Povežite se sa nama

Izdvojeno

ŠTRAJK U CRNOGORSKOM TELEKOMU: Dogovor ni na vidiku

Objavljeno prije

na

Iz Sindikata Telekoma osporavaju tvrdnje uprave da bi prihvatanjem štrajkačkih zahtjeva kompanija ugrozila poslovanje. Objašnjavaju da Telekom svake godine ostvaruje operativnu dobit od oko 40 odsto ukupnih prihoda, što je prošle godine iznosilo preko 30 miliona eura. Zaposleni traže manje od dva miliona eura za povećanje zarada na godišnjem nivou

 

Štrajk u Crnogorskom Telekomu počeo je 15. novembra, a gotovo 200 radnika jedne od najprofitabilnijih kompanija u Crnoj Gori već tri mjeseca ne primaju plate.

Iz Sindikata Telekoma za Monitor kažu da je na samom početku štrajka poslodavac zaposlenima poslao Informacije u vezi sa štrajkom, čime je izvršio pritisak i zastrašivanje zaposlenih nakon čega je u startu njih 18 istupilo iz štrajka.

Pritisci na zaposlene, koji su u štrajku, od strane menadžmenta su konstantni i intenzivni, tvrde iz Sindikata. „Sama činjenica da Uprava ne želi da u socijalnom dijalogu riješi problem, je svojevrsna vrsta pritiska“, kaže za Monitor Željko Burić, čelnik Sindikata Telekoma.

On kao pritisak tumači i najave uprave da  neće ispoštovati član 86 Kolektivnog ugovora Telekoma i neće isplatiti zaostale zarade zaposlenima koji su učestvovali u štrajku. „U posljednje  vrijeme na snazi su i dodjele beneficija i omugućavanje veće zarade zaposlenima koji nisu u štrajku, što je jasno zabranjeno Zakonom o štrajku, kao i upošljavanje radnika putem eksternih firmi na nezakonit način, čime se obesmišljava štrajk i pokušavaju anulirati njegovi efekti“, objašnjava Burić uz opasku da Telekom na angažovanje takvih zaposlenih iz eksternih kompanija u ovom trenutku troši mnogo više novca nego što je potrebno da se zatvore sva pitanja iz štrajkačkih zahtjeva.

„Menadžment Crnogorskog Telekoma ne želi pregovore već izgovore kako bi taktikom zastrašivanja i finansijskog iscrpljivanja ostvarili svoj maliciozan cilj“, naglašava Burić.

Na pitanja Monitora, iz uprave Telekoma dobili smo odgovore, koji su dva dana prije objavljivanja našeg lista, objavljeni na brojnim portalima kao promo sadržaj pod naslovom – Štrajkuju većinom radnici sa srednjom stručnom spremom i platom od preko 1.000 eura.

Ispada da radnici sa srednjom školom, koji za crnogorske uslove imaju dobre plate, ne bi smjeli ni da pomisle na štrajk. Telekom uporno insistira na tome da štrajkači to rade maltene iz „bijesa“. Navode da je prosječna plata u Telekomu u prethodnoj godini iznosila 1.300 eura, a najniža nešto manje od 900, te da su zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima tokom prošle godine svi zaposleni dobili poklon kartice u vrijednosti od 300 eura, a da je kompanija svim zaposlenima najavila povećanje zarada od šest odsto od januara ove godine.

S druge strane, Sindikat tvrdi da je Telekom od nekadašnjeg lidera u zaradama 2008, došao do toga da je prosječna zarada na kraju 2021. u Telekomu iznosila 1.128, u M-telu 1.401, a u Telenoru 1.678 eura. Objašnjavaju da se radi o  prosjeku u koji ulaze enormne zarade menadžmenta Telekoma, bonusi koje svake godine menadžment sebi isplaćuje, varijabile menadžmenta, kao i nezakonite brojne ugovorene zarade, koje u međuvremenu jednostranim odlukama menadžmenta jesu povećavane, dok svim ostalim zaposlenima cijena rada nije povećana nijedan cent od 2008.

Zahtjevi Sindikata su produženje svih prava i benefita koji u Kolektivnom ugovoru egzistiraju više od 16 godina uz zahtjev za uvećanje cijene rada za 30 odsto. Povećanje obrazlažu činjenicom da je od 2008, od kada cijena rada u kompaniji nije povećana, zvanična stopa inflacije u Crnoj Gori prevazišla 50 odsto. Napominju da su u istom periodu zaposleni kompaniji ostvarili stotine miliona eura profita.

U kompaniji su izveli, kako kažu, grubu računicu, koja pokazuje da bi povećanje zarada od 30 odsto značilo dodatni trošak za kompaniju od oko 3,5 miliona eura godišnje, dok je neto dobit Telekoma u 2021. godini iznosila 2,8 miliona eura: „Prihvatanje takvih ultimatuma (a zahtjev za povećanje plate 30 odsto nije jedini) značilo bi da Kompanija posluje s minusom“.

Uprkos tome što je Aneks Kolektivnog ugovora u kojem su sadržani najvažniji benefiti za zaposlene istekao 31.12. 2022. nakon što nije postignut dogovor sa rukovodstvom Sindikata, iz uprave Telekoma tvrde da su garantovali nastavak benefita zaposlenima do potpisivanja novog Aneksa KU-a. Ističu da su garancijama obuhvaćeni benefiti u trajanju tri godine vrijedni 3,1 milion eura.

„Kompanija je spremna odmah potpisati Aneks Kolektivnog ugovora kojim se gore pobrojani benefiti produžavaju na rok od tri godine i ovim putem demantujemo netačne i manipulativne tvrdnje čelnika Sindikata o tobožnjem ukidanju kolektivnog ugovora ili čak i više – ukidanju sindikata u našoj kompaniji“, navode u Telekomu.

Aneks koji nudi uprava, a kojim se po riječima Sindikata modifikuje Kolektivni ugovor je upravo ono što sindikalce zabrinjava. „Zašto se mijenjaju višedecenijska rješenja iz Kolektivnog ugovora, na koja niko od zaposlenih nije imao primjedbe. Sve se svodi na pokušaj eliminacije uloge Sindikata i stvaranje ambijenta da se Kolektivni ugovor i prava zaposlenih stave pod njihovu kontrolu. Da oni odlučuju kako im se prohtije ili ih, čim poželi, ukine, u kojim uslovima bi izvršni direktor (i onaj iznad njega) bio dominus et deus. Da nas on plaća koliko hoće i nagrađuje koga hoće“, tvrdi Burić.

On tvrdi da ih na to upozoravaju porazni rezultati takvog koncepta za prava i standard zaposlenih u Mostarskom i Hrvatskom Telekomu. „Sindikat je davno prozreo namjere čelnog dvojca Siniša ĐuranovićStjepan Udovičić, kadrova Hrvatskog Telekoma, i zato smo iz dana u dan sve uvjereniji u opravdanost i uspjeh štrajka“, kaže Burić.

Iz Sindikata osporavaju tvrdnje uprave da bi prihvatanje štrajkačkih zahtjeva značilo da Kompanija ugrožava  poslovanje. Objašnjavaju da je svake godine, čak i u uslovima pandemije, Telekom ostvarivao planirane poslovno-finansijske kompanijske rezultate, te operativnu dobit u procentu od oko 40 odsto ukupnih prihoda, što je u posljednjoj godini preko 30 miliona eura.

„Tu dobit, najvećim dijelom menadžment usmjerava svojim odlukama. Po tom osnovu, menadžment je svake godine, pored veoma visokih zarada sebi isplaćivao bonuse,  akcionarima je dijeljena dividenda, dok zaposleni koji su najvažniji resurs i činilac Kompanije, za svo to vrijeme nijesu dobili ni cent povećanja cijene rada“, ističe Burić.

„Štrajk će biti okončan kada se g. Burić i čelnici Sindikata – koji su se ‘zaigrali’ toliko da ne vide izlaz iz situacije u koju su uveli dio zaposlenih – urazume i prihvate dijalog zasnovan na argumentima. Niko ne osporava pravo 168 zaposlenih (koliko ih je trenutno u štrajku) da štrajkuju, kao što niko ne smije osporiti pravo 307 zaposlenih da ne učestvuju u štrajku“, kažu u Telekomu.

Kako to kompanija koja ima operativnu dobit od preko 30 miliona eura, ne može da izdvoji manje od dva miliona za zarade zaposlenih koji joj garantuju tako uspješno poslovanje, nego prijeti stavljanjem ključa u bravu, pitaju se u Sindikatu i pitaju menadžment zašto javno nudi preko tri miliona eura za Kolektivni ugovor, a planira da stavi ključ u bravu ako ispuni njihove zahtjeve koji su manji od toga.

Sem javnog prepucavanja, dijaloga između dvije strane nema. Iz Telekoma napominju da socijalni dijalog treba da se vodi između relevantnih subjekata unutar svake kompanije, a ne u medijima, na ulici ili uz posredovanje političkih subjekata.

U Sindikatu strahuju da se iza pokušaja, kako kažu, potpunog obespravljivanja zaposlenih u Telekomu, krije i drugi krajnji cilj – da nakon maksimalnog isisavanja kapitala po svim mogućim osnovama sa ovog tržišta i iz ove države, ovaj strateški investitor napusti Crnu Goru i kompaniju što povoljnije proda sa obespravljenim radnicima.

Strahuju da im predstoji autsorsovanje poslova „u skladu sa planovima i poslovnom politikom Poslodavca, a na osnovu odgovornog restrukturiranja” (kako se to kaže u Odluci izvršnog direktora objavljenoj  30. decembra 2022), a samim tim i svođenje zaposlenih na drastično manji broj. Nakon odgovornog restrukturiranja zaposleni može biti raspoređen na rad kod drugog poslodavca u istom stepenu stručne spreme, a ako odbije, biće mu isplaćena „garantovana” otpremnina, tvrde u Sindikatu.

„Kao što su i oni kupili ovu kompaniju 2005, ali sada sa dvije trećine manjim brojem zaposlenih nego tada, koji namjeravaju dodatno da prepolove kroz autsorsing i tehnološki višak, kako su to i najavili u obraćanju zaposlenima umjesto čestitke za Novu godinu, i tako lakše ustupe ovu kompaniju, nekom novom, možda još bezobzirnijem i ako je moguće, još brutalnijem investitoru“, navodi Burić.

Štrajk radnika u Telekomu ulazi i u četvrti mjesec, a pozicije su betonirane kao i na početku.

 

Država ćuti

U Sindikatu Telekoma kažu da je tokom protekla tri mjeseca štrajka samo  Ministarstvo rada i socijalnog staranja regovalo adekvatno, dok je izostalo prioritetno rješavanje njihovih inicijativa i žalbi, u skladu sa Zakonom o štrajku, od strane nadležne inspekcije. Smatraju da je na taj način inspekcija omogućila poslodavcu da u produženom trajanju krši Zakon o štrajku, Zakon o radu, Ustav CG  i međunarodne konvencije rada, osporavajući najosnovnija garantovana prava iz rada i po osnovu rada, kao i pravo na štrajk.

„Razočaravajuće je da i pored tri obraćanja premijeru nijesmo dobili nikakvu zvaničnu reakciju. Ovo posebno imajući u vidu da se menadžment ponaša kao da je iznad Ustava i zakona ove države, što mu do sada očigledno i polazi za rukom i to bez obzira na činjenicu da su pod hipotekom najveće korupcionaške afere ikada u Crnoj Gori. Sve to otvara prostor za sumnju u određene zakulisne radnje menadžmenta s nekim institucijama ili pojedincima u njima. Zato smo i organizovali brojna protestna okupljanja kako ispred Ambasade SR Njemačke, tako i ispred Vlade Crne Gore“, naglašava Burić.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

MILO ĐUKANOVIĆ I JAKOV MILATOVIĆ U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Je li 29 veće od 35

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je Milatovićevih 29 odsto podrške veće od Đukanovićevih 35 u prvom krugu, zavisiće od njihovih „rezervoara“, kako to naziva aktuelni predsjednik Crne Gore. A posebno od toga da li je podrška jednog dijela avgustovskih pobjednika Milatoviću deklarativna ili stvarna

 

U drugi krug predsjedničkih izbora, zakazan za 2. april ove godine, idu aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i jedan od lidera Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović.  Milatović je  u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju 19. marta  osvojio 28,92 odsto glasova, a Đukanović – 35, 37 odsto.

Đukanović, čiji je ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora  očekivan, u prvom krugu osvojio je preko 60 hiljada glasova manje nego 2018. godine, kada je pobijedio već u prvom krugu predsjedničkih izbora. U glavnom gradu, Milatović je osvojio čak skoro osam hiljada glasova više od Đukanovića.

Iako se očekivao dobar rezultat Jakova Milatovića, koji se od njegove kandidature pominje kao jedan od najozbiljnijih rivala Đukanovića ukoliko uspije da uđe u drugi krug,  procenat glasova koji je Milatović osvojio, iznenadio je, čini se,  gotovo sve.  Možda ponajviše  Đukanovića i njegovog predizbornog partnera Andriju Mandića, koji su uporno pokušavali da se predstave kao oni koji će ići u drugi krug predsjedničkih izbora. ,,Samo Đukanovića doživljavam kao konkurenta”, govorio je uoči prvog kruga predsjedničkih izbora lider DF-a Andrija Mandić.  Pristavši da se suoči u javnom nastupu samo sa Mandićem, na privatnoj debati, umjesto sa svima na RTCG-u, Đukanović je poručivao isto. Da smatra da je Mandić njegov jedini rival. U prevodu – jedini željeni. Monitor je već pisao da Mandić u drugom krugu nema onoliko širok spekar glasača poput Milatovića ili Alekse Bečića, te da je otuda bio Đukanovićeva najbolja šansa za konačnu pobjedu.

Dogodio se, međutim, scenario koji Đukanović nikako nije želio.

,,Obećao sam da ćemo uspjeti i uspjeli smo. Ovo je pobjeda svih onih koji su u prethodnih 30 godina bili diskrimisani, čija su djeca napustila Crnu Goru, onih koji nisu imali pravdu. Đukanovića ćemo poslati u političku penziju 2. aprila”, poručio je Milatović, trudeći se da djeluje optimistično.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

I POMOĆNIK UPRAVE POLICIJE U ZATVORU ZBOG SUMNJI DA JE SARAĐIVAO SA KAVAČKIM KLANOM: Ko je kome gazda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dejan Knežević je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa grupom koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Nadležni najavljuju nova hapšenja policajaca osumnjičenih da su uključeni u organizovani kriminal

 

Nastavlja se akcija razotkrivanja i hapšenja policajaca i policijskih funkcionera koji su se  godinama, držeći uz sebe policijsku značku, bavili najtežim oblicima kriminala, i međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je povezan sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Na osnovu kojih dokaza je Knežević uhapšen nije za sada poznato, ali postoje sumnje da je hapšenje povezano sa transkriptima Sky aplikacije koje je dostavio EUROPOL. Upravo na osnovu tih podataka u nedavnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojom rukovodi SDT, uhapšeno je 15 osoba među kojima su sadašnji i bivši policajci.

Knežević je u policijskoj službi više od 20 godina i važi za hrabrog profesionalca i časnog čovjeka, kažu nam njegove kolege ali i novinari koji godinama prate rad policije. „Dao je doprinos brojnim akcijama zapljena velike količine droge kako na domaćem tako i na međunarodnom planu,  prvenstveno kroz Odsjek za borbu protiv narkotika i Specijalno policijsko odjeljenje, ali i kao pomoćnik policije za borbu protiv kirminala“, piše portal Standard.

Zvanično, iz Uprave policije bili su škrti na riječima. „Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, stoji u kratkom saopštenju objavljenom nakon Knaževićevog privođenja.

Kolege policajci i novinari nijesu jedini koji su bili spremni da pohvale Kneževićev dugogodišnji doprinos službi. „Za svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate višestruko je nagrađivan”, piše na sajtu Vlade u njegovoj službenoj biografiji. Tu možemo saznati da Knežević u crnogorskom MUP-u radi od 2000. godine, dok se na rukovodećim pozicijama nalazi od 2004.

Od 2004. do 2009. godine obavljao je poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica. Potom je, do 2018. bio rukovodilac grupe pa potom i cijelog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u sjedištu Sektora kriminalističke policije. Narednih godinu dana je u Specijalnom policijskom odjeljenju rukovodio Grupom za istrage organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, da bi u periodu od 2019. do 2021. godine obavljao poslove rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je rukovodio Zoran Lazović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO PRONAĆI IMOVINU JAVNIH FUNKCIONERA SKRIVENU U INOSTRANSTVU: ASK dobija oštrije zube

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istovremeno sa donošenjem novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde najavljuje sporazum po osnovu koga će se moći kontrolisati imovina ovdašnjih funkcionera u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

 

Prema izvještaju globalne nevladine organizacije Transparensi Internešnel, prošle godine se povećala percepcija korupcije u Crnoj Gori, zbog čega je naša zemlja nazadovala na njihovom Indeksu korupcije.

Još od 2014, kada je prvi put donesen Zakon o sprečavanju korupcije, Crna Gora pokušava da pronađe način da se izbori sa funkcionerima koji su javni interes podredili vlastitom. Primjena tog zakona uglavnom se svela na (samo)popisivanje imovine državnih funkcionera, bez ozbiljnijih provjera tačnosti dostavljenih podataka ili ispitivanja porijekla kapitala kojim raspolažu ljudi kojima su povjereni odgovorni državni poslovi.

Prvi državni organ koji se bavio ovim poslom bila je Vladina Komisija za sprečavanje konflikta interesa, koja je vodila imovinske kartone funkcionera. Njen bivši predsjednik Slobodan Leković nazvao je taj organ „tigar bez zuba“. Aludirao je na to kako funkcioner formalno mora da prijavi imovinu, ali ukoliko to ne bi učinio – Komisija nije mogla da ga natjera, niti da ga sankcioniše.

Odredbe Zakona o sprečavanju korupcije izmijenjene su i rođena je današnja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Iako joj je zakon dao zube, odnosno nadlženosti i alate da natjera funkcionere da prijave imovinu, a njoj mogućnost da istu provjeri i ispita, Agencija je bježala od nekih funkcionera, poput predsjednika Mila Đukanovića, kasnije i premijera Dritana Abazovića, dok je na drugima oštrila i zube i kandže, poput bivše članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković.

Međutim, poslovi Agencije su se svodili, kada je riječ o sukobu interesa i eventualnim zloupotrebama, uglavnom na kršenja formalnosti i tehnikalija, a ne na ispitivanje imovine i utvrđivanje njenog porijekla.

Predstavnici ASK-a su se više puta pravdali da je to posao za tužilaštvo, a ne za njih. Demantuje ih ipak slovo Zakona o sprečavanju korupcije koji kaže da Agencija vrši provjeru podataka iz Izvještaja (imovinskih kartona) „upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima“.

Ti organi vlasti i pravna lica dužni su da, u roku i na način koji odredi Agencija, dostave sve tražene podatke i obavještenja, odnosno stave na uvid traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom. „Ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda“, piše u zakonu.

Manjkavosti Agencije primijetili su, uz javnost i državne organe, i naši evropski partneri. Savjet Evrope nedavno je izradio studiju o reformi Agencije za sprečavanje korupcije. Eksperti SE predložili su da se razmotri uvođenje prava ASK-u da traži informacije, zaključuje i sprovodi sporazume sa drugim zemljama.  To se navodi u analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili eksperti Valts Kalniš i Jure Škrbec.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i da treba „razmotriti eksplicitno propisivanje obaveza i ovlašćenja Agencije u pogledu praćenja načina života, uključujući i sagledavanje stvarnih okolnosti na terenu (nekretnine, prevozna sredstva)”.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo