Povežite se sa nama

Izdvojeno

IZ MPNKS-A PO HITNOM I PROTIVZAKONITOM POSTUPKU POKUŠAVAJU DA IMENUJU DIREKTORE: Obrazovni sistem ponovo u v.d. stanju

Objavljeno prije

na

Ovih su dana u mnoge škole i predškolske ustanove stigli dopisi da se, po spornim izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, nastavnička vijeća i upravni odbori izjasne o novim kandidatima, iako su i svi zakonski rokovi za izbore po ranijim konkursima istekli

 

Užurbano je ovih dana u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS). Prema saznanjima Monitora, danima iz tog Vladinog resora pokušavaju da imenuju direktore škola i predškolskih ustanova, po poznatom scenariju. Protivzakonito.

Novi konkursi, više od njih 100, objavljeni sredinom novembra prošle godine i bili su otvoreni oko 15 dana, kada bi, po spornim izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju iz maja 2021. godine, nastavnička vijeća bila obavezna da što prije, na zahtjev ministra, dostave pisana izjašnjenja o predloženom kandidatu. Na problematičnost tih izmjena i dopuna zakona ukazano je ranije iz Agencije za sprečavanje korupcije, iz koje su pozvali MPNKS da „razmotri primjenu tog člana, imajući u vidu da primjena navedene norme za posljedicu ima lišavanje funkcije nosilaca javnih ovlašćenja bez prethodnog dovođenja u pitanje njihovih sposobnosti…“.

Nije bilo razmatranja. Ovih dana u mnoge škole i predškolske ustanove stigli su dopisi da se nastavnička vijeća i upravni odbori ponovo hitno izjasne o kandidatima, iako su i svi zakonski rokovi za izbore po ranijim konkursima istekli.

Po tom je zakonu prošle godine razriješeno preko 500 direktora i pomoćnika direktora, iako su prethodno neka nastavnička vijeća izglasala podršku dotadašnjim direktorima. Postavljeni su vršioci dužnosti, u skladu sa dogovorom sa političkim partijama na vlasti koje su „podijelile plijen”.

Prema pomenutom zakonu, vršilac dužnosti imenuje se najduže na period do šest mjeseci. Pri tom je školski, odnosno upravni odbor, obavezan da raspiše konkurs za izbor direktora dva mjeseca prije isteka mandata.

Iz MPNKS-a konkurse nijesu rješavali u zakonskom roku, već su mnoge od postojećih direktora sada ponovo imenovali za vršioce dužnosti.

,,Imenovanja i razrješenja direktora koja sprovodi ministar jedan je od bitnih krivaca za urušavanje obrazovnog sistema. Najmanje se tu razmišljalo i radilo na unapređenju kvaliteta obrazovanja, a fokus je bio i ostao na instalaciji podobnih kadrova i sankcionisanju neistomišljenika”, ističe za Monitor viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Snežana Kaluđerović.

Prema njenim riječima, dobro je da kolektiv da svoj predlog, ali to mišljenje ne utiče presudno na izabor direktora/ke. ,,Međutim, zakonska je obaveza školskih odbora da raspišu konkurse na koje će se prijaviti kandidati. Među kandidatima mogu biti i osobe koje dolaze iz drugih ustanova sa boljim referencama, znanjem, sposobnostima i pedagoškim iskustvom, a može se prijaviti i kandidat koji nije dobio većinu nastavničkog vijeća, a smatra da ima bolje reference od kandidata koji je većina predložila. Ovdje je suštinsko pitanje da li će dosadašnji model imenovanja po partijskoj liniji biti jači od objektivnih kriterijuma i zakonskih procedura, ili će to sve biti zloupotrebljeno i izigrano“, kaže Snežana Kaluđerović.

Procedura predviđa da prilikom izbora organa rukovođenja, kada kandidati za popunu radnog mjesta ostvare iste rezultate tokom provjere uslova, kompetencije, znanja i sposobnosti, slijedi ocjena tročlane komisije Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Komisija sa kandidatima koji ispunjavaju propisane uslove obavlja usmeni intervju i razmatra priložene programe razvoja ustanove koju su oni dostavili, pa o tome podnosi izvještaj ministru.

Na pojedinim nastavničkim vijećima, saznaje Monitor, osim onog koji je predložila ministarka, niko nije ni spominjao ostale kandidate.

,,Žrijeb bi bio, možda jedan od poštenijih načina, kada su kandidati izjednačeni. Ovako se gubi smisao konkursa, mišljenja Nastavničkog vijeća i Komisije, ali i svih drugih mehanizama u izboru. Praksa je obesmišljavala ovu proceduru, i ona će biti obesmišljena dok god postoji diskreciono pravo ministra da bira. Znamo da se oni rukovode subjektivnim razlozima i do čega je taj pristup doveo naš obrazovni sistem“, upozorava Kaluđerović.

Građani će, ako bivši direktori koji su tužili državu zbog nezakonitih smjena dobiju slučajeve, platiti račun. Upućeni sagovornici Monitora kažu da će direktori koji sada budu imenovani, po inspekcijskom nadzoru, biti smijenjeni u najkraćem roku. To je očekivano, jer odmah na početku nije bilo razloga za postavljanje v.d. direktora.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za Monitor kažu da sprovode redovnu proceduru izbora direktora po konkursima koji su raspisani krajem 2021. godine i da postupak vrše u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju. ,,Nijesmo upoznati da zakon prepoznaje užurbane izbore, pa samim tim, isto ne možemo ni da primijenimo. Razgovori po konkursima se obavljaju od novembra prošle godine, tako je bilo i prije, a i poslije 17. januara“, kazali su.

Monitor je pitao koliko je direktora škola i predškolskih ustanova od 17. januara, kada je u skupštinsku proceduru podnijeta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi, imenovano na te funkcije, i o kojim se obrazovnim ustanovama radi. Taj odgovor nijesmo dobili. Odluke po konkursima nakon obavljenih intervjua sa kandidatima koji su sprovedeni nakon 17. januara,  objasnili  su iz MNPKS-a, se obrađuju.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) su, nakon što su otkrili brojne nepravilnosti u jednom od inspekcijskih nadzora, donijeli u oktobru prošle godine i rješenje kojim se ministarki prosvjete Vesni Bratić naređuje da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama objavi sva rješenja o razrješenju direktora obrazovnih ustanova. U suprotnom, protiv nje će biti pokrenut prekršajni postupak.

Iz AZLP su inicirali sprovođenje inspekcijskog nadzora tog Vladinog resora. Po završetku, konstatovan je niz kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama – od nedostatka ažuriranog vodiča za pristup informacijama do neobjavljivanja javnih registara i evidencija.

Samo dvadesetak dana od tog rješenja AZLP-e, ne mareći što se brojnim propustima u njenom resoru bave razne institucije i organizacije, pa i što je, u procesu pristupanja EU njen rad ocijenjen kao najgori među svim ministrima, ministarka Bratić je, po ko zna koji put, izbjegla je da dođe na sjednicu Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, na kojoj se analiziraju aktivnosti i problemi u sektorima kojima rukovodi.

Od samog početka kadrovanje u resoru ministarke Bratić pratile su problematične odluke i kontroverze. Rada Višnjić koja je imenovana za v.d. direktoricu škole Jugoslavija u Baru, poznata je po odi na Fejsbuku Ratku Mladiću, osuđenom ratnom zločincu i po zloupotrebljavanju djece u političke svrhe. Razriješen je   direktor škole u Nikšićkoj Župi Miloš Mrvaljević sa mjesta direktora OŠ Jagoš Kontić – u kojoj nikad nije ni radio. Za  direktora Doma učenika u Beranama imenovan je Goran Kiković, otvoreni podržavaoc četničkog pokreta. Monitor je o  svemu tome pisao.

Obrazovni sistem se odavno urušava. Sadašnje rukovodstvo MPNKS-a još predanije je nastavilo praksu prethodnika.

Andrea JELIĆ

Komentari

FOKUS

POPIS POČINJE TREĆEG DECEMBRA: Pobjeda bez poraženih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mnogo je toga što govori da popis u Crnoj Gori nije bio i neće biti samo tehničko/statističko pitanje prikupljanja podataka neophodnih za planiranje budućih javnih politika. Zato je još važnije da u taj proces uđemo uz najveći mogući dogovor o načinu prikapljanja, unosa i upotrebe dobijenih podataka

 

U nedjelju koja prva dođe počeće popis stanovnika, domaćinstava i stanova.  Valjda. Nakon odlaganja od, ukupno, dvije godine i trideset tri dana. Prilično je izgledno da će popis trajati duže od planiranih 15 dana. Razloge znamo: manjak popisivača i moguće vremenske neprilike uobičajene za ovo doba godine.

U srijedu ujutro govorilo se o tome da su svi uslovi iz prošlonedjeljnog sporazuma vlade, opozicije i nacionalnih savjeta ispunjeni i da popis počinje u četvrtak 30. novembra. Čak je i Monstat (Uprava za statistiku) počeo podjelu popisnog materijala popisivačima.

Popisivači sjutra izlaze na teren, saopštio je direktor Monstata Miroslav Pejović pozivajući građane „da im otvore vrata“. On je insistirao da se popis može sprovesti sa postojećih 3.300 popisivača (Monstat je, u nekoliko puta ponavljanim, konkursima tražio njih 3.800) a da su svi uslovi iz Sporazuma o popisu ispunjeni. “Posljednji preduslov je specifikacija za softver (za kontrolu unijetih podataka – prim. Monitora) koji se najavljuje. Specifikacija je pripremljena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, izradili smo ovu specifikaciju i dostavićemo je  vladinoj komisiji, koja će biti formirana u narednim danima”, kazao je Pejović.

Iza podna saznajemo da ništa nije gotovo. Iz DPS – a   su poručili da dogovoreno u Sporazumu nije realizovano, iako „nema sporenja oko uslova koje treba ispuniti“. Po njihovom tumačenju, manjak popisivača u odnosu na priželjkivani broj i „činjenica da do danas nemamo specifikaciju projektnog rješenja softvera“ su dovoljan razlog da od vlade zatraže da se popis odloži za još nekoliko dana. U suprotnom, zaprijetili su iz DPS, oni neće učestvovati u popisnom procesu „nego će ga obesmisliti“.

Danijel Živković, v.d. predsjednika te partije, tražio je od vlade da početak popisa još jednom odloži  “za pet ili sedam dana” kako bi do kraja završili započeti posao. “Šta je problem da sjednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta nedostaje i na kraju završimo sve kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, poručio je Živković ne osvrćući  se na činjenicu da opozicija, do tog trenutka, nije imenovala predstavnika koji bi, prema postignutom dogovoru, bio i predsjednik vladine Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za kontrolu popisnih podataka.

Pokazalo se da zahtjev DPS-a “nije problem”. I da kucaju na otvorena vrata. U srijedu poslije podne premijer Milojko Spajić izlazi sa konačnom ponudom: “Ja ću danas obaviti razgovor sa predstavnicima partija skupštinske većine i u cilju inkluzivnosti koju Crna Gora nikada nije vidjela, a mislim da smo jako blizu tome, poslao bih poruku DPS-u, odnosno predstavnicima opozicije, da (popis) odložimo na tri dana, odnosno do 3. decembra i da vidimo da li su njihove namjere dobre ili loše. Ovo je mjera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar. Ukoliko se ne prihvati 3. decembar kao početak, mi počinjemo sjutra”, saopštio je Spajić uz najavu da će nekoliko sati kasnije izaći sa konačnim rješenjem.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VESNA MEDENICA VRHOVNA PRESUDITELJKA IZVAN SUDNICE: SMS pravosuđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

U medijima objavljeni sadržaji preuzeti iz telefona Vesne Medenice potvrdili su  ono što je  odavno javna tajna – državno pravosuđe bilo je  pod vladarskom kućom Đukanović, podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu

 

Javnost je ovih dana iznenadio dodatak na već ustaljenu praksu objavljivanja SKY ECC kriptovanih prepiski između kriminalnih grupa i visokih operativaca policije koji su zajednički švercovali drogu i borili se protiv neprijatelja “države”, “Šefa” režima, i “poslovne” konkurencije. Prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu u aprilu 2022. godine, oduzet joj je i mobilni telefon. Nakon godinu i po mediji su počeli objavljivati sadržaje sa Whatsapp aplikacije koji su pronađeni na telefonu.

Treba imati u vidu da ti sadržaji nisu bili predmet optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podignulo sredinom oktobra prošle godine protiv bivše šefice pravosuđa, njenog sina Miloša kao organizatora kriminalne grupe i ostalih članova. Gro optužnice se bazira na SKY prepiskama koje su crnogorskim istražiteljima dostavili Europol francuski Apelacioni sud putem međunarodne pravne pomoći.

Sadržaji koji su objavljeni, pod uslovom da su vjerodostojni i tačni, svakako su zavrjeđivali pažnju javnosti u interesu javnosti. Potvrdili su ono što je odavno javna tajna –  državno pravosuđe pod vladarskom kućom Đukanović bilo je podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu.

U ispovijesti portalu Press Ana Pešukić (koja je radila u kući Aca Đukanovića, brata bivšeg predsjednika države) je u detalje opisala kako je predsjednica Vrhovnog suda Medenica dolazila na kafenisanje i raporte kod Prvog brata koji ju je dočekivao u pidžami u preuređenom podrumu njegove zgrade. Osim Medenice raportirali su i mnogi drugi uključujući i tadašnjeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića koji je  u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja.

Procurjele Whatsapp prepiske, na kojima su se do sada pojavile Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i ranija šefica cetinjskog osnovnog suda, i sudija Suzana Mugoša, najpoznatija po javno prenošenoj telenoveli Afera Državni udar i presudi liderima tada opozicionog Demokratskog fronta (DF), su pokazale hijerarhiju tadašnjeg sistema. Kako se Medenica ponašala prema vladaru zemlje i njegovom bratu (i sestri) tako su se i njoj podređeni u pravosuđu ponašali prema njoj – podnosili raporte i tražili mišljenja uz teferič na koji bi ih ona pozivala. Potčinjeni su predlagali i nove poslušnike i podobne za radna mjesta.

Jelena Perović je u poruci od 15. juna 2020,  pomenula svoju savjetnicu J.J. koja je između ostalog i  “Crnogorka…Sva je na svom mjestu”. Medenici je godilo da ima osobu kojoj je jedan od pluseva u karijeri trebalo biti i nacionalna pripadnost – što se kosi sa svakim mogućim zakonom. Isti Medeničin  kurs vidio se i u njenoj poruci nakon presude Apelacionog suda kojom je ukinuta prvostepena osuđujuća presuda u Državnom udaru. Da li sudijama apelacionog vijeća ili optuženima ili svima, opsovana je “majka četnička” od šefice pravosuđa koja je početkom 90-tih podržavala ratnike koji su vodili  borbu za stvaranje  Velika Srbije. U istom poslu je zdušno učestvovao i Šef,  tadašnji premijer Milo Đukanović.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JEMSTVO U CRNOJ GORI: Odbijeni milioni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iznos ponuđenog jemstva samo u posljednje četiri odbijene ponude prelazi 10 miliona, što u novcu što u nekretninama

 

Samo tokom ove godine Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovane najmanje četiri ponude advokata odbrane da njihovi klijenti budu pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode. Iznos ponuđenog jemstva u cjelokupnim slučajevima prelazio je 10 miliona, što u novcu što u nekretninama.

Tako je nedavno Viši sud u Podgorici, odbio je kao neosnovano jemstvo od 1,3 miliona eura za ukidanje pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću, koji je prema navodima optužnog akta, učestvovao u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po.

Odbrana je, za slobodu okrivljenog Božovića nudila 1.185.110 eura u nekretninama koje su za njega ponudile porodice dvije sestre njegovog pokojnog oca kao i 120.000 eura u gotovini koji je položila firma ,,Zlatar“ iz Nikšića u vlasništvu njegovih prijatelja.

Svoju odluku  iz Višeg suda obrazlažu odluku time da se jemstvo kao mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka može odrediti samo ako je pritvor određen po pritvorskim osnovima iz člana 175 stava 1 tačka 1 i 5 ZKP.

Uz to pojašnjenje stiglo je još jedno – pritvor okrivljenom Božoviću je određen, a zatim i produžavan rješenjima Višeg suda u Podgorici zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i nesmetanog vođenja postupka, s obzirom na to da je u pitanju krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica.

Nešto manji iznos jemstva ponudila je porodica bivšeg direktora Veselina Veljovića. Riječ je o iznosu od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se Veljović branio sa slobode optužbi Specijalnog tužilaštva da je zloupotrijebio službeni položaj.

Na tu odluku se još čeka, ali valja podsjetiti da je Viši sud krajem oktobra odbio prethodni prijedlog, kada je za njegovu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 eura.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku zbog sumnje da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću, koji se tereti za krijumčarenje cigareta, odavao službene informacije o tome kada su planirani pretresi.

I nekoliko bliskih prijatelja uhapšenog Dejana Kneževića založili su svoju imovinu u vrijednosti od oko 770.000 eura, kao garanciju da taj bivši pomoćnik direktora Uprave policije neće pobjeći ako mu sud ukine pritvor. U tom slučaju na odluku Višeg suda i dalje se čeka, ali se čeka i stav Višeg suda nakon što je Apelacioni ukinuo rješenje kojem je Kneževiću produžen pritvor.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo