Povežite se sa nama

MONITORING

Proljećna rasprodaja

Objavljeno prije

na

upozorenje-snijeg-zima

Do predsjedničkih izbora ima još preko dva mjeseca. Demokratska partija socijalista ozvaničila je Filipa Vujanovića kao kandidata za predsjednika; kao nezavisni kandidat uz podršku Demokratskog fronta i, po svemu sudeći, SNP-a pojaviće se Miodrag Lekić; Politički klub Pravedna Crna Gora najavio je kandidaturu predsjednika Izvršnog odbora te organizacije Rada Bojovića. U Pozitivnoj Crnoj Gori prave finansijsku konstrukciju. Kad izračunaju, znaće se hoće li predsjednik te partije biti kandidat za predsjednika Crne Gore. Reklo bi se – hoće.

Kandidate i njihove partije očekuje veliki posao prikupljanja potpisa. Državna izborna komisija je objavila da kandidatura za predsjednika Crne Gore mora biti podržana sa najmanje 7.710 potpisa birača. Potpisi se prikupljaju tako što se u opštinskim izbornim komisijama otvore za to predviđene knjige, onda birači dođu, poklone se i potpišu. Za DPS biće to rutina, ostalima neće biti tako lako da nađu 7.710 ljudi spremnih da javno podrže bilo koga ko ometa poslove vlasti.

Nakon sjednice Glavnog odbora DPS-a, na kojoj je proglašen za kandidata Filip Vujanović je pokazao da ljudska bića, ipak, ne mogu da puknu od sreće. Da je mogao, pukao bi.

Zvanično, Socijaldemokratska partija je pukla od muke. ,,Predsjedništvo konstatuje da kandidat koji se ne povinuje standardima evropske pravde direktno podriva politiku građanske, nezavisne i na vladavini prava zasnovane evroatlantske Crne Gore.”

Još se nijesu oglasili DPS-ovi pravni eksperti koji su trebali da rastumače kako je to Vujanovićeva treća kandidatura za predsjednika Crne Gore ustavna, kad u Ustavu piše: ,,Isto lice može biti predsjednik Crne Gore najviše dva puta”. Teško se pravna nauka može rastegnuti tako da prebriše Vujanovićevo predsjednikovanje Crnom Gorom prije i poslije referenduma. ,,Ko samo riječi zakonske znade, taj još zakona ne zna, dok mu ne shvati razum i smisao”, davno je objasnio Valtazar Bogišić. Ako se ima u vidu duh zakona, nema šanse da se prvi Vujanovićev mandat može izbrisati. Vrlo je moguće da DPS računa: kad je njihov predsjednik Milo Đukanović rekao da je sve u redu, onda nema potrebe za dodatnim tumačenjima. Carska se ne poriče.

Računica da bi, u nastavku priče, zbog principijelnosti oko poštovanja Ustava i tako dalje, mogla pući vladajuća koalicija bliža su bajanju nego analizi. ,,Ne očekujem da će odluka SDP da ne podrži kandidaturu Vujanovića imati uticaja na koalicioni savez DPS-SDP, jer su sprega i interesi koji ih vežu mnogo veći od poštovanja demokratskih principa”, kazao je funkcioner SNP-a Neven Gošović.

Vujanović je razjasnio kako očekuje podršku svih građana i da ga izostanak podrške SDP-a ne plaši. DPS je ušao u još jednu rundu sitnih trgovina sa partijama manjinskih naroda. Za podršku na parlamentarnim izborima nudili su opštine Petnjica i Gusinje, sad su na redu Tuzi. Vladajuća partija je do perfekcije dovela manipulaciju u kojoj građanima prodaje ono što im po pravu pripada.

Na novinarsko pitanje da li će Forca dovoditi u vezu održavanje referenduma u Malesiji sa podrškom predsjedničkom kandidatu DPS-a, poslanik te partije Genci Nimanbegu je kazao da treba graditi partnerski odnos, i da ta pitanja nijesu uslovljavanja već dijalog. Ma, hajde.

Sva, pa i pravo građana na lokalnu samoupravu, ovdje se kupuje na DPS-ovoj pijaci. DPS, kao svaki nepošten piljar, podiže cijene, potkrada, nudi trulu robu. Opština košta ovoliko, odgovarajuće tumačenje Ustava onoliko…Svi znaju da je tako i svi pristaju, ne bi li jednoga dana i oni, negdje u ćošku, dobili svoju malu tezgu.

Najveće iznenađenje u dosadašnjim pripremama za predsjedničke izbore je kandidatura predstavnika Pravedne Crne Gore Rada Bojovića. On zasad nije objašnjavao motive svoje kandidature. Čaršijske kalkulacije kazuju da će Bojović u prvom krugu prikupiti takozvane suverenističke glasove, a onda ih, na ovaj ili onaj način, u drugom krugu izručiti Flipu Vujanoviću. Za razliku od Darka Pajovića koji bi ih navodno preusmjerio Miodragu Lekiću. Iako će na ovim izborima, prvi put, biti veća gužva među takozvanim suverenističkim, nego onim kandidatima koji imaju srpsku notu, s tim računicama treba pričekati. Danas treba podvući makar jedan minimum: kandidat koji nije spreman da u drugom krugu podrži najbolje plasiranog iz opozicije, suštinski je režimski izaslanik na predsjedničkim izborima.

Sad, zanimljivo, prve čarke zapodjenute su baš na putnom pravcu Pajović – Bojović. Lider Pozitivne kazao je da se ne plaši kandidature Rada Bojovića i mogućnosti da mu predsjednik Pravedne preotme suverenističke glasove. ,,Znamo da smo ciljna grupa DPS-a i da je njihova strategija posvećena slabljenju Pozitivne”, rekao je Pajović.

U opozicionom taboru nastavljaju se tradicionalna međusobna opanjkavanja SNP-a i Nove. Miodrag Lekić oglašava se povremeno i uglavnom uopšteno. ,,Proizvodnja podjela u Crnoj Gori jeste najuspješniji projekat vladajuće koalicije i njenih iznajmljenih satelita u raznim fazama, s ciljem da se skrene pažnja sa ozbiljnih problema i deformacija društva”, kazao je Lekić ovih dana. Stvar je u pronalaženju načina da se podjelama suprotstavi, a on se još čeka.

Ideju bojkota opozicioni lideri i dalje ozbiljno ne razmatraju. Uvijek se pronađe onaj ko će prvi pristati na uslove koje u kamen zapisuje DPS, ostali onda imaju odličan izgovor: individualni bojkot ne znači ništa. ,,Molimo vas, pokradite nas još jednom”, možda je slogan pod kojim bi se opozicija mogla ujediniti.

DPS ide istom stazom. ,,Moj petogodišnji mandat završavam mirnom savješću, sa potrebom da se svi građani izjasne o njemu i sa riječju da sam ispunio sva svoja obećanja. U narednom mandatu ću obezbijediti kvalitetniji i ljepši život građanima Crne Gore… Omogućićemo da svi oni koju budu željeli da rade i dobiju posao. Crnogorski građani će imati veće penzije, plate i kvalitet života. Živjećemo sa boljom infrastrukturom, povezaćemo jug i sjever, da obezbjedimo da i sjever živi bolje”, rekao je Filip Vujanović na jednom od skupova uoči prošlih izbora. Sad može mirno da prepiše.

Biće i kreativnih dodataka. Evo je javljeno da će Vujanovićeva savjetnica Sonja Tomović-Šundić biti njegov lični izaslanik u REKOM- u. Divna razglednica. REKOM treba da utvrđuje činjenične istine o zločinima u ratu u kojem je iz petnih žila učestvovala vlast i partija kojoj pripada Vujanović. I koja godinama svom silinom zatire tragove veza između palata moći i polja smrti. Od svih projekata ove vlasti, ako se izuzme šverc, ovaj je najbolje i najsveobuhvatnije odrađen.

Budžetom za ovu godinu predviđeno je da postojanje predsjednika Crne Gore njene građane ove godine košta 692.739 eura. Ko god misli da Filip Vujanović treba da ostane na mjestu predsjednika, mogao bi da razmotri mogućnost da se, za puno manje para, kupi robot koji bi narednih pet godina klimao glavom. I pjevao skraćenu himnu da nervira Ranka Krivokapića.

Miloš BAKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZORAN BRĐANIN NA ČELU UPRAVE POLICIJE: Vršilac dužnosti podijelio vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

URA je „progurala“ jednog, premijer Krivokapić priželjkivao je drugog, dok je DF saopštio da neće podržati nijednog kandidata koga predloži Vlada, pošto smatraju da je njihov favorit nezakonito eliminisan iz trke za direktora UP

 

Vlada je u utorak imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije bio je favorit URA-e koja je isticala da je riječ o školovanom profesionalcu. Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić je navijao za Dragana Klikovca, jednako školovanog dugogodišnjeg policajca i aktuelnog rukovodioca Operativno-komunikacionog centra (OKC).

Javnosti nije poznato šta je, ili ko, presudio. Zato smo upoznati sa stavom Demokratskog fronta da neće podržati nijednog kandidata za zvanje prvog policajca u Crnoj Gori.

,,DF je organizacija koja se protivi svemu sve što nije apsolutno po njihovoj volji“, komentarisao je takvu odluku, uz osmijeh, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović navodeći „cijenim svačije mišljenje pa i njihovo, ali zaista ne bih imao neki specifičan komentar”. Iako su novinske stranice punili tekstovi o ozbiljnom sukobu čelnika izvršnih vlasti zbog imenovanja šefa policije, Abazović tvrdi da nije bilo riječi o većem mimoilaženju.

,,Bilo je različitih mišljenja i to je po meni demokratski, ne bi trebalo to da nas čudi. Mislim da je sada u Crnoj Gori s jednoumljem završeno i mi bilo kakve monopole ne možemo više da prihvatimo“, objašnjavao je Abazović. „U demokratskoj atmosferi smo razgovarali, razmijenili mišljenja, vodili dijalog i čini mi se došli do najboljeg rješenja. Na kraju to je prijedlog ministra Sergeja Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno“.

Zoran Brđanin se kao ozbiljan kandidat za direktora UP-a pominje još od avgustovskih izbora, čim je postalo jasno da će doći do sveobuhvatnih kadrovskih izmjene u bezbjednosnim strukturama. U borbi za to mjesto, tvrde naši dobro obaviješteni sagovornici, pomogao mu je i nekadašnji resorni ministar  u prelaznoj Vladi Goran Danilović, koji je kod svojih koalicionih  kolega urgirao da ukažu povjerenje čovjeku koji ima njegovo povjerenje. Kod DF-a mu, međutim, ta nastojanja nijesu prošla. Zato se Danilović oglasio i  ogradio od izjava čelnika DF-a koji su poručili da Koalicija za budućnost Crne Gore ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, „pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama“, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate za direktora UP-a. Iz Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore tada je saopšteno da je DF iznio grubu i netačnu ocjenu.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OD PEKINGA DO TUZI – ŽIVOT U SLUŽBI POLITIKE: Između nada i barikada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer tek treba da pojasni započetu priču o novim državljanima. A Vlada ima i prečeg posla. Za početak, valja ići u Tuzi. Pa u Nikšić (izbori). I Skupštinu (budžet). Potom  će već biti jasnije šta je kome činjeti

 

Ponovo živimo u zanimljivim vremenima.

„Dobro jutro svima sa slobodne crnogorske teritorije – iz Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu!“, pozdravio je u srijedu ujutru svoje pratioce na Tviteru bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović. Krajem  dana, nakon što je predsjednik Milo Đukanović potpisao ukaz o razrješenju osam ambasadora koji nijesu bili po volji novih vlasti, Vlahović stavlja tačku na pobunu: „Bila je časti da budem ambasador…“.

,,Bilo je veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i ponos predstavljati Crnu Goru na poziciji ambasadora u Narodnoj Republici Kini“, oglasio se i Darko Pajović, najplaćeniji crnogorski diplomata, nakon što su do njega stigle vijesti o Đukanovićevoj otkomandi. „Na kraju, a zapravo na početku, hvala mojoj porodici, prijateljima i svim pristojnim građanima Crne Gore za svu vašu podršku“, poručio je Pajović. Tako se na sebi svojstven način osvrnuo i na  nepristojne koji nijesu  podržali  ono što je radio kao predsjednik Pozitivne CG, opozicione partije koja se podijelila, pa potčinila DPS-u i krupnom kapitalu, da bi potom pala u zaborav. Zato je Pajović nagrađen funkcijom predsjednika parlamenta a potom i ambasadorskim mjestom u Kinu.

Javni sukob Vlade i sada već i bivših, ambasadora iskoristio je Đukanović da ukaže na politički revanšizam novih vlasti,  pokaže  kako kao predsjednik  neće pokušavati da prepravlja izborni rezultat i naglasi da smijenjeni ambasadori koji su, uglavnom, njegovom voljom otišli u diplomatska predstavništva „ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države“. U saopštenju iz njegovog kabineta objašnjava se kako je predsjednik odluku o opozivu osam ambasadora donio „poštujući kohabitaciju vlasti“, a nakon „korekcije obrazloženja“ iz MVP.

Dugo znamo predsjednika DPS-a i njegove demokratske i ekonomske potencijale. Tu jedno saopštenje i (još) jedna afera neće mnogo promijeniti. Ali bi čelnici izvršne vlasti i iz ove priče trebalo da nauče koliko je važno da što prije formiraju stručne timove sposobne da posao obave zakonito i u skladu sa važećom procedurom i praksom. Da ne bi Miodrag Vlahović juče, ili Milivoje Katnić, sjutra, od svog razrješenja pravili novu bitku na Neretvi.

Sličnih priča imamo i na domaćem terenu.  

Nadležni iz Ministarstva zdravlja odlučili su da zatvore lokale u Tuzima, Danilovgradu i Baru uz obrazloženje da stanovnici Podgorice, nakon zatvaranja kafića, restorana i kafana u glavnom gradu zbog loše epidemiološke situacije, tamo idu u provod i šire zarazu. Ostalo je nejasno zašto nadležni ne zabrane međugradski saobraćaj iz Podgorice, nego sankcionišu ugostitelje i stanovnike mjesta u kojima je epidemiološka situacija mnogo bolja. (Ne)očekivano, uslijedila je reakcija.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREPORUKA MISIJE UNESCO – UKLONITI KAFE RESTORAN NA TURSKOM RTU: VERIGE 65 NANOSE ŠTETU UNIVERZALNOJ VRIJEDNOSTI KOTORA

Objavljeno prije

na

Objavio:

Misija Centra za svjetsku baštinu u slučaju kafe-restorana Verige 65 sugeriše Državi ugovornici da bi mogućnost povratka u pređašnje stanje trebalo da bude ključna karakteristika

 

Da li će privremeni ugostiteljski objekat Verige 65 podignut na najatraktivnijem dijelu obale Bokokotorskog zaliva, na lokaciji Turski rt, na prolazu Verige, uskoro biti uklonjen? To zavisi od toga da li će nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, ispoštovati preporuke iz izvještaja Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a/ ICOMOS-a, sačinjen 2018. za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.

Riječ je o posljednjem izvještaju koji je pripremio stručni tim pomenutih institucija, nakon što su krajem oktobra 2018. godine boravili u Boki i sagledali stanje zaštićenog dobra na licu mjesta.  Najvažnije pitanje sa kojim se dobro suočava u posljednjih nekoliko godina je pretjerana urbanizacija obala Boke Kotorske, prvenstveno Kotorsko-risanskog zaliva i duž prolaza Verige, konstatuje se, između ostalog u Izvještaju. Devastacija prostora Opštine Kotor, donošenje brojnih planskih dokumenata kojima je planirana izgradnja velikog broja neprimjerenih objekata, turističkih i stambenih naselja, prijetila je da se područje Boke skine sa UNESCO-ve Liste svjetske baštine, na koju je upisano 1979.

Zadatak misije je, da pored procjene ukupnog stanja konzervacije dobra, postavljanja opštih principa upravljanja i očuvanja Izuzetne univerzalne vrijednosti dobra, donese preporuke i sugestije za pravilno upravljanje dobrom. Jedna od brojnih preporuka, označena kao Ulaz u prolaz Verige, odnosi se na postupanje vezano za dvospratni kafe-restoran poznat pod imenom Verige 65, čijom je izgradnjom trajno oštećen dio do tada netaknute prirode Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

„Treba ograničiti ‘privremeno’ postojanje objekta na Turskom rtu. Definicije u Planu za postavljanje objekata ‘privremenog karaktera‘ treba izmijeniti kako bi se njegova primjena ograničila na istinski privremene strukture, koje se očigledno mogu vratiti u prvobitno stanje, a saglasnost na njih treba ograničiti”, navodi se u preporuci pod brojem 24 ovog izvještaja.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala saglasnost na gradnju, eksperti misije smatraju da „zidana struktura objekta ima sve karakteristike stalnosti… ona je odgovor maloj katoličkoj kapeli iz venecijanskog perioda na suprotnoj tački, čineći da u upoređenju izgleda beznačajno… Njeno prisustvo uklanja ilustraciju istorijske distinkcije, pošto je ova strana (Turski rt) istorijski neizgrađena. Prema mišljenju misije ona nanosi štetu Izuzetnoj univerzalnoj vrijednosti dobra”.

Odgovorni u nadležnim institucijama Crne Gore nisu tako razmišljali. Tokom burnih događaja koji su obilježili izgradnju kafea Verige 65, iza kojeg stoji firma Hefesta DOO iz Herceg Novog, u vlasništvu Aleksandra Šćepanovića i njegove sestre, crnogorske manekenke Jelene Šćepanović, navodno bliske prijateljice predsjednika Mila Đukanovića, značajnu ulogu ilmala je tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović. Ona je u decembru 2015. izdala konzervatorske uslove za izradu projekta kafe-restorana. Zatim je u martu 2016, istoga dana kada je investitor podnio zahtjev za davanje saglasnosti na projekat, isti odobrila. Iako firma Hefesta tada nije imala ugovor o zakupu sa JP Morsko dobro.

Branka PLAMENAC
foto: verige65
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo