Povežite se sa nama

MONITORING

Ogledalce, ogledalce…

Objavljeno prije

na

Svako ko se ikada ljutio na birokrate u javnim službama i institucijama, a ko nije, trebao bi bar do novembra imati maksimalno razumijevanje za njih. Slabašna crnogorska administracija obavljaće ovog ljeta i jeseni posao svog života, zahtjevan i opsežan kao nikada ranije. Drugo su izbori, drugo su kampanje. Zato su već vidljive pukotine u vladajućoj koaliciji. One će se s približavanjem Briselu samo povećavati. Administracija premijera Mila Đukanovića moraće da odgovori na više od tri hiljade uglavnom neugodnih pitanja, koje je u Podgoricu prošle sedmice donio evropski komesar za proširenje Oli Ren. Od rada, angažovanja i profesionalnosti domaćih činovnika i, kako je objavljeno, stranih eksperata, u velikoj će mjeri zavisiti kakav će avis (službeno mišljenje) Evropska komisija početkom 2011. godine dati o kandidaturi Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji. SAMOSPOZNAJA: Ogroman posao predstoji u naredna tri mjeseca. Na njemu će raditi hiljadu ljudi, uključujući i prevodioce. Ukoliko državna administracija brzo i kvalitetno odgovori na pitanja iz Upitnika, to će značiti da je ona organizovana, dobro vođena i efikasna, a to u očima EU znači da država funkcioniše. Biće to i na liniji želja crnogorskih građana: više od 70 odsto stanovnika Crne Gore podržava ulazak u EU. Odgovorna vlast morala bi da iskoristi tako masovnu podršku i hrabro uđe u novu fazu evropskih integracija.
Prema izjavama zvaničnika, za crnogorsku Vladu kvalitet odgovora na Upitnik ispred je brzine. „Mora se prikazati tačna i objektivna situacija u zemlji”, kazala je ministar za evropske integracije Gordana Đurović.
„ Crnoj Gori danas najviše treba istinita interpretacija sveukupne situacije u vašoj zemlji”, rekao je Monitoru visoki zvaničnik Evropske komisije. „Morate se samoodrediti prema sebi i svijetu. To će EU visoko cijeniti”, istakao je on i dodao da Upitnik nije formalnost. „To je korisno sredstvo koje će pružiti saznanja o uslovima u vašoj zemlji. Ovdje nije riječ o ispitivanju, nego o dijalogu. Mi od vas želimo jasne odgovore kako bi znali ko ste i što radite”, rekao je naš sagovornik iz Brisela.
PORICANJE: U tome i jeste suštinsko pitanje za Crnu Goru i njene građane: da li žele istinu o sebi i da li su spremni za nju? Najnoviji slučaj s ocjenama iz Studije američkog USAID-a da „nema političke volje za borbu protiv korupcije” i odgovori zvaničnika koji su upućeni iz Podgorice tim povodom, pokazuju da oni to niti žele niti su za to spremni.
Biće zanimljivo kakvi će odgovori o korupciji i kriminalu, što su Evropljani za razliku od Amerikanaca konstatovali i prethodnih godina, sada biti poslani Briselu.
Analitičari smatraju da je stvarna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala mala cijena za otklanjanje šumova u komunikaciji između Crne Gore i EU i za otvaranje evropske perspektive svim crnogorskim građanima.
„Dosadašnja praksa pokazuje da je iz vladajuće garniture uvijek kada se ukazivalo na neki problem stizalo poricanje a nikako prihvatanje problema i pokušaj da se on riješi”, kaže direktor Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.
Ona smatra da nas EU stavlja pred ogledalo tražeći od nas priznanje da imamo malo više bora na licu nego što treba i procjena hoćemo li se i dalje nositi s njima ili ćemo možda učiniti nešto da one nestanu.

„Umijeće, raskošno uvježbavano na domaćem terenu, da se odgovarajući na bilo šta ne kaže baš ništa, neće biti od pomoći”, uvjeren je fenomenolog kulture Balša Brković.

CRNOGORSKA SAGA: To se može vidjeti i na primjeru Hrvatske, koja je prije šest godina odgovarala na upitnik EK. „Odgovori su bili frizirani. Vlada je prikazala mnogo ljepšu sliku stanja nego što je ona to bila, pa je zato doživjela kritiku, tako da je oko toga bila jedna prava mala saga”, kaže profesor zagrebačkog Sveučilišta Damir Grubiša. Sličan je slučaj i s Makedonijom, koja je u drugom krugu dobila dodatnih 189 pitanja.

Iskustvo opominje da bi istim putem mogla krenuti i Crna Gora. Pitanje je samo do koje će mjere EU dozvoliti da odgovori iz Podgorice budu frizirani, o čemu će prvenstveno odlučivati politički kriterijumi i strategija EU prema „zapadnom Balkanu”.

Prve ocjene kvaliteta odgovora Crna Gora će dobiti u februaru, dodatna pitanja stići će na proljeće, dok bi 2011. godine EK trebalo da utvrdi da li je ova zemlja sposobna za status države kandidata, a onda i za početak pregovora za punopravno članstvo.


Suočavanje sa sobom

Najbolje čemu Crna Gora može i treba stremiti jeste „rad na sebi”, kojim bi se pokazalo da je svjesna svojih problema i zemlja sa kojom se može „napraviti posao”. Zato je Upitnik konačno ona prilika kada se Crna Gora mora suočiti sama sa sobom na domaćem terenu. I to mora uraditi brzo i efikasno. Samo u tom slučaju u Briselu će konstatovati da je „Crna Gora funkcionalna demokratija sa stabilnim institucijama koje garantuju vladavinu prava te zemlja za koju se može reći da ima djelotvornu tržišnu ekonomiju”. Biće to jasan signal svima, posebno crnogorskim građanima, da više ne važe stara pravila igre: njihova vlast opredijelila se za stvaranje a ne za varanje, za proizvodnju a ne za uvoz svega i svačega, za održivi razvoj a ne za rat protiv prirode.

Mustafa CANKA

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZORAN BRĐANIN NA ČELU UPRAVE POLICIJE: Vršilac dužnosti podijelio vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

URA je „progurala“ jednog, premijer Krivokapić priželjkivao je drugog, dok je DF saopštio da neće podržati nijednog kandidata koga predloži Vlada, pošto smatraju da je njihov favorit nezakonito eliminisan iz trke za direktora UP

 

Vlada je u utorak imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije bio je favorit URA-e koja je isticala da je riječ o školovanom profesionalcu. Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić je navijao za Dragana Klikovca, jednako školovanog dugogodišnjeg policajca i aktuelnog rukovodioca Operativno-komunikacionog centra (OKC).

Javnosti nije poznato šta je, ili ko, presudio. Zato smo upoznati sa stavom Demokratskog fronta da neće podržati nijednog kandidata za zvanje prvog policajca u Crnoj Gori.

,,DF je organizacija koja se protivi svemu sve što nije apsolutno po njihovoj volji“, komentarisao je takvu odluku, uz osmijeh, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović navodeći „cijenim svačije mišljenje pa i njihovo, ali zaista ne bih imao neki specifičan komentar”. Iako su novinske stranice punili tekstovi o ozbiljnom sukobu čelnika izvršnih vlasti zbog imenovanja šefa policije, Abazović tvrdi da nije bilo riječi o većem mimoilaženju.

,,Bilo je različitih mišljenja i to je po meni demokratski, ne bi trebalo to da nas čudi. Mislim da je sada u Crnoj Gori s jednoumljem završeno i mi bilo kakve monopole ne možemo više da prihvatimo“, objašnjavao je Abazović. „U demokratskoj atmosferi smo razgovarali, razmijenili mišljenja, vodili dijalog i čini mi se došli do najboljeg rješenja. Na kraju to je prijedlog ministra Sergeja Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno“.

Zoran Brđanin se kao ozbiljan kandidat za direktora UP-a pominje još od avgustovskih izbora, čim je postalo jasno da će doći do sveobuhvatnih kadrovskih izmjene u bezbjednosnim strukturama. U borbi za to mjesto, tvrde naši dobro obaviješteni sagovornici, pomogao mu je i nekadašnji resorni ministar  u prelaznoj Vladi Goran Danilović, koji je kod svojih koalicionih  kolega urgirao da ukažu povjerenje čovjeku koji ima njegovo povjerenje. Kod DF-a mu, međutim, ta nastojanja nijesu prošla. Zato se Danilović oglasio i  ogradio od izjava čelnika DF-a koji su poručili da Koalicija za budućnost Crne Gore ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, „pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama“, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate za direktora UP-a. Iz Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore tada je saopšteno da je DF iznio grubu i netačnu ocjenu.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OD PEKINGA DO TUZI – ŽIVOT U SLUŽBI POLITIKE: Između nada i barikada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer tek treba da pojasni započetu priču o novim državljanima. A Vlada ima i prečeg posla. Za početak, valja ići u Tuzi. Pa u Nikšić (izbori). I Skupštinu (budžet). Potom  će već biti jasnije šta je kome činjeti

 

Ponovo živimo u zanimljivim vremenima.

„Dobro jutro svima sa slobodne crnogorske teritorije – iz Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu!“, pozdravio je u srijedu ujutru svoje pratioce na Tviteru bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović. Krajem  dana, nakon što je predsjednik Milo Đukanović potpisao ukaz o razrješenju osam ambasadora koji nijesu bili po volji novih vlasti, Vlahović stavlja tačku na pobunu: „Bila je časti da budem ambasador…“.

,,Bilo je veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i ponos predstavljati Crnu Goru na poziciji ambasadora u Narodnoj Republici Kini“, oglasio se i Darko Pajović, najplaćeniji crnogorski diplomata, nakon što su do njega stigle vijesti o Đukanovićevoj otkomandi. „Na kraju, a zapravo na početku, hvala mojoj porodici, prijateljima i svim pristojnim građanima Crne Gore za svu vašu podršku“, poručio je Pajović. Tako se na sebi svojstven način osvrnuo i na  nepristojne koji nijesu  podržali  ono što je radio kao predsjednik Pozitivne CG, opozicione partije koja se podijelila, pa potčinila DPS-u i krupnom kapitalu, da bi potom pala u zaborav. Zato je Pajović nagrađen funkcijom predsjednika parlamenta a potom i ambasadorskim mjestom u Kinu.

Javni sukob Vlade i sada već i bivših, ambasadora iskoristio je Đukanović da ukaže na politički revanšizam novih vlasti,  pokaže  kako kao predsjednik  neće pokušavati da prepravlja izborni rezultat i naglasi da smijenjeni ambasadori koji su, uglavnom, njegovom voljom otišli u diplomatska predstavništva „ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države“. U saopštenju iz njegovog kabineta objašnjava se kako je predsjednik odluku o opozivu osam ambasadora donio „poštujući kohabitaciju vlasti“, a nakon „korekcije obrazloženja“ iz MVP.

Dugo znamo predsjednika DPS-a i njegove demokratske i ekonomske potencijale. Tu jedno saopštenje i (još) jedna afera neće mnogo promijeniti. Ali bi čelnici izvršne vlasti i iz ove priče trebalo da nauče koliko je važno da što prije formiraju stručne timove sposobne da posao obave zakonito i u skladu sa važećom procedurom i praksom. Da ne bi Miodrag Vlahović juče, ili Milivoje Katnić, sjutra, od svog razrješenja pravili novu bitku na Neretvi.

Sličnih priča imamo i na domaćem terenu.  

Nadležni iz Ministarstva zdravlja odlučili su da zatvore lokale u Tuzima, Danilovgradu i Baru uz obrazloženje da stanovnici Podgorice, nakon zatvaranja kafića, restorana i kafana u glavnom gradu zbog loše epidemiološke situacije, tamo idu u provod i šire zarazu. Ostalo je nejasno zašto nadležni ne zabrane međugradski saobraćaj iz Podgorice, nego sankcionišu ugostitelje i stanovnike mjesta u kojima je epidemiološka situacija mnogo bolja. (Ne)očekivano, uslijedila je reakcija.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREPORUKA MISIJE UNESCO – UKLONITI KAFE RESTORAN NA TURSKOM RTU: VERIGE 65 NANOSE ŠTETU UNIVERZALNOJ VRIJEDNOSTI KOTORA

Objavljeno prije

na

Objavio:

Misija Centra za svjetsku baštinu u slučaju kafe-restorana Verige 65 sugeriše Državi ugovornici da bi mogućnost povratka u pređašnje stanje trebalo da bude ključna karakteristika

 

Da li će privremeni ugostiteljski objekat Verige 65 podignut na najatraktivnijem dijelu obale Bokokotorskog zaliva, na lokaciji Turski rt, na prolazu Verige, uskoro biti uklonjen? To zavisi od toga da li će nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, ispoštovati preporuke iz izvještaja Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a/ ICOMOS-a, sačinjen 2018. za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.

Riječ je o posljednjem izvještaju koji je pripremio stručni tim pomenutih institucija, nakon što su krajem oktobra 2018. godine boravili u Boki i sagledali stanje zaštićenog dobra na licu mjesta.  Najvažnije pitanje sa kojim se dobro suočava u posljednjih nekoliko godina je pretjerana urbanizacija obala Boke Kotorske, prvenstveno Kotorsko-risanskog zaliva i duž prolaza Verige, konstatuje se, između ostalog u Izvještaju. Devastacija prostora Opštine Kotor, donošenje brojnih planskih dokumenata kojima je planirana izgradnja velikog broja neprimjerenih objekata, turističkih i stambenih naselja, prijetila je da se područje Boke skine sa UNESCO-ve Liste svjetske baštine, na koju je upisano 1979.

Zadatak misije je, da pored procjene ukupnog stanja konzervacije dobra, postavljanja opštih principa upravljanja i očuvanja Izuzetne univerzalne vrijednosti dobra, donese preporuke i sugestije za pravilno upravljanje dobrom. Jedna od brojnih preporuka, označena kao Ulaz u prolaz Verige, odnosi se na postupanje vezano za dvospratni kafe-restoran poznat pod imenom Verige 65, čijom je izgradnjom trajno oštećen dio do tada netaknute prirode Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

„Treba ograničiti ‘privremeno’ postojanje objekta na Turskom rtu. Definicije u Planu za postavljanje objekata ‘privremenog karaktera‘ treba izmijeniti kako bi se njegova primjena ograničila na istinski privremene strukture, koje se očigledno mogu vratiti u prvobitno stanje, a saglasnost na njih treba ograničiti”, navodi se u preporuci pod brojem 24 ovog izvještaja.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala saglasnost na gradnju, eksperti misije smatraju da „zidana struktura objekta ima sve karakteristike stalnosti… ona je odgovor maloj katoličkoj kapeli iz venecijanskog perioda na suprotnoj tački, čineći da u upoređenju izgleda beznačajno… Njeno prisustvo uklanja ilustraciju istorijske distinkcije, pošto je ova strana (Turski rt) istorijski neizgrađena. Prema mišljenju misije ona nanosi štetu Izuzetnoj univerzalnoj vrijednosti dobra”.

Odgovorni u nadležnim institucijama Crne Gore nisu tako razmišljali. Tokom burnih događaja koji su obilježili izgradnju kafea Verige 65, iza kojeg stoji firma Hefesta DOO iz Herceg Novog, u vlasništvu Aleksandra Šćepanovića i njegove sestre, crnogorske manekenke Jelene Šćepanović, navodno bliske prijateljice predsjednika Mila Đukanovića, značajnu ulogu ilmala je tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović. Ona je u decembru 2015. izdala konzervatorske uslove za izradu projekta kafe-restorana. Zatim je u martu 2016, istoga dana kada je investitor podnio zahtjev za davanje saglasnosti na projekat, isti odobrila. Iako firma Hefesta tada nije imala ugovor o zakupu sa JP Morsko dobro.

Branka PLAMENAC
foto: verige65
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo