Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 964

Objavljeno prije

na

EVROPSKI ZVANIČNICI O INSTITUCIJAMA CRNOGORSKE DRŽAVE
Sudstvo nije nezavisno od vlasti

Sudstvo u Crnoj Gori je sve, samo nije nezavisno od vlasti. Njegova nezavisnost i jednakost svih pred sudom može biti najbitnija mjera kojom bi se izgradilo i prevazišlo nepovjerenje koje preveliki broj građana danas izražava prema vlasti, izjavio je podgoričkim Vijestima šef Posmatračke misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Andreas Gros. Gros smatra da je primjena preporuka evropskih zvaničnika ,,koje dugo godina stoje pred vlašću” ključni korak da se u Crnoj Gori poveća povjerenje građana u institucije sistema i ojača demokratija. Po njegovom mišljenju vlast mora još više da radi kako bi zaštitila autonomiju pojedinačnih građana kada se radi o pritisku šefova u državnim i institucijama koje su bliske vlasti, kao što su škole, bolnice, televizijske stanice. „Posljednji element koji povećava nepovjerenje prevelikog broja građana mogao bi biti način na koji javni televizijski kanali favorizuju vladajuću stranku i njene ministre i funkcionere u vijestima i drugim programima: predugo i previše”, ocijenio je Gros. Gros je kazao da stara imovina Komunističke partije treba da bude raspodijeljena svim strankama i da ne može više da bude vlasništvo vladajuće partije.

 

ROMSKA POPULACIJA U CRNOJ GORI
Siromašni i nepismeni

Prosječan Rom je šest puta siromašniji od najsiromašnijeg građanina Crne Gore, ogromna je stopa nepismenosti među odraslima, higijenski uslovi u kojima žive su loši, a životni vijek Roma je skraćen.  Te činjenice iznio je, povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, koordinator koalicije romskih organizacija Romski krug Veselj Beganaj. Aleksandar Avanesov, stalni koordinator sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, saopštio je da pored visokog stepena siromaštva koja pogađa 36 odsto romske populacije, stope nezaposlenosti veće od 50 odsto i stope nepismenosti od 70 odsto, znatan dio Roma suočava se i sa rizikom od apatridije, odnosno da postanu osobe bez domovine ili državljanstva. Crna Gora se proteklih godina nalazi na posljednjem mjestu po rezultatima ostvarivanja ciljeva iz Dekade Roma, dokumenta koju je potpisalo devet država. Ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Fuad Nimani i pored svega toga tvrdi da je Crna Gora primjer u regionu kako treba prići rješavanju manjinskih ljudskih prava.

 

PRVA BANKA PRODALA DIO OSTRVA SVETI NIKOLA
Cane ostao bez Havaja

Prva banka Crne Gore prodala je dio budvanskog ostrva Sveti Nikola koji je bio u vlasništvu kontroverznog srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta, objavila je Televizija Vijesti. Ranije je Prva banka oglasila prodaju oko 37.000 kvadrata zemlje na tom ostrvu po početnoj cijeni od 28 miliona eura. Riječ je o dijelu ostrva koji je Nenad Đorđević, nekadašnji čelnik JUL-a, prodao, prema tvrdnjama medija u Srbiji, biznismenu Stanku Subotiću. Međutim, na prvoj licitaciji koju je organizovala Prva banka nije bilo zainteresovanih kupaca za dio popularnih Havaja. Subotićeva imovina na ostrvu, koju je prije dvije godine kupio od beogradskog biznismena Đorđevića, stavljena je na „doboš” jer Cane nije vratio kredit Prvoj banci u kojoj je glavni akcionar Aco Đukanović, brat crnogorskog premijera.  Po propisima koji važe za ovu vrstu posla, cijena na drugoj licitaciji mora biti 30 odsto niža. TV Vijesti su javile da je dio ostrva prodat za 18 miliona eura, ali nije objavljeno ko je kupac.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo