Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Kablovska i druge veze

Objavljeno prije

na

Problemima sa stranim investitorima ne nazire se kraj. Elektroprivreda Crne Gore, odnosno njen manjinski vlasnik A2A ponovo je na dnevnom redu. Premijer Igor Lukšić sastao se sa generalnim direktorom italijanske firme Renatom Ravanelijem. Ubrzaće se vraćanje dugova za struju državnih institucija i opština, Elektroprivreda treba da bude oslobođena dugovanja Kombinata aluminijuma, a aneks ugovora između A2A i EPCG treba što prije da se usaglasi, rezime je njihovog razgovora. Građani i privreda, sve skupa, prema računici EPCG duguju preko 160 miliona eura. Samo domaćinstva duguju čak 120 miliona. KAP Elektroprivredi duguje gotovo 33 miliona eura. Pri tome, A2A je nezadovoljan cijenom struje, posebno nakon aprilskog pada tarifa.

PRIJETE BANKROTOM: Nagomilano nezadovoljstvo Italijana, ali i gubici, doveli su ih do toga da crnogorsku delagaciju upozore i na mogućnost njihovog bankrotstva. Zato od Vlade traže da pređe sa riječi na djelo i pogura povećanje cijene struje i naplati dugovanja. Zna se – energetski su Crnu Goru i Italiju spojili bivši premijeri dvije države Silvio Berluskoni i Milo Đukanović. Njihov formalni odlazak ne znači i to da su njihove ideje, dilovi i započeti poslovi pali u vodu. Ne. Upravo suprotno. Crnogorska vlast itekako brine o prekomorskom susjedu. U nacrtu izmjene Strategije energetike Crne Gore vodi se računa o italijanskim planovima i namjeri da ova država članica Evropske unije koristi tuđu energiju, računajući i na buduće crnogorske energetske objekte. ,,U skladu sa trenutno dostupnim informacijama, Italija razmatra uvoz električne energije iz obnovljivih izvora iz trećih zemalja na osnovu međunarodnih ugovora koji će biti zaključeni sa državom iz koje će se vršiti izvoz”, piše u preliminarnom nacrtu crnogorske Strategije razvoja energetike do 2030.

GDJE JE LAZOVIĆ: Kako će dalje ići poslovi Italije i Crne Gore u vezi energetike – neizvjesno je. Vlada i A2A trebalo bi da počnu pregovore o izmjenama ugovora o kupovini dijela akcija EPCG iz 2009.godine. Ali, na sastanku Lukšića i Ravelinija nije bio Vujica Lazović, potpredsjednik Vlade. On je u pregovaračkom timu koji je formirao Savjet za privatizaciju i kapitalne projekta još 4.oktobra za pregovare sa italijanskom A2A.

Branko Radulović iz Pokreta za promjene u izjavi za Monitor objašnjava da i dalje očekuje od crnogorskog tužilaštva da se pokrene i reaguje na tužbu koju je ta partija podnijela protiv Berluskonija, Đukanovića i njihovih saradnika ,,zbog osnovane sumnje da su sa povezanim licima na organizovan način napravili nesagledivu štetu energetskom sektoru Crne Gore”. ,,Naše zatočeno Vrhovno državno tužilaštvo nije do danas odreagovalo i zato stalno od Duška Markovića tražim da objasni dokle je stigao taj predmet”, kaže Radulović.

ISPIT ZA PREMIJERA: Radulović smatra da će upravo dalje energetske veze Crne Gore i Italije biti test za koaliciju DPS SDP kao i za premijera Lukšića koji će daljim potezima na ovom polju pokazati koliko je nezavisan od šefa partije, njegovih dogovora i izigravanja zakona. ,,Većina obaveza A2A prema elektro-sistemu Crne Gore nije ispunjena pa bi davanje novih benefita i prolongiranje ovog ugovora bio očiti dokaz da Đukanović i dalje superiorno vlada državom. A raskidanje ovog ugovora bi značilo i slabljenje moći Đukanovića”, tvrdi Radulović.

On pojašnjava da je očigledno da Đukanović ima dil sa A2A oko poslovanja sa EPCG i Prvom bankom, a ,,pokrovitelj” je i poslova sa ruskim tajkunima. No, kako su italijanski i ruski investitori međusobno povezani preko Đukanovića situacija se komplikuje.

,,Povećanje cijena električne energije bilo bi dupli harač sa građane.

Već dajemo subvencije KAP-u, on duguje EPCG…U Ugovoru jasno piše da će biti povećana efikasnost elektro mreže, smanjeni troškovi gubitaka u distributivnom sistemu, a ne povećane cijene struje. Italijani ništa ne investiraju u sistem, pare drže u Prvoj banci i profit mogu ostvariti samo poskupljenjem struje”. Uz to – Radulović smatra da će nakon odlaska sa čela Vlada dvojice energetskih saradnika – biti manje italijanskih investicija, ali će biti kvalitetnije. Da će se promjena na čelu Vlade Italije odraziti na stepen interesovanja italijanskih investitora za ulaganja u Crnu Goru tvrdi i Darko Pajović, direktor NVO Green Home. ,,Prvi razlog je što su manje-više dosadašnje investicije bile vezane za lične odnose dva čovjeka koji nisu više na izvršnim funkcijama, dok je drugi razlog velika kriza koja pogađa Italiju”.

No, Pajović kaže da ne treba gajiti iluziju o političkoj penziji, jer će i u Italiji i u Crnoj Gori ostati ,,snažan uticaj dosadašnjih političkih i privatnih prijatelja Berluskonija i Đukanovića”.

On tvrdi da bi dobra pouka bila da se najzad i u Crnoj Gori počnu primjenjivati pravila igre koja važe za sve, ,,jer bi tada i italijanske i sve druge investicije, koje su neophodne Crnoj Gori, bile mnogo bolje prihvaćene u javnosti nego u slučajevima dogovora sa vrlo izvjesnim privatnim a ne javnim interesima”.

POSKUPLJENJE STVAR RAE: Sa druge strane, Aleksandar Damjanović iz SNP-a očekuje će se ispostaviti kako Ugovor koji je potpisan između EPCG i A2A i ugovor koji tek treba da definiše nove odnose nema nikakve veze sa personalnim promjenama u vladama i da se potpisnici samo rukovode javnim interesima. „Odluku o tarifama isključivo treba da donosi ovlašćena Regulatorna agencija za energetiku koja, uz podršku Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ima odriješene ruke da potpuno samostalno određuje tarifu”.

Damjanović kaže da SNP smatra da treba riješiti problem KAP-a gradnjom posebnog izvora energije, drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, za tu fabriku koja je, po njegovom mišljenju, zaslužila da opstane. Ulazak novog investira u KAP sa dodatnim uslovima i zahtjevima biće potpuno nova situacija između stranih investitora, njihovih interesa i Vlade Crne Gore, radnika, građana. Jedini uslov da se sa što manje komplikacija, plaćanja penala, garancija, subvencija prođe jeste da se striktno poštuju zakon i javni interes.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZNACI: Stara fotografija, za nove poene

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zašto je poslanik Raško Konjević prećutao da je za fotografiju policajca Veselina Tabaša i Nasera Keljmendija saznao još u julu 2014. godine, kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke u koju je Monitor imao uvid

 

Nakanadna pamet ili nešto drugo, tek nedavno se lider SDP-a Raško Konjević dosjetio da sa javnošću podijeli saznanja da se aktuleni prvi barski policajc Veselin Tabaš fotografisao sa Naserom Keljmendijem, osuđenim za mnogobrojna krivična djela. Konjević je krajem prošlog mjeseca pokazao ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću fotografiju Tabaša sa kontroverznim kosovskim biznismenom, tokom saslušanja ministra na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Konjević je poručio da je trebalo provjeriti do kraja Tabaša.

„Ako nije, sada je prilika da se provjere relacije između Keljmendija i novog načelnika CB Bar“, zaključio je.

Konjević je, međutim, iz njemu znanih razloga prećutao da je za tu fotografiju saznao još u julu 2014. godine kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke koju smo imali na uvid, a koju je povodom sporne fotografije sačinio lično policajac Tabaš i adresirao na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Fotografija na kojoj se nalazim ja sa licem Naserom Keljmendijem nastala je, koliko se mogu setiti, 2010. godine. Fotografiju je uslikao krim-tehničar CB Bar S.D. u službenim prostorijama OB Ulcinj u kancelariji za prepoznavanje lica“, dio je službene zabilješke.

Policajac Tabaš tada je objasnio da je to bila jedina slobodna kancelarija u koju je policija izvršila prepoznavanje Keljmendija.

U njoj je bilo još najmanje pet policajaca, čija imena je naveo. To su bili pripadnici barske ali i ulcinjske policije.

Zbog nedostatka mjesta, kako tvrdi, sjeo je pored Keljmendija, dok su ostale kolege bile u istoj prostoriji sa njima, o čemu mogu i oni svjedočiti.

Tabaš je detaljno pojasnio i da su tu proveli izvjesno vrijeme jer je u toku bio pretres stanova i hotela Kaza Grande u Ulcinju, koji je vlasništvo Keljmendija, zbog sumnje da je njegov sin Liridon falsifikovao lične isprave.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NAKON 3. MAJA – DANA SLOBODE MEDIJA: U službi države ili javnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Duže od deceniju datiraju prijedlozi da se poveća zakonska zaštita medijskih radnika i pooštre kazne za napade na novinare. Političke volje za njihovo usvajanje nije bilo. Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, za sada, na riječima, svjesni su iz nove vlasti

 

Tokom prošle godine zabilježeno je 16 – napada, hapšenja i prijetnji novinarima. Samo za dva mjeseca ove godine imamo četiri napada – Jelena Jovanović, Sead Sadiković, Esad Kočan i Nebojša Šofranac, i dvije prijetnje ekipama TV Vijesti i TV Budva.

Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, svjesni su i iz nove vlasti. Premijer Zdravko Krivokapić je nakon posljednjeg napada kazao da je zamolio ministarku zaduženu za medije Tamaru Srzentić „da što prije svakom novinaru da status službenog lica, mislim da to može mnogo štošta promijeniti”.

Premijer se pogrešno izrazio jer novinarima ne treba status, već dodatna zaštita i zakonom propisane odredbe da se napad i ometanje u vršenju posla od javnog interesa, kaznama tretiraju kao napad na službeno lice. Spin oko statusa službenog lica bivša vlast je često koristila da unese zabunu i da ne prihvati inicijative oko uvođenja oštrijih kazni za napade na novinare.

„Novinari i službena lica ne mogu da se poistovjete, jer razlozi za njihovu zaštitu nisu isti. Službena lica imaju ovlašćenja da primjenjuju zakon, koja novinari nemaju, ali novinari treba da dobiju pojačanu zaštitu, kao i službena lica, zato što rade posao od javnog interesa koji sa sobom nosi povećan rizik po bezbjednost i to treba jasno razgraničiti. Tako da mislim da se tu radi o terminološkom nerazumijevanju, nije to teško pravilno propisati“, kaže za Monitor Tea Gorjanc-Prelević.

Na Dan slobode medija ministar policije Sergej Sekulović je ispravio premijera i objasnio da će njegovo ministarstvo preložiti da se svaki napad na medijskog radnika tretira kao napad na službeno lice. To će se postići tako što će MUP pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, na osnovu kojih bi novinari, poput službenih lica bili zaštićeni u slučaju ometanja vršenja svog posla. Sekulović je najavio da će inicirati i izmjene Krivičnog zakonika: „Na ovaj način doprinijećemo većoj sigurnosti novinara, tako što će se pooštriti prekršajna i krivična odgovornost onih koji pokušaju da utiču na bilo koji način na rad novinara“.

Predlozi o pooštravanju kazni za napade na novinare datiraju iz 2008, tada su ih inicirali Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija i MANS. Sve do sada nije bilo političke volje da se oni usvoje.

„Akcija za ljudska prava (HRA) je možda prva to 2010. godine i formulisala kao konkretne odredbe s obrazloženjem i zajedno sa Sindikatom medija se poslednjih godina zalagala da se to usvoji“, kaže Gorjanc-Prelević i navodi da ti prelozi mogu da se koriste kao polazište za najavljene izmjene.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POSKUPILE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE: Novi nameti, teže i breme

Objavljeno prije

na

Objavio:

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena otporom građana. Dok  se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcije države nema

 

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena buntom. Čak ni spontanim protestom, u skladu sa epidemiološkim mjerama. Tek je poneka stidljiva objava na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojoj se građani pitaju kakve će sve načine još morati da izmisle kako bi pregrmili od prvog do prvog u mjesecu… I dok se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcija države nema.

U posljednjih desetak dana, cijene najosnovnijih životnih potrepština – brašna i ulja u crnogorskim marketima uvećane su za 10 do 30 odsto. Poskupili su i so i šećer, takođe za oko 10 odsto. Tako će sada građani, na primjer, umjesto dosadašnjih euro, za ulje morati da izdvoje i do 1,50 eura, a za kilo brašna umjesto 40 centi, 45.

Glavni razlog za povećanje cijena, kako su objasnili iz pojedinih trgovačkih kompanija, leži u tome što su proizvođači i dobavljači namirnica koje se ne proizvode u Crnoj Gori povećali svoje cijene. Osim toga, poskupilo je i gorivo, odnosno transport. Najupečatljiviji učinak pandemije izazvane virusom COVID-19 ogleda se u tome što je, i pored povećanja cijena naftnih derivata, litar najjeftinijeg jestivog ulja trenutno skuplji od litra eurodizela, čija je cijena 1,13 eura.

I voće i povrće je poskupilo. Tako je na zelenoj pijaci TC Bazar u Podgorici za kilogram jabuka potrebno izdvojiti od 1,30 do 1,70 eura. Za avokado i čitavih osam.

Krastavac se može kupiti po cijeni od euro i po do dva i po, a paradajz od dva do dva i po. Crni luk košta od euro do euro i po, a krompir od 0,60 do 0,80 centi.

I cijene ribe su porasle. Kilogram pastrmke sada košta pet eura.

Poskupljenje namirnica očekuje se i u narednom periodu. To, za posljedicu, ima i poskupljenje druge hrane u kojoj se one nalaze, poput hljeba i drugog peciva, prerađevina, slatkiša,…

Predlogom budžeta za 2021. godinu najavljeno je povećanje akciza na duvanske i proizvode od šećera i kakaoa, kao i na sladolede, alkohol i gazirana pića. To je jedna od mjera poreske politike koja će sa primjenom početi 1. jula. Tako bi se, predloženim rješenjem, akcize na zaslađena pića i alkohol povećale sa 25 na 35 eura po hektolitru, 72 centa po kilogramu za slatkiše, a za duvanske proizvode sa 37 na 51 euro na hiljadu komada cigareta.

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) upozoravaju da će taj predlog dovesti do rasta cijena, smanjenja prodaje, povećanja obima sive ekonomije a, u konačnom, i do smanjenja prihoda za državu. To je ocijenjeno na sastanku, održanom krajem aprila u prostorijama PKCG-e. ,,To je pokazala praksa iz prethodnih godina, sa istim scenarijem u dijelu akcizne politike. Sem toga, akcize će zbog porasta cijena uticati i na konkurentnost naše turističke destinacije”, kazala je tom prilikom potpredsjednica PKCG-e Nina Drakić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo