Povežite se sa nama

DRUŠTVO

„Dobri đaci“ na popravnom

Objavljeno prije

na

Uzalud je politički direktor Demokratske partije socijalista Tarzan Milošević krajem prošle sedmice gotovo šest sati pokušavao da ubijedi lidera Demokratske partije (DP) Fatmira Đeku da do redovnih lokalnih izbora naredne godine i njegova stranka ostane u vlasti s Novom demokratskom snagom – FORCA Nazifa Cungua, kojoj bi se pridružio i DPS. Đeka je bio neumoljiv: više ne s FORCOM. „Naše iskustvo u protekle dvije godine vrlo je nepovoljno o lideru te stranke, koji je bio i predsjednik Ulcinja. U ničemu ga nijesmo ometali, a on nas nije uvažavao kao partnere. Cungu je nepopravljiv”, ponavljao je predsjednik te albanske nacionalne stranke čelnicima DPS-a. Bezuslovnom podrškom socijalistima Mila Đukanovića u za njih veoma teškom trenutku nakon oktobarskih izbora, kao i nastupima u radnim tijelima crnogorskog parlamenta, đe je poslanik, osigurao je „strateško partnerstvo” s najjačom strankom u zemlji i njezinim liderom. Zato DPS neće sada u koaliciju sa FORCOM u Ulcinju, a da tu nije i Demokratska partija. Između podrške Cunguu ili Đeki, Đukanović se odlučuje za Đeku. Stoga izbori ostaju jedino rješenje. Na taj način završila se jedna bijedna epizoda u istoriji ulcinjskog višestranačja, od koje se mnogo očekivalo. Želje, nadanja, optimizam, pa i zanos koji je zahvatio najveći broj Ulcinjana kada je 28. septembra 2011. godine nova vlast, na čelu sa Cunguom, preuzela upravljanje gradom od DPS-a i Demokratske unije Albanaca, raspršili su se poslije samo nekoliko mjeseci kao mjehur od sapunice. Već tada je bilo jasno da će se građani Ulcinja još jednom grdno razočarati i da taj savez nema budućnosti, a da će grad nastaviti da se urušava. Ako se zna da su rezultati odlazeće vlasti u vođenju grada ispod svih očekivanja, te da je on praktično u stečaju (jer se od juna sprovodi Sanacioni plan), onda je jasno da za ovom garniturom niko neće žaliti.

Nakon što je u kasno proljeće shvatio da nema više podršku svojih partnera u koaliciji na opštinskom nivou, Cungu je svu snagu usmjerio na zadobijanje podrške, u Ulcinju do tada opozicionog DPS-a. Činjenica da je prije dvije godine uz pomoć Đeke i Socijaldemokratske partije zbacio DPS sa vlasti u Ulcinju nije mu mnogo smetala, baš kao ni saznanje da znatan broj glasača i članova FORCE ne podržava približavanje DPS-u. No, želja da se sačuva vlast po svaku cijenu bila je presudna, a računica prosta. Uz 11 odbornika FORCE i sedam odbornika DPS-a, to bi Cunguu bila garancija da će na vlasti ostati do kraja mandata postojećeg saziva ulcinjske Skupštine opštine, odnosno do aprila ili pak do septembra naredne godine, jer su posljednji lokalni izbori u tom gradu održani u oktobru 2010. godine. Odnos koalicionih partnera prema njegovom Izvještaju o radu za 2012. godinu, koji je početkom jula pročitao u Skupštini i čije je usvajanje spriječio Đeka u kontaktu sa čelnicima DPS-a, bila mu je znak da mu je manevarski prostor veoma sužen. Zato su iz Cunguove stranke stalno iznalazili razloge da se ta sjednica odloži, iako je kraj jula bio zakonski rok da se započeta tačka dnevnog reda i završi. Čuli su se i smiješni izgovori poput toga da je muslimanski mjesec Ramazan i da su se šefovi klubova odbornika dogovorili da se tada ne radi, te da je „sezona tokom koje svi odbornici nešto privređuju”!? A skupština, valjda, može da sačeka, iako je na njoj trebalo da se donese još niz drugih izuzetno značajnih odluka u interesu građana i boljeg odvijanja turističke sezone. No, ni naredna dva mjeseca nijesu Cunguu bila dovoljna da nekako pronađe podršku i progura navedeni izvještaj. Uz dugogodišnje dobre odnose koje je imao s dosadašnjim ministrom održivog razvoja i turizma Branimirom Gvozdenovićem, Cungu je uspio da ubijedi i glavnog operativca DPS-a Svetozara Marovića u svoj naum da Ulcinju treba stabilna vlast, jer se, navodno, na jesen očekuje početak niza velikih investicija u hotele i infrastrukturu. „Ne možemo i nećemo da gubimo vrijeme”, kazao je Cungu Vijestima početkom ove sedmice odbijajući na taj način pomisao na prijevremene izbore.

Čini se da je on savršeno svjestan da uz pogoršane odnose sa svim ostalim partnerima u koaliciji i s ovakvim rezultatima u rukovođenju opštinom u protekle dvije godine, teško da će više ikada doći u poziciju da bude na čelu izvršne vlasti, pa pokušava da dobije još malo vremena i pouzda se u čuda. A ona se teško dešavaju, i u životu i u politici. S druge strane, Đeka je strpljivo gradio svoju političku poziciju, prije svega vezivanjem za DPS na centralnom nivou. Istovremeno je održavao bliske odnose na lokalnom nivou sa SDP-om i Građanskim pokretom Perspektiva Amira Holaja, odavno ima potpisan sporazum o nastupu na izborima s Demokratskim savezom Mehmeta Bardhija, a u posljednje vrijeme mu je uspjelo da izgladi i odnose sa čelnicima nekada njegove Demokratske unije Albanaca Mehmeta Zenke. Zato izbore očekuje znatno relaksiran. U sličnoj je situaciji DPS, a na velika vrata u opštinski parlament može da uđe Pozitivna Crna Gora, na čelu s poslanikom te stranke iz Ulcinja Dritanom Abazovićem, koji je nedavno optužio FORCU da je od posljednjih izbora postala „dobar đak DPS-a”. Upravo će Cunguova stranka biti na najvećem iskušenju na narednim izborima, jer će to izjašnjavanje i dešavanja nakon toga dugoročno odrediti njezinu budućnost. Ono što je već sada izvjesno jeste da će izlaznost na predstojećim izborima biti manja nego 2010. godine. Zasićenost i nepovjerenje Ulcinjana u trenutnu političku elitu dokazuje podatak da je na predsjedničkim izborima u aprilu ove godine u toj opštini glasalo tek 39 odsto upisanih birača, i da je čak deset odsto i od njih, poništilo glasački listić.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo