Povežite se sa nama

OKO NAS

KO BIRA PREDSTAVNIKE LJEKARSKE KOMORE: Decenije jednog čovjeka

Objavljeno prije

na

Dvije decenije postoji, a ne osjećamo da postoji. Šta je to? Ljekarska komora Crne Gore. A koliko je samo organa čini na papiru: Skupština, Izvršni odbor, Sud Komore, Tužilac, Komisija za nadzor, pa komisije – stručna, komisija za etička pitanja, za ekonomska pitanja, za privatnu praksu, za kontinuiranu edukaciju, za nagrade… U praksi, riječ je o instituciji koja se ne oglašava ni za ono zašto bi po aktima trebala, instituciji na čijem je čelu neprekidno, dvije decenije, isti čovjek, Đoko Jočić. Pri tom, radi se o instituciji koja funkcioniše – nelegitimno, protivzakonito.

Prvo, da prođemo, najkraće, kroz nadležnosti ove, po slovu zakona, veoma važne adrese u sistemu zdravstva. Komora je posebnim Zakonom uređena kao samostalna institucija, s posebnim ovlašćenjima i svojstvom pravnog lica. Izdaje, obnavlja i oduzima licence doktorima medicine i stomatologije.

Licenca iz prakse (sedam godina) uslov je za dobijanje zvanja primarijus. To je jedan od uslova za rad na odgovornim stručnim, ekspertskim i edukativnim poslovima. Licenca za rad je uslov za obavljanje samostalne djelatnosti. Stoga je svaki doktor dužan da licencu istakne javno na mjestu gdje radi. Taj dokument neophodan je za rad kako u javnom zdravstvu, tako u privatnim ordinacijama. Komora odlučuje i o ispunjenosti uslova za obavljanje dopunskog posla.

Međutim, u samoj osnovi, tvrde u Sindikatu doktora medicine Crne Gore, Komora je nelegitimna. Sindikat je krajem prošle godine uputio zahtjev Ljekarskoj komori kojim je tražio odgovore na 10 pitanja. Jedno od pitanja koje je Sindikat postavio ticalo se i izbora delegata Skupštine Ljekarske komore kao i izvještaja sa eventualno sprovedenih izbora u koje imaju pravo uvida shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Aadvokati Sindikata Boris Vujović i Jovana Samardžić za Monitor kažu da je pomenuti legitimni zahtjev, od strane Ljekarske komore ocijenjen kao neprimjeren.

„U njihovom odgovoru, proslijeđenom pod zavodnim brojem 510/2, neprimjerenost našeg zahtjeva se sastojala u tome što je isti proslijeđen svim JZU u Crnoj Gori kao i resornom Ministarstvu, što je Ljekarsku komoru navelo na zaključak da je naš zahtjev sastavljen od strane opozicionih stranaka i nevladinih organizacija.”

Vujović i Samardžić se pozivaju na član 17 Statuta Ljekarske komore, koji kaže da se „izbor članova Skupštine vrši javnim ili tajnim glasanjem” smatrajući da je najlegitimnije pitanje koje jedan doktor medicine u Crnoj Gori može postaviti Ljekarskoj komori kada i u kojim JZU je organizovan izbor delegata koji će kasnije činiti Skupštinu LjKCG.

„Da li Ljekarska komora ima izvještaje o tim izborima, da li su isti zavedeni i gdje su arhivirani? Da li su se u istoriji bilo koje JZU u CG takvi izbori održali i ako jesu da li postoji bilo kakav pisani trag o istima?”

To su, smatraju, ključna pitanja koja se tiču legalnosti i legitimnosti rada Komore, kao i pitanje osnovnih građanskih prava. Prava da se bira i da se bude izabran. Iz Sindikata tvrde da izbori delegata, glasanje, bilo javno bilo tajno, nikad nije održano niti u jednoj JZU u Crnoj Gori!

„Nikad izabrani delegati Skupštine su po Statutu birali sve ostale organe pomenute organizacije. Nelegitiman, odnosno nezakonit izbor delegata pravno obesmišljava i sva kasnije izabrana tijela od strane takve Skupštine. Ova činjenica koju mi kao pravni zastupnici SDMCG javno saopštavamo predstavlja jedno od nagrubljih kršenja zakonitosti rada državnih organizacija u istoriji naše zemlje.”

Predsjednik Ljekarske komore Đoko Jočić nedavno je „pojasnio” proceduru izbora delegata. Jočić u svom objašnjenju, između ostaloga, navodi da se u JZU održavaju sastanci na kojima se predlažu delegati.

Iz Sindikata kažu da ni jedan zakon ne propisuje obavezu da se na ljekarskim sastancima predlažu, još manje biraju delegati za Skupštinu Ljekarske komore, ali i to da se ljekarski sastanci koji se održavaju svakog dana tiču se profesionalnog rada i svakodnevnih obaveza. Tvrde da je posljednja, nikad izabrana, Izborna skupština Ljekarske komore održana 28. januara 2011. godine, te da prema Statutu njen mandat i mandat svih organa Ljekarske komore traje četiri godine. Zaključak: mandat Skupštine istekao je 28. januara 2015. godine!

S druge strane predsjednik Komore objašnjava da je mandat Skupštine produžen u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, i to tako što je Skupština Komore donijela odluku da produži mandat svim organima.

Advokati Vujović i Samardžić kažu da nigdje u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ne postoji pravni osnov da Skupština Ljekarske komore sebi može produžiti mandat, a i da postoji takav osnov u zakonu, bio bi neustavan.

„Zamislite situaciju u kojoj bilo koja izborna skupština donosi odluku da sebi produži mandat dok se ne usvoji neki zakon. Zamislite situaciju da Skupština Crne Gore donese odluku da Vladi i svim drugim organima vlasti produži mandat dok se ne usvoji neki zakon i tako do daljnjeg ne raspisuje izbore”.

Ljekarska komora na ovakve i slične kritike Sindikata odgovara kako Sindikat ima ambiciju da zauzme Ljekarsku komoru. Iz Sindikata odgovaraju da bi najprirodnije i najzakonitije bilo da ljekari „zauzmu” Ljekarsku komoru.

„Da, jedan od interesa Sindikata doktora medicine je da ljekari konačno odlučuju o tome ko će biti predsjednik Ljekarske komore i ko će predstavljati ostale organe te organizacije. Ne postoji konspirativnost u takvom interesu, Sindikat doktora medicine Crne Gore to preko svojih pravnih zastupnika javno objavljuje. SDMCG želi da se održe prvi izbori za delegate Skupštine Ljekarske komore.”

Đoka Jočića sve pomenuto očigledno ne brine. Dvije decenije na istoj poziciji, sa istim privilegijama, ćuti na sve: od sumnji na nesavjesno liječenje do smrtnih slučajeva prouzrokovanih nesavjesnim liječenjem. Da i ne govorimo o sankcionisanju ljekara disciplinskim postupcima, to kao i da ne postoji kao mogućnost.

Koga briga! Samo da je mirno. U fotelji.

Marko MILAČIĆ

Komentari

Izdvojeno

KOLAŠIN U SURET LOKALNIM IZBORIMA: Doskorašnji protivnici pod istim političkim kišobranom

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Kolašinu su se odlučili da izborne liste ispune, uglavnom, novim licima. Takav pristup učesnika lokalnih izbora mogao bi  donijeti novi kvalitet, ali može biti i riskantan kada je riječ o rezultatima

 

Sastav izbornih lista učesnika lokalnih izbora u Kolašinu  svojevrsna je kombinacija  partijskog podmlađivanja i  političkih  transfera,  koji su,  u nekoliko slučajeva,  spojili čak i  doskora ljute političke  oponente. Uz to, neuobičajeno za kolašinske prillike, na listama gotovo svih partija, koalicija i pokreta dominiraju nova lica.

U izbornoj trci u Kolašinu učestvovaće  SNP, Grupa birača ,,Za naš Kolašin – dr Momčilo Vukčević”,  pokret „Zajedno gradimo Kolašin“ (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti), Evropa sad,  koalicija ,,Idemo ljudi” (Demokrate i Ujedninjena), DF i URA.

Željka Vuksanović, koja je bila dugogodišnja predsjednica OO SPD i bivša predsjednica Opštine našla se na listi URA, na čijem je čelu  Miodrag Vlahović,  koji do sada nije bio aktivan u političkom životu garada. Vuksanović će tako ubuduće u Opštinskom odboru URA sarađivati sa Milanom Đukićem, aktuelnim predsjednikom Skupštine opštine (SO). I Đukić je, bez zvaničnog saopštenja, iz Grupe birača (GB), koja je u tom gradu dugogodišnji vjerni saveznik Demokratske partije socijalista (DPS), prešo u URA. Međutim za njega nije bilo mjesta na izbornoj listi te stranke.

Vuksanović  je, tokom minule skoro dvije decenije, najoštriji kritičar kako DPS-a, tako i GB-a, čije je lokalne lidere Mila Šukovića i pokojnog Miletu Bulatovića  optuživala za zloupotrebu, pa čak i podnosila krivične prijave protiv njih.

Kritički se osvrtala, tokom minule četiri godine, i na rad koalicije  čiji je kadar bio Đukić, kao i na način na koji je on obavljao funkciju predsjendika SO. Đukić je, pak, u drugoj polovini mandata aktuelne kolašinske vlasti (DPS, GB i Socijledmokrate)  oštro kritikovao rad nekih svojih koalicionih partnera iz izvršne vlasti. Kamen spoticanja u vladajućoj kolašinskoj koaliciji bilo je i neuspjelo osnivanje RTV-a, kao i infrastrukturni projekti za potrebe MOSI igara.

Razlaz sa GB-om u kojoj je započeo političku karijeru Đukić nikad nije objasnio, ali konflikti između njega a i lidera GB-a Šukovića traju, navodno, već više od godinu. Šuković se , međutim, odlučio da naziv, pa i vrh  izborne liste prepusti dr Momčilu Vukčeviću, koji je u lokalni parlament ušao kao odbornik DPS-a.  Odmah nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, Vukčević je napustio tu stranku i do sada djelovao kao nezavisni odbornik, mada je svojim glasom davao podršku svim predlozima izvršne vlasti.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NAKON LIKVIDACIJE JOVANA VUKOTIĆA – NAZIRE LI SE KRAJ RATU KLANOVA:  Krvavi niz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Broj uniformisanih policajaca  i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju. Više je razloga zbog kojih se vjeruje da rat klanova nije stao

 

Da li će likvidacijom Kotoranina Jovana Vukotića biti okončan osmogodišnji krvavi rat između škaljarskog klana čiji je bio apsolutni vođa i kavačkog, čije vođe su većinom u zatvoru, pitanje je na koje ni bezbjednosne strukture nemaju odgovor.

Broj uniformisanih policajaca ali i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, jasno upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju već se strogo vodilo računa da se i ovom prilikom očuva bezbjednost stotinak onih koji su došli da se oproste sa ubijenim.

U spisima  predmeta koji su formirani protiv pripadnika obje kriminalne grupe navedeni su njihovi planovi da određene članove suprostavljenog klana likvidiraju upravo u vrijeme sahrane Vukotića.  Do realizacije takvog plana ipak nije došlo.

S druge strane, broj oproštajnih poruka u vidu čitulja ali i sadržaj pojedinih, razlog je više da se vjeruje da će uslijediti nastavak krvavog rata. Tako se u nizu oproštajnih čitulja izdvojila i jedna kojom se poručuje da će  se nastaviti tamo gdje je Vukotić stao.

,,Škaljarski kriminalni klan jeste obezglavljen, ali to ne znači da je došao kraj likvidacijama. Ubistvom Vukotića škaljarci jesu zadobili težak udarac, ali upravo zato vjerujemo da će njegovi podanici krenuti osvetničkim putem”,  smatra sagovornik iz bezbjednosnog sektora.

Vukotić je ubijen 8. septembra u Istanbulu, a tamošnji istražitelji su za samo 8 dana uspjeli da sklope mozaik zločina i uhapse čak 14 osoba za koje se vjeruje da imaju veze sa njegovom likvidacijom. Tako su 16. septembra u opsežnoj akciji uhapšeni Radoje Živković, zvani Žuti i Zdravko Perunović, koji su, prema optužbama,  organizovali egzekuciju. Kako je zvanično saopšteno, pronađeno je i oružje iz kojeg je za milion i po eura ubijen Vukotić.

Tamošnji istražitelji su utvrdili da je, navodno, Radoje Živković platio milion i po eura lideru turske kriminalne grupe Binaliju Džamgozu za organizaciju ubistva, koji je u julu uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u Istražnom zatvoru.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TUŽILAŠTVO I POLICIJSKA TORTURA: Vide mučenje, ali ne i mučitelje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Službenici Uprave policije su tokom 2020. godine mučili Jovana Grujičića, Benjamina Mugošu i Marka Boljevića kako bi iznudili priznanja i dokaze za podmetanje bombe u Hotelu Grand i ispred kuće visokog policijskog funkcionera Duška Golubovića. Tužilaštvo u predmetu mučenja Grujičića vidi mučenje, ali ne i mučitelje

 

Crnogorski istražni organi od 2015. godine nijesu otkrili ko je bacio bombu na Hotel Grand i  na kuću tadašnjeg visokog policijskog službenika Duška Golubovića. Međutim, ponovo su otkrili da su službenici sistema skloni da upotrebom brutalne sile fabrikuju dokaze i iznude potrebna priznanja i svjedočenja.

Tužilaštvo je za ova krivična djela izvelo pred sudiju Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu, dok je Marko Boljević naveden kao svjedok. Sva trojica su naveli da su pod prisilom dali prvobitne izjave u policiji. Međutim, u sudskom postupku pravosnažno su oslobođeni Grujičić i Mugoša. Njihov pravni zastupnik – advokat Damir Lekić za Monitor kaže da je utvrđeno kako je Grujičić u vrijeme izvršenja krivičnih djela bio na liječenju u psihijatrijskoj ustanovi u Dobroti.

Lekić i Boljevićev advokat Novica Milošević Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeli su krivične prijave za torturu nad njihovim branjenicima. Domaći i strani vještaci medicinske struke utvrdili su da su sva trojica bili mučeni i zlostavljani u policijskoj stanici onako kako su opisivali tokom postupka.

Osnovno tužilaštvo je slučaj torture razdvojilo u tri predmeta. Za svaku žrtvu odvojeni predmet. Dok se u slučajevima Mugoše i Boljevića sumnjiče policajci i očekuju suđenja, u predmetu Grujičića je osnovna tužiteljka Maja Knežević po drugi put odbacila krivičnu prijavu protiv službenika policije.

Akcija za ljudska prava (HRA) izrazila je protest zbog takve odluke. Ističu da je tada medicinskim nalazima ,,potvrđeno da je mučen da bi se od njega iznudio iskaz”.

,,Grujičić je tada primoran da ‘prizna’ izvršenje krivičnog djela koje nije učinio – postavljanje eksplozivnih naprava na kuću Duška Golubovića i lokal Grand – a u međuvremenu ga je i sud pravosnažno oslobodio te optužbe”, saopštili su iz HRA.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je odluka o odbacivanju krivične prijave donijeta bez sprovođenja djelotvorne istrage, koja bi bila ,,hitna, temeljna i nepristrasna”. Punomoćnik Jovana Grujičića, advokat Damir Lekić, podnio je pritužbu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv nove odluke o odbacivanju krivične prijave, a HRA je 9. septembra po drugi put podnijela pritužbu Tužilačkom savjetu zbog nesavjesnog i nezakonitog rada državnih tužilaca u tom predmetu.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo