Povežite se sa nama

DRUŠTVO

NOVI NAPAD NA DRŽAVU: Vrijeme straha

Objavljeno prije

na

Ništa novo. I prošle sedmice gorio je automobil državnog službenika. Ovoga puta visokorangiranog policijskog inspektora, šefa Odsjeka za borbu protiv droge Dejana Kneževića, koji je na to mjesto postavljen prije godinu dana, kada je prešao iz Sektora za kriminalistiku. Njegov automobil zapaljen je u noći između 13. i 14. aprila ispred zgrade u kojoj stanuje, u centru Podgorice.

,,Ako je motiv paljenja vozila bio prijetnja ili zastrašivanje zbog moga profesionalnog angažovanja, postignut je suprotni efekat”, kazao je Knežević nakon napada. On je poručio da e nastaviti da radi na započetim predmetima.

Istim povodom oglasio se i Duško Marković, potpredsjednik Vlade i rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova. On je oštro osudio paljenje Kneževićevog automobile. ,,To je u stvari napad na državu i njene namjere da se suoči sa nosiocima organizovanih kriminalnih grupa i njihovim aktivnostima”, kazao je Marković. ,,Uprava policije će najenergičnije raditi na rasvjetljavanju tog slučaja. Želim da svima pošaljem s ovog mjesta poruku da država to neće dozvoliti da će časni policijski službenici biti pod njenom zaštitom i uz punu podršku”.

Nije prvi put da Marković obećava da država neće dozvoliti napade na njene službenike odnosno na sebe, i da će najenergičnije raditi na otkrivanju i kažnjavanju napadača. Marković je slično obećao i kada je prije više od dvije godine po treći put zaredom napadnut načelnik barske policije Miloš Radulović, kome je, u decembru 2013. godine ispred stana bačena bomba.

,,Ako je neko mislio da na ovakav način može da se obračuna sa državom u ozbiljnoj je zabludi. Očigledno je da ulazimo u fazu sređivanja stanja u zemlji gdje kriminalci imaju sve manje prostora”, bio je odrešit Marković i tada.

Nakon tog čvrstog obećanja, desio se niz napada na službenike, policajce, advokate, koji su i dalje – nerazriješeni. Još ne znamo ko je prije petnaestak dana napao advokata Lazara Akovića, ko je bacio dinamit ispred kuće bivšeg visokog funkcionera ANB-a Duška Golubovića, ko je pretukao bivšeg načelnika CB Berane Veselina Krgovića, ko je ranio u nogu ispred njegove kuće Predraga Mitrovića, bivšeg šefa Uprave za sprječavanje pranja novca, ili Olega Obradovića, bivšeg direktora Telekoma i nekadašnjeg člana uprave Prve banke … Nerasvijetljen je i dalje cijeli niz napada i ubistava koji se povezuju se takozvanim kokainskim ratom.

Istovremeno, zbog napad na barskog načelnika Miloša Radulovića nakon više od dvije godine, 8. marta ove godine, osuđen je Podgoričanin Janko Vukadinović na svega – 19 mjeseci! Pri tom, Vukadinović je sam priznao krivicu. On je kazao da je on jedna od dvije osobe koje se vide da snimku, ali nije pojasnio motive napada na Radulovića. Iako je tvrdio da je ,,to uradio za sebe”, on je u sudnici saopštio da je ,,nekoliko dana ranije dobio informaciju gdje da baci bombu” .

Napadnuti načelnik barske policije, je kazao: ,,Okrivljenog nikad nijesam vidio i nikad nijesam radio nijedan predmet u kom je on učestvovao”. Tužilaštvo je Vukadinoviću, prije suđenja, nudilo sporazumno priznanje krivice, odnosno da robija dvije godine i sedam mjeseci. Vukadinović je prošao mnogo bolje. To je ta energična zaštita države i njenih službenika o kojoj je govorio Marković.

Prije nego što je Vukadinović priznao krivicu, u policiji su zbog napada na Radulovića ispitivani pripadnici tzv. barskog klana. ,,Neophodno je otkloniti svaku sumnju da iza napada na policajca Radulovića stoje barske kriminalne strukture i njihovi korumpirani pomagači u Osnovnom državnom tužilaštvu”, kazao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Saša Zeković.

Dok se ređa niz nerasvijetljenih ubistava i napada na policajce, državne službenike, advokate, dva se važna procesa odigravaju, ukazuju oni koji poznaju domaće bezbjednosne prilike. S jedne strane bukti sukob klanova vladajuće partije (Grand i Mojkovac), koji se bore da preuzmu kontrolu nad važnim državnim istražnim organima kako bi zaštitili sebe i svoje interese. To je prema mišljenju stručnjaka za bezbjednosne prilike i drugih izvora, rezultiralo i napadima na pojedince u bezbjednosnim strukturama.

S druge strane, ukazuju naši izvori, bukti kokainski rat, sa kojim se povezuju dva ubistva u Budvi, kada su živote izgubili nekadašnji poslanik LSCG Saša Marković (koji nije bio umiješan u kriminalne poslove) i njegov kum, budvanski ugostitelj Goran Đuričković. Policija nije spriječila ovaj zločin iako je Đuričković sa njima podijelio informaciju da mu se sprema profesionalna likvidacija.

Prema nezvaničnim tvrdnjama motiv za ta, ali i čitav niz kriminalnih obračuna koji traju od početka prošle godine jeste nestanak nekoliko stotina kilograma kokaina u Valensiji, španskoj luci. Navodno su ovdašnji nasljednici razrađenih kokainskih puteva prošvercovali dio te droge.

Dosadašnji napadi na pojedince u bezbjednosnim strukturama, ali i drugim važnim društvenim pozicijama, nerijetko su povezivani sa ova dva ,,rata”. Naravno, neki od napada su priče za sebe.

Nebojša Medojević, dugogodišnji član skupštinskog Odbora za bezbjednost, kaže za Monitor da ne vjeruje, međutim, da u pozadini najnovijeg napada, na šefa Odsjeka za borbu protiv droge, stoji neki od ova dva procesa.

,,Paljenje auta inspektora Kneževića, na prvi pogled ne izgleda kao neka vrsta odmazde jakih narko klanova, jer se radi o suviše trivijalnom , banalnom napadu. Više navodi na odmazdu nekog sitnog narkodilera kojem se inspektor Knežević zamjerio, a koji čak možda i živi u blizini i zna kada i gdje Knežević

parkira auto, i imali li ili nema kamera”, kaže on, ukazujući da narko karteli rijetko pokreću akcije protiv funkcionera policije, tužilaštva , sudova ili političara i to samo u krajnjoj nuždi. ,,A akcije su ekstremne i profesionalno pripremane i odrađene i sa fatalnim posljedicama”.

,,S druge strane, nemam nikakve negativne informacije o Kneževiću, da se radi o korumpiranom policajcu koji radi sa narkodilerima, kakvih ima dosta u Upravi policije. Naprotiv, moje informacije govore da se radi o profesionalcu koji čestito obavlja svoj posao”, kaže Medojević. Da se radi o savjesnom policajcu tvrde i njegove kolege.

,,Ipak, treba imati u vidu da je režim u paničnom strahu od tzv. kotorskog klana , koji nije pod kontrolom režima i ANB-a i da je, po nalogu režima, policija krenula sa agresivnijim istragama prema Kotoranima, koji imaju međunarodne kontakte i respektabilan broj vojnika”, upozorava Medojević. On kaže da su do pojave Kotorana, veliki narko klanovi koji su ovdje operisali bili sastavni dio režima i imali logističku zaštitu ANB-a.

,,Na žalost, Crna Gora je postala važna tačka globalnih narkokartela i terorističkih organzacija , što je dovelo do jačanja lokalnih klanova. Godinama traju sukobi oko kontrole ovih poslova, a posljednjih mjeseci bijesni pravi rat u kom je već likvidirano desetak osoba, a da policija i ANB nijesu rasvijetlili nijedno ubistvo. Činjenica da Đukanović i Marković pojačavaju svoje obezbjeđenje najbolji je pokazatelj stanja ukupne bezbjednosti u državi”, tvrdi on.

,,Kotorani su dobri sa Lukom Bojovićem koji mrzi režim i misli da su oni iza ubistva njegovog brata. Režimski klanovi gube primat na primorju. Zato sada policija ide jako na njih. Ovi neće sjedjeti skrštenih ruku. Veoma su opasni, puni para, međunarodno povezani”, tvrdi za Monitor funkcioner koji dobro poznaje bezbjednosne prilike.

Dok bukte razni ratovi, jedno je jasno – malo ko je siguran ovdje dok sebe i svoju imovinu ne mogu zaštititi ni policijski službenici. I napadači na njih većinom ostaju –NN lica.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

KRIMINAL U SLUŽBI DRŽAVE I OBRNUTO: Belivuk i Miljković – državni vojnici oba oka u glavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Veljko BelivukMarko Miljkovići njihova kriminalna grupa se pred Specijalnim sudom u Beogradu terete , za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana, koji je  kasnije likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu

 

 

Skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici elitnih beogradskih kriminalaca 28. decembra 2020. godine je nedavno koštalo slobode dvojicu možda najvažnijih menadžera bivšeg režima Demokratske partije socijalista (DPS). Veljko BelivukMarko Miljković i njihova kriminalna grupa se suočavaju sa ozbiljnim optužbama pred Specijalnim sudom u Beogradu. Terete se, za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana. Radulović je kasnije takođe likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu. Ova ubistva su dotični komentirali preko SKY aplikacije. Belivuk i Miljković su na ove okolnosti prvi put saslušani u Beogradu krajem 2021. godine od strane tadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića. Obojica su sada u pritvoru. I Belivuk i Miljković su negirali djela tvrdeći da tada nisu bili u Crnoj Gori jer su imali zabranu ulaska u zemlju.

Međutim, oni su godinama imali podršku osoba iz vrha dva bratska režima – vučićevskog i đukanovićevskog. Suđenje Belivuku i Miljkoviću za ubistvo bivšeg karate reprezentativca Vlastimira Miloševića (upucanog i “overenog u glavu” 30. januara 2017. u centru Beograda) je ogolilo zarobljenost srpskog pravosuđa i države. Maskirani ubica se lagodno ponašao ne obazirući se ni na svjedoke ni na ulični video-nadzor. Terenski operativci srbijanske policije su prikupili obilje dokaza među kojima i tri uzorka DNK Belivuka – jedan na vratima zgrade gdje je živio pokojni Milošević, drugi na vozilu korišćenom za bjekstvo (po policijskoj pretpostavci), dok je navodno treći uzorak nađen na tijelu ubijenog. Zahvaljujući kamerama policija je rekonstruirala rutu kojom su se kretali likvidatori dok je snimak  bio dovoljnog kvaliteta da se odradi i antropološko vještačenje. Policija je Belivuku i Miljkoviću oduzela mobilne telefone prilikom hapšenja pet dana nakon ubistva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PREMIJER OBEĆAVA JOŠ VEĆE PLATE: EU da nam zavidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U premijerovom obećanju o “mogućoj” plati većoj od EU prosjeka nema preciznijih rokova pa bi se moglo pokazati da smo mi, a ne Milojko Spajić nepopravljivi optimisti. Dok on to samo vješto koristi

 

Premijer Milojko Spajić ostaje nepopravljivi optimista. Ili je čovjek sa rijetko viđenim talentom da relativizuje činjenice. Uglavnom, umjesto ispunjenja prošlogodišnjih, predizbornih, obećanja dobili smo nova. Ljepša, bolja, veća. “Do vremena kad Crna Gora bude bila predložena za članicu Evropske unije, mogla bi da ima prosječnu zaradu veću od prosjeka EU”, prenijeli su mediji premijerovu izjavu datu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Spajić je ovo rekao odgovarajući na pitanja evropskih poslanika. To mu, začudo, nije bilo “gubljenje vremena”. Dolazak u parlament u kome je izabran i gdje je dužan da, makar s vremena na vrijeme, podnosi račune – jeste. Ali, da se vratimo ljepšim temama: kako ćemo trošiti tih skoro 2.200 eura, koliko danas iznosi prosječna neto zarada u Evropskoj uniji? Čim ih zaradimo (uzajmimo) – mi ili država.

Jedni su na ove najave veselo trljali ruke, drugi zbunjeno slijegali ramenima, a traći pokušali racionalizovati premijerovo obećanje. Tražeći odgovor na pitanja kad i kako. I ko će to da plati. A ko da vrati (kredit).

Pomalo bajati podaci s kraja 2022. pokazuju da je prosječna zarada u privatnom sektoru bila za skoro 160 eura manja od prosječne (555 naspram 712 eura, koliko je tada iznosila prosječna neto zarada).  Pa kako smo onda dobacili do prosjeka?

Da je broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru jednak, a nije, to bi značilo da je zaposleni koji je platu primao iz državnog ili nekog od lokalnih budžeta, ili je zarađivao u nekom državnom (javnom) preduzeću, prije dvije godine, u prosjeku, primao zaradu za 300 eura veću od zaposlenog u privatnom sektoru. Pošto je odnos broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru ipak nešto drugačiji (više je zapošljenih u privatnim firmama), to znači da je razlika u zaradama jednih i drugih bila još veća. U korist tzv. budžetskih korisnika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

AKO JE VESNA BRATIĆ IZABRANA U ZVANJE REDOVNE PROFESORICE UCG: Komisija po resavskom modelu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove

 

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu  Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje  na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Prigovor na recenzije, u januaru ove godine, Vijeću Filozofskog fakulteta UCG, upućuje Tanja Bakić. Ona u njemu kao apsurd ocjenjuje da su dva člana komisije potpisala istovjetne recenzije. Dr Bakić tvrdi da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno identični:  ,,Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici”, napisala je dr Bakić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo