Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Bolje biti ambasador nego idealista

Objavljeno prije

na

Studenti protestuju Evropom. Traže jeftinije studiranje, bore se protiv politike koja je skresala budžet javnom obrazovanju. Ohrabrujuća slika: hiljade mladih ljudi na ulicama, spremni da se bore za bolju budućnost.

Kada su domaći mediji izvjestili da je ,,grupa studenata prekinula kolokvijum na Pravnom fakultetu protestujući zbog nezakonitih izbora za studentske predstavnike”, neko bi mogao pomisliti da su i naši studenti ufatili korak s Evropom. Prevario bi se.

U RITMU DPS-A: Dok su pred kamerama objašnjavali razlog upada na kolokvijum profesorice Ljiljane Kadić, oštrije oko je primijetilo da naši ,,borci protiv nepravde” ne nose parole, niti uzvikuju bilo šta što bi ih identifikovalo kao studente koji protestuju, po bijelom svijetu.

Stvari su jasnije kada se zna da ,,slobodomisleće studente” na Pravnom fakultetu studenti zovu Mujovci. Da ih instruiše dekan Ranko Mujović, bivši poslanik vladajuće partije, tvrdili su i aktuelni predstavnici Studentskog parlamenta koji su pobijedili ne nedavnim izborima. Mujovci su borbu za izbore na Pravnom fakultetu vodili pod parolom Pobjeda je Pravnog. Stilizovana DEPS -ova predizborna krilatica: Pobjeda je Crne Gore. Da se zna ko je ko.

Monitor je pisao da dekan pokušava da obezbijedi većinu u Vijeću fakulteta preko studentskih predstavnika, te da mu zbog toga ne odgovara pobjeda aktuelnih studentskih funkcionera koji su mu se suprostavili, javno najavljujući da će tražiti njegovu smjenu. Glasanje o nepovjerenju dekanu Mujoviću najavljeno je, u prisustvu rektora, za sljedeću sjednicu Vijeća.

Ineteresantno, profesorici Kadić, na čiji su ispit studenti upali, Mujović se na sjednici Vijeća ironično podsmjehivao, pošto mu je pred rektorom postavila nekoliko neugodnih pitanja. Nakon Mujovićeve neprikladnog ponašanja i mimike kojom pribjegavaju u predškolskom uzrastu, profesor Milan Popović je dekanu kazao da je ,,sramota za univerzitetsku zajednicu”, što se završilo tužbom koju je Mujović uputio Sudu časti.

Da o dekanu ne misli lijepo, profesorica Kadić kazala je javno, i u autorskom tekstu u medijima. Mora da je grupa studenata protestujući navodno protiv nezakonitih studentskih izbora upala baš slučajno na njen ispit.

Ljiljana Kadić se obratila pismom dekanu i rektoru Predragu Miranoviću insistirajući da je ugrožena bezbijednost studenata, a da je uprava fakulteta bila dužna da to spriječi. Šta je dekan uradio sa svojim primjerkom, ne zna se. A dopis rektoru se zagubio.

,,Od nadležnih službenika sam saznala da ga je dekan uzeo”, objasnila je profesorica Kadić, koja je potom pošla u rektorat sa pismom u ,,kojem obavještavam rektora da dekan neovlašteno drži moje pismo, a sve u cilju odugovlačenja postupka vašeg blagovremenog upoznavanja sa činjenicama, kako bi dobio u vremenu za novi scenario jer mu je prethodni doživio debakl kao i svi raniji”. Mujović se neosnovano plašio rektora. Miranović nije imao vremena za profesoricu Kadić. Nije se ni oglašavao tim povodom, iako ga zakon prepoznaje kao odgovornog za rad i red na svim univerzitetskim jedinicama.

Miranović je na sastanak u rektorat pozvao Mujovce i aktuelne studentske predstavnike, pokušavajući da napravi kompromis. Ishod razgovora još nije poznat, ali nije nemoguće da će se dobrom računicom, u rektorovoj kancelariji, završiti ,,studentske bune”.

ZA PRIMJER: Da čovjek mora biti pragmatičan, a ne idealista, studente je ovih dana podučio i Ljubiša Stanković, bivši rektor i budući ambasador u Londonu.

Stanković je jedan od zaslužnih članova radne grupe koja je radila na izmjenama zakonodavstva u obrazovanju, a koja je omogućila studentima privatnih univerziteta (pa i premijerovog) da se finansiraju iz budžeta, pošto vlada procjeni da li je to od javnog interesa. Premijer će tako odlučivati da je li od javnog interesa fiansiranje njegovog UDG-a.

Stanković je u intervjuu Analitici kazao: ,,Vjerujem da će pregovori za članstvo Crne Gore u EU početi za manje od godinu dana. Nema razloga da ne vjerujemo da oni koji su obezbijedili Crnoj Gori status kandidata za EU za samo nekoliko godina od nezavisnosti, neće moći da nastave putem do pune integracije i članstva”. Kao da je živa Kunderina Češka u kojoj partija od glavnog junaka traži da napiše pismo čitalaca u kom će se odreći jedne sasvim benigne primjedbe na račun partije, da bi nastavio da radi kao hirurg.

Filip Kovačević, profesor Fakulteta političkih nauka komentariše naše ,,studentske proteste” i studentske uzore: ,,I profesori – dvorski intelektualci – amoralni karijeristi, i studenti koji rade na gušenju slobode misli i djelovanja – sve je to odraz provincijalne svijesti”. On kaže: ,,U jednu ruku, to je sistem spojenih sudova koji se može prekinuti samo temeljnom demokratizacijom crnogorskog političkog prostora – hapšenjem zločinaca i lopova, lustracijom, saradnjom između svih opozicionih činilaca, razvojem novih autonomnih inicijativa, pokreta i političkih partija. I univerziteti, kao i ostali segmenti crnogorskog društva, su u ovom trenutku zarobljeni u močvari koju je kreirala jedna korumpirana, bahata i suštinski neobrazovana politička elita”.

Profesorica Branka Bošnjak regovala je ove sedmice upozoravajući da se obrazovni sistem urušava, a da se zbog nezaintersovanosti nadležnih stiče utisak da to urušavanje „nekom odgovara”.

Studenski protesti kod nas su nepoznata pojava. Ako se ne računa učešće studentskih predstavnika u antibirokratskoj revoluciji, u sumrak dvadesetog vijeka kada su se borili i izborili za podmlađivanje jednopartijskog sistema. Upamćeno je: studentske organizacije nijesu podržale ni cetinjske gimnazijalce u jednoj od rijetkih ovdašnjih pobuna protiv režimskog nasilja. To naravno ne znači da su svi studenti u Crnoj Gori pripitomljeni. Neorganizovanih studentskih glasova, koji ustaju protiv nepravde, bilo je.

Za sada su, međutim, organizovane samo grupe za podršku režimu. A oni koji se bave društvenim naukama upozoravaju da takve grupe, kojih nema samo na univerzitetu, mogu predstavljati opasnost kad DPS jednom ode s vlasti.

Filip Kovačević napominje: „Postoji i ona druga nemala grupa studenata koji reaguju, mada za sada sporadično, na gruba kršenja ljudskih prava i profesionalne etike na državnom univerzitetu i šire”. On podsjeća na stotine studenata koji su svojim potpisima i peticijama dali podršku profesoru Popoviću i njemu i njihovim istupanju protiv šikaniranja i političke diskriminacije. „Vjerujem da će se vremenom i ova grupa studenata organizovati i da će njihove inicijative biti sasvim u duhu progresivnog studentskog bunta koji je zavladao ne samo u evropskim prijestonicama, nego i u ovom našem regionu”.

Sigurno je: razloga za bunt neće im faliti.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

GLOBALNI INDEKS ORGANIZOVANOG KRIMINALA ZA 2023. : Na lošem glasu

Objavljeno prije

na

Objavio:

„Porast tokova kokaina u luci Bar i široko rasprostranjene veze mreža sa grupama iz Latinske Amerike, EU i Zapadnog Balkana pokazuju da su organizovane kriminalne grupe porijeklom iz Crne Gore uspostavile konsolidovanu kriminalnu mrežu“, piše u Izvještaju kojim smo, prema indeksu  organizovanog kriminala, rangirani kao 5. u Evropi i 54. na svijetu

 

Crna Gora je rangirana kao peta u Evropi na Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu. Od 193 države u svijetu, Crna Gora je na 54 mjestu.  To piše u Indeksu transnacionalnog organizovanog kriminala u svijetu koji je prije tri dana predstavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Ni ovo istraživanje nije moglo proći bez onih koji su zaslužni za ovaj (ne)zavidan položaj – kotorskih kriminalnih klanova.

“Grupe formirane u mafijaškom stilu su dominantna vrsta kriminalnih mreža u Crnoj Gori. Klanovi “Škaljari” i “Kavači” su najistaknutiji akteri i prvenstveno se bave pranjem novca i trgovinom kokainom iz Latinske Amerike. Dva klana su koristila značajne količine nasilja, koje se preko granice prelilo u Srbiju i Evropu. Vođe kriminalnih grupa ili visokopozicionirani članovi koji služe kazne u Crnoj Gori često regrutuju nove snage u zatvorima. Sofisticiranost kriminalnih mreža je u porastu. Porast tokova kokaina u luci Bar i široko rasprostranjene veze mreža sa grupama iz Latinske Amerike, EU i Zapadnog Balkana pokazuju da su organizovane kriminalne grupe porijeklom iz Crne Gore uspostavile konsolidovanu kriminalnu mrežu“, piše u Izvještaju.

Oni ukazuju i na ono što odbija da prizna vladajuća elita koja neumorno prst krivice upire u svoje prethodnike. „Kriminalne mreže su uglavnom povezane sa mafijaškim grupama i trgovinom kokainom i povezane su sa korumpiranim lokalnim političarima i policijom. Postoji značajan politički uticaj u kriminalnim aktivnostima, koji potiče iz najviših ešalona države. Policija je takođe često uključena u zaštitu kriminalnih aktera, a u nekim slučajevima i pripadnici tajne službe. Državni akteri štite imovinu kriminalaca. Široko rasprostranjen politički uticaj i veze sa organizovanim kriminalcima stvaraju strah među organima reda, čineći ih nevoljnim da efikasno djeluju protiv organizovanih kriminalaca, čime se povećava nekažnjivost. Pored toga, korupcija osigurava zaštitu kriminalnih mreža unutar javnih institucija. Čini se da je prisustvo stranih domaćih i privatnih kriminalnih aktera u Crnoj Gori nisko u odnosu na druge kriminalne aktere. Prvi uglavnom učestvuju na tržištu krijumčarenja ljudi, dok se drugi fokusiraju na finansijske zločine i šeme pranja novca.”, navodi se u izvještaju koji je, naglašavaju autori, sačinjen na osnovu podataka iz ove godine.

Kada je riječ o političarima, u Izvještaju se posebno ističe da je zemlja gurnuta u duboku političku nestabilnost otkako je manjinska vlada zbačena izglasavanjem nepovjerenja u avgustu 2022. godine.

“Uprkos kontinuiranim političkim krizama, privremena vlada je uložila napore u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u borbi protiv trgovine kokainom i šverca cigareta. Međutim, tenzije i nepovjerenje unutar vladajuće koalicije i nedostatak konstruktivnog učešća svih političkih partija na plenarnim sjednicama, doveli su do kašnjenja i neefikasnosti u poboljšanju ključnih zakona. Parlament tek treba da pokaže u praksi svoju posvećenost reformskoj EU agendi i da poboljša svoju koordinaciju sa vladom u pogledu zakonodavnih inicijativa”, navodi se u izvještaju.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HIRURG NIKOLA FATIĆ OPET OPTUŽEN: Istraga o navodnom uzimanju organa, Fatić se ne oglašava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok tužilaštvo istražuje prijavu protiv hirurga Nikole Fatića, mediji špekulišu da je po srijedi nezakonito uzimanje organa. Fatić se ne oglašava. Iz partije Alternativa tvrde da se istražuje da li je hirurg ,,odnio” medicinski otpad – tromb. Čekaju se nalazi obdukcije da se saopšti u kom će pravcu krenuti istraga. Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta. Iz tužilaštva je saopšteno da će nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić, biti utvrđen dalji tok istrage.

Na navode medija po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice iz tužilaštva se nijesu javno izjašnjavali.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage. Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage ,,biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Mediji pišu da se Fatić sumnjiči da je teglu sa ostacima dijela organa, aorte, koju je operisao, neovlašćeno iznio iz Kliničkog centra i odnio u svoju privatnu ordinaciju. On se sumnjiči da je, nakon što je porodica vidjela teglu sa etiketom na kojoj je bilo napisano ime pacijenta i alarmirala policiju, to vratio u jednu od prostorija KCCG u kojoj je nađena prilikom pretresa.

Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali nije odgovarao na naše poruke. A izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji.

Dok je cijeli slučaj obavijen ćutanjem, jedina se oglasila organizacija Alternativa koja je objavila da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tom prilikom nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. Iz ove organizacije su saopštili da se ne radi o organu nego o trombu: ,,Treba da znate da taj vrsni vaskularni hirurg nema ni svoju kancelariju u Kliničkom centru. Prinuđen je da stvari ostavlja gdje stigne, da je šikaniran i proganjan od strane istih onih koji sad plasiraju aferu o ‘trgovini organima’. Optužuju ga da je kući odnio ‘tromb'(medicinski otpad) koji je izvadio pacijentu”.

Vesko Pejak iz partije Alternativa tvrdi da događaj predstavlja nastavak pritiska na ono malo ljekara koji pružaju otpor javašluku i neredu koji vlada u ,,elitnoj” zdravstvenoj instituciji Crne Gore: ,,Nije bio dio tima koji naplaćuje operacije, tima koji namjerno odlaže termine pacijentima da bi se liječili u privatnim klinikama, tima koji piše lažne prekovremene! Dr Nikola radi kao savjestan ljekar, ne uzima mito, svakog pacijenta savjesno prima i pomaže”.

U periodu kada je KCCG rukovodio Jevto Eraković, Fatić je 2018. dobio otkaz. Početkom ove godine, postala je pravosnažna presuda kojom je KCCG dužan da Fatiću isplati 32.000 eura zbog nezakonitog otkaza i suspenzije.

Prije ove Osnovni sud u Podgorici je donio presudu kojom je utvrđeno da je Fatić pretrpio zlostavljanje na radu kod poslodavca Kliničkog centra Crne Gore od avgusta 2017. do juna 2018. godine neraspoređivanjem  na radno mjesto u zakonom propisanom roku, uz neosnovano obavezivanje na obavljanje probnog rada i neopravdanim izolovanjem zaposlenog.

U vrijeme kada je bio pred otkazom, Monitor je u martu 2018. pisao o problemima u KCCG: ,,Pacijentkinja J. S. primljena je u Centar za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra CG 9. marta. Dr Nikola Fatić procijenio je da se radi o bolesnici koja je za hitnu operaciju, jer je nakon pretraga ustanovio trombozu abdominalne aorte i kompletnog aortoilijakalnog segmenta. Međutim, nadležni zabranjuju operaciju uz obazloženje da pacijent nije hitan slučaj. Na urgenciju porodice i pismenu preporuku dr Fatića da se liječenje nastavi van KCCG, J. S. dobija uput za nastavak liječenja u Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. U Beogradu je tretiraju kao hitan slučaj i u roku od jednog sata primaju u operacionu salu i uspješno operišu”.

Sada se čeka nalaz obdukcije da se vidi u kojem smjeru će tužilaštvo usmjeriti ovaj slučaj.

Patoanatomski otpad

Iz Kliničkog centra Crne Gore su objasnili da se hirurški odstranjeni djelovi krvnih sudova i organa uništavaju kremiranjem ili sahranjivanjem.

,,Prema članu 167 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, sa djelovima ljudskog tijela koji su hirurškim zahvatom ili na drugi način odstranjeni, postupa se na način koji propisuje Ministarstvo, uz saglasnost nadležnog organa opštine. Za svaki hirurški odstranjeni dio ljudskog tijela obavezno se vrši patomorfološka i histološka obrada”, navode iz KC CG. Pojasnili su da je patoanatomski otpad medicinski otpad koji uključuje djelove tijela, amputate, tkiva i organe odstranjene tokom hirurških zahvata, tkiva uzeta u dijagnostičke svrhe, fetuse, placente i drugi anatomski otpad koji zahtijeva posebne uslove zbrinjavanja.

,,Radi se o ljudskim organima i djelovima tijela koji se kasnije skladište u posebnom prostoru na niskim temperaturama do konačnog odlaganja, odnosno, sahranjivanja u grobnici u vlasništvu Kliničkog centra”, naveli su iz KCCG.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo