Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Putevi privilegija

Objavljeno prije

na

Višemilionski posao dobio je od države ovog ljeta Bemax. Samo izgradnja vezne saobraćajnice između puteva Mateševo-Kolašin i Podgorica-Bijelo Polje teška 2,2 miliona eura, koja je u julu dodijeljena Bemax-u, tek je mali dio vrijednih poslova koje je ova mlada podgorička građevinska kompanija dobijala od prvog dana osnivanja. Za samo četiri godine, od 2008. do ove godine, prema podacima Direkcije za javne nabavke, Bemax je preko 50 puta angažovan od strane državnih organa, na poslovima vrijednim oko 70 miliona eura. Kompanija je osnovana u januaru 2007, godine, a zvanično je vodi Veselin Kovačević, bivši direktor preduzeća Fin invest koje kontroliše Duško Knežević, predsjednik Atlas grupe. Kovačević je, prema podacima privrednog registra, poslovni partner Olega Obradovića, bivšeg menadžera Telekoma, i jednog od osumnjičenih za primanje mita tokom privatizacije Telekoma. Sa Obradovićem je Kovačević osnovao kompaniju – Hidroenergija Montenegro Berane.

Nijesu , međutim, veze sa Obradovićem i Duškom Kneževićem, bliskim prijateljem i glavnim bankarom bivšeg premijera Mila Đukanovića, glavni razlog vrtoglavom uspjehu Bemax-a na ovdašnjem tržištu. Sa raznih adresa su, više puta, javno iznesene sumnje da iza Bemaxa stoji kapital i moć drugog Đukanovićevog prijatelja – Milana Roćena, bivšeg ministra vanjskih poslova. Roćen je to više puta demantovao. Nije međutim uspio da najbolje razjasni kako jedan ministar oženjen penzionerkom za tek nekoliko godina uspije da vrati sto hiljada eura kredita.

Posljednji put, u martu ove godine, kada je MANS optužio Bemax da nije uplatio cent poreza državi i pored desetina miliona vrijednih spolova koje je ta kompanija dobila od države, bivši ministar šeretski se osmjehnuo i odgvorio na pitanje novinara: ,,To je isto kao da me pitate za kompaniju Vijesti da li su platili porez”.

Roćen navodno nije sam u tom poslu. Bivši ministar inostranih poslova je u Bemax-u skupa sa vlasnicima njegovog omiljenog podgoričkog kafića Grand – Rankom Ubovićem i Aleksandrom Mijajlovićem, tvrdilo je, pa i javno, više izvora. Žarko Garić, još jedan od partnera u Ubovićevoj i Mijajlovićevoj kompaniji, je to skoro pa potvrdio kada se ljetos preko državne Pobjede obraćao izvršnoj direktorki MANS-a Vanji Ćalović. Ubović, Mijajlović i Garić su poslovni partneri u dva preduzeća – Fendy i Saprom koja posjeduju vrijedne nekretnine, i to na adresi čuvenog podgoričkog lokala u koji Roćen i Đukanović često navraćaju. Prema podacima Uprave za nekretnine, vlasnici Granda preko preduzeća posjeduju gotovo čitavu vertikalu iznad Granda, skupa sa podrumima.

Ubović i Mijajlović su bliski prijatelji sa Naserom Keljmendijem, po priznanju narkobosa, za kojim se ovih dana traga. Keljmendi je pored nekretnina u Ulcinju, bio i vlasnik stana upravo iznad lokala Grand.

,,Kad god je meni nešto trebalo Ranko mi je pomogao. Kad sam počeo da gradim hotel, Ranko mi je dao betona i rekao platićeš za tri godine. Je li zabranjeno da pijem kafu u Grandu”, govorio je Keljmendi u intervjuu Vijestima. Keljmendi je za Vijesti kazao i da su ga u crnogorskoj policiji ispitivali o betonu koji je uzeo od Bemax-a.

Da iza Bemax-a ipak stoji neko ,,važan” nije se sumnjalo samo zbog basnoslovnih poslova dobijenih od države, vrijedne mehanizacije i nekretnina u posjedu ove kompanije. Prema podacima Uprave za nekretnine, Bemax u Podgorici posjeduje 113.212 kvadratnih metara zemljišta i destine hiljada kvadrata poslovno stambenog prostora. Gotovo isto toliko u Podgorici posjeduje i formalni vlasnik Bemax-a Veselin Kovačević.

On u glavnom gradu ima 117.111 kvadratnih metara zemljišta. Na tim nekretninama Kovačević nema tereta ni hipoteka. Samo je na zemljištu u Novom Baru, gdje su Kovačević i Bemax suvlasnici, upisana hipoteka zbog kredita uzetog kod Hipo alpe adria banke u iznosu od million eura.

Sumnje da je Bemax privilegovan zbog ,,stvarnog gazde” pojačane su nakon nekoliko sumnjivih tendera na kojima je ta kompanija izabrana kao prvorangirana. MANS je nedavno ukazao na posao iz 2009. godine kada je Bemax od Direkcija ze saobraćaj izabran za posao vrijedan čak 17 miliona eura.

,,Podaci do kojih je došao MANS pokazuju da je Direkcija za saobraćaj tokom ugovoranja poslova na izvođenju radova na putu Risan-Žabljak, za dionicu Šavnik-Grabovica, tunel Ivica, otvoreno favorizovala podgoričku građevinsku kompaniju Bemax”, saopštili su iz MANS-a.

Za izgradnju te dionice najprije je u decembru 2008. izabrana firma Putevi iz Užica, koja je jedina bila dostavila ponudu, i to za 17,5 miliona eura, iako je cijena posla bila 14 miliona. Direkcija je pristala na tu cijenu iako je mogla da poništi tender, podsjetili su iz MANS-a. Osam mjeseci kasnije ugovor je raskinut, a MANS od Direkcije još uvijek nije dobio objašnjenje zbog čega.

Direkcija za saobraćaj je potom, u avgustu 2009, mimo zakona i bez saglasnosti Direkcije za javne nabavke tvrde u MANS-u, pokrenula takozvani pregovarački postupak i na adrese četiri firme poslala zahtjev za dostavljanje ponude. Cijena posla ostala je 17, 5 miliona eura, a Bemax je jedini dostavio ponudu i dobio posao.

Iz MANS-a tvrde da je zakon prekršen i zbog toga što je uslov bio da Bemax dostavi dokaz koji potvrđuje da ima pristup kreditnim ili drugim finansijskim sredstvima u visini ponude. ,,Umjesto tog dokaza, kompanija Bemax je dostavila sopstvenu izjavu u kojoj navodi da izvodi druge radove u visini od 55 miliona eura”, saopštili su iz te NVO. MANS je podnio krivične prijave tužilaštvu protiv direktora Direkcije za saobraćaj i članova komisije za ocjenu i vrednovanje ponuda.

Nije to jedina optužba te vrste.

Poznat je i slučaj dionice puta Podgorica – Cetinje. Upravni sud je po tužbi podgoričkog Tehnoputa poništio rješenje Komisije za javne nabavke da se posao gradnje ove dionice povjeri Bemax-u, iako je Tehnoput dao za 400 hiljada eura jeftiniju ponudu.

Komisija je preinačila odluku Direkcije za javne nabavke i bez valjanog osnova ponudu Tehnoputa proglasila nevažećom, a posao je dodijeljen Bemax-u. Sud je konačno ocijenio da je Tehnoput trebalo da gradi put koji je Bemax već izgradio.

Tehnoput je podnio četiri krivične prijave protiv Komisije za javne nabavke tvrdeći da favorizuje Bemax i Crnagoraput koji često i zajedno rade. Iz Tehnoputa tvrde da su zbog favorizovanja tih kompanija izgubili više desetina miliona eura.

Prema podacima Direkcije za javne nabavke, nakon ulaska Bemax-a u posao, poslovi Tehnoputa prilično se smanjuju. Nakon 2008. godine kada je Tehnoput od strane države angažovan na poslovima vrijednim skoro dvadeset miliona, sljedećih godina te su cifre i tri puta manje.

Bemax množi milione i kvadrate izgrađenih puteva.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

ČEGA SE BOJE KRUPNE RIBE
A za kuma – zatvor

Komentari

DRUŠTVO

GDJE SU TUŽIOCI KOJI SU NAPRAVILI PROPUSTE U SLUČAJEVIMA NAPADA NA NOVINARE: Greškama stigli do visokih pozicija

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tužioci koji su napravili propuste u slučajevima napada na novinare u najvećem broju slučajeva su  napredovali ili nastavili da obavljaju visoko pozicionirane poslove u tužilaštvu, pokazuje istraživanje Monitora i CIN CG. Odgovornost za njihove propuste u tim istragama, pa i kada su utvrđeni pred sudovima, nikada nije pokrenuta

 

Tužioci koji su napravili propuste u slučajevima napada na novinare napredovali su ili nastavili da obavljaju visoko pozicionirane poslove u tužilaštvu, pokazuje istraživanje Monitora i Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG). Odgovornost za propuste u tim istragama, pa i kada su utvrđeni pred sudovima, nikada nije pokrenuta.

Tužilaštvo godinama ponavlja da su im istrage napada na novinare među prioritetima. Ipak, najveći dio – oko 100 napada na novinare i imovinu medija koji su se dogodili u posljednjih 17 godina – nije dobio odgovarajući epilog.

Na rasvjetljavanje još čekaju i najteži slučajevi kao što je ubistvo suvlasnika, direktora i glavnog urednika dnevnika Dan Duška Jovanovića, pokušaji ubistva Tufika Softića i Olivere Lakić.

Tokom protekle godine zabilježen je napredak u ažurnosti istraga napada na novinare od strane policije i tužilaštva, pa su pojedini napadi u kratkom roku dobili sudski epilog. Ipak, za mnoge od ranijih slučajeva nema na vidiku razrješenja. Kao ni odgovornosti za tužilačke greške.

SLUČAJ TUFIKA SOFTIĆA: Jedan od najdrastičnijih primjera u kom su tužioci napravili ozbiljne propuste, a potom napredovali je istraga u slučaju pokušaja ubistva novinara Tufika Softića u novembru 2007. godine.

Softićev advokat Dalibor Tomović za Monitor podsjeća da su „počinjeni brojni propusti od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama i Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, od kojih su mnogi konstatovani i u odluci Ustavnog suda i pravnosnažnoj presudi Osnovnog suda u Podgorici, a koji su doveli do toga da istraga i izviđaj nijesu bili djelotvorni“.

Državni tužioci koji su vodili istrage u slučaju Softića, od 2007. do 2015. godine, bili su: Jadranka Mićović, zamjenica osnovnog državnog tužioca u Beranama. Ona je bila dežurni tužilac u vrijeme napada na Softića 2007. godine. Sada je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Beranama. Vladan Đalović, tadašnji zamjenik osnovnog državnog tužioca u Beranama ( saslušao Draška Vukovića 1. 07. 2014), sada je tužilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju. Rifat Hadrović, rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, sada je član Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, dok je Gorica Golubović, tadašnji rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama, u međuvremenu penzionisana.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 5. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TURISTIČKA SEZONA 2022.: Patriotsko naštimavanje brojki

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ovogodišnja ljetna turistička sezona najkraća je do sada, sa izuzetkom one u vrijeme epidemije kovida. Veoma je kasno počela, poslije 15. jula i može trajati najduže do 15. ili 20. avgusta. Orijentisana je na regionalno tržište, na siromašniju klijentelu. Broj gostiju iz zemalja Zapadne Evrope je zanemarljiv

 

Da nam ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović nije pojasnio kako je promocija turizma poseban vid patriotizma, ne bismo znali da su pojedine izjave i tekstovi u medijima posvećeni turizmu, sa podacima o podbačaju turističke sezone, nepatriotske aktivnosti usmjerene protiv Vlade i države, koja mora održati imidž turističke sile sa više nego uspješnom turističkom sezonom, bila ona takva ili ne. Patriotski je iznositi naštimovane brojke, vješto ignorisati drugačiju sliku od one koju svaka vlast želi da vidi. Patriotski je, u suštini poručuje ministar, ili politički profitabilno, prosto lagati.

Na sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, koja je početkom ove sedmice održana u Budvi, Đurović je ocijenio  kako je ovogodišnja sezona ,,korektna i uspješna, da je daleko od katastrofalne kako neki žele da je predstave”.

Ministar je kritikovao medije iz susjednih država koji su prenijeli zvanične podatke o zabrinjavajuće lošoj posjeti u Crnoj Gori, polovinom jula, u špicu sezone, uz izjave turističkih radnika, fotografije polupraznih plaža i ugostiteljskih objekata. Zajednički naslov bio je – ,,pukla” sezona na Crnogorskom primorju.

,,Nažalost, i neki regionalni mediji dali su neku dozu ekskluziviteta da pričaju o nečemu što nije tačno, ali i pojedinci koji su dali vjetar u leđa i koji ne shvataju da je promocija turizma jedan čin patriotizma. Vrlo je lako kuditi, ali je pametnije da ne nasijedamo na zamke koje nam konkurencija nameće, koja želi da istakne svoje prednosti i tuđe mane. Zadovoljan sam što crnogorski mediji ne idu u tom pravcu“, kazao je ministar Đurović.

Mogao je ministar turizma najprije označiti premijera Dritana Abazovića kao prvog nepatriotu. On je javno potvrdio da sezona protiče ispod očekivanja, svaljujući dio krivice na turističke radnike i ugostitelje zbog nerealnog povećanja cijena usluga, smještaja, hrane i pića, kao da smo Azurna obala. I  priznao da je sezona u malom zakašnjenju.

Kada su se u Vladi presabrali, nakon odjeka lošeg glasa širom turističkih tržišta, odlučili su da stupe u akciju. Kao po komandi  iz turističkih organizacija primorskih gradova počele su da stižu ohrabrujuće vijesti o talasu masovnih dolazaka  krajem jula i početkom avgusta. Posjeta turista Crnoj Gori počinje da obara rekorde, pa čak i brojke iz mitske sezone, ljeta  2019. Uslijedilo je bombardovanje podacima o broju putnika sa graničnih prelaza, sa aerodroma, koji treba da nas uvjere da,  iako su malo kasnili, turisti  stižu, ispunjavaju sve nade i spasavaju sezonu.

Da je sezona ,,iznad svih očekivanja” uprkos negativnoj propagandi, zaključio je i premijer Abazović na svom tviter nalogu, komentarišući 6 kilometara duge kolone automobila koji se kreću ka Crnoj Gori. Zastoje i višesatno čekanje na granici nije pominjao.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 5. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

DF I URA PREUZELI VLAST U BUDVI: Taster povjerenici u akciji

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukoliko Odbor povjerenika imenuje Mila Božovića za potpredsjednika opštine, dvije vodeće funkcije u Budvi pripadaće DF-u, uprkos tome što DF nije osvojio apsolutnu većinu. Vlast DF-a u Budvi trenutno je nelegitimna, nema većinu u lokalnom parlamentu. Predsjednik Marko Bato Carević vlada gradom sa 11 odborničkih mandata, bez podrške ostalih parlamentarnih stranaka

 

Julske tropske vrućine u Budvi, protesti odbornika, obezbjeđenje na vratima parlamenta i policija u prostorijama gradske uprave, podsjetile su u srijedu, 27. jula na burna politička događanja od prije dva ljeta. Opet arogancija, sila i zabrane predstavnicima građana Budve da prate zasijedanje parlamenta, koje, za razliku od svih dosadašnjih, vodi Odbor povjerenika, sedam  anonimnih osoba, koje po odluci Vlade, vrše funkciju Skupštine, do izbora nove.

Ponovo uzurpacija vlasti i ovlašćenja, zauzimanje pozicija pred zakazane izbore za 23. okotobar. Već viđeno, ali sa jednom bitnom promjenom. Uoči lokalnih i parlamentarnih izbora 2020. na vlast u Budvi jurišala je Demokratska partija socijalista uz obilatu logistiku policijskih snaga, državnih organa i svojih članova.

Sada to radi vlada premijera Dritana Abazovića preko Odbora povjerenika, grupe Vladinih namještenika i „nezavisnih” građana. Povjerenici su delegirani iz raznih ministrstava iz Podgorice i dvoje Budvana čija je politička orijentacija bliska partijama koje podržavaju aktuelnu manjinsku Vladu.

Za učvršćivanje vlasti pojedinih stranaka uoči oktobarskih izbora za Budvu je pripremljen poseban scenario institucionalng napada na Skupštinu Opštine. Vlada i partije koje je podržavaju, žele da po svaku cijenu iskoriste pravni vakuum i bezvlašće u Budvi, u kojoj je krajem marta uvedena prinudna uprava.

Svoje interese gura Demokratski front, čiji je istaknuti funkcioner i predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević uputio predlog Odboru povjerenika da na prvom zasijedanju, 27. jula, daju saglasnost za imenovanje funkcionera DF-a Mila Božovića, na upražnjenu funkciju potpredsjednika Opštine. Carević je prethodno, 7. juna, donio rješenje o imenovanju Božovića za svog pomoćnika. Ostalo je da njegov predlog Odbor povjerenika usvoji.

Već utvrđeni dnevni red sjednice Odbora, dopunjen je predlogom Carevića i o njemu će se povjerenici izjasniti u ponedeljak 1. avgusta, u nastavku sjednice koja je u srijedu prekinuta.

Ukoliko Odbor povjerenika imenuje Mila Božovića za potpredsjednika, dvije vodeće funkcije u Budvi pripadaće DF-u, uprkos tome što DF nije osvojio apsolutnu većinu. Vlast DF-a u Budvi trenutno je nelegitimna, nema većinu u lokalnom parlamentu. Predsjednik Carević vlada gradom sa 11 odborničkih mandata, bez podrške ostalih parlamentarnih stranaka. Izbornu listu DF-a zbog, kako su kazali, samovolje Carevića, napustile su Prava Crna Gora i SNP, koje su kasnije sa te liste isključene.

Milo Božović je lider Opštinskog odbora DF-a u Budvi i nosilac izborne liste za predstojeće lokalne izbore, pa će njegovo imenovanje na funkciju potpredsjednika biti svojevrsni politički skandal u realizaciji Odbora povjerenika čiji su članovi bliski URA i partijama iz DF-a. Predsjednik Odbora povjerenika Nebojša Jušković imao je pripremljeno i potpisano rješenje o postavljenju Božovića prije održavanja sjednice. Podgoričanin Jušković dolazi iz Ministarstva finansija, uživio se u ulogu glavnog zakonodavca budvanskog parlamenta, te je na startu zabranio pristup odbornicima Demokrata koji su u svojstvu građana htjeli da prisustvuju sjednici. Došlo je do kraće prepirke, nakon čega su pripadnici policije stigli u hol zgrade budvanske Opštine.

Jušković, blizak Socijalističkoj narodnoj partiji koja participira u Abazovićevoj vladi, treba sda ispuni želje Carevića, koji je tu partiju u Budvi izbacio sa svoje izborne liste i posalo u opoziciju.

Na angažman Juškovića primjedbe imaju i Demokrate. Predsjednik OO Demokrata Budve Krsto Radović optužio je Juškovića da im se sveti jer su Demokrate bile protiv njegovog imenovanja za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo, što je ovaj negirao.

Nakon incidenta u kome je predstavnicima ove partije zabranjeno da prisustvuju sjednici Odbora povjerenika, Demokrate su Specijalnom državnom tužiocu podnijele krivičnu prijavu protiv svih sedam članova tog tijela, optužujući ih za saučesništvo u prikrivanju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Oni su, okupljeni ispred zgrade Opštine, kazali kako je Odbor povjerenika instaliran kako bi sprovodio politiku dvojice lidera, DF-a i URA-e, Andrije Mandića i Dritana Abazovića.

Demokrate navode da su htjeli da prisustvuju sjednici i raspravljaju o odlukama koje su bile sporne u mandatu Carevića koji je sebi dao za pravo da odlučuje o o onome što je u nadležnosti Skupštine. „Carević se pozivao na član 59. Zakona o lokalnoj samopupravi tri puta više nego svi predsjednici opština u Crnoj Gori, kako bi donosio odluke za koje nije imao većinu u parlamentu. To je i bio povod zbog kojeg su Demokrate izašle iz vlasti”, naveo je istaknuti član Demokrata Marko Marković.

Povjerenici će vladati Budvom sve do izbora. Tu se ukazala prilika da sve ono za šta se u skupštinskoj sali, u redovnoj proceduri, nije mogla obezbijediti odbornička većina, sada dobije zeleno svjetlo sa sedam glasova ljudi iza kojih ne stoji volja birača, koji nisu predstavnici građana Budve. U istoriji crnogorskog parlamentarizma i lokalne samouprave nije bilo slične situacije, da gotovo pet mjeseci grad vode osobe koje nisu birane u Budvi već nametnute od strane Vlade, po nepoznatim kriterijumima.

Oni usvajaju izvještaja o radu predsjednika Carevića za 2021. godinu, koji u redovnom zasijedanju nije dobio većinsku podršku odbornika. Usvajaju finansijske izvještaje opštinskih javnih preduzeća, ustanova i sportskih društava, o kojima ne znaju mnogo. Odbor povjerenika, na predlog predsjednika Carevića, kadroviše u Budvi, smjenjuje i razrješava članove odbora direktora i upravnih odbora i postavlja druge, bez mogućnosti da se o tome čuje stav predstavnika građana Budve. Sve ono o čemu se koalicione partije nisu mogle dogovoriti, povjerenici su glatko usvojili.

Povjerenici su pokazali zadivljujuću efikasnost u radu. Za par sati rada usvojili su 25 od 49 tačaka dnevnog reda u prvom dijelu sjednice Odbora. Neke od veoma važnih odluka za grad, usvojene su sa svega 4 ili 5 glasova. Četiri glasa bila su dovoljna da brojne odluke koje se tiču finansija jedne od najbogatijih opština u Crnoj Gori prođu sa samo četiri podignute ruke onih koji ne poznaju dovoljno ni temu ni suštinu onoga što usvajaju. Odluke su prolazile bez diskusije ili polemike. Bez drugačijeg stava. Pa čak i bez prisustva javnosti, jer je uobičajeni direktan prenos skupštinskih zasijedanja putem Radija i TV Budva izostao.

Sve što je naumio, predsjednik Carević je uz pomoć povjerenika realizovao. Efikasno, bez iscrpljujućih odborničkih nadgornjavanja i osporavanja. Učvrstio je nelegitimnu vlast, postavio svoje ljude na svako važno mjesto u izvršnoj vlasti. Spekuliše se kako je kandidaturom Božovića za mjesto potpredsjednika pripremio svoj odlazak sa mjesta predsjednika Opštine i iz politike.  U to malo ko vjeruje. Ali je ipak zastavicu čelnika izborne liste za izbore koji slijede, preuzeo Milo Božović, koji će izbore dočekati spreman, sa tri funkcije i kadrovima DF-a u svim bitnim segmentima lokalne uprave u Budvi.

Hvala Vladi i njenim povjerenicima.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo