Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Pedagogija batine

Objavljeno prije

na

Profesor matematike Obrazovnog centra iz Šavnika Zoran Braletić uhapšen je zbog sumnje da je teško povrijedio i 15-godišnju učenicu M.Š., i zlostavljao učenika N.D. . Profesor se sumnjiči da je prvo sa časa istjerao učenika N.D.,udarajući ga nogama, rukama i drvenom letvicom po glavi i leđima. Nakon što je negodovala zbog tog incidenta i M.Š. je morala da napusti čas. Profesor Braletić je za njom trčao sve dok se ona nije saplela i pala. Uslijedila je završnica kao iz filmova – nastavnik je sustigavši djevojčicu, navodno, udario kamenom po glavi od čega se ona – onesvijestila.

Braletić je, kasnije, potvrdio sve osim da je djevojčicu udario kamenom.

Čitav incident izgleda nestvarno. U 21. vijeku, u zemlji reformisanog školstva, zemlji potpisnici raznoraznih konvencija o pravu djeteta – šiba još učionicom caruje. A u krševitijim predjelima ona i nije, izgleda, najgora varijanta.

I ovo nije usamljeni incident. Ne treba zaboraviti da su se nedavno u Podgorici desila još dva slična događaja. U školi u samom centru Podgorice, na času italijanskog jezika nastavnik je poslao đaka u ćošak, a potom je kaznena politika zaoštrena time što su ostali đaci uz instrukciju nastavnika gađali školskog druga – ko je čime stigao. Bilo je tu šestara, ali i cipela. Nakon što je izbio skandal u medijima – nastavnik se izvinio i napustio školu. Tu je slučaj zatvoren.

Nekoliko dana nakon toga zbog čupanja za kosu i šamaranja đaka pokrenut je disciplinski postupak protiv nastavnice matematike u OŠ „Marko Miljanov” u Podgorici. No, prema tvrdnjama koje su roditelji dječaka iznijeli Zaštitniku ljudskih prava, i nakon incidenta nastavnica je nastavila da predaje. I ne samo to – nastavila je sa ,,indirektnim uznemiravanjem učenika tako što se posprdno odnosila prema događaju, a učenika Z.P. je uporno ignorisala i time vršila psihološki pritisak”, stoji u izvještaju Zaštitnika.

Roditelji su prosvjetnoj inspekciji prijavili i slučaj iz OŠ „Mileva Lajović Lalatović” u Nikšiću gdje je domar udarao po glavi, vratu i leđima učenika M.S. dok ga je nastavnica biologije držala za trenerku da ne pobjegne. Djetetovu majku niko, naravno, nije obavijestio o tome.

Prosvjetna inspekcija je zaključila da nema osnova za primjenu mjera prema domaru i nastavnici i da je odeljenju IX-3 potrebno „odrediti drugog odeljenskog starješinu koji će svoje zadatke obavljati u skladu sa zakonom”.

U instituciji Zaštitnika smatraju da su radnje koje je preduzela OŠ „Mileva Lajović Lalatović” više usmjerene na zaštitu zaposlenih nego na zaštitu prava i interesa učenika. „Ovom zapažanju ide u prilog i činjenica da prosvjetna inspekcija u postupku kontrole i utvrđivanja odgovornosti zaposlenih u slučaju fizičkog kažnjavanja učenika nije uzela u obzir mišljanje i izjave djeteta, već je odluku u ovom slučaju donijela na osnovu izjava zaposlenih”.

Nakon što su razmotrili dva slučaja iz podgoričkih škola i jedan iz nikšićke – u instituciji Zaštitnika ljudskih prava je zaključeno, između ostaloga, da „škole nijesu preduzele nikakve mjere rada sa djecom koja su bila izložena fizičkom kažnjavanju i ponižavajućim postupcima od strane nastavnog osoblja”.

No, navedeni slučajevi su dospjela u javnost i do institucija zato što su ih roditelji prijavili. Pitanje je – koliko je počupanih dječjih glava, šamaranih obraza i crvenih od packi dlanova po crnogorskim školama. Koliko ćute i djeca i roditelji? Još uvijek se na roditeljskim sastancima mogu čuti predlozi roditelja učiteljima i učiteljicama da ,,slobodno čupnu ili udare dijete jer je nemirno”.

Grupa roditelja iz škole ,,Marko Miljanov” čija djeca dijele školske klupe sa šamaranim đakom otišla je korak dalje pišući otvoreno pismo podrške nastavnici tvrdeći da su čitav događaj ,,mediji prenapumpali”. Nisu negirali da je drugar njihove djece dobio batine od razredne, već su pružili podršku razrednoj tvrdeći da to nisu bile ,,baš tako strašne batine”. Istovremeno otac maltretiranog djeteta je ustvrdio da je u upravi škole dobio objašnjenje da batine nijesu ništa strašno, jer „sve su nas tukli u školi, pa nam ništa ne fali”.

Na žalost, upravo je obrnuto. Fali itekako. Čim dozvoljavamo nasilje po školama. Ako već roditelji nijesu svjesni šta znači nasilje za njihovu djecu – uprave škola i nastavnici su obavezni da znaju koja su njihova zakonska ograničenja kada su vaspitne mjere u pitanju. Zakon je jasan – ni fizičko ni psihičko maltretiranje nije dozvoljeno.

Da je nasilje u školama značajan problem prepoznala je Akcija za ljudska prava (HRA) koja je, u saradnji sa institucijom Zaštitnika, pozvala djecu da pišu o tome šta im se u školi, zapravo, dešava. I već su počela da pristižu prva pisma.

„Prepoznali smo potrebu da se djeca školskog uzrasta nauče pravu da se obrate Zaštitniku ljudskih prava i sloboda da zaštite svoja prava, kao i da im se ta prava predstave na sadržajniji i razumljiviji način”, kažu u Akciji za ljudska prava kojoj se roditelji obraćaju zbog problema njihove djece u školi. A istraživanje Nasilje nad djecom je pokazalo da je čak 66,67 odsto anketirane djece iz osnovih škola u Crnoj Gori bilo izloženo nekom obliku nasilja.

U Instituciji Zaštitnika smatraju da zaposleni u školama ne prepoznaju problem nasilnog i nedozvoljenog ponašanja prema učenicima, te udarac, čupanje za kosu, udaranje sveskom, povlačenje za jaknu, pogodak kredom ili drugim predmetom i ne smatraju zlostavljanjem i fizičkim nasiljem nad djetetom, niti omalovažavanjem.

„Većina nedozvoljenih i nepedagoških postupanja zaposlenih u školama ostaje nesankcionisano, a postupak se pokreće isključivo na inicijativu roditelja ili u situacijama kada slučaj dospije u javnost, što navodi na zaključak da nadležni u školama tolerišu i smatraju prihvatljivim vaspitne metode koje sadrže elemente fizičkog i psihičkog nasilja i zlostavljanja”, tvrde u Instituciji Zaštitnika.

Đaci u Crnoj Gori još čekaju da i u njihove škole stigne zakon i odnos primjeren savremenoj nastavi.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septembra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plata koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da je za to kriva prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE SUDI BIVŠIM PRAVOSUDNIM I DRŽAVNIM ZVANIČNICIMA: Dugo putovanje u nepoznato

Objavljeno prije

na

Objavio:

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog.

Ko se danas sjeća afere Abu Dabi fond? Istraga o navodnim zloupotrebama prilikom dodjele kredita za razvoj poljoprivredne proizvodnje, koju u očima javnosti personifikuje bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović traje makar od početka 2020. Optužnica je podignuta krajem prošle godine i još nije dobila sudsku potvrđu. A onda slijedi suđenje koje bi, prema dosadašnjim iskustvima, moglo trajati godinama. Samo do prve, nepravosnažne presude.

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda i, prethodno, Vrhovnoj državnoj tužiteljki Vesni Medenici počelo je, nakon što je optužnica podignuta u oktobru 2022, ali postupak, uslijed mnogobrojnih odlaganja ročišta, još nije odmakao dalje od iznošenja odbrane optuženih. Nedavno ročište odloženo je za sredinu marta, zbog nedolaska na suđenje jednog od optuženih koji se brani sa slobode.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SJEVER OČIMA STATISTIKE: Manje ljudi, manje i posla

Objavljeno prije

na

Objavio:

Trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27. stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, imaju nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih

 

Uprkos tome što su na sjeveru za deset godina utrošeni milioni kroz razne programe za nezaposlena lica, koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore,  ukupan broj nezaposlenih u sjevernim opštinama, od 2013. do 2022. godine se povećao za 13.142 osobe. Kako objasniti da broj stanovnika, što je pokazao poslednji popis, na sjeveru drastično pada, a nezaposlenost dramatično raste?

Prema podacima bjelopolsjke NVO “Euromost” broj nezaposlenih najviše se povećao u Rožajama, za 4.410 lica, gdje su 2013. godine imali 1.184 nezaposlena lica, dok je taj broj 2022. godine porastao na 5.594 nezaposlena lica. Slijede Berane i Petnjica koji su zajedno 2013. godine imali 2.135 nezaposlena lica, dok je taj broj u ovim opštinama povećan ukupno za 3.937, tako da je u Beranama u 2022. godini bilo 4.932 nezaposlenih lica, dok je u Petnjici imalo 1.140 nezaposlenih lica. Plav je 2013. godine zajedno sa sadašnjom opštinom Gusinje imao 502 nezaposlena lica, dok 2022. godine opština Plav ima 2.187, a sadašnja samostalna opština Gusinje 757 nezaposlenih lica. Na petom mjestu je Bijelo Polje sa 761 više nezaposlenih lica više nego prije deset godina.

Jedina opština na sjeveru Crne Gore u kojoj se smanjio broj nezaposlenih lica za 147, po ovim podacima, je Žabljak.

Berane je, čini se, eklatantan primjer u negativnom i zabrinjavajućem smislu ove statistike. Svaki šesti stanovnika Berana je nezaposlen, što je posljedica katastrofalne tranzicije i zatvaranja skoro svih velikih privrednih kolektiva u ovom gradu. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine, na Birou rada u Beranama nalazilo se 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, (38.161 lice). Kao poseban problem ističe se podatak da u Beranama ima izrazito veliki broj nezaposlenih sa fakultetskim diplomama.

Podaci, takođe, govore da je u Beranama više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000. Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović izjavio je nedavno da je nezaposlenost jedan od gorućih problema koji nije lako riješiti. “Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoj Gori, jer je više nego očigledno da sjeverni region po svim parametrima zaostaje za centralnim i južnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizacije u našem gradu, zahvaljujući kojima su skoro svi privredni subjekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavajući situaciju”, kaže Todorović.

Aktuelni predsjednik opštine Berane smatra da bi država morala aktivno da se uključi u rješavanje ovog problema. “Bez pomoći države mi se ne možemo sami kao lokalna samouprava suočiti sa problemom velikog odliva stanovništva, što je pokazao poslednji popis, kao i ovakvom nezaposlenošću. Bez hitnih mjera sa državnog nivoa, ovakvi trendovi se neće zaustaviti, ni kada se radi o migracijama i odlivu stanovništva, ni kada je riječ o katastrofalnom stanju u pogledu broja nezaposlenih.”

Da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama ukazuje i podatak da trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, broje nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih.

Monitor  je pisao i o tome da od skoro 3,5 hiljada penzionera u Beranama koji su članovi jednog od dva udruženja penzionera, njih čak dvije hiljade i devedeset je sa najnižom penzijom, što dodatno usložnjava socijalnu situaciju u ovom gradu i iziskuje hitne državne mjere.

Tek iz današnje vizure vidljivo je u kojoj mjeri su politički bili motivisani projekti poput onog “Posao za vas”, kada je 2008. godine  u ovom gradu podijeljen veliki broj kredita za samozapošljavanje i pokretanje biznis projekata. Tada je obećavano da će Crna Gora postati veliko gradilište i da će uvoziti radnu snagu. Koliko  je situacija u ovom sjevernom gradu uprkos takvim projektima i porukama gora nego u to vrijeme, govori i podatak da je broj nezaposlenih za poslednjih deceniju i po porastao za čak dvije hiljade. Da broj stanovnika u beranskoj opštini opada, a broj nezaposlenih raste govori i činjenica da je 2007. godine Berane imalo oko 36.000 stanovnika, od čega je 2.135 bilo nezaposlenih.

“Nakon ove analize i ovolikog povećanog broja nezaposlenih u opštinama na sjeveru Crne Gore postavlja se pitanje, zašta su utrošeni milioni eura, koji su dati za zapošljavanje građana na i smanjivanje broja nezaposlenih lica”, kaže za Monitor direktor NVO “Euromost” Almer Mekić.

On smatra da se taj novac trošio nenamjenski. “To je razlog da smo zatražili od Vlade Crne Gore da konačno stane na kraj zloupotrebama kroz razne programe zapošljavanja, jer se  kroz zvanične podatke vidi da je taj novac išao negdje drugo i da ni jedan projekat nije bio održiv, niti je ima bilo kakvih rezultata”, dodaje Mekić. “Prioritet svih prioriteta ako želimo da zaustavimo migraciju stanovništva na sjeveru Crne Gore mora biti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta, ali ne na ovakav način kakav je do sada bio.”

                       Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo