Povežite se sa nama

DRUŠTVO

NOVI NAPAD NA DRŽAVU: Vrijeme straha

Objavljeno prije

na

Ništa novo. I prošle sedmice gorio je automobil državnog službenika. Ovoga puta visokorangiranog policijskog inspektora, šefa Odsjeka za borbu protiv droge Dejana Kneževića, koji je na to mjesto postavljen prije godinu dana, kada je prešao iz Sektora za kriminalistiku. Njegov automobil zapaljen je u noći između 13. i 14. aprila ispred zgrade u kojoj stanuje, u centru Podgorice.

,,Ako je motiv paljenja vozila bio prijetnja ili zastrašivanje zbog moga profesionalnog angažovanja, postignut je suprotni efekat”, kazao je Knežević nakon napada. On je poručio da e nastaviti da radi na započetim predmetima.

Istim povodom oglasio se i Duško Marković, potpredsjednik Vlade i rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova. On je oštro osudio paljenje Kneževićevog automobile. ,,To je u stvari napad na državu i njene namjere da se suoči sa nosiocima organizovanih kriminalnih grupa i njihovim aktivnostima”, kazao je Marković. ,,Uprava policije će najenergičnije raditi na rasvjetljavanju tog slučaja. Želim da svima pošaljem s ovog mjesta poruku da država to neće dozvoliti da će časni policijski službenici biti pod njenom zaštitom i uz punu podršku”.

Nije prvi put da Marković obećava da država neće dozvoliti napade na njene službenike odnosno na sebe, i da će najenergičnije raditi na otkrivanju i kažnjavanju napadača. Marković je slično obećao i kada je prije više od dvije godine po treći put zaredom napadnut načelnik barske policije Miloš Radulović, kome je, u decembru 2013. godine ispred stana bačena bomba.

,,Ako je neko mislio da na ovakav način može da se obračuna sa državom u ozbiljnoj je zabludi. Očigledno je da ulazimo u fazu sređivanja stanja u zemlji gdje kriminalci imaju sve manje prostora”, bio je odrešit Marković i tada.

Nakon tog čvrstog obećanja, desio se niz napada na službenike, policajce, advokate, koji su i dalje – nerazriješeni. Još ne znamo ko je prije petnaestak dana napao advokata Lazara Akovića, ko je bacio dinamit ispred kuće bivšeg visokog funkcionera ANB-a Duška Golubovića, ko je pretukao bivšeg načelnika CB Berane Veselina Krgovića, ko je ranio u nogu ispred njegove kuće Predraga Mitrovića, bivšeg šefa Uprave za sprječavanje pranja novca, ili Olega Obradovića, bivšeg direktora Telekoma i nekadašnjeg člana uprave Prve banke … Nerasvijetljen je i dalje cijeli niz napada i ubistava koji se povezuju se takozvanim kokainskim ratom.

Istovremeno, zbog napad na barskog načelnika Miloša Radulovića nakon više od dvije godine, 8. marta ove godine, osuđen je Podgoričanin Janko Vukadinović na svega – 19 mjeseci! Pri tom, Vukadinović je sam priznao krivicu. On je kazao da je on jedna od dvije osobe koje se vide da snimku, ali nije pojasnio motive napada na Radulovića. Iako je tvrdio da je ,,to uradio za sebe”, on je u sudnici saopštio da je ,,nekoliko dana ranije dobio informaciju gdje da baci bombu” .

Napadnuti načelnik barske policije, je kazao: ,,Okrivljenog nikad nijesam vidio i nikad nijesam radio nijedan predmet u kom je on učestvovao”. Tužilaštvo je Vukadinoviću, prije suđenja, nudilo sporazumno priznanje krivice, odnosno da robija dvije godine i sedam mjeseci. Vukadinović je prošao mnogo bolje. To je ta energična zaštita države i njenih službenika o kojoj je govorio Marković.

Prije nego što je Vukadinović priznao krivicu, u policiji su zbog napada na Radulovića ispitivani pripadnici tzv. barskog klana. ,,Neophodno je otkloniti svaku sumnju da iza napada na policajca Radulovića stoje barske kriminalne strukture i njihovi korumpirani pomagači u Osnovnom državnom tužilaštvu”, kazao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Saša Zeković.

Dok se ređa niz nerasvijetljenih ubistava i napada na policajce, državne službenike, advokate, dva se važna procesa odigravaju, ukazuju oni koji poznaju domaće bezbjednosne prilike. S jedne strane bukti sukob klanova vladajuće partije (Grand i Mojkovac), koji se bore da preuzmu kontrolu nad važnim državnim istražnim organima kako bi zaštitili sebe i svoje interese. To je prema mišljenju stručnjaka za bezbjednosne prilike i drugih izvora, rezultiralo i napadima na pojedince u bezbjednosnim strukturama.

S druge strane, ukazuju naši izvori, bukti kokainski rat, sa kojim se povezuju dva ubistva u Budvi, kada su živote izgubili nekadašnji poslanik LSCG Saša Marković (koji nije bio umiješan u kriminalne poslove) i njegov kum, budvanski ugostitelj Goran Đuričković. Policija nije spriječila ovaj zločin iako je Đuričković sa njima podijelio informaciju da mu se sprema profesionalna likvidacija.

Prema nezvaničnim tvrdnjama motiv za ta, ali i čitav niz kriminalnih obračuna koji traju od početka prošle godine jeste nestanak nekoliko stotina kilograma kokaina u Valensiji, španskoj luci. Navodno su ovdašnji nasljednici razrađenih kokainskih puteva prošvercovali dio te droge.

Dosadašnji napadi na pojedince u bezbjednosnim strukturama, ali i drugim važnim društvenim pozicijama, nerijetko su povezivani sa ova dva ,,rata”. Naravno, neki od napada su priče za sebe.

Nebojša Medojević, dugogodišnji član skupštinskog Odbora za bezbjednost, kaže za Monitor da ne vjeruje, međutim, da u pozadini najnovijeg napada, na šefa Odsjeka za borbu protiv droge, stoji neki od ova dva procesa.

,,Paljenje auta inspektora Kneževića, na prvi pogled ne izgleda kao neka vrsta odmazde jakih narko klanova, jer se radi o suviše trivijalnom , banalnom napadu. Više navodi na odmazdu nekog sitnog narkodilera kojem se inspektor Knežević zamjerio, a koji čak možda i živi u blizini i zna kada i gdje Knežević

parkira auto, i imali li ili nema kamera”, kaže on, ukazujući da narko karteli rijetko pokreću akcije protiv funkcionera policije, tužilaštva , sudova ili političara i to samo u krajnjoj nuždi. ,,A akcije su ekstremne i profesionalno pripremane i odrađene i sa fatalnim posljedicama”.

,,S druge strane, nemam nikakve negativne informacije o Kneževiću, da se radi o korumpiranom policajcu koji radi sa narkodilerima, kakvih ima dosta u Upravi policije. Naprotiv, moje informacije govore da se radi o profesionalcu koji čestito obavlja svoj posao”, kaže Medojević. Da se radi o savjesnom policajcu tvrde i njegove kolege.

,,Ipak, treba imati u vidu da je režim u paničnom strahu od tzv. kotorskog klana , koji nije pod kontrolom režima i ANB-a i da je, po nalogu režima, policija krenula sa agresivnijim istragama prema Kotoranima, koji imaju međunarodne kontakte i respektabilan broj vojnika”, upozorava Medojević. On kaže da su do pojave Kotorana, veliki narko klanovi koji su ovdje operisali bili sastavni dio režima i imali logističku zaštitu ANB-a.

,,Na žalost, Crna Gora je postala važna tačka globalnih narkokartela i terorističkih organzacija , što je dovelo do jačanja lokalnih klanova. Godinama traju sukobi oko kontrole ovih poslova, a posljednjih mjeseci bijesni pravi rat u kom je već likvidirano desetak osoba, a da policija i ANB nijesu rasvijetlili nijedno ubistvo. Činjenica da Đukanović i Marković pojačavaju svoje obezbjeđenje najbolji je pokazatelj stanja ukupne bezbjednosti u državi”, tvrdi on.

,,Kotorani su dobri sa Lukom Bojovićem koji mrzi režim i misli da su oni iza ubistva njegovog brata. Režimski klanovi gube primat na primorju. Zato sada policija ide jako na njih. Ovi neće sjedjeti skrštenih ruku. Veoma su opasni, puni para, međunarodno povezani”, tvrdi za Monitor funkcioner koji dobro poznaje bezbjednosne prilike.

Dok bukte razni ratovi, jedno je jasno – malo ko je siguran ovdje dok sebe i svoju imovinu ne mogu zaštititi ni policijski službenici. I napadači na njih većinom ostaju –NN lica.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

NAJAVE UVOĐENJA VJERONAUKE U DRŽAVNE ŠKOLE: Novo raspirivanje podjela

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako zaživi zamisao mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija o uvođenju vjeronauke u državne škole, stare i nove podjele među odraslima sele se i među djecu. Svih uzrasta. Ne može biti da mitropolit to ne zna. Samo, ne haje

 

Nanovo se raspiruju podjele u crnogorskom društvu. Priču o potencijalnom uvođenju vjeronauke u državne škole, prije nekoliko dana, pokrenuo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

„Uvođenje vjeronauke u škole bi bilo sporno iz više razloga. To bi predstavljalo još jedno u nizu miješanja vjerskih organizacija u rad države (i obratno), od čega konačno treba napraviti otklon shodno Ustavu Crne Gore. Sem toga, vjerske organizacije raspolažu sa dovoljno kako ljudskih, tako i prostornih kapaciteta za sprovođenje svojih učenja, na šta polažu pravo. Ipak, to ne znači da se u okviru redovnog školovanja ne treba učiti o religijama i vjeri“, kaže za Monitor kolumnista Milivoje Krivokapić.

Ideja o uvođenju vjeronauke u škole u Crnoj Gori nije nova. I ranije su postojale te inicijative. Ponovo je dospjela u žižu javnosti nakon što su Vijesti prije desetak dana objavile šta piše u nacrtu Temeljnog ugovora koji treba da potpišu država Crna Gora i Srpske pravoslavne crkve (SPC). U članu 16 tog dokumenta navodi se da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica. Mitropolit Joanikije je, u nedavnom razgovoru za beogradsku Politiku, kazao da nema sumnje da pravo na vjeronauku spada u osnovna ljudska prava i prava djeteta na takvu vrstu obrazovanja. „Kao što je izvan svake sumnje da se Crna Gora ubraja među svega nekoliko evropskih zemalja koje nemaju nikakav oblik vjeronauke u svojim školama”, napomenuo je.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju propisuje svjetovni karakter javnih ustanova i ustanova kojima je dodijeljena koncesija za izvođenje javnog obrazovnog programa i zabranjuje religijsko djelovanje u školama, koje nisu licencirane kao srednje vjerske škole.

Slikarka-konzervatorka Svetlana Dukić protiv je uvođenja vjeronauke u državne škole. „Ništa nepametnije od toga nijesam čula. Vjeronauci nije tu mjesto, posebno u momentu kada smo, kao zajednica, nikad podijeljeniji. Njenim uvođenjem podjele bi počinjale od malih nogu. Svaki roditelj, ako želi, može dijete voditi u crkvu, džamiju ili sinagogu na časove vjeronauke. Umjesto nje, bolje bi bilo, kao obavezan predmet, vratiti prijeko potrebno – građansko obrazovanje. U školama, o religiji i vjeri djeca mogu saznati izučavajući druge predmete, od kojih neki već postoje”, kaže ona za Monitor.

Jedan takav, Istorija religije, ima status izbornog predmeta u pojedinim srednjim školama u Crnoj Gori, poput gimnazija. U okviru njega izučavaju se sve politeističke i monoteističke religije. Krivokapić ističe da bi i predmeti poput istorije, sociologije i filozofije trebalo detaljno da obrađuju temu religije u okviru svojih kurikuluma. „Bez takvog učenja bilo bi nemoguće na pravi način razumjeti istorijske tokove koji uključuju razvoj društva, civilizacija, umjetnosti i filozofske misli. Religija je krupan društveni fenomen, ostavila je i ostavlja značajan trag na čovječanstvo i kao takva mora naći svoje mjesto u obrazovanju, ali isključivo kroz objektivno izučavanje i kritičko promišljanje, a ne kroz afirmativni pristup kakav bi bio uvođenje predmeta vjeronauke. Obrazovanje mora biti sekularno i objektivno, što, između ostalog, znači da u okviru njega obavezno treba učiti činjenice o religijama, ali ne i religijska predanja kao činjenice”, objašnjava Milivoje Krivokapić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PROTEST KULTURNIH DJELATNIKA: Žigosani u kulturi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka Bratić kadriranjem u svojim resorima kao da namjerno doliva ulje na užarenoj političkoj sceni. Bila osnivačica ili samo kandidatkinja na listi ultradesnog pokreta Dveri, imenovanje direktorice Filmskog centra Aleksandre Božović izaziva podozrenje. Pogotovu što ovo nije prvi put da ministarka poseže za kadrovima veoma upitnih biografija. To je ove nedjelje gurpa građana i kulturnih djelatnika na protestu poručila Vladi

 

Kulturni djelatnici su u ponedjeljak ispred zgrade Vlade upriličili protest sa koga su poručili da traže smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i novoizabrane direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Božović.

U proglasu grupe građana, kulturnih aktivista i stvaralaca, koji je pročitan na protestu, navodi se da ministarki zamjeraju „otvorenu i očiglednu diskriminaciju prema građanima koji su po nacionalnosti Crnogorci“. Dodali su i vjersku diskriminaciju, animozitet prema svemu crnogorskom, otvoreni i beskrupulozni revanšizam prema svima za koje ona sumnja da su pripadali bivšem režimu, protiv bahatosti, svojeglavosti, nepristupačnosti i egoizma… ministarke Bratić. Za direktorku Filmskog centra traže razrješenje zato što nema državljanstvo Crne Gore, osporavaju njene stručne reference i navode da je pripadnica ideološki neonacističke partije.

„Mi se ovdje nismo okupili da branimo nijednu fotelju, niti partijsko-klanovsko-drugarsko zapošljavanje bivše vlasti. Naprotiv, takvih nam je preko glave. Ali smo promjenom vlasti upravo očekivali promjenu takvog sistema bezvrijednosti. A umjesto toga dobili revanšističko-osvetnički-jednovjerski resor››, naglašava se na početku proglasa.

Protestu je prethodilo pismo koje je preko 80 stvaralaca i kulturnih djelatnika uputilo premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću, ministarki Bratić, povodom, kako su kazali, nezakonitog imenovanja Božović za direktoricu Filmskog centra Crne Gore. Oni navode da „Zakon o kulturi propisuje da se na mjesto direktora ustanove kulture može imenovati afirmisani umjetnik, afirmisani stručnjak u kulturi ili afirmisani stručnjak iz oblasti društvenih djelatnosti.  Imenovana gospođa nije niti jedno niti drugo niti treće, čime je grubo prekršen Zakon o kulturi, a institucija Filmski centar i filmska struka poniženi. Po sopstvenom priznanju, gospođa Mandarić Božović je svoj dosadašnji radni vijek posvetila pretežno produkciji reklama“. Ističu i da je novoimenovana direktorica Mandarić Božović bila na listi  Dveri, političke organizacije koja otvoreno zastupa nacističku ideologiju, velikosrpski hegemonizam i negira postojanje crnogorskog naroda.

„Tako je, ja sam državljanka Republike Srbije, sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori na osnovu braka s državljaninom Crne Gore… Bojim se da je moja politička karijera u nekim medijima ozbiljno preuveličana. Tačno je da sam kao nestranački kandidat na izborima 2012. godine bila na listi Dveri, upravo zato što su smatrali da im mogu pomoći na polju kulturne politike i medija. Nikada nisam bila ni član, a kamoli osnivač Dveri“, kazala je Božović za Vijesti.

Ona je, kako je kazala, diplomirana filmska i televizijska producentkinja i filmskom, televizijskom i produkcijom reklama se bavim više od 15 godina. Od 2012. Bila je dio tima koji je vodio Kulturni centar Novog Sada, a najponosnija je na svoj rad na kandidaturi Novog Sada za Evropsku prijestonicu kulture 2021. i projekat digitalizacije kulturne baštine Novog Sada.

Otkada je u Crnoj Gori, Božović je bila saradnica u produkciji TV serije Grudi Marije Perović, koprodukciji RTCG-a i Meander filma iz Nikšića, producentkinja Malog festivala kulture življenja Jugoslavija Fest Nikšić, direktorka filmskog festivala Uhvati film Kotor koji prikazuje filmove koji se bave temom invaliditeta, a  kao saradnica Kulturnog centra Novog Sada za međunarodne odnose aktivno učestvuje na povezivanju kulturnih centara iz Srbije i Crne Gore.

Tokom protekle nedjelje DPS, tačnije Komisija za prosvjetu ove partije, je izdala saopštenje u kome se kaže: „Desant na Filmski centar ne smije proći!“ A portal CdM najavio je protest uz objašnjenje da Božović nema nikavog radnog iskustva na filmu, te da je jedna od osnivača nacionalističke stranke Dveri“.

„Bilo je tog pokušaja da DPS instruiše protest. Pojedini mediji su najavljivali protest protiv svih imenovanja, ali to nije uspjelo. Na protestu su se jasno tražila smjena Bratićke i Božovićeve“, kaže jedan od učesnika protesta koji je želio da ostane anoniman.

Nakon protesta IN4S je osuo paljbu po glumcu Zoranu Vujoviću koji je pročitao proglas. On je je 2019. na svom Fejsbuk profilu ispisao niz uvreda na račun sprskog naroda. Kasnije se izvinio javnosti.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NA GODIŠNJICU EKOLOŠKE DRŽAVE, PRIVOĐENJE EKOLOŠKIH AKTIVISTA: Dok ignorišu dokaze protiv bahatih funkcionera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gomila službenih i privatnih automobila bila je nepropisno parkirana u šumi oko Crnog jezera, a policija je zbog performansa privela ekološke aktiviste Milorada Mitrovića i Huseina Pajevića

 

Aktivisti nevladine organizacije Breznica krenuli su ka Crnom jezeru. Tradicionalna svečana sjednica Skupštine Crne Gore povodom godišnjice od proglašenja prve ekološke države na svijetu počinje u dva sata. Ove godine riječ je o tridesetoj godišnjici.

Nezadovoljni stanjem u ekologiji i očuvanju životne sredine, aktivisti ove organizacije Milorad Mitrović i Husein Pajević raširili su transparent na kojem je crnim slovima ispisano: „30 godina kasnije, a tek smo na početku“. Nekoliko minuta prije početka sjednice Mitrović i Pajević su, takođe, tradicionalno sa gas maskama i u zaštitnim odijelima oglasili sirene za uzbunu.

Iako su cijeli performans odradili u dogovoru sa službenicima policije, poštujući većinu njihovih preporuka, nakon performansa su obojica odvedeni u stanicu policije. Zanimljivo je da su ih službenici policije pratili pored desetina službenih automobila, parkiranih po šumama i livadama strogo zaštićene zone Nacionalnog parka Durmitor. Većina funkcionera nije se udostojila da vozila parkiraju ispred rampe, na parkingu, i prepješače vekoliko stotina metara do mjesta gdje se održavala sjednica.

Službenicima policije, međutim, nije „bola oči“ gomila nepropisno parkiranih automobila među drvećem oko Crnog jezera, ali jeste performans ekoloških aktivista koji godinama ukazuju na devastaciju prirode. Mitrović i Pajević su privedeni u Centar bezbjednosti Žabljak, gdje su u svojstvu građana dali izjave povodom „remećenja javnog reda i mira“. Osnovna državna tužiteljka u Pljevljima Nataša Bajčeta donijela je odluku da u perfromansu Mitrovića i Pajevića nema elemenata krivičnog djela.

„Jedina razlika između ove i prošle vlasti jeste ta što su me prošli poslali u zatvor, a ovi još nijesu“, kazao je Mitrović za Monitor.

On kaže da su im, kada se završio performans, prišla dva uniformisana policajca i jedan u civilu da ih obavijeste da u žabljačkom Centru bezbjednosti moraju dati izjave povodom remećenja javnog reda i mira. Nakon što su dali izjave, Mitrović tvrdi da je on podnio krivičnu prijavu protiv NN lica za lažno prijavljivanje.

„Kada sam pitao policajca da li će postupiti po mojoj prijavi, on je rekao da će postupiti kroz nekoliko dana. Dakle, kada se ekološki aktivisti prijave – odmah se uzima izjava i odmah se procesuiramo. Što nije slučaj kada mi prijavimo nekog drugog“, kazao je Mitrović.

Mitrović vjeruje da su nekom od funkcionera ili gostiju zasmetali, pa je naredio policiji da ih privedu. On nije znao ko bi to mogao biti, ali vjeruje da se radi o nekome ko ima jak uticaj na policiju. Očito je drugo. Iako su partije, koje čine parlamentarnu većinu, u predizbornoj kampanji posebno isticale ekološke teme, na isti način tretiraju ekološke aktiviste kao i prethodna vlast. Pa tako na tridesetogodišnjicu od proglašenja ekološke države, državni službenici privode ekološke aktiviste zbog ekološkog performansa.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo