Povežite se sa nama

DRUŠTVO

DEVASTACIJA SVETOG STEFANA: Zakupac nelegalno gradio po Svecu

Objavljeno prije

na

Sveti Stefan je kulturno dobro Crne Gore koji je prvi put pod pravnu zaštitu, kao  spomenik kulture, stavljen daleke 1949. godine. Ponašanje zakupca, grčkog biznismena Petrosa Statisa iza kojeg stoji of-šor kompanija  Aidway Investments ltd, sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, prema vrijednoj kulturnoj baštini kojom privremeno gazduje pokazuje svu bahatost i prepotentnost zaštićenog investitora, koji je od kulturnog dobra napravio tajnu zonu koju može prepravljati i dograđivati po svojoj volji

 

Nekadašnji simbol crnogorskog turizma, grad-hotel Sveti Stefan proživljava svoje najtužnije dane od osnivanja. Ovogodišnju turističku sezonu Hotel Aman Sveti Stefan dočekao je i ispratio zatvoren, pust i bez gostiju, zahvaljujući političkim i inim igrama koje se oko njega vode. Čuveni hotel opominje zatvorenim prozorima i škurama, zaključanom kapijom i kamenim uličicama prepunim sasušenog lišća i korova koje niko ne čisti. Kao da se ponavljaju godine neposredno nakon zaključenja „ugovora stoljeća“ o zakupu najvrednijih crnogorskih hotela Sveti Stefan i Miločer, tokom kojih su hoteli  bili zatvoreni čekajući rekonstrukciju.

Skandalozno zatvaranje hotela Sveti Stefan i Miločer u jeku turističke sezone ovoga puta ima drugačiju, političku pozadinu, namjeru zakupca, grčkog biznismena Petrosa Statisa iza kojeg stoji of-šor kompanija  Aidway Investments ltd, sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, da nanese štetu turističkoj sezoni objavama kako ugledna hotelska kuća, kakva je Aman risort, zatvara vrata hotela zbog nemogućnosti da svojim gostima obezbijedi ekskluzivnost i mir.

Da li će zakupac elitnih crnogorskih hotela sa hotelskim menadžmentom Amana jednostrano raskinuti ugovor o zakupu i pokrenuti postupak arbitraže, kojom  je u martu ove godine prijetio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ili će nastaviti rad i otvoriti hotele, znaće se uskoro. Kako se nezvanično saznaje za 25. oktobar zakazan je sastanak svih zainteresovanih strana, predstavnika Vlade,  kompanije Hoteli Sveti Stefan, HTP Miločer, Amana i kompanije Adriatic properties, na kome će se situacija razjasniti.

U međuvremenu, mještani Svetog Stefana ukazuju na mnogobrojne nelegalne građevinske radove koje je kompanija Adriatic properties izvela na ostrvu Sveti Stefan i u njegovom zaleđu, bez odobrenja nadležnih državnih institucija. Otkrivaju kako je zakupac izbetonirao dvije terase ispred svetostefanskih vila na obodu gradića prema moru, bez ikakvih saglasnosti i bez znanja Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja stoluje na Cetinju. Na snimcima se jasno vide dvije ružne betonske površine koje su nikle između vila i djeluju krajnje neprirodno kvareći nekadašnju vizuru Svetog Stefana.

Sveti Stefan je kulturno dobro Crne Gore koji je prvi put pod pravnu zaštitu, kao  spomenik kulture, stavljen daleke 1949. godine. Varvarsko ponašanje zakupca prema vrijednoj kulturnoj baštini kojom privremeno gazduje pokazuje svu bahatost i prepotentnost zaštićenog investitora, koji je od kulturnog dobra napravio tajnu zonu koju može prepravljati i dograđivati po svojoj volji.

Ove betonske terase nisu postojale ranije i nisu navedene u evidenciji izvedenih propusta i degradacija prostora tokom rekonstrukcije Svetog Stefana, koje je tokom 2013. konstatovala Komisija za revalorizaciju kulturnih dobara, osnovana od strane Uprave za zaštitu.  Izgrađene su prije dvije-tri godine.

Takođe, terasa glavnog restorana na Svecu pokrivena je bijelom plastičnom tendom. Nijedna od navedenih intervencija nema potrebne saglasnosti. Ovo je samo nastavak sage o uništavanju autentičnosti najpoznatijeg crnogorskog hotela.

Rekonstrukcija i adaptacija Svetog Stefana koja je trajala od 2007. do 2012. godine obiluje promjenama na kućama, sobama, bedemima, restoranima, ulicama, krovovima, ili autohtonom rastinju, koje su izvedene u suprotnosti sa kriterijumima i konzervatorskim standardima kulturne baštine.

U autorskom tekstu o urbano-istorijskoj genezi ostrva Sveti Stefan i o degradacijama prilikom njegove rekonstrukcije pod nadzorom Amana, za godišnjak Paštrovski almanah, pisao je poznati arhitekta Slobodan – Bobo Mitrović. U pitanju je uznemirujuće svjedočanstvo sa detaljima na koji je način zakupac ukinuo Svetom Stefanu prerogative kulturnog dobra u svim segmentima.

„Identitet prostora je narušen i u samom enterijeru, bez ijedne slike ili detalja ili bilo čega što bi upućivalo na istoriju gradića Sv.Stefana. Bilo spolja ili unutra. Jasno je da je identitet grada hotela istisnut na šta zakupac nije imao kulturološko pravo“, ocjenjuje Mitrović

„Kada uništite materijalne ili nemaerijalne kulturno-istorijske slojeve kulturnog dobra ostaje bojazan da će se tradicija, identitet, artefakti, duh prošlosti u Paštrovićima svesti samo na tekstove u knjigama. Sveti Stefan definitivno gubi svoj Genius Loci – duh mjesta“, zaključuje u opširnoj analizi arhitekta Mitrović.

U zaleđu hotela, na prostoru između Vladine Vile Topliš i restorana Oliva na svetostefanskoj plaži, zakupac je nedavno izgradio heliodrom. Nije poznato da su za ovu investiciju pribavljene potrebne saglasnosti, ne samo Ministarstva ekologije, planiranja prostora i urbanizma, nego i nadležnih službi u oblasti avio-saobraćaja.

Na  parceli br.1057, usred maslinjaka, izlivena je betonska kocka bez ikakvih završnih radova, na koju su slijetali helikopteri sa gostima Amana i neuglednom stazom odlazili prema Hotelu Sveti Stefan.

Heliodrom na Svetom Stefanu planiran je u okviru Urbanističkog projekta – Hotelski kompleks Miločer, koji je 2015. donijela Vlada, odnosno Ministarstvo održivog razvoja i urbanizma. Na lokaciji br.15 površine 1.246 m2, prema pomenutom UP predviđena je izgradnja heliodroma sa paviljonom kao pratećim objektom površine 50 kvadrata, sa detaljnom materijalizacijom i opisima. Ništa od toga nije izvedeno osim ravne betonske površine koja izigrava heliodromsku pistu.

Uz dvije dvospratne zgrade koje su ranije bespravno podignute u maslinjaku Svetog Stefana, spisak „divljih“ građevina izgrađenih na prostoru zaštićenog kulturnog dobra i u njegovoj kontakt zoni, ispao je podugačak.

Ako se imresivnom nizu doda gradnja Hotela Kraljičina plaža u Miločeru, čiji izvedeni gabariti nisu u skladu sa arhitektonskim rješenjem koje je prihvaćeno na sprovedenom međunarodnom konkursu, može se zaključiti da su i Sveti Stefan kao i jedinstveni prirodni rezervat Miločer, za zakupca bili samo poligon za privatne investicione poduhvate.

Najavljen kao novi biser Jadrana, Hotel Kraljičina plaža u Miločeru, prijeti da postane  „Skadar na Bojani“ na budvanskoj rivijeri. Prije dvije godine započela je gradnja kompleksa sa nevjerovatnih 38.476 m2, na lokaciji površine 12.255 kvadrata. Planirana je izgradnja hotela i 66 stanova za tržište, površine od 60 do 317 m2.

Nesporazumi na relaciji nova vlast – zakupac odrediće i sudbinu ovog projekta čija se vrijednost procjenjuje na 70 miliona eura. Građevinska sezona u Budvi je počela, ali Statisovo gradilište u Miločeru miruje. Radnika nema, a do mještana stižu informacije da je investitor obustavio gradnju te da priprema arbitražu sa oštetnim zahtjevom koji iznosi 120 miliona eura. To je upravo iznos novca koji je, prema tvrdnjama zakupca, utrošen u rekonstrukciju hotela Sveti Stefan i Miločer i koji se može nadoknaditi isključivo prodajom stanova na najatraktivnijoj lokaciji na primorju – u Miločeru.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

POVEĆANJE PLATA I PROSVJETA: Nijesu na spisku prioriteta

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored obećanja nove vlade da će, nakon zdravstva, njima prvima biti povećana plata, prosvjetni radnici su strpani, kako kažu, u isti koš sa ostalima. O najavljenom povećanju koje će obuhvatiti sve zaposlene u Crnoj Gori malo znaju jer dijaloga sa Ministarstvom nema

 

Prosvjetni radnici koji su, pored zdravstvenih, već godinu i po u prvoj liniji borbe protiv korona virusa – ponovo se osjećaju izigranima. Prema podacima Monstata prosječna plata u zdravstvu je za 100 eura veća od one u prosvjeti, a za razliku od prosvjetara, zdravstveni radnici su dobili obećanje o povećanju plate za 12 odsto, pored onog od 17 odsto koje će od početka sljedeće godine, kako je najavljeno, sljedovati sve zaposlene u Crnoj Gori.

Povećanje koje je najavljeno za sve u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta pripisali su kao svoj uspjeh, pa su najavili da će zarade prosvjetnih radnika od 1. januara 2022. godine biti veće za 17 odsto. Iz resora Vesne Bratić poručuju da su od početka mandata pokazali i dokazali da su im na prvom mjestu djeca i prosvjetni radnici, što je misija i vizija koja mora biti primarna, posebno u resoru prosvjete.

„Jako smo nezadovoljni činjenicom da smo i pored obećanja ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, datom na našem prvom zajedničkom sastanku u januaru mjesecu ove godine, da će prosvjetni radnici poslije zdravstvenih biti prva adresa sa kojom će razgovarati u vezi sa povećanjem njihovih zarada, ostali, da tako kažem, u košu sa ostalim zaposlenima u Crnoj Gori. Bez ulaganja u obrazovni sistem i plata prosvjetnim radnicima nema napretka društva u cjelini. Sve ozbiljne zemlje, sa uspješnim ekonomijama, najviše izdavajaju upravo za prosvjetu“, kaže za Monitor Nikolaj Knežević, potpredsjednik Sidikata prosvjete Crne Gore (SPCG).

Posebnu brigu o obrazovanju najavio je i premijer Zdravko Krivokapić u svom ekspozeu. I pored najava, posljednje povećanje postignuto je u socijalnom dijalogu i pregovorima sa prethodnom Vladom. Tada su se plate u prosvjeti uvećale za devet odsto 2020. i početkom januara 2021. dodatnih tri odsto. Trenutno se kreću malo iznad državnog prosjeka, po posljednjim podacima Monstata za avgust ove godine prosječna zarada u prosvjeti iznosi 553 eura.

„Nesumnjivo su zapošljeni u zdravstvu i prosvjeti ponijeli najveći teret odgovornosti od početka pandemije COVID-19 virusa. Iako su ti sektori pokazali da su u ovim kriznim situacijama u stanju da idu i preko sopstveih
granica, to se i dalje ne cijeni adekvatno, a posebno kad je riječ o zapošljenim u prosvjeti“, kaže za Monitor Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO). Ona smatra da je neobjašnjivo što najavljeni talas povećanja zarada nije kao posebnu kategoriju prepoznao i zapošljene u prosvjeti i što pitanje njihovih zarada nije zasebno razmatrano od strane resornih ministarstava.

„S obzirom da nacrt Zakon o budžetu još nije ni podnešen Skupštini, prostor za ispravljanje ove greške postoji. Vjerujemo da bi to imalo stimulativan uticaj na prosvjetne radnike, koji  tokom pandemije, za razliku od zdravstvenih radnika, nisu imali dodatke na zaradu na račun povećanog
obima rada. CGO podsjeća da su nove okolnosti rada nastavnika pedagoški vrlo zahtjevne i da je količina nastavnog materijala ostala ista, dok je količina odgovornosti i obaveza nastavnika samo rasla“, kaže Kaluđerović.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POKRENUT POSTUPAK ZA VRAĆANJE CITADELE U BUDVI: Sporna privatizacija kulturnog dobra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dajući nekoliko stanova u Tivtu, biznismen Branko Ćupić postao je vlasnik objekata od 684 m2 i parcela površine blizu tri hiljade kvadrata, vrijednog kulturno-istorijskog nasljeđa u Budvi

 

Skandalozna razmjena nepokretnosti između Ministarstva odbrane SRJ i privatne firme Imobilia sa Svetog Stefana, čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Branko Ćupić, obavljena u decembru 1992. godine, ne prestaje da intrigira građane Budve, koji se ne mire sa tim da je jedan od značajnijih  spomenika kuture drevne Budve, na volšeban način trajno prešao u privatne ruke.

Sekretarijat za zaštitu imovine opštine Budva započeo je prije dvije godine postupak za poništenje Ugovora o razmjeni nepokretnosti u cilju zaštite prava i interesa Opštine Budva i države Crne Gore, obraćajući se instituciji Zaštitnika imovinsko pravnih interesa CG. Na dopise Sekretarijata, koje potpisuje Đorđe Zenović, odgovora nije bilo sve do nedavno, kada je iz Podgorice stigao dopis Zaštitnika, Bojane Ćorović, kojim se traži dostava kompletne dokumentacije o Citadeli i sudskom sporu vođenom od 1993. do 1998. u Osnovnom sudu u Kotoru.

Tvrđava Citadela uzdiže se nad Starim gradom, zahvata površinu od ukupno 2.650 kvadrata, odnosno 8 odsto površine stare Budve. Tu je izgrađeno više objekata ukupne površine 650 m2, dok je ostao slobodan prostor koji čine prolazi, terase, kule, stražare… Nakon zemljotresa slobodan prostor na Citadeli adaptiran je za pozorišne scene tada uspješnog budvanskog festivala Grad teatar.

Kupoprodaja Citadele između Ministarstva odbrane SRJ – VP Podgorica, kao vlasnika tvrđave i Branka Ćupića uznemirila je tada građane Budve. Iza ustupanja značajnog kuturnog dobra prebogatom biznismenu stajali su tada pojedini funkcioneri DPS-a, među kojima i Svetozar Marović. Ugovorom o razmjeni  Ministarstvo odbrane prenijelo je na preduzeće Imobilia tri nepokretnosti, objekat austrougarske kasarne korisne površine 615 m2, staru kulu od 56 kvadrata i suterenski prostor ispod velikog platoa od 12,50 kvadrata. To je ukupno 684,39 m2.

Zauzvrat, Imobilia je preuzela obavezu da Ministrastvu odbrane preda isto toliko, 680 m2 stambene površine na lokaciji Delfin u Tivtu, u stanovima koji tek treba da se sagrade. Građani su ogorčeni ovakvom razmjenom po kojoj je  kvadrat na budvanskoj Citadeli vrijedio isto koliko i kvadrat u nekoj stambenoj zgradi u Tivtu.

Pored toga, Ministarstvo odbrane ustupa Ćupiću na korišćenje cjelokupan neizgrađen prostor Citadele, za koji navode da predstavlja gradsko građevinsko zemljište, površine nešto manje od 3.000 kvadrata. U međuvremenu, kupac je korišćenje pretvorio u vlasništvo, te je u katastru nepokretnosti pod firmom Citadela d.o.o, uknjižen kao vlasnik cijelog prostora.

Dakle, za nekoliko stanova u Tivtu, biznismen Ćupić postao je vlasnik objekata od 684 m2 i parcela površine blizu tri hiljade kvadrata, vrijednog kulturno-istorijskog nasljeđa u Budvi.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke tri mjeseca zatvora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Božidar Filipović osuđen na tri mjeseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti Milke Tadić-Mijović. Ovakve, preblage presude, ohrabruju nasilje nad novinarima.

 

Božidar Boško Filipović (56) osuđen je u srijedu na tri mjeseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti direktorice Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milke Tadić-Mijović.

Tu odluku donijela je sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Momirka Tešić, koja je Filipoviću produžila pritvor. U njenoj sudnici saslušani su svjedoci, a sutkinja je nakon više opomena, udaljila Filipovića iz sudnice. Tokom iznošenja završnih riječi, državna tužiteljka Anđa Radovanović tražila je da se produži pritvor Filipoviću.

Punomoćnik oštećene Tadić-Mijović, advokat Aleksandar Đurišić u završnim riječima ocijenio je da je dokaznim postupkom nesumnjivo utvrđeno činjenično stanje, odnosno dokazano da su ostvareni elementi bića krivičnog djela koje se optužnim predlogom Filipoviću stavlja na teret. On je istakao da dugogodišnja novinarka ne podnosi imovinsko-pravni zahtjev i da se pridružuje krivičnom gonjenju okrivljenog Filipovića.

Đurišić je istakao da, kada se radi o otežavajućim okolnostima, podržavaju završne riječi tužiteljke: ,,I smatramo da su dvije osnovne – njegovo (Filipovićevo) nepriznavanje djela i neiskreno odnos sa jedne strane, a sa druge povrat u konkretnoj pravnoj stvari, čak i specijalni, što se vidi iz izvoda kaznene evidencije”.

Branilac okrivljenog, advokatica Slavica Ilić, u završnim riječima tražila je ukidanje pritvora Filipoviću. Isto je tražio i okrivljeni.

Podsjetimo – sredinom avgusta Filipović je psovao i prijetio novinarki, na parkingu u Petrovcu kod supermarketa Voli. Novinari Vijesti lažu, pišu bez dokaza protiv škaljaraca i Mila Đukanovića, ispričala je detalje napada na nju Tadić – Mijović. Prijetnje su se ređale od toga da će izbušiti gume do toga da pojedine treba ubiti. Policija je ovoga puta brzo reagovala, pa je Filipovića uhapsila za manje od pola sata.

Filipović, bivši bokser koji je u policijskoj evidenciji označen kao bezbjednosno interesantno lice, ni u jednoj fazi postupka nije priznao krivicu, već je tvrdio da je pokušavao da novinarku zaštiti od verbalnog napada izvjesne osobe u trenutku dok se parkirala.

Njega je sud u Beogradu u julu 2018. osudio  na 11 mjeseci kućnog pritvora zbog prijetnji smrću predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i bivšem ministru MUP-a Nebojši Stefanoviću. On je skinuo ,,nanogicu” i utočište našao u Crnoj Gori, gdje je ubrzo uhapšen nakon što je u jednom petrovačkom kafiću vitlao pištoljem i prijetio osoblju i gostima. Beogradski mediji su pisali da srpsko tužilaštvo i sud razmatraju da Crnoj Gori pošalju zahtjev za uvažavanje presude srpskih sudova, na osnovu koje će Filipović biti poslat u zatvor.

,,Kod specijalnog povrata vrlo je neuobičajeno da se dobije ista kazna kao i ranije, obično se dobija oštrija kazna u ovom slučaju najmanje dvostruko veća”, kaže za Monitor advokat Aleksandar Đurišić. ,,Ići će  žalba koju će na prvostepenu presudu, ne sumnjam u to, uložiti tužilaštvo. Vidjećemo  kakav će biti epilog pravosnažne presude”.

Ovakve,  preblage presude,  ohrabruju nasilje nad novinarima.

P.NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo