Povežite se sa nama

INTERVJU

MARIJA POPOVIĆ KALEZIĆ, CEGAS: Javni interes zamagljen u političkim igrama

Objavljeno prije

na

Plašim se da vizija i ciljevi na kojima bi počivale javne politike nijesu u fokusu pregovora o novoj Vladi, a to nam onda ostavlja prostor za strah da nećemo dobiti kvalitativni napredak nakon formiranja nove Vlade

 

MONITOR: Započeli su sastanci mandatara Spajića sa predstavnicima partija koje su ga za tu poziciju podržale radi formiranja buduće vlade. Kako vidite taj proces?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Dosadašnji proces sastavljanja nove Vlade negdje je očekivano neizvjestan, uzimajući u obzir činjenicu da više nemamo dominantnu partiju poput Dps-a dok je bio na vlasti, a da u pregovorima učestvuju politički subjekti sa različitim programskim osnovama.

Postoje nekolika izazova formiranja nove Vlade, odnosno obezbjeđivanja potrebne većine za njen izbor. U toj kombinatorici postoji vidljiv mogući raspon podrške. Od najmanje potrebne skupštinske većine od 41 poslanika i poslanica, do većine od 49 poslanika i poslanica koja je već dugo veliki i još uvijek nedostižan cilj stvaranja uslova za izbor i  konsolidaciju u prvom redu pravosudnih institucija i konačno ostvarivanje realnih rezultata u pregovaračkom procesu sa EU.

Zabrinjava dominacija patrijskih interesa u odnosu na javni interes. Proces demokratizacije ide teško, a potrebe i interesi građanstva ostaju zamagljeni u političkim igrama aktera političke scene.

MONITOR: Koliko će biti težak Spajićev zadatak i šta su po vama najveći izazovi?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Gospodin Spajić je prepoznat kao racionalan mlad političar koji u fokus stavlja ekonomska pitanja. To bi,uz nesporan izborni legitimitet PES-a, trebalo da bude solidna platforma za pregovore o novoj Vladi. Njegova želja da dođe do što veće podrške u Parlamentu i time smanji rizike pravljenja nestabilne Vlade, ima realne prepreke u činjenici da većina manjinskih partija i koalicija ZBCG imaju prilično udaljene političke interese. Tu treba dodati i u najmanju ruku rezervisan stav evropskih partnera i SAD-a o učešću ZBCG u novoj Vladi. Naravno Crne Gora je suverena zemlja i mandatar ima puni legitimitet da kreira buduću izvršnu vlast, kao i obavezu da garantuje ostvarivanje spoljno-političkih ciljeva. Možemo zaključiti da je pred mandatarom Spajićem težak izazova sa mnogo nepoznatih.

MONITOR: Može li se onda na osnovu sadašnjih postavki formirati stabilna vlada?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Za kritiku je što javnost nije upoznata sa detaljima pregovora, kako bi se upoznali sa zahtjevima partija pojedinačno, kao i koliko se suštinski raspravlja o primjera radi hitnosti zakonskih reformi, sa akcentom na izborno zakonodavstvo i reformu prevosuđa. Plašim se da vizija i ciljevi na kojima bi počivale javne politike nijesu u fokusu pregovora o novoj Vladi, a to nam onda ostavlja prostor za strah da nećemo dobiti kvalitativni napredak nakon formiranja nove Vlade.

Mislim da će doći do dogovora o formiranju nove Vlade, i da ostaje nepoznanica da li će nova Vlada biti podržana od većine u Parlamentu koja će garantovati njenu stabilnost. Dosadašnji tok pregovora nas nije ubijedio u to, tako da ostaje da vidimo i koji politički subjekti će biti konstituenti nove većine i koliko će biti stabilna većina u parlamentu koja će podržati novu Vladu.

MONITOR: Šta to znači za trajuću institucionalnu krizu, hoće li buduća vlada moći da odgovori izazovima kada su u pitanju reforme u oblasti vladavine prava, prvenstveno deblokiranje pravosuđa?

POPOVIĆ KALEZIĆ:  Za trajuću institucionalnu krizu nije dobro što još uvijek nemamo formiranu Vladu, sa stabilnom većinom, koja bi ušla u rješavanje gorućih problema. Proces reformi i izazovi očekivano su bili teški i u periodu 42. i 43. Vlade, tako da nas i 44. teško može iznenaditi. Deblokada pravosuđa ići će teško, pogotovo ako uzmemo u obzir promjene koje su se dogodile i prije dvije godine unutar Tužilačkog savjeta, a nijesu dale potrebne rezultate. Naprotiv, pokušaji adhoc brze izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu, protivzakoniti izbor vd VDT, a onda i pokušaj ozakonjavanja produženjem mandata na još pola godine, jeste ono što je obilježilo rad “novog” saziva TS.

Nepostojanje  suštinskih promjena kod vođenja disciplinskih postupaka i povrede načela Etičkog kodeksa, bez kritičkog sagledavanja rada tužilaca unutar tužilačke organizacije, kao i ustaljenim načinom ocjenjivanja, je sve ono što od nas nije očekivala Evropska komisija.

Napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije možemo pripisati promjeni na vrhu Specijalnog tužilaštva, ali sve te istrage i optužnice čeka sudski epilog koji sa nereformisanim pravosuđem može biti novi bolan udarac za crnogorsko društvo. Zato moramo prepoznati i odgovornost Parlamenta koji mora biti proaktivniji u stvaranju normativnih pretpostavki za tu borbu u izboru profesionalaca sa nespornim integritetom na čelne pozicije u pravosuđu, a Vlada mora obezbijediti potrebnu logistiku, posebno u dijelu uslova rada i pune reforme policijskog aparata. Protiv ovakvog zla mora se boriti sistemski.

Prethodne dvije Vlade, krenule su u pokušaj reformi unutar pravosuđa, ali smo isto tako bili svjedoci koliko je teško bez postizanja dogovora unutar parlamenta i koliko je neprimjerenih načina bilo oko izbora sudija Ustavnog suda koji ni do danas nije kompletiran. Ovo je opominjući primjer.

MONITOR: Kako vidite procese za nama u tom smislu, koliko je odgovornosti pokazala prethodna politička klasa?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Ne vidim bitnu razliku između prethodnih i onih koji slijede, neslaganja i političke igre za sada ostaju identične. Čini mi se da u ovom trenutku vrlo teško možemo povući razlike između prethodnih i budućih, ako uzmemo u obzir činjenicu da su brojni akteri pregovora o novoj Vladi potpuno isti sa istim vrijednosno partijskim kontekstom. Biće zanimljivo pratiti prioritete koje će postaviti nova Vlada i način realizacije zacrtanih ciljeva. Biće lijepo ako doživimo pozitivna iznenađenja.

MONITOR: Kako vidite to što je na poziciju v.d državne tužiteljke opet izabrana Tatjana Begović, uprkos kritikama Evropske komisije?

POPOVIĆ KALEZIĆ: To što je i uprkos kritikama Evropske komisije, ponovo izabrana za vd VDT, gospođa Begović, govori nam o nemanju želje za ključnim reformama u tužilaštvu, kao ni želji da se poštuju uputi i dobronamjerne sugestije evropskih partnera, a sve u cilju postizanja napretka u Poglavlju 23, bez kojeg se ne može ići naprijed.

MONITOR: Šta to govori o radu  novog Tužilačkog savjeta, koliko su se stvari suštinski promijenile?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Da bi se vidjele promjene unutar Tužilačkog savjeta, istina je da treba doći i do normativnih izmjena, ali i kadrovskih svakako. Ako imamo situaciju prekidanja vođenja disciplinskih postupaka iz formalnih razloga, bez želje rasvjetljavanja istine, na koju javnost ima pravo, onda je jasno da se ovo tijelo ne bavi suštinom. Bez promjene u disciplinskim, etičkim i postupcima ocjenjivanja, ne možemo reći da može doći do adekvatne kontrole i pozivanja na odgovornost. Slično je i sa Komisijom za pritužbe na račun zakonitosti rada državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava.

MONITOR: A kad je u pitanju ostatak pravosuđa?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Sve češće u javnosti čujemo inicijative da se krene sa vetingom, to je inicirao i ministar pravde i dio NVO-a, što je nesporno utemeljena inicijativa i neophodan proces.

Reformu kontinuiteta moramo pretvoriti u reformu diskontinuiteta sa lošim praksama u pravosudnom sistemu. Kontinuitet raznih obuka, pisanja strategija, uljuljkivanje u sudijskim i tužilačkim funkcijama neće dovesti do suštinske reforme pravosudnog sistema, kao što se to nije desilo ni prethodnih više od deceniju. Treba nam diskontinuitet sa tim praksama, a on se krije u uspostavljanju sistema vetinga.

Od TS i SS u najmanju ruku očekujemo predloge kako graditi pravosudne institucije, kao i koji su to potezi kako bi se što prije došlo do integriteta i vladavine prava, a ne kako izigrati Zakon kako se kontinuitet ne bi narušio.

Primjer sa GST je za sada jedan od rijetkih pozitivnih, ipak vidljiv je nedostatak institucionalnih kapaciteta, nepopunjenosti i loših uslova za rad i to se svakako treba mijenjati.

Ipak, u ovom dijelu, najvažnije je od svega da za VDT dobijemo utemeljenog stručnjaka sa integritetom, koji će biti spreman za reformu uz shvatanje važnosti da se sistemski radi na kadrovskom jačanju Tužilaštva na svim poljima.

MONITOR: Koja je formula za izlazak iz institucionalne krize i suštinske reforme?

POPOVIĆ KALEZIĆ: Dogovor među parlamentarcima su uslov bez koga se ne može napraviti reforma. To je obaveza Parlamenta, obaveza saradnje Vlade i Parlamenta uz učešće svih potrebnih društvenih subjekata i punu transparentnost procesa.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

SINIŠA GAZIVODA, ČLAN TUŽILAČKOG SAVJETA I ADVOKAT: Mora se odustati od političke kontrole pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političkim elitama do sada je bio prioriet da kontrolišu pravosuđe i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlast treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima

 

MONITOR: U autorskom tekstu Pravosudna reforma u deset tačaka naveli ste ono što treba uraditi kako bi se Crna Gora nakon 20 godina pravosudne reforme bar približila nezavisnom i profesionalnom pravosuđu.  Po vama, i dalje smo daleko od tog cilja jer nije bilo reformskog i odlučnog zahvata. Zašto ga nije bilo, već samo, kako ste rekli, kratkoročnih i prelaznih rješenja?

GAZIVODA: Kada obratimo naročitu pažnju na period od obnove nezavisnosti i početka puta ka učlanjenju u Evropsku uniju, vidjećemo da je jedan dio posla zaista urađen, naročito u dijelu harmonizacije zakonodavstva sa evropskim pravnim okvirom. Međutim, kada je došlo do toga da se moramo baviti prevođenjem tim odredbi sa papira u stvarnost, onda smo se zagubili u tim kratkoročnim i prelaznim rješenjima, odnosno pokušajem da glumimo reformu i to naravno nije dalo rezultate. Prema tome, probali smo sve samo nijesmo probali suštinsku reformu i ja sam, u tekstu koji ste pomenuli, nastojao da iz svoje vizure konkretizujem u deset tačaka što je to što treba uraditi. Važno je napomenuti da se u međuvremenu promijenio i kontekst, imamo jasnu poruku da bez rješavanja pitanja iz poglavlja 23 nećemo riješiti ni jedno drugo poglavlje.

MONITOR: Može li se taj reformski zahvat izvesti bez odgovornih i za to odlučnih političkih klasa, imajući u vidu da, između ostalog, na važna imenovanja zbog neuspjelih političkih dogovora čekamo godinama?

GAZIVODA: Ne može. Reformski zahvat se može izvesti samo ako to bude prioritet. Usudiću se da kažem, jer to mogu i da argumentujem, da je na temu pravosuđa političkim elitama do sada bio prioriet da ga kontrolišu i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlasti treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima. Takođe, treba se uzdržavati od populističkih mjera koje samo podižu očekivanja građana i nerijetko čak i ometaju pravosudne organe u poslu i fokusirati se na teške zadatke koji zahtijevaju ozbiljnu posvećenost. U tom kontekstu bih napomenuo da mi na današnji dan nemamo Strategiju reforme pravosuđa, odnosno da je posljednji strateški dokument iz ove oblasti istekao 2022. godine, a u međuvremenu nije ni napisan novi, a kamoli da se započelo sa njegovom realizacijom.

MONITOR: Tokom pregovora o formiranju nove vlade često se ističe da je neophodna stabilna vlada kako bi došlo do tih imenovanja.  Zar ta imenovanja ne treba da budu pitanje konsenzusa? 

GAZIVODA: Suština Ustavnih izmjena iz 2013. godine, koje su uvele da se sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta i vrhovni državni tužilac biraju kvalifikovanom većinom, upravo je bila u tome da se širim konsenzusom dođe do najboljih kandidata. Poenta je bila da se spriječi mogućnost da parlamentarna većina sama bira podobne kandidate, te da opozicija učestvuje u procesu kako bi se osiguralo da izabrani kandidati imaju nesporan integritet i nesporne profesionalne kvalifikacije. U dosadašnjoj praksi taj cilj je izigravan pa se često umjesto dijaloga do izbora određenih lica dolazilo partijskom pogodbom. Tvrdnja da vladu treba da podržava najmanje 49 poslanika kako bi se došlo do imenovanja u pravosuđu, pokušaj je da se ustavne odredbe o kvalifikovanoj većini u potpunosti obesmisle. Ukoliko to bude pristup onda postoji velika opasnost da ove pozicije uđu u raspodjelu partijskog plijena između koalicionih partnera koji čine vlast i to bi bio nesumnjiv korak unazad u pravosudnoj reformi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

NIJAZ SKENDERAGIĆ, LJEVIČAR IZ SARAJEVA: Populizam najgore vrste je u modi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima

 

MONITOR: Pred dvije godine ste odbili ponuđenu kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva ispred SDP BiH, partije čiji ste osnivač i dužnosnik bili. Nedavno ste izjavili da više ne želite biti potpredsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH. Djeluje da se još više distancirate od javnog života i angažmana. Koji su razlozi?

SKENDERAGIĆ: Ja volim biti timski igrač. Danas su na društveno-političkoj sceni uglavnom solisti koji misle o sebi  u superlativima uz odsustvo bilo kakve vrste samokritike i kritike. Populizam najgore vrste je u modi. To ne vodi nigdje. Više nego ikad nedostaju lideri, vizionari kojima će borba za opće dobro biti ispred ličnih interesa, borbe za fotelje i lične koristi.

MONITOR: Često se referirate na vrijednosti NOB-a i socijalističke SFRJ pa i na ličnost Josipa Broza Tita, kao zanemarene i omalovažavane. Smatrate da sadašnji lideri istovremeno kritikuju i podražavaju Tita. Šta je zaostavština toga vremena i ideologije koju bi, i danas, trebalo uzimati u obzir u političkom i javnom životu?

SKENDERAGIĆ: Zaostavština NOB-a, socijalizma, ali i Josipa Broza Tita na ovim prostorima – pa i u samoj  Bosnu i Hercegovinu je, uistinu, ogromna. Sve ove tekovine su uveliko utjecale na  sva društva u republikama i na njihov preobražaj u moderna, s tim da bi tu fokus stavio na Bosnu i Hercegovinu, iz razloga što je ratom razorena republika tridesetak godina poslije bila domaćinom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Taj samo jedan primjer – a ima ih mnogo više, uveliko govori sa kolikim entuzijazmom se radilo na obnovi zemlje i na njenoj pretvorbi iz ruralne i razrušene u modernu državu. Svakako kada govorimo o Jugoslaviji, NOB-u, socijalizmu nikada ne bih stavljao znak jednakosti kao što neki uporno stavljaju, između tih pojmova i Josipa Broza Tita. Tito je uistinu bio simbol tog vremena i generacije, ali nikako ne može biti samo on odgovoran za sve dobro ili loše u tom vremenu, a bilo je i jednog i drugog. NOB, socijalizam i Jugoslaviju su stvarali i oblikovali njeni narodi. Za njena civilizacijska dostignuća zaslužan je svaki borac koji je sa opancima i sa korom hljeba krenuo u antifašističku borbu i što je svrstao Jugoslaviju na pobjedničku stranu historije, ali i svaki profesor, direktor, radnik, doktor, seljak koji je dao svoj doprinos da Jugoslavija postane napredna i moderna država. Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima. Također, tu su brojni univerziteti, bolnice, ceste… sve su to vrijednosti koje treba njegovati i razvijati  i u današnje vrijeme. Današnjim liderima nedostaje moralna i politička odgovornost koja je postojala u jugoslovenskom socijalizmu.

MONITOR: Vas smatraju pripadnikom liberalnog krila SKJ. Liberali s kraja 1960-tih u Srbiji su pod pritiskom odstupili sa vlasti (Nikezić, Perović, Tepavac) kao „anarho-liberali“ i „tehnokrate“ istovremeno, a nacional-liberali u SK Hrvatske (Dapčević-Kučar, Tripalo) smijenjeni su, uz odlazak još hiljada rukovodilaca u institucijama, SK i privredi. Da li je uopšte bilo moguće biti „liberalno krilo“ jedne komunističke partije, pa i SKJ?

SKENDERAGIĆ: Kao i svaka društvena pojava tako i komunizam kao ideologija ima svoj evolucijski tok. Smatram da su liberalne ideje bile plemenite i u interesu građana i Jugoslavije, ali mislim da nije bilo razumijevanja sa obje strane po tom pitanju. Možda su došle prerano, a možda smo i shvatili prekasno da nam je potrebna reforma, ali svakako mislim da jugoslovenski komunizam nije bio sovjetski model komunizma već autentični politički model koji je imao svoja dostignuća, ali i domete.

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Nepodnošljiv nedostatak odgovornosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera Tunel je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava

 

MONITOR: Crnu Goru potresa slučaj Tunel, odnosno iskopani tunel do depoa Višeg suda. Šta taj slučaj govori?

RADULOVIĆ: Afera tunel pokazala je brojne slabosti u bezbjednosnom sistemu Crne Gore i ponovo podsjetila na nepodnošljiv nedostatak ljudske i objektivne odgovornosti na strani osoba koje rukovode institucijama. Takođe, ova afera je pokazala da funkcioneri, umjesto da snose odgovornost, ovaj događaj koriste u svrhu nepristojnog političkog marketinga i da istovremeno čak ugrožavaju istragu na više načina. Na kraju, afera tunel je otvorila pitanje i mogućeg ugrožavanja rezultata koje su u prethodnom periodu postigli Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje.

Najjednostavnije rečeno, ova afera je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava.

MONITOR: Kakve on sve posljedice može imati ?

RADULOVIĆ: Brojne su posljedice koje ovaj slučaj može imati i mislim da ćemo se sa tim posljedicama upoznavati u danima i mjesecima, a moguće i godinama koje slijede. Popis stvari iz depoa Višeg suda još nije završen, tako da se ne zna šta nedostaje, šta je eventualno dodato, na čemu su eventualno vršene ispravke, odnosno koje stvari su i u kojoj mjeri kontaminirane.

Najteže posljedice bi mogle biti u tome da kontaminacija dokaza bude odlučujuća za ishod nekog postupka, odnosno donošenje oslobađajućih presuda. Tako bi mogli doći u situaciju da se potpuno devalviraju rezultati koje su u prethodnom periodu ostvarili Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje. Samo postojanje mogućnosti za tako nešto dovoljan je razlog za utvrđivanje odgovornosti, počev od objektivne, pa sve do krivične odgovornosti.

MONITOR: Ko sve treba da snosi odgovornost zbog ovog slučaja?

RADULOVIĆ: Odgovornost postoji na strani gotovo svih institucija čiji rad je vezan za bezbjednost i pravosuđe. Na strani Uprave policije i ANB-a postoji odgovornost zbog toga što se ovakva kriminalna djelatnost vršila na takvoj loakciji. Prosto je nevjerovatno da strani državljani u centru grada, na 30 metara od Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda, u neposrednoj blizini državnog tužilaštva, Ustavnog suda, Skupštine, Vlade, Centralne banke, iznajme stan i više od mjesec dana vrše takve radove, odnosno prokopaju tunel do depoa Višeg suda u kome se nalaze ključni materijalni dokazi iz najvažnijih krivičnih predmeta. Da li možete zamisliti da se to desi u nekoj uređenoj državi i da ove službe, prvenstveno kontraobavještajna djelatnost, o tome nemaju pojma?

Takođe, postavlja se pitanje kako su strani državljani znali gdje se tačno nalazi prostorija do koje su prokopali tunel i kako su znali šta se u njoj nalazi. Šesnaest i po godina se bavim advokaturom i nebrojeno puta sam bio u zgradi Višeg suda, na brojnom suđenjima, ali je ne znam tačno gdje se taj depo nalazi i šta je u njemu. Niti me to zanima, niti ja to uopšte treba da znam. Sa druge strane, i prije i nakon ovog događaja, danima slušamo gdje je ta prostorija i šta se u njoj nalazi, kako je obezbijeđena i slično. Bez tih informacija izvršioci nijesu mogli izvesti ovu akciju, a te informacije su saznali zahvaljući slučajnim ili namjernim propustima rukovodstva Višeg suda. Namjerni propusti bili bi osnov za krivičnu odgovornost, a slučajni za objektivnu. U svakom slučaju, odgovornost postoji, ali je izostala kao što izostaje godinama. Osim toga, izjave i ponašanje predsjednika suda, kao i premijera i predstavnika izvršne vlasti nakon ovog događaja predstavljali su ozbiljno ometanje i ugrožavanje istrage, što je dodatan razlog za odgovornost. Na kraju, izvršna vlast, kako aktuelna tako i one prethodne, odgovorne su za ambijent i loše uslove u kojima pravosuđe radi.

MONITOR: Skupština je u blokadi već šest mjeseci, vlada je u tehničkom mandatu, još se čekaju izbori u pravosuđu. Kakve to sve posljedice ostavlja na društvo?

RADULOVIĆ: Skupština je u blokadi šest mjeseci, ali i kada nije bila u blokadi ona nije vršila svoje nadležnosti. Podsjetiću da mi već četiri godine nemamo VDT-a u punom mandatu, a već pet godina nemamo sve članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Kada se prisjetimo kako je tekao postupak izbora sudija Ustavnog suda i kako je ta institucija bila jedno vrijeme u blokadi, onda je jasno da živimo u partitokratskom društvu u kome je sve podređeno interesima poličkih partija i njihovih lidera, političkoj trgovini i korupciji koja je odavno dominantan model ponašanja političara. Posljedice takvog sistema mi živimo decenijama i one će biti sve teže i ozbiljnije ako izbori u pravosuđu ne dovedu do toga da pravosuđem upravljaju profesionalci sa integritetom. Do tada ćemo imati nasljeđe koje nam je ostavila Vesna Medenica i njene kolege i prijatelji, koji su istovremeno i zajedno sa njom upravljali crnogorskim pravosuđem.

MONITOR: Specijalno tužilaštvo otvorilo je više važnih procesa protiv visokih funkcionera pravosuđa. Ipak, može li današnje pravosuđe te postupke dovesti do kraja na adekvatan način?

RADULOVIĆ: Ja vjerujem da može ako se suzbije uticaj onih aktera koji su bili dominantni u pravosuđu u vrijeme vladavine Vesne Medenice, od kojih su brojni i danas akteri najznačajnih postupaka koji se vode pred crnogorskim sudovima, uključujući i postupak protiv nje. Sve dok su su takvi kadrovi uključeni u te postupke i dok i dalje koriste ranije koruptivne šeme i veze, postoji ozbiljan rizik da se i ti postupci završe neslavno poput, na primjer, postupaka protiv Svetozara i Miloša Marovića i ostalih pripadnika budvanske kriminalne grupe.

Mnogo je aktera iz tih postupaka koji su i danas akteri u aktuelnim postupcima, umjesto da Medenici prave društvo na optuženičkoj klupi i da im profesionalno pravosuđe obezbijedi pravo na pravično suđenje koje su oni uskratili mnogima.

MONITOR: U kakvom je stanju danas pravosuđe, i šta je osim izbora nedostajućih funkcija neophodno preduzeti?

RADULOVIĆ: Osim izbora u pravosuđu na način koji bi na ključnim pozicijama doveo profesionalce sa integritetom, neophodno je uspostaviti sistem odgovornosti u kome će svako odgovarati za kršenje zakona.

Takođe, mislim da bi u kompletnom pravosuđu trebalo sprovesti sistem vetinga koji bi doveo do oduzimanja imovine svima u pravosuđu koji ne mogu dokazati njeno zakonito porijeklo i udaljenje takvih kadrova sa pozicija na kojima su bili i na kojima su sada. Vjerujem da bi značajan broj takvih sami napustili funkcije kada bi se postupak pokrenuo kako bi izbjegli dokazivanje zakonitosti porijekla imovine, a kako se desilo i u Albaniji kada je taj proces pokrenut.

MONITOR: Kolika je  odgovornost političara za to stanje?

RADULOVIĆ: Ključna odgovornost je na njihovoj strani jer su oni kreirali i oni održavaju ambijent u kome su korupcija, nepotizam, klijentelizam i partijska poslušnost dominantni modeli ponašanja. Zaštita partijskih i ličnih interesa, kao i zaštita nezakonito stečene imovine, prepreka je reformi pravosuđa i uspostavljanju društva vladavine prava jer bi u takvom drušvu brojni političari ostali i bez slobode i bez imovine.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo