Povežite se sa nama

INTERVJU

ELVIS BERIŠA, IZVRŠNI DIREKTOR NVO KORAČAJTE SA NAMA – PHIREN AMENCA: Nismo komunalci nego žrtve diskriminacije

Objavljeno prije

na

More je problema u kojima pliva romska populacija, rekao bih uspješno, jer se još nije udavila, ali nikako da stigne do kopna

 

Elvis Beriša, osnivač i izvršni direktor NVO Koračajte sa nama – Phiren amenca i pokretač prvog romskog portala RomaNet, za Monitor komentariše prošlonedjeljni skandal kada je Crnogorska kulturna mreža promovisala projekat Crna Gora bez podjela – fotografijom na kojoj su mladi u narodnim nošnjama, a Romi su predstavljeni u odijelima radnika komunalnog preduzeća:

„Smatram da odavno nijesmo imali očigledniji primjer diskriminacije i anticiganizma u Crnoj Gori. Kampanja CKM-a i prikazivanje romske zajednice u njoj definicija je anticiganizma. Predstaviti čitavu jednu nacionalnu zajednicu kao radnike komunalnog preduzeća prevazilazi sve do sada zabilježene slučajeve stereotipa i predrasuda koje smo mogli da vidimo u javnom prostoru. Prosto je neshvatljivo da se organizatori nijesu mogli konsultovati sa romskom zajednicom oko najboljeg načina da se ista predstavi u kampanji. Ako, kako kažu, nijesu mogli da pronađu narodnu nošnju Roma, mogli su da ih predstave u običnoj svakodnevnoj odjeći. Sve bi bilo bolje osim ovoga kako su na kraju uradili.

Vjerujem da nema pripadnika romske zajednice u Crnoj Gori koji se nije osjetio povrijeđenim ovakvom kampanjom. Sve ovo nam, nažalost, po ko zna koji put šalje sliku da nijesmo prihvaćeni kao zajednica i da je prva asocijacija na romski narod komunalano preduzeće. Mi smo više od toga. Romi imaju svoj identitet i kulturu kao i svi ostali narodi koji žive u našem društvu. Sve je više obrazovanih, uspješnih i integrisanih Roma, od kojih su mnogi mogli biti dio ove kampanje i pružiti drugačiju sliku naše zajednice od one koja je uobičajena“.

MONITOR: Kako ocjenjujete reakciju pomenute organizacije?

BERIŠA: Mislim da su trebali istog dana da se izvine zbog greške koju su napravili, da povuku sporne fotografije i uz konsultovanje romske zajednice urade nove. Nakon dvodnevnog pritiska, koji su pretrpjeli od javnosti, fotografije su zamijenili i objavili reagovanje protiv svih koji su ih kritikovali i u okviru njega usput uputili izvinjenje Romskom savjetu. Da to nije iskreno urađeno govori nam činjenica da su predstavnici ove organizacije ušli u verbalni obračun sa svima onima koji su ih opravdano kritikovali.

Oni su, umjesto da prihvate grešku, započeli sa optužbama prema svim koji su ih prozvali zbog diskriminacije. Umjesto da istrpe kritiku, oni su se osjetili uvrijeđeno i ne štedeći optužbe neargumetovano napadali sve, između ostalog i mene lično i organizaciju koju vodim da želimo da skupljamo poene na ovom slučaju i preporučujemo se donatorima za dobijanje novih projekata. To je zaista besmisleno i pokazuje da CKM nije iskreno shvatio svoju grešku.

Ja sam protiv CKM-a podnio pritužbu za diskriminaciju Ombudsmanu kao i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, od kojih očekujem da će preduzeti sve mjere u saradnji sa nadležnim organima da se utvrdi diskriminacija Roma u ovom slučaju i ne dozvolimo da se odgovornost krije iza zavjese Romskog savjeta koji je prihvatio izvinjenje i otišao korak dalje, umjesto tužbe za zaštitu od diskriminacije Romski savjet je potpisao Memorandum o saradnji sa CKM-om.

Ovakav postupak navodi nas na dvije opcije – prva je da su podmitili predsjednika Romskog savjeta. Ako to nije slučaj, druga opcija je ta da, nažalost, niko od 17 članova Romskog savjeta, a posebno predsjednik, nemaju kapaciteta da razumiju šta je diskriminacija, i uvide štetu koja je nanijeta romskoj zajednici od strane CKM-a. Još važnije možda je i to da Romski savjet mora sprovoditi i poštovati Zakon o zabrani diskriminacije što podrazumijeva da niko ne može izbjeći odgovornost za izvršenu diskriminaciju, a Romski savjet je potpisivanjem Memoranduma o saradnji štiti CKM kao izvršioca diskriminacije i nekoga ko je prekršio Zakon.

MONITOR: Da li vas je iznenadila skoro jednoglasna podrška romskoj zajednici?

BERIŠA: Donekle jesmo iznenađeni podrškom koju je romska zajednica dobila i to nas ohrabruje da su počele promjene u pozitivnom pravcu. Zaista je osuda kampanje CKM-a došla sa svih strana i to je po mom sudu veoma važna poruka koju je društvo poslalo prema svima onima koji imaju diskriminatorske stavove prema romskoj zajednici. Naravno, trebaće još puno vremena i rada da bi se odnos većinske populacije prema Romima promijenio ali ovakva reakcija je pokazala da ima smisla vjerovati u socijalnu inkluziju Roma.

MONITOR: Koliko se radi na suzbijanju predrasuda prema Romima i da li je tu napravljen pomak?

BERIŠA: Već duže od deceniju mnogobrojne organizacije civilnog društva ali i država rade na suzbijanju diskriminacije Roma. Naša organizacija je radila i radi puno na planu suzbijanja anticiganizma kao oblika rasizma prema Romima, na govoru mržnje prema ovoj zajednici. Naši projekti su usmjereni prema mladima kao ciljnoj grupi čije negativne stavove prema romskoj populaciji želimo da promijenimo. Takođe, druge organizacije na svoj način rade isto. Ono što nažalost nedostaje tome je adekvatnije sankcionisanje diskriminacije. S druge strane nedostaje spremnost Roma da prijavljuju slučajeve diskriminacije. To je rezultat dugogodišnje lošeg iskustva sa institucijama sistema u kojima nijesu imali podršku i adekvatan tretman.

Institucije odnosno zaposleni u njima u najvećem broju slučajeva imaju i sami predrasude prema Romima a nerijetko su i potpuno nezainteresovani za slučajeve koji dolaze iz ove zajednice. Zbog toga su Romi, iako imaju dokaze za diskriminaciju, nespremni da uđu u proces njenog dokazivanja. Treba dakle još više, što pokazuje i ovaj slučaj sa CKM-om, raditi na edukaciji građana o romskoj zajednici, njenoj kulturi i tradiciji. U tom pravcu naša organizacija pokrenula je projekat otvaranja prvog Centra za edukaciju i kulturu Roma koji će biti prostor čuvanja i prezentovanja kulture naše zajednice otvoren za sve građane. Ovakvi sadržaji nedostaju gradu i državi, a po našem sudu mogu značajno da unaprijede odnos prema romskoj zajednici. Vjerujemo da ćemo kroz Centar uspjeti da približimo romsku zajednicu našim građanima i pružimo im uvid u skrivanu i zanemarivanu stranu romskog naroda.

MONITOR: Smatrate li da bi formiranjem političkih partija Roma njihovi problemi postali vidljiviji?

BERIŠA: Politička partija Roma već je formirana i nosi naziv Demokratska partija Roma – DPR na čijem je čelu isti predsjednik Romskog savjeta. Primjetili smo da je Građanski pokret URA reagovala i osudila diskriminatorski postupak CKM-a, ali od romske partije ni glasa. Autentično i nezavisno političko predstvaljanje Roma imalo bi uticaja na ostvarivanje državnih politika prema našoj zajednici i ubrzalo taj proces.

Međutim, kako je formiranje DPR bilo netransparentno, bez uključivanja romske zajednice posebno onih koji su obrazovani, vidjećemo koliko će ona uspjeti da ostvari romske interese.  Nakon glasne tišine DPR-a na potpuno jasan primjer diskriminacije Roma pitanje je da li će partija čije je formiranje bilo tajnovito kao i što je tajnovita i njena struktura, rukovodstvo, organi i sve ono što čini jednu partiju, raditi za naše ili nečije druge interese. Najavljeno je od strane rukovodstva DPR-a učešće na lokalnim izborima u Podgorici. Ostaje da vidimo na koji način će funkcionisati prva romska partija u Crnoj Gori.

MONITOR: Koji su glavni problemi sa kojima se suočava romska populacija, koliko država pomaže, na koji način ih riješiti?

BERIŠA: Postoji čitav splet problema sa kojima se svakodnevno suočava romska zajednica.

Veliki broj Roma još uvijek nema riješen pravni status u našoj zemlji iz čega proizilaze svi ostali problemi. Ti ljudi lišeni su mogućnosti da se školuju, rade, da se liječe. To automatski znači da su u zoni siromaštva. Bez pravnog statusa ostavljeni su sami sebi. Drugi veliki problem romske zajednice je loša obrazovna struktura i nezaposlenost bez čega nije realno očekivati potpunu inkluziju u društvo. Iako se u obrazovanju postiglo najviše ipak i dalje imamo situaciju da veliki broj djece ostaje van škole, dok djeca koja krenu prije vremena prekidaju obrazovanje. Tu je i problem starijih koji su nepismeni i bez bilo kakve kvalifikacije.

Diskriminacija u zapošljavanju posebni je problem koji opterećuje položaj romske zajednice. Ne smijemo zaboraviti ni loše stambene uslove u kojima živi zajednica. Najveći dio Roma živi na periferijama gradova u naseljima bez potrebne infrastrukture. Dakle, čitav splet povezanih problema nataložen godinama unazad prosto drži romsku populaciju na samoj margini društva. Ako se tome svemu doda i netransparentnost rada institucija, propusti, visok stepen predrasuda i distance pa čak i anticiganizam u samim institucijama, onda je situacija još teža. Takođe treba pomenuti netransparentno rukovođenje sredstvima koja se odvajaju za finansiranje programa namijenjenih romskoj zajednici.

More je problema u kojima pliva romska populacija, rekao bih uspješno, jer se još nije udavila, ali nikako da stigne do kopna.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

INTERVJU

BUDISLAV MINIĆ, ADVOKAT: Daleko od suštinskih promjena u pravosuđu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ne samo hvalisanje aktuelne vlasti već i hvalospjevi dobijeni od međunarodnih partnera koji su neskrivenim olakšanjem prokomentarisali prekid dugovremene blokade vrha pravosuđa, kazuje o dubini potonuća na koje smo bili svikli s vladama i nakon promjene vlasti

 

MONITOR: Ministarstvo evropskih poslova opet je saopštilo da očekuje završna mjerila za poglavlje 23, 24 u junu ove godine. Gdje je Crna Gora kada je u pitanju vladavina prava danas i koliko je realno da ispunimo zadatke koji se od nas traže u tom zahtjevnom poglavlju do ljeta da bi dobili završna mjerila?

MINIĆ: Crna Gora i danas, kao i u prethodnom periodu, simulacija demokratije i vladavine prava. Ona značajno zaostaje u zadovoljenju prije svega svojih potreba u oblasti uspostavljanja vladavine prava a onda i u ispunjenju zadataka na putu priključenja Evropskoj uniji. Taj značajan zaostatak dijelom je posljedica svjesne opstrukcije od strane dobitnika tranzicije koji su do 30. avgusta 2020. godine bili na vlasti i koncipirali pravni, obrazovni, kao i ukupni sistem u skladu sa svojim ličnim, grupnim i drugim partikularnim interesima, na štetu opštih, u sistemu rigidne partitokratije transformisane u mafiokratiju.

Ispunjenje zadataka u vezi sa dosadašnjim mjerilima za poglavlja 23 i 24 nije bilo pretjerano zahtjevno. Odnosilo se na ispunjenje nužnih pretpostavki za uspostavljanje osnova za izgradnju i otpočinjanje djelovanja pravosuđa u skladu sa evropskim standardima.  Međutim, ključni problem je predstavljalo odsustvo političke volje vladajućih struktura da se iskreno posvete tom cilju. Njegovo  ispunjenje je predstavljalo ozbiljnu prijetnju najvišim nosiocima vlasti i njima bliskim strukturama “ostvarenim” u vrijeme i na način koji zahtijevaju ozbiljna preispitivanja u pravičnim postupcima pred samostalnim i nezavisnim organima efikasnog pravosuđa, koncipiranog od kredibilnih i kompetentnih ljudi na svim nivoima.

Dosadašnje  (podsticajne) ocjene našeg napretka od strane međunarodnih partnera, pozitivnije su od iskustva nas praktičara u svakodnevnom suočavanju sa tim sistemom. Vjerujem da će  ubuduće najozbiljniji problem biti ljudski potencijal obrazovan u postojećem obrazovnom sistemu i sa radnim iskustvom i navikama dosadašnjeg pravosuđa.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR ŽARKO PUHOVSKI, PROFESOR POLITIČKE FILOZOFIJE IZ ZAGREBA: Postkomunizam se širio sa Zapada na Istok, a sada se proces obrće

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zapad se suočava s desničarskim primitivizmom koji je sa zgražanjem prije tridesetak godina gledao u Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Slovačkoj, na Baltiku…Recentne su metode, dakako, obogaćene iskustvom amerikanskoga populizma

 

MONITOR: U Hrvatskoj se  očekuju  i predsjednički izbori krajem godine. Da li će se Zoran Milanović ponovo kandidovati  SDP-a ?

PUHOVSKI: Milanović će se gotovo sigurno kandidirati za još jedan mandat. I pritom je formula, izgleda, dosta jednostavna – pobjedi li HDZ opet na parlamentarnim izborima, Milanović najvjerojatnije pobjeđuje na predsjedničkima. On je zaposjeo i značajan dio desnoga biračkog spektra, a ljevica ga dobrim dijelom gleda kao svojega. Zeleno-lijeva opcija može kandidirati nekoga od svojih, no bit će to, gotovo sigurno, alibi-kandidat/kinja.

MONITOR: Dugo traje i verbalno izražena netrpeljivost Predsjednika i Premijera Hrvatske.  Postoji li ili ne, manje-više stabilna podrška djelova javnog mnjenja jednom odnosno drugom visokom dužnosniku RH?

PUHOVSKI: Biračko je tijelo u Hrvatskoj već dugo stabilno, katkada se čini čak i petrificirano, svakih nekoliko godina dolazi tek do prelaska manjega dijela neodlučnih na neku novu političku adresu, koja se uskoro najčešće gasi. Milanoviću je sada uspjelo privući dio desnice upravo agresivnošću, pa i prostaklukom. No, pravi je problem u tomu što između dvojice funkcionara, predsjednika i premijera, nema bitnih razlika u političkim pozicijama. Radi se, kako bi to davno („Pozorište u kući“) rekao Đuza Stojiljković: “Al’ da mi se da da sam glavni ja!“

MONITOR: Kada je u Saboru nedavno Ivan Turudić izglasan za državnog tužioca sudija Visokog krivičnog suda, Milanović je tražio sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Turudić se zbog bliskosti HDZ-u i afera koje su ga pratile još kao sudiju u zagrebačkom Županijskom sudu, smatra-od strane opozicije i dijela javnosti, pogrešnim izborom. Plenković ga hvali jer je poništio presudu kardinalu Alojziju Stepincu…Da li i u Hrvatskoj postoje „partijske“ sudije i tužioci?

PUHOVSKI: I u Hrvatskoj postoje partijski suci i tužitelji, Turudić se od ostalih razlikuje „samo“ po javnoj brbljavosti i nedostatku opreza, što je oporba zdušno koristila. No, to nije dugoročna tema, jer opozicija i tako već godinama tvrdi da je Državno odvjetništvo pod HDZ-ovom kontrolom (iako hapse uglavnom njihove funkcionar(k)e zbog korupcije, što je i logično, jer imaju decenijama vlast u rukama). S druge strane, tužitelj nije bitna figura ni u jednome pravosudnom modelu, ipak sud odlučuje na kraju.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VANJA ĆALOVIĆ MARKOVIĆ, MANS: Sveopšte blaćenje koje pogoduje DPS-u

Objavljeno prije

na

Objavio:

Najdegutantnija je  hiperprodukcija afera, gdje svi svakog optužuju za korupciju, a nema nikakvih dokaza. Imamo sveopšte blaćenje koje najviše pogoduje DPS-u. U  javnosti se stvara utisak da su oni ako ne isti, onda makar da se služe istim ili sličnim metodama

 

 

MONITOR: Kako komentarišete posljednju sjednicu Odbora za bezbjednost, ono što joj je prethodilo i reakcije poslije?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: Meni se čini da ministar  Milović na neki način preuzima ingerencije nekih drugih institucija i da se ponajmanje ponaša kao ministar pravde. Iako nam je izuzetno potrebna upravo ta funkcija kada su u pitanju neke ključne reforme,  od vetinga,  preko Zakona o oduzimanju imovine, do Zakona o sprečavanju korupcije i niza drugih zakona koji građani godinama čekaju. Umjesto toga,  Milović se ponaša više kao ministar unutrašnjh poslova ili možda šef Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Rasprava održana na Odboru je do sada nezapamćeno i nezabilježeno kompromitovanje sa svake strane. Zaista sam iznenađena da smo došli u fazu gdje je potpuno zaboravljeno sve ono što je radio prethodni režim zahvaljujući takvim optužbama. I stanje u koje nas je doveo kada su u pitanju sektor bezbjednosti ali i druge oblasti. To je krajnje razočaravajuće i pokazuje da umjesto da pokušavamo da izgradimo institucije, te se institucije sve više kompromituju.

Nadam se da će Vlada naći način i mehanizme da, poučena iskustvima svega onoga što se dešavalo na sjednici Odbora, nikad više ne dozvoli tu vrstu komunikacije između njenih visokih predstavnika.

MONITOR: Premijer se za sada drži po strani.  Kako vidite komentar ministra pravde  da je on Spajićeva politička kičma ?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: Mislim da Milović najviše šteti  Spajiću i da on trenutno predstavlja veliki teret za izvršnu vlast. Sigurna sam da nikome ne bi bilo ugodno da neko  govori da je njegova kičma, jer to implicira da on kičme nema.  To je velika uvreda za premijera Spajića. Iznenađena sam da se bilo koji ministar usudio da na takav način govori o predsjedniku  vlade u kojoj vrši funkciju.

MONITOR: Kako vidite relaciju Demokrate – PES vezano za bezbjednosni sektor?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ : Očigledno je da tu postoje ozbiljne nesuglasice za koje mislim da su izuzetno loše i po Vladu i po društvo. Negdje je bilo za očekivati, s obzirom na sličnost u politikama PES-a i Demokrata, da između njih postoji skladnija  saradnja. Međutim, svjedočimo tome da se ti odnosi dodatno komplikuju pogotovo sa ovim prozivanjem od strane gospodina Milovića.

Za društvo bi  bilo važno kada bi se što prije dođe do nekog rešenja i kompromisa i kada je u pitanju slučaj Brđanin i sektor bezbjednosti. Taj  sektor je duboko kriminalizovan od strane prethodnog režima, i mislim da  ove nesuglasice tome samo pogoduju.

MONITOR: U raspravama koje smo imali prilike da slušamo pominju se slučajevi međunarodnih bjegunaca. Čekajući da se utvrdi jesu li optužbe osnovane, čini se jasnim da se  bjegunci koriste za domaću upotrebu?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ:  Umjesto da mijenjamo  sistem i ona diskreciona ovlašćenja koja je prethodna  vlast integrisala u sistem kako bi omogućila trgovinu sa kriminalnim strukturama, mi smo došli u situaciju da se ta rešenja itekako koriste. I veliko je pitanje da li se zloupotrebljavaju,  ili je to urađeno iz nekih konkretnih ličnih interesa.

Kada je u pitanju slučaj Čamgoz, evidentno je da je on optužen za najteža krivična djela i da je zahvaljujuči odluci ministra pravde i dalje u Crnoj Gori. Građani plaćaju ogroman novac da bi ga štitili, umjesto da bude isporučen Turskoj.

Da li je to pitanje neke loše procjene ili loše namjere, to treba da odgovori Specijalno tužilaštvo. Opet kažem, umjesto da se bavimo time šta se dešavalo u prethodnom periodu, da loše prakse i zakone ispravljamo, mi svjedočimo da se sada  multiplikuju afere koje se vezuju za aktuelnu vlast. Ono što je najdegutantnije je  hiperprodukcija afera, gdje svi svakog optužuju za korupciju, a nema  dokaza. Imamo jedno sveopšte blaćenje koje najviše pogoduje DPS-u.Tako se  u javnosti stvara utisak da su oni ako ne isti, onda makar da se služe istim ili sličnim metodama.

MONTOR: Kad smo već kod DPS, kako vidite izbore novog rukovostva te partije?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: Mislim da niko ne doživljava novo rukovodstvo kao nekoga ko zaista donosi odluke u DPS-u. Do refrome te partije apsolutno nije došlo. Tamo se i dalje nalaze svi oni mračni kadrovi iz prethodnog sistema koji suštinski povlače konce iza scene. Vjerovati da odluke u DPS- u donosi Danijel Živković a ne Milo Đukanović ne može ni najnaivnija osoba na planeti. Mislim da je ta šansa propuštena iz razloga što se vrlo teško može naći snage u toj partiji da se oslobodi tako moćnih i uticajnih kadrova koji su okruživali Đukanovića. Ovo je na neki način najveća neusluga tim  mladim ljudima koji su došli i koje niko ne shvata ozbiljno. Oni  služe kao neka vrsta maske illi pokrića za one koji bi danas trebalo da budu u zatvoru.

MONITOR: Koliko je Crna Gora danas, tri godine nakon pada DPS-a, promijenila  sistem i krenula u drugom smjeru?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ : Gotovo nimalo, upravo iz razloga što ne postoji sistemski pristup rešavanju ogromnih problema koje je DPS ostavio. Imamo neke napore od strane SDT i hapšenja pojedinih visokih funkcionera, međutim to je i dalje izuzetno malo, znajući sa kakvim obimom kriminalnih aktivnosti smo se suočavali. Moje očekivanje je bilo da će svaka izvršna vlast koja dođe posle DPS –a staviti sve resurse na raspolaganje Specijalnom tužilaštvu da bi se taj sistem što prije očistio. Evo vidimo da  ni tri godine poslije smjene vlasti SDT nema nove prostorne kapacitete, a kamoli da imaju pristup bazama podataka. Tri godine nakon smjene vlasti nemamo gotovo nijedan slučaj koji su nove vlasti objavile, da se odnosi na zloupotrebe prethodnog režima. Naprotiv, na nekom manjem nivou, ali vrlo zabrinjavajućem, imamo preuzimanje tih praksi, pogotovo kada je u pitanju partijsko zapošljavanje i nedostatak odgovornosti za izostanak rezultata. Očekivanja građana u velikoj mjeri su iznevjerena.

Moje očekivanje je bilo da će izvršna vlast, recimo, učiniti sve da utvrdi gdje se nalazi imovina koja je iznesena iz CG tokom  tri decenije vladavine DPS-a. Za to ne vidim da postoje bilo kakvi napori i da  je to bilo kome prioritet. Mislim da je prioritet da se ostane na vlasti,da se funkcije zgrabe i podijele  kako bi se što duže ostalo na vlasti, a ne da se uspostavi pravda. A ona je bitna, ne samo zbog radnji prethodnog režima, nego zbog toga što ako niko iz DPS-a ne bude odgovarao, neće odgovarati ni vlast posle . Mislim da je to i razlog zašto oni i ne pokušavaju da utvrde šta se ranije dešavalo nego iz tih praksi uče i očigledno, bar neke od njih, primjenjuju. Posebno me  strah je da će ako ostanu dugo na funkcijama, početi  da primjenjuju sve više tih praksi. Tako ćemo ući u  začarani krug gdje nema prevelike razlike između jednih i drugih struktura. Zato je strašno važno da insistiramo da postoji ogovornost DPS-a, da oni koji su uzeli ogroman novac zloupotrebama funkcija iz ove države taj novac vrate i završe u zatvoru, a ne da to postane normalizovano, pa da svako ko dođe na vlast može na taj način da se ponaša.

MONITOR: Tri godine kasnije, neobjašnjivom imovinom se gotovo ne bave institucije,već MANS. Objavili ste nedavno podatke vezano za slučaj Golubović, nakon čega je SDT formirao predmet.

MRKOVIĆ ĆALOVIČ: ASK je ona ista koja je bila u vrijeme prethodnog režima, čak je u pitanju i isti kadar koji je tu imenovan zahvaljujući očito i  preporukama Vesne Medenice. Skupština nije uradila ništa što je mogla da uradi i za šta je imala mehanizme da u prethodne tri godine promijeni takvo stanje. Sve dok na čelu bude kadar DPS-a sigurno nećemo imati ozbiljnijih rezultata. Ali je pitanje, zbog svega što sam ranije navela, da li će kadrovi nove vlasti postupati drugačije. Posebno brine to što nakon tri godine, od  našeg objavljivanja  slučaja gdje je u pitanju neko ko je u javnosti vrlo poznat, nismo imali maltene nikakvu reakciju od strane državnih organa. Ranije, dok su bili opozciija,  kada bi objavili takve informacije, oni bi danima komentarisali i pozivali institucije da djeluju. Sada je ta reakcija potpuno izostala. Dodatno, ukazujem da dva sina gospodina Golubovića i dalje rade u institucijama sistema. Na njih se vodi značajan dio te imovine. Jedan radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, drugi u Ministarstvu odbrane.  Makar u tom smislu bi institucije trebalo da krenu da djeluju i da vide odakle ta imovina i da li oni treba i dalje da ostanu na tim radnim mjestima, u tako osjetljivim institucijama sistema.

MONTOR: Koliko je onda realna najava da bismo do ljeta mogli ispuniti prelazna mjerla za poglavlje 23, 24?

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ: U posljednje vrijeme se pokazalo da je proces evropskih integracija mnogo više politički nego što je zasnovan na stvarnim postignućima. Postoji veliki interes u EU da se što prije ubrza proces proširenja zbog rata u Ukrajini. U tom smislu je možda i realno da nam Brisel progleda kroz prste i neke formalne korake prihvati kao suštinske. Ako bi smo govorili o suštinskim reformama apolutno nije realno. Nijesmo napravili ništa ozbiljnije u prethodne tri godine, a kamoli da to završimo za par mjeseci.

MONITOR: Kako vidite 100 dana Spajićeve vlade?

MARKOVIĆ ĆALOVIĆ:  Kada je  u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, oblast koju MANS prati, tu nemamo puno napretka ako ne računamo trule kompromise oko imenovanja u pravosuđu. Za koje vjerujem da će nam se debelo osvetiti jer nismo,  po mom mišljenju,  došli do osoba, koje će imati dovoljno hrabrosti da se suprotstave organizovanom kriminalu i korupciji na najvišim nivoima.

Nemamo nijedan novi predlog zakona, iako smo imali mnoge predloge koji su dolazili iz ovih struktura dok su bili opozicija. Osim Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji je kao predlog usvojen krajem prošle godine. Taj zakon bi tek trebala da razmatra Skupština. Ukoliko on bude usvojen u onoj formi u kojoj ga je Vlada preložila, to će biti ogroman napredak i daće dodatne alate i civilnom društvu i medijima da vrše jaču kontrolu vlasti i otkrivaju slučajeve korupcije i raznih zloupotreba. To je pozitivan signal  izvršne vlasti, da je spremna da predloži zakon koji će nju izložiti mnogo većoj javnoj kontroli.

Vidjećemo da li će on u toj formi biti usvojen u parlamentu ili će ga prekrajati amandmanima.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo