Povežite se sa nama

Izdvojeno

DRŽAVA I EKOLOŠKA KATASTROFA: Nakon rijeka branimo šume

Objavljeno prije

na

Vlada će naložiti da se devastirano područje Morače proglasi ekološkom katastrofom, kako bi se utvrdila i naplatila šteta koja iznosi preko 50 miliona eura Ozbiljnijoj akciji suzbijanja nelegalne eksploatacije šljunka pristupilo se  nakon što je Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu. Tužioci istražuju i da li postoji krivična odgovornost u institucionalnom lancu komande za počinjenu ekološku katastrofu

 

Nakon dvije godine javnih pritisaka na Vladu da se zaustavi nezakonita eksploatacija šljunka iz korita rijeka Morače i Cijevne, koju je činilo preduzeće Montenegro Petrol, konačno su učinjeni prvi koraci. Srušeni su nelegalni objekti ovog preduzeća koji su podignuti na obalama Cijevne i Morače, na parcelama koje su upisane kao državne, društvene i gradska svojina.

Iako su se ostale građevinske firme povukle (neke milom, neke silom), Montenegro petrol, koju je osnovao podgorički biznismen Ranko Šuškavčević, a trenutno njome rukovodi njegova ćerka Andrea, uspijevalo je koristeći zakonske začkoljice da izbjegne takvu sudbinu.

Posljednji put je podgorički Osnovni sud, 8. februara, donio drugo rješenje, prema kojem postrojenje kompanije Montenegro petrol može nastaviti sa radom, odnosno proizvodnjom betona, ali ne i da obrađuje šljunak koji potiče sa te lokacije ili iz Morače. Isti organ je prvobitno, po predlogu države, zabranio rad postrojenja te privatne kompanije. U februarskom rješenju, pak, sudije konstatuju da nema dovoljno dokaza da bi te aktivnosti uticale na smanjenje izdašnosti obližnjeg vodoizvorišta.

I pored takve odluke suda, Vlada je donijela odluku da se konačno sruši postrojenje Montenegro petrola. U ranijem dopisu građevinske inspekcije iz septembra prošle godine ovoj kompaniji je naloženo da sama ukloni svoje objekte i mašine sa državnih parcela, što nije učinjeno. Ne samo da objekti nijesu uklonjeni, već je advokat podgoričke kompanije Nikola Martinović najavio tužbu protiv države zbog rušenja ovih objekata.

Vlada u tehničkom mandatu na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem planira da „ekološkom katastrofom“ proglasi kompletnu zonu zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, ali i dio korita Morače iz kog se godinama nelegalno eksploatisao šljunak – da bi država mogla tražiti nadoknadu štete koja se mjeri desetinama miliona eura. On je najavio i podnošenje krivične prijave protiv Glavnog grada, za koji tvrdi da su ćutanjem na nezakonitosti omogućavale nelegalnu eksploataciju. Nakon najavljene tužbe Abazović je rekao da nijedan od tih objekata nije bio upisan u katastar:

,,Sa zadovoljstvom čekamo tužbu. Država neće biti u defanzivi, neka sud na kraju odluči. Nijedan od ovih objekata nije upisan u katastar. Ne samo da treba da odgovaraju vlasnici i da treba da nadoknade štetu koja je veća od 50 miliona eura, jer to će pasti na teret građana Crne Gore. Znaju se imena firmi koje su ovdje radile, kao i pojedinaca, ali firme treba da plate nadoknadu štete. Odgovoran je i Glavni grad. Oni su htjeli da prevare sistem i konceptom montažnih objekata dozvole nelegalnu eksploataciju šljunka ovdje, iako elaborati o uticaju na životnu sredinu postoje godinama unazad. I samo zbog njih smo kasnili, samo zbog njih ranije nismo proglasili javni interes, jer izvjesni Barović nije htio da odgovori, ali se nadam da će odgovoriti u Specijalnom državnom tužilaštvu”, kazao je Abazović.

Simptomatično je da se ozbiljnijoj akciji suzbijanja nelegalne eksploatacije šljunka pristupilo nakon što je Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu. Tužioci istražuju i da li postoji krivična odgovornost u institucionalnom lancu komande za počinjenu ekološku katastrofu.

Novinar i građanski aktivista Vuk Vujisić, koji godinama ukazuje na ovaj problem, smatra da je tek počelo rješavanje problema sa nelegalnom eksploatacijom šljunka i uzurpacijom državnog zemljišta u basenu Morače. Tvrdi da je pred nama veliki posao, a malo vremena.

„Moramo ukloniti sve mašine i sve objekte, pa procijeniti štetu i ko ju je napravio, a uporedo krenutu u naplatu štete. Nakon toga idu eventualni sporovi i tužbe“, kazao je Vujisić za Monitor.

Dritan Abazović je poručio da su „slobodni da idu kućama“ svi koji nisu odlučni da rade u skladu sa zakonom. Navodi da je to kazao nadležnim inspektorima Uprave za inspekcijske poslove. ,,Nama ne treba da radi neko kao što je radio do sad. Nama treba odlučnost. Mi prelazimo da branimo šume, odmah čim se riješi situacija sa šljunkom. Prethodnici su omogućili sistem koji podstiče devastaciju. Tome stajemo na kraj”, kazao je on.

Abazović je tvrdi da će nakon odbrane rijeka, Vlada preći da brani šume. Kaže i da je tu dodatni javašluk. „Na stotine krivičnih prijava je podnijeto i nijedna nije procesuirana“, rekao je Abazović.

Građanski aktivista iz Plava i dokazani borac za zaštitu šuma Rašit Marković kaže za Monitor da je ta borba počela u njegovom gradu prije mnogo godina.  On smatra da su institucije i inspekcije najveći problem u tom sektoru.

„Imamo svu dokumentaciju o legalnim pljačkama. Imamo premjere odjeljenja sa oko 400 stabala dokaza. Imamo skrivanje dokaza i 15 ročišta za privremenu mjeru prolaska – u krivično djelo i povredu prava na pravično suđenje jer nijesmo dobili na uvid ni sporne koncesije niti izvođačke projekte koncesionara, prijave institucijama sistema za krivična djela. Imamo masu toga. Samo šume nemamo“, kaže Marković.

Vujisić smatra da je problematika sa šumama drugačija od devastacije rijeka. Krađa stabala se vrši širom Crne Gore, na napristupačnim terenima, pogotovo na sjeveru. Kaže da ne znamo tačne pozicije kao kod eksploatacije šljunka, i da je problem u tome što je u ovu krađu uključen mnogo veći broj ljudi. Zbog opustošenih crnogorskih sela, naročito na sjeveru zemlje, nema ko da prijavi krađu pa su šume nezaštićene.

„Ovoga puta vidimo da posotoji volja u vrhu Vlade da se ova stvar riješi. Naravno, vjerovatno ćemo i ovdje imati opstrukcije po dubini i trule daske u institucijama, ali će se združenom akcijom procesuirati svi koji učestvuju u pustošenju naših šuma“, poručuje Vujisić.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

MILO ĐUKANOVIĆ I JAKOV MILATOVIĆ U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Je li 29 veće od 35

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je Milatovićevih 29 odsto podrške veće od Đukanovićevih 35 u prvom krugu, zavisiće od njihovih „rezervoara“, kako to naziva aktuelni predsjednik Crne Gore. A posebno od toga da li je podrška jednog dijela avgustovskih pobjednika Milatoviću deklarativna ili stvarna

 

U drugi krug predsjedničkih izbora, zakazan za 2. april ove godine, idu aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i jedan od lidera Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović.  Milatović je  u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju 19. marta  osvojio 28,92 odsto glasova, a Đukanović – 35, 37 odsto.

Đukanović, čiji je ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora  očekivan, u prvom krugu osvojio je preko 60 hiljada glasova manje nego 2018. godine, kada je pobijedio već u prvom krugu predsjedničkih izbora. U glavnom gradu, Milatović je osvojio čak skoro osam hiljada glasova više od Đukanovića.

Iako se očekivao dobar rezultat Jakova Milatovića, koji se od njegove kandidature pominje kao jedan od najozbiljnijih rivala Đukanovića ukoliko uspije da uđe u drugi krug,  procenat glasova koji je Milatović osvojio, iznenadio je, čini se,  gotovo sve.  Možda ponajviše  Đukanovića i njegovog predizbornog partnera Andriju Mandića, koji su uporno pokušavali da se predstave kao oni koji će ići u drugi krug predsjedničkih izbora. ,,Samo Đukanovića doživljavam kao konkurenta”, govorio je uoči prvog kruga predsjedničkih izbora lider DF-a Andrija Mandić.  Pristavši da se suoči u javnom nastupu samo sa Mandićem, na privatnoj debati, umjesto sa svima na RTCG-u, Đukanović je poručivao isto. Da smatra da je Mandić njegov jedini rival. U prevodu – jedini željeni. Monitor je već pisao da Mandić u drugom krugu nema onoliko širok spekar glasača poput Milatovića ili Alekse Bečića, te da je otuda bio Đukanovićeva najbolja šansa za konačnu pobjedu.

Dogodio se, međutim, scenario koji Đukanović nikako nije želio.

,,Obećao sam da ćemo uspjeti i uspjeli smo. Ovo je pobjeda svih onih koji su u prethodnih 30 godina bili diskrimisani, čija su djeca napustila Crnu Goru, onih koji nisu imali pravdu. Đukanovića ćemo poslati u političku penziju 2. aprila”, poručio je Milatović, trudeći se da djeluje optimistično.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

I POMOĆNIK UPRAVE POLICIJE U ZATVORU ZBOG SUMNJI DA JE SARAĐIVAO SA KAVAČKIM KLANOM: Ko je kome gazda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dejan Knežević je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa grupom koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Nadležni najavljuju nova hapšenja policajaca osumnjičenih da su uključeni u organizovani kriminal

 

Nastavlja se akcija razotkrivanja i hapšenja policajaca i policijskih funkcionera koji su se  godinama, držeći uz sebe policijsku značku, bavili najtežim oblicima kriminala, i međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je povezan sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Na osnovu kojih dokaza je Knežević uhapšen nije za sada poznato, ali postoje sumnje da je hapšenje povezano sa transkriptima Sky aplikacije koje je dostavio EUROPOL. Upravo na osnovu tih podataka u nedavnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojom rukovodi SDT, uhapšeno je 15 osoba među kojima su sadašnji i bivši policajci.

Knežević je u policijskoj službi više od 20 godina i važi za hrabrog profesionalca i časnog čovjeka, kažu nam njegove kolege ali i novinari koji godinama prate rad policije. „Dao je doprinos brojnim akcijama zapljena velike količine droge kako na domaćem tako i na međunarodnom planu,  prvenstveno kroz Odsjek za borbu protiv narkotika i Specijalno policijsko odjeljenje, ali i kao pomoćnik policije za borbu protiv kirminala“, piše portal Standard.

Zvanično, iz Uprave policije bili su škrti na riječima. „Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, stoji u kratkom saopštenju objavljenom nakon Knaževićevog privođenja.

Kolege policajci i novinari nijesu jedini koji su bili spremni da pohvale Kneževićev dugogodišnji doprinos službi. „Za svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate višestruko je nagrađivan”, piše na sajtu Vlade u njegovoj službenoj biografiji. Tu možemo saznati da Knežević u crnogorskom MUP-u radi od 2000. godine, dok se na rukovodećim pozicijama nalazi od 2004.

Od 2004. do 2009. godine obavljao je poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica. Potom je, do 2018. bio rukovodilac grupe pa potom i cijelog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u sjedištu Sektora kriminalističke policije. Narednih godinu dana je u Specijalnom policijskom odjeljenju rukovodio Grupom za istrage organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, da bi u periodu od 2019. do 2021. godine obavljao poslove rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je rukovodio Zoran Lazović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO PRONAĆI IMOVINU JAVNIH FUNKCIONERA SKRIVENU U INOSTRANSTVU: ASK dobija oštrije zube

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istovremeno sa donošenjem novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde najavljuje sporazum po osnovu koga će se moći kontrolisati imovina ovdašnjih funkcionera u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

 

Prema izvještaju globalne nevladine organizacije Transparensi Internešnel, prošle godine se povećala percepcija korupcije u Crnoj Gori, zbog čega je naša zemlja nazadovala na njihovom Indeksu korupcije.

Još od 2014, kada je prvi put donesen Zakon o sprečavanju korupcije, Crna Gora pokušava da pronađe način da se izbori sa funkcionerima koji su javni interes podredili vlastitom. Primjena tog zakona uglavnom se svela na (samo)popisivanje imovine državnih funkcionera, bez ozbiljnijih provjera tačnosti dostavljenih podataka ili ispitivanja porijekla kapitala kojim raspolažu ljudi kojima su povjereni odgovorni državni poslovi.

Prvi državni organ koji se bavio ovim poslom bila je Vladina Komisija za sprečavanje konflikta interesa, koja je vodila imovinske kartone funkcionera. Njen bivši predsjednik Slobodan Leković nazvao je taj organ „tigar bez zuba“. Aludirao je na to kako funkcioner formalno mora da prijavi imovinu, ali ukoliko to ne bi učinio – Komisija nije mogla da ga natjera, niti da ga sankcioniše.

Odredbe Zakona o sprečavanju korupcije izmijenjene su i rođena je današnja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Iako joj je zakon dao zube, odnosno nadlženosti i alate da natjera funkcionere da prijave imovinu, a njoj mogućnost da istu provjeri i ispita, Agencija je bježala od nekih funkcionera, poput predsjednika Mila Đukanovića, kasnije i premijera Dritana Abazovića, dok je na drugima oštrila i zube i kandže, poput bivše članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković.

Međutim, poslovi Agencije su se svodili, kada je riječ o sukobu interesa i eventualnim zloupotrebama, uglavnom na kršenja formalnosti i tehnikalija, a ne na ispitivanje imovine i utvrđivanje njenog porijekla.

Predstavnici ASK-a su se više puta pravdali da je to posao za tužilaštvo, a ne za njih. Demantuje ih ipak slovo Zakona o sprečavanju korupcije koji kaže da Agencija vrši provjeru podataka iz Izvještaja (imovinskih kartona) „upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima“.

Ti organi vlasti i pravna lica dužni su da, u roku i na način koji odredi Agencija, dostave sve tražene podatke i obavještenja, odnosno stave na uvid traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom. „Ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda“, piše u zakonu.

Manjkavosti Agencije primijetili su, uz javnost i državne organe, i naši evropski partneri. Savjet Evrope nedavno je izradio studiju o reformi Agencije za sprečavanje korupcije. Eksperti SE predložili su da se razmotri uvođenje prava ASK-u da traži informacije, zaključuje i sprovodi sporazume sa drugim zemljama.  To se navodi u analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili eksperti Valts Kalniš i Jure Škrbec.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i da treba „razmotriti eksplicitno propisivanje obaveza i ovlašćenja Agencije u pogledu praćenja načina života, uključujući i sagledavanje stvarnih okolnosti na terenu (nekretnine, prevozna sredstva)”.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo