Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1018

Objavljeno prije

na

ZLOČIN U BUKOVICI

Optužnica protiv sedmorice

 

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv sedam bivših pripadnika Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Centra bezbjednosti u Pljevljima, zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti. Optužnica sa predlogom za određivanje pritvora podignuta je protiv Radmila Đukovića, Radiše Đukovića, Slobodana Cvetkovića, Đorđija Gogoća, Milorada Brkovića, Slaviše Svrkote i Radomana Šurabića, navela je vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić.

Okrivljene osobe terete se da su u vrijeme međunarodnog oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, 1992. i 1993.godine zlostavljali civilno stanovništvo muslimansko-bošnjačke nacionalnosti na području Mjesne zajednice Bukovica.

 

BEOGRAD

Počelo suđenje Joci Amsterdamu

 

U srijedu je u Beogradu počelo suđenje Sretenu Jociću zvanom Joca Amsterdam, za ubistvo suvlasnika zagrebačkog nedjeljnika Nacional Iva Pukanića. On je na suđenju izjavio da hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Tomislavu Karamarku nije u interesu da uhapsi pravog ubicu, a da je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, informisao predsjednika Srbije Borisa Tadića o navodnom ugrožavanju njegove bezbjednosti, što je poslije rezultiralo Jocićevim hapšenjem.

– Srbiji je ponuđena informacija da mogu da ugrozim predsjednika Srbije u interesu albanske-crnogorske-hrvatske mafije, što nema veze sa istinom, branio se Jocić.

Istog dana reagovali su i Karamarko i Mesić demantujući Jocićeve tvrdnje. Karamarko je HTV-u izjavio da Jocić nije uhapšen na osnovu policijsko-političkog dogovora Hrvatske i Srbije.

 

DIREKTOR RTCG NIJE PODNIO IMOVINSKI KARTON

Tajna vrijedna četiri hiljade eura

 

Generalni direktor RTCG Branko Vojičić nije podnio imovinski karton Komisiji za sprečavanje konflikta za prošlu godinu iako je to bio dužan da uradi, saopštio je Slobodan Leković, predsjednik Komisije.

Leković je objasnio da je Vojičić kao generalni direktor RTCG – javni funkcioner i da je zbog toga bio dužan da podnese imovinski karton.

 

Vojičić je u decembru 2008. godine izabran za generalnog direktora RTCG, a kako su Vijesti objavile, u toj medijskoj kući zarađuje, sa naknadom za minuli rad – oko četiri hiljade eura mjesečno. U slučaju otkaza Vojičiću bi pripalo 80 hiljada eura otpremnine.

Vojičićeva zarada, pišu Vijesti, prema ugovoru o radu koji je potpisao sa RTCG, proglašena je – poslovnom tajnom.

Leković je najavio da će protiv javnih funkcionera koji nijesu podnijeli imovinski karton u predviđenom roku Komisija pokrenuti prekršajne postupke.

 

DRŽAVNI REVIZORI PROVJERIĆE POSLOVANJE ZIKS-a SPUŽ

Kako su trošeni milioni eura

 

Državni revizori provjeriće kako se u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija trošilo nekoliko miliona eura u prošloj godini. Njima je takav zahtjev uputila i Inicijativa mladih za ljudska prava, koja navodno ima indicija da je zatvorska uprava bila široke ruke u trošenju državnih para.

Iz Inicijative se skrenuli pažnju DRI na kupovinu službenog automobila audi vrijednog 50.000 eura, koji koristi direktor Milan Radović.

Za prva tri mjeseca 2010. godine uprava ZIKS-a potrošila je 22.926 eura za gorivo. Da li se ekonomično raspolagalo ovim sredstvima? Za prva dva mjeseca 2010. godine račun za mobilnu telefoniju službenika ZIKS- iznosi 2.689. eura. Da li su ova sredstva racionalno potrošena, stoji između ostalog u dopisu Inicijative predsjedniku Senata DRI Miroslavu Ivaniševiću.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo