Povežite se sa nama

INTERVJU

DR IVANA KEKIN, ZASTUPNICA NOVE LJEVICE U HRVATSKOM SABORU: Hrvatskoj je potrebno djelovanje evropskih pravosudnih organa

Objavljeno prije

na

Stalna optuživanja i prebacivanja krivice, sa dokazima ili bez njih, koriste svim nacionalistima na Balkanu da se održe na vlasti, a u nekim potezima kao da se i dogovaraju da tako ostane na dugi rok

 

MONITOR: Koalicija u kojoj je i Vaša stranka već izvjesno vrijeme upravlja Zagrebom. Šta je ostvareno od obećanog?

KEKIN: I prije izbora – a i nakon, jasno smo komunicirali da nas nakon izbora čeka iznimno težak i zahtjevan posao, da će potezi koje planiramo vući imati dugoročne odjeke i da će reforme i promjene koje uvodimo biti teške, no s ciljem da zaista donesu promjene koje smo obećali. Sada, 16 mjeseci nakon preuzimanja vlasti mogu reći da su promjene već vidljive i da povučeni potezi jasno pokazuju da Zagreb vodimo u obećanom smjeru. Provodimo reformu Holdinga, mijenjamo mjeru roditelj-odgojitelj, uvodimo novi model zbrinjavanja otpada. Istodobno provodimo cjelovitu obnovu javnih zgrada, obnavljamo škole, gradimo nove vrtiće, unaprjeđujemo javni prijevoz. To su promjene koje je ovaj grad čekao zadnjih 20 godina i realizacija istih je zahtjevna, no sretna sam da mogu reći da entuzijazam i predanost zajedničkom radu i ciljevima ne jenjavaju.

MONITOR: Hrvatsku javnost kao da je iznenadila afera u vezi sa istragom oko zloupotreba u INI. U javnosti su se pojavila i sumnjičenja da stotinak miliona evra koliko je „preteklo“ nije otišlo samo u privatne džepove već i ka HDZ-u. Kako Vi vidite ovaj slučaj? Ima li tu mjesta i za reagovanje glavne tužiteljke EU Laure Koveši?

KEKIN: Bez EU regulative afera u INI ne bi ni bila otkrivena – pa radi se o očitome pranju novca! Propise protiv pranja novca imamo u Hrvatskoj tek nekoliko godina, i teško je čak zamisliti koliko je para „zamračeno“ u tokovima novca koje kontrolira HDZ već više od 30 godina. Hrvatska je, zahvaljujući HDZ-u, prvak Europe u korupciji i nazadovanju, sa slabim kapacitetima vlasti da takav smjer ograniči. Kada bi to HDZ odlučio učiniti, sam bi sebe trebao ukinuti! Umjesto toga, svako malo HDZ nastoji „srezati krila“ granama vlasti koje bi izvršne organe trebali nadzirati i kontrolirati. I baš zato što u nas sada sve izgleda kao krajem 90-ih, s HDZ-om koji glavinja od afere do afere, Hrvatskoj svakako treba djelovanje europskih pravosudnih organa.

MONITOR: Kohabitaciona izvršna vlast na čelu sa tandemom Milanović –Plenković u malo čemu se slaže, ali se složila u odbijanju odgovornosti za granatiranje izbjegličke kolone u slučaju zločina iz 1995. na Petrovačkoj cesti. Vrh države se složio da bi trebalo zaštiti pilote koje je optužilo tužilastvo u Srbiji, uz obrazloženje da se mora sačuvati dignitet Domovinskog rata. Domovinski rat kao da je postao „tabu tema“ i mit, istovremeno?

KEKIN: Zataškavanjem ili odvraćanjem pogleda nije riješena nijedna trauma, pa neće ni ova. Pravni potezi mogu biti dio prakse međunarodnog prava, ali s mitovima je puno teže, nema još motivacije da se mitovi ostave povijesti. Ili još gore, stalna optuživanja i prebacivanja krivice, sa dokazima ili bez njih, koriste svim nacionalistima na Balkanu da se održe na vlasti, a u nekim potezima, kao da se i dogovaraju da tako ostane na dugi rok.

MONITOR: Srbija i Hrvatska još uvijek imaju problem u vezi sa sudbinama nestalih ljudi. U Srbiji je Demokratska stranka predložila da se i raseljenim licima da status civilnih žrtava rata. Kako je to pitanje zakonski regulisano u Hrvatskoj?

KEKIN: U Hrvatskoj su na snazi Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, te Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu. Zakone kojima se regulira status civilnih žrtava rata dugo se čekalo, i iako i dalje ima mjesta za njihovo unaprijeđenje, već iz broja zahtjeva koji su predani u prvoj godini jasno je da su isti bili iznimno potrebni.

MONITOR: Prilikom ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice Oluje, bivši hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs je rekao da je Hrvatskoj potreban „novi Tuđman“. Zašto je malo organizacija i pojedinaca koji su danas spremni da kritički govore o hrvatskoj nacionalnoj politici, i kroz djelovanje Franje Tuđmana?

KEKIN: Ne bih se složila da je malo organizacija i pojedinaca koji su spremni kritički govoriti o Franji Tuđmanu i politikama koje je vodio. No činjenica je da ih nema puno na pozicijama moći, odnosno da trenutna državna vlast već duže vremena vodi proces kontinuirane i aktivne mistifikacije lika i dijela bivšeg predsjednika. Taj je proces dio šire politike koja se koncentrira na mistificiranje i mitologiziranje prošlosti, a kako se ne bi aktivno propitivalo sadašnjost i budućnost. Uspješno uljuljkivanje dijela glasačkog tijela u snove o bezgrešnoj i slavnoj prošlosti, uz kontinuirano podgrijavanje osjećaja ugroženosti i straha od vanjskih neprijatelja, dobar je recept za ostanak na vlasti i, nažalost, kao što vidimo, ne samo kod nas. Problem s takvim politikama koje se baziraju na mitovima i emocijama koje isti pobuđuju, jest što drže društvo u stagnaciji, čemu u Hrvatskoj svakodnevno svjedočimo.

MONITOR: Ekonomski položaj građanki i građana Hrvatske se pogoršava. Ima li Nova ljevica svoj predlog za prevazilaženje ekonomske krize?

KEKIN: Naravno da smo zabrinuti radi krize i kontinuirane deteoracije socioekonomskog položaja velikog broja naših sugrađana. I doista, već dugo i puno prije nego je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, pozivali smo vladajuće da povuku adekvatne poteze kako bi se zaštitili najranjiviji među nama, ali i gospodarstvo u cjelini. Jasno smo govorili, a govorimo i dalje, kratkoročno su potrebni povećani, heterogeni i dobro usmjereni socijalni transferi prema ugroženim kućanstvima. No osim toga, mi dugoročno moramo zaokrenuti smjer u poljoprivrednoj politici i politici hrane, a dakako i u energetskoj politici te odlučno krenuti u smjeru veće prehrambene samodostatnosti i u smjeru energetske tranzicije prema obnovljivim izvorima energije. To su nužni koraci ukoliko želimo izbjeći ovakve krize u budućnosti, no, nažalost, naša Vlada do sada nije pokazala niti volju niti znanje za tom vrstom reformi.

MONITOR: Stranka Zelenih je članica njemačke vlade premijera Olafa Šolca, gdje je njena kopredsjednica Analena Berbok i šefica diplomatije. U Sloveniji je na vlast došao zeleno-lijevi Pokret Sloboda Roberta Goloba. U Srbiji postoji slično udruživanje. Da li je savremenu ljevicu moguće konceptualizovati bez uzimanja u obzir pitanja vezanih za odnos čovjeka prema prirodi? Kako se u to uklapa „klasno pitanje“?

KEKIN: Ljevica se uvijek temeljila na solidarnosti, za koju je danas sasvim jasno da ne može biti samo horizontalna – među nama, nego mora biti i vertikalna, odnosno moramo biti solidarni i sa onima koji dolaze nakon nas. Klasna pitanja, danas u zenitu neoliberalnog kapitalizma, kada je sasvim izvjesno da resursi nisu nepresušni, nego da su dapače mnogi i presušili, imaju dodatnu dimenziju. I jasno je da nema niti će biti društvene pravde, ukoliko se temeljito i iz korijena ne promijeni odnos čovjeka prema prirodi. U tom smislu lijevo i zeleno su neodvojivi pojmovi.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

DRAGAN KOPRIVICA, CENTAR ZA DEMOKRATSKU TRANZICIJU: Ovi izbori mogu biti prekretnica

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crnoj Gori je zaista potrebna nova generacija političara – ne nužno po godinama, nego po načinu razmišljanja, novoj političkoj kulturi. Prvi mjeseci parlamentarnog života daće nam odgovor i na ovo pitanje

 

MONITOR: Uskoro nas očekuju vanredni parlamentarni izbori. Ono što je drugačije svakako je veliki broj izbornih lista, te odlazak mnogih starih lica iz politike. Kakav će to uticaj imati na ove izbore?

KOPRIVICA: Ovi izbori mogu biti prekretnica na političkoj sceni.

Prvo, desila se tektonska promjena do sada postojećih taktika nastupa političkih subjekata na izborima. Mnogi ustaljeni instrumenti privlačenja birača više ne važe.

Drugo, na ovim izborima učestvuje veliki broj lista od kojih će vjerovatno, tek nešto više od polovine biti dio budućeg parlamenta. Dakle, mnogi politički subjekti koji su do sad tradicionalno imali politički uticaj, naročito u odmjeru snaga 41:40 poslanika/ca tu poziciju više neće imati.

Treće, od smjene DPS-a je prošlo gotovo tri godine i polako on prestaje biti glavni target kampanje. Otvoren je prostor za sučeljavanje (kakvih takvih) ideja i programa. Vidjećemo da li ova partija može povratiti i svoj koalicioni kapacitet ili će za to biti potrebno još vremena i unutrašnjih reformi ove partije.

Četvrto, na sceni su značajne personalne promjene većeg broja lista. Partije su očigledno shvatile da ono što je legat prethodnih 10 godina u politici i nije baš dobra ponuda sa kojom treba da izađu pred birače. Sa lista su nestala mnoga poznata imena i još poznatiji igrači.

Da li će ovo zaista dati neki bolji politički rezultat, ostaje da se vidi. Ovdje nije pitanje koliko neko ima godina već da li je spreman da mijenja ustaljene partitokratske obrasce djelovanja u politici. A Crnoj Gori je zaista potrebna nova generacija političara – ne nužno po godinama, nego po načinu razmišljanja, novoj političkoj kulturi. Prvi mjeseci parlamentarnog života daće nam odgovor i na ovo pitanje.

MONITOR: Bilježite li neke predizborne anomalije?

KOPRIVICA: Ova kampanja do sada ima manje nepravilnosti u odnosu na prethodne. Prije svega izborna administracije se ostavila ideje da radi međunarodne istrage i selektivno oduzima pravo glasa kome želi i posvetila se svom poslu. Simbolički ta se promjena najbolje može vidjeti na osnovu činjenice da je Državna izborna komisija kandidatu kome je prije nekoliko mjeseci zabranila učešće na predsjedničkim izborima sada dozvolila da bude nosilac liste na parlamentarnim. A da li su to uradili jer im se u tom periodu povećalo pravno znanje ili su možda dobili partijsku naredbu da to ne urade – manje je važno u ovom trenutku.

Atmosfera i odnosi između političkih protivnika su mnogo bolji. Verbalno nasilje, prijetnje, uvrede su svedene na minimum a javna debata među listama zaista liči na sučeljavanje političkih stavova.

Dogodio se i vidan zaokret u temama koje su nametnute u kampanji pa se mnogo više raspravlja o kvalitetu života ljudi nego o vjerama, nacijama i istoriji. Istina, u tom obećanom kvalitetu se nerijetko i pretjera pa kampanja ponekad više liči na maštanje o lijepom životu nego na realna politička obećanja.

Naša organizacija je sa izbornim listama potpisala Kodeks za fer i demokratsku izbornu kampanju s ciljem da nadomjestimo brojne manjkavosti našeg izbornog procesa i važećeg izbornog zakonodavstva, sa željom da izbori budu kvalitetniji i kompetitivniji, sa što većim povrenjem građana građanki.

Njime afirmišemo promociju nenasilja, sprečavanje vršenja pritiska na birače, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa i funkcija, transparentno finansiranje kampanje, poštovanje slobode medija, sprečavanje širenja dezinformacija, odgovorno ponašanje na društvenim medijima, institucionalno rješavanje sporova, te prihvatanje slobodno izražene volje ljudi… Ili, ukratko rečeno, promovišemo neprikosnoveno pravo građana i građanki da glasaju slobodno.

Za sada nijesmo imali zvaničnih pritužbi lista na kršenje Kodeksa.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR IGOR LJUTICA, PREDSJEDNIK SINDIKATA IZABRANIH DOKTORA: Borba za bolji položaj izabranih ljekara je i borba za zdravlje pacijenata

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izabrani doktori su usljed velikog pritiska prisiljeni da umjesto propisane norme, zbog nedostatka kadra, primaju i trostruko više pacijenata i time ugrožavaju ne samo svoje zdravlje već dolazi do opadanja kvaliteta usluge i povećanja rizika od ljekarske greške

 

MONITOR: Početkom maja osnovan je Sindikat izabranih doktora Crne Gore. Koliko imate članova, koji su glavni ciljevi?

LJUTICA: Glavni cilj Sindikat izabranih doktora Crne Gore (SIDCG)  biće unapređenje primarne zdravstvene zaštite (PZZ) ne bi li svaki građanin dobio najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu. Da bismo bili u mogućnosti da to ostvarimo, moramo sačuvati ljekare u PZZ.

SIDCG je za samo nekoliko dana okupio preko 240 izabranih ljekara iz skoro svih domova zdravlja u Crnoj Gori. Sam kostur SIDCG čine Glavni odbor i 32 koordinatora iz svih domova zdravlja u Crnoj Gori koji su mahom specijalisti porodične i opšte medicine. Preko 80 odsto izabranih ljekara za odrasle se nalazi u SIDCG uz svakodnevni priliv novih članova.

MONITOR: Koji je razlog tolikog učlanjenja u sindikat?

LJUTICA: Tome je kumovalo veliko nezadovoljstvo ljekara nakon smanjenja zarada ukidanjem usluga i kapitacija kroz novi kolektivni granski ugovor koji su kolege sindikalci na štetu svojih kolega iz primarne zdravstvene zaštite (PZZ) potpisali sa Ministarstvom zdravlja. Osim činjenice da je izabranim ljekarima u toku mandata 43 Vlade umanjena zarada koja je uvećana tokom prethodne 42 Vlade, postoji veliko nezadovoljstvo usljed dodatnog opterećenja izabranih ljekara koji su već u sindromu izgaranja povećavanjem broja pacijenata od strane Fonda za zdravstvo CG.

MONITOR: Koliko je broj pacijenata povećan?

LJUTICA: Već imamo situaciju da su izabrani doktori usljed velikog pritiska prisiljeni da umjesto propisane norme, zbog nedostatka kadra, primaju i trostruko više pacijenata. Time ljekari ugrožavaju ne samo svoje zdravlje, već dolazi i do opadanja kvaliteta usluge i povećanja rizika od ljekarske greške. Dugi niz godina ljekari u PZZ kupuju socijalni mir radeći za tri ljekara. Svakodnevni pritisci na poslu koji su kulminirali već zaboravljenom borbom protiv Covida u prvim redovima nagrađeni su smanjenjem zarada u trenutku kada svima u zemlji prihodi rastu. Pet mjeseci smo ukazivali na nepravdu koja je počinjena prema izabranim doktorima umanjenjem zarada od 200 do 600 eura (u zavisnosti od broja pacijenata i obima posla). Ne da ništa nije ispravljeno već smo imali i imamo loš trend. U javnosti se objavljuju bruto plate sa prekovremenim radom ne bi li se građani okrenuli protiv ljekara. Takvo maligno postupanje, ne bi li se pokrilo svoje neznanje i načinjene greške, napraviće neprocjenjivu štetu zdravstvenom sistemu odlivom iz zemlje već desetkovanog kadra.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR ALEKSEJ KIŠJUHAS, SOCIOLOG (FILOZOFSKI FAKULTET U NOVOM SADU) I KOLUMNISTA DANASA: Milošević je možda umro, ali miloševićizam živi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U čuvenom govoru na Gazimestanu 1989, Slobodan Milošević je govorio o ekonomskom prosperitetu – i najavio ratove. Da li se istorija zaista ponavlja, prvo kao tragedija, a zatim kao farsa, ostaje da se vidi

 

MONITOR: Kako Vama izgleda dinamika protesta „Srbija protiv nasilja“ . Da li je taj revolt zaista ušao i u frizerske salone i automehaničarske radnje, kako pišete u jednoj svojoj kolumni?

KIŠJUHAS: Mislim da su masovnost i građanski karakter ovih protesta iznenadili mnoge, pa i vlast i opozicione partije. Kada je reč o tom revoltu građana, obično se zazivaju nekakve analogije sa ekspres-loncem (koji je prekipio) ili sa kapima koje su prelile čašu. Međutim, smatram da je nešto drugo u pitanju. Večito pitanje političke teorije je zašto su konzervativci ili politička desnica toliko uspešni, odnosno atraktivni za tzv. „običnog čoveka“, tog mitološkog Petra Petrovića sa uplatnice? Odličan odgovor ponudio je američki psiholog Džonatan Hajt u „Psihologiji morala“.

Za njega, desno-konzervativni svetonazori su uspešni upravo zato što (stvarno ili fiktivno) počivaju na vrednostima porodice, dece, vere, zajednice, a što „okida“ duboko ukorenjene ili davno evoluirane strukture ljudskog uma. Uostalom, i predizborni slogan Vučića i njegove partije bio je „Za našu decu“. Na drugoj strani su levo-liberalni svetonazori koji insistiraju na mnogo apstraktnijim vrednostima poput jednakosti, slobode, ljudskih prava itd., i koje nemaju takvu moralnu snagu kao – naša deca. S tim u vezi, nakon dve užasne tragedije – deca su ta koja su postala ugrožena, pa i čitavo tkanje društvene zajednice, i upravo to je izvelo tolike građane na ulicu. Ta dva masakra su bili tzv. „crni labudovi“ (prema Nasimu Talebu) – neočekivani i nepredvidivi događaji s velikim ili nesagledivim posledicama. I upravo zato je i proteste neobično teško artikulisati. Ipak, čini mi se da se o nezadovoljstvu sada otvoreno govori, umesto šapuće.

MONITOR: Ivan Marović, jedan od predvodnika Narodnog pokreta Otpor, smatra da građansko-opozicioni protesti nemaju šansu na uspjeh ukoliko se ne pretvore u opštenarodni pokret. Da li je pokret neophodan i da li je, bez atrikulacije od strane opozicije, moguć?

KIŠJUHAS: Iskreno, ne znam šta je „opštenarodni pokret“, iako mi to zvuči ili vonja na poziv na novu sabornost. Otpor nikada nije bio „opštenarodni“ pokret, već organizacija hrabrih i talentovanih mladih ljudi. Upravo zato, ovi protesti nemaju šanse bez čvrste i dobre – organizacije. Protesti protiv nasilja se (s razlogom) ponose svojom relativnom spontanošću, i činjenicom da se na njih ljudi ne dovoze autobusima. Međutim, moja jeretička misao je sledeća: oni neće uspeti ako opozicija ne bude organizovala svoje simpatizere, pa čak i organizovala njihove dolaske autobusima. Građani su Petog oktobra (2000) i spontano, ali i krajnje organizovano dolazili u Beograd. Istinske revolucije nema bez sloma državnog aparata (prinude i sile), pa i bez otkazivanja poslušnosti od strane mnogih političkih i privrednih struktura.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo