Povežite se sa nama

INTERVJU

MIRO LAZOVIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE REPUBLIKE BIH (1992-1996), UČESNIK DEJTONSKIH MIROVNIH PREGOVORA: U Briselu ne postoji konzistentna politika prema BiH        

Objavljeno prije

na

Za region Zapadnog Balkana bi bilo najbolje kada bi sve države istovremeno bile primljene u EU. Ako treba i preko reda

 

MONITOR: Dodik tvrdi da je glavni razlog za njegov „politički progon“, pitanje imovine RS. Svojevremeno se spekulisalo da je Kristijan Šmit voljan da o tome razgovara. Umesto toga, Šmit je-nakon još nekoliko zakonodavnih egzibicija Dodika, priprijetio i mogućom smjenom  Predsjednika RS. Da li je ova optužnica izbjegavanje da se primijene Bonska ovlašćenja?

LAZOVIĆ: Vlasništvo nad  imovinom jeste jedno od najvažnijih pitanja u BiH. Ustav BiH imovinu ne pominje osim što omogućuje državnim institucijama da sva pitanja važna za suverenost i integritet države, regulišu u zakonskoj proceduri. A imovina jeste važna za opstojnost BiH. To pitanje Ustavni sud je usmjerio prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Potrebno je donijeti zakon o državnoj imovini. Visoki predstavnik je svojom odlukom stao iza Ustavnog suda BIH. Tome se protivi RS, a Milorad Dodik konstantno ponavlja laž da je imovina entitetska jer je BiH  “sastavljena” od dva entiteta koji su unijeli svoju imovinu u BiH. Imovina je vlasništvo države BiH. A pravo korištenja tom imovinom Parlament BiH  može prenijeti na niže nivoe vlasti. Istina je da vlast RS-a provodi institucionalni secesionizam.Visoki predstavnik je pominjao i Bonske ovlasti prema pojedincima, koje mu stoje na raspolaganju. Njih , do sada, nije upotrebio. U svakom slučaju puno je bolje da konačno profunkcioniše domaće pravosuđe i sankcioniše sve one pojedince koji svojim postupcima dovode u pitanje ustavno-pravni poredak države.

MONITOR: EU je posljednjih mjeseci više puta oštro reagovala na zakonodavni galimatijas u RS, ali je u izvještaju o BiH, istovremeno tražila da Šmit bude oprezan u primjeni svojih ovlašćenja. U RS gotovo da nema građanske opozicije. Da li Brisel vaga u vezi sa mogućim posljedicama kada bi Dodik bio smijenjen?

LAZOVIĆ: Politika Brisela, odnosno EU, nije se pokazala efikasnom u odbrani vlastitih principa kojima se u BiH  opiru etničke politike i njihovi lideri. Umjesto da pritisnu domaće vlasti da implementiraju presude Suda za ljudska prava iz Strazbura kojima se afirmiraju ljudske slobode i prava na cijelom prostoru BiH, predstavnici EU koketiraju sa etničkim liderima i njihovim nazadnim politikama. Takvim pristupom pokazuju neprincipijelnost i kod građana gube povjerenje.

Iako je bilo niz inicijativa od strane poslanika Evropskog parlamenta da se Brisel pridruži američkim sankcijama prema Miloradu Dodiku to se nije desilo. Pojedine države, kao što je Mađarska, tome se protive. U Briselu ne postoji konzistentna politika prema BiH. Ne vjerujem da oni imaju relevantne procjene o nekim dešavanjima koja bi uslijedila ako bi se išlo na sankcionisanje Dodika.

Eventualna smjena Milorada Dodika od strane Visokog predstavnika uz podršku EU, nije izvjesna. EU je skup država sa različitim interesima i gotovo je nemoguće konsenzusom donijeti odluku o podršci Visokom predstavniku ako bi se on odlučio da smijeni Milorada Dodika.

MONITOR: Njemačka već dvije godine primjenjuje neku vrstu finansijskih sankcija prema RS. Dok drugi lideri u BiH, pozivaju na rad na ispunjavanju 14 zahtjeva koje je EU stavila pred BiH, Dodik očigledno koči te procese reformi. Da li je zamislivo da RS „ispadne“ iz procesa pristupanja BiH?

LAZOVIĆ: Interesantno je da se poslednjih dana u njemačkim medijima pojavio tekst koji asocira na mogućnost da entitet  FBIH  uđe u proces pridruživanja EU, a da entitet RS ostane na čekanju. Ne znam da li su to ozbiljni pristupi unutar njemačke administracije – ali bi to bila greška. Siguran sam da bi to obradovalo Dodika i podstaklo njegovu secesionističku politiku. Sve druge bi zabrinulo jer bi to vodilo  “kiprizaciji” BiH. Naša država nakon svega što je prošla treba izbjeći takvu zamku.

Njemačka kao važna država iz koje dolazi i Visoki predstavnik, ne bi smjela ustuknuti pred secesionističkom politikom Putinovog obožavatelja u liku Dodika. Vlasti RS se moraju urazumiti. A najefikasniji metod dovođenja ” u pamet” je nastavak uskraćivanja investicija i finansijska blokada koje je Njemačka već poduzela.

Za region Zapadnog Balkana bi bilo najbolje kada bi sve države istovremeno bile primljene u EU. Ako treba i preko reda. Možda bi se tada konačno smirila i Srbija  odustajući od miješanja u unutrašnje odnose u Crnoj Gori i BiH.

MONITOR: Nedavno su Dodik,  Vučić i patrijarh Porfirije  u Prijedoru obilježili godišnjicu Oluje. Pored kontroverznosti odabira mjesta za obilježavanje, demonstirana je i neka vrsta „jedinstva trona i oltara“. Koliko Srbiji-pa i SPC, odgovara ovoliki politički kalambur oko Dodika??

LAZOVIĆ:  Očito da se Jugoslavija još uvijek nije raspala. Sjene tog raspada  lebde iznad BiH  i Crne Gore. Kao i davne ’92. godine politički centar koji proizvodi nestabilnost je u Beogradu. U tome imaju podršku SPC koja je bila, a i danas je,  glavni inspirator homogenizacije – nekad Velike Sbije , a danas “srpskog sveta”. Vučić i  Dodik pod mantijom patrijaha Porfirija, poslali su zabrinjavajuće poruke po stabilnost regiona. Neprimjereno je da se , opravdano obilježavanje stradalih Srba u Oluji, organizuje u BiH -i to u Prijedoru.

Ali, Vučiću se više neće gledati kroz prste kad su u pitanju razgovori o Kosovu, a Dodiku se neće dozvoliti da kosovsku situaciju koristi za svoju secesionističku poltiku.

Vučić je kao opomenu dobio javno pismo evropskih i američkih zvaničnika u kojem se traži oštriji pristup prema Srbiji, a Dodik je dobio optužnicu iz tužilaštva kojoj se nije nadao.

MONITOR: Jedno vrijeme se pominjalo da bi rješenje za BIH moglo biti  u Dejtonu dva. Više se to ne pominje?

LAZOVIĆ: BiH sa sadašnjim Ustavom ne može ući u EU. Formula sa dva entiteta i tri naroda pokazala se neefikasnom. Ovih 30 godina naša država se gušila u entitetskim i etničkim nesporazumima i sukobima. Entitetska podjela BiH ne može opstati. To nam je u Dejtonu ‘ 95. potvrdio i Richard Holbruk koji je rekao da ćemo morati živjeti sa ovakvim ustavom slijedećih 10 godina, a da će onda morati doći do promijena.

Dejton II se pominjao ali se više o nekoj novoj konferenciji ne govori.

Rješenje vidim u ubrzanoj primjeni evropskih principa i standarda koji bi se ugradili u novi Ustav BiH. Rezolucija Vijeća Evrope o BiH iz 2006. o tome govori. Ona predviđa novu ustavnu i teritorijalnu organizaciju države sa dva nivoa vlasti . Uostalom ,i sam Dodik je nedavno pred Putinom u Moskvi priznao da je Dejtonski mirovni sporazum propao. Mogu se složiti sa njim. To ne znači da je propala država BiH. Propala je njena entitetska podjela.

MONITOR: Dodik najavljuje da će raditi na „maksimalnoj homogenizaciji Srba“. Koliko je „srpski svet“ i bliskost sa režimom Vladimira Putina, postao problem za Zapad  u kontekstu rata u Ukrajini?

LAZOVIĆ: Dodik konstantno prijeti raznim referendumima.  Treba mu uzvratiti istom logikom. Ako se on ne ustručava prizivati nestanak BiH  onda treba istaći političke zahtjeve za gašenjem entiteta. I RS i FBIH. Bez zadrške treba insistirati na državi bez entiteta. Svojim rušilačkim ponašanjem Dodik stvara probleme i Srbiji u njenim zahtjevima za formiranjem ZSO na Sjeveru Kosova. Nastojanja Srbije za homogenizacijom Srba u regionu kroz ideju ” srpskog sveta” sigurno da ima podršku Ruske federacije. Međutim, nastupio je novi geopolitički momenat. Svijet je u dubokom preslagavanju. Države se svrstavaju za i protiv Ruske agresije. Sve države u regionu svrstale su se na stranu zapadnih vrijednosti dok Srbija još taktizira. Srbija i Aleksandar Vučić  se sve više, putem uticajnih zapadnih medija, pominju kao problem. Za očekivati je da Zapad promijeni svoj pristup.

MONITOR: Povodom ubistva Nizame Hećimović i još dvije osobe u Gradačcu, proglašen je dan žalosti na nivou entiteta BiH, ali ne i na državnom. Na protestima povodom ovog teškog zločina govori se o odgovornosti institucija. Da li je ovo alarm koji građanstvo šalje vlastima?

LAZOVIĆ: Svirepo ubistvo troje ljudi u Gradačcu naišlo je na opštu osudu BH javnosti.

Kritike su uglavnom adresirane na institucije sistema a posebno na pravosudne i policijske organe. Istraga koja se vodi,već ukazuje, da postoje korumpirani pojedinci u tim institucijama koji su imali određene kontakte sa ubicom.

Dok su građani u mnogim gradovima organizirali okupljanja i protestne šetnje, političari iz RS su i na ovom pitanju rušili državne institucije ne dozvoljavajući da Parlament BiH proglasi Dan žalosti. U Sarajevu je Gradonačelnica organizovala masovnu šetnju kojoj su prisustvovali član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i američki ambasador Murphy. Veliki broj građana sa transparentima PROTIV NASILJA  ličio je na višesedmične protestne šetnje građana Beograda. Vjerujem da se i unutar BiH  budi građanska svijest koja će nezadovoljstvo sa funkcionisanjem vlasti i devijantnim pojavama u društvu sve više ispoljavati masivnim okupljanjem na ulici. A toga se vlast i najviše plaši.

 

RS ispunjava sve  što Dodik zamisli, reakcija tužilašta očekivana

MONITOR: Protiv predsjednika RS Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu zbog kršenja odluka Visokog predstavnika i Krivičnog zakonika BiH. Kako vi ocjenjujete ovaj potez Tužilaštva?

LAZOVIĆ: Bilo je za očekivati da, napokon, tužilaštvo BiH reaguje kada je u pitanju kontinuirano urušavanje državnih institucija od strane vlasti RS-a. Apsolutna vlast u RS-u je u rukama jednog čovjeka. Zakonodavna i izvršna vlast u RS ispunjava sve ono što Milorad Dodik zamisli. Zbog toga se, nedavno, cjelokupno rukovodstvo RS-a našlo pod sankcijama SAD-a. Otvoreno negiranje odluka Ustavnog suda BIH kao i odluka Visokog predstavnika u BiH je dovoljan razlog za reakciju Tužilaštva BiH.

Direktor Službenog glasnika RS, Miloš Lukić, javno se pohvalio da podržava Dodika i da će rado objaviti zakone NSRS koje je Visoki predstavnik poništio. Zato se i našao pod optužnicom BiH tužilaštva.

MONITOR: Dodik se suočava sa optužnicom za krivično djelo za koje je zaprijećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. On prijeti tužbom tužiocu u ovom predmetu. Da li se preigrao?

LAZOVIĆ: Dugogodišnju bahatu i rušilačku politiku Dodika, međunarodna zajednica je do sada, uglavnom, tolerisala. Njihova šutnja na svakodnevne  uvrede upućene predstavnicima EU i američkom ambasadoru u BiH, umrtvila je i Tužilaštvo BIH. Njihova pasivnost osnažila je Dodika koji se uz podršku Srbije i Rusije osjetio nedodirljivim. U svojoj bahatosti ismijavao je pravosuđe BiH govoreći da će sam protiv sebe podnijeti krivičnu prijavu, jer drugi za to nemaju hrabrosti.

Sad, kad je Tužilaštvo reagovalo digao je buku i galamu. Poziva srpski narod da mu bude ” živi štit” u predstojećem sudskom procesu. Na press konferenciji, djelovao je izgubljeno i pomalo uplašeno.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

MIORAG VUJOVIĆ, ORGANIZACIJA KOD: Stvaraju se preduslovi za raspodjelu nacionalnih resursa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sve ukazuje na to da se stvaraju preduslovi za rasprodaju nacionalnih resursa kako bi se pokrivale fiskalne avanture i velika zaduženja bez realnog osnova u privrednom rastu

 

 

MONITOR: Kako komentarišete najavu izmjena Zakona o državnoj imovini ?

VUJOVIĆ: Ne možete pravdati izbjegavanje poštovanja procedura i zaobilaženje zakona time da želite brže donositi odluke. Javne finansije i državna imovina su zaštićene upravo tim procedurama i tim zakonima. To nisu privatne finansije niti privatna imovina da bi sa njom raspolagali na taj način. U privatnom biznisu stvari stoje drugačije, ali u onome što je opšti interes, uz mehanizme kontrole i provjere, a uz podrazumijevanu strategiju djelovanja, što je moguće dužu, vi smanjujete mogućnost greške. Zašto je to važno? Pa svaka greška na tom polju košta mnogo i nekada su potrebne decenije za ispravku. Ujedno, korupcija je tada lakše moguća, jer kada potisnete osigurače koje štite opšte dobro, tada je i rizik od te pojave veći. Procedura i transparentnost se uvode da bi se uz pomoć javnosti državna imovina  zaštitila od bilo kakve mogućnosti njenog umanjenja ili devastiranja.

MONITOR: Aktuelni zakon obavezuje Vladu da traži dozvolu od parlamenta za valorizaciju imovine vrijedne do 150 miliona. Izmjenama bi se ta vrijednost podigla na 300 miliona eura. Šta bi to značilo?

VUJOVIĆ: Razumijem da se desila inflacija, ali ne vidim zašto bi Vlada bježala od toga da se u Skupštini javno pretrese svaka odluka kojom se raspolaže državna imovina, dakle imovina građana. Zar ona ne bi trebala da bude okrenuta ka tome da sa parlamentom podijeli odgovornost u donošenju takvih odluka. Priča da treba brže djelovati ne stoji, jer i parlament može brzo reagovati ako se radi o stvarima koje mogu biti na dobrobit građana u smislu da vi nekoj imovini dajete dodatu vrijednost. Sve ukazuje na to da se stvaraju preduslovi za rasprodaju nacionalnih resursa kako bi se pokrivale fiskalne avanture i velika zaduženja bez realnog osnova u privrednom rastu.

Dopuštanje ovakve odluke bi u praksi značilo da Vlada ima dodatnu koncentraciju moći na polju ekonomije i fiskalne politike uopšte, da je manje kontrolisana i da uticaj ekstremno krupnog kapitala kroz takve odluke može da poraste do neviđenih proporcija, jer možete tada prodavati ili zalagati državnu imovinu za sve i svašta.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR RADE  VELJANOVSKI, POLITIČKI I MEDIJSKI ANALITIČAR, PROFESOR FPN U BEOGRADU U PENZIJI: Najveća opasnost po region bilo bi Vučićevo potpuno okretanje ka Istoku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Brisel i Vašington imaju bojazan da napetosti u regionu ne eskaliraju-a oni znaju koliko je u tome Srbija važna, pa im je bitnije da se održi stabilnost nego da se promijeni vlast. Od ovih centara moći se može očekivati diskretno ohrabrivanje opozicije da izvede promjene, ali ne i da oni urade posao umjesto nje

 

 

 

MONITOR:. Jedno vrijeme ste bili aktivni u srpskoj politici. Da li ste  iznenađeni prilično oštrom podjelom u koaliciji Srbija protiv nasilja i kakva bi bila Vaša odluka?

VELJANOVSKI: Nisam iznenađen podelom u koaliciji Srbija protiv nasilja, zapravo je to sasvim logično. Tu koaliciju je okupljalo iskreno odupiranje nasilju i zajednička želja da se promeni vlast, ali to nije dovoljno za političko delovanje. Ne mogu istim putem oni koji su za Evropsku uniju i oni koji su protiv, oni koji smatraju da je u Srebrenici bio genocid i oni koji to negiraju i čak slave zločince iz srpskog naroda, stranke koje se zalažu za stvarne demokratske vrednosti i imaju svest o realnosti kosovskog problema i one koje veličaju mitove prošlosti i traže da se na Kosovu proglasi okupacija. Ja i dok sam bio više u politici nisam imao nikakav uticaj, ali bih se zalagao za jasno profilisanje svake partrije i zajedničko delovanje isključivo po programskim ciljevima.

MONITOR: Na izborima je,  prvi put, učestvovao i „narodni tribun“ Savo Manojlović i osvojio značajan broj glasova. On je, po završetku izbora, pozvao na neku vrstu postizbornog bojkota republičke skupštine i dijela lokalnih parlamenata. Kako ocjenjujete njegov iznenadni ulazak u institucionalizovanu politiku i očigledan pokušaj da bude i tu proaktivan?

VELJANOVSKI: Savo Manojlović je samo još jedan dokaz nezrelosti opozicione scene u Srbiji. Inače, u politiku se i može ući samo institucionalizovano, sve ostalo je amaterizam ili NGO građanski aktivizam, što ima dodirnih tačaka sa politikom, ali nema mnogo izgleda da se poentira. Izlaskom na izbore, a zatim pozivom na bojkot odnosno izlazak iz lokalnih parlamenata, Manojlović je doprineo konfuziji koja je već postojala, a što obeshrabruje birače i dovodi do apatije. Respektabilan broj glasova koje je ova opcija dobila tu i tamo, takođe dokazuje da je građanima potrebno nešto novo, što odavno očekuju, ali čega nema.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

JOVANA MAROVIĆ, SAVJETODAVNA GRUPA BALKAN U EVROPI: Predstoji nam ogroman posao

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dobijanjem IBAR-a ne zatvaramo ni jedno pitanje i ni jednu oblast „na duže staze“, u smislu da smo napravili toliki iskorak i postigli velike rezultate i da se time ne moramo više baviti. I ona poglavlja koja su spremna za zatvaranje zatvaramo samo privremeno, predstoji nam ogroman posao na svim poljima

 

 

MONITOR:  Momenat kada ćemo znati da li smo dobili IBAR približava se. Je li IBAR izvjestan?

MAROVIĆ: Da, dobijanje IBAR-a je izvjesno i ne bi tu  trebalo da bude nikakvih iznenađenja. S jedne strane, proces evropske integracije je zasnovan na principu zasluga (merit-based) i u okviru njega Evropska komisija utvrđuje politiku uslovljavanja, definiše mjerila koja treba ispuniti, prati njihovu realizaciju i daje svoju (pr)ocjenu o postignutom napretku. Zbog toga bi trebalo da je od presudnog značaja izvještaj koji je Evropska komisija već izradila i njime dala zeleno svjetlo da pređemo u završnu fazu pregovora. S druge strane, proces je i politički, države imaju pravo veta i mogu da blokiraju kandidatkinju za članstvo bez obzira na rezultate. U ovoj fazi, nema najave blokiranja i zato očekujem da ćemo krajem juna i formalno imati čemu se da se radujemo.

MONITOR: Slažete li se sa onima koji smatraju da je usvajanje IBAR zakona pokazalo da se reforma jedne od najvažnjih oblasti svela na  štrikiranje zadataka?

MAROVIĆ: Uzimajući u obzir preostala prelazna mjerila, njih 31, koje je ova Vlada „preuzela“ od prethodnih i krenula u njihovo ispunjavanje, a zbog specifičnih političkih prilika u državi, do sada su se pokazali kao najzahtjevniji politički uslovi koji su se odnosili na imenovanja u pravosuđu, a za koja je potrebna 2/3 ili 3/5 većina u Skupštini. Kada je ovo postignuto u parlamentu, „prozor i šansa“, koji se ukazali zbog geopolitičke situacije, su se još više odrškrinuli, a skroz otvorili zbog izbora za Evropski parlament na kojim su države članice željele da se pohvale i određenim rezultatima na Zapadnom Balkanu. Otuda smo imali intenzivnu komunikaciju institucija sa Evropskom komisijom, brze reakcije sa obje strane, konstruktivnu saradnju koja je u svakom trenutku imala jasan cilj – IBAR. Naravno, bilo je i lakše doći do tog cilja utoliko što smo još  na nivou ispunjavanja tehničkih uslova i tek predstoji da se usvojeno i sprovede u praksi. Zbog brzine su  napravljeni određeni propusti, koji nisu beznačajni, a odnose na često neadekvatno uključivanje zainteresovane javnosti, zanemarivanje konstruktivnih predloga, usvajanje problematičnih rješenja i sveukupno utisak je  da ćemo vrlo brzo morati dodatno da unaprjeđujemo ove zakone. IBAR jeste tehnički izvještaj i on do sada u procesu pregovora nije ni postojao, već su postojala samo mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, pa je zbog toga Evropskoj komisiji i bilo lakše da zažmuri na određene propuste. Iz „IBAR epizode“ treba izvući pouke za dalji tok pregovora: zadržati posvećen odnos s obje strane, a otkloniti nedostatke, i tehničke i suštinske.

MONITOR:  Kako vidite odnose na relaciji ministar pravde Andrej Milović i premijer Milojko Spajić, te najavu Milovićevog razrešenja?

MAROVIČ: Loša je poruka koju premijer šalje predlogom za razrješenje ministra pravde nekoliko dana nakon što su usvojeni zakoni potrebni za IBAR, a koje je pripremilo  Ministarstvo pravde na čijem čelu je Milović. Iako je taj predlog očigledan rezultat političkih razmimoilaženja, trebalo je da se desi kada je Milović isključen iz PES-a, a ne sada kada bi premijer trebalo da bude zahvalan zbog ostvarenih rezultata. Isto tako, nejasan je i potez Milovića kojim on umjesto da podnese ostavku ako se ne slaže sa politikom premijera i Vlade, upućuje na svoje razrješenje. U oba slučaja je riječ o neodgovornim potezima nekoliko sedmica prije očekivanog dobijanja IBAR-a, čime pada u vodu priča da je IBAR iznad svega. Iako je, kao što sam već rekla, EK dala zeleno svjetlo za IBAR, ovakav razvoj događaja pokazuje da IBAR, ipak, nije iznad političkih razmirica i partijskih interesa. Sve češće turbulencije u PES-u, ali i između koalicionih partnera, nisu ohrabrujuće za političku situaciju u zemlji koja mora biti stabilna da bismo se mogli posvetiti reformama.

MONITOR:  Kako komentarišete odluku Vlade da zbog prihvaćenog amandmana u Skupštini, Milović ne prisustvuje sjednici parlamenta, odnosno Spajićevo obavezujuće uputstvo ministrima da o svakom amandmanskom djelovanju na IBAR zakone moraju obavijestiti najprije Vladu?

MAROVIĆ: Logično objašnjenje za „uputstvo“ da Vlada mora da da zeleno svjetlo za amandmane na IBAR zakone je to da je ona u komunikaciji sa Evropskom komisijom i da se nije željelo rizikovati s eventualnim odstupanjima. Međutim, ministar pravde predstavlja Vladu, zakoni su iz njegove nadležnosti i ne vidim šta je moglo da pođe „po zlu“ i zašto je Vlada morala da ga povlači „navrat- nanos“ iz Skupštine. Ukratko, na ovom primjeru smo konkretno vidjeli paradoks da Vlada ne vjeruje svom ministru i da ne vrednuje njegov rad.

MONITOR: Predsjednik države Jakov Milatović odbio je da potpiše dva IBAR zakona. Može li to uticati na proces dobijanja IBAR-a?

MAROVIĆ:Evropska komisija je dala pozitivnu procjenu ispunjenosti mjerila i prije nego što su svi potrebni zakoni za IBAR bili usvojeni u Skupštini. Smatram da se niko na političkom nivou u EU neće baviti formalnim stvarima, posebno što, iako su primjedbe Predsjednika opravdane, zakoni nakon drugog glasanja moraju biti potpisani.

MONITOR: Kako vidite konstataciju premijera o “koordinisanoj opstrukciji Andreja Milovića i Jakova Milatovića” evropskog puta CG?

MAROVIĆ: PES je u više navrata, otkad je u situaciji da vodi proces evropske integracije Crne Gore, stavljao do znanja da svi koji su protiv njih su protiv našeg evropskog puta, pa, čak, kao što je to često slučaj, kad taj neko štiti zakon. U stvari je riječ o čuvanju pozicije i političkim sukobljavanjima.

MONITOR: Kako komentarišete prisustvo predsjednika Parlamenta Andrije Mandića na Svesrpskom saboru u Beogradu?

MAROVIĆ: Andrija Mandić je bio na „saboru Srbije i Srpske“ . Nije mu tamo bilo mjesto kao predstavniku Crne Gore i samim tim to nije ni mogao biti, već ili kao običan posmatrač, što je nedopustivo budući da je predsjednik Skupštine Crne Gore, ili, što je izvjesnije, dužnik višegodišnjeg političkog saveznika i ideološkog vođe Aleksandra Vučića. Takva pozicija bi bila kompromitujuća i ponižavajuća za svakoga, osim za Andriju Mandića, koji tako ne poštuje sopstvenu državu i omalovažava jednu od najviših funkcija u njoj.

MONITOR: U otvorenom pismu premijeru, kritikovali ste njegov stav da “IBAR nije postojao prije PES-a”, kako ste kazali, ali i ocijenili da nam sa ovom parlamentarnom većinom IBAR ništa neće značiti?

MAROVIĆ: I prije i poslije političkih promjena u državi, svi koji su na bilo koji način učestvovali u procesu su se zalagali za određene olakšice, promjenu politike uslovljavanja i ispunjavanje mjerila po prioritetima, intenzivniji monitoring Evropske komisije… Premijer, reakcijom da niko prije 44. Vlade nije pominjao IBAR, kao da je želio da izbriše sve prethodne napore, umjesto da sopstveni uspjeh učini još većim isticanjem da se do njega došlo zajedničkim trudom i radom.

Crna Gora treba da uđe u EU kao građanska država u kojoj se jednako garantuju prava svima i teško mi je zamisliti da se to može desiti uz većinu u čijem su sastavu oni koji negiraju crnogorsku naciju i ne priznaju državu koju treba da predstavljaju u institucijama Unije. To je paradoks i utoliko je i čudna pozicija EU, koja se i sama suočava sa jačanjem desničarskih partija i populista, i koja godinama nije blagonaklono gledala na takvu koaliciju u Crnoj Gori, a sada je zove „evropskom“.

MONITOR:  Kako vidite ovdašnje reakcije na glas Vlade za usvajanje Rezolucije UN o Srebrenici, te Rezoluciju o Jasenovcu koja je u parlamentu?

MAROVIĆ: Reakcije su različite i bespotrebno ispolitizovane i one su skrenule pažnju sa suštine: ovdje se ne radi o većem ili manjem značaju rezolucija, ovdje je riječ o tome da je Rezolucija o Srebrenici bila na dnevnom redu GS UN-a, da smo se kao članica morali izjasniti, a da je naš stav o tom pitanju odavno utvrđen, zasnovan na presudama međunarodnih sudova i civilizacijskoj obavezi. Ponoviću: najmanje što možemo da učinimo za žrtve genocida u Srebrenici je da ih se sjetimo 11. jula, a Rezolucija je važna i zbog toga što se sam genocid u javnosti često negira. Rezolucija o Jasenovcu koja bi bila usvojena u Skupštini Crne Gore ne bi suštinski ništa promijenila, jer se 22. april već obilježava kao dan proboja zarobljenih iz jasenovačkog logora i komemoraciji svake godine prisustvuje državni vrh Hrvatske, a, takođe, u javnosti niko nikada ne negira Jasenovac. Rezolucijom o Jasenovcu možemo pogoršati odnose sa Hrvatskom koja je dobar susjed i pruža nam podršku na svim poljima u procesu demokratizacije, a pogrešan je i motiv usvajanja Rezolucije da bi određena politička grupacija ostala na vlasti i to je nepoštovanje samih žrtava.

MONITOR: Šta nas čeka poslije IBAR-a?

MAROVIĆ: Dobijanjem IBAR-a ne zatvaramo ni jedno pitanje i ni jednu oblast „na duže staze“, u smislu da smo napravili toliki iskorak i postigli velike rezultate i da se time ne moramo više baviti, a samim tim što i ona poglavlja koja su spremna za zatvaranje zatvaramo samo privremeno, predstoji nam ogroman posao na svim poljima. Najzahtjevniji će, opet, biti rad na vladavini prava, odnosno jačanju institucija, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, neselektivnoj primjeni zakona u svim oblastima. Pregovori u poglavljima 23 i 24 će ubuduće biti usmjereni na ispunjavanje završnih mjerila, a koje ćemo dobiti u Zajedničkoj poziciji. Od presudne je važnosti da napravimo jasnu mapu puta, prioritete po godinama u trogodišnjem periodu, te da oko tih prioriteta gradimo konsenzus.

Glasanje za IBAR zakone je pokazalo da, iako vlast ne radi na toj sponi sa opozicijom, prvi put smo imali jasnu poruku opozicije da ne želi da blokira EU put. Da li je to bilo zbog „signala“ iz EU da ćemo IBAR dobiti bez obzira na sve, pa niko nije htio da političkim protivnicima pruži priliku da u njih upiru prstom, ili je rezultat, konačnog shvatanja da je EU cilj svih nas i da svi moramo učestvovati u njegovom ostvarivanju, ostaje da se vidi, ali je jasan putokaz u kom pravcu se mora ići.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo