koji je izazvala sky prepiska u ovom slučaju. Međutim, ne tako davno nijesu imali takav stav o sky prepisci u predmetu koji se vodi protiv Mila Božovića. Zato je veoma važno da tužilaštvo profesionalno radi svoj posao u svakom predmetu i da pokaže da među kriminalcima nije bilo, niti ih sada ima, ideoloških, političkih, religijskih ili bilo kojih drugih razlika na kojima i političari i kriminalci godinama profitiraju.

MONITOR: Kako vidite ocjenu sutkinje Mugoše da je drugostepena presuda u slučaju “državni udar” kupljena i  šta su institucionalni koraci nakon takve ocjene?

RADULOVIĆ: Veoma je važno što je Specijalno tužilaštvo saopštilo da je ovim povodom ranije pokrenulo postupak. Od izuzetnog je značaja da se sve činjenice potpuno i nesporno utvrde i da, u slučaju da je bilo koja presuda “kupljena”, sva odgovorna lica budu krivično procesuirana i kažnjena. U tom kontekstu moram reći da je, najblaže rečeno, neprimjerena izjava g-dina Mandića da je uvjeren da je kupljena presuda u prvostepenom postupku iako dodaje da nema dokaze za to, isto kao što je neprimjerena i reakcija sutkinje Suzane Mugoše da je kupljena drugostepena presuda. Očekujem da Specijalno tužilaštvo utvrdi da li je neko, i ako jeste ko i na koji način, kupio bilo koju presudu. Presude se ne smiju kupovati, ali se ni sudije ne smiju javno optuživati bez dokaza na osnovu ličnog uvjerenja.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

IVAN MARINOVIĆ, REDITELJ: Pet dobrih filmova može da promijeni život 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Moj prvi film Igla ispod praga je imao skroman, ali sasvim lijep uspjeh za jedan debitantski crnogorski film. Živi i zdravi imaju veću snagu, veće znanje i veću dramsku napetost u sebi. Mislim da je intenzivniji i  zabavniji film i da će biti mnogo popularniji od prvog

 

Film Živi i zdravi crnogorskog sineaste Ivana Marinovića premijerno je prikazan pred punom salom u okviru takmičarskog programa prestižnog 27. međunarodnog Filmskog festivala Black Nights u Talinu.

Većinski crnogorski film, Živi i zdravi je kopodukcija sa još pet zemalja. Partneri su Adriatic Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Sjevrne Makedonije i Spok Film iz Slovenije, kao i Radio Televizija Crne Gore. Film su podržali Filmski centar Crne Gore, RTCG, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

Već u toku faze razvoja projekta, film Živi i zdravi osvojio je dvije nagrade: Krzysztof Kieslowski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala. Domaća premijera filma se očekuje početkom 2024. godine.

MONITOR: Selektor festivala u Talinu Edvinas Pukšta opisao je film „Živi i zdravi“ kao dirljivu i eksplozivnu komediju. Mediji su izvještavali da su karte za projekcije bile rasprodate. Za početak razgovora, volio bih da nam prenesete utiske, kako je publika reagovala, stručna javnost, filmska ekipa?

MARINOVIĆ: Selektor Edvinas Pukšta se izborio za to da jedna punokrvna komedija sa ovih prostora uđe u zvanični takmičarski program, što zaista nije tipično. Naš film je samom selekcijom dobio i priznanje da u njemu ima i dubljih slojeva i kvaliteta, iako cilja na najširu moguću publiku. Sale su bile rasprodate, što ni u Talinu, ni na većim festivalima često i nije slučaj, pa smo mogli da imamo pravi test kako jedna publika koja je mnogo hladnija i zatvorenija od balkanske, reaguje na naš humor i na film koji je utemeljen u vrlo specifičnom mentalitetu. Komedije inače teško putuju upravo jer zavise od elastičnosti jezika i humora prostora gdje se priča dešava. Po svim reakcijama mi se čini da smo uspjeli u namjeri da sve te prepreke prevaziđemo i da istopimo inače veoma hladna i suzdržana baltička srca.

MONITOR: Već tokom razvoja projekat je osvojio značajna priznanja, ali snimanje je bilo otežano – pandemija, globalna finansijska kriza. Kako danas gledate na taj proces stvaranja filma?

MARINOVIĆ: Gledam unatrag sa velikim osjećajem zahvalnosti prema svima koji su gradili ovaj film. Iznad svega prema producentkinji Mariji Stojanović, jer smo nas dvoje mnogo i lično rizikovali radeći Žive i zdrave u svim turbulencijama koje su se tokom godina dešavale. Potom prema pomoćniku režije Bojanu Pivašu – pomoćnici su inače tihi i skriveni heroji svakog filma, a mene je Bojan sve vrijeme održavao na površini i spašavao od brojnih grešaka. A dabome i čitavom ansamblu koji je spektakularan.

I to nije samo moja procjena – komentar montažera iz Češke – Mihala Reicha je da se ovako dobar ansambl kod njih ne bi mogao sklopiti. Montažerima treba vjerovati, jer dok prostudiraju materijal i sve snimljene tejkove, jasno vide i kvalitet procesa i rediteljskog i glumačkog. A od čitavog ansambla teško je ne uvidjeti kakvi su glumci Tihana Lazović i Goran Slavić. Njihova igra, odnos, instinkt, posvećenost i disciplina su dar za svakog reditelja. Zaista je bila privilegija raditi ovaj film, i tu mislim na svakog glumca ponaosob.

Od predivnih naturščika poput Sejda Alijaja i Zora Martinetija, preko efektnih malih epizoda Miloša Pejovića, Tamare Dragičević, Lare Dragović, Stefana Vukovića i Omara Bajramspahića, pa do uzbudljivih, atipičnih uloga Nikole Ristanovskog, Dejana Đonovića, Dragane Dabović, Gorana Bogdana, Snježane Sinovčić i šampiona crnogorskog filma Moma Pićurića koji je zablistao kao nikad do sad. Radili su svi uz zaista mnogo iskrene ljubavi i prema projektu i prema saradnicima i veoma sam ponosan na to šta smo skupa postigli.

Miroslav MINIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ZLATKO DIZDAREVIĆ, NOVINAR I DIPLOMATA: Da bi Palestinci dobili državu – unutar  Izraela  mora sazrijeti  odluka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ekstremni cionisti nikada nisu krili da im je glavni i bezmalo jedini cilj protjerati i posljednjeg Palestinca iz Palestine, a ne od njih praviti služinčad. I to se prepoznaje evo decenijama. Diskriminacija je najmanje zlo u lepezi legalizovanog obespravljivanja sa ciljem zatiranja i same uspomene na Palestinu i Palestince

 

MONITOR: Uz zagovaranje prava Izraela na odbranu, SAD i EU sada više insistiraju na „humanitarnim pauzama“ da bi se olakšao položaj palestinskih civila u Gazi. Da li je situacija sa IDF (Izraelskim odbrambenim snagama) izmakla kontroli Zapada?

DIZDAREVIĆ: Ne mislim da je išta u vezi sa IDF-om “izmaklo kontroli Zapada“. To “izmicanje kontroli” traje decenijama. Neupitno je da su, za početak, neophodni urgentni potezi da bi se “olakšao položaj palestinskih civila” ali, suština cijelog problema nije u aktuelnom položaju civila. Taj je položaj samo nastavak, de facto, suštinskog problema kojeg svijet evo sedam i po decenija naziva “palestinskim problemom”. A riječ je, za svo to vrijeme, o “izraelskom problemu”, a čak i prije toga o “problemu” kompletne međunarodne zajednice, svjetske organizacuije i politike, sprdnje sa proklamovanim vrijednostima, institucijama, odlukama, rezolucijama itd.

Igubljen je elementarni digniteta UN, EU, o činjenici, recimo, da je Izrael do sada prekršio blizu šezdeset rezolucija formalnio najrelevantnije svjetske organizacije…a odgovor na sve to je – So What?  Irak je, recimo, prekršio dvije pa su mu namjestili lažnu optužbu za hemijsko oružje a rezultat je milion mrtvih! Danas se u ovakvom svijetu ne može evo postići ni minimum sa prekidom vatre, a kamo li početi od onoga što je zapravo suština storije: Svijet se raspada na razne načine, a nema snage za otvaranje tog problema. To ne dozvoljavaju interesi u proizvodnji smrti ,jer je ta proizvodnja –monstruozni biznis sa oružjem, pa ratovi sa tim ciljem, pa proizvodnja neprijatelja da bi se ratovalo, pa ulaganje u mržnju. Eto zašto. Propaganda, mitovi – sve je postalo ciljano važno i uspješno.

MONITOR: Ovih dana je Jozep Borelj bio u petodnevnoj posjeti Bliskom istoku. Izgleda, međutim, da EU nije bila uključena u dogovore o primirju. EU se i nije zalagala za to već za „humanitarne pauze“ – kako je i Olaf Šolc ponovio Redžepu Erdoganu u Berlinu. Da li bi za oklijevanje razlog trebalo tražiti u „kompleksu Holokausta“ ili u nečem drugom?

DIZDAREVIĆ: Kompleks Holokausta u određenoj mjeri postoji, ali ne mislim da je on dominantan. Na čelu Njemačke bio je i Vili Brant koji je vremenski bio “bliži” tome, ali je uradio što veliki, hrabri i moralni lider može da uradi –kleknuo je i stekao pravo da nastavi sa politikom na neupitnim principima uz znanje, dignitet i karakter. Naravno, i rezultate. Njemačka je i sa Merkelovom bila mnogo jača i principijelnija na svjetskoj sceni nego što su to Šolc i društvo oko njega danas. Problem je što ni EU pa ni Njemačka, nisu ni sjena onoga što su bili nekad. U EU je puno pa i temeljno različitih linija. Glasa se različito, ujedinjuje se različito, navija se različito…Pa eno imamo i zemlju sa naših prostora, Hrvatsku, koja je glasala u UN-u protiv “humanitarnog prekida vatre”, BiH i Hrvatska svojevremeno nisu htjele da daju glas ni traženju Palestine da pređe u status “države posmatrača”, Mađarska se svrstava među rijetke koji prije neki dan nisu htjeli da glasaju u UN-u, za ukidanje okupiranih teritorija na Zapadnoj obali, itd.

MONITOR: Po ko zna koji put kao rješenje sukoba pominju se „dvije države“. Taj prijedlog je ponovila Usrula fon der Lajen u Kairu, a Džozef Bajden u autorskom tekstu u Vašington postu. Oni se slažu da bi i Gazom trebalo da upravlja Palestinska uprava. Netanjahu to ne prihvata. Da li bi on bio ne samo politički već i „istorijski“ poražen ako bi odmah prihvatio staro-novo rješenje?

DIZDAREVIĆ: Prvo, prijedlozi Ursule fon der Lajen u Kairu (lijepo mjesto za podizanje popularnosti ovakvim izjavama – zašto prijedlog nije dat  u ovakvoj Evropi, kod kuće), stižu sada kada su rezultati katastrofe strašni. A sve je što se politike tiče bilo isto kao kroz minulih 75 godina. Osim novog upaljača i do sada neviđenog stepena genocidnog odgovora protiv “životinja” u Gazi, kako reče ministar vojske u Tel Avivu.

Drugo, opet isti redoslijed stvari: prijedloge dijele, bezmalo kao nešto novo spram one ‘47-e i Nakbe ‘48-e, moćnici u svijetu čije su “kuće” – SAD i EU – o tome šutile  decenijama. Sluti, dakle, da motiv nije rješenje za Palestinu, već uspjeh dvoje pomenutih na njihovom, domaćem terenu. Kako to da se Bajden prosvijetlio nakon prvih nekoliko sedmica katastrofe ? I naivac vidi da su izbori u SAD ključ te priče, i procjena da dizanje svijeta na noge nije baš naivna storija nebitna u tim izborima.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo