Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Šminkanje vampira

Objavljeno prije

na

Od izmjena Ustava očekivalo se razno. Načelno, trebalo je da doprinesu depolitizaciji sudstva, svako je međutim, imao svoju dodatnu računicu. Jedni su smatrali da bi u najviši pravni akt mogle biti ugrađene norme koje će pomoći borbi protiv korupcije, drugi su se nadali da mogu uticati na jezik i državne simbole, vlast se, kao i obično trudila da se ponešto promijeni, ali da se ništa ne mrdne. Ozbiljan je njihov trud da vampire korupcije našminkaju, ne upokoje. Javna rasprava o nacrtu amandmana na Ustav Crne Gore protiče – tiho. Predviđeno je da, nakon njenog završetka, 31. oktobra, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmotri sve prispjele predloge, mišljenja i sugestije, o njima zauzme stav i, najkasnije do 20. novembra, utvrdi i dostavi Skupštini Predlog amandmana na Ustav Crne Gore i Pedlog ustavnog zakona za sprovođenje Amandmana na Ustav Crne. Od čitave te procedure, međutim, ne očekuje se ništa.

Vlast je izmjene Ustava svrstala u petnaest amandmana koji imaju isto toliko alternativa. Prema važećem Ustavu, na primjer, Skupština bira i razrješava predsjednika Vrhovnog suda, predsjednika i sudije Ustavnog suda; imenuje i razrješava: Vrhovnog državnog tužioca i državne tužioce…. Izmjenama je predviđeno da Skupština bira i razrješava predsjednika Vrhovnog suda i četiri sudije Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca: alternativa kaže da parlament bira i razrješava tri sudije Ustavnog suda ali ne i Vrhovnog državnog tužioca…

Da vlast misli ozbiljno, tokom javne rasprave pojavio bi se neko od ljudi koji za to primaju platu i potrudio se da javnosti razjasni šta je u stvari predloženo. Cijela stvar je, međutim, kobajagi. Predlog za izmjene Ustava prošao je u Skupštini zato što ga je podržala Socijalistička narodna partija. Neznano zašto, navodno su očekivali da će vladajuća većina biti fer i omogućiti da i opozicioni predlog izmjena Ustava stigne barem do javne rasprave. Kad se tokom rasprave vidjelo da – nema šanse – opozicija je svoj predlog povukla iz procedure. Za izmjene u ovom dijelu Ustava potrebna je dvotrećinska većina, koje, kako sada stoje stvari, neće biti.

,,Pokret za promjene će u formi amandmana na vladin predlog, koji je jedini u proceduri, predložiti sve ono što smo predlagali i u okviru zajedničke opozicione inicijative – i model Sudskog savjeta u kome nema političara i koji se dvotrećinskom većinom bira u Skupštini i dvotrećinski izbor predsjednika Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u parlamentu, kao i nezastarijevanje krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala”, najavio je ovih dana poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović. On smatra da će ,,šef režima i njegov zamjenik, šef parlamenta, pokušati da na svaki način sačuvaju Vesnu Medenicu i Ranku Čarapić, jer bi se njihovim smjenama otvorio put za sanaderizaciju Crne Gore”.

Način na koji je SNP omogućio vladinom predlogu da jedini bude u proceduri potakao je i standardne unutaropozicione rasprave. PZP predviđa da će se desiti politička trgovina u kojoj će skraćenje himne biti ponuđeno u zamjenu za podršku kozmetičkim promjenama Ustava.

Lider SNP-a Srđan Milić u međuvremenu je najavio da Socijalistička narodna partija krajem decembra neće učestvovati u glasanju o vladinoj inicijativi za promjenu Ustava ukoliko se u najkraćem roku ne nastavi dijalog i ne nađe rješenje oko izmjena najvišeg pravnog akta. O politici te stranke zanimljivo je ovih dana govorio njen osnivač i bivši predsjednik Momir Bulatović: ,,Kada bih znao šta SNP hoće a šta ne, mogao bih da imam mišljenje i o aktivnostima te partije”.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić ocijenio je da je opozicija u mogućnosti da, glasanjem za vladin predlog izmjena Ustava, pokaže evropsku opredijeljenost. Ko nije za vladin predlog, normalno, protiv je Evrope i sveukupnog napretka.

Crna Gora je, znamo već, prva zemlja koja će pregovore o priključenju Evropskoj uniji, po zadatku, početi poglavljima koja se odnose na vladavinu prava, reforme prosuđa, ljudska prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Hrvatska je, na primjer, pregovore počela poglavljem Nauka, obrazovanje i kultura, tradicija. Posljednje im je bilo poglavlje o pravosuđu, ovo kad su hapsili bivšeg premijera.

Kosara BEGOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

SVETI STEFAN U NEVOLJAMA: Radnicima prijete otkazima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možda se najgori scenario izbjegne u poslednjem trenutku. Predsjednik Mjesne zajednice Vlado Mitrović kazao je da zakupac nema smetnji da obavlja svoju djelatnost i da će se u MZ založiti da ne dođe do ugrožavanja poslovanja na način kako je organizovano do sada. To smatraju gestom dobre volje i dokazom da nisu protiv investitora

 

Nakon prve godine rada elitnih crnogorskih hotela pod imenom Aman Sveti Stefan, u maju 2014. godine, u tekstu američkog portala USA Today, naslovljenom „Za 1 posto iznad najboljih evropskih hotela“ Hotel Sveti Stefan našao se na listi 10 najboljih hotela u Evropi. Sa ekskluzivnom ponudom za „Jet set turiste“ Aman Sveti Stefan opisan je kao „igralište za ultra bogate u centru crnogorskog dijela jadranske obale“.

Sedam godina kasnije, uoči turističke sezone 2021. Aman resort, hotelski operater u projektu  višedecenijskog zakupa hotela Miločer i Sveti Stefan, najavljuje zatvaranje hotela i odlazak iz Crne Gore. Razlozi neočekivanog poteza Amana navodno su, nemogućnost da svojim gostima obezbijedi ekskluzivnost i mir, ugodan odmor daleko od očiju javnosti, nakon što mještani okolnih naselja, traže pristup manjem dijelu plaža kojima zakupac gazduje.

Zatvaranje hotela makar i na jednu turističku sezonu, najprije su na svojoj koži osjetili zaposleni radnici prema kojima se poslodavac, kompanija Adriatic properties, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, ponio na krajnje ponižavajući i nehuman način. Oni koji su do juče opsluživali super bogate goste najpoznatijeg hotelskog brenda na svijetu, Aman resorta, ostavljeni su na cjedilu u jednom trenu. U toku jednog sata, koliko je 17. aprila trajao sastanak sa izvršnim direktorom firme, Goranom Bencunom, radnicima su saopšteni uslovi pod kojima mogu da odu iz firme ili da ostanu.

Usmeno im je saopšteno da su od tog dana na odmoru, da mogu da traže posao negdje drugo zbog čega se „Aman neće ljutiti“, da uzmu otpremnine ili prihvate nove uslove rada za ostanak u firmi.

Kompanija Adriatic properties zapošljava ukupno 100 radnika, od kojih jedan broj radi u administraciji, drugi u ugostiteljstvu, treću grupu čine sezonci. Na udaru su se našla 43 radnika iz ugostiteljstva, na poslovima kuvara, poslastičara, konobara, sobarica, koji imaju ugovore o stalnom zaposlenju i u hotelima Svetog Stefana rade dugi niz godina. Oni su dio grupe od 220 zaposlenih u HTP Budvanska rivijera i HTP Miločer, koje je zakupac preuzeo nakon zaključenja ugovora o zakupu. Najveći broj njih uzeli su tada povoljne otpremnine i napustili firmu.

Radnici navode podatak da za 14 godina trajanja zakupa Adriatic properties nije primio nijednog novog radnika u stalni radni odnos. Primali su samo sezonce sa kojima zaključuju ugovore o djelu i to najčešće na rok od dva mjeseca.

Priču oko zatvaranja hotela Sveti Stefan i Miločer zakupac koristi da se oslobodi ugostitelja preuzetih 2007. pod uslovima suprotnim Zakonu o radu. Njima su ponuđene otpremnine čiji je iznos u rasponu od 8-15.000 eura, koje mnogima nisu pirhvatljive, posebno radnicima sa dužim radnim stažom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U TOKU DEVASTACIJA MAREZE: Žrtva opet zaštićeno područje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Insitucije, po ko zna koji put, rade ono što znaju najbolje – prebacuju odgovornost s jednih na druge

 

Ko ovih dana iz pravca Danilovgrada, glavnim nikšićkim putem krene ka Podgorici, na samom prilazu Marezi, sa lijeve strane, svjedočiće – masakru nad prirodom. Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Opet, isplivava na vidjelo nemar nadležnih – putnu infrastrukturu razvijaju na uštrb životne sredine, prebacujući pri tom odgovornost s jednih na druge.

U julu prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji dijela glavnog puta za Nikšić – od Podgorice do Danilovgrada. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine. Izvođač radova je podgorička firma Bemaks, poznata po tome da, nekako, dobije svaki ,,veliki posao”. Nelegalna deponija građevinskog otpada, vidljiva u blizini Mareze, posljedica je tih radova.

Mareza, inače glavno podgoričko vodoizvorište, kao ekološki nedjeljiva cjelina Parka prirode Dolina rijeke Zete, zaštićena je 2019. godine, kada je, na osnovu Studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra dolina rijeke Zete, odlučeno da se dolina te rijeke proglasi za park prirode. Da je biodiverzitet Zete neprocjenjiv, pokazala su istraživanja u kojima je učestovalo 19 stručnjaka. Utvrđeno je da su glavni uzročnici ugrožavanja flore i faune tog područja: urbanizacija, neracionalna eksploatacija drveća i građevinskih materijala, požari, hemijski zagađivači i deponije.

,,Mareza i Lužnica su nakon izglasavanja u lokalnim parlamentima Danilovgrada i Podgorice, nakon što su prošle skupštinske odbore i uz punu podršku gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića i predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, ušle u Park prirode Dolina rijeke Zete, kao jedna od najvrednijih cjelina. Plavne livade Mareze i Lužnice su stavljene u II zonu sa aktivnim režimom zaštite, gdje se mogu izvoditi samo intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unaprijeđenja zaštićenog područja“, ističe Darko Saveljić, ornitolog i jedan od autora pomenute studije.

Prema njegovim riječima, studija zaštite je prepoznala proširenje puta od Podgorice do Danilovgrada kao važnu stavku razvoja zajednice, i jasno navela da nema prepreka realizaciji te investicije. ,,No, u II zoni zaštite izvođač radova je masakrirao plavne livade koje su od posebnog interesa, kako za Crnu Goru, tako i na nivou Evropske unije (EU), suprotno studiji zaštite i dokumentima vezanim za samu investiciju. Glavni grad je bio dužan da brine o teritoriji kojom upravlja, uključujući i zaštićena područja, zbog javnog dobra i interesa“, kaže Saveljić i napominje da je, prilikom procjene uticaja na životnu sredinu ove investicije, striktno navedeno da je, zbog biodiverziteta i ekskluzivnosti područja, zabranjeno odlaganje i deponovanje šuta na navedenim područjima.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Štrajk advokata – preko 3.000 suđenja odloženo: Građani trpe, delinkventi i kriminalci izmiču pravdi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Advokatska komora Crne Gore i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja započeli su pregovore o uslovima fiskalizacije, ali još ništa konkretno nije dogovoreno. Najviše ispaštaju građani, pogotovo socijalno ugroženi, koji ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“

 

Nakon više od dvije sedmice štrajka crnogorskih advokata, konačno je počeo dijalog između Advokatske komore i Vlade Crne Gore. Advokati nijesu htjeli da fiskalizuju kase na isti način kao ostala preduzeća, dok su iz resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja bili uporni da svako mora platiti porez bez izuzetka. Poslije dvosedmičnog štrajka Vlada je uvidjela da pravosudni sistem ne može da izdrži obustavu rada advokata, što je podrazumijevalo nepristupanje suđenjima, ročištima, postupcima pred tužiocem i policijom.

Počeli su pregovori ali na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno. Advokatska komora svoje predloge mora da formalizuje na skupštini tog tijela. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za Monitor kaže da je zadovoljan sastankom i da je riječ o pozitivnom iskoraku. „Advokatska komora će na skupštini odlučiti kako će ući u pregovore sa Vladom. Štrajk je i dalje na snazi i trajaće najvjerovatnije dok se ne ispuni naš osnovni zahtjev, da se Zakon o fiskalizaciji u ovakvom obliku ne primjenjuje na advokate”, istakao je Begović.

Iz resornog ministarstva su prilično šturo govorili o sastanku sa predstavnicima Advokatske komore. Oni su saopštili da su se njihovi stavovi „u najvećoj mjeri približili“, i da će raditi „na postizanju konkretnih dogovora koji će voditi ka prevazilaženju nastale situacije“.

Najviše ispaštaju građani, čija prava bi trebalo da štiti pravosudni sistem. Građani, pogotovo oni socijalno ugroženi, ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“ i izmiču pravdi. Najsvježiji je primjer Nikšićanina Luke Krivokapića koji je osumnjičen da je usred bijela dana, pred svjedocima, u centru grada ubio sugrađanina. Da se na poziv dežurnog tužioca nije odazvala advokatica Mirjana Pajković i prihvatila da zastupa osumnjičenog, Krivokapiću ne bi mogao biti određen pritvor. Advokatska komora je, međutim, suspendovala Pajkovićevu zbog prekida štrajka i protiv nje pokrenuli disciplinski postupak. Nedavno je specijalni povratnik, počinilac porodičnog nasilja, pušten da se brani sa slobode, a isto se može dogoditi i sa specijalnim povratnikom u predmetu koji se vodi za krivično djelo silovanje, ukoliko se štrajk nastavi.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo