Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Manjak kadra, višak ambicija

Objavljeno prije

na

Neuspjeli izbor za dekana na Fakultetu političkih nauka izazvao je buru koja se sa fakulteta prenijela u medije i posvjedočila o dubokim podjelama u ovoj univerzitetskoj jedinici. Prošle nedjelje Vijeće FPN-a nije izabralo dekana. Kandidatkinje Nataša Ružić i Olivera Komar su nakon tajnog glasanja deset članova Vijeća, dobile jednak broj glasova.

 

Ovo je drugi put da propada izbor za dekana, nakon što je ljetos Upravni odbor Univerziteta Crne Gore odbio jednoglasnu odluku Vijeća FPN da se za dekanicu ovog fakulteta ponovo izabere Sonja Tomović-Šundić. UO UCG je tada uslišio zahtjev Izborne komisije FPN-a da odbije kandidaturu zbog brojnih neregularnosti. Komisija je zauzela stav da Tomović-Šundić ne može biti ponovo kandidovana, jer je, suprotno pravilima, predložio Milan Marković, predsjednik Ustavnog suda, čiji je radni odnos na UCG u statusu mirovanja.

Marković već šest godina prima dio plate na FPN-u iako, za to vrijeme, nije održao nijedno predavanje, bila je kritika koju je uputila grupa profesora koja se protivila reizboru Tomović-Šundić. Profesori su ogorčeni i zbog toga što FPN angažuje drugog profesora kojeg plaća da drži časove za koje je Marković odgovoran.

Kako je za kandidaturu dekana potrebno 20 odsto članova Vijeća, kandidaturu Šundić-Tomović je podržao i Miloš Bešić.

Nakon što reizbor Tomović-Šundić nije uspio, Bešić je podržao kandidaturu Olivere Komar. Monitor je već pisao da imajući u vidu da je Bešić nezaposlen, on ne može ni biti član Vijeća, a kamoli podržavati nečiju kandidaturu.

Bešić nije ispoštovao zakon prilikom konkurisanja za izbor u akademsko zvanje vanrednog profesora na FPN-u u Podgorici. Procedura je jasna – kandidat je dužan da u roku od pola godine prije isteka izbornog perioda, petogodišnji ugovor mu je istekao 31. avgusta 2012, preda inicijativu za izbor u novo zvanje. Bešić to nije učinio. Inicijativu je predao nakon isteka ugovora, 3. septembra 2012. Iako formalno nezaposlen, Bešić redovno prima platu, predaje, podržava i glasa za kandidate za dekana.

Pored ovoga, Bešiću se toleriše što je protivzakonito godinama paralelno zapošljen na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, jedno vrijeme na Višoj školi za vaspitače u Kruševcu i Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Nakon što su dvije kandidatkinje dobile jednak broj glasova Vijeća FPN-a, u medijima su procurile informacije da su predstavnici studenata u Vijeću Budimir Aleksić i Miloš Pavićević svojim glasovima podržali Ružić. Podsjećamo da je glasanje bilo tajno.

Navodno, predstavnici studenata su glasali protiv volje većine studenata koja je iskazana u anketi koja je sprovedena neposredno prije glasanja za dekana. Rezultati tog istraživanja, koji su objavljeni na nekoliko Fejsbuk grupa vezanih uz FPN, pokazuju da je za Ružić 6,2 odsto studenata (ili samo 33 ispitana studenta), dok je Komar dobila impresivnu podršku 78,3 odsto, ili čak 414 studenata.

Prema saznanjima Monitora mentor ankete bio je metodolog Bešić. Da je Bešić studentima na samom Vijeću ponudio pomoć u sprovođenju ankete iako je član izborne komisije, potvrdila je i Ružić.

Treba li podsjećati da je jedan od razloga Bešićeve nedodirljivosti na fakultetu i to što je dugogodišnjim predizbornim spinovanjem javnosti dobro zadužio vladajuću koaliciju.

U Vijestima je nakon toga uslijedila i polemika između profesora FNP-a Filipa Kovačevića i kandidatkinje za dekana Olivere Komar.

Kovačević je optužio kandidatkinju za dekana Komar i Bešića, da su kreatori stvaranja atmosfere straha i šikane, te političke korupcije na fakultetu.

,,To što ste, na veoma ružan način koji ne priliči profesoru, pokušali da me definišete, klasifikujete i okarakterišete na osnovu pripadnosti političkim blokovima koji nemaju nikakve neposredne veze s izborima za dekana, nemam namjeru da prećutim”, kazala je u odgovoru Kovačeviću Komar.

Polemike, oštri stavovi i sukobi tokom dva pokušaja izbora dekana na FPN-u svjedoče o dubokoj podijeljenosti nastavnog kadra na ovom fakultetu.

FPN je jedan u nizu novoformiranih fakulteta na UCG. Odsjek za političke nauke je otvoren na Pravnom fakultetu 2003, u maju 2006. prerasta u zasebni fakultet. Osnivač i prvi dekan FNP-a, od 2003. do 2010. je Srđan Darmanović. On 2010. postaje ambasador Crne Gore u SAD, čime je i zvanično postao dio režimske strukture.

Kako je profesor Darmanović ambasador a Marković predsjednik Ustavnog suda, FPN ima samo šest predavača, sa čak 23 gostujuća profesora sa UCG i 11 gostujućih profesora iz Beograda i dva iz Zagreba.

Od predavača na FPN-u akademsko zvanje profesora imaju Tomović-Šundić i Saša Knežević, ostalo su docenti Miloš Bešić, Boris Vukićević, te Ružić i Komar. Zbog nedostatka kadrova, došlo se u situaciju da docentkinje, Ružić je doktorirala 2010, a Komar 2012, budu kandidatkinje za dekana. U akademskoj praksi za dekana se biraju redovni ili vanredni profesori.

Usljed raznih pritisaka FPN je do sada napustilo više predavača. Indikativan je slučaj profesora Milana Popovića, koji je na tom fakultetu bio od osnivanja, da bi ga napustio 2008.

Kada su krajem 2009. Filipu Kovačeviću ukinuta dva izborna predmeta na FPN-u nakon čega je on kazao da to nije jedinstven slučaj te da se slične stvari dešavaju svim slobodomislećim profesorima na UCG, Milan Popović je u intervjuu Vijestima kazao: ,,Filip Kovačević je potpuno u pravu. Naravno, nije riječ samo o njemu i stanju na FPN-u. Da je riječ o najbrutalnijoj političkoj diskriminaciji pokazuju i slučajevi profesora Filipa Radunovića, Milke Tadić-Mijović, moj slučaj, i mnogi drugi. Takva situacija je i na cijelom UCG, a kao što su neke kolege kazale, i u čitavom društvu”.

Sve ovo je doprinijelo dodatnom umanjenju ionako skromne predavačke baze FNP-a. Izvori Monitora kažu da je nakon Darmanovićevog odlaska Sonja Tomović-Šundić održavala status kvo na fakultetu. Kao primjer navode nerješavanje Bešićevog neregularnog statusa.

Aktuelnoj dekanici FPN Sonji Tomović-Šundić mandat ističe 1. novembra. Potom bi Upravni odbor Univerziteta Crne Gore trebalo da riješi pitanje izbora novog dekana FPN-a. Iz Univerziteta je najavljeno da se na FPN-u neće uvoditi prinudna uprava, već će UO UCG imenovati vršioca dužnosti. SA FPN-a su najavili da će izbori za dekana biti održani i po treći put. Novi red anketa, prepucavanja i zakulisnih radnji.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo