Povežite se sa nama

MONITORING

NOVA VLADA, HVALA MANDATARU: I bi apostolska

Objavljeno prije

na

Hoće li mandatarov predlog ekspertsko apostolske  vlade, koji su svi lideri nove većine prihvatili, preživjeti svjetovne mentore dijela nove vlasti i sve nevjerne tome, biće poznato kada mandatar svoj predlog ministara  iznese javnosti i  parlamentu. A njen uspjeh zavisiće od toga hoće li Krivokapićevi apostoli  znati da se nose sa zemaljskim temama

 

Posljednje u nizu obećanja mandatara Zdravka Krivokapića, da će Crna Gora dobiti novu vladu do 11. novembra, možda i bude ispunjeno.  U  četvrtak, kada ovaj broj Monitora bude u štampi, prema najavama medija, Krivokapić će u javnost izaći sa imenima 12 ministara,  koji će činiti novu, ekspertsku  vladu. Da će vlada, ipak biti ekspertska, kako su, nakon izbora  javnosti i obećala trojica lidera pobjedničkih lista –  Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, mandatar je saopštio krajem protekle sedmice, u trenutku kada se činilo da od tog koncepta neće biti ništa, i nakon gotovo dva mjeseca sporenja predstavnika nove većine, oko modela vlade, ali i personalnih rješenja.

Preokret u pregovorima uslijedio je  neposredno nakon smrti mitropolita Amfilohija, koji je, prema riječima biznismena Miodraga-Dake Davidovića iz Nikšića, finansijera dijela opozicije i bliskog Mitropoliji,  ostavio oproštajno pismo za mandatara Krivokapića . ,,Ono je namijenjeno njemu i narodu”, saopštio je.

Detalji pisma nijesu izašli u javnost, ali je nakon toga espresno dogovoreno da će vlada ipak biti ekspertska. ,,Na današnjem sastanku lidera pobjedničkih koalicija potvrđen je naš raniji dogovor o izboru ekspertske vlade koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima”, saopštio je mandatar nekoliko sati nakon objave o smrti mitropolita Amfilohija. Sa konceptom ekspertske vlade složili su se svi lideri pobjedničke većine, pa i lideri Demokratskog fronta, koji su se tom konceptu danima prethodno oštro protivili, iako su ga podržali nakon izbora.

„Ponosan sam što smo uspjeli da nađemo neko rješenje koje će omogućiti da Crna Gora dobije Vladu. To rješenje nije onako kako smo zamišljali mi iz DF-a, ali je važno da građani znaju da će uskoro biti konstituisana Vlada”, saopštio je Andrija Mandić, koji je prethodno u domaćim, ali i beogradskim medijima pod kontrolom Aleksandra Vučića, oštro istupao protiv koncepta ekspertske vlade, optužujući sve koji podržavaju taj model da su igrači režima i antisrbi. I samog mandatara optuživao je za DPS igrača.

Mandić je u intervjuu RTCG-u kasnije pojasnio  da se predstavnici nove većine u parlamentu i mandatar, ,,iz obaveze prema mitropolitu Amfilohiju”, nijesu mogli sastati, a da ne postignu neki dogovor“.

Vlada, očito formirana uz „božju pomoć“, će, kako je vidi mandatar Krivokapić,  biti ekspertsko- apostolska.  On je saopštio  da će ako njegov predlog bude izglasan u parlamentu, ,,nova vlada imati 12 ministarstava, te da to za njega ima simboliku 12 apostola o kojima nas je stalno podučavao naš mitropolit”. Nastavio je: ,,Svjedočeći žrtvu mitropolitovu, želimo i mi pojedinačno da damo žrtvu kako bi Crna Gora bila drugačija, bila pravo mjesto za život naših potomaka, da ne bi bježali s ovih prostora, nego ovdje, u ovom predivnom ambijentu gradili zajedničku budućnost”.

Krivokapić je zbog ove izjave, naišao na oštre kritike onih koji su već upozoravali da je Crkva preko mjere uključena u politički život zemlje.

Uslijedile su i druge vrste kritika,  „nevjernih toma“, koji su prethodno pristali na mandatarov predlog.

Lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, koji je stavio potpis na dogovor pobjedničke većine o ekspertskoj vladi, dva dana kasnije  je saopštio da će vlada biti „autokratska i nedemokratska“. Kao valjda sve vlade u kojima on ne zauzima mjesto.

Medojević se prethodno zdušno zalagao da on bude jedan od  ministara u vladi, javno pokazujući afinitet za potpredsjedničko mjesto, i poziciju nadzornika službi. Mandatar je međutim presjekao  da nova vlada ne samo da  neće imati političare u svojim redovima, nego ni potpredsjednike.

Posjetu Crnoj Gori zbog smrti mitrpolita Amfilohija, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, iskoristio je i da poruči da se „neće miješati u formiranje crnogorske vlade“. A onda se umiješao, ocijenivši „da on ne podržava koncept ekspertske vlade“.

Vučić je, gostujući na TV Vijesti, kazao da se nije saglasio sa liderima Demokratskog fronta. ,,Rekli su mi da su pristali na ekspertsku vladu. Mene uopšte ne slušaju, ja se sa tim ne bih saglasio. Nikada se ne bih saglasio sa manjinskom podrškom vladi”, kazao je Vučić.

Bez obzira na melodramatiku predsjednika Srbije, do sada je njegov uticaj na lidere DF-a bio veliki. Hoće li mitroplitov amanet preživjeti svjetovne mentore dijela pobjedničke većine i nevjerne tome, biće poznato kada mandatar svoj predlog  iznese u parlamentu.  Prije toga Krivokapić treba da dobije saglasnost partijskih organa vladajućih koalicija.

Dogovor nove većine je i da vlada bude kratkog roka, najduže godinu dana, te da pripremi uslove za prve fer i demokratske izbore.

Prema pisanju Vijesti, vlada će i organizaciono imati dosta izmjena u odnosu na aktuelnu. Pored premijera, imaće ukupno 12 ministarstava i dvije kancelarije – za ljudska i manjinska prava i za evropske integracije. Aktuelna Vlada ima 22 resora – premijera,  tri potpredsjednika i 18 ministarstava.

Kako pišu Vijesti, planirano je ukidanje Ministarstva saobraćaja, a novi resori biće ministarstvo ekologije i ministarstvo kapitalnih investicija. Javna uprava biće pripojena Ministarstvu pravde, a Ministarstvu prosvjete treba da pripadnu resori kulture, sporta i nauke.

Kad je izbor ministara u pitanju, i dalje je  među najspornijim resorima Ministarstvo odbrane i policije. Lider liste Crno na bijelo ponovio je da sa tim sektorom „nema kompromisa“.

Na pitanje je li na sastanku s Krivokapićem dogovoreno kome pripada sektor bezbjednosti, on je kazao da ,,nije  dogovoreno personalno, ali tu sa nama nema kompromisa jer mi se nećemo kockati Crnom Gorom. Dok bude zavisilo od nas, nećemo. Ako njima to ne odgovara, ako oni žele da uvedu ljude koji nisu dobronakloni prema ovoj zemlji, ja to ne mogu da prihvatim i slobodno neka nađu četiri druga poslanika da im naprave tu većinu”, poručio je. On je ranije više puta napomenuo da na ta mjesta ne mogu biti birani lideri DF-a, a u novom konceptu vlade to može da znači ni eksperti bliski njima.

Prethodno je američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke u intervjuu za Dan kazala da SAD „podstiču mandatara Zdravka Krivokapića i ostale čelnike većinske koalicije da obezbijede da pojedinci koji će biti izabrani na funkcije u novoj vladi – posebno na osjetljivim položajima u bezbjednosnom sektoru – imaju dokazanu posvećenost zapadnim vrijednostima, suverenitetu Crne Gore i evroatlantskom kursu, koji uključuje i odgovornosti članstva u NATO-u”.

Imena eksperata za taj sektor moguće će biti i dalje predmet sporenja u pobjedničkoj većini. Prema pisanju Vijesti kao jedno od imena koje se pominjalo za ministra unutrašnjih poslova bio je Andrija Jovićević, nekadašnji ministar koga je DF protežirao i kao svog mogućeg predsjedničkog kandidata na izborima 2018, ali on navodno više nije u opciji za to mjesto.

Među imenima kojima mediji spekulišu da mogu biti kandidati Krivokapića za ministre eksperte, ima i onih koji dio civilnog sektora vidi kao neevropski orjentisane kad su u pitanju ljudska prava. Advokat Velibor Marković, prema pisanju Vijesti, mogući je kandidat za mjesto u vladi. Na društvenim mrežama to je izazvalo  velike polemike i negodovanja zbog njegovog javnog uvredljivog odnosa prema ženama i osobama drugačije seksualne orjentacije.

No, treba se strpiti dok  mandatar  javno objavi imena.

Izvjesno je da će nova vlada imati jaču opoziciju od svih prethodnih. Ne samo od strane bivše vlasti, već i u svojim redovima. Hoće li takva vlada, sa ograničenim rokom, uspjeti da započne ozbiljnu demontažu sistema koji je trideset godina gradila Demokratska partija socijalista, sa mnoštvom problema poput endemske korupcije, naraslog javnog duga, politički zarobljenih institucija, veliko je pitanje. Njen uspjeh zavisiće od toga hoće li Krivokapićevi apostoli  znati da se nose sa zemaljskim temama.

Milena PEROVIĆ

Komentari

Izdvojeno

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ NAJAVIO ODLAZAK AMANA SA SVETOG STEFANA: Arbitraža u Londonu zbog rušenja kapija u Miločeru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koji je kompanija Adriatic properties ostvarila od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela, do danas

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je prije dva dana mogućnost da singapurska hotelska kompanija Aman Resorts uskoro napusti Crnu Goru zbog događaja koji su krajem marta eskalirali u Miločeru, kada su mještani Svetog Stefana, Pržna i Miločera, porušili metalnu kapiju i ograde, kojima je bio onemogućen pristup građanima šetalištu pored male Kraljičine plaže. On je takvu prognozu iznio nakon što je razgovarao sa turističkim investitorima koji su iskazali „zaprepašćenje i strah od onoga što su vidjeli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana“.

„Vidjeli su divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti. Vidjeli su rušenje nekih objekata koji su sastavni dio investicije. Kao rezultat toga imamo najavu operatera Amana da ove godine neće otvarati hotele, sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Investitor kao druga karika u aranžmanu bez Amana ne želi da radi u Crnoj Gori. Ono što nam se smiješi poslije onog divljanja je arbitraža u Londonu koja neće proći sa štetom manjom od 100 miliona eura po crnogorski budžet“, kazao je Đukanović.

Određena je i arbitraža u Londonu, koja je izgleda ugo-vorom dogovorena. Potpisnik ugovora o zakupu crnogorskih elitnih hotela je ofof-šor kompani-ja Aidwey Investment LTD, ne-poznate vlasničke strukture, registrovana na Britanskim Dje-vičanskim Ostrvima.

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Ali ne zbog uklanjanja kapija i ograda kojima je zakupac dugih 14 godina blokirao pristup morskoj obali. Mještani su se  od prvog dana zakupa  bunili zbog lošeg odnosa zakupca prema njihovoj društvenoj zajednici, upadali na zabranjene plaže, rušili prepreke, tražeći nekakav kompromis, do kojeg nije došlo.

Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac,  kompanija Aidwey Investment LTD ili njena ekspozitura u Budvi, kompanija Adriatic properties DOO, kojom rukovodi grčki biznismen Petros Statis. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koje je zakupac ostvario od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela do danas. Svaku poslovnu godinu, firma Adriatic properties završavala je u minusu od nekoliko miliona eura. Upravi prihoda prijavljen je gubitak od 4,3 miliona eura za 2019, godinu ranije bio je 6,1 milion, dok se za proteklu godinu gubitak Adriatic propertiesa popeo na 8,8 miliona eura.

Prema podacima Uprave prihoda, finansijski iskaz zakupca Svetog Stefana i Miločera, od 31. marta ove godine, koji potpisuje izvršni direktor Goran Bencun, sumira ukupan gubitak firme na iznos od nevjerovatnih 104.904.410 miliona eura. Elitni crnogorski hoteli dati pod dugoročni zakup koji se slavio kao jedan od najboljih ugovora ostvarenih u turizmu Crne Gore, donijeli su gubitke koji premašuju stotinu miliona eura. Neko to mora da podmiri.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PLJEVALJSKE OPOMENE: Ravno do dna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pljevlja već tri decenije uzalud opominju. Desila se Bukovica, pa  brojni izlivi mržnje u decenijama koje su uslijedile. I niko nije kažnjen. Danas se u tom gradu uz šovinistička skandiranja traži smjena tek postavljenog načelnika policije, prvog islamske vjeroispovijesti nakon skoro šest decenija. I vlast ćuti

 

Opet protesti, opet izlivi mržnje, opet Pljevlja. Nakon što je, javnosti do ove sedmice nepoznat, za načelnika policije u Pljevljima izabran Haris Đurđević, ispred tamošnjeg Centra bezbijednosti organizovani su protesti.  Okupljanja su uslijedilla nakon javne reakcije jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, koji je  Đurđevića na svom Fejsbuk profilu okarakterisao kao ﮼najodanijeg vojnika Veselina Veljovića, ostrašćenog srbofoba i progonitelja učesnika litija i mrzitelja svega pravoslavnog”.  Okupljeni su skandirali – ﮼Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

Nakon protesta reagovao je reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić: ﮼Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh? Pitam se, gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najverovatnije će biti da je ovo Ramazanska čestitka”.

Nakon stidljive reakcije institucija, prvo ombudsmana koji je osudio šovinističke poruke u Pljevljima, te istrage tužilaštva, lideri Demokratskog fronta, a i drugih partija iz nove vlasti, osudili su  šovinističke poruke na protestima u Pljevljima, ali nastavili da insistiraju da je imenovanje Đurđevića sporno jer je navodno bio kadar DPS-a. Traže i da se ispitaju anonimne otužbe da je Đurđević navodno na nekom od kolegijuma u policiji ustvrdio da bi se on sa litijašima obračunao po kratkom postupku.

Đurđević da se zna, nema mrlja u karijeri. Tokom 2017. godine izabran je za najboljeg policajca od strane svojih kolega. Radna biografija čista. Bez prijava za zlupotrebu ovlašćenja, ne tako rijetkih u redovima ovdašnjeg rukovodećeg policijskog kadra, bez afera, bez pominjanja u medijima.

Nakon što je dospio u fokus javnosti, Đurđević se ogasio u medijima. Saopštio je  da 15 godina obavlja radne zadatke i da nije tačno ono što mu spočitavaju prvaci opozicionih partija iz te opštine, odnosno dio njihovih kolega parlamentarne većine na državnom nivou.

﮼Čudno mi je da se nakon mog imenovanja, prvi put pominje moje ime u negativnom kontekstu vezano za održavanje litija. U to vrijeme ja sam radio kao rukovodilac Jedinice za subijanje opšteg i privrednog kriminaliteta, u čijem opisu posla je suzbijanje imovinskog kriminaliteta, krvnih i seksualnih delikata i drugih sličnih linija rada“, saopštio je Đurđević i dodao da nije neko ko je ﮼ograničen razmišljanjima o bilo čijoj nacionalnosti”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREKO 2,5 MILIONA ZA NOVU TV PODGORICA: Skupa DPS igračka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ivanu Vukoviću, Živku Andrijaševiću i Radu Vojvodiću zapalo je da ostvare nedosanjani san bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše o podgoričkoj televiziji. Pripreme su nas do sada koštale preko 2,5 miliona eura. A tek će kad RTV  PG proradi u drugoj polovini godine

 

Rade Vojvodić, nekadašnji generalni direktor Radio-televizije Crne Gore i RTV IN izabran je protekle sedmice ponovo za direktora. Treća sreća je RTV Podgorica.

Vojvodić je nakon što je ,,ugasio” IN, 2011. izabran za generalnog direktora RTCG. Tekovine njegovog direktorovanja, kao što je cenzura serijala Mehanizam, vidne su i danas. Uz obrazloženje da je nanio štetu RTCG-u, Savjet ,,javnog servisa” smijenio ga je u decembru 2016. Nakon smjene ispostavilo se da je ostavio dug od osam miliona eura. Viši sud je, 2019, presudio da je nezakonito smijenjen, pa je Savjet RTVCG-a urgirao da mu se isplati 180.00 eura.

Lokalna podgorička televizija je nedosanjani san bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše. Pokrenuo je projekat gradske televizije 2009. godine i tada je za potrebe otvaranja televizijske kuće opredijeljen prostor na Gradskom stadionu. Za njegovo opremanje potrošen je 1,1 milion eura. Taj skupocjeno opremljeni prostor na južnoj tribini Gradskog stadiona sada je zvanična adresa nove televizije.

Par godina nakon toga tadašnji poslanici opozicije u gradskom parlamentu Aleksa Bečić i Zdenka Popović pokušali su da obiđu i vide na što je utrošeno preko milion eura građana Podgorice. Niko im nije otključavao.

Tokom 2014. godine raspisana su tri tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za stavljanje u funkciju poslovnog prostora gdje je učešće Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice bio poslovni prostor od 565 kvadrata sa opremom koja je u objektu. Ponude su nekoliko puta dostavljali emiteri Prve TV, MBC-a i TV 777 ali su sve odbijene.

Vojvodić je dobio priliku da realizuje dugogodišnju namjeru DPS gradske vlasti, nakon što je ostavku iz ličnih razloga na mjesto izvršnog direktora  podnio Predrag Vučinić, a javni konkurs za direktora poništen jer se niko nije javio.

Skupština Glavnog grada je krajem februara prošle godine usvojila odluku o osnivanju TV Podgorica. ,,Žao mi je što opozicija nije ovdje jer sam siguran da bi i oni podržali ovu odluku”, kazao je tada predsjednik lokalnog parlamenta Đorđe Suhih. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je tada  saopštio da očekuje da će televizija eksperimentalno početi za pola godine. Istakao je ,,da je televizija skupa igračka’’. U novembru je prolongirao rok za prvu polovinu ove godine. Monitoru su iz PG Biroa odgovorili da se početak rada očekuje u drugoj polovini godine.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo