Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 998

Objavljeno prije

na

POLICIJA CRNE GORE

Veljoviću još jedan mandat

Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović objavio je kako će produžiti mandat Veselinu Veljoviću, direktoru Uprave policije. Za šefa policije imenovan je oktobra 2005. a mandat mu je produžen u julu 2008. godine. Veselin Veljović je rođen 1967. u Mojkovcu. Karijeru je započeo kao oficir JNA a od 1992. je u crnogorskoj policiji. Do izbora za šefa policije bio je komandant Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a. Nakon prijedloga ministra Brajovića, Veljović će biti saslušan pred Odborom za bezbjednost i odbranu Skupštine, nakon čega će se parlament većinom glasova izjasniti o njemu. Na dužnost ga imenuje Vlada.
Rasprodaja Valdanosa

„Do kraja godine trebalo bi da se potpiše ugovor za Valdanos”, najavio je potpredsjednik crnogorske Vlade Vujica Lazović. Ta vijest iznenadila je sve u Ulcinju, iako je Lazović sa gradonačelnikom i članom Tenderske komisije Gzimom Hajdinagom prije tri nedjelje u Londonu razgovarao sa predstavnicima firme Cubus lux, koja se interesuje da u tridesetogodišnji zakup uzme najljepšu uvalu na Crnogorskom primorju. Javnost o tome nije obaviještena. Krah javnih finansija naprosto tjera Vladu Crne Gore da povlači ovakve rizične poteze i da, figurativno govoreći, zbog sto grama mesa kolje vola! Što će to na kraju platiti svi građani Crne Gore, vlast ne interesuje. A činjenice su tvrdoglave. Ako bi se i sklopio ugovor sa firmom Cubus lux godišnja zakupnina od Valdanosa (za metar kvadratni ponudila je 18 centi) iznosila bi svega 650 hiljada eura! Za čitavih trideset godina tek 20 miliona eura za Zakonom o maslinarstvu posebno zaštićeno područje i podvodno arheološko nalazište!
To što bivši vlasnici maslina u prosjeku svake godine samo po osnovu neobranih maslina, koje se prerade u ulje, izgube u prosjeku tri miliona eura, Vladu takođe ne interesuje. Ni to što opština Ulcinj od svega toga neće imati praktično nikakve koristi.
Zato u Grupi nevladinih organizacija i nezavisnih intelektualaca Ulcinja smatraju da tender za Valdanos treba poništiti. Oni kažu da čitav postupak obiluje brojnim nepravilnostima, a Cubus lux ne ispunjava osnovne uslove iz tendera. Iz njegovog oficijelnog sajta može se vidjeti da nema govora o ključnom uslovu iz tendera – da Cubus lux mora biti „međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspješan operater turističkih kompleksa nivoa četiri plus ili pet zvjezdica”. Koordinator ulcinjske Grupe Džemal Perović kaže da Ulcinjani nijesu spremni da mirno i ravnodušno prihvate još jednu štetnu privatizaciju i to imovine koju su vjekovima nasljeđivali, za koju su tradicijski, kulturološki, ekonomski i ambijentalno neraskidivo vezani. Isti je stav u Odbor za povraćaj imovine u Valdanosu. ,,Mi tražimo da se poštuju zakoni i pravni akti koje su donijeli Skupština i Vlada ove zemlje. Jednom su nas prevarili, više neće”, kaže predsjednik Odbora Luka Đakonović.

M. CANKA

 

UNIQA PROTIV H1N1
Kako izbjeći virus

Osiguravajuće društvo Uniqa svojim je klijentima, u posljednjem broju časopisa Partner, dalo smjernice kako da izbjegnu virus H1N1. Uniqa je u savjetima bila detaljnija od mnogih zdravstvenih ustanova, pa se u Partneru može pročitati niz do sada neobjavljenih mjera opreza: od upozorenja da se virus može prenijeti i preko novčanica, preko detalja koliko vremena virusi mogu da prežive na kancelarijskoj opremi, do preciznih uputstava kako se treba ponašati u slučaju da se osjete neki od simptoma svinjskog gripa. Uniqa je nedavno proslavila deset godina postojanja. Ovih dana očekuje se otvaranje šeste poslovnice u Ulcinju. Osim centrale u Podgorici, to osiguravajuće društvo ima kancelarije u Pljevljima, Bijelom Polju, Nikšiću, Baru i Herceg Novom.

ŽELJEZARA NIKŠIĆ
Neće Dakinu pomoć

Menadžment Željezare Nikšić odbio je ponudu nikšićkog biznismena Miodraga Dake Davidovića da pomogne toj kompaniji. Iz sindikata je prethodno saopšteno da je Davidović predložio da kupi sirovine, pokrene proizvodnju i obezbijedi prodaju željeza, a da ,,njegov profit bude nula”. Član Odbora direktora Željezare Danijel Brol zahvalio se Davidoviću. ,,Sa trenutnom situacijom na tržištu i obimom produktivnosti Željezare Menadžment je odlučio da nije moguće proizvoditi betonsko željezo po uslovima o kojima je razgovarano sa Neksanom», stoji u saopštenju uprave Željezare. Davidović je Željezari već pomagao 2003. godine kada je napustio tadašnji vlasnik Rusmont steel.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Kolumne

Random image

Novi broj

Facebook

Izdvajamo