Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 966

Objavljeno prije

na

ALPINIZAM
Promovisan film Manaslu 2008

Ove nedjelje je u Podgorici, u novim prostorijama Planinarsko – smučarskog kluba Komovi, promovisan film Manaslu 2008. Radi se o četrdesetominutnom dokumentarnom filmu koji govori o prvoj ekspediciji iz Jugoistične Evrope na himalajski vrh Manaslu, visok 8163 metara. Bez uljepšavanja i ,,holivudskih trikova”, iskreno i istinito je prikazan uspješan pohod 10 hrabrih alpinista na tu prekrasnu, ali negostoljubivu planinu. Film je urađen u produkciji Extreme summit teama iz Beograda. Prisutne je u ime PSK Komovi pozdravio Milan Radović, koji je zajedno sa Draganom Bulatovićem bio učesnik ekspedicije Manaslu 2008. Popeti neki od himalajskih vrhova iznad osam hiljada metara san je svih alpinista širom svijeta. Dvojici alpinista iz Komova taj san se ostvario 4. oktobra prošle godine. Toga dana je, prvi put u istoriji, Crna Gora upisana u red velikih alpinističkih nacija. Prošle sezone Manaslu je popelo svega 30-ak ljudi, od toga 10 iz međunarodne ekspedicije koju je vodio Dragan Jaćimović, a u čijem sastavu su bili Radović i Bulatović.
FILM
Dvije nagrade Desantu na Prčevo

desantprcevoFilm Desant na Prčevo, reditelja Draška Đurovića, osvojio je nagradu za najbolji akcioni film u konkurenciji međunarodnih ostvarenja na Internacionalnom nezavisnom filmskom festivalu u Njujorku. Scenario za Desant na Prčevo napisao je Mihailo Radojičić, a u filmu glume Mladen Nelević, Momo Pićurić, Stevan Radusinović, Ana Vujošević, Ivona Čović, Vojo Krivokapić. Đuroviću će nagrada biti uručena na svečanosti u Los Anđelesu, u julu ove godine. Na čelu ovogodišnjeg njujorškog festivala, 16. po redu, bio je reditelj Abel Ferara. Na festivalu, čiji je slogan Glas za nezavisni film, proteklih godina učestvovali su Endi Garsija, Kameron Dijaz, Kristofer Voken, Džordž Kluni i druge filmske zvijezde.

ERA KOMPETITIVNOSTI I DOMAĆA PRAVILA
Projekti za ladice

Nedavno su potpredsjednik Vlade i ministar finansija i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti potpisali Memorandum o izradi dokumenta Crna Gora u XXI stoljeću u eri kompetitivnosti. Dokument koji će CANU izraditi za potrebe Vlade koštaće 920 hiljada eura. Tim povodom reagovao je Forum univerzitetskih profesora i istraživača – FUPI. Navodeći da je suštinski gledano to pozitivna inicijativa iz više razloga, FUPI smatra da su u proceduri dodjele tog posla napravljeni ,,ozbiljni propusti, neuobičajeni za društveni, stručni i naučni nivo ugovarača”. ,,U ‘eri kompetitivnosti’ na koji se poziva dokument, ista je zaobiđena. Naime, dobra je praksa, a čak i zakonska obaveza da se i naučni projekti, studije, strategije i slično moraju dodijeliti zainteresovanim institucijama i pojedincima kroz proceduru javnog konkursa i ocjene predloga na osnovu definisanih kriterijuma. To je veoma poznato Vladi i Akademiji jer su učestovali u mnogo projekata sličnog karaktera i dobro znaju evropska pravila igre”, navodi FUPI u reagovanju. Ističući da Ministarstvo prosvjete i nauke i Univerzitet već duže sva sredstva dodeljuju putem transparentnih javnih konkursa, FUPI smatra da ovaj Ugovor nije transparentan i poziva Vladu da ga verifikuje nakon regularne zakonske procedure. ,,Niko ne sprečava CANU da se sa svojim intelektualnim i infrastrukturnim resursima prijavi na javni poziv i da samostalno ili u konzorcijumu sa referentnim domaćim institucijama i pojedincima dobije pisanje date strategije. Takođe, poziv mora biti otvoren i za druge naučne i stručne institucije koje za se sebe procjenjuju da su sposobne da odgovore postavljenim zadacima. Napominjemo, da je ovo samo kulminacija odomaćene prakse da se za izradu studija, strategija i ostalih dokumanata angažuju institucije i ‚omiljeni‘ pojedinci bez prethodne transparentnosti. Veoma često i eksperti samih ministarstava dobijaju takve interne projekte koji najčešće završavaju u ladicama ili internet stranicama”, tvrdi Forum.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo