Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Informacija zlata vrijedna

Objavljeno prije

na

Za velike berzanske igrače – predaha nema. Da je tako dokaz je i nedavna trgovina akcijama Rudnika uglja. Iako primijećena u javnosti, niko nije zvanično reagovao. Upozorenje na moguće nezakonitosti, stiglo je iz susjedne Hrvatske. Šest hrvatskih investitora, akcionara pljevaljskog Rudnika uglja zatražilo je od Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) da hitno pokrene istragu u vezi s korišćenjem povlaštenih informacija i „zloupotreba od strane ovlaštenih učesnika na tržištu hartija od vrijednosti”. SAZNANJEM DO PARA: ,,Nepoznati kupac ili grupa kupaca, sakrivenih iza kastodi računa Hipotekarne banke AD Podgorica, zaključno sa 9. decembrom u kratkom vremenskom intervalu stekao je oko dva miliona akcija Rudnika uglja po cijeni od oko šest eura”, piše u pismu dostavljenom KHOV. Dalje se navodi kako ih odmah po saldiranju najvećeg dijela akcija isti kupac prodaje kompaniji A2A. Ostvarena je razlika od oko šest miliona eura i obmanuti ostali investitori.

Tako je prodaja manjinskih akcija pljevaljskog Rudnika uglja, kao i nedavna prodaja, takođe manjinskih, akcija Elektroprivrede, izazvala u javnosti polemike. Tu su, naravno, i sumnje da je u tim transakcijama bilo malverzacija, povlašćenih informacija i nezaobilaznog ,,ugrađivanja”. Pa je neko izašao „dobar” iz posla za više miliona.

Još nepoznati vlasnik of-šor firme i grupa biznismena oko Veselina Barovića i Damjana Hoste, kako tvrde podgorički mediji, imala je dogovor s Italijanima da im prodaju akcije po 9,5 eura. Dokaz za to mogla bi biti i činjenica da su samo te dvije grupe prodale akcije Italijanima, iako je ostalo još mnogo akcionara koji bi ih rado prodali po cijeni od 9,5 eura. Ove dvije grupe investitora u proteklom periodu koncentrisali su oko 39 odsto vlasništva Rudnika uglja, kupujući akcije po cijenama ispod 6,5 eura, koje su prodali po 9,5 eura. Razlika u cijeni je – oko šest miliona eura. A njih će, kako stvari stoje, podijeliti, ekipa koja i inače kontroliše glavne tokove na crnogorskim berzama.

STRUJA SVE NOSI: Nešto slično desilo se i prilikom prodaje manjinskih akcija EPCG kada je, takođe, bilo sumnji u malverzacije. Tada su se fondovi i menadžment kompanije koja njima upravlja, obavezali da na ime provizije za posao prodaje akcija uplate ukupno između šest i sedam miliona eura još jednoj of-šor firmi iz inostranstva. Najmanje 12 miliona eura od prodaje manjinskih akcija EPCG i Rudnika završilo je na privatnim računima kao provizija nepoznatim of-šor firmama i ljudima koji su uspjeli da prodaju akcije po povlašćenim cijenama, kao što je to slučaj s Rudnikom. Nešto slično desilo se i tokom otkupa akcija manjinskih akcionara EPCG, kada je Hostin Monte adria broker nezakonito dobio ekskluzivno pravo da zastupa i kupce i prodavce akcija, naplaćujući ovim drugim paprenu proviziju od jedan odsto vrijednosti transakcije. KHOV je, u tom slučaju, obmanula javnost proglašavajući se nenadležnom za tu transakciju.

Sada je pitanje – ko, zapravo, stoji iza of-šor firmi koje su
učestvovale u naplati provizije od posla s EPCG i prodaji akcija Rudnika.
Formalno, najviše akcija i EPCG i Rudnika Italijanima prodali su Barović i Hosta. Zna se – Barović kontroliše Eurofond. U pitanju je fond koji je samo od prodaje akcija EPCG zaradio 44 miliona. Damjan Hosta je direktor Monte adria broker dilera – poznati berzanski igrač. Njih dvojica su donedavno bili pojedinačno najveći akcionari Rudnika preko firme Alfa invest. Sve su to prodali firmi – A2A.

A ŠTA RADI REGULATOR: Sada je na potezu Komisija za hartije od vrijednosti. Zvanični regulator tržišta kapitala. Član KHOV Kenan Hrapović potvrdio je da su primili prijavu šest hrvatskih investitora i započeli kontrolu.
Zanimljivo je da se u čitavoj priči pominje i Dušanka Jeknić koja je, navodno, odradila veliki dio posla oko ulaska A2A u crnogorski energetski sektor.

Pokret za promjene pozvao je Komisiju za hartije od vrijednosti da poništi spornu prodaju akcija Rudnika uglja, a specijalnog državnog tužioca da odmah pokrene istragu protiv N.N. lica koja stoje iza ove transakcije.
Obrazložili su to ,,postojanjem indicija da se radi o djelovanju
organizovane grupe investitora i državnih funkcionera sa ciljem nelegalnog pribavljanja materijalne koristi na štetu više malih investitora, koji nijesu mogli da prodaju svoje akcije po cijeni od 9,5 eura”.

„Skandalozna kriminalna kupoprodaja paketa akcija Rudnika uglja novom vlasniku EPCG po unaprijed dogovorenoj cijeni od 9,5 eura i iza leđa neinformisanih i prevarenih malih vlasnika akcija Rudnika uglja, koji su onemogućeni da prodaju svoje akcije po toj cijeni, samo je jedan u nizu dokaza da su država i njene institucije zarobljene od strane grupice moćnika i stavljene u funkciju njihovog nekontrolisanog i nelegalnog bogaćenja”, objasnio je predsjednik PZP-a Nebojša Medojević.

On pojašnjava kako su već upozoravali da posljednjih mjeseci traju kupovine malih paketa akcija Rudnika uglja na berzi po cijenama daleko nižim od cijene koja je dogovorena, a koju nijesu znali svi vlasnici akcija.

TAJKUNI KOLO VODE: „Jedan broj neinformisanih vlasnika prodavao je akcije Rudnika dobro informisanim tajkunima po cijenama između pet i šest i po eura. S druge strane, jedan broj neinformisanih investitora kupovao je akcije Rudnika uglja na berzi po tim istim cijenama, misleći da će i oni moći da prodaju akcije po cijeni koju tajkuni ugovore s A2A. Obje grupe
brutalno su prevarene, jer su povjerovali da Zakon o hartijama od vrijednosti važi za sve, da tržište kapitala u Crnoj Gori postoji i da je Komisija za hartije od vrijednosti stvarni regulator i zaštitnik principa zakonitosti”,kaže Medojević. On pojašnjava kako su, vjerujući u „fatamorganu, zvanu pravna država Crna Gora, mnogi građani izgubili svoj novac”, navodeći da je PzP uporno upozoravao kako je crnogorsko tržište kapitala samo “ozakonjeni mehanizam legalne pljačke naivnih investitora koji
nijesu članovi tajkunske elite”.

Sada Medojević očekuje, kako kaže, od SDP-a da uz pomoć političkog uticaja na članove Vlade i Komisije za hartije od vrijednosti spriječi nezakonite aktivnosti na tržištu kapitala. „Ovakvim skandaloznim prevarama, šalju se vrlo loše poruke regionalnim i globalnim portfolio investitorima da izbjegavaju ulaganja na crnogorskim berzama, jer na njima ne važe zakoni i lagano možete biti prevareni i opljačkani”, tvrdi Medojević. Upozorava da ovakvi skandali mogu dovesti do potpune
diskreditacije berzi i njihovog laganog gašenja zbog nedostatka povjerenja investitora u zakonitost funkcionisanja i nezavisnost regulatora.

SDP je DPS-u progutala i veće stvari od ove transakcije na berzi. Sve zaradi mira u kući i opstanka na vlasti. Gdje će se sada sa njima kačiti zbog tričavih šest miliona. Slabe su nade da će opozicija uspjeti nagovoriti SDP da reaguje. Kolika će biti vajda od regulatora – Komisije za hartije od vrijednosti – vidjećemo. Ne bi im bilo prvi put da prećute moguće nezakonitosti na berzi. Polako. Idu praznici. Neradni dani. A nova godina, nova nafaka.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo