Povežite se sa nama

Reagovanja

Medijska hajka

Objavljeno prije

na

Medijska hajka
(Kneževiću poklonjen plac u Pržnu, Monitor, br. 1295)

Povodom teksta objavljenog u Nedeljnom listu Monitor broj 1295 od 17.08.2015 godine , koji je u potpunosti prenio Portal Vijesti, pod naslovom Kneževiću poklonjen plac u Pržnu od 17.08.2015 godine, Atlas invest d.o.o. Podgorica, na osnovu odredba Zakona o medijima zahtijevamo da se objavi demantij.

Navedeni naslov je kao i niz sličnih tekstova koje već godinama plasiraju Vijesti i Monitor, dio dobro osmišljene medijske hajke i brutalnih medijskih napada na Atlas grupu i njenog osnivača i Predsjednika.

Očigledno je da je cilj autora teksta da se na račun nedavnih aktivnosti Tužilaštva Crne Gore u Opštini Budva, senzacijalističkim naslovima bez pravnog i činjeničnog osnova stvori slika da je Atlas grupi od strane Opštine Budva poklonjeno 4.000 m2 zemljišta.

Međutim, radi tačnog i potpunog informisanja crnogorske i šire javnosti, ističemo sljedeće:

Kompanije koje posluju u sastavu Atlas Grupe su vlasnici većeg broja lokacija na Crnogorskom primorju, od kojih, najveći broj nalazi se u Opštini Budva. S obzirom na vrijednost tih lokacija spadamo u red najvećih i najznačajnijih investitora u Opštini Budva. Međutim i pored toga što je Atlas Grupa u kupovinu i opremanje tih lokacija uložila više desetina miliona eura kao i to da je u posjedu nekih lokacija već duže od 20 godina, do danas nije uspjela od Opštine Budva da dobije niti jednu građevinsku dozvolu što dovoljno govori o tome koliko je Atlas Grupa povlašćeni i privilegovani investitor u toj Opštini.

Ističemo da nije tačna informacija da je Opština Budva vlasnik svih 4.000 metara kvadratnih zemljišta jer na katastarskim parcelama postoje izgrađeni objekti ukupne površine 1288 m2 u kojima Atlas Grupa posjeduje veći dio i to 936 m2 poslovnih prostora pa samim tim mora imati pravo zajedničke svojine sa Opštinom i ostalim vlasnicima na zemljištu ispod tih objekata što decidno propisuje Zakon o svojinsko pravnim odnosima Crne Gore. Jedine katastarske parcele na kojima Opština Budva ne dijeli pravo svojine sa vlasnicima posebnih djelova objekata iz razloga što jedino na tim parcelama nema postojećih objekata, su parcele br. 893/1,1930/2,1930/3 KO Sveti Stefan, ukupne površine 1.117 m2.

Uz to, Autor spornog teksta pogrešno se poziva na član 40. Zakona o državnoj imovini Crne Gore jer se u ovom slučaju ne radi o prenosu prava svojine na nepokretnostima ili o zakupodavnom odnosu sa Opštinom već ona Investitoru ustupa pravo gradnje i samim tim ne gubi svojinska prava na nepokretnostima, pa ovim putem izričito demantujemo da je prekršen Zakon o državnoj imovini.

Takođe, nije tačna informacija da je Atlas invest kao investitor oslobođen plaćanja svih komunalnih taksi koje iznose oko dva miliona eura, jer će Atlas grupa Opštini Budva na ime komunalnih taksi koje iznose oko 1,2 miliona eura ustupiti 100 parking mjesta u podzemnog garaži uključujući pripadajuće saobraćajnice i rampe.

Nijesu tačne ni tvrdnje iznesene u tekstu da je vrijednost metra kvadratnog na toj lokaciji oko hiljadu eura što je mogao biti slučaj u vrijeme investicionog buma i to samo u prvoj liniji do mora, već su cijene zemljišta sada znatno niže.

Istina je da je Atlas grupa uputila Opštini Budva zahtjev za izmjenu i dopunu važećeg DUP-a „Pržno- Podličak”, ali ne iz razloga koji se ističu u tekstu da se poveća površina za izgradnju stanova i vila već da se iz važećeg plana isključi površina od 40 metara kvadratnih koji su u vlaništvu 10 fizičkih lica koji ne žele da prodaju svoj dio Atlas grupi, čime opstruiraju izgradnju kompleksa prema planskom dokumentu.

Što se tiče navoda koji se odnose na osnivanje firme Expo Budva od strane Opštine Budva i Jadranskog sajma ističemo da je Opština Budva kao svoj ulog unijela nepokretnosti jer su objekti koji će se graditi na toj lokaciji od opšteg interesa, i jedini razlog sto se kasni sa izgradnjom su imovinski sporovi sa bivsim vlasnicima zemljišta.

I na kraju, s pravom autor teksta Branka Plamenac kritikuje investitore koji su uložili preko 100 mil. eura u Crnu Goru a da za pojedine lokacije u Opštini Budva čekaju gradj. dozvolu duže od 20 godina. Autor teksta je mogao napisati i podatak koliko je samo, za prethodnu godinu, na ime poreza na imovinu platila Atlas grupa.

Cilj da se Atlas grupa i njen vlasnik što više ocrni pred crnogorskom i širom javnošću stavio je u drugi plan osnovni kodeks novinarske etike a to je da se čuje i druga strana. Ne shvatajući da tako olako plasirane neistine mogu da nanesu nesagledive štetne posledice po investitore.

U brojnim tekstovima Monitora i Vijesti u nedostatku argumenata i dokaza, podmeće se, kleveće i vrijeđa Atlas grupa i Predsjednik Atlas grupe. Čovjek ne mora biti ni pravnik ni sudija da bi shvatio da su to uvrede i klevete. A pošto je kleveta dekriminalizovana pokrenućemo parnični postupak za naknadu štete pred nadležnim sudom pred kojim će se naspram pouzdanih izvora „laža i parlaža” morati sučeliti činjenice i dokumeta.

Imajući u obzir sve navedeno insistiramo da se naše reagovanje, shodno Zakonu o medijima objavi.

Atlas Invest
Pravni tim

Komentari

Reagovanja

Ambasador u odbrani imperijalne politike 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ambasador u odbrani imperijalne politike
(Vladislav Maslenikov, „Ukrajinsko žito išlo je u „situ“ Evropu“, Monitor br. 1725)

Uvaženi veleposlanik Ruske Federacije, gospodin Vladislav Maslenikov je u prošlom broju poslao, treću po redu, reakciju na pisanje Monitora o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Zahvalni smo Nj.E. g. Maslenikovu što je saopštenje konačno potpisano i kraće je sadržine za razliku od prva dva reagovanja.

U potpunosti razumijem dužnost gospodina ambasadora da zastupa i brani imperijalnu politiku svoje zemlje uz tradicionalne boljševičke kvalifikacije i neprovjerljive tvrdnje. Nepostupanje po uputama Moskve može biti opasno, ne samo po karijeru, već po zdravlje i život – što je čest slučaj od početka Specijalne vojne operacije.

U saopštenju nije ponuđena ni jedna činjenica da je bilo koji navod u mome tekstu netačan. Činjenice o relokaciji ruske flote, njenim gubicima i gubicima kopnene vojske su lako provjerljive sa snimaka satelita, dronova i Google Earth-a.  Nasuprot tome imamo insistiranje da je sve što Kremlj i Ljubljanka kažu tačno – dok isto kasnije ne poreknu. .

S poštovanjem
Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

Ukrajinsko žito išlo je u „situ“ Evropu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukrajinsko žito išlo je u „situ“ Evropu
(„Bitka za crnomorske trgovačke rute“, autor Jovo Martinović.  Monitor br.  1723)

Sa interesovanjem  sam se upoznao sa fantazijama novinara Jova Martinovića naslovljenim „Bitka za crnomorske trgovačke rute“ objavljenim u Monitoru 27. oktobra o.g. Dok niz zapadnih medija i političara sve glasnije priznaje neuspjeh pokušaja kontraofanzive vojske Ukrajine, g. Martinović priča o valjda „značajnim uspjesima“ Ukrajine na moru. Sama po sebi to je hrabra izjava na račun Kijeva koji je već faktički lišen ratne mornarice. Koliko se može  shvatiti riječ je o napadu ukrajinske vojske na Sevastopolj 22. septembra o.g. raketama i projektilima dopremljenim od strane zemalja NATO-a. Ovaj napad, koji je oštetio staru zgradu sjedišta Crnomorske flote Rusije, nesumnjivo je planiran uz angažovanje zapadnih obavještajnih sredstava – NATO satelita i izviđačkih aviona te izvršen na sugestiju i u bliskoj koordinaciji sa službama SAD i Velike Britanije. Cilj ovog napada, kao i terorističkih napada kijevskog režima na civilne i socijalne objekte na teritoriji Rusije, uključujući i čin nuklearnog terorizma 26. oktobra (napad dronovima na nuklearnu elektranu u Kursku), jeste jasan – da se skrene pažnja sa neuspjeha ukrajinske kontraofanzive, u koju je Zapad polagao veliku nadu, da se posije panika u našem društvu i da se destabilizuje unutrašnja politička situacija u Rusiji. Takođe je jasno da niti Kijev niti njegovi zapadni sponzori neće uspjeti u tome.

Isporuke Kijevu zapadnih naoružanja na čijem nastavku insistira g. Martinović ne opravdavaju očekivanja kolektivnog Zapada. Po zapadnim procjenama, barem petina tehnike koja je dopremljena za ofanzivu, je već uništena ili oštećena, ukrajinska vojska tokom borbenih dejstava nije uspjela ni čak da se domogne glavne odbrambene linije ruskih snaga. Dok g. Martinović pokušava da ubijedi čitaoce da ruska vojska ima ogromne gubitke i „samoubilački“ koristi ljudstvo, situacija je u stvarnosti sasvim drugačija. Upravo je ukrajinska komanda, izbjegavajući korišćenje vojne tehnike zbog njenog značajnog gubitka, prešla na taktiku „mesnatih juriša“: na minska polja prvo se usmjerava pješadija koja  po cijenu sopstvenog života pokušava da prodre u rusku odbranu i da sačuva zapadno naoružanje. Uprkos Ženevskoj konvenciji 1949. godine o postupanju s ratnim zarobljenicima za deminiranje koriste zarobljene ruske vojnike. Osim toga, ukrajinske naciste angažuju i svoje povrijeđene vojnike kao biološki materijal da bi se vadili organi za potrebe transplantacija.

Što se tiče navedenih izjava g. Vladimira Zelenskog o „postepenom odlasku“ ruske Crnomorske flote sa Krima, preporučimo g. Martinoviću da se upozna sa priznanjima iz kruga šefa kijevskog režima u časopisu Time od 30. oktobra. Ispalo je da je „skoro mesijanska“ ubijeđenost Zelenskog u pobjedu nad Rusijom već uznemirava čak i njegove savjetnike. Kako jedan od njih kaže: „Vara on sebe… ne pobjeđujemo mi. Ko proba to mu da kaže“.

Na isto mesijanstvo miriše i izjava Zelenskog koju je citirao g. Martinović o važnosti Crnomorske rute izvoza žita po globalnu prehrambenu bezbjednost. Bacimo pogled na statistiku. U godini dana važenja „crnomorska inicijativa“ iz luka Odesa, Černomorsk i Južni izvezeno je oko 33 miliona tona pšenice. Pri tome, ukupan svjetski izvoz žita iznosi 422,4 miliona tona, odnosno 205,6 miliona tona pšenice. Ukrajinsko, pretežno prehrambeno žito išlo je u „situ“ Evropu. Evropske zamlje su koristile „crnomorsku inicijativu“ isključivo u komercijalnom interesu radi izvoza ukrajinske hrane da bi se ona preradila i preprodala po višoj cijeni. Američke korporacije koje su odkupile 30 odsto ukrajinskih oranica bogatile su se na „inicijativi“ izvozom i preradom ukrajinskog žita. U pogođene zemlje Afrike – Džibuti, Somaliju, Sudan, Libiju i Etiopiju – poslato je tek 976 hiljada tona, odnosno 3,1% od ukupnih isporuka. Pored toga, kijevski režim je morski humanitarni koridor koristio za oružane provokacije i terorističke napade na Sevastopolj i Krimski most, diverzije protiv naših vojnih i civilnih brodova. U blizini spremišta žita uspostavljeni su pogoni za proizvodnju dronova i morskih navođenih aparata kojima se izvode udari na strogo civilne infrastrukturne objekte na Krimu.

Ukoliko je ukrajinsko žito od životnog značaja po svjetsku prehrambenu bezbjednost, zašto su njen izvoz blokirale 4 zemlje EU: Mađarska, Slovakija, Hrvatska i čak veliki prijatelj Kijeva Poljska? Evo gdje se zaista vodi rat za tržište!

Napokon, što se tiče citiranih prijetnji g. Amira Vaitmana prema Rusiji, nisam uspio da nađem da on ima ikakvu zvaničnu državnu funkciju.

Vladislav MASLENIKOV,
ambasador Rusije u Crnoj Gori

Komentari

nastavi čitati

Reagovanja

Kritika vlasti koja vodi lošu politiku je obaveza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kritika vlasti koja vodi lošu politiku je obaveza

(Dezinformacije o Rusiji, njenom rukovodstvu i oružanim snagama – Odsjek za odnose sa javnošću Ambasade Rusije u Crnoj Gori – Monitor 1664)

 

Poštovana gospoda iz ambasade Ruske Federacije poslala su još jedno kilometarsko saopštenje, bez potpisa, sa nizom kvalifikacija i optužbi na račun mojih tekstova u Monitoru. Da bih odgovorio na sve optužbe, trebao bih isto toliko prostora i više. Svi moji tekstovi su dostupni online i lako provjerljivi preko otvorenih izvora i u javnom domenu. Ovdje ću samo pomenuti tvrdnje cijenjenog veleposlanstva da je Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine „politička deklaracija, koja nema obavezujuću pravnu snagu“. Tekst se može pročitati online na engleskom, ruskom, ukrajinskom i francuskom i svako može vidjeti na šta su se obavezale zemlje potpisnice, kojima su se kasnije pridružile Francuska i Kina u donekle blažoj formi.

S obzirom na to da je Ambasada u oba saopštenja udijelila komplimente Monitoru, malo je vjerovatno da osoblje ne zna da je Monitor nezavisan i kritički nedjeljnik još od svoga osnivanja početkom 90-ih i da ne slijedi državnu politiku i propagandu, pogotovo kada se ljudski životi uništavaju. Zbog toga su i Monitor i moja malenkost imali velikih problema u prošlosti. Mi nismo, za razliku od poštovane gospode, državni službenici i nismo obavezni braniti bilo koju vladu na planeti, ni sviju. Pogotovu ne, kada vrši agresiju na drugu državu.

Kada se Crna Gora kao satelit Srbije i predvođena sadašnjim predsjednikom pridružila agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu 1991. godine u Monitoru je jednako kritikovano crnogorsko rukovodstvo kao i sada rusko. Kritika režima, pogotovo kad se radi o njihovim javnim izlivima mržnje prema Hrvatima, Ukrajincima, Jevrejima… nikako ne znači neprijateljstvo prema Crnoj Gori, Rusiji ili bilo kome. Naprotiv, oni koji vole Rusiju i cijene njene izvanredne kvalitete i pozitivne doprinose čovječanstvu imaju pravo i obavezu kroz činjenice dovesti u pitanje sadašnju politiku Kremlja i njihovu tzv. specijalnu vojnu operaciju. Tim prije što različite kremaljske administracije imaju potpuno drugačiju sliku o događajima iz prošlosti.  Isplivala je istina o groznim događajima iz doba Lenjina, Staljina, Brežnjeva i drugih. Sami istorijski obrazac iz vremena komunizma i kasnijeg nacionalističkog jednoumlja u kome smo mi u Crnoj Gori živjeli i sa kojim se još borimo, nam daje za pravo da sumnjamo u zvanično servirane verzije sličnih režima.

U regovanju se navodi da se nikad nisam zvanično obratio ambasadi radi njihovih komentara i tumačenja događaja Ukrajini, sa ove distance. U svojim tekstovima sam redovno prenosio zvanične stavove Rusije i njenih najviših funkcionera u vezi  agresije na Ukrajinu jer smatram da je važno prenijeti ruski stav. Stoga sumnjam da je ruska strana ostala uskraćena za njenu verziju događaja. Isto tako u Monitoru sam, radi istine i korektnosti, nekoliko puta naglašavao ključnu vanjskopolitičku ulogu Rusije u obnovi crnogorske državnosti 2006. i kritički ukazivao na farsične detalje navodnog državnog udara 2016. godine. Ako ambasada želi pojasniti neke stavove oko rata i sankcija ili bilo čega, naravno da stojim na raspolaganju uz uvjeravanja da će biti tačno preneseni.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo