Povežite se sa nama

MONITORING

Bojkot na sitno

Objavljeno prije

na

Tri najjače opozicione partije u Crnoj Gori – Socijalistička narodna partija, NOVA i Pokret za promjene – odlučile su da bojkotuju izbore za gradonačelnika Kotora, zakazane za 8. novembar. Ubrzo će se znati da li će biti još sličnih poteza – izbori za odbornike Skupštine opštine Cetinje zakazani su za 22. novembar, a za odbornike SO Mojkovac za 6. decembar. O bojkotu se, najviše na internetu, već mjesecima raspravlja. Ideju o napuštanju institucija sistema i bojkotu svih budućih izbora prvo je, na svom internet blogu, predočio Slavko Perović, bivši lider Liberalnog saveza Crne Gore. Podržali su je razni – od bivšeg premijerovog kuma Ratka Kneževića od univerzitetskog profesora Đorđija Blažića, kao i više vanparlamentarnih stranaka. Svako je, naravno, imao svoju varijantu kako bi bojkot u stvarnosti trebalo da izgleda. BOJAŽLJIVO: Opozicione partije su na ideju o bojkotu reagovale prvo, reklo bi se, bojažljivo. Najotvoreniji za ideju bojkota je Pokret za promjene, NOVA je uglavnom saglasna, najviše se misli SNP. Prije nego su odlučili da će izbore u Kotoru bojkotovati, lideri opozicije sastali su se sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Ukazali su na to da se država ne bori dovoljno protiv organizovanog kriminala. Predočili su da je došlo vrijeme za „istinsku borbu protiv te pošasti”, kao i da opozicija neće dati legitimitet izborima na kojima glavnu riječ imaju predstavnici organizovanog kriminala. Upozorili su da vladajuća koalicija godinama pobjeđuje zloupotrebom državnih resursa i uz direktno učešće bezbjednosnih službi i kriminalnih organizacija. Iz Vujanovićevog kabineta javljeno je kako su državni organi Crne Gore odlučni da se suprotstave organizovanom kriminalu i korupciji. Niko ne može biti zaštićen ni privilegovan. Važno je da se usaglašavanje izbornog zakonodavstva što prije završi. Standardan, reklo bi se, razgovor za igru gluvih telefona.

Nakon sastanka, predsjednik NOVE Andrija Mandić je objavio da će opozicija bojkotovati kotorske izbore. Na pitanje da li će bojkotovati i lokalne izbore na Cetinju i Mojkovcu, predsjednik SNP-a Srđan Milić je odgovorio: ,,Ukoliko ne bude djela, biće bojkota. Odnosno, SNP smatra da je proces koji je započet u Kotoru nelegalan, jer Zakon o izboru predsjednika opštine nije usaglašen sa Ustavom”.

Milić je, kako je javljeno, Vujanovića podsjetio na obavezu da se, kao predsjednik Savjeta za odbranu, uključi u borbu protiv organizovanog kriminala i osoba koje se nalaze u Bijeloj knjizi. Uprkos tome i činjenici da je SNP nedavne izbore na Žabljaku okarakterisao neregularnim zato što su, „kriminalci bili direktno uključeni u izborni proces”, ta partija je kao razlog za bojkot izbora u Kotoru prikazala činjenicu da izborno zakonodavstvo nije usklađeno sa Ustavom Crne Gore. Milić je kazao da neće pozivati glasače na bojkot već će im ostaviti da po sopstvenoj procjeni odluče, ,,svjesni činjenice da zakon ne daje legitimitet izbornom procesu”.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević za Monitor kaže kako očekuje da Glavni odbor te partije potvrdi odluku Predsjedništva o bojkotu izbora na Cetinju i u Mojkovcu. „Nećemo da učestvujemo na izborima sa organizovanim kriminalom”.

Medojević tvrdi da je ključni politički problem u Crnoj Gori neodrživa ustavna, pravna i državnička pozicija premijera Mila Đukanovića, koji je zvanično pred italijanskim pravosuđem optužen za zločinačko udruživanje radi distribucije cigareta i pranja novca. Zbog toga su, kako kaže, Đukanović i ljudi iz njegovog najbližeg okruženja u poziciji da moraju da pobjeđuju. „Rožaje kontroliše jedan klan, Budvu drugi i tako dalje. To znači da učestvujemo u izbornoj utakmici sa organizovanim kriminalom. Njima su izbori pitanje života i smrti, nama pitanje političkih programa.”

U DPS-u ocjenjuju da je strah od daljih izbornih poraza jedini razlog zbog koga će opozicija bojkotovati izbore u Kotoru. Politički direktor Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić smatra da su „priče da izborno zakonodavstvo nije usklađeno sa ustavom i ostali razlozi koji se navode, samo politički izgovori opozicije”.

U zemlji u kojoj živimo nepoštovanje Ustava i jeste stvar raspoloženja. Proces usaglašavanja izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori traje i traje. Prethodni izbori održani su tako što je rok, koji je isticao u oktobru 2008, produžen za godinu. Ističe opet 22. ovog mjeseca. Radne grupe rade, nije lako razaznati – šta. Izborni zakoni usvajaju se dvotrećinskom većinom, vlast ih ne može usvojiti sama. Sasvim je moguće da ne budu usaglašeni ni do izbora u Mojkovcu.
Angažovali su se I državni analitičari, nekako ih najviše srce boli za SNP-om: za njih bojkot može biti “najpogubniji”.

Od tri grada u kojima se do kraja godine održavaju izbori SNP će, u svakom slučaju, na najvećem iskušenju biti u Mojkovcu. Na posljednjim lokalnim izborima 2005. osvojili su 14 mandata i uz pomoć SNS-ova dva odbornika imali većinu u skupštini opštine. DPS je osvojio 15 odborničkih mjesta. Na Cetinju je iste godine koalicija DPS-SDP osvojila preko 54 odsto glasova. Na prošlogodišnjim izborima u Kotoru, i bez Hrvatske građanske inicijative koja se izjasnila protiv bojkota, DPS I SDP imale su više od 50 procenata birača.

„Bojkot lokalnih izbora je prvi korak. Ako uspijemo da bojkotujemo izbore u ova tri grada, neophodno je da napravimo širi front koji bi imao viši politički cilj. To ne može opozicija sama, za to je potebna sva crnogorska demokratska javnost i razumijevanje međunarodne javnosti”, objašnjava Nebojša Medojević.

Po Medojevićevim riječima, opozicioni dogovori idu lakše nego prilikom prethodnih pokušaja saradnje. Na pitanje koliko je bojkot, prema procjenama PZP-a, rizičan politički potez kaže: ,,Opozicija troši zadnje atome legitimiteta kod birača – učestvujemo u igri koja je unaprijed izgubljena. Bolje je i da nestanemo nego da se pretvorimo u krpu režima”.

Kampanja za bojkot izbora zasad se odvija samo na internetu. Najodaniji birači vladajuće I nekih opozicionih partija imuni su na tu vrstu razmjene informacija. Od tehnologije, blizak im je, u vrh glave, mobilni telefon. Sa većim brojevima.

U borbi protiv bojkota vlast ima – široko polje. Ako opozicija nekoga i može da ubijedi kako je glasanje tajno, bojkot je idealna prilika da vlast prebroji ,,naše” i ,,njihove”. Svako ovdje zna: ne živi se od bojkota, nego od socijalne pomoći. Ovdje vlada strah.

Cetinje – bojkot

Na internetu, pored mnogih postova na različitim sajtovima, koji se temom bojkota bave, postoje sajtovi montenegrobojkot i cetinje bojkot. „ Ove jeseni Cetinje očekuju lokalni izbori, i na tim izborima nema što da se traži jer se rezultati znaju unaprijed – DPS pobjeđuje! Izbori su unaprijed pokradeni, kupljeni, izgubljeni…Jedini mogući odgovor je – bojkot – čime vlast gubi legitimitet. Time mafija gubi ali Cetinjani dobijaju. I Crna Gora dobija. Cetinjani moraju ogromnom većinom reći – dosta – diktaturi koja oburdava Cetinje već dvije decenije i odbiti da izađu na izbore koji su namješteni… Cetinjani ne smiju biti sluge crnogorske mafije, ne smiju biti špijuni režima, ne smiju prodavati svoj glas za šaku eura, Cetinjani moraju ponosno hodati ulicama Doline bogova, a ne Doline siromaštva, jada i bijede.

Kosara K. BEGOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

DEPORTACIJA BIH IZBJEGLICA 31 GODINU KASNIJE: Priča o zločinu nije završena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Porodica Bajrović čiji članovi nisu pristali na novčano obeštećenje od strane crnogorske vlade, dalje (duže od 15 godina) vodi borbu pred crnogorskim sudovima, ali i u Strazburu. „Naša predstavka Evropskom sudu za ljudska prava  je uredno predata i prihvaćena, postupak je u toku i vjerujemo da ne postoji ni jedan razlog – ni proceduralni ni činjenični/dokazni – da konačna presuda ne bude donijeta u korist Osmove porodice“, kazali su za Monitor iz pravnog tima porodice Bajrović

 

U Herceg Novom je u četvrtak, 25. maja, obilježena 31 godina od početka lova na ljude u kome su pripadnici policije (milicije), izvršavajući zapovijest nadređenih iz tadašnje Vlade (premijer Milo Đukanović, ministar unutrašnjih poslova pokojni Pavle Bulatović), hapsili/zarobljavali bosanske izbjeglice i gurnuli ih u smrt predajući ih vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Crnogorska policija u maju 1992. je nezakonito uhapsila najmanje 66 civila izbjeglih iz Bosne i Hercegovine (u nekim dokumentima pominje se i dvostruko veći broj žrtava), starosti od 18 do 66 godina, i predala ih vojsci bosanskih Srba.  Svi uhapšeni i deportovani iz Herceg Novog 27. maja 1992. su neposredno nakon toga ubijeni. Pojedinci iz grupe koja je dva dana ranije upućena u koncentracioni logor u Foči imali su više sreće. Nekolicina je preživjela.

Tijela ubijenih još nijesu pronađena. Njihovi egzekutori su nepoznati. U Crnoj Gori niko nije osuđen za taj ratni zločin. Nalogodavcima se nije ni sudilo.

„U crnogorskoj vlasti nema političke volje da se slučaj deportacije bosanskih izbjeglica riješi na pravi način, a u Crnoj Gori na djelu je organizovano izbjegavanje suočavanja sa vlastitom ratnom prošlošću“. Ovo je ocjena sa skupa koje su povodom godišnjice surovog zločina organizovali Monitor i NVO Centar za građansko obrazovanje prije 15 godina, u maju 2008. Malo toga se do danas promijeilo.

Na toj tribini je penzionisanom inspektoru Centra bezbjednosti Herceg Novi, sada pokojnom, Slobodanu Pejoviću uručena zahvalnica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike „za iskreno i hrabro svjedočenje o deportaciji BiH izbjeglica“.
Pejović je prvi javno progovorio da je u depeši koju je potpisao tadašnji ministar Pavle Bulatović stajalo da sve Muslimane iz BiH, starosti od 18 do 72 godina, koji se zateknu na teritoriji Crne Gore, treba uhapsiti i predati vlastima Republike Srpske. „To je istina, a sve drugo su laži“, ponavljao je glas savjesti tadašnje Crne Gore.

Institucije su ćutale. Bilo jasno i zašto.

„Mnogo državnih službenika bilo je krvavog maja 1992. godine direktno ili indirektno upleteno u sraman čin izručenja izbjeglica policiji Republike Srpske. Počev od važnih političara – predsjednika države Momira Bulatovića, premijera Mila Đukanovića, članova vlade Zorana Žižića i Pavla Bulatovića, policijskih funkcionera Milisava Markovića, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Damjana Turkovića, Milorada Šljivančanina sve na kraju do državnog tužioca Vladimira Šušovića…“. Monitor, 2005. godine.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Čekajući nezavisnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: kako vidite ovogodišnji Dan nezavisnosti

 

LJUPKA KOVAČEVIĆ, ANIMA
Daleko od pravde i nezavisnosti

Teška godišnjica obilježena sjenkom nasilja koje postaje sve zloćudnije a militarizacija i zavisnost sve normalnija. Obeshrabrena sam simbolikom i načinom proslave. Slika poraza ideje nezavisnosti dolazi sa proslave na Trgu nezavisnosti, sa sve dva mlaznjaka i zabranom za građanstvo, helikopterom i zastavom koja dolazi sa neba, nespretna imitacija američke ceremonije i sve ukupno karikaturalna imitacija tzv. demokratskog svijeta.

 

STEFAN ĐUKIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR 
Simbolima oboljelo društvo

Činjenica da je Dan nezavisnosti na jedan način kontroverzan praznik maltene od samog početka njegove proslave, dosta govori o Crnoj Gori. Za takvu situaciju odgovornost snose i oni koji su na prazniku insistirali na jedan način kao i oni koji su mu se tvrdoglavo suprotstavili.

 

PREDRAG ZENOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR
Forma bez suštine

I ovaj Dan nezavisnosti obilježavamo saznanjem da nije dovoljno samo izboriti nezavisnost djelovanja jedne političke zajednice nego utemeljiti razvoj države i društva na zajedništvu i osnažiti odgovorne elite koje će voditi ka društvenoj emancipaciji kao preduslovu svake suverenosti.

 

GORAN ĐUROVIĆ, MEDIA CENTAR
Manje tenzija

Dan nezavisnosti je protekao konačno sa manje tenzija nego ikada i to je dobra posljedica odlaska sa vlasti Mila Đukanovića i DPS-a. Vjerujem da će sljedeći praznik biti proslavljen u još ljepšoj atmosferi, da će svi naši gradovi biti prikladno ukrašeni državnim zastavama i da ćemo svaki naredni praznik dočekati sve ponosniji što smo građani Crne Gore, građanske i demokratske.

 

MARIJA KALEZIĆ, CENTAR ZA GRAĐANSKE SLOBODE
I dalje bez nezavisnih institucija

Mirno, uz državne simbole i očekivanu ceremoniju, uz uklanjanje ograda oko ključnih državnih institucija, protekao je i taj dan. U nekim opštinama i nije bilo posebnog slavlja, dok su neke druge prednjačile. Dan nezavisnosti je posebno važan u trenutku promjene vlasti, gdje će jedan dobar dio građanstva biti u dilemi, da li se time ugrožava crnogorka nezavisnost. To nije čuditi, ako uzmemo u obzir, da smo pred svake izbore u posljednjih 17 godina, kao glavno i jedino pitanje, imali očuvanje crnogorke nezavisnosti, odnosno pitanje njene ugroženosti.

 

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

FALI 5.000 RADNIKA U TURIZMU: Lakše do gosta, nego do sezonca

Objavljeno prije

na

Objavio:

Poslodavci i pored krize koja traje godinama, još nijesu radikalno promijenili svoj odnos prema radnicima. Kažu nemaju para za veće plate, pa radnici idu tamo gdje su veće zarade i gdje se nude bolji uslove rada – u Hrvatsku i dalje

 

Traži se radnik, radnice, radnici – izlijepljena je Budva i ostale primorske opštine oglasima za posao. Radnika je sve manje ili ih uopšte nema. Za razliku od njih, turista ne fali.

Po procjenama turističke privrede, za ovu sezonu biće neophodno angažovanje 5.000 stranih radnika iz regiona i sa dalekih adresa.

Turistički poslenici i vlasnici ugostiteljskih objekata umjereno kritikuju Vladu da nije ozbiljno pristupila ovom problemu uoči početka sezone, a otvoreno kude radnike. Upozorili su da ako gosti ove sezone ne budu zadovoljni, naredne ćemo doživjeti krah.

Pošto radnika u blizini nema, ili neće da rade, kao jedino rješenje oni vide angažovanju radnika iz Azije – Indije, Pakistana, Šri Lanke, Nepala i iz Afrike. Međutim, tu ih koči komplikovana domaća procedura: ,,Neko, recimo, iz Azije mora da ide nekoliko hiljada kilometara do ambasade, da aplicira za vizu. Onda nakon 20 dana do mesec, ako su mu prihvatili i dali vizu, ponovo da pređe nekoliko hiljada kilometara i uzme tu vizu. S tom vizom dolazi u Crnu Goru. Mi tada počinjemo da pripremamo papire za tog radnika da ih predamo u MUP. Oni tvrde da će ove godine čekanje trajti do 15 dana, ja u to ne verujem, jer ništa novo nisu dodali, možda po jedan šalter, ali to je nedovoljno da se ubrza proces“, izjavio je suvlasnik Splendida i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića.

,,Nevjerovatno je da naši hotelijeri i ugostitelji daju nepromišljene izjave kojima ruše ugled Crne Gore kao turističke destinacije“, odgovorio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović. On je istakao staro opravdanje da radnici ne nedostaju samo Crnoj Gori, već i čitavom Mediteranu. Istakao je i da država ima obaveze prema Evropskoj uniji te da se ne mogu radnike iz dalekih destinacija tek tako bez provjere puštati u Crnu Goru, upozoravajući da bi to moglo da ugrozi i naš bezvizni režim. Slična upozorenja došla su i od ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

Iako naši poslodavci spas vide u radnicima iz dalekih destinacija, iskustva Hrvatske koja je prošle godine izdala preko 120.00 dozvola za rad stranaca, ukauzuju i na drugu stranu tog rješenja. ,,Radnici iz trećih zemalja uglavnom su zapošljeni na pomoćnim mjestima, to su poslovi koji nijesu nužno u prvim redovima jer je uvijek bolje da su domaći radnici oni koji dočekuju goste i koji razgovaraju s njima i govore im o našoj hrani, baštini i svemu što imamo“, izjavila je Jelena Tabak, predsjednica hrvatskog Udruženja ugostiteljstva.

Dok ministar Đurović tješi ugostitelje riječima da su oni ,,uvijek pokazali žilavost i sposobnost da se snađu u svakoj situaciji, te da će i ove izaći kao pobjednici“, statistika govori da se radi o sistemskom problemu koji se sporo rješava. Crnoj Gori svake godine nedostaje preko 20.000 radnika, uglavnom tokom ljetnje turističke sezone, a to je oko 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Na stotinu oglasa u ugostiteljstvu i građevinarstvu javi se samo nekoliko radnika ili niko. Iako su raspisivana slobodna radna mjesta, poslodavci nisu mogli da zaposle nijednog radnika na radna mjesta – spasilac, pripremač pica, točilac pića, roštiljdžija, vozač viljuškara, vratar, kurir…

,,Mi imamo veliki nedostatak domicilne radne snage i ovo sve pokazuje da Zavod za zapošljavanje moramo hitno da transformišemo jer da imate 44.000 nezaposlenih, a da ne možete da nađete radnika to nije normalno“, ističe ministar Đurović.

Poslodavci i pored krize koja traje godinama, još nijesu radikalno promijenili svoj odnos prema radnicima. Iz medija se i ove godine mogu čuti poslodavci koji se žale da niko neće da radi iako su povećali plate, te da kuvar ima platu veću od ministara i slično tome. U zemlji gdje je kandidata za ministre mnogo, a kuvara jednostavno nema.

,,Rekli su nam da podignemo plate radnicima. Oni znaju naše bilanse i mogu da vide kolike plate možemo da damo. Mi plate ne možemo da podignemo“, jasan je bio Žarko Radulović, suvlasnika jednog od najelitnijih hotela na primorju.

Kad je situacija već takva, sezonski radnici, posebno mlađi, sve više idu da rade u Hrvatsku. Dok je prosječna plata u turizmu na nivou prosječne u državi i iznosi oko 700 eura, konobari, prodavači, sobarice u Hrvatskoj zarade oko 1.200 eura, a plate kuvara su veće od 1.500 eura. Pored toga, tamošnji poslodavci nude i bolje uslove, koji se odnose na – osiguranje, smještaj, hranu. To znaju i radnici iz okruženja, pa radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, idu na sezonski rad u Hrvatsku.

,,Mene je kao iskusnog konobara vlasnik restorana na primorju nagovarao da radim za 600 eura, s tim da ću imati bakšiš od preko 1.000 mjesečno. Kao da sam došao u kladinicu, a ne da mi nudi posao. Iako mi je porodica u Podgorici, prihvatio sam poziv prijatelja koji radi u Hrvatsku i počeo da radim tamo za veću platu i bitno bolje uslove. Bakšić se naravno podrazumijeva“, kaže za Monitor jedan od sezonskih radnika.

Dok se naši poslodavci zanose popunom nedostajuće radne snage iz Azije, u Hrvatskoj radnicima iz okruženja nude osiguranje preko cijele godine, da bi ih zadržali za sljedeću sezonu.

Ovaj model bi mogao da zaživi i u Crnoj Gori, ali u najboljem slučaju tek od sljedeće sezone. Vlada, poslodavci i sindikati rade na uvođenju kategorije ,,stalni sezonski radnik“ u Zakonu o radu. Iz Privredne komore Crne Gore su istakli da se uvođenjem ove kategorije ublažio problem nedostatka sezonskih radnika, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU. U prevodu imali bi osiguranje, sigurnost radnog mjesta, mogli nešto da planiraju, da dignu kredit…

Prema ideji poslodavaca, kako obavijesti Radulović, rješenje je da sezonski radnik radi pola godine, dok bi ga preostalih šest mjeseci plaćala država. I dok se poslodavci nadaju da će ovo rješenje zaživjeti do sljedeće sezone, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja najavili su da je rok za njegovo donošenje treći kvartal 2024. godine.

Pored ove, za prevazilaženje ovog problema razmatraju se i ideje o većoj zaposlenosti studenata, penzionera, majki koje primaju nadoknadu za troje i više djece…

Ugostitelji čiji objekti rade 12 mjeseci nemaju ovaj problem – radnici im rade i plaćeni su tokom cijele godine.

Da bar neke probleme preduprijede i da sezona ne ,,krahira“, ugostitelji su već sada podigli cijene svojih usluga do 15 odsto. Najavljuju da će zbog inflacije i svega ostalog morati da ih nivelišu i do 30 odsto.

A što se radnika tiče, jasno je da vrijeme malih plata i neuslova za radnike prolazi. Posebno mladi ne pristaju na to, pa idu u Hrvatsku i dalje, gdje im je bolje. Zbog svega toga, ne očekuje nas deficit kadra smo u turizmu. Prema podacima Monstata, pored konobara, sobarica, građevinskih radnika, u kontinuitetu nam nedostaje i doktora medicine, profesora fizike, matematike, razredne nastave…

 

Iskustvo Hrvatske

Najavljeno je da će Hrvatska ove godine izdati do 200.000 dozvola za boravak i rad stranim radnicima. Tokom prošle godine u Hrvatsko je izdato 124.000 dozvola za boravak i rad stranim radnicima i to najviše državljanima BiH (36.783), Srbije (19.176), Nepala (12.222), Sjeverne Makedonije (10.053), Kosova (8979), Indije (7690), Filipina (5935), Bangladeša (4381), Albanije (4257)… Najviše stranaca bilo je zaposleno u graditeljstvu, turizmu i ugostiteljstvu.

Udio stranih radnika u Hrvatskoj je dosegao pet odsto radne snage, a fali ih još, pa je u ovoj državi registrovano preko 400 agencija za zapošljavanje koje radnike pored Azije, traže i u Južnoj Americi.

Podaci govore da se iz Hrvatske samo posljednju deceniju iselilo oko 10 odsto stanovništva.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo