Povežite se sa nama

INTERVJU

MARIJA POPOVIĆ KALEZIĆ, CEGAS: Javni interes zamagljen u političkim igrama

Objavljeno prije

na

Plašim se da vizija i ciljevi na kojima bi počivale javne politike nijesu u fokusu pregovora o novoj Vladi, a to nam onda ostavlja prostor za strah da nećemo dobiti kvalitativni napredak nakon formiranja nove Vlade

 

MONITOR: Započeli su sastanci mandatara Spajića sa predstavnicima partija koje su ga za tu poziciju podržale radi formiranja buduće vlade. Kako vidite taj proces?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Dosadašnji proces sastavljanja nove Vlade negdje je očekivano neizvjestan, uzimajući u obzir činjenicu da više nemamo dominantnu partiju poput Dps-a dok je bio na vlasti, a da u pregovorima učestvuju politički subjekti sa različitim programskim osnovama.

Postoje nekolika izazova formiranja nove Vlade, odnosno obezbjeđivanja potrebne većine za njen izbor. U toj kombinatorici postoji vidljiv mogući raspon podrške. Od najmanje potrebne skupštinske većine od 41 poslanika i poslanica, do većine od 49 poslanika i poslanica koja je već dugo veliki i još uvijek nedostižan cilj stvaranja uslova za izbor i  konsolidaciju u prvom redu pravosudnih institucija i konačno ostvarivanje realnih rezultata u pregovaračkom procesu sa EU.

Zabrinjava dominacija patrijskih interesa u odnosu na javni interes. Proces demokratizacije ide teško, a potrebe i interesi građanstva ostaju zamagljeni u političkim igrama aktera političke scene.

MONITOR: Koliko će biti težak Spajićev zadatak i šta su po vama najveći izazovi?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Gospodin Spajić je prepoznat kao racionalan mlad političar koji u fokus stavlja ekonomska pitanja. To bi,uz nesporan izborni legitimitet PES-a, trebalo da bude solidna platforma za pregovore o novoj Vladi. Njegova želja da dođe do što veće podrške u Parlamentu i time smanji rizike pravljenja nestabilne Vlade, ima realne prepreke u činjenici da većina manjinskih partija i koalicija ZBCG imaju prilično udaljene političke interese. Tu treba dodati i u najmanju ruku rezervisan stav evropskih partnera i SAD-a o učešću ZBCG u novoj Vladi. Naravno Crne Gora je suverena zemlja i mandatar ima puni legitimitet da kreira buduću izvršnu vlast, kao i obavezu da garantuje ostvarivanje spoljno-političkih ciljeva. Možemo zaključiti da je pred mandatarom Spajićem težak izazova sa mnogo nepoznatih.

MONITOR: Može li se onda na osnovu sadašnjih postavki formirati stabilna vlada?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Za kritiku je što javnost nije upoznata sa detaljima pregovora, kako bi se upoznali sa zahtjevima partija pojedinačno, kao i koliko se suštinski raspravlja o primjera radi hitnosti zakonskih reformi, sa akcentom na izborno zakonodavstvo i reformu prevosuđa. Plašim se da vizija i ciljevi na kojima bi počivale javne politike nijesu u fokusu pregovora o novoj Vladi, a to nam onda ostavlja prostor za strah da nećemo dobiti kvalitativni napredak nakon formiranja nove Vlade.

Mislim da će doći do dogovora o formiranju nove Vlade, i da ostaje nepoznanica da li će nova Vlada biti podržana od većine u Parlamentu koja će garantovati njenu stabilnost. Dosadašnji tok pregovora nas nije ubijedio u to, tako da ostaje da vidimo i koji politički subjekti će biti konstituenti nove većine i koliko će biti stabilna većina u parlamentu koja će podržati novu Vladu.

MONITOR: Šta to znači za trajuću institucionalnu krizu, hoće li buduća vlada moći da odgovori izazovima kada su u pitanju reforme u oblasti vladavine prava, prvenstveno deblokiranje pravosuđa?

POPOVIĆ KALEZIĆ:  Za trajuću institucionalnu krizu nije dobro što još uvijek nemamo formiranu Vladu, sa stabilnom većinom, koja bi ušla u rješavanje gorućih problema. Proces reformi i izazovi očekivano su bili teški i u periodu 42. i 43. Vlade, tako da nas i 44. teško može iznenaditi. Deblokada pravosuđa ići će teško, pogotovo ako uzmemo u obzir promjene koje su se dogodile i prije dvije godine unutar Tužilačkog savjeta, a nijesu dale potrebne rezultate. Naprotiv, pokušaji adhoc brze izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu, protivzakoniti izbor vd VDT, a onda i pokušaj ozakonjavanja produženjem mandata na još pola godine, jeste ono što je obilježilo rad “novog” saziva TS.

Nepostojanje  suštinskih promjena kod vođenja disciplinskih postupaka i povrede načela Etičkog kodeksa, bez kritičkog sagledavanja rada tužilaca unutar tužilačke organizacije, kao i ustaljenim načinom ocjenjivanja, je sve ono što od nas nije očekivala Evropska komisija.

Napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije možemo pripisati promjeni na vrhu Specijalnog tužilaštva, ali sve te istrage i optužnice čeka sudski epilog koji sa nereformisanim pravosuđem može biti novi bolan udarac za crnogorsko društvo. Zato moramo prepoznati i odgovornost Parlamenta koji mora biti proaktivniji u stvaranju normativnih pretpostavki za tu borbu u izboru profesionalaca sa nespornim integritetom na čelne pozicije u pravosuđu, a Vlada mora obezbijediti potrebnu logistiku, posebno u dijelu uslova rada i pune reforme policijskog aparata. Protiv ovakvog zla mora se boriti sistemski.

Prethodne dvije Vlade, krenule su u pokušaj reformi unutar pravosuđa, ali smo isto tako bili svjedoci koliko je teško bez postizanja dogovora unutar parlamenta i koliko je neprimjerenih načina bilo oko izbora sudija Ustavnog suda koji ni do danas nije kompletiran. Ovo je opominjući primjer.

MONITOR: Kako vidite procese za nama u tom smislu, koliko je odgovornosti pokazala prethodna politička klasa?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Ne vidim bitnu razliku između prethodnih i onih koji slijede, neslaganja i političke igre za sada ostaju identične. Čini mi se da u ovom trenutku vrlo teško možemo povući razlike između prethodnih i budućih, ako uzmemo u obzir činjenicu da su brojni akteri pregovora o novoj Vladi potpuno isti sa istim vrijednosno partijskim kontekstom. Biće zanimljivo pratiti prioritete koje će postaviti nova Vlada i način realizacije zacrtanih ciljeva. Biće lijepo ako doživimo pozitivna iznenađenja.

MONITOR: Kako vidite to što je na poziciju v.d državne tužiteljke opet izabrana Tatjana Begović, uprkos kritikama Evropske komisije?

POPOVIĆ KALEZIĆ: To što je i uprkos kritikama Evropske komisije, ponovo izabrana za vd VDT, gospođa Begović, govori nam o nemanju želje za ključnim reformama u tužilaštvu, kao ni želji da se poštuju uputi i dobronamjerne sugestije evropskih partnera, a sve u cilju postizanja napretka u Poglavlju 23, bez kojeg se ne može ići naprijed.

MONITOR: Šta to govori o radu  novog Tužilačkog savjeta, koliko su se stvari suštinski promijenile?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Da bi se vidjele promjene unutar Tužilačkog savjeta, istina je da treba doći i do normativnih izmjena, ali i kadrovskih svakako. Ako imamo situaciju prekidanja vođenja disciplinskih postupaka iz formalnih razloga, bez želje rasvjetljavanja istine, na koju javnost ima pravo, onda je jasno da se ovo tijelo ne bavi suštinom. Bez promjene u disciplinskim, etičkim i postupcima ocjenjivanja, ne možemo reći da može doći do adekvatne kontrole i pozivanja na odgovornost. Slično je i sa Komisijom za pritužbe na račun zakonitosti rada državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava.

MONITOR: A kad je u pitanju ostatak pravosuđa?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Sve češće u javnosti čujemo inicijative da se krene sa vetingom, to je inicirao i ministar pravde i dio NVO-a, što je nesporno utemeljena inicijativa i neophodan proces.

Reformu kontinuiteta moramo pretvoriti u reformu diskontinuiteta sa lošim praksama u pravosudnom sistemu. Kontinuitet raznih obuka, pisanja strategija, uljuljkivanje u sudijskim i tužilačkim funkcijama neće dovesti do suštinske reforme pravosudnog sistema, kao što se to nije desilo ni prethodnih više od deceniju. Treba nam diskontinuitet sa tim praksama, a on se krije u uspostavljanju sistema vetinga.

Od TS i SS u najmanju ruku očekujemo predloge kako graditi pravosudne institucije, kao i koji su to potezi kako bi se što prije došlo do integriteta i vladavine prava, a ne kako izigrati Zakon kako se kontinuitet ne bi narušio.

Primjer sa GST je za sada jedan od rijetkih pozitivnih, ipak vidljiv je nedostatak institucionalnih kapaciteta, nepopunjenosti i loših uslova za rad i to se svakako treba mijenjati.

Ipak, u ovom dijelu, najvažnije je od svega da za VDT dobijemo utemeljenog stručnjaka sa integritetom, koji će biti spreman za reformu uz shvatanje važnosti da se sistemski radi na kadrovskom jačanju Tužilaštva na svim poljima.

MONITOR: Koja je formula za izlazak iz institucionalne krize i suštinske reforme?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Dogovor među parlamentarcima su uslov bez koga se ne može napraviti reforma. To je obaveza Parlamenta, obaveza saradnje Vlade i Parlamenta uz učešće svih potrebnih društvenih subjekata i punu transparentnost procesa.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

GORAN ĐUROVIĆ, MEDIA CENTAR: RTCG ostaje pod političkom kontrolom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Boris Raonić će nastaviti da vraća uslugu Spajiću, ali i Mandiću i Kneževiću koji imaju svoje članove Savjeta, Veselina Drljevića (predsjednika Savjeta) i Naoda Zorića, preko kojih značajno utiču na način rada RTCG, zapošljavanje urednika i odgovornih lica u RTCG preko kojih ostvaruju svoje poltičke ciljeve

 

 

MONITOR: Ostavku generalnog direktora RTCG Borisa Raonica i njegov istovremeni izbor za v.d generalnog direktora okarakterisali ste kao ,,početak realizacije dogovorenog plana”. Šta jei cilj tog plana i ko je u njemu učestvovao?

ĐUROVIĆ: Plan koji je dogovoren između nezakonito imenovanog generalnog direktora RTCG  Borsa Raonića, predsjednika Vlade i PES-a Milojka Spajića, predsjednika Skupštine i NSD Andrije Mandića i predsjednika DNP Milana Kneževića je da Raonić bude ponovo izabran na funkciju generalnog direktora RTCG, ali ovaj put na manje nezakonit način. Raonić nije ispunjavao uslove za generalnog direktora RTCG na osnovu prethodnog zakona jer nije imao 10 godina radnog iskustva u VII 1 stepenu kvalifikacije. Zato je Spajić neposredno pred usvajanje medijskih zakona izvršio izmjene da bi zakon prilagodio limitima Raonića i omogućio mu ponovni izbor na funkciju. Podsjećam, Raonić je završio pravni fakultet 2018. godine, a  uslov propisan prethodnim zakonom i nacrtom važećeg zakona od 10 godina radnog iskustva on nije mogao ispuniti. Zato je Spajić potrebno radno iskustvo spustio na pet godina.

Ovo neodoljivo podsjeća na ono što je  DPS radio 30 godina dok je bio vlast, kada su se propisi prilgođavali pojedincima koji su morali da vraćaju uslugu poltičkim mentorima tokom trajanja svog mandata. Tako će i Raonić nastaviti da vraća uslugu Spajiću ali i Mandiću i Kneževiću koji imaju svoje članove Savjeta, Veselina Drljevića (predsjednika Savjeta) i Naoda Zorića, preko kojih značajno utiču na način rada RTCG, zapošljavanje urednika i odgovornih lica i RTCG preko kojih ostvaruju svoje poltičke ciljeve.

MONITOR: Može li proces koji vodi tužilaštvo uticati na taj naum?

ĐUROVIĆ: Taj proces neće uticati na naum Spajića, Raonića, Mandića i Kneževića jer je očigledano i Tužilaštvo pod političkim uticajem u ovom slučaju. Proces izviđaja zbog nepoštovanja sudske pravosnažne presude traje više od godinu. Namjerno je odugovlačen u Specijalnom državnom tužilaštvu. Sada je predmet vraćen Osnovnom državnom tužilaštvu koje neće ništa uraditi u skorijem periodu. Raonić je podnio ostavku i odlučio da bude u v.d. stanju do ponovnog izbora, jer očekuje skore nove pravosnažne presude po tužbama Nikole Markovića i Srđana Čovića kojima će se potvrditi da je u dva navrata bio nezakonito imenovan na funkciju.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

NEMANJA VOJINOVIĆ, REDITELJ: Slika svijeta u nestajanju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dokumentarni film nije komercijalna umjetnost, ali ima tu moć da otvori prozor u neke nove svjetove i postavi pitanja za koja komercijalna umjetnost nema vremena ili strpljenja

 

Dugometražni dokumentarni film „Flašaroši“ Nemanje Vojinovića prikazan je u Podgorici, na Underhillfestu – međunarodnom festivalu dokumentarnog filma. Gosti su bili reditelj filma Nemanja Vojinović i producentkinja Marija Stojnić. Film je na Sarajevo film festivalu osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, kao i nagrade na Slobodnoj zoni i na Martovskom festivalu…

MONITOR: Na samom početku filma gledaoci su upoznati da se u blizini Beograda, u nekada moćnog središta neolitske, vinčanske kulture, donedavno nalazila jedna od najvećih deponija u svijetu. Kada ste počeli da se interesujete za ovu priču i kad ste došli na ideju da snimite ovo ostvarenje?

VOJINOVIĆ: Prva inspiracija za film došla je nakon što sam video foto reportažu sa deponije u Vinči. Bila je to fotografija sakupljača koji stoji na brdu otpada dok u pozadini leti na hiljade galebova. Mislio sam da je to neka daleka zemlja trećeg sveta, a zapravo je tu u Beogradu, u Vinči.  Vinčanska kultura mi je bila motivacija i početna tačka razmišljanja o filmu – kako je moguće da je na mestu najstarije evropske kulture sada jedna od najvećih deponija na svetu. Zašto gajimo takav nemar spram kulturno-istorijskom značajnom prostoru? Prvobitna ideja je bila da napravim vizuelno snažan esejistički film o konzumerizmu i istorijskoj vertikali vinčanskog prostora u tri sloja. Prošlost vinčanske kulture, savremeni sloj konzumerizma i modernog načina života kroz slike deponije, sa pitanjem šta će buduće generacije za nekih hiljadu godina da pomisle o našoj civilizaciji.  Onda sam otišao na deponiju i stajao na istovaru, na vrhu brda od preko pedeset metara smeća. Iznad mene preletale su na hiljade galebova, dok je teška mašinerija jurila po istovaru i mlela sve pred sobom. Okrenuo sam se, a iza mene bio je jedan potpuno nepoznati svet. Na stotine radnika, manuelnih reciklera koji sa džakovima na leđima jure ka istovaru ili se vraćaju u svoje baze punih džakova plastičnih flaša. Otvorio se jedan paralelni, nevidljivi svet, haotičan sistem u kome deluje da svako ima svoje mesto. Ljudi su me „osvojili“ i poželeo sam da prikažem neistraženi univerzum flašaroša.

Miroslav MINIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR ESAD BAJTAL, AKADEMIK IZ SARAJEVA: Ubica se vraća na mjesto zločina

Objavljeno prije

na

Objavio:

U cijeloj priči oko Rezolucije o Srebrenici nepobitno je  jasno da se istina konačno i formalno – vratila u Srebrenicu. Sada je tu, kod kuće. I nezaustavljivo kreće na put oko Svijeta. U škole i udžbenike širom planete. Krv Aušvica, Jasenovca i Srebrenice ne da se saprati nikakvim ideologemima, naručenim quasi-akademskim konferencijama i debelo plaćenim piskaranjima

 

 

 

MONITOR: Imate li uvida, da li je Rezolucija o Srebrenici počela da se primjenjuje jer se odnosi na 11. jul koji je proglašen Međunarodnim danom promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici?

BAJTAL: Nemam uvida da li je Rezolucija počela da se primjenjuje, ali da iritira  počinioce genocida, to je sasvim očigledno. Pokušaj da se priglupim matematičkim akrobacijama rezultata glasanja, njeno usvajanje minimizira i „pobednički“ interpretira, pokazuje velikosrpske ideologe smiješnim  i politički pregrijanim akterima. Ali, u cijeloj priči oko Rezolucije je nepobitno jasno, da se istina konačno i formalno – vratila u Srebrenicu. Sada je tu, kod kuće. I nezaustavljivo kreće na put oko Svijeta. U škole i udžbenike širom planete. Ukratko i ljudski govoreći, krv Auschwitza, Jasenovca i Srebrenice ne da se saprati nikakvim ideologemima, naručenim quasi-akademskim konferencijama i debelo plaćenim piskaranjima.

MONITOR: Nekoliko dana pred 11. jul, održan je u Prijedoru defile kadeta i vojnih predstavnika Vojske Srbije koji je izazvao burna reagovanja i neslaganja. Zašto se Prijedor bira, dvije godine za redom, za mjesto gdje će se demonstrirati „srpsko jedinstvo“ ako se dobro zna za oko tri hiljade ubijenih Bošnjaka iz Prijedora?

BAJTAL: Upravo zato. Ubica se vraća na mjesto zločina. Prijedor je simbolički važno mjesto te genocidne politike, s koga nam, upravo tim vojnim paradiranjem, njeni nosioci prešutno, ali jasno poručuju: Učinili smo strašni zločin. Pa, šta? Na to morate da se naviknete, ili da se kupite odavde. Konačno, i tome dosljedno, nekažnjeni stadionski transparenti „Nož, žica, Srebrenica“; i horska javna pjevanja: „Oj, Pazaru novi Vukovaru, a Sjenice nova Srebrenice“, nedvosmisleno poručuju da Oni od ideje „Srbija do Tokija“, ne odustaju. Ta dotokijska Srbija, je suština klero-militarističke nakane koja eufemistički progovara iz doktrine o „srpskom svetu“.

MONITOR: U vladi BiH je došlo do konfuzije u vezi sa dozvolom za dolazak kadeta iz Srbije. Željko Komšić je to nazvao agresijom, Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe provokacijom…Kako je moguće da je, na kraju, stvar sa dozvolom bila jasna kada je Avaz objavio informaciju iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije?

BAJTAL: S „informacijom“ i bez nje – ništa ni novo ni slučajno. Našao se način da se još jednom podigne režimski spasonosna prašina za srbijanskog izvođača i njegove manje-entitetske podizvođače, koji su politiku srozali na etno-sluganski imperativ sistematskog sluđivanja i uznemiravanja bosanske javnosti. Na tome već decenijama vješto i istrajno rade. Samo to ih, uprkos golemom nezadovoljstvu gladnih i poniženih masa, održava u vlastodržačkim foteljama.

MONITOR:  Dodik najavljuje „razdruživanje“ o kojem je sačinjen i dokument. Kao povod prvo je naveo usvajanje Rezolucije, a sada više pažnje ponovo obraća na mogućnost da međunarodna zajednica utiče da se pitanje imovine BiH konačno riješi i to, kako on tvrdi, na štetu RS. Da li je „imovina“ ključna riječ za Dodika?

BAJTAL: Iskustvo postojanja države Bosne i Hercegovine, ne poznaje nikakvo „združivanje“, pa je i priča o „razdruživanju“ nelogična i besmislena. Povijesno, prije i poslije Dejtona, postoji samo BiH. I ništa više. Šta je tu združeno? Ništa! Pa kako onda „razdružiti“ nezdruženo?

Da, „imovina“ je Dodikov ključni problem. Da budem precizan i jasan – ne državna – nego njegova privatna imovina čiju vrijenost strane agencije i entitetska opozicija procjenjuju na milijarde eura, optužujući ga za njeno sumnjivo sticanje. U isto vrijeme, građani manjeg bh. entiteta bijedno tavore.  U tom sumornom košmaru, kaže službena statistika, nasilje, broj ubistava i samubistava, u manjem entitetu, u stalnom su porastu. Taj očigledni  životni problem, pokušava se maskirati nametanjem etno-tema i fabrikovanjem lažnih  problema; maštarijama o entitetu kao državi; o njenoj samostalnosti, o „razdruživanju“; medijski orkestriranom kuknjavom o „državnoj imovini“; halabukom o Rezoluciji, i čemu sve ne.

MONITOR: Dodik najavljuje i da će ponovo biti stavljen na glasanje krajnje kontroverzni prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji je, zbog pritiska spolja, bio povučen. Tvrdi se da je u tom Prijedlogu jasan uticaj zakonodavstva Rusije u toj oblasti. Već je zakonskim inicijativama pogoršano stanje u medijima i ljudskim pravima u RS. Ima li rješenja?

BAJTAL: Nema rješenja. Bar za sada.  Sve to  spada u opus pomenutog fabrikovanja lažnih i maskiranja stvarnih životnih problema građana tog entiteta. Besmisao je poprimio mitske razmjere tako da još samo laž može da ga održava. Otuda tobožnji neprijatelji na sve strane: neprofitne ganizacije, opozicija, ustaše, katolici, muslimani, Amerikanci, Zapad, Teheran, šiptari … Sve nesrpsko je  – antisrpsko, i samorazumljivi neprijatelj srpstva.  Jedino rješenje je odlazak tog blefera s vlasti i konačna demokratizacija javne i političke sfere djelovanja. Povijesno gledano, nikad ni jedna diktatura nije bila sposobna da riješi nijedan životni problem koji je sama stvorila. Samo ih je usložnjavala i gomilala, a krivnju kukavički nemoralno prebacivala na oponente i kritičare režima.

MONITOR: U Skupštini Srbije bi uskoro trebalo da se glasa o ratifikaciji Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda, donijetoj kao prateći dokument Svesrpskog sabora održanog u Beogradu. Da li su ovakvi dokumenti tek „mahanje papirima“ ili i oni doprinose padu međuetničkog povjerenja u BiH?

BAJTAL: Rušenje tog povjerenja i razbijanje bilo kog oblika ljudskog zajedništva, je primarna programska zadaća tih i njima sličnih dokumenata. Ne zaboravite da SANU Momorandum, Vol. 2. imperativno nalaže: “Koristiti sve mehanizme da se oba doma parlamenta BiH maksimalno onemoguće u radu, obezvrede i obesmisle na sve moguće načine. Sprečavati donošenje zakona koji se ne smatraju bitnim i ne predstavljaju nikakvu pretnju RS-u. Ovo je jedno od značajnijih sredstava za dokazivanje teze o nemogućnosti funkcionisanja zajedničkih institucija. Generalno, uvek i na svakom mestu insistirati na tome da su ‘državna’ vlast i institucije na nivou BiH nepotrebne, suvišne, nemoguće, skupe i antisrpske… Ni po koju cenu ne sme se dozvoliti formiranje bilo kakvih saveza, udruženja ili asocijacija na nivou BiH. Dakle, ni po koju cenu se ne sme dozvoliti čak ni formiranje udruženja pčelara na nivou BiH, a o drugim važnijim asocijacijama se ne sme ni razmišljati. (…) Vrlo je značajno da političari u RS-u jasno stave do znanja javnosti i međunarodnoj zajednici da BiH ne smatraju kao jedinstvenu državu, već kao zajednicu dve teritorije koje trenutno čine celinu. A tu celinu treba što češće nazivati neprirodnom, nametnutom, nemogućom…“  U tome je jedini smisao i suština te besmislene Deklaracije.

MONITOR: Kako  ocjenjujete rezultate izbora za EU parlament, očekivanu pobjedu Laburista u UKi neočekivano loš rezultat ultradesnog Nacionalnog okupljanja na izborima u Francuskoj? Da li će oni ostaviti  dugoročnije posljedice na sve teže odluke koje EU i Evropa očekuju?

BAJTAL: Ja iskustveno, i u principu, ne vjerujem ni jednoj i ničijoj politici. O svakoj sudim samo na osnovu njenog praktičnog djelovanja i životnih rezultata, a nipošto po njenom egoističkom samoreklamerstvu. Treba sačekati da vidimo „šta se iza brda valja“.

 

Počinioci genocida bi da,  preimenovanjem Srebrenice, pokušaju izbrisati  mjesto genocida

MONITOR: Kako vidite skorašnju izjavu Predsjednika RS, Milorada Dodika, da u Srebrenici nije ubijen nijedan čovjek i najnoviju-u nizu ranijih sličnih inicijativa o Srebrenici, da opština Srebrenica promjeni ime?

BAJTAL: Izuzetno neinteligentna i cinična izjava istovremeno. Ni prva ni posljednja. A koja  iz ugla vremenske retrospektive sistematskog lažiranja stvarnosti, precizno govori kako je takva glupost samo karika u dugom lancu planski osmišljenog negiranja i relativiziranja genocida. Najprije je to bio „strašan i nepotreban zločin“, pa onda, „veliki zločin“, poslije samo „zločin“, da bi se došlo do zadivljujuće maštovite lagarije kako „u Srebrenici nije ubijen nijedan čovjek“. Ništa novo. Svojevremeno, njegov idol Milošević, izjavi u Hagu da je „o Bosni i Hercegovini sve čista laž“, a Karadžić, na istom sudu, i ne trepnuvši, lupi kako „Sarajevo nije bilo u opsadi“, i da „Sarajevo nije bilo ni okrznuto“. Očito, Bosanci su sami sebe granatirali na Markalama (Sarajevo)  i Kapiji (Tuzla), itd.itd. Sami sebe ubijali, sami sebe silovali, sami sebe raseljavali. I tako iz decenije u deceniju; iz mjeseca u mjesec; iz dana u dan; iz sata u sat, ređaju se cinično prozirne i bezobrazno očigledne – laži. Bez kraja i smisla.

Ostalo je još samo da se preimenovanjem Srebrenice, shodno njegovoj postrezolucijskoj neporecivosti, pokuša izbrisati i samo mjesto genocida. O tome se radi. I sad, oni se čude kako to da su od svijeta prokuženi. Jer vjeruju da su genijalni lažovi, kako ih je to, svojom doktrinom laži kao „srpskog državnog interesa“, sistematski vaspitavao „otac nacije“ Dobrica Ćosić. Otuda, logikom te pedagogije laži, svjedočimo čitavom serijalu psihijatrijski simptomatičnih nebuloza, izmišljotina i besmislica najgore vrste. One jasno govore o ideološkim projektima i djelatnim aksiomima velikosrpske politike, koju logički možemo sažeti u dva neizrečena stava njegovane mašinerije laži: „Nije bilo kako je bilo, nego je bilo kako mi kažemo da je bilo“. Odnosno, „Uradićemo sve što smo naumili, negiraćemo sve što uradimo“. I decenijama čine upravo to. Na taj način Gospođa Laž je postala gebelsovski samorazumljiv princip velikosrpske politike. Čak iskustveno dokazana konstanta. Jedina po kojoj je čitav svijet prepoznaje i pamti.

 

Orban će učiniti da uspori i ospori evropski put Bosne

MONITOR: Dodikov saveznik, Viktor Orban je u velikoj i nenajavljenoj „mirovnoj“ turneji-Kijev, Moskva, Peking… Turneju je započeo po početku predsjedavanja Mađarske Savjetom EU. BiH još nije dobila datum za otpočinjanje pregovora. Može li mađarsko polugodišnje predsjedavanje EU, u tome pomoći BiH?

BAJTAL: Sve što bude u njegovoj moći, kršćanski ostrašćeni Orban će učiniti da uspori i ospori evropski put Bosne, koji je poguban za njegovog psovački-nekultivisanog, vjerovatno ucijenjenog i antievropski instruisanog krimi-partnera. Veže ih sluganska, blefersko-interesna antibosanska i anticivilizacijska naci(onali)stička logika firerovski zadojene mržnje i netrpeljivosti spram svega univerzalnog i ljudskog. Žulja ih bosansko, civilizacijsko, kulturno-religijsko i ljudsko šarenilo Bosne. Ne uklapa se u pljačkaški-profitabilnu jednostranost njihove klero-etničke isključivosti i omraze.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo