Povežite se sa nama

NOVI BROJ

hronika

Objavljeno prije

na

NA VIJEST DA ĆE ALBANIJA GRADITI NUKLEARKU
Crna Gora protiv

Crna Gora da neće biti saglasna sa eventualnom gradnjom nuklearne centrale kod Skadra u Albaniji, kazao je pomoćnik ministra zaštite životne sredine Crne Gore Siniša Stanković. Stanković s tim u vezi podsjeća na ,,međunarodna dokumenta koja obavezuju zemlje koje namjeravaju da grade postrojenja, a koja bi mogla na bilo koji način da ugroze životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, da obezbijede saglasnost svih potencijalno ugroženih država”. “Crna Gora se izjasnila da ne želi da gradi nuklearke na svojoj teritoriji, a logično, ni u svojem susjedstvu”, izjavio je Stanković listu Dan. Hrvatski zvaničnici su najavili, kako je Monitor pisao u prošlom broju, da će sa Albanijom potpisati dokument o namjeri da grade zajedničku nuklearnu elektranu u blizini granice sa Crnom Gorom. Crna Gora nije zvanično obaviještena ni od Albanije ni Hrvatske da se ,,ušlo u realizaciju tog projekta i da se mora sačekati da bi imala stav o tome”, kaže Stanković. “Albanija nema interes da uđe u taj posao, a da ne informiše Crnu Goru, jer od toga može imati samo štetu, a ne korist”, rekao je Stanković.

USPJEŠNE CRNOGORSKE FIRME
“Voli” najbolji

Podgorička kompanija Voli trejd dobitnik je godišnje nagrade Privredne komore Crne Gore za uspješno poslovanje, odlučio je Odbor za dodjelu nagrada Komore. Predsjednik Odbora Vesko Božović u obrazloženju je naveo da je kompanija Voli trejd, koja „objedinjuje nacionalni lanac marketa i ima najjaču distributivnu mrežu u Crnoj Gori”, prošle godine ostvarila preko 50 odsto veći bruto prihod u odnosu na 2007. godinu. U 2008. bruto prihod ovog preduzeća iznosio je preko 74,33 miliona eura, i veći je za čak 53,53 odsto u odnosu na 2007. godinu. Prema riječima Božovića, ključ uspjeha kompanije je spoj jake maloprodaje i jake distribucije, a jedan od značajnih činilaca počiva i u kadrovima. Voli trenutno zapošljava 620 radnika. Izuzetna pažnja posvećuje se edukaciji i profesionalnom razvoju zaposlenih. Voli u ovoj godini otvara i market u Sutomoru, kao i hipermarket u Baru i otvoriće novih 200 radnih mjesta. U planovima je i otvaranje hipermarketa u Bijelom Polju. Voli kroz donacije i sponzorstva pomaže brojne djelatnosti i akcije u obrazovanju kulturi, sportu, zatim građanska udruženja, socijalno ugrožene kategorije i druge akcije.

 

NACIONALNI PARK SKADARSKO JEZERO
Poziv zaljubljenicima u prirodu

Uprava Nacionalnog parka Skadarsko jezero pozvala je sve zainteresovane zaljubljenike u jezero i prirodu, studente, učenike, te predstavnike institucija i članove NVO sektora da pruže podršku u očuvanju resursa Skadarskog jezera, kroz direktno uključivanje u rad Parka na volonterskoj osnovi.Građanima se nudi više volonterskih programa, jer se u periodu između 15. marta i 1. juna odvijaju glavni ekološki procesi na Skadarskom jezeru – mrijest ribe i gniježđenja ptica, kada ujedno i Nacionalni park pojačano kontroliše prostor jezera. Programi obuhvataju rad na očuvanju gnjezdarica, odnosno pomoć Službi za edukaciju i promociju u očuvanju populacija gnijezdećih ptica, rad sa školama koji podrazumijeva pomoć Službi za edukaciju i promociju u sprovođenju edukativnog programa u školama i podizanje svijesti u javnosti, odnosno distribuciju promotivnog materijala i informacija na javnim mjestima.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo