Povežite se sa nama

INTERVJU

MIRO LAZOVIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE REPUBLIKE BIH (1992-1996), UČESNIK DEJTONSKIH MIROVNIH PREGOVORA: U Briselu ne postoji konzistentna politika prema BiH        

Objavljeno prije

na

Za region Zapadnog Balkana bi bilo najbolje kada bi sve države istovremeno bile primljene u EU. Ako treba i preko reda

 

MONITOR: Dodik tvrdi da je glavni razlog za njegov „politički progon“, pitanje imovine RS. Svojevremeno se spekulisalo da je Kristijan Šmit voljan da o tome razgovara. Umesto toga, Šmit je-nakon još nekoliko zakonodavnih egzibicija Dodika, priprijetio i mogućom smjenom  Predsjednika RS. Da li je ova optužnica izbjegavanje da se primijene Bonska ovlašćenja?

LAZOVIĆ: Vlasništvo nad  imovinom jeste jedno od najvažnijih pitanja u BiH. Ustav BiH imovinu ne pominje osim što omogućuje državnim institucijama da sva pitanja važna za suverenost i integritet države, regulišu u zakonskoj proceduri. A imovina jeste važna za opstojnost BiH. To pitanje Ustavni sud je usmjerio prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Potrebno je donijeti zakon o državnoj imovini. Visoki predstavnik je svojom odlukom stao iza Ustavnog suda BIH. Tome se protivi RS, a Milorad Dodik konstantno ponavlja laž da je imovina entitetska jer je BiH  “sastavljena” od dva entiteta koji su unijeli svoju imovinu u BiH. Imovina je vlasništvo države BiH. A pravo korištenja tom imovinom Parlament BiH  može prenijeti na niže nivoe vlasti. Istina je da vlast RS-a provodi institucionalni secesionizam.Visoki predstavnik je pominjao i Bonske ovlasti prema pojedincima, koje mu stoje na raspolaganju. Njih , do sada, nije upotrebio. U svakom slučaju puno je bolje da konačno profunkcioniše domaće pravosuđe i sankcioniše sve one pojedince koji svojim postupcima dovode u pitanje ustavno-pravni poredak države.

MONITOR: EU je posljednjih mjeseci više puta oštro reagovala na zakonodavni galimatijas u RS, ali je u izvještaju o BiH, istovremeno tražila da Šmit bude oprezan u primjeni svojih ovlašćenja. U RS gotovo da nema građanske opozicije. Da li Brisel vaga u vezi sa mogućim posljedicama kada bi Dodik bio smijenjen?

LAZOVIĆ: Politika Brisela, odnosno EU, nije se pokazala efikasnom u odbrani vlastitih principa kojima se u BiH  opiru etničke politike i njihovi lideri. Umjesto da pritisnu domaće vlasti da implementiraju presude Suda za ljudska prava iz Strazbura kojima se afirmiraju ljudske slobode i prava na cijelom prostoru BiH, predstavnici EU koketiraju sa etničkim liderima i njihovim nazadnim politikama. Takvim pristupom pokazuju neprincipijelnost i kod građana gube povjerenje.

Iako je bilo niz inicijativa od strane poslanika Evropskog parlamenta da se Brisel pridruži američkim sankcijama prema Miloradu Dodiku to se nije desilo. Pojedine države, kao što je Mađarska, tome se protive. U Briselu ne postoji konzistentna politika prema BiH. Ne vjerujem da oni imaju relevantne procjene o nekim dešavanjima koja bi uslijedila ako bi se išlo na sankcionisanje Dodika.

Eventualna smjena Milorada Dodika od strane Visokog predstavnika uz podršku EU, nije izvjesna. EU je skup država sa različitim interesima i gotovo je nemoguće konsenzusom donijeti odluku o podršci Visokom predstavniku ako bi se on odlučio da smijeni Milorada Dodika.

MONITOR: Njemačka već dvije godine primjenjuje neku vrstu finansijskih sankcija prema RS. Dok drugi lideri u BiH, pozivaju na rad na ispunjavanju 14 zahtjeva koje je EU stavila pred BiH, Dodik očigledno koči te procese reformi. Da li je zamislivo da RS „ispadne“ iz procesa pristupanja BiH?

LAZOVIĆ: Interesantno je da se poslednjih dana u njemačkim medijima pojavio tekst koji asocira na mogućnost da entitet  FBIH  uđe u proces pridruživanja EU, a da entitet RS ostane na čekanju. Ne znam da li su to ozbiljni pristupi unutar njemačke administracije – ali bi to bila greška. Siguran sam da bi to obradovalo Dodika i podstaklo njegovu secesionističku politiku. Sve druge bi zabrinulo jer bi to vodilo  “kiprizaciji” BiH. Naša država nakon svega što je prošla treba izbjeći takvu zamku.

Njemačka kao važna država iz koje dolazi i Visoki predstavnik, ne bi smjela ustuknuti pred secesionističkom politikom Putinovog obožavatelja u liku Dodika. Vlasti RS se moraju urazumiti. A najefikasniji metod dovođenja ” u pamet” je nastavak uskraćivanja investicija i finansijska blokada koje je Njemačka već poduzela.

Za region Zapadnog Balkana bi bilo najbolje kada bi sve države istovremeno bile primljene u EU. Ako treba i preko reda. Možda bi se tada konačno smirila i Srbija  odustajući od miješanja u unutrašnje odnose u Crnoj Gori i BiH.

MONITOR: Nedavno su Dodik,  Vučić i patrijarh Porfirije  u Prijedoru obilježili godišnjicu Oluje. Pored kontroverznosti odabira mjesta za obilježavanje, demonstirana je i neka vrsta „jedinstva trona i oltara“. Koliko Srbiji-pa i SPC, odgovara ovoliki politički kalambur oko Dodika??

LAZOVIĆ:  Očito da se Jugoslavija još uvijek nije raspala. Sjene tog raspada  lebde iznad BiH  i Crne Gore. Kao i davne ‘92. godine politički centar koji proizvodi nestabilnost je u Beogradu. U tome imaju podršku SPC koja je bila, a i danas je,  glavni inspirator homogenizacije – nekad Velike Sbije , a danas “srpskog sveta”. Vučić i  Dodik pod mantijom patrijaha Porfirija, poslali su zabrinjavajuće poruke po stabilnost regiona. Neprimjereno je da se , opravdano obilježavanje stradalih Srba u Oluji, organizuje u BiH -i to u Prijedoru.

Ali, Vučiću se više neće gledati kroz prste kad su u pitanju razgovori o Kosovu, a Dodiku se neće dozvoliti da kosovsku situaciju koristi za svoju secesionističku poltiku.

Vučić je kao opomenu dobio javno pismo evropskih i američkih zvaničnika u kojem se traži oštriji pristup prema Srbiji, a Dodik je dobio optužnicu iz tužilaštva kojoj se nije nadao.

MONITOR: Jedno vrijeme se pominjalo da bi rješenje za BIH moglo biti  u Dejtonu dva. Više se to ne pominje?

LAZOVIĆ: BiH sa sadašnjim Ustavom ne može ući u EU. Formula sa dva entiteta i tri naroda pokazala se neefikasnom. Ovih 30 godina naša država se gušila u entitetskim i etničkim nesporazumima i sukobima. Entitetska podjela BiH ne može opstati. To nam je u Dejtonu ‘ 95. potvrdio i Richard Holbruk koji je rekao da ćemo morati živjeti sa ovakvim ustavom slijedećih 10 godina, a da će onda morati doći do promijena.

Dejton II se pominjao ali se više o nekoj novoj konferenciji ne govori.

Rješenje vidim u ubrzanoj primjeni evropskih principa i standarda koji bi se ugradili u novi Ustav BiH. Rezolucija Vijeća Evrope o BiH iz 2006. o tome govori. Ona predviđa novu ustavnu i teritorijalnu organizaciju države sa dva nivoa vlasti . Uostalom ,i sam Dodik je nedavno pred Putinom u Moskvi priznao da je Dejtonski mirovni sporazum propao. Mogu se složiti sa njim. To ne znači da je propala država BiH. Propala je njena entitetska podjela.

MONITOR: Dodik najavljuje da će raditi na „maksimalnoj homogenizaciji Srba“. Koliko je „srpski svet“ i bliskost sa režimom Vladimira Putina, postao problem za Zapad  u kontekstu rata u Ukrajini?

LAZOVIĆ: Dodik konstantno prijeti raznim referendumima.  Treba mu uzvratiti istom logikom. Ako se on ne ustručava prizivati nestanak BiH  onda treba istaći političke zahtjeve za gašenjem entiteta. I RS i FBIH. Bez zadrške treba insistirati na državi bez entiteta. Svojim rušilačkim ponašanjem Dodik stvara probleme i Srbiji u njenim zahtjevima za formiranjem ZSO na Sjeveru Kosova. Nastojanja Srbije za homogenizacijom Srba u regionu kroz ideju ” srpskog sveta” sigurno da ima podršku Ruske federacije. Međutim, nastupio je novi geopolitički momenat. Svijet je u dubokom preslagavanju. Države se svrstavaju za i protiv Ruske agresije. Sve države u regionu svrstale su se na stranu zapadnih vrijednosti dok Srbija još taktizira. Srbija i Aleksandar Vučić  se sve više, putem uticajnih zapadnih medija, pominju kao problem. Za očekivati je da Zapad promijeni svoj pristup.

MONITOR: Povodom ubistva Nizame Hećimović i još dvije osobe u Gradačcu, proglašen je dan žalosti na nivou entiteta BiH, ali ne i na državnom. Na protestima povodom ovog teškog zločina govori se o odgovornosti institucija. Da li je ovo alarm koji građanstvo šalje vlastima?

LAZOVIĆ: Svirepo ubistvo troje ljudi u Gradačcu naišlo je na opštu osudu BH javnosti.

Kritike su uglavnom adresirane na institucije sistema a posebno na pravosudne i policijske organe. Istraga koja se vodi,već ukazuje, da postoje korumpirani pojedinci u tim institucijama koji su imali određene kontakte sa ubicom.

Dok su građani u mnogim gradovima organizirali okupljanja i protestne šetnje, političari iz RS su i na ovom pitanju rušili državne institucije ne dozvoljavajući da Parlament BiH proglasi Dan žalosti. U Sarajevu je Gradonačelnica organizovala masovnu šetnju kojoj su prisustvovali član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i američki ambasador Murphy. Veliki broj građana sa transparentima PROTIV NASILJA  ličio je na višesedmične protestne šetnje građana Beograda. Vjerujem da se i unutar BiH  budi građanska svijest koja će nezadovoljstvo sa funkcionisanjem vlasti i devijantnim pojavama u društvu sve više ispoljavati masivnim okupljanjem na ulici. A toga se vlast i najviše plaši.

 

RS ispunjava sve  što Dodik zamisli, reakcija tužilašta očekivana

MONITOR: Protiv predsjednika RS Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu zbog kršenja odluka Visokog predstavnika i Krivičnog zakonika BiH. Kako vi ocjenjujete ovaj potez Tužilaštva?

LAZOVIĆ: Bilo je za očekivati da, napokon, tužilaštvo BiH reaguje kada je u pitanju kontinuirano urušavanje državnih institucija od strane vlasti RS-a. Apsolutna vlast u RS-u je u rukama jednog čovjeka. Zakonodavna i izvršna vlast u RS ispunjava sve ono što Milorad Dodik zamisli. Zbog toga se, nedavno, cjelokupno rukovodstvo RS-a našlo pod sankcijama SAD-a. Otvoreno negiranje odluka Ustavnog suda BIH kao i odluka Visokog predstavnika u BiH je dovoljan razlog za reakciju Tužilaštva BiH.

Direktor Službenog glasnika RS, Miloš Lukić, javno se pohvalio da podržava Dodika i da će rado objaviti zakone NSRS koje je Visoki predstavnik poništio. Zato se i našao pod optužnicom BiH tužilaštva.

MONITOR: Dodik se suočava sa optužnicom za krivično djelo za koje je zaprijećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. On prijeti tužbom tužiocu u ovom predmetu. Da li se preigrao?

LAZOVIĆ: Dugogodišnju bahatu i rušilačku politiku Dodika, međunarodna zajednica je do sada, uglavnom, tolerisala. Njihova šutnja na svakodnevne  uvrede upućene predstavnicima EU i američkom ambasadoru u BiH, umrtvila je i Tužilaštvo BIH. Njihova pasivnost osnažila je Dodika koji se uz podršku Srbije i Rusije osjetio nedodirljivim. U svojoj bahatosti ismijavao je pravosuđe BiH govoreći da će sam protiv sebe podnijeti krivičnu prijavu, jer drugi za to nemaju hrabrosti.

Sad, kad je Tužilaštvo reagovalo digao je buku i galamu. Poziva srpski narod da mu bude ” živi štit” u predstojećem sudskom procesu. Na press konferenciji, djelovao je izgubljeno i pomalo uplašeno.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

SINIŠA GAZIVODA, ČLAN TUŽILAČKOG SAVJETA I ADVOKAT: Mora se odustati od političke kontrole pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političkim elitama do sada je bio prioriet da kontrolišu pravosuđe i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlast treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima

 

MONITOR: U autorskom tekstu Pravosudna reforma u deset tačaka naveli ste ono što treba uraditi kako bi se Crna Gora nakon 20 godina pravosudne reforme bar približila nezavisnom i profesionalnom pravosuđu.  Po vama, i dalje smo daleko od tog cilja jer nije bilo reformskog i odlučnog zahvata. Zašto ga nije bilo, već samo, kako ste rekli, kratkoročnih i prelaznih rješenja?

GAZIVODA: Kada obratimo naročitu pažnju na period od obnove nezavisnosti i početka puta ka učlanjenju u Evropsku uniju, vidjećemo da je jedan dio posla zaista urađen, naročito u dijelu harmonizacije zakonodavstva sa evropskim pravnim okvirom. Međutim, kada je došlo do toga da se moramo baviti prevođenjem tim odredbi sa papira u stvarnost, onda smo se zagubili u tim kratkoročnim i prelaznim rješenjima, odnosno pokušajem da glumimo reformu i to naravno nije dalo rezultate. Prema tome, probali smo sve samo nijesmo probali suštinsku reformu i ja sam, u tekstu koji ste pomenuli, nastojao da iz svoje vizure konkretizujem u deset tačaka što je to što treba uraditi. Važno je napomenuti da se u međuvremenu promijenio i kontekst, imamo jasnu poruku da bez rješavanja pitanja iz poglavlja 23 nećemo riješiti ni jedno drugo poglavlje.

MONITOR: Može li se taj reformski zahvat izvesti bez odgovornih i za to odlučnih političkih klasa, imajući u vidu da, između ostalog, na važna imenovanja zbog neuspjelih političkih dogovora čekamo godinama?

GAZIVODA: Ne može. Reformski zahvat se može izvesti samo ako to bude prioritet. Usudiću se da kažem, jer to mogu i da argumentujem, da je na temu pravosuđa političkim elitama do sada bio prioriet da ga kontrolišu i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlasti treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima. Takođe, treba se uzdržavati od populističkih mjera koje samo podižu očekivanja građana i nerijetko čak i ometaju pravosudne organe u poslu i fokusirati se na teške zadatke koji zahtijevaju ozbiljnu posvećenost. U tom kontekstu bih napomenuo da mi na današnji dan nemamo Strategiju reforme pravosuđa, odnosno da je posljednji strateški dokument iz ove oblasti istekao 2022. godine, a u međuvremenu nije ni napisan novi, a kamoli da se započelo sa njegovom realizacijom.

MONITOR: Tokom pregovora o formiranju nove vlade često se ističe da je neophodna stabilna vlada kako bi došlo do tih imenovanja.  Zar ta imenovanja ne treba da budu pitanje konsenzusa? 

GAZIVODA: Suština Ustavnih izmjena iz 2013. godine, koje su uvele da se sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta i vrhovni državni tužilac biraju kvalifikovanom većinom, upravo je bila u tome da se širim konsenzusom dođe do najboljih kandidata. Poenta je bila da se spriječi mogućnost da parlamentarna većina sama bira podobne kandidate, te da opozicija učestvuje u procesu kako bi se osiguralo da izabrani kandidati imaju nesporan integritet i nesporne profesionalne kvalifikacije. U dosadašnjoj praksi taj cilj je izigravan pa se često umjesto dijaloga do izbora određenih lica dolazilo partijskom pogodbom. Tvrdnja da vladu treba da podržava najmanje 49 poslanika kako bi se došlo do imenovanja u pravosuđu, pokušaj je da se ustavne odredbe o kvalifikovanoj većini u potpunosti obesmisle. Ukoliko to bude pristup onda postoji velika opasnost da ove pozicije uđu u raspodjelu partijskog plijena između koalicionih partnera koji čine vlast i to bi bio nesumnjiv korak unazad u pravosudnoj reformi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

NIJAZ SKENDERAGIĆ, LJEVIČAR IZ SARAJEVA: Populizam najgore vrste je u modi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima

 

MONITOR: Pred dvije godine ste odbili ponuđenu kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva ispred SDP BiH, partije čiji ste osnivač i dužnosnik bili. Nedavno ste izjavili da više ne želite biti potpredsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH. Djeluje da se još više distancirate od javnog života i angažmana. Koji su razlozi?

SKENDERAGIĆ: Ja volim biti timski igrač. Danas su na društveno-političkoj sceni uglavnom solisti koji misle o sebi  u superlativima uz odsustvo bilo kakve vrste samokritike i kritike. Populizam najgore vrste je u modi. To ne vodi nigdje. Više nego ikad nedostaju lideri, vizionari kojima će borba za opće dobro biti ispred ličnih interesa, borbe za fotelje i lične koristi.

MONITOR: Često se referirate na vrijednosti NOB-a i socijalističke SFRJ pa i na ličnost Josipa Broza Tita, kao zanemarene i omalovažavane. Smatrate da sadašnji lideri istovremeno kritikuju i podražavaju Tita. Šta je zaostavština toga vremena i ideologije koju bi, i danas, trebalo uzimati u obzir u političkom i javnom životu?

SKENDERAGIĆ: Zaostavština NOB-a, socijalizma, ali i Josipa Broza Tita na ovim prostorima – pa i u samoj  Bosnu i Hercegovinu je, uistinu, ogromna. Sve ove tekovine su uveliko utjecale na  sva društva u republikama i na njihov preobražaj u moderna, s tim da bi tu fokus stavio na Bosnu i Hercegovinu, iz razloga što je ratom razorena republika tridesetak godina poslije bila domaćinom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Taj samo jedan primjer – a ima ih mnogo više, uveliko govori sa kolikim entuzijazmom se radilo na obnovi zemlje i na njenoj pretvorbi iz ruralne i razrušene u modernu državu. Svakako kada govorimo o Jugoslaviji, NOB-u, socijalizmu nikada ne bih stavljao znak jednakosti kao što neki uporno stavljaju, između tih pojmova i Josipa Broza Tita. Tito je uistinu bio simbol tog vremena i generacije, ali nikako ne može biti samo on odgovoran za sve dobro ili loše u tom vremenu, a bilo je i jednog i drugog. NOB, socijalizam i Jugoslaviju su stvarali i oblikovali njeni narodi. Za njena civilizacijska dostignuća zaslužan je svaki borac koji je sa opancima i sa korom hljeba krenuo u antifašističku borbu i što je svrstao Jugoslaviju na pobjedničku stranu historije, ali i svaki profesor, direktor, radnik, doktor, seljak koji je dao svoj doprinos da Jugoslavija postane napredna i moderna država. Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima. Također, tu su brojni univerziteti, bolnice, ceste… sve su to vrijednosti koje treba njegovati i razvijati  i u današnje vrijeme. Današnjim liderima nedostaje moralna i politička odgovornost koja je postojala u jugoslovenskom socijalizmu.

MONITOR: Vas smatraju pripadnikom liberalnog krila SKJ. Liberali s kraja 1960-tih u Srbiji su pod pritiskom odstupili sa vlasti (Nikezić, Perović, Tepavac) kao „anarho-liberali“ i „tehnokrate“ istovremeno, a nacional-liberali u SK Hrvatske (Dapčević-Kučar, Tripalo) smijenjeni su, uz odlazak još hiljada rukovodilaca u institucijama, SK i privredi. Da li je uopšte bilo moguće biti „liberalno krilo“ jedne komunističke partije, pa i SKJ?

SKENDERAGIĆ: Kao i svaka društvena pojava tako i komunizam kao ideologija ima svoj evolucijski tok. Smatram da su liberalne ideje bile plemenite i u interesu građana i Jugoslavije, ali mislim da nije bilo razumijevanja sa obje strane po tom pitanju. Možda su došle prerano, a možda smo i shvatili prekasno da nam je potrebna reforma, ali svakako mislim da jugoslovenski komunizam nije bio sovjetski model komunizma već autentični politički model koji je imao svoja dostignuća, ali i domete.

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Nepodnošljiv nedostatak odgovornosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera Tunel je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava

 

MONITOR: Crnu Goru potresa slučaj Tunel, odnosno iskopani tunel do depoa Višeg suda. Šta taj slučaj govori?

RADULOVIĆ: Afera tunel pokazala je brojne slabosti u bezbjednosnom sistemu Crne Gore i ponovo podsjetila na nepodnošljiv nedostatak ljudske i objektivne odgovornosti na strani osoba koje rukovode institucijama. Takođe, ova afera je pokazala da funkcioneri, umjesto da snose odgovornost, ovaj događaj koriste u svrhu nepristojnog političkog marketinga i da istovremeno čak ugrožavaju istragu na više načina. Na kraju, afera tunel je otvorila pitanje i mogućeg ugrožavanja rezultata koje su u prethodnom periodu postigli Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje.

Najjednostavnije rečeno, ova afera je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava.

MONITOR: Kakve on sve posljedice može imati ?

RADULOVIĆ: Brojne su posljedice koje ovaj slučaj može imati i mislim da ćemo se sa tim posljedicama upoznavati u danima i mjesecima, a moguće i godinama koje slijede. Popis stvari iz depoa Višeg suda još nije završen, tako da se ne zna šta nedostaje, šta je eventualno dodato, na čemu su eventualno vršene ispravke, odnosno koje stvari su i u kojoj mjeri kontaminirane.

Najteže posljedice bi mogle biti u tome da kontaminacija dokaza bude odlučujuća za ishod nekog postupka, odnosno donošenje oslobađajućih presuda. Tako bi mogli doći u situaciju da se potpuno devalviraju rezultati koje su u prethodnom periodu ostvarili Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje. Samo postojanje mogućnosti za tako nešto dovoljan je razlog za utvrđivanje odgovornosti, počev od objektivne, pa sve do krivične odgovornosti.

MONITOR: Ko sve treba da snosi odgovornost zbog ovog slučaja?

RADULOVIĆ: Odgovornost postoji na strani gotovo svih institucija čiji rad je vezan za bezbjednost i pravosuđe. Na strani Uprave policije i ANB-a postoji odgovornost zbog toga što se ovakva kriminalna djelatnost vršila na takvoj loakciji. Prosto je nevjerovatno da strani državljani u centru grada, na 30 metara od Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda, u neposrednoj blizini državnog tužilaštva, Ustavnog suda, Skupštine, Vlade, Centralne banke, iznajme stan i više od mjesec dana vrše takve radove, odnosno prokopaju tunel do depoa Višeg suda u kome se nalaze ključni materijalni dokazi iz najvažnijih krivičnih predmeta. Da li možete zamisliti da se to desi u nekoj uređenoj državi i da ove službe, prvenstveno kontraobavještajna djelatnost, o tome nemaju pojma?

Takođe, postavlja se pitanje kako su strani državljani znali gdje se tačno nalazi prostorija do koje su prokopali tunel i kako su znali šta se u njoj nalazi. Šesnaest i po godina se bavim advokaturom i nebrojeno puta sam bio u zgradi Višeg suda, na brojnom suđenjima, ali je ne znam tačno gdje se taj depo nalazi i šta je u njemu. Niti me to zanima, niti ja to uopšte treba da znam. Sa druge strane, i prije i nakon ovog događaja, danima slušamo gdje je ta prostorija i šta se u njoj nalazi, kako je obezbijeđena i slično. Bez tih informacija izvršioci nijesu mogli izvesti ovu akciju, a te informacije su saznali zahvaljući slučajnim ili namjernim propustima rukovodstva Višeg suda. Namjerni propusti bili bi osnov za krivičnu odgovornost, a slučajni za objektivnu. U svakom slučaju, odgovornost postoji, ali je izostala kao što izostaje godinama. Osim toga, izjave i ponašanje predsjednika suda, kao i premijera i predstavnika izvršne vlasti nakon ovog događaja predstavljali su ozbiljno ometanje i ugrožavanje istrage, što je dodatan razlog za odgovornost. Na kraju, izvršna vlast, kako aktuelna tako i one prethodne, odgovorne su za ambijent i loše uslove u kojima pravosuđe radi.

MONITOR: Skupština je u blokadi već šest mjeseci, vlada je u tehničkom mandatu, još se čekaju izbori u pravosuđu. Kakve to sve posljedice ostavlja na društvo?

RADULOVIĆ: Skupština je u blokadi šest mjeseci, ali i kada nije bila u blokadi ona nije vršila svoje nadležnosti. Podsjetiću da mi već četiri godine nemamo VDT-a u punom mandatu, a već pet godina nemamo sve članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Kada se prisjetimo kako je tekao postupak izbora sudija Ustavnog suda i kako je ta institucija bila jedno vrijeme u blokadi, onda je jasno da živimo u partitokratskom društvu u kome je sve podređeno interesima poličkih partija i njihovih lidera, političkoj trgovini i korupciji koja je odavno dominantan model ponašanja političara. Posljedice takvog sistema mi živimo decenijama i one će biti sve teže i ozbiljnije ako izbori u pravosuđu ne dovedu do toga da pravosuđem upravljaju profesionalci sa integritetom. Do tada ćemo imati nasljeđe koje nam je ostavila Vesna Medenica i njene kolege i prijatelji, koji su istovremeno i zajedno sa njom upravljali crnogorskim pravosuđem.

MONITOR: Specijalno tužilaštvo otvorilo je više važnih procesa protiv visokih funkcionera pravosuđa. Ipak, može li današnje pravosuđe te postupke dovesti do kraja na adekvatan način?

RADULOVIĆ: Ja vjerujem da može ako se suzbije uticaj onih aktera koji su bili dominantni u pravosuđu u vrijeme vladavine Vesne Medenice, od kojih su brojni i danas akteri najznačajnih postupaka koji se vode pred crnogorskim sudovima, uključujući i postupak protiv nje. Sve dok su su takvi kadrovi uključeni u te postupke i dok i dalje koriste ranije koruptivne šeme i veze, postoji ozbiljan rizik da se i ti postupci završe neslavno poput, na primjer, postupaka protiv Svetozara i Miloša Marovića i ostalih pripadnika budvanske kriminalne grupe.

Mnogo je aktera iz tih postupaka koji su i danas akteri u aktuelnim postupcima, umjesto da Medenici prave društvo na optuženičkoj klupi i da im profesionalno pravosuđe obezbijedi pravo na pravično suđenje koje su oni uskratili mnogima.

MONITOR: U kakvom je stanju danas pravosuđe, i šta je osim izbora nedostajućih funkcija neophodno preduzeti?

RADULOVIĆ: Osim izbora u pravosuđu na način koji bi na ključnim pozicijama doveo profesionalce sa integritetom, neophodno je uspostaviti sistem odgovornosti u kome će svako odgovarati za kršenje zakona.

Takođe, mislim da bi u kompletnom pravosuđu trebalo sprovesti sistem vetinga koji bi doveo do oduzimanja imovine svima u pravosuđu koji ne mogu dokazati njeno zakonito porijeklo i udaljenje takvih kadrova sa pozicija na kojima su bili i na kojima su sada. Vjerujem da bi značajan broj takvih sami napustili funkcije kada bi se postupak pokrenuo kako bi izbjegli dokazivanje zakonitosti porijekla imovine, a kako se desilo i u Albaniji kada je taj proces pokrenut.

MONITOR: Kolika je  odgovornost političara za to stanje?

RADULOVIĆ: Ključna odgovornost je na njihovoj strani jer su oni kreirali i oni održavaju ambijent u kome su korupcija, nepotizam, klijentelizam i partijska poslušnost dominantni modeli ponašanja. Zaštita partijskih i ličnih interesa, kao i zaštita nezakonito stečene imovine, prepreka je reformi pravosuđa i uspostavljanju društva vladavine prava jer bi u takvom drušvu brojni političari ostali i bez slobode i bez imovine.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo