Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Čekajući SDP

Objavljeno prije

na

Bitka za Državnu revizorsku instituciju privodi se kraju. Kandidature za petog člana Senata, predate su. Čeka se glasanje na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, koji će plenumu, na odlučivanje, proslijediti svoj izbor. Prema informacijama koje posjeduje Monitor, bivši poslanik Pokreta za promjene i bivši član narečenog skupštinskog odbora Zarija Pejović najozbiljniji je kandidat. Ima podršku čitave opozicije. Sve zavisi od toga kako će glasati SDP.

Borba za kontrolu jedne od najvažnijih institucija države, počele su nakon što su od ukupno pet, dva mjesta u Senatu ostala upražnjena. Funkcija je stalna. Predsjednik Senata Miroslav Ivanišević (uz predsjedničku, zauzimao i četvrtu stolicu u Senatu) pod pritiskom javnosti, krajem marta, podnio je ostavku zbog kompromitujućeg snimka, seksa u svom kabinetu. Peta stolica ostala je prazna kada je Dušan Mrdović otišao za diplomatskog predstavnika Crne Gore u Makedoniji.

Pisali smo o tome u tekstu Bitka za DRI: postoje ozbiljne indicije da je Ivanišević završio na naslovnim stranama u donjem vešu, baš zbog Izvještaja o reviziji državnih garancija iz 2010. i 2011. godine koji je DRI objavio. U tom dokumentu potvrđene su sumnje da su stotine miliona eura našeg novca završile u rukama vlasnika KAP-a i Željezare, te Pobjede i Željeznice – mimo zakona.

Stvari u DRI, sada, stoje ovako: Skupština je za člana Senata, sredinom ljeta, naimenovala Nikolu Kovačevića, koji je, do trenutka prijavljivanja, dvanaest godina bio član Izvršnog odbora DPS-a, kome je šura ministar finansija Radoje Žugić. Istovremeno, član senata Milan Dabović, vjenčani kum, takođe – ministra Žugića, izabran je za predsjednika tog tijela. Članovi su još: dosadašnji v.d. predsjednika Dragiša Pešić (član Senata od decembra 2007. godine), te pravnik Branislav Radulović (član od decembra 2006. godine).

Za drugo upražnjeno mjesto člana Senata, presudno glasom SDP-a, nije prošao Radule Žurić, kum potpredsjednika Vlade Duška Markovića, kome je i sam DRI, gdje radi kao revizor, osporio stručnost!

Administrativnom odboru koji broji trinaest članova (DPS-5, DF-3, PCG-2, SNP, SDP, BS – po jedan), a na čijem čelu je poslanik DPS-a Radivoje Nikčević, osim doktora ekonomskih nauka Zarije Pejovića, kandidature su predali još pet ljudi: bivši direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) i nekadašnji generalni sekretar Skupštine Milan Radović, državna revizorka Nela Ćuković, pominjani revizor Radule Žurić – njima troje ovo je drugi pokušaj. Dokumenta su predali i pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Branko Bulatović, te izvršni direktor barske firme Regent Žarko Đurišić.

Pisale su Vijesti, nedavno: izvještaj DRI o reviziji budžeta za 2008. (obuhvaćena Skupština) i izvještaj o reviziji finansijskog iskaza ZIKS-a za 2009. godinu, pokazali su da je Milan Radović kršio zakon. Neadekvatno trošio novac. Bio je to uvod u njegovu smjenu sa pozicije generalnog sekretara Skupštine. Konkretno: revizija je utvrdila ne mali broj nepravilnosti, kao – „isplate naknada zaposlenima bez odgovarajućeg pravnog osnova”, te da su falili podaci o javnim nabavkama. Nakon toga, Evropska komisija u izvještaju konstatuje da je trošenje novca u Skupštini netransparentno. Radović podnosi ostavku.

Vjerovali ili ne: sada se, po drugi put, Radović kandiduje za mjesto u Senatu institucije, koja je utvrdila njegove nezakonite rabote. Još nevjerovatnije: čovjek koji je neadekvatno trošio novac, kandiduje se za poziciju u instituciji koja se prevashodno bavi kontrolom adekvatnosti trošenja novca!

Imajući u vidu sve navedeno, biografija Zarije Pejovića, sama po sebi – odskače: dva poslanička mandata u kojima se isključivo isticao sa pozicije struke; radio u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća; bio angažovan na predmetu upravljanje rizicima u finansijama, Univerziteta Mediteran. Završio Ekonomski fakultet u Podgorici, magistarske studije u Milanu, doktorsku disertaciju odbranio u Beogradu. Napisao knjigu: Kreditni rizik: Teorijska analiza i operacionalizacija Bazel II. Bez afera.

Pejović je za Monitor kazao da se za člana Senata DRI kandidovao jer smatra da tu funkciju može da obavlja na odgovoran i profesionalan način. ,,Od 2006. kada DRI počinje svoju misiju, kao član odbora imao sam priliku da pratim rad institucije, kroz dostavljane izvještaje. DRI je pokazala kapacitet, što bi trebalo da rezultuje u trošenju sredstava shodno propisima i racionalizaciji potrošnje. Ukoliko mi Skupština ukaže povjerenje, nastojaću da unaprijedim rad institucije. Smatram da u narednoj fazi, pored utvrđivanja zakonitosti trošenja finansijskih sredstava, naglasak treba stavljati i na evaluaciji efektivnosti javne potrošnje.”

Iz Socijaldemokratske partije više puta su isticali važnost personalnog sastava DRI za snaženje te institucije. To se, uostalom, poklapa i sa preporukama Evropske unije odakle se često čuju glasovi o nastavku ,,jačanja nezavisnih kapaciteta” i insistira na ,,stručnosti i nezavisnosti članova Senata.”

Tako je, posljednjeg dana maja, poslanik SDP-a Damir Šehović za Monitor kazao da ,,Skupština odlukama vezanim za personalni sastav Senata DRI-a, treba da ubrza, a ne da uspori dalje zaokruživanje potrebnog kredibiliteta te institucije”, te da će ,,SDP dati svoj doprinos tome”.

Došlo je vrijeme za najavljeni doprinos. Za svođenje računa: da li SDP istinski želi najavljeno – kredibilitet za DRI? Biće nam konačno jasno nakon glasanja za petog člana Senata Državne revizorske institucije.

Marko MILAČIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo