Povežite se sa nama

DRUŠTVO

DEVASTACIJA SVETOG STEFANA: Zakupac nelegalno gradio po Svecu

Objavljeno prije

na

Sveti Stefan je kulturno dobro Crne Gore koji je prvi put pod pravnu zaštitu, kao  spomenik kulture, stavljen daleke 1949. godine. Ponašanje zakupca, grčkog biznismena Petrosa Statisa iza kojeg stoji of-šor kompanija  Aidway Investments ltd, sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, prema vrijednoj kulturnoj baštini kojom privremeno gazduje pokazuje svu bahatost i prepotentnost zaštićenog investitora, koji je od kulturnog dobra napravio tajnu zonu koju može prepravljati i dograđivati po svojoj volji

 

Nekadašnji simbol crnogorskog turizma, grad-hotel Sveti Stefan proživljava svoje najtužnije dane od osnivanja. Ovogodišnju turističku sezonu Hotel Aman Sveti Stefan dočekao je i ispratio zatvoren, pust i bez gostiju, zahvaljujući političkim i inim igrama koje se oko njega vode. Čuveni hotel opominje zatvorenim prozorima i škurama, zaključanom kapijom i kamenim uličicama prepunim sasušenog lišća i korova koje niko ne čisti. Kao da se ponavljaju godine neposredno nakon zaključenja „ugovora stoljeća“ o zakupu najvrednijih crnogorskih hotela Sveti Stefan i Miločer, tokom kojih su hoteli  bili zatvoreni čekajući rekonstrukciju.

Skandalozno zatvaranje hotela Sveti Stefan i Miločer u jeku turističke sezone ovoga puta ima drugačiju, političku pozadinu, namjeru zakupca, grčkog biznismena Petrosa Statisa iza kojeg stoji of-šor kompanija  Aidway Investments ltd, sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, da nanese štetu turističkoj sezoni objavama kako ugledna hotelska kuća, kakva je Aman risort, zatvara vrata hotela zbog nemogućnosti da svojim gostima obezbijedi ekskluzivnost i mir.

Da li će zakupac elitnih crnogorskih hotela sa hotelskim menadžmentom Amana jednostrano raskinuti ugovor o zakupu i pokrenuti postupak arbitraže, kojom  je u martu ove godine prijetio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ili će nastaviti rad i otvoriti hotele, znaće se uskoro. Kako se nezvanično saznaje za 25. oktobar zakazan je sastanak svih zainteresovanih strana, predstavnika Vlade,  kompanije Hoteli Sveti Stefan, HTP Miločer, Amana i kompanije Adriatic properties, na kome će se situacija razjasniti.

U međuvremenu, mještani Svetog Stefana ukazuju na mnogobrojne nelegalne građevinske radove koje je kompanija Adriatic properties izvela na ostrvu Sveti Stefan i u njegovom zaleđu, bez odobrenja nadležnih državnih institucija. Otkrivaju kako je zakupac izbetonirao dvije terase ispred svetostefanskih vila na obodu gradića prema moru, bez ikakvih saglasnosti i bez znanja Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja stoluje na Cetinju. Na snimcima se jasno vide dvije ružne betonske površine koje su nikle između vila i djeluju krajnje neprirodno kvareći nekadašnju vizuru Svetog Stefana.

Sveti Stefan je kulturno dobro Crne Gore koji je prvi put pod pravnu zaštitu, kao  spomenik kulture, stavljen daleke 1949. godine. Varvarsko ponašanje zakupca prema vrijednoj kulturnoj baštini kojom privremeno gazduje pokazuje svu bahatost i prepotentnost zaštićenog investitora, koji je od kulturnog dobra napravio tajnu zonu koju može prepravljati i dograđivati po svojoj volji.

Ove betonske terase nisu postojale ranije i nisu navedene u evidenciji izvedenih propusta i degradacija prostora tokom rekonstrukcije Svetog Stefana, koje je tokom 2013. konstatovala Komisija za revalorizaciju kulturnih dobara, osnovana od strane Uprave za zaštitu.  Izgrađene su prije dvije-tri godine.

Takođe, terasa glavnog restorana na Svecu pokrivena je bijelom plastičnom tendom. Nijedna od navedenih intervencija nema potrebne saglasnosti. Ovo je samo nastavak sage o uništavanju autentičnosti najpoznatijeg crnogorskog hotela.

Rekonstrukcija i adaptacija Svetog Stefana koja je trajala od 2007. do 2012. godine obiluje promjenama na kućama, sobama, bedemima, restoranima, ulicama, krovovima, ili autohtonom rastinju, koje su izvedene u suprotnosti sa kriterijumima i konzervatorskim standardima kulturne baštine.

U autorskom tekstu o urbano-istorijskoj genezi ostrva Sveti Stefan i o degradacijama prilikom njegove rekonstrukcije pod nadzorom Amana, za godišnjak Paštrovski almanah, pisao je poznati arhitekta Slobodan – Bobo Mitrović. U pitanju je uznemirujuće svjedočanstvo sa detaljima na koji je način zakupac ukinuo Svetom Stefanu prerogative kulturnog dobra u svim segmentima.

„Identitet prostora je narušen i u samom enterijeru, bez ijedne slike ili detalja ili bilo čega što bi upućivalo na istoriju gradića Sv.Stefana. Bilo spolja ili unutra. Jasno je da je identitet grada hotela istisnut na šta zakupac nije imao kulturološko pravo“, ocjenjuje Mitrović

„Kada uništite materijalne ili nemaerijalne kulturno-istorijske slojeve kulturnog dobra ostaje bojazan da će se tradicija, identitet, artefakti, duh prošlosti u Paštrovićima svesti samo na tekstove u knjigama. Sveti Stefan definitivno gubi svoj Genius Loci – duh mjesta“, zaključuje u opširnoj analizi arhitekta Mitrović.

U zaleđu hotela, na prostoru između Vladine Vile Topliš i restorana Oliva na svetostefanskoj plaži, zakupac je nedavno izgradio heliodrom. Nije poznato da su za ovu investiciju pribavljene potrebne saglasnosti, ne samo Ministarstva ekologije, planiranja prostora i urbanizma, nego i nadležnih službi u oblasti avio-saobraćaja.

Na  parceli br.1057, usred maslinjaka, izlivena je betonska kocka bez ikakvih završnih radova, na koju su slijetali helikopteri sa gostima Amana i neuglednom stazom odlazili prema Hotelu Sveti Stefan.

Heliodrom na Svetom Stefanu planiran je u okviru Urbanističkog projekta – Hotelski kompleks Miločer, koji je 2015. donijela Vlada, odnosno Ministarstvo održivog razvoja i urbanizma. Na lokaciji br.15 površine 1.246 m2, prema pomenutom UP predviđena je izgradnja heliodroma sa paviljonom kao pratećim objektom površine 50 kvadrata, sa detaljnom materijalizacijom i opisima. Ništa od toga nije izvedeno osim ravne betonske površine koja izigrava heliodromsku pistu.

Uz dvije dvospratne zgrade koje su ranije bespravno podignute u maslinjaku Svetog Stefana, spisak „divljih“ građevina izgrađenih na prostoru zaštićenog kulturnog dobra i u njegovoj kontakt zoni, ispao je podugačak.

Ako se imresivnom nizu doda gradnja Hotela Kraljičina plaža u Miločeru, čiji izvedeni gabariti nisu u skladu sa arhitektonskim rješenjem koje je prihvaćeno na sprovedenom međunarodnom konkursu, može se zaključiti da su i Sveti Stefan kao i jedinstveni prirodni rezervat Miločer, za zakupca bili samo poligon za privatne investicione poduhvate.

Najavljen kao novi biser Jadrana, Hotel Kraljičina plaža u Miločeru, prijeti da postane  „Skadar na Bojani“ na budvanskoj rivijeri. Prije dvije godine započela je gradnja kompleksa sa nevjerovatnih 38.476 m2, na lokaciji površine 12.255 kvadrata. Planirana je izgradnja hotela i 66 stanova za tržište, površine od 60 do 317 m2.

Nesporazumi na relaciji nova vlast – zakupac odrediće i sudbinu ovog projekta čija se vrijednost procjenjuje na 70 miliona eura. Građevinska sezona u Budvi je počela, ali Statisovo gradilište u Miločeru miruje. Radnika nema, a do mještana stižu informacije da je investitor obustavio gradnju te da priprema arbitražu sa oštetnim zahtjevom koji iznosi 120 miliona eura. To je upravo iznos novca koji je, prema tvrdnjama zakupca, utrošen u rekonstrukciju hotela Sveti Stefan i Miločer i koji se može nadoknaditi isključivo prodajom stanova na najatraktivnijoj lokaciji na primorju – u Miločeru.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

HIRURG NIKOLA FATIĆ OPET OPTUŽEN: Istraga o navodnom uzimanju organa, Fatić se ne oglašava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok tužilaštvo istražuje prijavu protiv hirurga Nikole Fatića, mediji špekulišu da je po srijedi nezakonito uzimanje organa. Fatić se ne oglašava. Iz partije Alternativa tvrde da se istražuje da li je hirurg ,,odnio” medicinski otpad – tromb. Čekaju se nalazi obdukcije da se saopšti u kom će pravcu krenuti istraga. Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta. Iz tužilaštva je saopšteno da će nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić, biti utvrđen dalji tok istrage.

Na navode medija po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice iz tužilaštva se nijesu javno izjašnjavali.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage. Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage ,,biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Mediji pišu da se Fatić sumnjiči da je teglu sa ostacima dijela organa, aorte, koju je operisao, neovlašćeno iznio iz Kliničkog centra i odnio u svoju privatnu ordinaciju. On se sumnjiči da je, nakon što je porodica vidjela teglu sa etiketom na kojoj je bilo napisano ime pacijenta i alarmirala policiju, to vratio u jednu od prostorija KCCG u kojoj je nađena prilikom pretresa.

Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali nije odgovarao na naše poruke. A izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji.

Dok je cijeli slučaj obavijen ćutanjem, jedina se oglasila organizacija Alternativa koja je objavila da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tom prilikom nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. Iz ove organizacije su saopštili da se ne radi o organu nego o trombu: ,,Treba da znate da taj vrsni vaskularni hirurg nema ni svoju kancelariju u Kliničkom centru. Prinuđen je da stvari ostavlja gdje stigne, da je šikaniran i proganjan od strane istih onih koji sad plasiraju aferu o ‘trgovini organima’. Optužuju ga da je kući odnio ‘tromb'(medicinski otpad) koji je izvadio pacijentu”.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE REGION BORI SA CIJENAMA: Snagom države protiv poskupljenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vlade Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije pokušavaju olakšati inflatorni udar na građane. Riječ je uglavnom o administartivnim mjerama kojima se ograničavaju neke cijene u maloprodaji. Analitičari upozoravaju da bi mjere mogle imati i kontraefekat u vidu nestašica ili uvoza nekvalitetnijih ali jeftinijih proizvoda. U Crnoj Gori nemamo sličnih briga. Naša Vlada za skupću ne mari

Dok crnogorske vlasti brinu postizborne brige, drugi probaju raditi ono što im je u opisu posla. Makar zbog toga što njih izbori tek čekaju. Ili građani  očekuju da se vlast odgovorno odnosi prema nevoljama koje je donijela inflacija.

Nakon kolega iz Evrope, i vlade država u regionu odlučile su da se uhvate u koštac s visokim cijenama osnovnih životnih namirnica.

Prvo se pred TV kamerama pojavio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vućić. On je, u svom reality stilu najavljujući akciju Bolja cena – cena za narod predstavio tridesetak proizvoda koji će, makar do kraja godine, potrošačima biti dostupni po cijenama koje su  10 do 30 odsto niže od onih iz prve polovine septembra. Dakle, u Beogradu su iz potrošačke korpe probrali dio proizvoda (brašno, ulje, razni mliječni prizvodi, mesne prerađevine, kupus, grašak, marmelada, šampon za bebe, deterdžent…) odabrali po jedan, uglavnom domaći, proizvod i propisali mu jedinstvenu cijenu u svim trgovinama u zemlji. Uz računicu da će domaćinstva, kupujući baš te proizvode, moći da uštede više od 30 eura mjesečno.

Glavna zvijezda te akcije, uz Aleksandra Vučića, postala je jeftina (najjeftinija) salama u omotu, narodski –  parizer, koja se proizvodi u nekoj od fabrika Miroslava Miškovića.

Prvo su potrošači primijetili da na etiketi parizera piše kako sadrži samo 35 odsto mesa. Onda su stigle ocjene da nešto što je toliko jeftino ne može biti dobrog kvaliteta.“ Znači, 400 grama hrane za pse košta kao kilogram parizera za penzionere koji promoviše Vučić”, objavio je jedan od opozicionih političara. Potom je Vučić organizovao radni doručak na kome su on i dvojica njegovih saradnika iz Vlade Srbije (ministri finansija i trgovine) pravili sendviče sa Miškovićevim parizerom. Opozicioni političari i mediji primijetili su kako kamere nijesu zabilježile da je Predsjednik Srbije zaista jeo ponuđeni obrok.

Sve to, zapravo, nije toliko važno, jer ne može sakriti suštinu, smatra urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk. “A istina je da se u poslednje tri godine cena hrane u Srbiji povećala 57, 8 odsto – od toga je meso poskupelo za više od 50 odsto; mleko, jaja i sir više za 70 odsto, povrće za više od 80 odsto i to su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku. U isto vreme u Srbiji je povećana penzija za 36 odsto, medijalna zarada koju prima više od polovina zaposlenog stanovništva u Srbiji povećana je za 43 odsto. Predsedniče, ako su primanja građana povećana za ovoliko odsto, a hrana poskupela za 58 odsto, da li se u Srbiji bolje živi, bez obzira na ovaj vaš parizer kome ste oborili cenu“, rekao je Ćulibrk gostujući na televiziji N1.

Dok se političari i analitičari u Srbiji spore o tome koliko će ove mjere istinski uticati na zaustavljanje inflacije i poboljšanje standarda građana, niko ne dovodi u pitanje to da će mjere trajati onoliko koliko je to obećao Predsjednik Srbije. Makar trgovci i proizvođači platili visoku cijenu toga što se baš njihov proizvod našao na listi Bolja cena. Kao što se već desilo proizvođačima žita, mesa i ulja, nakon prošlogodišnjih ograničenja cijena i zabrane izvoza za neke strateške poljoprivredne proizvode.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZIDANJE VLADE: Pritisni, pa vlada(j)

Objavljeno prije

na

Objavio:

Trenutno je teško izračunati kolika je  podrška Milojku Spajiću za formiranje  vlade, i ima li je.  Pored kontradiktornih izjava pojedinih političkih funkcionera na tu temu, nije jasno ni da li neke od tih izjava služe tek za bolje pozicioniranje u budućoj vladi. Očigledni su jedino   pritisci na mandatara – sa svih strana

 

Mjesec dana otkako je lider PES-a Milojko Spajić dobio mandat da sastavi vladu, ne zna se ne samo kada će vlada biti formirana, nego ni kolika je podrška Spajiću i ima li većinu neophodnu za njeno formiranje.  Pregovori se vode mimo očiju javnosti. Javno su vidljivi  samo različiti pritisci na Spajića kada je u pitanju model buduće vlade.

Spajić ćuti. Nije se na temu formiranja vlade  obratio javnosti otkako je krajem avgusta saopštio da Koalicija ZBCG, odnosno bivši Demokratski front,  neće biti u vladi. Tada je najavio vladu  koju će podržati 44 poslanika koja su ga i podržala za mandatara, ali i saopštio  da “još nema punu potvrdu od svih”. 

Spajića su za mandatara podržala 44 poslanika: PES sa partnerima kojima pripada 24 mandata, Demokrate sa 7 mandata, Bošnjačka stranka sa 6, SNP sa dva poslanika, Albanska alternativa i Demokratski savez sa dva poslanika, DUA, FORCA I HGI sa po jednim poslanikom.

Spajićeva rezerva o podršci 44 poslanika je očito izrečena sa razlogom.  Podrška poslije podjela u PES-u i partnerima sa liste, oko učešća ZBCG u vladi otopila se na 41. To je minimum za formiranje vlade.

Spajić je dobio javne kritike od strane svog  partijskog potpredsjednika,   predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića zbog načina na koji vodi pregovore  i izgubio podršku Ujedinjene Crne Gore i dvije poslanice PES-a.  U međuvremenu su vođena dva neformalna razgovora između Spajića i Milatovića povodom različitih stavova  u načinu formiranja vlade, no nije bilo javnih saopštenja o njihovom sadržaju i rezultatima.   Ne računajući izjavu Milatovića nakon sastanaka da „ima povjerenje u Spajića“, koja se tumači kako se kome dopada.  

Upitan da li  je došlo do približavanja njegovih i Spajićevih stavova oko formiranja nove vlade, odnosno da li on i dalje ostaje pri stavu da koalicija ZBCG treba da bude njen dio,  Milatović je rekao da ostaje pri stavu da “odluka o novoj crnogorskoj vladi treba da bude donesena u Crnoj Gori”.

“To je stvar Crne Gore i mislim da se oko toga slažemo, kao i oko programa koji bi ta vlada trebala da isporuči, a to je dodatan fokus na vladavini prava”, saopštio je.

Šta god značila Milatovićeva izjava, trenutno je teško izračunati kolika je stvarna podrška Spajiću. Pored kontradiktornih izjava pojedinih političkih funkcionera na tu temu, nije  jasno ni da li te izjave služe tek za bolje pozicioniranje u budućoj vladi.

Ove sedmice, nakon podužeg vremena,  oglasio se lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, i to iz Beograda. Joković koji se nije oglašavao dok je padala podrška Spajiću, a na čija dva mandata Spajić očito računa, saopštio je za provučićevsku  Politiku, da za njegovu partiju „nije prihvatljiva slaba vlada, koju podržava 41 poslanik ili njih 43”.

“Tražimo vladu koja ima širu podršku najmanje 49 poslanika kako bi se reforme u pravosuđu mogle sprovesti, kazao je Joković. On je, međutim,  ipak obazrivo saopštio da  SNP još nije donio odluku o ulasku u vladu. “A da li ćemo i pod kojim okolnostima, o tome ćemo blagovremeno obavijestiti  javnost”.

Sličnu poziciju prethodno je postavio i CIVIS, koji je na junskim izborima izašao sa PES-om, a na čije glasove je, kao i SNP-a, računao Spajić.

Joković je u javnost izašao dva dana nakon izjave člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES) Andreja Milovića da  će SNP biti dio nove vlade i da privode kraju pregovore sa tom strankom.

“Vlada je u globalu dogovorena, ostalo je da se unutar koalicije dogovorimo oko finesa”, kazao je on. Milović je saopštio  i da su doskorašnja članica Alternative Jelena Nedović, CIVIS i Novska lista “apsolutno” za formiranje vlade. Finese su, čini se,  ipak malo ozbiljnije.

Andrija Mandić, lider ZBCG,  ubrzo je nakon Jokovićeve izjave izašao sa novim planom.“Nakon izjave lidera SNP-a Vladimira Jokovića, otkriveno da Spajić nema šanse da sastavi kabinet od pobjednika izbora”, saopštio je. Pozvao je na objedinjavanje.

“Dobro bi bilo i želio bih da se desi da se svi koji su pobijedili 30. avgusta objedine. Ako neće Pokret Evropa sad, mi drugi da se objedinimo i kažemo PES-u vi ste naš partner – hoćete li sa nama ili DPS-om? Da budu zajedno SNP, URA, CIVIS, Ujedinjena Crna Gora i koalicija ZBCG, kako bismo pomogli Spajiću da uradi ono što je ispravno i što je obećano građanima. To je da se DPS neće vratiti na vlast, da ćemo se obračunati sa organizovanim kriminalom i korupcijom i da ćemo poštovati većinsku volju koja je jasno iskazana”, rekao je Mandić.

Pozvani se još nijesu oglašavali da prokomentarišu Mandićev plan.

Prethodno je  poslanik ZBCG Slaven Radunović kazao da je “cijeloj  Crnoj Gori jasno da mandatar Milojko Spajić nema većinu za osnivanje Vlade Crne Gore”a jedan od lidera ZBCG Milan Knežević saopštio da Spajiću u PES-u nedostaje podrška četiri a ne dva poslanika.

Pritisci na Spajića ne dolaze samo iznutra. Američki zvaničnik Gabrijel Eskobar saopštio je ove sedmice, bez diplomatskih rukavica i manira, da “u vladu ne treba uvoditi antizapadnu stranku”.

On je za Glas Amerike kazao  “da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u političkom spektru u Crnoj Gori”

“Međutim, vjerujem i da predsjednik Milatović i mandatar Spajić dijele te ciljeve i izazov je da bi trebalo da sastave vladu od stranaka za koje vjeruju da će ih ispuniti. Postoje neki narativi koji veoma odmažu. Jedan je da bi isključivanje najveće antizapadne stranke bilo protivno volji naroda. To nije tačno. Voljom naroda se biraju pojedinačne stranke, a na mandataru je da utvrdi kako će sastaviti vladu. Drugi je da bi se isključili glasovi etničkih Srba. Rekao bih da ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi da formira vladu ne postoji antisrpsko raspoloženje. U stvari, priličan broj ima značajan dio birača koji su etnički Srbi”, kazao je američki zvaničnik.

On je ocijenio i da “postoji najmanje jedna stranka koja kaže da je spremna da prihvati bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli. To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo – ideja da bi jedan dio koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj dio bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima”.

Komentaišući kritike da SAD i Zapad vrše neprimjeren uticaj na formiranje vlade,  Eskobar je kazao da postoji pritisak unutar stranaka, sa svih strana, na to kako bi trebalo formirati vladu.

“Naše ohrabrivanje je veoma otvoreno i javno. I naša očekivanja su veoma jasna građanima Crne Gore. Nisam siguran da su neki ljudi, koji vrše pritisak da druga stranka uđe u vladu, toliko transparentni i otvoreni o tome zašto je žele u vladi”.

Mandić je, komentarišući Eskobavu ocjenu, kazao da oni nijesu antizapadna stranka. “Mi u našim programima imamo opredjeljenja da Crna Gora bude dio EU. Mi nijesmo antizapadna stranka. Mi smo i prihvatili principe mandatara. Rekli smo i da stavljamo moratorijum na pitanje članstva u NATO”, kazao je Mandić.Pri tom je napomenuo:   “Može se samo zamisliti šta bi bilo da je izjavu poput Eskobarove dao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić”.

Teško je predvidjeti kako će se odvijati budući politički procesi. Jasno je samo da  uskoro ovdje neće doći doba principijelnosti i odgovornosti.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo