Povežite se sa nama

INTERVJU

DEJAN PETROVIĆ, REDITELJ: Bića sa margine dijele sličnu sudbinu

Objavljeno prije

na

Odgovornost dokumentariste je velika, ne samo prema junaku koga snimamo, već i prema gledaocu

 

Dokumentarni film Prilagođeni reditelja i profesora Akademije umetnosti u Beogradu Dejana Petrovića, nagrađen je ljetos na dva filmska festivala u Crnoj Gori – u Podgorici i Herceg Novom. Nakon svjetske premijere u takmičarskom programu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA, u novembru prošle godine, do sada je prikazan na više od dvadeset festivala – u Kanadi, Finskoj, Grčkoj, Egiptu, Holandiji, Južnoj Koreji…

MONITOR: Šta Vam kao autoru znače sve ove nagrade i da li su Vas iznenadile?

PETROVIĆ: Nakon učešća filma na IDFA počeli su da stižu pozivi sa različitih delova sveta i do sada film je prikazan na više od 20 festivala, između ostalih i na Thessaloniki Documentary Festival, Go Short, Busan International Short Film Festival, Hong Kong International Film Festival, Dokufestu.

Poziv od Vuka Perovića, selektora i umetničkog direktora UnderhillFesta, kao i od kolege Seada Šabotića, koji je od ove godine selektor dokumentarne sekcije festivala u Herceg Novom, obradovali su me jer izuzetno poštujem njihov rad, ali i zbog činjenice da oba festivala od ove godine u svom programu imaju i kratki dokumentarni film. UnderhillFest prvi put, a hercegnovski festival nakon pauze od nekoliko godina.

Uvek postoji pritajena želja za nekom vrstom priznanja, ali najiskrenije nisam očekivao da će film biti nagrađen, jer selektori oba festivala su se potrudili da imaju sjajne filmove u selekciji, dokumentarce koje smo imali prilike da pogledamo na najznačajnijim festivalima u prethodnom periodu. Ali na kraju, ko će biti dobitnik nagrade odlučuje žiri po svojim, najčešće ličnim kriterijumima. Ovog puta imali smo sreću da su članovi žirija, inače renomirani autori iz regiona, prepoznali nešto u našem filmu i nagradili ga.

A zatim usledilo je još jedno, za mene lično, veliko priznanje – na svečanom zatvaranju Festivala u Herceg Novom nagradu mi je uručio Želimir Žilnik, inače ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo hercegnovskog festivala.

MONITOR: Ovaj devetnaestominutni film, snimljen je u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici. Ta ustanova je zanimljiva jer je jedan od tri zatvora u Evropi u kojem se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa. Takođe u okviru njega postoji prihvatilište za pse. Kako ste došli na ideju da snimate film na tu temu?

PETROVIĆ: Po završetku filma Isti, dokumentarca koji smo tokom 2016. godine snimali u nekoliko zatvora u Srbiji, a koji je takođe premijerno prikazan na IDFA 2017. godine, za zaposlene i osuđenike KPZ u Sremskoj Mitrovici organizovali smo internu projekciju. Tada sam od upravnika zatvora, Aleksandra Alimpića, saznao da je nedavno pokrenut projekat koji ima za cilj resocijalizaciju osuđenika putem obuke pasa i da je KPZ u Sremskoj Mitrovici jedini u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse.

Osećao sam da je u pitanju sjajna priča, ali u tom trenutku nisam želeo da sledeći dokumentarac snimamo u zatvoru ponovo. Ali par dana kasnije, dok sam sedeo na piću sa kolegom Goranom Radovanovićem, ispričao sam mu priču o azilu i psima. Njegova reakcija, dok sam mu prenosio svoje utiske iz prihvatilišta, bila mi je dovoljna da već sutradan pozovem Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i zatražim dozvolu za snimanje novog filma.

MONITOR: Šta je bilo najveći izazov tokom snimanja?

PETROVIĆ: Generalno, zatvori su veoma inspirativno mesto u kome svakodnevno možete pronaći nekoliko priča za dokumentarni film, ali i produkciono a, pre svega, izuzetno zahtevni za snimanje. Postoje pravila koja morate poštovati, satnica koje se morate pridržavati, a sa druge strane, dokumentarni film zahteva spontanost, strpljenje ekipe, čekanje i „hvatanje“ određenih, neponovljivih momenata koji daju „ukus“ filmu.

Snimanje u prihvatilištu za pse nam je dodatno stvaralo „glavobolje“, ali poseban, jedinstven doživljaj je kada otvorite vrata ogromnog hangara u kome se sa obe strane prolaza nalaze kavezi sa psima i kada vas preplave snažni vizuelni i zvučni utisci. Najpre psi pored kojih prolazite počinju da laju, a zatim, dok odlazite ka drugom kraju prihvatilišta, pridružuju im se i ostali psi… Izloženi ste sve intenzivnijoj buci, kakofoniji različitih zvukova, od laveža, preko zavijanja haskija do zvukova rešetaka o koje psi udaraju pokušavajući da vam skrenu pažnju. Prilazeći suprotnom kraju dugačkog hodnika azila, kao u filmu sve odlazi u fejdaut, sve se stišava do potpune tišine koje postajete svesni tek kada čujete cvrkut ponekog vrapca na tavanici azila ili psa koji halapljivo jede iz činije, koja mu na kraju postaje igračka za kojom sa drugim psima juri po kavezu, zabavljajući se.

Po dolasku u prihvatilište, najpre smo od 300 pasa koliko ih ima, izabrali Vanju i zajedno sa njom krenuli u dvomesečnu avanturu u kojoj se uspešno suprotstavljala dreseru koji je nagradom i kaznom pokušavao da ukroti njenu prirodu. Bili smo svedoci izrazito konfliktnih situacija, ali i empatije između ova dva bića koja dolaze sa margine i dele sličnu sudbinu.

Ali zahvaljujući Vanji, posvećenosti osuđenika, zaposlenih u zatvoru, ljudi iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, zajedno sa snimateljem filma Draganom Vildovićem i  Nikolom Cvijanovićem, snimateljem i dizajnerom zvuka, snimili smo sve što smo želeli. Kasnije, sa montažerima Aleksandarom Uhrinom i Aleksandarom Popovićem, kao i Vojinom Ristivojevićem, kompozitorom, materijal smo uobličili u celinu.

MONITOR: Odgovornost autora dokumentarnih filmova je veoma velika u predstavljanju kompleksne stvarnosti. Kako prilazite temi, šta Vam je najznačajnije?

PETROVIĆ: Odgovornost dokumentariste je velika, ne samo prema junaku koga snimamo, već i prema gledaocu. Dokumentraci pričaju priče, ali između ostalog i zastupaju različite perspektive, poglede pojedinca, ili određene grupe. I zato je izuzetno bitno da budemo nepristrasni prema različitim tačkama gledišta u filmu, jer nije baš sve onako kako se čini na prvi pogled, uvek postoje dve strane. Izuzetno je važno da interpretiramo događaje, da gledaocu omogućimo da, uz pomoć kontradiktornih činjenica sam dođe do određenog mišljenja.

,,Zašto je meni bitna ova priča, odnosno zašto baš ja treba da snimim film na ovu temu” je jedno od pitanja koje postavljamo sebi tokom istraživanja projekta. Ukoliko iskreno odgovorimo, lakše ćemo odrediti i svoj odnos prema temi kojom se bavimo, kao i pristup samom filmu.

MONITOR: Čini se da veoma vodite računa o gledaocu, da Vam je važno da oni sami zauzmu stav upravo o temi koju obrađujete?

PETROVIĆ: Poslednja dva filma koja smo snimili  – Isti i Prilagođeni su filmovi metafore u kojima smo pokušali da uspostavljanjem paralele između života u zatvoru i onog van zatvorskih zidina, ukažemo na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva. U oba filma preispitujemo relativnost slobode pojedinca i vrednosti koje često nekritički prihvata, a koje mu plasiraju različite vrste autoriteta.

I baš kao što je na svakom pojedincu da li će prihvatiti ili odbiti da se ,,prilagodi” većini, da li će prihvatiti vrednosti autoriteta ili ne, tako je i na gledaocu, ne samo da prihvati ili odbije glas autora koji prepoznaje u filmu, već i da, uz pomoć filma, zauzme svoj odnos prema „deliću“ stvarnosti koju delimo.

Miroslav MINIĆ

Komentari

INTERVJU

DRAGAN KOPRIVICA, CENTAR ZA DEMOKRATSKU TRANZICIJU: Ovi izbori mogu biti prekretnica

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crnoj Gori je zaista potrebna nova generacija političara – ne nužno po godinama, nego po načinu razmišljanja, novoj političkoj kulturi. Prvi mjeseci parlamentarnog života daće nam odgovor i na ovo pitanje

 

MONITOR: Uskoro nas očekuju vanredni parlamentarni izbori. Ono što je drugačije svakako je veliki broj izbornih lista, te odlazak mnogih starih lica iz politike. Kakav će to uticaj imati na ove izbore?

KOPRIVICA: Ovi izbori mogu biti prekretnica na političkoj sceni.

Prvo, desila se tektonska promjena do sada postojećih taktika nastupa političkih subjekata na izborima. Mnogi ustaljeni instrumenti privlačenja birača više ne važe.

Drugo, na ovim izborima učestvuje veliki broj lista od kojih će vjerovatno, tek nešto više od polovine biti dio budućeg parlamenta. Dakle, mnogi politički subjekti koji su do sad tradicionalno imali politički uticaj, naročito u odmjeru snaga 41:40 poslanika/ca tu poziciju više neće imati.

Treće, od smjene DPS-a je prošlo gotovo tri godine i polako on prestaje biti glavni target kampanje. Otvoren je prostor za sučeljavanje (kakvih takvih) ideja i programa. Vidjećemo da li ova partija može povratiti i svoj koalicioni kapacitet ili će za to biti potrebno još vremena i unutrašnjih reformi ove partije.

Četvrto, na sceni su značajne personalne promjene većeg broja lista. Partije su očigledno shvatile da ono što je legat prethodnih 10 godina u politici i nije baš dobra ponuda sa kojom treba da izađu pred birače. Sa lista su nestala mnoga poznata imena i još poznatiji igrači.

Da li će ovo zaista dati neki bolji politički rezultat, ostaje da se vidi. Ovdje nije pitanje koliko neko ima godina već da li je spreman da mijenja ustaljene partitokratske obrasce djelovanja u politici. A Crnoj Gori je zaista potrebna nova generacija političara – ne nužno po godinama, nego po načinu razmišljanja, novoj političkoj kulturi. Prvi mjeseci parlamentarnog života daće nam odgovor i na ovo pitanje.

MONITOR: Bilježite li neke predizborne anomalije?

KOPRIVICA: Ova kampanja do sada ima manje nepravilnosti u odnosu na prethodne. Prije svega izborna administracije se ostavila ideje da radi međunarodne istrage i selektivno oduzima pravo glasa kome želi i posvetila se svom poslu. Simbolički ta se promjena najbolje može vidjeti na osnovu činjenice da je Državna izborna komisija kandidatu kome je prije nekoliko mjeseci zabranila učešće na predsjedničkim izborima sada dozvolila da bude nosilac liste na parlamentarnim. A da li su to uradili jer im se u tom periodu povećalo pravno znanje ili su možda dobili partijsku naredbu da to ne urade – manje je važno u ovom trenutku.

Atmosfera i odnosi između političkih protivnika su mnogo bolji. Verbalno nasilje, prijetnje, uvrede su svedene na minimum a javna debata među listama zaista liči na sučeljavanje političkih stavova.

Dogodio se i vidan zaokret u temama koje su nametnute u kampanji pa se mnogo više raspravlja o kvalitetu života ljudi nego o vjerama, nacijama i istoriji. Istina, u tom obećanom kvalitetu se nerijetko i pretjera pa kampanja ponekad više liči na maštanje o lijepom životu nego na realna politička obećanja.

Naša organizacija je sa izbornim listama potpisala Kodeks za fer i demokratsku izbornu kampanju s ciljem da nadomjestimo brojne manjkavosti našeg izbornog procesa i važećeg izbornog zakonodavstva, sa željom da izbori budu kvalitetniji i kompetitivniji, sa što većim povrenjem građana građanki.

Njime afirmišemo promociju nenasilja, sprečavanje vršenja pritiska na birače, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa i funkcija, transparentno finansiranje kampanje, poštovanje slobode medija, sprečavanje širenja dezinformacija, odgovorno ponašanje na društvenim medijima, institucionalno rješavanje sporova, te prihvatanje slobodno izražene volje ljudi… Ili, ukratko rečeno, promovišemo neprikosnoveno pravo građana i građanki da glasaju slobodno.

Za sada nijesmo imali zvaničnih pritužbi lista na kršenje Kodeksa.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR IGOR LJUTICA, PREDSJEDNIK SINDIKATA IZABRANIH DOKTORA: Borba za bolji položaj izabranih ljekara je i borba za zdravlje pacijenata

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izabrani doktori su usljed velikog pritiska prisiljeni da umjesto propisane norme, zbog nedostatka kadra, primaju i trostruko više pacijenata i time ugrožavaju ne samo svoje zdravlje već dolazi do opadanja kvaliteta usluge i povećanja rizika od ljekarske greške

 

MONITOR: Početkom maja osnovan je Sindikat izabranih doktora Crne Gore. Koliko imate članova, koji su glavni ciljevi?

LJUTICA: Glavni cilj Sindikat izabranih doktora Crne Gore (SIDCG)  biće unapređenje primarne zdravstvene zaštite (PZZ) ne bi li svaki građanin dobio najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu. Da bismo bili u mogućnosti da to ostvarimo, moramo sačuvati ljekare u PZZ.

SIDCG je za samo nekoliko dana okupio preko 240 izabranih ljekara iz skoro svih domova zdravlja u Crnoj Gori. Sam kostur SIDCG čine Glavni odbor i 32 koordinatora iz svih domova zdravlja u Crnoj Gori koji su mahom specijalisti porodične i opšte medicine. Preko 80 odsto izabranih ljekara za odrasle se nalazi u SIDCG uz svakodnevni priliv novih članova.

MONITOR: Koji je razlog tolikog učlanjenja u sindikat?

LJUTICA: Tome je kumovalo veliko nezadovoljstvo ljekara nakon smanjenja zarada ukidanjem usluga i kapitacija kroz novi kolektivni granski ugovor koji su kolege sindikalci na štetu svojih kolega iz primarne zdravstvene zaštite (PZZ) potpisali sa Ministarstvom zdravlja. Osim činjenice da je izabranim ljekarima u toku mandata 43 Vlade umanjena zarada koja je uvećana tokom prethodne 42 Vlade, postoji veliko nezadovoljstvo usljed dodatnog opterećenja izabranih ljekara koji su već u sindromu izgaranja povećavanjem broja pacijenata od strane Fonda za zdravstvo CG.

MONITOR: Koliko je broj pacijenata povećan?

LJUTICA: Već imamo situaciju da su izabrani doktori usljed velikog pritiska prisiljeni da umjesto propisane norme, zbog nedostatka kadra, primaju i trostruko više pacijenata. Time ljekari ugrožavaju ne samo svoje zdravlje, već dolazi i do opadanja kvaliteta usluge i povećanja rizika od ljekarske greške. Dugi niz godina ljekari u PZZ kupuju socijalni mir radeći za tri ljekara. Svakodnevni pritisci na poslu koji su kulminirali već zaboravljenom borbom protiv Covida u prvim redovima nagrađeni su smanjenjem zarada u trenutku kada svima u zemlji prihodi rastu. Pet mjeseci smo ukazivali na nepravdu koja je počinjena prema izabranim doktorima umanjenjem zarada od 200 do 600 eura (u zavisnosti od broja pacijenata i obima posla). Ne da ništa nije ispravljeno već smo imali i imamo loš trend. U javnosti se objavljuju bruto plate sa prekovremenim radom ne bi li se građani okrenuli protiv ljekara. Takvo maligno postupanje, ne bi li se pokrilo svoje neznanje i načinjene greške, napraviće neprocjenjivu štetu zdravstvenom sistemu odlivom iz zemlje već desetkovanog kadra.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR ALEKSEJ KIŠJUHAS, SOCIOLOG (FILOZOFSKI FAKULTET U NOVOM SADU) I KOLUMNISTA DANASA: Milošević je možda umro, ali miloševićizam živi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U čuvenom govoru na Gazimestanu 1989, Slobodan Milošević je govorio o ekonomskom prosperitetu – i najavio ratove. Da li se istorija zaista ponavlja, prvo kao tragedija, a zatim kao farsa, ostaje da se vidi

 

MONITOR: Kako Vama izgleda dinamika protesta „Srbija protiv nasilja“ . Da li je taj revolt zaista ušao i u frizerske salone i automehaničarske radnje, kako pišete u jednoj svojoj kolumni?

KIŠJUHAS: Mislim da su masovnost i građanski karakter ovih protesta iznenadili mnoge, pa i vlast i opozicione partije. Kada je reč o tom revoltu građana, obično se zazivaju nekakve analogije sa ekspres-loncem (koji je prekipio) ili sa kapima koje su prelile čašu. Međutim, smatram da je nešto drugo u pitanju. Večito pitanje političke teorije je zašto su konzervativci ili politička desnica toliko uspešni, odnosno atraktivni za tzv. „običnog čoveka“, tog mitološkog Petra Petrovića sa uplatnice? Odličan odgovor ponudio je američki psiholog Džonatan Hajt u „Psihologiji morala“.

Za njega, desno-konzervativni svetonazori su uspešni upravo zato što (stvarno ili fiktivno) počivaju na vrednostima porodice, dece, vere, zajednice, a što „okida“ duboko ukorenjene ili davno evoluirane strukture ljudskog uma. Uostalom, i predizborni slogan Vučića i njegove partije bio je „Za našu decu“. Na drugoj strani su levo-liberalni svetonazori koji insistiraju na mnogo apstraktnijim vrednostima poput jednakosti, slobode, ljudskih prava itd., i koje nemaju takvu moralnu snagu kao – naša deca. S tim u vezi, nakon dve užasne tragedije – deca su ta koja su postala ugrožena, pa i čitavo tkanje društvene zajednice, i upravo to je izvelo tolike građane na ulicu. Ta dva masakra su bili tzv. „crni labudovi“ (prema Nasimu Talebu) – neočekivani i nepredvidivi događaji s velikim ili nesagledivim posledicama. I upravo zato je i proteste neobično teško artikulisati. Ipak, čini mi se da se o nezadovoljstvu sada otvoreno govori, umesto šapuće.

MONITOR: Ivan Marović, jedan od predvodnika Narodnog pokreta Otpor, smatra da građansko-opozicioni protesti nemaju šansu na uspjeh ukoliko se ne pretvore u opštenarodni pokret. Da li je pokret neophodan i da li je, bez atrikulacije od strane opozicije, moguć?

KIŠJUHAS: Iskreno, ne znam šta je „opštenarodni pokret“, iako mi to zvuči ili vonja na poziv na novu sabornost. Otpor nikada nije bio „opštenarodni“ pokret, već organizacija hrabrih i talentovanih mladih ljudi. Upravo zato, ovi protesti nemaju šanse bez čvrste i dobre – organizacije. Protesti protiv nasilja se (s razlogom) ponose svojom relativnom spontanošću, i činjenicom da se na njih ljudi ne dovoze autobusima. Međutim, moja jeretička misao je sledeća: oni neće uspeti ako opozicija ne bude organizovala svoje simpatizere, pa čak i organizovala njihove dolaske autobusima. Građani su Petog oktobra (2000) i spontano, ali i krajnje organizovano dolazili u Beograd. Istinske revolucije nema bez sloma državnog aparata (prinude i sile), pa i bez otkazivanja poslušnosti od strane mnogih političkih i privrednih struktura.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo