Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Kolariću, paniću

Objavljeno prije

na

Ministru saobraćaja i pomorstva Andriji Lomparu nakon sjednice Savjeta za izgradnju autoputeva Vlade Crne Gore nije bilo lako: drama oko izgradnje autoputa prerasla je u pravu latinoameričku sapunicu. U osvit samih lokalnih izbora, Lompar je znatiželjnom puku, posebno onom na sjeveru zemlje, saopštio da će se graditi tek dvije i po dionice na projektovanom autoputu, odnosno da će autoput završiti kod – Mateševa! Dakle, ako sve bude po (četvrtoj) ponudi grčko-izraelskog konzorcijuma Aktor – HCH, gradiće se samo 63,5 od ukupno 169,2 kilometara, koliko treba da ima autoput od jadranske obale do granice sa Srbijom.

To znači da će se graditi tek nešto više od trećine puta, koji će zbog izmjena idejnog projekta i konstrukcionih elemenata ponegdje ličiti i na brzu saobraćajnicu, a da će cijena od 23,5 miliona eura po kilometru biti astronomska i za evropske prilike.

GARANCIJE: Nije izvjesno kada će otpočeti gradnja čak i te redukovane verzije. Ministar je rekao da je prihvaćena sugestiju ponuđača da se ne potpisuje koncesioni ugovor, nego tek protokol kojim će biti definisani elementi koncesionog i finansijskog ugovora.

Razlog tome je što još nije postignut dogovor ponuđača s međunarodnim finansijskim organizacijama, prije svega s Evropskom investicionom bankom, iako je javnost sa zvaničnih adresa mjesecima uvjeravana da Grci i Izraelci neće imati nikakav problem da osiguraju bankarske garancije.

EIB je, čini se, za sada spremna da finansira polovinu troškova za izgradnju jedine rentabilne dionice od Bara do Podgorice. Sve ostalo je na dugom štapu.

U ovom slučaju ponavlja se gotovo isti scenario kao s hrvatskim konzorcijumom, koji je predvodio splitski Konstruktor. Upravo 4. marta, dana kada je raskinut ugovor s prvorangiranim na tenderu, Lompar je izjavio da će se pregovori s drugorangiranim ograničiti na samo mjesec dana, jer će to, kako je rekao, biti dovoljno da grčko-izraelski konzorcijum prikupi garancije i sve što je potrebno za početak radova.

Pregovori su trajali dva puta duže, još četiri dodatna mjeseca je ostavljeno za dobijanje jamstava, a kada će krenuti radovi niko više ne može tačno kazati.

U toku pregovora javnost je saznala da je grčki Aktor u Rumuniji izgubio posao, vrijedan gotovo dvije milijarde eura, zato što nije uspio da obezbjedi garancije banaka. Ugovor o izgradnji autoputa Komarnica-Brašov grčka kompanija je raskinula bukvalno u posljednjem trenutku.

CIJENA: Najviše je otvorenih pitanja oko cijene izgradnje „ostatka” prvobitno planiranog autoputa. Osim za funkcionere Vlade u Podgorici, cijena od 23,5 miliona eura po kilometru izuzetno je visoka ne samo za balkanske, već i za evropske prilike.

Indikativno je da će, na primjer, u Srbiji dionica autoputa od Požege do Boljara, koja će se graditi preko Zlatibora, stajati u prosjeku 12 miliona eura po kilometru, iako je na toj dionici od 133 kilometra planirana gradnja čak 202 tunela!

„Cijena od 23,5 miliona eura najmanje je dva puta veća od objektivne”, kaže potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović.

Prema njegovim riječima, prosječna cijena izgradnje autoputa po kilometru trebalo bi da iznosi oko sedam miliona eura, a za trećinu skuplje dionica od Smokovca do Mateševa.

„Sumnjamo da se iza ove populističke priče zvaničnika, obavijene tajnovitošću i kontradiktornostima, kriju brojne gluposti, ali i veliki interesi pojedinaca”, ističe Radulović.

Konstatujući da je Socijalistička narodna partija u crnogorskoj Skupštini podržala Zakon o izgradnji autoputa, visoki funkcioner te stranke i šef parlamentarnog Odbora za budžet, ekonomiju i finansije Aleksandar Damjanović primjećuje da će kilometar autoputa Bar-Mateševo biti za trećinu skuplji od kilometra puta kroz do sada najskuplji crnogorski infrastrukturni projekat, tunel Sozina.

ROPSTVO: On za Monitor kaže da je do sada izgubljeno mnogo vremena, te da se čitav posao vodi netransparentno i neozbiljno. „Mislimo da se ova priča mora ponovo otvoriti u parlamentu i ne smije biti u funkciji predizbornog marketinga, kao što je to očigledno ovoga puta”, dodao je Damjanović.

Otvoreno je i pitanje da li crnogorski ekonomski i finansijski sistem može izdržati tu investiciju od gotovo 1,6 milijardi eura. Jer, kako navodi Damjanović, u slučaju da se grade dvije i po dionice autoputa, Crna Gora bi se morala kreditno zadužiti i izdvajati ogromna sredstva iz budžeta, dok će koncesija biti ustupljena izvođaču na veoma dug period, što znači da će građani skupo plaćati vožnju tim autoputem.

On tvrdi da je finansijska konstrukcija u ovom trenutku praktično nemoguća, imajući u vidu ne samo globalnu finansijsku krizu nego prije svega stanje u crnogorskim javnim finansijama.

Tokom nedavne posjete Crnoj Gori misija MMF-a je izrazila zabrinutost sposobnošću Crne Gore da vraća sadašnja i buduća zaduženja. Samo tokom prošle godine spoljni dug zemlje je povećan za 218 miliona eura.

Ulaskom u gradnju puta od Bara do Mateševa javni dug bi skočio na 2,7 milijardi eura ili oko 90 odsto bruto-društvenog proizvoda, što je za MMF i druge međunarodne finansijske institucije neprihvatljivo. To bi, međutim, još više trebalo da zabrine građane ove zemlje. Crna Gora bi pala u dužničko ropstvo.

Uostalom, Grčka je u haosu dijelom i zbog gradnje autoputa dugog 670 kilometara, koji je povezao istok i zapad te zemlje. Polovina troškova za taj „grčki posao stoljeća” izmirena je iz evropskih fondova. I grčki su zvaničnici uvjeravali javnost da će „to donijeti najveću korist sjeveru Grčke, koji je bio saobraćajno izolovan”. Zvuči poznato. Da li i poučno?

 

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

KRIMINAL U SLUŽBI DRŽAVE I OBRNUTO: Belivuk i Miljković – državni vojnici oba oka u glavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Veljko BelivukMarko Miljkovići njihova kriminalna grupa se pred Specijalnim sudom u Beogradu terete , za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana, koji je  kasnije likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu

 

 

Skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici elitnih beogradskih kriminalaca 28. decembra 2020. godine je nedavno koštalo slobode dvojicu možda najvažnijih menadžera bivšeg režima Demokratske partije socijalista (DPS). Veljko BelivukMarko Miljković i njihova kriminalna grupa se suočavaju sa ozbiljnim optužbama pred Specijalnim sudom u Beogradu. Terete se, za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana. Radulović je kasnije takođe likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu. Ova ubistva su dotični komentirali preko SKY aplikacije. Belivuk i Miljković su na ove okolnosti prvi put saslušani u Beogradu krajem 2021. godine od strane tadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića. Obojica su sada u pritvoru. I Belivuk i Miljković su negirali djela tvrdeći da tada nisu bili u Crnoj Gori jer su imali zabranu ulaska u zemlju.

Međutim, oni su godinama imali podršku osoba iz vrha dva bratska režima – vučićevskog i đukanovićevskog. Suđenje Belivuku i Miljkoviću za ubistvo bivšeg karate reprezentativca Vlastimira Miloševića (upucanog i “overenog u glavu” 30. januara 2017. u centru Beograda) je ogolilo zarobljenost srpskog pravosuđa i države. Maskirani ubica se lagodno ponašao ne obazirući se ni na svjedoke ni na ulični video-nadzor. Terenski operativci srbijanske policije su prikupili obilje dokaza među kojima i tri uzorka DNK Belivuka – jedan na vratima zgrade gdje je živio pokojni Milošević, drugi na vozilu korišćenom za bjekstvo (po policijskoj pretpostavci), dok je navodno treći uzorak nađen na tijelu ubijenog. Zahvaljujući kamerama policija je rekonstruirala rutu kojom su se kretali likvidatori dok je snimak  bio dovoljnog kvaliteta da se odradi i antropološko vještačenje. Policija je Belivuku i Miljkoviću oduzela mobilne telefone prilikom hapšenja pet dana nakon ubistva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PREMIJER OBEĆAVA JOŠ VEĆE PLATE: EU da nam zavidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U premijerovom obećanju o “mogućoj” plati većoj od EU prosjeka nema preciznijih rokova pa bi se moglo pokazati da smo mi, a ne Milojko Spajić nepopravljivi optimisti. Dok on to samo vješto koristi

 

Premijer Milojko Spajić ostaje nepopravljivi optimista. Ili je čovjek sa rijetko viđenim talentom da relativizuje činjenice. Uglavnom, umjesto ispunjenja prošlogodišnjih, predizbornih, obećanja dobili smo nova. Ljepša, bolja, veća. “Do vremena kad Crna Gora bude bila predložena za članicu Evropske unije, mogla bi da ima prosječnu zaradu veću od prosjeka EU”, prenijeli su mediji premijerovu izjavu datu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Spajić je ovo rekao odgovarajući na pitanja evropskih poslanika. To mu, začudo, nije bilo “gubljenje vremena”. Dolazak u parlament u kome je izabran i gdje je dužan da, makar s vremena na vrijeme, podnosi račune – jeste. Ali, da se vratimo ljepšim temama: kako ćemo trošiti tih skoro 2.200 eura, koliko danas iznosi prosječna neto zarada u Evropskoj uniji? Čim ih zaradimo (uzajmimo) – mi ili država.

Jedni su na ove najave veselo trljali ruke, drugi zbunjeno slijegali ramenima, a traći pokušali racionalizovati premijerovo obećanje. Tražeći odgovor na pitanja kad i kako. I ko će to da plati. A ko da vrati (kredit).

Pomalo bajati podaci s kraja 2022. pokazuju da je prosječna zarada u privatnom sektoru bila za skoro 160 eura manja od prosječne (555 naspram 712 eura, koliko je tada iznosila prosječna neto zarada).  Pa kako smo onda dobacili do prosjeka?

Da je broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru jednak, a nije, to bi značilo da je zaposleni koji je platu primao iz državnog ili nekog od lokalnih budžeta, ili je zarađivao u nekom državnom (javnom) preduzeću, prije dvije godine, u prosjeku, primao zaradu za 300 eura veću od zaposlenog u privatnom sektoru. Pošto je odnos broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru ipak nešto drugačiji (više je zapošljenih u privatnim firmama), to znači da je razlika u zaradama jednih i drugih bila još veća. U korist tzv. budžetskih korisnika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

AKO JE VESNA BRATIĆ IZABRANA U ZVANJE REDOVNE PROFESORICE UCG: Komisija po resavskom modelu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove

 

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu  Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje  na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Prigovor na recenzije, u januaru ove godine, Vijeću Filozofskog fakulteta UCG, upućuje Tanja Bakić. Ona u njemu kao apsurd ocjenjuje da su dva člana komisije potpisala istovjetne recenzije. Dr Bakić tvrdi da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno identični:  ,,Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici”, napisala je dr Bakić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo