Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Ćeraćemo se do Strazbura

Objavljeno prije

na

Svakoga dana u prosjeku jedna tužba iz Crne Gore pristigne u Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Tako je bar u posljedenjih godinu dana od kada je Crna Gora u toj najznačajnijoj evropskoj instituciji pravde dobila svog predstavnika sudiju dr Nebojšu Vučinića. Za to vrijeme samo je jedna presuda izrečena protiv države Crne Gore. Porodici Bijelić iz Podgorice tako je omogućeno da nakon prolaska svih crnogorskih sudskih instanci uđe u svoj stan. Pet tužbi iz Crne Gore trenutno je u proceduri a njihov bi ishod mogao biti poznat do kraja godine. Još više od trista tužbi čeka na red pred jednim od pet sudskih vijeća, u kojima sudi 47 sudija iz svih 47 zemalja, članica Savjeta Evrope. PROCEDURA: Evropski sud je sada, više nego ikad u svom pedesetogodišnjem postojanju, zatrpan tužbama građana koji se žale na svoju države. Više od sto hiljada tužbi nalazi se u njegovoj sudskoj arhivi. Rusija, Rumunija, Poljska, Ukrajina i Turska države su na koje otpada devedeset odsto tužbi. Samo iz Rusije ima ih oko trideset hiljada. Procentualno, prema broju stanovnika, najmanje ih je iz Velike Britanije, što ukazuje na visok stepen demokratije ali i na nivo sudstva u toj zemlji.
Procedura Evropskog suda jeste spora. Četiri mjeseca potrebno je samo za odgovore na pitanja agentu neke tužene države. To je glavni razlog što je za jedan predmet od prispijeća do rješenja potrebno nešto više od godinu i po. Taj period u budućnosti bi mogao biti i znatno duži, objašnjava Nebojša Vučinić. „Sud je postao žrtva sopstvenog uspjeha jer je sada zatrpan tužbama”, kaže on.
Iduće godine u Švajcarskoj će biti održana konferencija o budućnosti suda i mogućnostima njegovog izlaska iz evidentne pretrpanosti predmetima. „Razmatra se više rješenja, ali je sigurno da se ova institucija mora očuvati. To je specifičan sudski mehanizam da se pojedincu, često bespomoćnom, omogući tužba protiv države, koja ima u rukama sav represivni aparat. To i jeste filozofija suda – dati šansu čovjeku da bude ravnopravan u procesu protiv države”, kaže Vučinić.
USLOVI: Prva misao nezadovoljnog građanina, nakon posljednje sudske instance u državi, „ćeraćemo se do Strazbura”, ipak je, najčešće, samo iluzija. Tek svaka deseta tužba koja dospije do Evropskog suda biva u njemu i razmatrana. Ostale bivaju odbačene već na ulazu u Sud, kaže Vučinić. „Od preko sto hiljada predmeta koji su trenutno pred sudom oko devedeset odsto su – nedopustivi, što znači da se ne mogu razmatrati iz nekog od više proceduralnih razloga. Ti uslovi dopustivosti veoma su konkretni i odnose se prevashodno na ljudska prava. Nijesu, na žalost, sva ljudska prava zaštićena Konvencijom”, kaže Vučinić.
Procedura strazburškog suda je takva da je neophodan određeni vremenski period, ali i opsežan ljudski potencijal da bi se obradili svi slučajevi. Oko pet stotina pravnika, savjetnika, pomaže sudijama u obradi predmeta. Kako bi se povećala efikasnost i efektivnost Suda, sada se uvodi novi protokol kojim se dopunjava procedura razmatranja prihvatljivosti i osnovanosti predstavki, pa će prethodno pitanje o tome da li određeni predmet ispunjava uslove prihvatljivosti, što su razmatrala vijeća od tri sudije, sada rješavati samo jedan. Predmete koji uđu u proceduru o meritumu, koje su razmatrala vijeća od sedam sudija, od sada će voditi tročlana vijeća. „Novi protokol trebalo bi da znatno ubrza protok predstavki i efikasnost suda”, kaže doc. dr Ivana Jelić, profesor međunarodnog prava i ljudskih prava.
STANDARDI: Osim preduslova da su prethodno iscrpljena sva pravna sredstva u okviru države, podnosilac tužbe mora pokazati da je žrtva kršenja nekog prava garantovanog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Uslov je i to da isti slučaj ne razmatra neki drugi međunarodni sud ili kvazisudsko tijelo, na primjer Komitet UN za ljudska prava. Takođe, neophodno je ispuniti i vremenski uslov, da nije proteklo više od šest mjeseci od donesene pravnosnažne presude u sopstvenoj državi, pojašnjava doc. dr Ivana Jelić. ,,Ljudi su o tim procesnim pretpostavkama često neobaviješteni. Evropski sud za ljudska prava, kao međunarodni pravosudni organ, osnovan je Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i iz nje crpi svoju nadležnost. No, iako se bavi zaštitom građanskih i političkih ljudskih prava, moguće je pred njim utužiti i povrede drugih ljudskih prava, ukoliko se dovedu u vezu s diskriminacijom, odnosno povredom člana 14 Konvencije”, kaže Jelić.
Prihvatanje standarda Evropskog suda jedan je od osnovnih principa razvoja nacionalnih pravosudnih institucija, objašnjava ona. „Naša ustavna žalba, kao pravni institut, tek treba da zaživi. To je još jedan metod koji može pomoći da se ubuduće rastereti sud u Strazburu”, kaže Jelić.
Sud je svojevrstan pravosudni evropski reper, koji ima za cilj i uticaj na nacionalne sudove. „Ukoliko se ustavni sudovi i ustavna žalba afirmišu kao efektivno sredstvo, ni jedna žalba ne bi morala u Strazbur. Jedan od osnovnih ciljeva u radu suda jeste upravo to da se unutrašnji pravni sistemi država osposobe da rade po principima Konvencije o ljudskim pravima”, kaže Vučinić.
„Više se ne radi o tome da sopstvenu državu tuže hrabri, to će činiti sigurni i samosvjesni ljudi”, pojašnjava i doc. dr Ivana Jelić. ,,Tražiti zadovoljenje pravde, zaštititi svoje pravo, dakle, ne dati na svoje dostojanstvo, osnovni su zadaci svakog pojedinca. Konačno, samo slobodan čovjek i čovjek siguran u dostižnost pravde, može biti koristan član društva”, kaže ona.

Sead SADIKOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

POVEĆANJE PLATA I PROSVJETA: Nijesu na spisku prioriteta

Objavljeno prije

na

Objavio:

I pored obećanja nove vlade da će, nakon zdravstva, njima prvima biti povećana plata, prosvjetni radnici su strpani, kako kažu, u isti koš sa ostalima. O najavljenom povećanju koje će obuhvatiti sve zaposlene u Crnoj Gori malo znaju jer dijaloga sa Ministarstvom nema

 

Prosvjetni radnici koji su, pored zdravstvenih, već godinu i po u prvoj liniji borbe protiv korona virusa – ponovo se osjećaju izigranima. Prema podacima Monstata prosječna plata u zdravstvu je za 100 eura veća od one u prosvjeti, a za razliku od prosvjetara, zdravstveni radnici su dobili obećanje o povećanju plate za 12 odsto, pored onog od 17 odsto koje će od početka sljedeće godine, kako je najavljeno, sljedovati sve zaposlene u Crnoj Gori.

Povećanje koje je najavljeno za sve u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta pripisali su kao svoj uspjeh, pa su najavili da će zarade prosvjetnih radnika od 1. januara 2022. godine biti veće za 17 odsto. Iz resora Vesne Bratić poručuju da su od početka mandata pokazali i dokazali da su im na prvom mjestu djeca i prosvjetni radnici, što je misija i vizija koja mora biti primarna, posebno u resoru prosvjete.

„Jako smo nezadovoljni činjenicom da smo i pored obećanja ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, datom na našem prvom zajedničkom sastanku u januaru mjesecu ove godine, da će prosvjetni radnici poslije zdravstvenih biti prva adresa sa kojom će razgovarati u vezi sa povećanjem njihovih zarada, ostali, da tako kažem, u košu sa ostalim zaposlenima u Crnoj Gori. Bez ulaganja u obrazovni sistem i plata prosvjetnim radnicima nema napretka društva u cjelini. Sve ozbiljne zemlje, sa uspješnim ekonomijama, najviše izdavajaju upravo za prosvjetu“, kaže za Monitor Nikolaj Knežević, potpredsjednik Sidikata prosvjete Crne Gore (SPCG).

Posebnu brigu o obrazovanju najavio je i premijer Zdravko Krivokapić u svom ekspozeu. I pored najava, posljednje povećanje postignuto je u socijalnom dijalogu i pregovorima sa prethodnom Vladom. Tada su se plate u prosvjeti uvećale za devet odsto 2020. i početkom januara 2021. dodatnih tri odsto. Trenutno se kreću malo iznad državnog prosjeka, po posljednjim podacima Monstata za avgust ove godine prosječna zarada u prosvjeti iznosi 553 eura.

„Nesumnjivo su zapošljeni u zdravstvu i prosvjeti ponijeli najveći teret odgovornosti od početka pandemije COVID-19 virusa. Iako su ti sektori pokazali da su u ovim kriznim situacijama u stanju da idu i preko sopstveih
granica, to se i dalje ne cijeni adekvatno, a posebno kad je riječ o zapošljenim u prosvjeti“, kaže za Monitor Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO). Ona smatra da je neobjašnjivo što najavljeni talas povećanja zarada nije kao posebnu kategoriju prepoznao i zapošljene u prosvjeti i što pitanje njihovih zarada nije zasebno razmatrano od strane resornih ministarstava.

„S obzirom da nacrt Zakon o budžetu još nije ni podnešen Skupštini, prostor za ispravljanje ove greške postoji. Vjerujemo da bi to imalo stimulativan uticaj na prosvjetne radnike, koji  tokom pandemije, za razliku od zdravstvenih radnika, nisu imali dodatke na zaradu na račun povećanog
obima rada. CGO podsjeća da su nove okolnosti rada nastavnika pedagoški vrlo zahtjevne i da je količina nastavnog materijala ostala ista, dok je količina odgovornosti i obaveza nastavnika samo rasla“, kaže Kaluđerović.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POKRENUT POSTUPAK ZA VRAĆANJE CITADELE U BUDVI: Sporna privatizacija kulturnog dobra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dajući nekoliko stanova u Tivtu, biznismen Branko Ćupić postao je vlasnik objekata od 684 m2 i parcela površine blizu tri hiljade kvadrata, vrijednog kulturno-istorijskog nasljeđa u Budvi

 

Skandalozna razmjena nepokretnosti između Ministarstva odbrane SRJ i privatne firme Imobilia sa Svetog Stefana, čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Branko Ćupić, obavljena u decembru 1992. godine, ne prestaje da intrigira građane Budve, koji se ne mire sa tim da je jedan od značajnijih  spomenika kuture drevne Budve, na volšeban način trajno prešao u privatne ruke.

Sekretarijat za zaštitu imovine opštine Budva započeo je prije dvije godine postupak za poništenje Ugovora o razmjeni nepokretnosti u cilju zaštite prava i interesa Opštine Budva i države Crne Gore, obraćajući se instituciji Zaštitnika imovinsko pravnih interesa CG. Na dopise Sekretarijata, koje potpisuje Đorđe Zenović, odgovora nije bilo sve do nedavno, kada je iz Podgorice stigao dopis Zaštitnika, Bojane Ćorović, kojim se traži dostava kompletne dokumentacije o Citadeli i sudskom sporu vođenom od 1993. do 1998. u Osnovnom sudu u Kotoru.

Tvrđava Citadela uzdiže se nad Starim gradom, zahvata površinu od ukupno 2.650 kvadrata, odnosno 8 odsto površine stare Budve. Tu je izgrađeno više objekata ukupne površine 650 m2, dok je ostao slobodan prostor koji čine prolazi, terase, kule, stražare… Nakon zemljotresa slobodan prostor na Citadeli adaptiran je za pozorišne scene tada uspješnog budvanskog festivala Grad teatar.

Kupoprodaja Citadele između Ministarstva odbrane SRJ – VP Podgorica, kao vlasnika tvrđave i Branka Ćupića uznemirila je tada građane Budve. Iza ustupanja značajnog kuturnog dobra prebogatom biznismenu stajali su tada pojedini funkcioneri DPS-a, među kojima i Svetozar Marović. Ugovorom o razmjeni  Ministarstvo odbrane prenijelo je na preduzeće Imobilia tri nepokretnosti, objekat austrougarske kasarne korisne površine 615 m2, staru kulu od 56 kvadrata i suterenski prostor ispod velikog platoa od 12,50 kvadrata. To je ukupno 684,39 m2.

Zauzvrat, Imobilia je preuzela obavezu da Ministrastvu odbrane preda isto toliko, 680 m2 stambene površine na lokaciji Delfin u Tivtu, u stanovima koji tek treba da se sagrade. Građani su ogorčeni ovakvom razmjenom po kojoj je  kvadrat na budvanskoj Citadeli vrijedio isto koliko i kvadrat u nekoj stambenoj zgradi u Tivtu.

Pored toga, Ministarstvo odbrane ustupa Ćupiću na korišćenje cjelokupan neizgrađen prostor Citadele, za koji navode da predstavlja gradsko građevinsko zemljište, površine nešto manje od 3.000 kvadrata. U međuvremenu, kupac je korišćenje pretvorio u vlasništvo, te je u katastru nepokretnosti pod firmom Citadela d.o.o, uknjižen kao vlasnik cijelog prostora.

Dakle, za nekoliko stanova u Tivtu, biznismen Ćupić postao je vlasnik objekata od 684 m2 i parcela površine blizu tri hiljade kvadrata, vrijednog kulturno-istorijskog nasljeđa u Budvi.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 15. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke tri mjeseca zatvora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Božidar Filipović osuđen na tri mjeseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti Milke Tadić-Mijović. Ovakve, preblage presude, ohrabruju nasilje nad novinarima.

 

Božidar Boško Filipović (56) osuđen je u srijedu na tri mjeseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti direktorice Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milke Tadić-Mijović.

Tu odluku donijela je sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Momirka Tešić, koja je Filipoviću produžila pritvor. U njenoj sudnici saslušani su svjedoci, a sutkinja je nakon više opomena, udaljila Filipovića iz sudnice. Tokom iznošenja završnih riječi, državna tužiteljka Anđa Radovanović tražila je da se produži pritvor Filipoviću.

Punomoćnik oštećene Tadić-Mijović, advokat Aleksandar Đurišić u završnim riječima ocijenio je da je dokaznim postupkom nesumnjivo utvrđeno činjenično stanje, odnosno dokazano da su ostvareni elementi bića krivičnog djela koje se optužnim predlogom Filipoviću stavlja na teret. On je istakao da dugogodišnja novinarka ne podnosi imovinsko-pravni zahtjev i da se pridružuje krivičnom gonjenju okrivljenog Filipovića.

Đurišić je istakao da, kada se radi o otežavajućim okolnostima, podržavaju završne riječi tužiteljke: ,,I smatramo da su dvije osnovne – njegovo (Filipovićevo) nepriznavanje djela i neiskreno odnos sa jedne strane, a sa druge povrat u konkretnoj pravnoj stvari, čak i specijalni, što se vidi iz izvoda kaznene evidencije”.

Branilac okrivljenog, advokatica Slavica Ilić, u završnim riječima tražila je ukidanje pritvora Filipoviću. Isto je tražio i okrivljeni.

Podsjetimo – sredinom avgusta Filipović je psovao i prijetio novinarki, na parkingu u Petrovcu kod supermarketa Voli. Novinari Vijesti lažu, pišu bez dokaza protiv škaljaraca i Mila Đukanovića, ispričala je detalje napada na nju Tadić – Mijović. Prijetnje su se ređale od toga da će izbušiti gume do toga da pojedine treba ubiti. Policija je ovoga puta brzo reagovala, pa je Filipovića uhapsila za manje od pola sata.

Filipović, bivši bokser koji je u policijskoj evidenciji označen kao bezbjednosno interesantno lice, ni u jednoj fazi postupka nije priznao krivicu, već je tvrdio da je pokušavao da novinarku zaštiti od verbalnog napada izvjesne osobe u trenutku dok se parkirala.

Njega je sud u Beogradu u julu 2018. osudio  na 11 mjeseci kućnog pritvora zbog prijetnji smrću predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i bivšem ministru MUP-a Nebojši Stefanoviću. On je skinuo ,,nanogicu” i utočište našao u Crnoj Gori, gdje je ubrzo uhapšen nakon što je u jednom petrovačkom kafiću vitlao pištoljem i prijetio osoblju i gostima. Beogradski mediji su pisali da srpsko tužilaštvo i sud razmatraju da Crnoj Gori pošalju zahtjev za uvažavanje presude srpskih sudova, na osnovu koje će Filipović biti poslat u zatvor.

,,Kod specijalnog povrata vrlo je neuobičajeno da se dobije ista kazna kao i ranije, obično se dobija oštrija kazna u ovom slučaju najmanje dvostruko veća”, kaže za Monitor advokat Aleksandar Đurišić. ,,Ići će  žalba koju će na prvostepenu presudu, ne sumnjam u to, uložiti tužilaštvo. Vidjećemo  kakav će biti epilog pravosnažne presude”.

Ovakve,  preblage presude,  ohrabruju nasilje nad novinarima.

P.NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo