Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Idi mi, dođi mi

Objavljeno prije

na

Izbore u Podgorici zvanično je tražila opozicija, o republičkim izborima tu i tamo se zucka, kruže čak i abrovi da Filip Vujanović ne bi morao predsjednikovati baš do kraja mandata. Nekoliko prebjega sa opozicione liste, čvršće od karijatida, podupiru vlast podgoričkog gradonačelnika dr Miomira Mugoše, tih izbora biti neće. Ostalo zavisi od toga šta će smisliti predsjednik Demokratske partije socijalista. Misli, dakle, postoji. Odbornici Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije podnijeli su inicijativu za skraćenje mandata parlamenta zbog odluka Upravnog suda koji je poništio izbor predsjednika i sekretara parlamenta Slobodana Stojanovića i Slavke Maraš.

Prema ocjenama iz opozicije u Podgorici postoji samo matematička, ali ne i demokratska većina. Nakon proljetos održanih lokalnih izbora dr Miomir Mugoša izabran je za gradonačelnika većinom skrpljenom od odbornika DPS-a, Slaviše Guberinića, kviska iz Narodne i Dragana Ostojića iz Demokratske srpske stranke. Zlatne rezerve bili su Mihailo Ivanović iz Stranke penzionera i Boban Vujačić, kasnije iz partije isključeni, odbornik Nove. Uoči izbora SDP je obećela da neće glasati za Mugošu i nije.

Odbornički klubovi opozicione koalicije Bolja Podgorica – bolja Crna Gora tvrde da Skupština Glavnog grada, nema legalnu niti legitimnu većinu. „Otkad je Socijaldemokratska partija napustila koaliciju nema većine od najmanje 29 odbornika”, kazao je Velizar Kaluđerović iz Socijalističke narodne partije

Branka Bošnjak, odbornica Pokreta za promjene objašnjava za Monitor da je opozicija inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada podnijela kako bi ukazali da Podgoricom vlada vještačka većina stvorena političkom korupcijom. ,,Od Skupštine Glavnog grada napravljena je farsa. Bilo bi izbora kad bi se oni koji su izabrani na opozicionoj listi ponašali opoziciono, ali nemamo iluzija da će tako biti”, kaže Branka Bošnjak.

Predsjednik Kluba odbornika SDP Đorđe Suhih kazao je da će SDP glasanjem u Skupštini podržati svaku inicijativu koja označava skraćivanje mandata nelegitimne i nelegalne koalicije Mugoša-NS-DSS i raspisivanje izbora.

Slaviša Guberinić se kandidovao za pravednika i velikomučenika. Ponovio je da ,,u bilo kojoj političkoj akciji koja ima za cilj da opozicija bude vodonoša SDP-u, Narodna stranka neće učestvovati ni po koju cijenu, posebno ne poslije svega što je rađeno Narodnoj stranci i sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske”. Oh.

Odbornik DSS-a Dragan Ostojić kaže da nije htio da potpiše inicijativu „za koju se unaprijed zna da neće proći”. Predstavnik Stranke penzionera je potpisao.

Od 57 odbornika u podgoričkom parlamentu DPS sa Liberalnom partijom i Bošnjačkom strankom ima 28, za odluku o skraćenju mandata neophodno je 29 glasova. Mugoša kontroliše najmanje tri odbornika izabrana glasovima protivnika njegovih pregnuća. Niko precizno ne zna koliko košta laserska operacija uklanjanja savjesti, ali je jasno da Mugi nije džabe učio hirurgiju.

Čaršija razmatra mogućnost da DPS riješi da na proljeće raspiše vanredne parlamentarne izbore. Ide ovako: ukoliko u decembru Crna Gora dobije datum početka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, vlast bi mogla proglasiti da joj izbori trebaju kako bi imala ,,puni kapacitet” za ispunjavanje obaveza na putu ka Evropi.

Nešto slično već su uradili. Izbori 2009. očekivali su se tek u jesen, bili su dio političkog dogovora pomoću kojeg je PZP glasao za Ustav. Vlast ih je u januaru raspisala za mart uz obrazloženje da o važnim pitanjima evroatlantskih integracija treba da odlučuju institucije sa punim četvorogodišnjim mandatom. Opozicija je tvrdila da vlast žuri da osvoji mandate prije nego stignu efekti ekonomske krize. Rezultati ovogodišnjih lokalnihizbora, pošteno govoreći, pokazali su da nije bila nužda. Izdržljiv je ovo narod.

Postoji i drugi, našoj iskrivljenoj stvarnosti mnogo primjereniji, razlog za priče o izborima. Smišlja se kako li bi se mogao vratiti šef. Postoje razne verzije, izbori za neke nijesu neophodni. Da čežnja nije bez osnova vidi se iz izjave političkog direktora DPS-a Branimira Gvozdenovića koji je Pobjedi otkrio da, ,,ne treba isključivati nijedno rješenje koje bi, u konkretnim okolnostima, nalagalo potrebu ponovnog aktiviranja Mila Đukanovića. Gospodin Đukanović jeste jedan od stubova naše partijske snage, pa, ako dozvolite, i kadrovski kapacitet Crne Gore”, rekao je Gvozdenović i zaslužio mjesto u istoriji.

Ni predsjedniku SDP-a Ranku Krivokapiću ne bi bilo mrsko da se Đukanović pripovrne. ,,DPS će odlučivati koju će mu funkciju dati u političkom životu. Svuda u Evropi je ta funkcija vezana za državne funkcije ako ste na vlasti ili za parlamentarni život ako ste u opoziciji” poučio je.

,,Đukanović ima jasan plan za povratak na neku od najvažnijih državnih funkcija, i od tog njegovog plana zavisi da li će biti izbora”, ocijenio je ovih dana predsjednik Nove Andrija Mandić. Prema njegovim riječima, nakon nedavne presude Đukanovićevom poslovnom partnera Stanku Subotiću, u očekivanju presuda čitavom nizu osoba sa kojima je poslovao u prošlosti, ,,za njega bi otpočinjanje pregovora bilo prihvatljivo pod uslovom da se nalazi na nekoj zaštićenoj državnoj funkciji”.

Ako ne drugačije, Đukanović bi među Crnogorcima mogao vaskrsnuti i na poziciji predsjednika države. Filipu Vijanoviću mandat ističe 2013, ali ko kaže da se baš mora ispuniti cijeli mandat. Recimo, raspišu se parlamentarni izbori, pa stigne odluka da se, uštede radi, istovremeno održe i predsjednički.

Kad god ti izbori bili, postoji pravna dilema da li bi Vujanović na njima mogao biti kandidat. On služi drugi predsjednički mandat, Ustav zabranjuje treći. Ali, postoji prigodno ,,ali”. Vujanović je za predsjednika prvi put izabran izabran 2003, jedva. Pet godina kasnije, bez muke je izabran za prvog predsjednika nezavisne Crne Gore. Ako zatreba stvar se može pravnički rastegnuti tako da se onaj prvi mandat ne računa jer se odigravao u drugoj državi. Može, a ne mora. Tumačenje će zavisiti od volje Partije, a zna se ko volju Partije čini. Ostalo su trice i kučine.

Kosara BEGOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo