Povežite se sa nama

PARALELE

Crnogorski internirci

Objavljeno prije

na

Nedavno je crnogorskoj javnosti prezentovana veoma zanimljiva knjiga istoričara Vukote Vukotića. Radi se o zborniku dokumenata Internacija stanovništva Crne Gore 1916 – 1918 u izdanju Državnoga arhiva Crne Gore koji predstavlja plod njegova višegodišnjeg studioznog i metodičnog istraživanja crnogorske ratne građe pohranjene u crnogorskoj riznici pamćenja. U njoj nalazimo pokušaj da se potomcima crnogorskih stradalnika, ali i čitavoj crnogorskoj javnosti prezentuju imena crnogorskih interniraca i okolnosti u kojima su proživljavali trenutke svoje povijesne drame. Spiskovi su sortirani prema izvještajima i heurističkoj bazi koja je ostala iza djelovanja Crnogorskoga Crvenoga krsta u Neiju, u Francuskoj, a koji je bio jedna od najznačajnijh naših institucija humanosti u toku Prvoga svjetskoga rata. Vukotić nastoji doći do konkretnih imena osoba koje su nasilno odvedene iz svoje domovine i rasute po tamnicama austrougarskoga okupatora.

U knjizi se nalazi reprezentativna uvodna studija koja zavrjeđuje poseban osvrt. U njoj nam autor daje pregled razvoja humanitarnih organizacija u Crnoj Gori, ukazuje na stanje društva, unutrašnje prilike i stanje vojske uoči Prvoga svjetskog rata te apostrofira značaj međunarodnoga prava i vojnih konvencija koje je Austrougarska prekršila u svom odnosu prema Crnogorcima. Zatim na osnovu arhivskih dokumenata rekonstruiše sliku života zarobljenika i život u našoj zemlji pod okupacijom. Vukotić nastoji upoznati čitaoce s djelovanjem crnogorskih humanitarica i akcijama koje su crnogorske institucije i pojedinci činili kako bi se pomoglo logorašima. Život u logoru pored svih materijalnih teškoća bio je ipak posve dinamičan, ispunjem podjelama, što će kasnije, nakon rata, imati dublju političku dimenziju. Kako autor zapaža, pristalice nestanka Crne Gore dobro finansirane i logističke potpomognute od strane Nikole Pašića trudile su se da humanitarnu pomoć pretvore u akt političke agitacije.

S druge strane nemoćni, slabo organizovani i bez većih finansija stojali su napori crnogorskoga kralja i njemu odanih pojedinaca da pomognu svom zarobljenom narodu. Vukotić je ove pojave lijepo opisao: „Prema zamislima i instrukcijama predsjednika srpske vlade Nikole Pašića 4. marta 1917. godine, osnovan je Odbor za ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom sa sjedištem u Ženevi. Na njegovom čelu bili su povjerenici srpske vlade Svetozar Tomić i Janko Spasojević. Taj Odbor je dobio zadatak da štampa jedan proglas u kome će izložiti svoj program, da pokrene svoje glasilo u Švajcarskoj i da osnuje paketno odjeljenje za slanje pomoći interniranim Crnogorcima. U početku taj Odbor je slao po 40 paketa dnevno crnogorskim internircima, ali je sam Pašić tražio da se ta količina poveća kao i brzina isporuke. O ovom poslu brigu je, isto prema nalogu srpske vlade, preuzeo Crnogorski komitet za narodno ujedinjenje. Ovi postupci revoltirali su crnogorsku vladu u izbjeglištvu i njen predstavnik je uložio protest kod Američkog Crvenog krsta ‘naglašavajući da je ishrana crnogorskih interniranih podanika stvar vlade njihove zemlje, a ne srpske vlade, koja pomoću paketa tjera agitaciju za stvaranje Velike Srbije.'”

No ne bavi se autor samo političkom dimenzijom, kod njega je vidna želja da predstavi i higijenske uslove, stanje ljekova, upotrebu Crnogoraca da rade teške fizičke poslove za okupatora, bilo pri fabričkim postrojenjima, bilo na poljoprivrednim imanjima. Pored navedenih kvaliteta Vukotićeve studije valja napomenuti da je pored imena interniraca on priložio veliki broj dokumenata koji je ostao iza Crnogorskog Crvenog krsta u Neiju što čitaocima dodatno olakšava čitave i korišćenje ove monografije, koja će, siguran sam, biti valjan istorijski dokument, citiran i nezaobilazan kad je u pitanju izučavanje crnogorskog internirstva.

Boban BATRIĆEVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MALTA MALA, A KRIMINAL I KORUPCIJA OGROMNI: A patriotizam vrišti  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Malte Džozef Muskat je uspio tokom dva mandata transformisati Maltu u zemlju naširoko poznatu po kriminalu, korupciji, nepotizmu i gušenju medija. Takav, bio je rado viđen gost i poslovni partner vlastima u Crnoj Gori. Više mu ne cvjetaju ruže. Malta je članica EU,  i on je pod velikim  međunarodnim pritiskom

 

Nedavni međunarodni pristisak na premijera Malte Džozefa Muskata da se konačno počne rješavati slučaj ubijene istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije,  kao i problemi koje je istraživala,  izazvao je pravu političku buru na malenom mediteranskom ostrvu od nepunih 490 hiljada stanovnika na površini od svega 318km2. Do skora smatran nedodorljivim,  on je uspio  tokom dva mandata transformisati Maltu u zemlju naširoko poznatu po kriminalu, korupciji, nepotizmu i gušenju medija. Ovaj 45-ogodišnjak je došao na čelo Laburističke (Radničke) partije 2008., četiri godine nakon ulaska Malte u EU. Isticao se kao progresivan, liberalan političar koji se zalagao za ukidanje biznis barijera i svega što stoji na putu napretka Malte u sklopu evropske porodice. Zalagao se i za liberalizaciju društva u malenoj, plemenski povezanoj konzervativnoj katoličkoj zemlji i za priznanje istopolnih brakova što će se i desiti u njegovom drugom mandatu. Na parlamentarnim izborima 2013. njegovi laburisti su na valu velikih obećanja osvojili nadmoćnih 54 posto glasova i on je postao premijer.

Jedan od noviteta njegove politike je bio uveđenje programa ekonomskog državljanstva za strance koji investiraju od 650 hiljada do milion eura u Maltu. Ubrzo se pokazalo da se kriteriji za malteško državljanstvo  svode na količinu novca koju je trebalo uplatiti u posebni fond. Malta je kroz taj program prihodovala preko 600 miliona eura od kojih je dio iskorišten za eliminaciju budžetskog deficita. Njegova vlada postala je meta brojnih kritika jer su mnogi kriminalci i sumnjivi likovi iz Rusije, Azerbejdžana i drugih azijskih zemalja postali malteški i EU državljani. Muskat je na silne kritike odgovorio tako što je njegova vlada prestala objavljivati godišnje podatke o novim državljanima putem investicija i proglasila ih tajnim pozivajući se na evropski zakon o zaštiti podataka ličnosti. Tako su širom otvorena  vrata sumnjivim investitorima iz čitavog svijeta.

Drugi veliki,  lišen transparentnosti, projekat je bio prijelaz sa fosilnih goriva na LNG tečni gas i novu gasnu elektranu vrijednu 450 miliona eura. Malta je  potpisala sporazum sa azerbejdžanskim SOCAR-om (takođe prisutnim u našoj zemlji, prvenstveno kroz projekat Porto Novi). Obavezala se , uz dopuštenje Evropske Komisije, da sav tečni gas kupuje od Azerbejdžena. Kasnije su procurili detalji da se Malta obavezala da plaća fiksnu cijenu i do dva puta veću od tržišne.  Istraživačka novinarka Dafne Galicija napala je vladu za prikrivanje detalja ugovora i očiglednu korupciju.  Za direktora državne energetske kompanije Elektrogas pod čijim okriljem je izgrađena nova elektrana na jugu ostrva je postavljen Jorgen Fenek,  tajkun, jedan od najbogatijih Maltežana sa velikim iskustvom u  vođenju kazina ali nikakvim u energetici. Protežirali su ga tadašnji ministar energetike Konrad Mizi i Kit Šembri- šef kabineta predsjednika vlade, koji su i omogućili sklapanje takvog ugovora sa “prijateljima iz Azerbejdžana”.

 

Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 6. decembra
ili na www.novinarnica.net 

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Revolveri u naoružanju crnogorske vojske

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je bajonet itekako bio popularan početkom XX vijeka u vježbama za blisku borbu, crnogorski vojnici nijesu voljeli da se puno oslanjaju na njega jer im je smetao pri ciljanju. Zbog toga je u vojnim krugovima crnogorske vojske odlučeno da je za blisku borbu najbolje koristiti revolver. Time se računalo da jedan dobar strijelac može da savlada pet do sedam neprijatelja u borbi prsa u prsa. Mnogi izvještaji, naročito oni iz Drugoga balkanskoga rata kazuju nam da su Crnogorci upravo zbog toga bili izuzetno opasni u jurišima kad se približe neprijatelju, što su dobro ośetili bugarski vojnici. (više…)

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Njegoš na ratištu devedesetih

Objavljeno prije

na

Objavio:

O upotrebi velikog pjesnika u različite svrhe do sada je puno napisano. No, posebno zanimljivom čini se njegova epizoda u toku „rata za mir”. Slijepo slijedeći instrukcije Slobodana Miloševića, crnogorska vlast uzela je aktivnog učešća u raspadu Jugoslavije. Ljeta 1991. godine sprovedena je mobilizacija rezervnoga sastava JNA u Crnoj Gori, koja je septembra mjeseca raspoređena po istočnoj Hercegovini i okolini Dubrovnika. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo