Povežite se sa nama

Izdvojeno

KRUPNE RIJEČI O EVROPSKOM PUTU BEZ KONKRETNIH REZULTATA: Još dvije potrošene godine

Objavljeno prije

na

Vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića je prošlo. EU i SAD će podržati proevropsku Vladu koja ima širu podršku u parlamentu

 

„Ko od političkih aktera na političkoj sceni Crne Gore osigurava mir i stabilnost, unapređuje regionalnu saradnju i svoje odnose sa NATO-om kao punopravna članica i ne dovodi u pitanje međunarodno priznanje Kosova od strane Crne Gore, radi na procesu približavanja EU i ima odnos prema Rusiji u skladu sa zajedničkom politikom Unije, biće prihvatljiv za međunarodnu zajednicu”, kaže za Monitor direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani dr Zijad Bećirović.

On ističe da u međunarodnoj zajednici preovladava stav da su započete demokratske promjene u Crnoj Gori nepovratan proces. „Unutrašnjopolitičke borbe su karakteristične za sve zemlje. Crna Gora se dodatno suočava sa time, kao i sve zemlje poslije pada autokratskih režima”, kaže Bećirović.

Nakon što se u avgustu 2020. godine insistiralo na odlasku Đukanovićeve stranke, sada EU i SAD žele da se što prije prekine eksperiment sa Vladom Zdravka Krivokapića, odnosno da se formira nova Vlada koju će imati što širu podršku u Parlamentu.

Kako se ocjenjuje u Briselu i Vašingtonu, odlazeća crnogorska Vlada nije ostvarila gotovo nikakav napredak u evroatlantskim integracijama (nije bilo potrebnih reformi i zatvaranja poglavlja), flertovala je sa klerikalnim elementima i nije bila spremna da manjinske nacionalne zajednice uključi u državne institucije. Nakon devet mjeseci na premijerskoj funkciji Krivokapić je izgubio kredite na Zapadu, pa su od događaja u septembru na Cetinju traženi modaliteti izlaska iz „kružnog toka“ u kojem su se na putu prema EU našli i reforme i država.

„Demokratska smjena vlasti je sama po sebi nešto što treba cijeniti pod uslovom da se zadrži evropski pravac posredstvom efikasnih reformi. Ispred svega treba da bude sposobnost Crne Gore da sprovede volju koja povezuje više od tri četvrtine Crnogoraca“, ocjenjuje Kristijan Timonije, ambasador Francuske u Podgorici, zemlje koja predsjedava Unijom do kraja juna.

On navodi da očekuje brzo razrješenje političke krize i Parlament u kome će se donositi odluke potrebnom većinom glasova. To su poruke i svih ostalih ambasadora EU, kao i SAD, te evropskih parlamentaraca.

„Da bi napredovala ka EU, Crnoj Gori je potrebna stabilna, pouzdana i održiva proevropska parlamentarna većina”, kaže predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta u POSP-u Vladimir Bilčik. On je pozvao sve političke aktere u državi da traže bolje rješenje od onoga što nudi aktuelna Vlada. „Rješenje koje se ne oslanja na stabilnu i predvidivu većinu u Parlamentu ne približava Crnu Goru EU i to se mora promijeniti”.

Sličan je stav izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule. „Izvještaj Evropske komisije i Rezolucija Evropskog parlamenta je evidentirala zastoje u pregovorima. To je stvar političke volje. Crna Gora, ukoliko želi da savlada složeni reformski proces, mora imati kontinuiranu parlamentarnu većinu i stabilnu i proevropsku Vladu”, kaže on.

Crna Gora je otvorila sva poglavlja, a samo tri privremeno zatvorila. Od 2012. godine prihvatila je novu metodologiju pregovora, po kojoj nema otvaranja pojedinačnih poglavlja, nego je 35 pregovaračkih poglavlja razvrstano u šest tematskih klastera. Pregovori o svakom otvaraju se ili zatvaraju kao cjelina, nakon ispunjavanja mjerila, a ukupni napredak u pregovorima zavisi o napretku u prvom ključnom klasteru koji obuhvata poglavlja pravosuđe i temeljna prava, pravda, sloboda i bezbjednost, finansijski nadzor, javne nabave i statistiku. Taj klaster se prvi otvara i zadnji zatvara u pregovaračkom procesu.

Da bi se, dakle, ostvario ključni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i unaprijedio bilans rezultata, treba zagristi „kisjelu jabuku” pravosuđa. Preduslov da se cijeli sistem deblokira je postojanje snažne političke volje.

„Prvi naredni iskorak u ovom smislu su imenovanja čelnih funkcija u sudstvu i tužilaštvu koja zavise od postizanja dvotrećinske, odnosno tropetinske većine u Parlamentu i na čekanju su već više godina”, pojašnjava glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić. „Tek kada Crna Gora ispuni zacrtane kriterijume, EU će moći postaviti zahtjeve vladavine prava kao završne standarde, koje će Crna Gora morati ispuniti kako bi zatvorila ova poglavlja”, stoji u zaključcima Brisela koji su u decembru saopšteni zvaničnicima u Podgorici. Od njih je ponovo zatraženo da dostave „opipljive, ojačane i održive rezultate” na području vladavine prava.

Često se od konstituenata buduće većine u Skupštini navodi broj od 49 poslanika koji bi trebalo da podržavaju Vladu kako bi se ostvarila djelotvornost zakonodavnih reformi.

Ukoliko se uskoro izabere vrhovni državni tužilac, te početkom proljeća novi čelnici pravosudnih organa, stvaraju se pretpostavke da se u junu ispune privremena mjerila i dobije povoljan Izvještaj Evropske komisije. Konačno se otvara prostor za postupno zatvaranje svih drugih poglavlja.

U tom slučaju Crna Gora bi ostala predvodnik u procesu pristupanja sa realnim izgledima da za pet do šest godina postane članica EU. Evidentno je da se nakon promjene vlasti u Njemačkoj, Berlin mnogo više okrenuo jugoistoku Evrope.  I Francuski predsjednik Emanuel Makron ističe da Unija ima „posebnu odgovornost” kada je ova regija u pitanju (a koju naziva „srcem Evrope”) najavljujući politiku „ponovnog evropskog angažmana i investiranja” u Zapadni Balkan.

Potrebni su konkretni rezultati. Kao što je to slučaj sa Indeksom percepcije korupcije u svijetu (CPI), koji svake godine objavljuje Transparensi internešenal. Na ovih dana objavljenoj rang listi za 2021. godinu Crna Gora je na 64. mjestu, Sjeverna Makedonija i Kosovo na 87, Srbija je devet mjesta slabije rangirana, dok su najgore plasirane BiH i Albanija na 110. mjestu.

 

Voelfl: Promjena režima se građanima već isplatila

Jedna od najboljih poznavalaca našeg regiona na Zapadu, dopisnica bečkog Der Standarda, Adelhajd Voelfl, u izjavi za Monitor kaže da je pad Vlade u Crnoj Gori očekivan. „Koalicija krajnje različitih partija suprotnih ideoloških orijentacija od početka je imala vidljive unaprijed određene prelomne tačke”.

Ona smatra da će, ako se formira manjinska vlada sa Dritanom Abazovićem i URA-om takođe kratko trajati, i da su novi izbori vrlo izgledni na jesen.

Milo Đukanović i DPS će pokušati da povrate što više vlasti, ali je dugogodišnja vladajuća stranka već izgubila važne strukturne resurse zbog promjene vlasti i stoga vjerovatno neće moći da povrati staru vlast. Samo iz tog razloga, promjena režima se građanima već isplatila. Crnogorci su prošle godine naučili da je promjena moguća”, ocjenjuje Voelfl.

Kako navodi, geopolitički posmatrano, povećani rusko-srpski uticaj destabilizuje i malu Crnu Goru i region u cjelini. „Prestankom trenutne koalicije, plima bi se mogla okrenuti i bivša prozapadna orijentacija mogla bi ponovo postati dominantnija”, procjenjuje ona. Zaključuje: „Što brža reforma pravosuđa bila bi od najveće važnosti da se vladavina prava konačno usidri u Crnoj Gori.”

                                                                                                      Mustafa CANKA

Komentari

FOKUS

VLADIN LIJEK ZA GLAVOBOLJU: Obećavaju povišicu, pripremaju nove dažbine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… iščekuju informacije o iznosu/procentu obećane povišice, iz Vlade sve glasnije najavljuju kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje

 

Iz nedjelje u nedjelju, na sjednicama Vlade slušamo o povišicama plata zaposlenima u državnoj administraciji i javnom sektoru. Prošle nedjelje najavljene su veće zarade policajcima iz Specijalnog policijskog odjeljenja koji rade sa tužilaštvom i zaposlenima iz IT sektora u javnoj upravi. Vlada je pripremila prijedlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Usvoje li se one, ubuduće šefovi kabineta ministara, načelnici, inspektori, savjetnici, referenti… iz sve tri grane državne vlasti i lokalnih samouprava, sve skupa oko 20.000 državnih službenika, platu neće primati po osnovu postojećeg Zakona i ranije propisanih koeficijenata (od 9,4 do 2,6) već će o njoj, uz pomoć sindikata, pregovorati po osnovu Opšteg kolektivnog ugovora (kad bude potpisan). Što bi trebalo da im donese veće zarade.

Između sjednica, ministri objašnjavaju kako je stanje u državnoj  kasi ,,neodrživo”, žale se na ,,naslijeđene probleme”  i tragaju za kreditorom spremnim da pozajmi novac (do 350 miliona) predviđen nedavnim rebalansom budžeta za 2022.  Prema saznanjima Monitora zajmodavca smo izgleda pronašli u Njemačkoj. Samo još da saznamo koliko je on spreman pozajmiti i kolike će biti kamate.

Onda slijedi malo prazničkog opuštanja, pa potraga za novim kreditima. Svejedno da li će na vlasti biti 43. ili 44. Vlada. Prema prijedlogu Zakona o budžetu za narednu godinu državnoj kasi nedostajaće oko 700 miliona.

Para treba više nego ikad. Samo za uvećane neto plate i penzije – okruglo 1.000.000.000 (milijardu) eura. Procente povišica ne znamo, ali imamo obećanje resornog ministra da će oni biti približni stopi ovogodišnje inflacije. Ugrubo, između 15 i 20 odsto.

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… sa nestrpljenjem iščekuju informacije o iznosu/procentu ponuđene povišice, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić najavljuje kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje. Riječ je o državnim dažbinama koje su programom Evropa sad ukinute od ove godine zbog čega je, pored ostalog, došlo do značajnog povećanja neto zarada u Crnoj Gori.

,,To moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva”, saopštio je Šćekić obrazlažući da je program Evropa sad ozbiljno ugrozio održivost zdravstvenog sistema. I da je o tome kako, kada i kome vratiti obavezu plaćanja doprinosa za zdravstvo već razgovarao sa ministrom finansija.  ,,Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje”.

U prvi mah, bilo je neobično da tako krupno finansijsko pitanje – doprinosi za zdravstveno osiguranje donijeli su, lani, državnoj kasi više od 180 miliona – ne pronalazimo u predloženom budžetu za ovu godinu. Pošto je period od 12 mjeseci, u najboljem slučaju, vremenski okvir u kome bi aktuelna Vlada u tehničkom mandatu mogla da projektuje svoje poteze. Taman kada smo pomisllili  da su premijer Dritan Abazović i njegovi preostali ministri zagledani u budućnost mnogo dalje nego što bi trebali, ministar Damajnović je, koliko-toliko, pojasnio stvari.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERNET PREVARE U OBLANDAMA LAŽNOG MARKETINGA: Meta naivni i nezaštićeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prevarne oglase koji prenaglašavaju efekte ponuđenih proizvoda, sadrže neistinite tvrdnje da će on biti dostupan samo u kratkom roku ili uspostavljanje i vođenje tzv. piramidalnih programa… Ipak, baš takve sadržaje svakodnevno susrijećemo na portalima i društvenim mrežama

 

Na portalima i društvenim mrežama zapljuskuju oglasi koji nude priliku da se bez mnogo truda i novca oslobodimo zdravstvenih i finansijskih problema. Ponuda je bogata: riješite se dioptrije bez operacije, zaboravite na dijabetes, obnovite oštećenu hrskavicu na zglobovima, izliječite neplodnost, prostatitis ili smršajte 50 i nešto kilograma za 28 dana.

Ponuđene metode su, kako piše, nove i revolucionarne, dok ljekari i farmaceuti pokušavaju da ih zataje ne bi li sačuvali dobru zaradu. Često se naglašava kako je za čudesno otkriće zaslužan neki crnogorski student/studentkinja. Doduše, kako svjedoče kolege iz okruženja, ako istim  oglasima pristupite sa internet adresa iz neke druge zemlje, bude da je pronalazač njihov a ne naš zemljak.

Timski rad? Ili najobičnija prevara? Biće drugo.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Europskom kongresu urologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je bio na bini. Bio je to Veselin Mitrović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje prostatitisa i spriječenje smrtonosnih posljedica. Razvoj lijeka koordinirao je profesor Aleksandar Mišić, urolog na medicinskom institutu”.

Tako počinje tekst koji u naslovu tvrdi da je pronađen lijek koji prostatitis uklanja poslije prve terapije. Slijedi razgovor sa dvojicom ,,pronalazača”, fotografije, opis teškoća (i prijetnji) kojima ih je navodno  izložila farmaceutska mafija. Čitav sajt djeluje prilično poznato. Počevši, nerijetko, od fotografije osobe koja vodi dnevnik na nekoj od ovdašnjih televizija. I, kako izgleda, baš čita vijest o našem genijalnom studentu (fotografija mu je u pozadini) i njegovom nevjerovatnom otkriću.

Tokom istraživanja naišli smo na makar tri slučaja da su novinari/novinarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili žrtve zloupotrebe takvih montaža. Neko je pozajmio njihovo ime/fotografiju da bi dao vjerodostojnost reklamama za svoje čudotvorne proizvode.

Sajt sa revolucionarnim lijekom nudi brojne sadržaje karakteristične za obične portale (politika, ekonomija, zdravlje, zabava…). Samo što oni, umjesto očekivanog sadržaja, vode do oglasa za kupovinu prostamida, kako se zove novootkriveni ,,lijek”.

Tu piše kako se za nekoliko minuta završava petnaestodnevna akcija tokom koje je ,,lijek” moguće kupiti u pola cijene, iako ni tada nije jeftin – 39 eura. Treba, ipak, požuriti pošto na lageru, pokazuje brojčanik, ima još samo nekoliko komada.     „Preporučujem da Prostamid što prije naručite. Program se neće ponoviti uskoro”, podstiče i profesor koordinator.

Za nepovjerljive, tu je istraživanje o učinkovitosti lijeka. ,,Prostamid distribuiramo u Crnoj Gori više od mjesec dana i proveli smo anketu među 10.000 naših klijenata”, kazuje jedan od ,,pronalazača” uz rezultate navodne ankete: Normalizacija mokrenja i prestanak neugodne boli – 99% ispitanika;  Lakoća i učinkovitost liječenja – 100% ispitanika; Poboljšanje potencije – 92% ispitanika; Nisu uočene nuspojave i ovisnost – 100% ispitanika.

Kako ne kupiti takav lijek? Ili neki sličan, a dostupan samo u virtuelnoj stvarnosti.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Evropskom kongresu dijabetologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je na bini. Bio je to Mićan Vujović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje dijabetesa i spriječavanje smrtonosnih posljedica”, piše u tekstu na sajtu na kome se promoviše ,,unikatni lijek” koji reguliše dijebetes poslije prve terapije.  Djeluje poznato?

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MINISTAR PRAVDE MARKO KOVAČ PREDLOŽIO ALBANSKI MODEL: Vetingom do reforme pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarstvo pravde, na čijem čelu je u tehničkoj Vladi Marko Kovač,  predlaže veting sistem u reformi pravosuđa, koji bi podrazumijevao ispitivanje imovine nosioca pravosudnih funkcija, istraživanje njihovih veza sa kriminalnim grupama, provjeru njihovih kvalifikacija…

 

Crna Gora je više puta kretala u reformu pravosuđa. Nikada iskreno. Tome svjedoče slučajevi bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović više puta je kao argument o neiskrenosti navodila optužnice za pranje novca protiv kriminalnih grupa Safeta Kalića i Darka Šarića. Iako su zbog loših optužnica na kraju oslobođeni optužbi, svi koji su učestvovali u tom predmetu su napredovali u karijeri.

Izvještaji međunarodnih organizacija upozoravaju da su kriminalne strukture uvezane sa određenim državnim službama, dok nam korupcija nagriza cijeli sistem. Obje vlade formirane nakon parlamentarnih izbora najavile su zakone o porijeklu imovine i lustraciju. Mđutim, još nemamo nacrte tih zakona, niti javnu raspravu.

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač provukao je prošle sedmice da se razmišlja o uvođenju veting sistema u pravosuđu. Riječ je o sistemu reforme pravosuđa koji se pokazao uspješnim u susjednoj Albaniji. Državne službe bi provjeravale porijeklo imovine sudijama i državnim tužiocima, kao i njihove veze sa kriminalnim strukturama. Ukoliko bi pravosudni funkcioneri bili kompromitovani, razriješili bi se dužnosti, a njihov predmet bi preuzelo tužilaštvo. Međutim, cijelu provjeru mogli bi da spriječe ukoliko podnesu ostavku. U Albaniji je na ovaj način preko 45 odsto ljudi uklonjeno iz pravosudnog sistema. Većina njih je podnijelo ostavku kako bi se obustavio proces provjere.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo