Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Čist posao ili protekcija

Objavljeno prije

na

Lijekovi su opet u modi, ili, bolje reći, medicinska oprema. Tako bi se makar reklo nakon press konferencije koju je održala izvršna direktorka kompanije Osmi red-D Angelina Vuković. Ona tvrdi da je država oštećena ,,stotinama hiljada eura zbog nepravilnosti u tenderima koje je u posljednjih četiri do pet godina raspisivao Fond za zdravstveno osiguranje”. Vukovićeva nije iznijela preciznije podatke tvrdeći da ta kompanija nije radila procjene o štetama pričinjenim na taj način. No, ona tvrdi da je potpuno izvjesno da u javnim nabavkama u posljednje vrijeme ima nepravilnosti i upozorava: „Favorizuju se neke firme, prvenstveno Urion”. Vukovićeva je oštro osudila kao „glavno čvorište manipulacija i protekcije u javnim nabavkama Fonda” načelnika službe za javne nabavke u Fondu zdravstva Željka Ikovića. Navela je da su u toku zakonom predviđene procedure za utvrđivanje njegove krivične odgovornosti.

FAVORIZOVANJE ODREĐENIH FIRMI: „Svim kompanijama koje se bave nabavkom opreme i medicinskih sredstava trebalo bi omogućiti da budu ravnopravni i onemogućiti nepoštovanje zakona. Nećemo dozvoliti da ljudi koji profesionalno rade ovaj posao startuju uskraćeni za ravnopravnost”, upozorava Vukovićeva. Ona tvrdi se njena firma obraćala Ministarstvu zdravlja ukazujući da u Urionu nema zaposlenih stručnih lica, ali da ni Ministarstvo, ni državna komisija to nijesu provjerili.

„Favorizovanjem određenih firmi oštećena je i Crna Gora, jer gori proizvod plaća skuplje”, tvrdi ona.

Vukovićeva kaže da su ove godine na tenderu za nabavku aparata za ventilaciju pluća za potrebe kardiohirurgije ponudili najbolji aparat, te da je izabrana firma Urion sa ponudom koja je za 27.000 eura, kako tvrdi, bila skuplja od njihove.

„Diskvalifikovani smo sa netačnim obrazloženjem. U drugom slučaju, gdje je ponuda te firme bila niža za 11.000, naša firma je dobila 15 poena za kvalitet vodećih svjetskih proizvođača, a Urion 40, odnosno taman toliko koliko je potrebno da oni dobiju posao. Osmi red je reagovao i tražio objašnjenje da li Fond zdravstva ima ingerencije da raspisuje tendere, ali su sve sugestije odbačene”, kaže Vukovićeva.

Ona kao dodatni primjer favorizovanja firme Urion navodi tender za potrebe Kliničkog centra, u čiju su specifikaciju stavljene i kante za smeće, kuhinje i kancelarijski materijal.

„Uslovljeno je učešće svih dobavljača cjelovitošću ponude. Vrijednost nabavke je više od šest miliona eura, i niko nije učestvovao osim austrijske firme, a izvođenje na terenu je uradila firma Urion”, navodi Vukovićeva.

Prema njenom mišljenju, nedostaje dobre volje u Ministarstvu zdravlja da rješava taj problem, jer je Fond dugo godina vodio glavnu riječ.

SVE PO ZAKONU: U Fondu zdravstva sve optužbe negiraju i nude na uvid obimnu dokumentaciju.

„Svi podaci o tenderima i javnim nabavkama su ovdje – u kompjuteru i registratorima, slobodno gledajte, nemamo šta da krijemo”, pokazuje dokumentaciju Željko Iković, koji je u Fondu zdravstva zadužen za javne nabavke.

I on pominje sud. „Izvršna direktorka Osmog reda-D svoje navode moraće da dokaže na sudu”, tvrdi Iković.

On kaže da zakonskim propisima nije definisano da Fond ne može raspisivati tendere.

„Imamo razrađeni sistem rada, formulu po kojoj dolazimo do najpovoljnijeg ponuđača, čitava procedura je zakonita i ispravna, a motivi za ovakve optužbe leže negdje drugo”, tvrdi Iković.

O tome ko će dobiti posao i nabavljati medicinsku opremu odlučuje komisija koju formira Fond zdravstva. Komisija, kako je za Monitor objasnio Iković, zavisno od obima posla, ima tri do pet članova. Ako je petočlana – onda su u njoj tri ljekara, jedan pravnik i jedan ekonomista, ako je manja nabavka i tročlana komisija – u njoj se nalaze ljekar, ekonomista i pravnik. Ljekari su različiti, zavisni od toga šta Fond nabavlja, komisije nijesu stalne, već se mijenjaju članovi, a ekonomista i pravnik su službenici Fonda koji su upoznati sa tenderskom procedurom.

„Ne samo da nisu namješteni tenderi već smo zahvaljujući centralizovanim javnim nabavkama uspjeli da uštedimo o čemu imamo i analize”, tvrdi Iković.

POVOD ZA DUPLI OPREZ: Na navode Angeline Vuković reagovalo je i Ministarstvo zdravlja tvrdnjom da Urion „obavlja djelatnost prometa na veliko medicinskih sredstava, u skladu sa njihovim rješenjem, 02-50-2701-UPI od 18.08.2006. godine i rješenjem, 01-1439 od 28.07.2008. godine, izdatog od strane tadašnje Uprave za ljekove i medicinska sredstva. Uz to – tvrde kako je Urion posjećivala i inspekcija koja je utvrdila da ta veledrogerija ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i opreme za obavljanje te djelatnosti.

„Svako ko gubi na tenderu ima pravo da se ljuti, ali nema pravo da blati institucije”, zaključili su u Ministarstvu.

Da li je u pitanju blaćenje ili su optužbe osnovane – treba da istraže nadležne državne institucije. Zataškavanje ovog slučaja nikome neće ići u korist. Sumnjive trgovine lijekovima koje su se odvijale devedesetih godina a koje nikada nijesu do kraja rasvijetljene pred istražnim i sudskim organima – treba da sve učesnika u ovakvim poslovima navode na dupli oprez.

 

Marijana BOJANIĆ

 

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo