Povežite se sa nama

DRUŠTVO

IZBOR NOVOG RUKOVODSTVA LJEKARSKE KOMORE POD VELOM TAJNE: Servis odabranih

Objavljeno prije

na

,,Ljekarska komora Crne Gore je servis doktora”, često zna da istakne Đoko Jočić, dvodecenijski predsjednik ove institucije, od njenog osnivanja 1996. godine. Kako taj servis u praksi funkcioniše govori podatak da je Sindikat doktora medicine Crne Gore, koji okuplja 800 ljekara, nezvanično saznao da će Skupština Ljekarske komore biti održana 11. decembra.

Oni su u zahtjevu upićenom Jočiću, krajem prošlog mjeseca, tražili da im se objasni ko sačinjava Skupštinu LJKCG, da li je Skupština LJK donijela odluke o raspisivanju izbora, kako su prijavljivani kandidati, pitali su gdje je bilo istaknuto obavještenje o sazivanju Skupštine, kao i zbog čega su članovi LJKCG potpuno neobaviješteni o održavanju prethodnih izbora za delegate Skupštine, i na koji način LJKCG članove obavještva o održavanju istih? Tražili su i uvid u zapisnike i odluke o izboru predsjednika i članova organa LJK.

Očigledno da je rad Ljekarske komore totalna nepoznanica njenim članovima. Članarinu u iznosu od pet eura mjesečno, Komori plaća i 800 ljekara članova Sindikata.

Zahtjev koji je potpisala predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović, proslijeđen je i ministru zdravlja Budimiru Šegrtu, direktoru Kliničkog centra CG Ranku Lazoviću, direktoru Instituta za javno zdravlje Bobanu Mugoši, direktoru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Saši Stefanoviću, kao i direktorima svih domova zdravlja u Crnoj Gori.

Iz Sindikata doktora medicine za Monitor kažu da odgovore još nijesu dobili iako je rok za odgovore istakao prije desetak dana. Iz Ljekarske komore su ih uvjeravali da rade na sastavljanju odgovora i da će ih dostaviti do kraja protekle nedjelje.

Odgovor o tome što je sa pitanjima Sindikata i ko je izabran za predsjednika Ljekarske komore, ni Monitor nije dobio do zaključenja ovog broja.

Komora koja iduće godine slavi dva jubileja – 20 godina postojanja i isto toliko predsjedavanja dr Jočića, do sada se sem organizovanja seminara, konferencija i dodjele nagrada, nije puno mješala u rješavanje brojnih problema koji muče doktore ali i pacijente. Iako ima ingerencije i brojne organe i komisije, LJKCG, za razliku od komora iz regiona, do sada nije oduzela licencu za rad ni jednom doktoru u Crnoj Gori, niti je procesuirala ijednu prijavu za korupciju u zdravstvu.

Sud Komore može trajno oduzeti licencu ljekaru ukoliko je ,,osuđen na kaznu zatvora zbog učinjenog teškog krivičnog djela protiv zdravlja ljudi ili krivičnog djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom”.

Obrazac rada Ljekarske komore može se vidjeti u postupanju s kraja prošle godine nakon infekcije beba u Bijelom Polju, Jočić je tada govorio da prate postupak i da ne mogu ništa preduzimati dok se on sudski ne okonča.

,,To je isto kad bi postavili pitanje pravosudnim institucijama i rekli da oni ništa ne rade jer nijesu nikoga osudili na smrt ili nijesu izrekli doživotnu robiju. Znači oduzimanje licence je jedna od najtežih kazni, to je ravno smrtnoj presudi u građanskom sudu”, objašnjavao je Jočić ranije medijima zašto ne primjenjuju najstrožju kaznu.

Pored trajnog oduzimanje licence, Komori su na raspolaganju i blaže kazne, koje se takođe ne primjenjuju. Prema Statutu i Pravilniku, Komora ljekarima može izreći opomene i novčane kazne od 100 do 2.000 eura. Zbog težih povreda standarda i kvaliteta zdravstvenih usluga, te ako više od šest mjeseci ne plaća članarinu Komori, ljekar se može kazniti privremenim oduzimanjem licence, koje može da traje od šest mjeseci do pet godina.

Opravdanje o nemogućnosti djelovanja dok sudstvo ne kaže svoje, ponavljana je iz Ljekarske komore prilikom svih afera u zdravstvu, čak i onda kada su pacijenti smrtno stradali. Svojevremeno jedan od srodnika preminulog pacijenta upozorio je Komoru da „nema potrebe da se oglašavate nakon sudske presude. Treba da djelujete prije, preventivno, da se napravi manje štete”.

Čak je, prije tri godine, tadašnji ministar zdravlja Miodrag Radunović ocijenio da Komora ,,mora da se interesuje za to što cijela Crna Gora zna, da je neki ljekar osuđen zbog uzimanja mita, i da reaguje u okviru svojih nadležnosti, a ne da čekaju da im ministar donese presudu na ruke”.

Kako tada, tako i danas, iz Komore su odgovorili da prate postupke i da će nakon dobijanja presude izreći odgovarajuće sankcije.

Ipak to se nije desilo ni nakon što su sudovi u par slučajeva osudili doktore zbog uzimanja mita ili nesavjesnog liječenja. Jočićevo opravdanje je bilo da im nijesu stigle presude od suda.

U međuvremenu Komora obavlja redovni posao. Doktori medicine i stomatologije dužni su da nakon završenog fakulteta, u roku od mjesec dana nakon položenog stručnog ispita, podnesu zahtjev Ljekarskoj komori za izdavanje licence za rad. Komora izdaje licence i doktorima stranim državljanima, kao i licence iz prakse koju u Crnoj Gori ne posjeduje dvije trećine ljekara.

Kao što smo naveli jedan od težih prekršaja je neplaćanje članarine Komori, pa je zaprijećeno i privremeno oduzimanje licence zbog tog grijeha. Mjesečna članarina je pet eura. Podaci od prošle godine govore da u Crnoj Gori u javnim zdravstvenim ustanovama radi 1.600 ljekara, a u privatnim 130. Mjesečno po tom osnovu Ljekarska komora bi od članarine trebala da prihoduje 8.650 eura. Ako je to konačna cifra, jer po Jočićevoj ranijoj izjavi Komora je od 1999. do 2009. izdala čak 2.600 licenci za rad doktorima u Crnoj Gori.

Pored članarine, Ljekarska komora se finansira iz Budžeta Crne Gore, poklona, legata i drugih izvora, kako se navodi u Statutu.

,,Gdje i kada možemo izvršiti uvid finasijske i ostale izvještaje o radu LJKCG? Koji su najznačajniji projekti koje je LJKCG sprovela u posljednjih 10 godina? Zašto LJKCG ne koristi svoju internet prezentaciju da svoja dokumenta učini javnim i dostupnim kako to rade sve komore u regionu?”, pitao je Sindikat doktora medicine predsjednika Komore Jočića.

Odgovori se i dalje čakaju.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

SVETI STEFAN U NEVOLJAMA: Radnicima prijete otkazima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možda se najgori scenario izbjegne u poslednjem trenutku. Predsjednik Mjesne zajednice Vlado Mitrović kazao je da zakupac nema smetnji da obavlja svoju djelatnost i da će se u MZ založiti da ne dođe do ugrožavanja poslovanja na način kako je organizovano do sada. To smatraju gestom dobre volje i dokazom da nisu protiv investitora

 

Nakon prve godine rada elitnih crnogorskih hotela pod imenom Aman Sveti Stefan, u maju 2014. godine, u tekstu američkog portala USA Today, naslovljenom „Za 1 posto iznad najboljih evropskih hotela“ Hotel Sveti Stefan našao se na listi 10 najboljih hotela u Evropi. Sa ekskluzivnom ponudom za „Jet set turiste“ Aman Sveti Stefan opisan je kao „igralište za ultra bogate u centru crnogorskog dijela jadranske obale“.

Sedam godina kasnije, uoči turističke sezone 2021. Aman resort, hotelski operater u projektu  višedecenijskog zakupa hotela Miločer i Sveti Stefan, najavljuje zatvaranje hotela i odlazak iz Crne Gore. Razlozi neočekivanog poteza Amana navodno su, nemogućnost da svojim gostima obezbijedi ekskluzivnost i mir, ugodan odmor daleko od očiju javnosti, nakon što mještani okolnih naselja, traže pristup manjem dijelu plaža kojima zakupac gazduje.

Zatvaranje hotela makar i na jednu turističku sezonu, najprije su na svojoj koži osjetili zaposleni radnici prema kojima se poslodavac, kompanija Adriatic properties, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, ponio na krajnje ponižavajući i nehuman način. Oni koji su do juče opsluživali super bogate goste najpoznatijeg hotelskog brenda na svijetu, Aman resorta, ostavljeni su na cjedilu u jednom trenu. U toku jednog sata, koliko je 17. aprila trajao sastanak sa izvršnim direktorom firme, Goranom Bencunom, radnicima su saopšteni uslovi pod kojima mogu da odu iz firme ili da ostanu.

Usmeno im je saopšteno da su od tog dana na odmoru, da mogu da traže posao negdje drugo zbog čega se „Aman neće ljutiti“, da uzmu otpremnine ili prihvate nove uslove rada za ostanak u firmi.

Kompanija Adriatic properties zapošljava ukupno 100 radnika, od kojih jedan broj radi u administraciji, drugi u ugostiteljstvu, treću grupu čine sezonci. Na udaru su se našla 43 radnika iz ugostiteljstva, na poslovima kuvara, poslastičara, konobara, sobarica, koji imaju ugovore o stalnom zaposlenju i u hotelima Svetog Stefana rade dugi niz godina. Oni su dio grupe od 220 zaposlenih u HTP Budvanska rivijera i HTP Miločer, koje je zakupac preuzeo nakon zaključenja ugovora o zakupu. Najveći broj njih uzeli su tada povoljne otpremnine i napustili firmu.

Radnici navode podatak da za 14 godina trajanja zakupa Adriatic properties nije primio nijednog novog radnika u stalni radni odnos. Primali su samo sezonce sa kojima zaključuju ugovore o djelu i to najčešće na rok od dva mjeseca.

Priču oko zatvaranja hotela Sveti Stefan i Miločer zakupac koristi da se oslobodi ugostitelja preuzetih 2007. pod uslovima suprotnim Zakonu o radu. Njima su ponuđene otpremnine čiji je iznos u rasponu od 8-15.000 eura, koje mnogima nisu pirhvatljive, posebno radnicima sa dužim radnim stažom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U TOKU DEVASTACIJA MAREZE: Žrtva opet zaštićeno područje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Insitucije, po ko zna koji put, rade ono što znaju najbolje – prebacuju odgovornost s jednih na druge

 

Ko ovih dana iz pravca Danilovgrada, glavnim nikšićkim putem krene ka Podgorici, na samom prilazu Marezi, sa lijeve strane, svjedočiće – masakru nad prirodom. Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Opet, isplivava na vidjelo nemar nadležnih – putnu infrastrukturu razvijaju na uštrb životne sredine, prebacujući pri tom odgovornost s jednih na druge.

U julu prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji dijela glavnog puta za Nikšić – od Podgorice do Danilovgrada. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine. Izvođač radova je podgorička firma Bemaks, poznata po tome da, nekako, dobije svaki ,,veliki posao”. Nelegalna deponija građevinskog otpada, vidljiva u blizini Mareze, posljedica je tih radova.

Mareza, inače glavno podgoričko vodoizvorište, kao ekološki nedjeljiva cjelina Parka prirode Dolina rijeke Zete, zaštićena je 2019. godine, kada je, na osnovu Studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra dolina rijeke Zete, odlučeno da se dolina te rijeke proglasi za park prirode. Da je biodiverzitet Zete neprocjenjiv, pokazala su istraživanja u kojima je učestovalo 19 stručnjaka. Utvrđeno je da su glavni uzročnici ugrožavanja flore i faune tog područja: urbanizacija, neracionalna eksploatacija drveća i građevinskih materijala, požari, hemijski zagađivači i deponije.

,,Mareza i Lužnica su nakon izglasavanja u lokalnim parlamentima Danilovgrada i Podgorice, nakon što su prošle skupštinske odbore i uz punu podršku gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića i predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, ušle u Park prirode Dolina rijeke Zete, kao jedna od najvrednijih cjelina. Plavne livade Mareze i Lužnice su stavljene u II zonu sa aktivnim režimom zaštite, gdje se mogu izvoditi samo intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unaprijeđenja zaštićenog područja“, ističe Darko Saveljić, ornitolog i jedan od autora pomenute studije.

Prema njegovim riječima, studija zaštite je prepoznala proširenje puta od Podgorice do Danilovgrada kao važnu stavku razvoja zajednice, i jasno navela da nema prepreka realizaciji te investicije. ,,No, u II zoni zaštite izvođač radova je masakrirao plavne livade koje su od posebnog interesa, kako za Crnu Goru, tako i na nivou Evropske unije (EU), suprotno studiji zaštite i dokumentima vezanim za samu investiciju. Glavni grad je bio dužan da brine o teritoriji kojom upravlja, uključujući i zaštićena područja, zbog javnog dobra i interesa“, kaže Saveljić i napominje da je, prilikom procjene uticaja na životnu sredinu ove investicije, striktno navedeno da je, zbog biodiverziteta i ekskluzivnosti područja, zabranjeno odlaganje i deponovanje šuta na navedenim područjima.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Štrajk advokata – preko 3.000 suđenja odloženo: Građani trpe, delinkventi i kriminalci izmiču pravdi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Advokatska komora Crne Gore i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja započeli su pregovore o uslovima fiskalizacije, ali još ništa konkretno nije dogovoreno. Najviše ispaštaju građani, pogotovo socijalno ugroženi, koji ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“

 

Nakon više od dvije sedmice štrajka crnogorskih advokata, konačno je počeo dijalog između Advokatske komore i Vlade Crne Gore. Advokati nijesu htjeli da fiskalizuju kase na isti način kao ostala preduzeća, dok su iz resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja bili uporni da svako mora platiti porez bez izuzetka. Poslije dvosedmičnog štrajka Vlada je uvidjela da pravosudni sistem ne može da izdrži obustavu rada advokata, što je podrazumijevalo nepristupanje suđenjima, ročištima, postupcima pred tužiocem i policijom.

Počeli su pregovori ali na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno. Advokatska komora svoje predloge mora da formalizuje na skupštini tog tijela. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za Monitor kaže da je zadovoljan sastankom i da je riječ o pozitivnom iskoraku. „Advokatska komora će na skupštini odlučiti kako će ući u pregovore sa Vladom. Štrajk je i dalje na snazi i trajaće najvjerovatnije dok se ne ispuni naš osnovni zahtjev, da se Zakon o fiskalizaciji u ovakvom obliku ne primjenjuje na advokate”, istakao je Begović.

Iz resornog ministarstva su prilično šturo govorili o sastanku sa predstavnicima Advokatske komore. Oni su saopštili da su se njihovi stavovi „u najvećoj mjeri približili“, i da će raditi „na postizanju konkretnih dogovora koji će voditi ka prevazilaženju nastale situacije“.

Najviše ispaštaju građani, čija prava bi trebalo da štiti pravosudni sistem. Građani, pogotovo oni socijalno ugroženi, ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“ i izmiču pravdi. Najsvježiji je primjer Nikšićanina Luke Krivokapića koji je osumnjičen da je usred bijela dana, pred svjedocima, u centru grada ubio sugrađanina. Da se na poziv dežurnog tužioca nije odazvala advokatica Mirjana Pajković i prihvatila da zastupa osumnjičenog, Krivokapiću ne bi mogao biti određen pritvor. Advokatska komora je, međutim, suspendovala Pajkovićevu zbog prekida štrajka i protiv nje pokrenuli disciplinski postupak. Nedavno je specijalni povratnik, počinilac porodičnog nasilja, pušten da se brani sa slobode, a isto se može dogoditi i sa specijalnim povratnikom u predmetu koji se vodi za krivično djelo silovanje, ukoliko se štrajk nastavi.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo