Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Ni diploma ne pomaže

Objavljeno prije

na

Teuta Nuraj je jedna od 13 Roma i Egipćana u Crnoj Gori koji su položili državni ispit. Ona kao i ostalih 11 nema zaposlenje. Zaposlila se samo jedna Romkinja.

Fondacija za stipendiranje Roma uputila je zahtjev svim državnim institucijama kako bi se za njih pronašlo adekvatno mjesto. Uzalud.

,,To govori koliko su institucije spremne da nas prime u njihove strukture”, kaže za Monitor Nuraj. Zabrinuta je šta će biti sjutra kad završi fakultet. Ona trenutno studira na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, na odsjeku međunarodnih odnosa.

,,Ako ne možemo da se zaposlimo sa završenom srednjom školom ili fakultetom, zašto onda sva ova priča o integraciji Roma i Egipćana”, pita se Nuraj, i nada da će državne institucije napokon preduzeti mjere na koje su se strategijom za integraciju Roma obavezale.

Iako se broj obrazovanih Roma i Egipćana povećava, njihovi izgledi za zaposlenje i dalje su loši. Ove školske godine u srednje škole upisana su 63 učenika iz populacije Roma i Egipćana, dok ih je na Univerzitetu Crne Gore 11. Od 2005. godine do sada pet studenata romske i egipćanske populacije završilo je fakultet.

„Sve više Roma i Egipćana se odlučuje za obrazovanje. Porast broja onih koji idu u školu ili na fakultet u posljednjih pet, šest godina ohrabruje”, kaže Andrija Đukanović, programski direktor Fondacije za stipendiranje Roma (FSR).

„Školske 2011/2012. godine imali smo 72 učenika romske i egipćanske nacionalnosti koji su pohađali crnogorske srednje škole. To je najveći broj stipendista od početka rada Fondacije kada je započela sa svega 20 učenika”, objašnjava Đukanović.

Broj Roma i Egipćana uključenih u obrazovni sistem Crne Gore ipak nije na zadovoljavajućem nivou, smatraju u Fondaciji. Oni podsjećaju da na nivou propisa nijesu utvrđene kvote za upis romskih i egipćanskih đaka i studenata.

„Afirmativna akcija za sad funkcioniše na osnovu dobre volje uprava srednjih škola i fakulteta”, kaže Đukanović. ,,I pored lošeg socijalnog stanja Romi i Egipćani imaju želju za školovanjem. No, osim drugih prepreka, tu je problem zapošljavanja koji dodatno otežava njihovu socijalizaciju i motivaciju za školovanjem”.

Poslodavci u Crnoj Gori, recimo, nemaju nikakvih povlastica (u smislu da se porezi i doprinosi smanje) u slučaju zapošljavanja osoba iz romske i egipćanske populacije, što je bilo predviđeno kao jedna od mjera Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

Ima onih koji zbog predrasuda neće da zaposle pripadnike romske i egipćanske populacije. Na to su ukazivale mnogi slučajevi. O jednom od njih govori naša sagovornica Hikmeta Beriša, koja je nakon elementarnog opismenjavanja završila frizerski kurs i pokazala veoma dobre rezultate.

,,Onda sam se javila poslodavcu jednog frizerskog salona koji je na oglase tražio radnicu, dogovorili smo sastanak preko telefona i djelovao je vrlo zadovoljno. Na osnovu telefonskog razgovora skoro sam bila sigurna da će me primiti da radim kod njega. Problem je nastao kad sam se pojavila. Poslodavac je shvatio da sam Romkinja i rekao mi je da ne želi da izgubi mušterije, jer će odbijati da im neka Romkinja pruža frizerske usluge”, priča Beriša. ,,Bila sam šokirana. Osjećala sam se jadno, jer nije htio ni da mi pruži šansu da pokažem šta umijem”.

Aleksandar Rakočević,viši savjetnik u Zavodu za zapošljavanje u Podgorici, kazao je za Monitor da su u Zavodu svjesni teške situacije sa kojom se susreću romska i egipćanska populacija pri zapošljavanju, i da je prisutna i diskriminacija.

U registru Zavoda u Podgorici, kaže Rakočević, ima 618 Roma a od toga svega 18 aktivno traži posao. Od njih, četvoro je završilo srednju školu. Ima i onih koji već dvije godine traže posao i nikako da ga dobiju iako su prošli kroz seminare na kojima su se edukovali kako bi se lakše zaposlili.

,,Posao tražim od 2005. godine. Uzalud”, kaže dvadesetsedmogodišnjak Dejvid Sejdović, koji je prošao nekoliko tih seminara. Završio je srednju ugostiteljsku školu, smjer pekarstvo. Razlog zbog kog ne može da nađe posao, smatra, je to što poslodavci ne žele da zaposle Rome.

„Prošle godine sam, početkom ljeta, u oglasima vidio da pekara Kruna traži pomoćnog pekara i odlučio da se prijavim. Kada sam sa njima razgovarao telefonom sve je bilo u redu dok se nijesam pojavio. Dvije osobe su me primile na razgovor. Međutim, to nije ličilo na razgovor za posao. Jedan mi je rekao da me nije on zvao na razgovor nego ovaj drugi, a drugi da je zvao ovaj prvi. Smijali su mi se. Konačno su mi rekli da ne mogu da me prime jer sam Rom”.

Sejdović je, kaže, bio nemoćan, jer nije imao svjedoka. ,,Da sam imao svjedoka prijavio bi ih zato što su postupili tako prema meni”.

Smanjene stipendije

Ove godine Fondacija za stipendiranje Roma morala je da smanji stipendije za romske srednjoškolce.

Andrija Đukanović iz FSR pojasnio je za Monitor da su ove godine dobili manje novca u te svrhe. Dok je za 2011. izdvojeno 80.933 eura, za stipendiranje je ove godine odvojeno 75.000 eura.

Biljana Alković, izvršna direktorica, kazala je za Monitor da su bili prinuđeni da za ovu školsku godinu zbog normalnog funkcionisanja smanje stipendije za srednjoškolce sa 70 na 50 eura, dok ne dobiju podršku Vlade da im doniraju dodatna sredstva.

,,Odredili su nam sredstva samo za gole stipendije, ali ne i za iznajmljivanje stana, struju, telefon, plate za mene i mojeg zamjenika”, objašnjava Alkovićeva.

Ona se, kaže, nada da će Vlada iznaći nedostajući dio para kako bi im pomogla i nadoknadili smanjenje stipendija njihovim korisnicima.

Elvis BERIŠA

Komentari

DRUŠTVO

SDT I POLICIJA ZAPOČELI OPERACIJU GENERAL: Nove optužbe za stare znance

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više vođa i visokopozicioniranih članova registrovanih organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore uhapšeno je ili se potražuju zbog sumnji da su bili dio zajedničke organizacije formirane radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju

 

 

Službenici specijalnog policijskog odjeljenja u srijedu su, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, započeli veliku akciju u kojoj je uhapšeno više osoba koje su, godinama, slovile kao vođe ili visokopozicionirani članovi organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem narkotika. Uhapšeno je devet, a krivična prijava je podnijeta protiv 19 osoba, saopštili su iz SDT-a.

Prema onome što je saopštio portparol i tužilac SDT-a Vukas Radonjić, kriminalna organizacija je formirana “ u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima,” Po nalazima SDT grupa je odgovorna za krijumčarenje dva zaplijenjena tovara kokaina; prvog, u količini od 1.570 kilograma, koga su “organi otkrivanja Kolumbije” zaustavili u oktobru 2020. godine. Potom je, u junu 2021, tovar od 900 kilograma kokaina otkriven i zaplijenjen u Australiji.

Kriminalnu grupu organizovali su i vodili uhapšeni Podgoričanin Vaso Ulić i odbjegli Kotoranin Radoje Zvicer.

Ime Radoja Zvicera javnosti je poznato duže od deceniju, a posljednjih godina nedostupan je crnogorskim nadležnim organima. Označen je kao jedan od vođa kavačkog kriminalnog klana, a Specijalno tužilaštvo je protiv njega i članova njegove kriminalne grupe podiglo više optužnica zbog međunarodnog krijumčarenja narkotika i likvidacija članova suprostavljenog – škaljarskog kriminalnog klana.

Njegov partner u tek objelodanjenim kriminalnim radnjama bio je Podgoričanin Vaso Ulić. Za njega je crnogorska javnost prvi put čula 2017.godine kada je uhapšen zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom narkotika. Dok je za veći dio crnogorske javnosti on bio nepoznanica, nadležni organi Australije tvrdili su da je riječ o osobi koja upravlja jednom od najopasnijih kriminalnih organizacija na njihovom prostoru.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PETICIJA PROTIV SMJENE MINISTARKE PROSVJETE: Trebamo stručnjake umjesto političkih kadrova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Peticijom Prosvjetne zajednice, koju su podržale brojne NVO, traži se da, uprkos političkoj trgovini, ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović ostane na čelu tog resora. Za razliku od svojih prethodnika, za sedam mjeseci, pokazala je rezultate, a to je ono što politici najviše i smeta

 

 

Prosvjetna zajednica Crne Gore pokrenula je peticiju kojom traže da se ne smjenjuje ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović.

Ministarki mandat treba da se završi u sklopu političkog dogovora oko rekonstrukcije Vlade, a na njeno mjesto planira se kadar Nove srpske demokratije Andrije Mandića. Neouobičajeno u praksi u kojoj je obrazovanje odavno zarobljeno politikom jeste ova peticija i podrška za ministarku od strane civilnog sektora.

Početak njenog mandata nije obećavao. Obilježio ga je štrajk prosvjetara u kome se Vlada a i Ministarstvo prosvjete nijesu najbolje snašli. Ipak, početno zastrašivanje i ,,isljeđivanje” direktora škola zamijenjeno je pregovorima i kakvim-takvim dogovorom.

Ono što je značajno je iskorak u dosadašnjoj praksi polaganja eksternih ispita. Za kratko vrijeme Ministarstvo prosvjete je uspjelo da od prošlogodišnjeg neregularnog polaganja, dodatno obilježenog skandaloznim ponašanjem roditelja „prepisivača“ i podrškom koju su im dali tadašnji čelnici resornog Ministarstva, na uštrb prosvjetara koji su pokušali ozbiljno raditi svoj posao,  napravi sistem koji je onemogućio prepisivanje i pokazao pravo – poprilično loše stanje u obrazovanju. Tako su nam rezultati ovogodišnjeg testiranja donijeli, u odnosu na prethodne tri godine, jedva do tri puta više jedinica. Dok je odličnih bilo tri do četiri puta manje. Razlog nije ispodprosječna generacija maturanata i polumaturanata, nego to se što ove godine testovi nijesu dijelili povlašćenima uoči ispita, a učenici nijesu mogli prepisivati tokom testiranja.

,,Simptomatično je da učenik ima jedinicu na eksternoj provjeri znanja, a nosilac je Luče“, istakla je ministarka Jakšić-Stojanović.

Ona se izdvojila od većine članova (ne samo ove) Vlade, tako što je kompententno govorila o svom resoru, uočavala mane i tražila rješenja. Kaže da je bila zaprepaštena uslovima zatečenim tokom obilaska  pojedinih škola. Uvjerila se da u pojedinima nema osnovne opreme da se izvodi, na primjer, nastava iz fizike, hemije, biologije. Zato je najavila ozbiljnija  ulaganja u infrastukturu.

Govorila je i o nekim tabu temama obrazovanja u Crnoj Gori, pa je za razliku od prethodnih ministara, pomenula da treba da se radi sa roditeljima koji pritiskaju nastavnike da djeci daju bolje ocjene. Pošto   praksa pokazuje da roditelji prelaze granicu i upliću se u nastavni proces.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PRIPREMNE RADNJE ZA NOVOG, STAROG DIREKTORA RTCG: Ostavka bez smjene

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon pet presuda da je nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG, Boris Raonić sada ima priliku da nakon ostavke na novom konkursu bude reizabran. Ovaj put zakonito.  Uz blagoslov političara i tužilaštva

 

 

Generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić podnio je u utorak ostavku, nakon čega ga je Savjet RTCG imenovao za vršioca dužnosti i raspisao konkurs za novog generalnog direktora.

,,Kako se sa nespornih uspjeha RTCG ne bi skretao fokus, nakon stupanja na snagu novog Zakona o nacionalnom javnom emiteru, odlučio sam da shodno članu 38 Zakona, podnesem ostavku na mjesto generalnog drektora i molim Savjet da ostavku konstatuje na prvoj sjednici. Vjerujem da je upravo ovo način da se reforme Javnog medijskog servisa stave u fokus i dodatno intenziviraju, a Savjet i menadžment relaksiraju od pritisaka koji se na njih vrše”, navodi se u ostavci Raonića.

Imenovanje Raonića za v.d. direktora podržali su svi članovi Savjeta, osim potpredsjednice tog tijela Marijane Camović-Veličković.

,,Boris Raonić se iživljava nad Javnim servisom na način koji mu padne na pamet i za sve ima podršku Savjeta čiji su članovi puki izvršitelji naloga koji uvijek djeluju organizovano i mimo logike, što je konstatovala i Agencija za sprječavanje korupcije koja je za takvo ponašanje rekla da ukazuje na korupcuju. Iživljavanje je podnošenje ostavke na funkciju koju je obavljao u nezakonitom mandatu sa objašnjenjem da će se tako stvari dovesti u red i momentalno samokandidovanje i imenovanje za vršioca dužnosti dok se ne završi konkurs za izbor novog generalnog direktora koji će biti raspisan u skladu sa Zakonom koji je pisao sam za sebe”, kaže za Monitor Camović-Veličković.

Zahvaljujući izmjenama Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Raonić  sada ispunjava uslove da bude generalni direktor, sa pet umjesto kao do sada deset godina radnog iskustva na poslovima rukovođenja u oblasti od značaja za obavljanje djelatnosti Javnog medijskog servisa (novinarstvo, umjetnost, kultura, audiovizuelna medijska djelatnost, sociologija, istorija, pravo, ekonomija…).

Camović-Veličković podsjeća da je Sindikat medija prije usvajanja seta medijskih zakona upozorio poslanike na scenario koji se sada realizuje u Javnom servisu: ,,A to je podnošenje ostavke i raspisivanje konkursa za novi izbor generalnog direktora kako bi se preduprijedile pravosnažne sudske presude koje se čekaju i po kojima bi morao da bude razriješen. Pošto nijesmo naišli na razumijevanje većine u Skupštini, odnosno njima je ovaj ishod sasvim prihvatljiv i poželjan, imamo priliku da gledamo Raonićevu predstavu u kojoj se ruga svima nama, a najviše sudstvu čije presude ne poštuje i tužilaštvu koje nije u stanju duže od godinu da saopšti stav o podnijetim krivičnim prijavama protiv članova Savjeta koji nisu sproveli pravosnažnu sudsku presudu već reizabrali Raonića i protiv njega samog i pravnika RTCG koji su ih podstrekavali i orkestrirali taj reizbor. Sve se moglo izbjeći ali očigledno je bio cilj da se baš ovo ne izbjegne”.

Pet prvostepenih i pravosnažnih sudskih presuda do sada su potvrdile  da je Raonić nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG u dva navrata u avgustu 2021., a zatim u julu 2023. godine.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je formiralo predmet zbog reizbora Raonića, u kome su saslušani osumnjičeni članovi Savjeta RTCG Veselin Drljević, Filip Lazović, Naod Zorić, Predrag Miranović i Amina Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru. Taj predmet je spojen sa drugim, koji se vodi protiv Raonića, kao i predstavnika pravne službe Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović, zbog osnova sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj putem podstrekavanja članova Savjeta.

Nakon što su preispitivali ovaj slučaj duže od godinu iz SDT-a su ga proslijedili Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT). Uz obrazloženje da specijalni tužioci istražuju samo visoke funkcionere, što Raonić i članovi Savjeta nisu.

,,Više od 12 mjeseci se izmišljaju razlozi da SDT ne završi postupak izviđaja, a preko medija se daju besmislena objašnjenja da se čeka vještačenje glasačkih listića sa sjednica Savjeta RTCG.Ovo upućuje na zaključak da su i SDT i vrhovni državni tužilac pod političkim uticajem jer su imali vremena da ovaj slučaj riješe i da ne dođemo u situaciju da osoba koja je dva puta nezakonito izabrana, u potpunosti svjesna da krši zakon, ponovo dobije priliku da u narednom mandatu vodi RTCG. Od osobe koja svjesno krši zakon su samo gori njegovi sadašnji politički mentori Milojko Spajić, Andrija Mandić i Milan Knežević”, saopštio je Goran Đurović, direktor Media centra.

Pored odlučivanja o direktoru, Savjet je za ombudsmana Javnog servisa imenovao Todora Brajkovića. On je bio kandidat i na prošlom konkusu koji je poništen, a upitna je bilo njegovo iskustvo od 10 godina u audio-vizuelnim medijima. Brajković ima i lične veze sa predsjednikom Savjeta Drljevićem, jer je generalni sekretar Udruženja sportskih novinara, čiji je predsjednik Drljević.

,,Iživljavanje je i izbor čovjeka za kojeg je jasno običnim čitanjem uslova konkursa da ne ispunjava uslove za ombudsmana baš na to mjesto kojem nije dorastao, a samo zato što je prijatelj predsjednika Savjeta Veselina Drljevića i zbog usluge Danu koji je aktuelne okupatore Javnog servisa zadužio makar sa tim što se u tim novinama ne može pročitati ni slovo o onome što se u RTCG dešava unazad tri godine”, ističe Camović-Veličković. Objašnjava i da je novi ombudsman sportski novinar Dana, što je navedeno kao konflikt interesa u samom Zakonu: ,,Upoznala sam sa tim članove i članice Savjeta prije nego što su glasali, ni osvrnuli se nisu”.

Za sada se većina Savjeta RTCG ne osvrće na pravila i zakone, a ni tužilaštvo na krivične prijave koje su podnijete zbog takvog načina rada.

Novi Zakon o RTCG predvidio je smanjenje uticaja političara iz Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore na izbor članova Savjeta. Međutim, novi saziv Savjeta će početi sa radom tek sredinom sljedeće godine.

Do tada, nekritičkom promocijom političara Javni servis može i dalje da se bavi, sa sve Savjetom i novim, starim direktorom.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo