Povežite se sa nama

Izdvojeno

POLJOPRIVREDA NA SJEVERU I NAJAVLJENA KRIZA: Ko da je neće biti

Objavljeno prije

na

Očekivana ekonomska kriza nije bila  dovoljan motiv da poljoprivrednici sa sjevera povećaju obim svoje prozvodnje, a izuzetak su samo rijetke opštine. Podrška poljoprivredi iz  opštinskih kasa uglavnom je veća nego lani, ali u lokalnim samoupravama su svjesni da je treba dalje povećavati, ako prihodi dozvole

 

U lokalnim samoupravama na sjeveru nemaju  precizne podatke koliko je njihovih  sugrađana, zbog predstojeće krize, riješilo da počne da se  bavi poljoprivredom ili povećaju postojeću proizvodnju.  Podaci postoje samo za registrovane poljoprivredne proizvođače, a statistika govori  da, uglavnom,  nije bilo povećanja proizodnje. Štaviše, u nekim opštinama tvrde da je trend smanjenja stočnog fonda i sezonskog uzgoja bio intenzivniji. Tako je, kaže za Monitor koordinatorka mojkovačke  Službe za poljoprivredu Tatjana Simić i na prostoru te opštine.  Prema njenim riječima,  povećanje cijena stočne hrane, obeshrabrilo je i uzgajivače krava i svinja.

„Mislim da to nije slučaj samo u Mojkovcu, već da se odnosi na cijeli sjever. Sezonski uzgajivači svinja došli su u situaciju da im se ne isplati rad, jer su cijene stočne hrane izuzetno visoke. Slično je i u stočarstvu. Recimo u cijelim mojkovačkim Gornjim Poljima, koja su bogom dana za poljoprivredu, nema ni 15 krava. Ne znam za primjer povećanja obima proizvodnje u Mojkovcu, osim kad je riječ o jednom uzgajivaču pilića, koji je ove godine, zaista, vidno  proširio svoje kapacitete. Nešto sistemski moramo mijenjati“, tvrdi Simićeva.

Prema njenim riječima, lokalna uprava je ove godine nastojala da pomogne što je više moguće registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, pa je iz opštinske kase za tu namjenu izdvojeno 135.000 eura, za 22 oblasti. Najviše, oko 30.000 eura opredijeljeno je za podršku podizanju i opremanju voćnih zasada. Subvencije za nabavku motornih kosačica iznosile su 17.500, a izrada dokumentacije za IPARD projekte 15.000 eura. Ostale oblasti podržane su iznosima od 2.000 do 8.000 eura.

Fokus ovogodišnjih poljoprivrednih subvencija u Mojkovcu bio je uglavnom na biljnoj proizvodnji,  ali u Opštini ocjenjuju da bi to trebalo mijenjati i kada je riječ o iznosu, ali i usresređenosti na pojedine grane poljoprivrede. Namjeravaju, kaže Simićeva, da ubuduće fokus bude na stočarstvu. Cilj je povećanje stočnog fonda u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, a isto tako pomoći zainteresovanim držaocima suprasnih krmača.  Proizvodnja hrane, bilo biljnog ili animalnog porijekla, trebalo bi, ocjenjuje sagovornica Monitora, da bude prioritet domaćinstava sjeverne regije Crne Gore, pa i Mojkovca. Vlada i Opština, sugeriše ona, trebalo bi da u narednom periodu značajna sredstva usmjere ka infrastrukturnim projektima, prvenstveno uređenju putnih pravaca ka selima i od sela prema katunima na Bjelasici, Sinjajevini i Prošćenskim planinama.

,,Upravo na teritoriji  naše opštine rekonstrišemo seoske puteve. Urušeni, zapušteni i veoma loši putevi, jedan su od razloga zbog kog su naši katuni u Crvenoj lokvi ostali bez ijednog domaćina. Sve to uprkos činjenici da su blagodeti i ljepote te planine neprocjenjive”, kaže  koordinatorka Službe za poljoprivredu.

Opština Kolašin je budžetom za poljoprivredu u 2022. godini opredijelila 80.000 eura, a Program je 11 podsticajnih mjera.  Sekretar za finansije Dragan Bulatović kaže da će naredne godine biti više, ukoliko budu povećani prihodi budžeta. Do značajnijeg povećanja poljoprivredne proizvodnje u toj opštini, prema podacima kojim raspolažu u lokalnoj upravi, nije došlo, uprkos najavljenoj  krizi.

,,Imamo podatke samo za registrovane proizvođače, a tu nije bilo značajnijeg rasta proizvodnje. Vjerovatno ima sugrađana koji su, potaknuti najavama  krize, posadili  nešto povrća uz svoje kuće ili kupili jednu kravu, ali te podatke nemamo. Podrška poljoprivrednicima iz opštinskog budžeta se kontinuirano povećava, međutim, dešavalo se da nema dovoljno onih koji ispunjavaju uslove za te subvencije pa  je novac ponekad ostajao neutrošen”, kaže Bulatović za Monitor.

Odgovor na najavljenu krizu, smatraju u Opštini Pljevlja je, između ostalog, i to što su za mjere agrarne politike ove godine opredijelili 452.000 eura kroz 23 mjere. To je, tvrde za 42 osto  više u odnosu na lani.  Kroz  mjere  je obuhvaćena  podrška iz oblasti stočarstva, ratarstva, voćarstva, povrtlarstva, pčelarstva, organske proizvodnje, poboljšanja kvaliteta života u ruralnim područjima… Takođe i podrška promociji poljoprivrednih proizvoda, posjeti sajmovima, edukaciji poljoprivrednika, osiguranju poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje …

,,Posebna pažnja Opštine Pljevlja iz oblasti agrarne politike usmjerena je na mjere iz stočarske proizvodnje, zbog čega su premije za mlijeko povećane 66 odsto.  Uvedena je i nova mjera za podršku preradi mlijeka na gazdinstvu od ukupno 90.000 eura. Povećana  su izdvajanja za ratarsku proizvodnju, kao i za druge oblasti koje utiču na poboljšanje uslova života na seoskom području. Izmirene su  sve obaveze po osnovu subvencija u poljoprivredi minulu godinu”, tvrde u pljevaljskoj  Opštini.

Poljoprivrednici na području bjelopoljske opštine iz lokalnog budžeta ove godine su dobili 300.000 eura. U lokallnoj upravi  još ne znaju da li je i koliko to povećalo i obim proizvodnje.

Konkretnije podatke, koji su, kažu, razlog za optimizam imaju u Oštini Berane.  Kako je za Monitor kazao sekretar za poljoprivredu, turizam i vodoprovredu Božo Premović najvidljivije je povećanje proizvodnje u ratarstvu.

,,Prije tri godine na području beranske opštine imali so 60 ha pod žitom, sada je to 120 ha. Razlog za to je svakako to što Opština pokriva 100 odsto troškova žetve. Ove godine smo za podršku poljoprivrednicima izdvojili iz budžeta 150.000, a za narednu godinu plan nam je da to bude 200.000 eura. Dali smo besplatno stočarima  10 junica, 120 jagnjica, a ratarima 200 plastenika, dajemo premije za svako od 5.000 pčelinjih društava, sufinansirali smo obnovu vodenica… Sve to daje rezultate. Svjesni smo da treba i više i bolje, al i ovo što se sada dešava u lokalnoj poljoprivredi je za optimizam”,  tvrdi Premović.

Izdvajanja iz nacionalnog budžeta za poljoprivredu su  35,9 miliona eura što je za 33 odsto više u odnosu na prethodnu, odnosno, za 47 odsto  više,  u odnosu na 2020. godinu. Kako je, početkom ove godine saopšteno iz Privredne komore, zbog nedovoljnog korišćenja raspoloživog zemljišta, nerazvijenosti sjevernih krajeva Crne Gore, nedovoljne opremljenosti novim tehnologijama u proizvodnji, postoji potreba za stalnim povećanjem nacionalnih sredstava za razvoj poljoprivrede.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo