Povežite se sa nama

OKO NAS

PORT OF ADRIA: SINDIKAT VS UPRAVA: Umjesto prvomajske čestitke

Objavljeno prije

na

Prvomajski praznici u Baru protekli su u prepucavanju predstavnika zaposlenih i menadžmenta u AD Kontejnerski terminal i generalni tereti Bar, sada AD Port of Adria – čiji je većinski vlasnik od 2014. turski Global Ports Holding.

Sindikat ovog preduzeća, naime, tvrdi da Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta te kompanije nije usvojen u skladu sa zakonom, što je menadžment demantovao.

Sindikat tvrdi da su u tom dokumentu koeficijenti ispod minimuma predviđenog za odgovarajući nivo obrazovanja, te da su zaposleni raspoređeni na radna mjesta za koja nemaju znanje i obučenost.

Menadžment kompanije je s druge strane saopštio da je Pravilnik u potpunosti u skladu sa Zakonom o radu, te da je donešen jer prethodni datira iz 2009. godine, kada je kompanija imala 1.111 zaposlenih.

,,Pravilnik je urađen u korist nečijeg najboljeg interesa, ali da to svakako nisu zaposleni u kompaniji”, navodi se usaopštenju Dobroslava Orlandića, predstavnika sindikalaca Port of Adria.

,,Netačno je”, navodi Orlandić, ,,da Pravilnik otvara prostor za napredovanje, jer zaposlenima kojima je na osnovu dosadašnjeg angažovanja i radnog iskustva dodijeljeno više vrednovano radno mjesto – zadržan je prethodni koeficijent”

,,Isto tako, zaposleni sa VII nivoom obrazovanja raspoređuju se na radna mjesta sa IV stepenom. Uprkos tvrdnji menadžmenta, istina je da se zaposleni raspoređuju na rad sa sredstvima za koja nijesu obučeni, a rad na njima zahtijeva posebno znanje i zdravstvenu sposobnost (npr. kontejnerski kran i mobilne dizalice)”, kaže on.

Orlandić ukazuje da se u Pravilniku nigdje ne spominju odredbe Kolektivnog ugovora, kao i da su rubrike Potrebna kvalifikacija i Zanimanje – identične za skoro sva, od ukupno oko 75 radnih mjesta u Port of Adria, osim za tri, i to: izvršnog direktora, sekretara društva i pravne zastupnike.

„Ovako postavljeno, direktor može biti raspoređen za štivadora, i obratno, a da ostane u okviru istih vještina i radnog iskustva, vrste i stepena stručne spreme, odnosno nivoa obrazovanja i zanimanja”, zaključuje on u saopštenju.

Da zanemarivanje radnika i njihovih prava nije strano ovoj Upravi, mogu posvjedočiti bivši radnici ovog preduzeća, koji su gotovo dva i po mjeseca bezuspješno protestovali ispred prostorija iste firme, i to u periodu od novembra 2015. do polovine januara 2016.

Nekadašnji zaposleni su zatražili isplate zaostalih djelova zarada, poreza i doprinosa od 2011. do 2014. Međutim kako ih je uprava ovog preduzeća ignorisala, odlučili su da radikalizuju proteste i zatraže pomoć od Ministarstva rada i socijalnog staranja. Tako je početkom januara ove godine, jedna grupa radnika štrajkovala glađu u Podgorici i to ispred prostorija ovog vladinog resora, dok je druga nastavila sa protestima ispred zgrade Port of Adria u Baru.

Štrajkači su 18.januara 2016. primljeni od strane predstavnika ovog ministarstva. Tu im je bilo saopšteno da „Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije nadležno za rješavanje problema zaposlenih i bivših zaposlenih u AD Kontejnerski terminal i generalni tereti Bar, iz razloga što ne postoji zakonski osnov, na osnovu kojeg bi Ministarstvo rada i socijalnog staranja moglo da obezbijedi izvršenje rješenja Inspekcija rada”. Ovim rješenjem Inspekcije rada, poslodavcu je bilo naloženo da otkloni nepravilnosti u vidu isplate razlike zarada.

Ipak, 22. januara 2016. bivši radnici barskog KTGT obustavili su štrajk glađu. Naime, nadležno ministarstvo je, naprasno, predložilo da se formira radna grupa radi izrade Informacije u vezi rješavanja problema zaposlenih i bivših zaposlenih u ovom preduzeću.

To je rezultiralo, prema tvrdnjama menadžmenta ove kompanije najizdašnijim socijalnim programom u Crnoj Gori, sa prosječnim neto iznosom isplaćenih otpremnina koji premašuje 25.000 eura po zaposlenom. Takođe su „neočekivano” podnijeli troškove isplatom razlike u zaradama za period prije preuzimanja kompanije u iznosu od preko 1,2 miliona eura.

Radnici nekadašnjeg giganta će kažu ostati jedinstveni u nastojanjima da sebi obezbijede pristojne uslove za rad ili otpremninu – ako dođe do raskida ugovora o radu, prilikom najavljene sistematizacije. Sindikalci ovog preduzeća su i ranije najavili ,,svaki vid sindikalne borbe” ukoliko se ona ne upodobi zakonskoj regulativi i kolektivnom ugovoru.

Aleksandra DRAGOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo