Povežite se sa nama

MONITORING

Proljećna rasprodaja

Objavljeno prije

na

Do predsjedničkih izbora ima još preko dva mjeseca. Demokratska partija socijalista ozvaničila je Filipa Vujanovića kao kandidata za predsjednika; kao nezavisni kandidat uz podršku Demokratskog fronta i, po svemu sudeći, SNP-a pojaviće se Miodrag Lekić; Politički klub Pravedna Crna Gora najavio je kandidaturu predsjednika Izvršnog odbora te organizacije Rada Bojovića. U Pozitivnoj Crnoj Gori prave finansijsku konstrukciju. Kad izračunaju, znaće se hoće li predsjednik te partije biti kandidat za predsjednika Crne Gore. Reklo bi se – hoće.

Kandidate i njihove partije očekuje veliki posao prikupljanja potpisa. Državna izborna komisija je objavila da kandidatura za predsjednika Crne Gore mora biti podržana sa najmanje 7.710 potpisa birača. Potpisi se prikupljaju tako što se u opštinskim izbornim komisijama otvore za to predviđene knjige, onda birači dođu, poklone se i potpišu. Za DPS biće to rutina, ostalima neće biti tako lako da nađu 7.710 ljudi spremnih da javno podrže bilo koga ko ometa poslove vlasti.

Nakon sjednice Glavnog odbora DPS-a, na kojoj je proglašen za kandidata Filip Vujanović je pokazao da ljudska bića, ipak, ne mogu da puknu od sreće. Da je mogao, pukao bi.

Zvanično, Socijaldemokratska partija je pukla od muke. ,,Predsjedništvo konstatuje da kandidat koji se ne povinuje standardima evropske pravde direktno podriva politiku građanske, nezavisne i na vladavini prava zasnovane evroatlantske Crne Gore.”

Još se nijesu oglasili DPS-ovi pravni eksperti koji su trebali da rastumače kako je to Vujanovićeva treća kandidatura za predsjednika Crne Gore ustavna, kad u Ustavu piše: ,,Isto lice može biti predsjednik Crne Gore najviše dva puta”. Teško se pravna nauka može rastegnuti tako da prebriše Vujanovićevo predsjednikovanje Crnom Gorom prije i poslije referenduma. ,,Ko samo riječi zakonske znade, taj još zakona ne zna, dok mu ne shvati razum i smisao”, davno je objasnio Valtazar Bogišić. Ako se ima u vidu duh zakona, nema šanse da se prvi Vujanovićev mandat može izbrisati. Vrlo je moguće da DPS računa: kad je njihov predsjednik Milo Đukanović rekao da je sve u redu, onda nema potrebe za dodatnim tumačenjima. Carska se ne poriče.

Računica da bi, u nastavku priče, zbog principijelnosti oko poštovanja Ustava i tako dalje, mogla pući vladajuća koalicija bliža su bajanju nego analizi. ,,Ne očekujem da će odluka SDP da ne podrži kandidaturu Vujanovića imati uticaja na koalicioni savez DPS-SDP, jer su sprega i interesi koji ih vežu mnogo veći od poštovanja demokratskih principa”, kazao je funkcioner SNP-a Neven Gošović.

Vujanović je razjasnio kako očekuje podršku svih građana i da ga izostanak podrške SDP-a ne plaši. DPS je ušao u još jednu rundu sitnih trgovina sa partijama manjinskih naroda. Za podršku na parlamentarnim izborima nudili su opštine Petnjica i Gusinje, sad su na redu Tuzi. Vladajuća partija je do perfekcije dovela manipulaciju u kojoj građanima prodaje ono što im po pravu pripada.

Na novinarsko pitanje da li će Forca dovoditi u vezu održavanje referenduma u Malesiji sa podrškom predsjedničkom kandidatu DPS-a, poslanik te partije Genci Nimanbegu je kazao da treba graditi partnerski odnos, i da ta pitanja nijesu uslovljavanja već dijalog. Ma, hajde.

Sva, pa i pravo građana na lokalnu samoupravu, ovdje se kupuje na DPS-ovoj pijaci. DPS, kao svaki nepošten piljar, podiže cijene, potkrada, nudi trulu robu. Opština košta ovoliko, odgovarajuće tumačenje Ustava onoliko…Svi znaju da je tako i svi pristaju, ne bi li jednoga dana i oni, negdje u ćošku, dobili svoju malu tezgu.

Najveće iznenađenje u dosadašnjim pripremama za predsjedničke izbore je kandidatura predstavnika Pravedne Crne Gore Rada Bojovića. On zasad nije objašnjavao motive svoje kandidature. Čaršijske kalkulacije kazuju da će Bojović u prvom krugu prikupiti takozvane suverenističke glasove, a onda ih, na ovaj ili onaj način, u drugom krugu izručiti Flipu Vujanoviću. Za razliku od Darka Pajovića koji bi ih navodno preusmjerio Miodragu Lekiću. Iako će na ovim izborima, prvi put, biti veća gužva među takozvanim suverenističkim, nego onim kandidatima koji imaju srpsku notu, s tim računicama treba pričekati. Danas treba podvući makar jedan minimum: kandidat koji nije spreman da u drugom krugu podrži najbolje plasiranog iz opozicije, suštinski je režimski izaslanik na predsjedničkim izborima.

Sad, zanimljivo, prve čarke zapodjenute su baš na putnom pravcu Pajović – Bojović. Lider Pozitivne kazao je da se ne plaši kandidature Rada Bojovića i mogućnosti da mu predsjednik Pravedne preotme suverenističke glasove. ,,Znamo da smo ciljna grupa DPS-a i da je njihova strategija posvećena slabljenju Pozitivne”, rekao je Pajović.

U opozicionom taboru nastavljaju se tradicionalna međusobna opanjkavanja SNP-a i Nove. Miodrag Lekić oglašava se povremeno i uglavnom uopšteno. ,,Proizvodnja podjela u Crnoj Gori jeste najuspješniji projekat vladajuće koalicije i njenih iznajmljenih satelita u raznim fazama, s ciljem da se skrene pažnja sa ozbiljnih problema i deformacija društva”, kazao je Lekić ovih dana. Stvar je u pronalaženju načina da se podjelama suprotstavi, a on se još čeka.

Ideju bojkota opozicioni lideri i dalje ozbiljno ne razmatraju. Uvijek se pronađe onaj ko će prvi pristati na uslove koje u kamen zapisuje DPS, ostali onda imaju odličan izgovor: individualni bojkot ne znači ništa. ,,Molimo vas, pokradite nas još jednom”, možda je slogan pod kojim bi se opozicija mogla ujediniti.

DPS ide istom stazom. ,,Moj petogodišnji mandat završavam mirnom savješću, sa potrebom da se svi građani izjasne o njemu i sa riječju da sam ispunio sva svoja obećanja. U narednom mandatu ću obezbijediti kvalitetniji i ljepši život građanima Crne Gore… Omogućićemo da svi oni koju budu željeli da rade i dobiju posao. Crnogorski građani će imati veće penzije, plate i kvalitet života. Živjećemo sa boljom infrastrukturom, povezaćemo jug i sjever, da obezbjedimo da i sjever živi bolje”, rekao je Filip Vujanović na jednom od skupova uoči prošlih izbora. Sad može mirno da prepiše.

Biće i kreativnih dodataka. Evo je javljeno da će Vujanovićeva savjetnica Sonja Tomović-Šundić biti njegov lični izaslanik u REKOM- u. Divna razglednica. REKOM treba da utvrđuje činjenične istine o zločinima u ratu u kojem je iz petnih žila učestvovala vlast i partija kojoj pripada Vujanović. I koja godinama svom silinom zatire tragove veza između palata moći i polja smrti. Od svih projekata ove vlasti, ako se izuzme šverc, ovaj je najbolje i najsveobuhvatnije odrađen.

Budžetom za ovu godinu predviđeno je da postojanje predsjednika Crne Gore njene građane ove godine košta 692.739 eura. Ko god misli da Filip Vujanović treba da ostane na mjestu predsjednika, mogao bi da razmotri mogućnost da se, za puno manje para, kupi robot koji bi narednih pet godina klimao glavom. I pjevao skraćenu himnu da nervira Ranka Krivokapića.

Miloš BAKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

I POMOĆNIK UPRAVE POLICIJE U ZATVORU ZBOG SUMNJI DA JE SARAĐIVAO SA KAVAČKIM KLANOM: Ko je kome gazda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dejan Knežević je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa grupom koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Nadležni najavljuju nova hapšenja policajaca osumnjičenih da su uključeni u organizovani kriminal

 

Nastavlja se akcija razotkrivanja i hapšenja policajaca i policijskih funkcionera koji su se  godinama, držeći uz sebe policijsku značku, bavili najtežim oblicima kriminala, i međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je povezan sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Na osnovu kojih dokaza je Knežević uhapšen nije za sada poznato, ali postoje sumnje da je hapšenje povezano sa transkriptima Sky aplikacije koje je dostavio EUROPOL. Upravo na osnovu tih podataka u nedavnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojom rukovodi SDT, uhapšeno je 15 osoba među kojima su sadašnji i bivši policajci.

Knežević je u policijskoj službi više od 20 godina i važi za hrabrog profesionalca i časnog čovjeka, kažu nam njegove kolege ali i novinari koji godinama prate rad policije. „Dao je doprinos brojnim akcijama zapljena velike količine droge kako na domaćem tako i na međunarodnom planu,  prvenstveno kroz Odsjek za borbu protiv narkotika i Specijalno policijsko odjeljenje, ali i kao pomoćnik policije za borbu protiv kirminala“, piše portal Standard.

Zvanično, iz Uprave policije bili su škrti na riječima. „Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, stoji u kratkom saopštenju objavljenom nakon Knaževićevog privođenja.

Kolege policajci i novinari nijesu jedini koji su bili spremni da pohvale Kneževićev dugogodišnji doprinos službi. „Za svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate višestruko je nagrađivan”, piše na sajtu Vlade u njegovoj službenoj biografiji. Tu možemo saznati da Knežević u crnogorskom MUP-u radi od 2000. godine, dok se na rukovodećim pozicijama nalazi od 2004.

Od 2004. do 2009. godine obavljao je poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica. Potom je, do 2018. bio rukovodilac grupe pa potom i cijelog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u sjedištu Sektora kriminalističke policije. Narednih godinu dana je u Specijalnom policijskom odjeljenju rukovodio Grupom za istrage organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, da bi u periodu od 2019. do 2021. godine obavljao poslove rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je rukovodio Zoran Lazović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO PRONAĆI IMOVINU JAVNIH FUNKCIONERA SKRIVENU U INOSTRANSTVU: ASK dobija oštrije zube

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istovremeno sa donošenjem novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde najavljuje sporazum po osnovu koga će se moći kontrolisati imovina ovdašnjih funkcionera u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

 

Prema izvještaju globalne nevladine organizacije Transparensi Internešnel, prošle godine se povećala percepcija korupcije u Crnoj Gori, zbog čega je naša zemlja nazadovala na njihovom Indeksu korupcije.

Još od 2014, kada je prvi put donesen Zakon o sprečavanju korupcije, Crna Gora pokušava da pronađe način da se izbori sa funkcionerima koji su javni interes podredili vlastitom. Primjena tog zakona uglavnom se svela na (samo)popisivanje imovine državnih funkcionera, bez ozbiljnijih provjera tačnosti dostavljenih podataka ili ispitivanja porijekla kapitala kojim raspolažu ljudi kojima su povjereni odgovorni državni poslovi.

Prvi državni organ koji se bavio ovim poslom bila je Vladina Komisija za sprečavanje konflikta interesa, koja je vodila imovinske kartone funkcionera. Njen bivši predsjednik Slobodan Leković nazvao je taj organ „tigar bez zuba“. Aludirao je na to kako funkcioner formalno mora da prijavi imovinu, ali ukoliko to ne bi učinio – Komisija nije mogla da ga natjera, niti da ga sankcioniše.

Odredbe Zakona o sprečavanju korupcije izmijenjene su i rođena je današnja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Iako joj je zakon dao zube, odnosno nadlženosti i alate da natjera funkcionere da prijave imovinu, a njoj mogućnost da istu provjeri i ispita, Agencija je bježala od nekih funkcionera, poput predsjednika Mila Đukanovića, kasnije i premijera Dritana Abazovića, dok je na drugima oštrila i zube i kandže, poput bivše članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković.

Međutim, poslovi Agencije su se svodili, kada je riječ o sukobu interesa i eventualnim zloupotrebama, uglavnom na kršenja formalnosti i tehnikalija, a ne na ispitivanje imovine i utvrđivanje njenog porijekla.

Predstavnici ASK-a su se više puta pravdali da je to posao za tužilaštvo, a ne za njih. Demantuje ih ipak slovo Zakona o sprečavanju korupcije koji kaže da Agencija vrši provjeru podataka iz Izvještaja (imovinskih kartona) „upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima“.

Ti organi vlasti i pravna lica dužni su da, u roku i na način koji odredi Agencija, dostave sve tražene podatke i obavještenja, odnosno stave na uvid traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom. „Ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda“, piše u zakonu.

Manjkavosti Agencije primijetili su, uz javnost i državne organe, i naši evropski partneri. Savjet Evrope nedavno je izradio studiju o reformi Agencije za sprečavanje korupcije. Eksperti SE predložili su da se razmotri uvođenje prava ASK-u da traži informacije, zaključuje i sprovodi sporazume sa drugim zemljama.  To se navodi u analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili eksperti Valts Kalniš i Jure Škrbec.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i da treba „razmotriti eksplicitno propisivanje obaveza i ovlašćenja Agencije u pogledu praćenja načina života, uključujući i sagledavanje stvarnih okolnosti na terenu (nekretnine, prevozna sredstva)”.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Iz neizvjesnog u neizvjesno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: kako komentarišete prvi krug predsjedničkih izbora

 

PREDRAG ZENOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR
Mobilizacija glasača koji nisu dio ,,partijske mašinerije”

Iako su svi lideri političkih partija zadržali svoj izborni rezultat, uspjeh Jakova Milatovića govori o izbornoj mobilizaciji birača koji nisu dio „partijske mašinerije“, koji su postali dijelom i imuni na partijsko zapošljavanje, svih onih koji razmišljaju van identitetske matrice, desne nacionalističke politike, a koji su u svom svakodnevnom životu vidjeli efekte socio-ekonomskog programa Evropa sad.

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR
Prošlo vrijeme lidera partija

Prvi krug izbora za predsjednika Crne Gore pokazao je, nadam se, da je prošlo vrijeme kandidovanja za ovu državnu funkciju lidera političkih partija i da se ubuduće mora voditi računa o tome da je predsjednik države neko ko, prema Ustavu, predstavlja svu raznolikost crnogorskog društva, odnosno političke zajednice.

DEJAN MILOVAC, MANS
Rezultat najviše iznenadio Đukanovića i Mandića

Rezultat prvog kruga ovogodišnjih izbora je iznenadio mnoge, možda najviše same takozvane favorite Mila Đukanovića i Andriju Mandića kao reprezente polarizovane Crne Gore i dva suprostavljena politička i nacionalna ekstrema. Rezultat koji je ostvario Jakov Milatović je vjerujem iznenađenje i za ljude iz Pokreta Evropa sad (PES), naročito nakon svega onoga što se dešavalo sa kandidaturom Milojka Spajića.

OMER ŠARKIĆ, GRAĐANSKI AKTIVISTA
Drugi krug neće biti miran

Izvanredan rezultat Milatovića, očekivani stepen podrške Đukanoviću, neuspjela „transformacija“ Mandića i razočaravajući rezultat po njega i Front, Bečićevo tavorenje i izostanak za njega očekivane podrške, fijasko Vuksanovićke i Danilovića – bio bi najkraći opis prvog kruga rezultata izbora. Koliko god biračima Draginja Vuksanović bila simpatična ili ne, jedina je povukla onaj potez koji se očekuje od političara kada naprave loš izborni rezultat – da podnesu neopozivu ostavku.

 

ANA NENEZIĆ, CEMI
Poruka građana parlamentarnoj većini

Predsjednički izbori su održani u kontekstu političke i institucionalne krize, uz jaku političku polarizaciju crnogorskog društva, po pravilima nereformisanog seta izbornih zakona, čiju implementaciju hronično prate problemi koji se ponavljaju iz jednog u drugi izborni ciklus. Višegodišnje preporuke Venecijanske komisije, OSCE ODIHR misija i domaćih posmatračkih organizacija nijesu uvažene, niti inkorporirane u izborno zakonodavstvo.

 

MILICA KOVAČEVIĆ, CDT
Izborna reforma neophodna

Prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori obilježili su slabost i politizovanost institucija koje sprovode izbore, pravni i praktični problemi koji su prouzrokovani izostankom političke volje da se sprovede temeljna izborna reforma, te apsolutna nepripremljenost institucija i društvenih činilaca na odbranu izbornog procesa od dezinformacija i stranih uticaja. Ono što ostaje kao najsnažniji utisak je sporni proces potvrđivanja predsjedničkih kandidatura, u kome su ponovljene zloupotrebe ličnih podataka građana, a Državna izborna komisija je preuzimanjem nadležnosti druge institucije, većinskom voljom njenih članova iz političkih partija, postala direktni učesnik izbornog procesa i u njega na velika vrata uvela uticaj drugih država.

 

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo