Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Kablovska i druge veze

Objavljeno prije

na

Problemima sa stranim investitorima ne nazire se kraj. Elektroprivreda Crne Gore, odnosno njen manjinski vlasnik A2A ponovo je na dnevnom redu. Premijer Igor Lukšić sastao se sa generalnim direktorom italijanske firme Renatom Ravanelijem. Ubrzaće se vraćanje dugova za struju državnih institucija i opština, Elektroprivreda treba da bude oslobođena dugovanja Kombinata aluminijuma, a aneks ugovora između A2A i EPCG treba što prije da se usaglasi, rezime je njihovog razgovora. Građani i privreda, sve skupa, prema računici EPCG duguju preko 160 miliona eura. Samo domaćinstva duguju čak 120 miliona. KAP Elektroprivredi duguje gotovo 33 miliona eura. Pri tome, A2A je nezadovoljan cijenom struje, posebno nakon aprilskog pada tarifa.

PRIJETE BANKROTOM: Nagomilano nezadovoljstvo Italijana, ali i gubici, doveli su ih do toga da crnogorsku delagaciju upozore i na mogućnost njihovog bankrotstva. Zato od Vlade traže da pređe sa riječi na djelo i pogura povećanje cijene struje i naplati dugovanja. Zna se – energetski su Crnu Goru i Italiju spojili bivši premijeri dvije države Silvio Berluskoni i Milo Đukanović. Njihov formalni odlazak ne znači i to da su njihove ideje, dilovi i započeti poslovi pali u vodu. Ne. Upravo suprotno. Crnogorska vlast itekako brine o prekomorskom susjedu. U nacrtu izmjene Strategije energetike Crne Gore vodi se računa o italijanskim planovima i namjeri da ova država članica Evropske unije koristi tuđu energiju, računajući i na buduće crnogorske energetske objekte. ,,U skladu sa trenutno dostupnim informacijama, Italija razmatra uvoz električne energije iz obnovljivih izvora iz trećih zemalja na osnovu međunarodnih ugovora koji će biti zaključeni sa državom iz koje će se vršiti izvoz”, piše u preliminarnom nacrtu crnogorske Strategije razvoja energetike do 2030.

GDJE JE LAZOVIĆ: Kako će dalje ići poslovi Italije i Crne Gore u vezi energetike – neizvjesno je. Vlada i A2A trebalo bi da počnu pregovore o izmjenama ugovora o kupovini dijela akcija EPCG iz 2009.godine. Ali, na sastanku Lukšića i Ravelinija nije bio Vujica Lazović, potpredsjednik Vlade. On je u pregovaračkom timu koji je formirao Savjet za privatizaciju i kapitalne projekta još 4.oktobra za pregovare sa italijanskom A2A.

Branko Radulović iz Pokreta za promjene u izjavi za Monitor objašnjava da i dalje očekuje od crnogorskog tužilaštva da se pokrene i reaguje na tužbu koju je ta partija podnijela protiv Berluskonija, Đukanovića i njihovih saradnika ,,zbog osnovane sumnje da su sa povezanim licima na organizovan način napravili nesagledivu štetu energetskom sektoru Crne Gore”. ,,Naše zatočeno Vrhovno državno tužilaštvo nije do danas odreagovalo i zato stalno od Duška Markovića tražim da objasni dokle je stigao taj predmet”, kaže Radulović.

ISPIT ZA PREMIJERA: Radulović smatra da će upravo dalje energetske veze Crne Gore i Italije biti test za koaliciju DPS SDP kao i za premijera Lukšića koji će daljim potezima na ovom polju pokazati koliko je nezavisan od šefa partije, njegovih dogovora i izigravanja zakona. ,,Većina obaveza A2A prema elektro-sistemu Crne Gore nije ispunjena pa bi davanje novih benefita i prolongiranje ovog ugovora bio očiti dokaz da Đukanović i dalje superiorno vlada državom. A raskidanje ovog ugovora bi značilo i slabljenje moći Đukanovića”, tvrdi Radulović.

On pojašnjava da je očigledno da Đukanović ima dil sa A2A oko poslovanja sa EPCG i Prvom bankom, a ,,pokrovitelj” je i poslova sa ruskim tajkunima. No, kako su italijanski i ruski investitori međusobno povezani preko Đukanovića situacija se komplikuje.

,,Povećanje cijena električne energije bilo bi dupli harač sa građane.

Već dajemo subvencije KAP-u, on duguje EPCG…U Ugovoru jasno piše da će biti povećana efikasnost elektro mreže, smanjeni troškovi gubitaka u distributivnom sistemu, a ne povećane cijene struje. Italijani ništa ne investiraju u sistem, pare drže u Prvoj banci i profit mogu ostvariti samo poskupljenjem struje”. Uz to – Radulović smatra da će nakon odlaska sa čela Vlada dvojice energetskih saradnika – biti manje italijanskih investicija, ali će biti kvalitetnije. Da će se promjena na čelu Vlade Italije odraziti na stepen interesovanja italijanskih investitora za ulaganja u Crnu Goru tvrdi i Darko Pajović, direktor NVO Green Home. ,,Prvi razlog je što su manje-više dosadašnje investicije bile vezane za lične odnose dva čovjeka koji nisu više na izvršnim funkcijama, dok je drugi razlog velika kriza koja pogađa Italiju”.

No, Pajović kaže da ne treba gajiti iluziju o političkoj penziji, jer će i u Italiji i u Crnoj Gori ostati ,,snažan uticaj dosadašnjih političkih i privatnih prijatelja Berluskonija i Đukanovića”.

On tvrdi da bi dobra pouka bila da se najzad i u Crnoj Gori počnu primjenjivati pravila igre koja važe za sve, ,,jer bi tada i italijanske i sve druge investicije, koje su neophodne Crnoj Gori, bile mnogo bolje prihvaćene u javnosti nego u slučajevima dogovora sa vrlo izvjesnim privatnim a ne javnim interesima”.

POSKUPLJENJE STVAR RAE: Sa druge strane, Aleksandar Damjanović iz SNP-a očekuje će se ispostaviti kako Ugovor koji je potpisan između EPCG i A2A i ugovor koji tek treba da definiše nove odnose nema nikakve veze sa personalnim promjenama u vladama i da se potpisnici samo rukovode javnim interesima. „Odluku o tarifama isključivo treba da donosi ovlašćena Regulatorna agencija za energetiku koja, uz podršku Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ima odriješene ruke da potpuno samostalno određuje tarifu”.

Damjanović kaže da SNP smatra da treba riješiti problem KAP-a gradnjom posebnog izvora energije, drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, za tu fabriku koja je, po njegovom mišljenju, zaslužila da opstane. Ulazak novog investira u KAP sa dodatnim uslovima i zahtjevima biće potpuno nova situacija između stranih investitora, njihovih interesa i Vlade Crne Gore, radnika, građana. Jedini uslov da se sa što manje komplikacija, plaćanja penala, garancija, subvencija prođe jeste da se striktno poštuju zakon i javni interes.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo