Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Nesigurni glasovi

Objavljeno prije

na

Svemoćna vladajuća koalicija DPS-SDP je u panici. Treba da desetkuje glomaznu državnu administraciju i to u najnezgodnijem momentu – uoči lokalnih izbora. Vlast se našla pred jednačinom sa više nepoznatih. MMF zahtijeva da se smanji broj državnih službenika koji žive od budžeta. Proces reforme državne uprave centralni je dio i procesa institucionalnog prilagođavanja standardima EU. Sve bi to vlast bezbolnije izvela da nije izbora i velike promaje u državnoj kasi. Među zaposlenim u državnim organima i ustanovama ovih dana kruži interna anketa kako bi se saznalo ko je od državnih namještenika raspoložen da dobrovoljno napusti radno mjesto. Anketa je rezultat zaključka Vlade Crne Gore od 1. aprila ove godine povodom programa rješavanja kadrovskih pitanja u organima i ustanovama koje se finansiraju iz Budžeta Crne Gore.

Prema našim saznanjima, do sada niko nije pristao na dobrovoljni odlazak iz državne uprave. Nije lako ostati bez posla, a i Vlada nudi mizerne otpremnine.

U državnoj administraciji tvrde da ovim programom Vlada krši Zakon o državnim službenicima i namještenicima, jer je, na primjer, ukinuto pravo na otpremninu službenicima koji ,,ostvare pravo na odsustvo sa rada u trajanju od dvije godine”. Posebno spornom ocjenjuju odredbu o proglašenju državnih službenika tehnološkim viškom. Ministar i direktor samovoljno mogu odlučiti da je došlo do smanjenja obima posla u nekom sektoru ili odjeljenju i proglasiti određen broj službenika tehnološkim viškom ili jednostavno donijeti novi akt o sistematizaciji u kome više neće biti njihovog radnog mjesta.

Zanimljivo je da se praktično ukida i zapošljavanje na neodređeno vrijeme. ,,Novi radni odnos u svim potrošačkim jedinicama koje se finansiraju iz Budžeta može biti zasnovan samo na određeno vrijeme, a maksimalno dvije godine, uz mogućnost produženja”, navodi se u aktu koji je potpisao generalni sekretar Vlade Žarko Šturanović.

Sve to govori da je država i pred finansijskim kolapsom.

Većina državnih namještenika anketu je shvatila kao svojevrstan politički pritisak uoči izbora iako je Vlada nedavno saopštila da još nema plan za smanjivanje broja zaposlenih u državnoj administraciji. Ona bi rado pomjerila taj rez do iza izbora kako ne bi izgubila ,,sigurne glasove”. Ali, izgleda, stranci za to nemaju razumijevanja.

Ministarstvo za evropske integracije u septembru 2009. godine sačinilo je Pregled zaposlenih u državnim organima, lokalnoj samoupravi, regulatornim agencijama i pravnim licima sa javnim ovlašćenjima, koje se u cjelini ili djelimično finansiraju iz budžeta. Evidentirana su 52.194 zaposlena. Najviše ih je u Podgorici – oko 30.000. Kada se njihov broj pomnoži sa tri člana uže porodice – onda vladajuća koalicija DPS-SDP može da računa na oko 150.000 sigurnih izbornih glasova.

Javna je tajna da je zapošljavanje uoči izbora, na osnovu partijske podobnosti ili obećanja da će pojedinac ili čitava porodica glasati za vladajuće stranke, godinama jedan od načina koje vlast izdašno koristi za pridobijanje birača. U državnoj administraciji se može čuti da će DPS-SDP ,,racionalizaciju” državne administracije iskoristiti za obračun sa političkim neistomišljenicima, zastrašivanje i političke pritiske kako bi privoljeli državne namještenike da im i ovog puta daju glas. Prema predviđenom programu, moguće je, recimo, da starješine ministarstava i drugih organa državne uprave samovoljno odrede koji su službenici višak. Mogu da zadrže politički podobne, a da predviđenima za odstrel kažu – idite dobrovoljno kući, glasajte za nas i mi ćemo vam naći posao negdje drugo.

Poznatoj krilatici ,,Idi na državni posao jer je siguran” ovih dana mnogi iz državne administracije ne vjeruju. Još će manje poslije lokalnih izbora.

 

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo