Povežite se sa nama

DRUŠTVO

More samo za kupanje

Objavljeno prije

na

„Na Jadranu se možda prije desetak godina vodila drukčija politika, ali danas je to politika saradnje i prijateljstva. Naš osnovni cilj je da Jadran bude more mira i da sve zemlje koje izlaze na Jadran uđu u EU”, kaže prvi predsjednik Jadranske euroregije i istarski župan Ivan Jakovičić. On je predložio da se ta politika zajednički nastavi, a u tome je nedavno došla pomoć i od EU, koja je pokrenula tzv. Jadransku strategiju. U sjedištu EU razumiju da je radi postizanja uravnoteženog društveno-ekonomskog razvoja na jadranskom području i većeg stepena evropske povezanosti potrebno sagledavati taj teritorij kao cjelinu. To znači stvaranje nove makro-regije, odnosno novog okvira za saradnju u Evropi, pa će ova regija, sa sedam država i oko 90 miliona ljudi, ubuduće uživati posebnu podršku Brisela. Na taj način, Jadran je, nakon Baltičke i Podunavske, postao treća evropska makroregija. „Mi želimo da naši seljaci i zapošljeni u turizmu, ljudi koji putuju i dolaze k nama da upravo kroz Jadransku strategiju postanu konkurentni i da dođu do novaca. Sve se na kraju svodi na novac i pitanje da li će nešto biti financirano bespovratnim ili kreditnim sredstvima”, objašnjava Jakovičić.

Jadranskom strategijom unutar EU sada se bavi Evropska komisija, te članice Unije – Italija, Slovenija i Grčka, koje intenzivno lobiraju za Jadransku strategiju. Kako se navodi u Briselu, pripreme za ovaj projekat će se voditi nekoliko godina, a strategija bi mogla u potpunosti zaživjeti 2014. godine kada će Unijom predsjedavati najprije Grčka u prvom, a Italija u drugom polugodištu. Na terenu se takođe odvija niz aktivnosti kako bi se istakla važnost tog neponovljivog prirodnog okvira i njegove jedinstvene vrijednosti. Intenzivirane su aktivnosti oko izgradnje jadransko-jonskog autoputa i podizanja stepena sigurnosti plovidbe, te posebno zaštite Jadrana od onečišćenja. Na prijedlog Hrvatske, Jadransko more se nastoji proglasiti posebno osjetljivim morskim područjem.

Crnogorsko primorje je najvrednija imovina Crne Gore, preko koje se ova zemlja može uspješno i najbrže uključiti u evropska i globalna kretanja. No, ona nema nikakvu svoju jadransku strategiju. Stvari se odvijaju stihijski, što se najbolje vidi po haosu u prostoru u „prijestonici turizma”. Čak je i ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić nedavno rekao da je „prostor Budve u urbanističkom smislu devastiran, odnosno uništen i da ga treba prepustiti sebi samom!” Iako je član odlazećeg kabineta premijera Igora Lukšića kazao ono što je svima znano, izjava je bila skandalozna, jer dolazi od aparatčika partije koja nekontrolisano vlada ovom državom već više od dvije decenije. Ministar je nagovijestio da će u Budvi situacija biti još gora, jer će se tu uskoro graditi oblakoderi, dodajući da ,,deset, 15 ili 50 lokacija na Primorju treba zaštititi i ostaviti budućim generacijama”. No, srećom ekonomska kriza i propast crnogorskih tajkuna doprinijeli su da čitavo Crnogorsko primorje izbjegne sudbinu Budve i, kako kaže ministar, bude prepušteno sebi samom.

Zbog strukture smještajnih kapaciteta i ukupnog odnosa države tek narednih godina treba očekivati renesansu crnogorskog turizma, što se može reći i za brodarstvo. ,,Oživljavanje viševjekovne pomorske tradicije krenuće kada se luka Bar pozicionira kao transportno–logistički centar Jadrana”, kaže Emin Duraković. On smatra da su iskorišćavanje postojećeg ili gradnja novog kontejnerskog terminala u Luci Bar, kroz strateško partnerstvo s nekom globalnom alijansom, kao i uspostavljanje linijskog servisa s mediteranskim i jadranskim lukama, u direktnoj vezi s razvojem crnogorske flote, ali i drumske i željezničke infrastrukture u zaleđini. „Takav pristup i aktivnosti sigurno bi obezbjedili bolju budućnost crnogorskom brodarstvu i stvorili osnov za njegovu dugoročnu održivost”, tvrdi Duraković.

I ostali naši sagovornici smatraju da crnogorski zvaničnici još nijesu svjesni značaja mora i da ono u Crnoj Gori i na početku trećeg milenijuma služi tek za kupanje i slabašan ulov ribe. Jadransku strategiju, orijentaciju, čak i poziciju, rijetko ko ikada i spomene. Ona neminovno dolazi na dnevni red tek nakon što je brutalno propala kumovska strategija i pošto je EU odlučila da je snažno podrži.

EU i dobro more

EU je najveća pomorska velesila svijeta. O tome govore podaci da u Evropi 50 odsto stanovništva živi do 50 kilometara od mora, 90 odsto roba dolazi brodom, a 43 odsto prometa roba unutar Evrope odvija se morskim putem. Evropski brodari kontrolišu 40 odsto svjetske pomorske flote, a u evropskim lukama se godišnje prekrca 3,5 milijarde tona tereta i 350 miliona putnika. Pomorski sektor EU, uključujući brodogradnju, luke, ribarstvo i ostale direktno vezane grane privrede, zapošljava tri miliona radnika. Želeći naglasiti svoj pomorski karakter i potencijale, a ujedno i promovisati novu integrisanu pomorsku politiku, Unija je 20. maj proglasila Evropskim danom mora. A istorija je svjedok da su poprišta čuda i roditeljice civilizacije vazda bile pomorske zemlje. More podnosi bezbroj kapetana, a ipak ima samo jedna pravila igre: opremi svoj brod, ukrcaj što hoćeš, plovi kuda te volja – ali, daj mira drugima. I dobro ti more!

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septembra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plata koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da je za to kriva prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE SUDI BIVŠIM PRAVOSUDNIM I DRŽAVNIM ZVANIČNICIMA: Dugo putovanje u nepoznato

Objavljeno prije

na

Objavio:

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog.

Ko se danas sjeća afere Abu Dabi fond? Istraga o navodnim zloupotrebama prilikom dodjele kredita za razvoj poljoprivredne proizvodnje, koju u očima javnosti personifikuje bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović traje makar od početka 2020. Optužnica je podignuta krajem prošle godine i još nije dobila sudsku potvrđu. A onda slijedi suđenje koje bi, prema dosadašnjim iskustvima, moglo trajati godinama. Samo do prve, nepravosnažne presude.

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda i, prethodno, Vrhovnoj državnoj tužiteljki Vesni Medenici počelo je, nakon što je optužnica podignuta u oktobru 2022, ali postupak, uslijed mnogobrojnih odlaganja ročišta, još nije odmakao dalje od iznošenja odbrane optuženih. Nedavno ročište odloženo je za sredinu marta, zbog nedolaska na suđenje jednog od optuženih koji se brani sa slobode.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SJEVER OČIMA STATISTIKE: Manje ljudi, manje i posla

Objavljeno prije

na

Objavio:

Trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27. stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, imaju nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih

 

Uprkos tome što su na sjeveru za deset godina utrošeni milioni kroz razne programe za nezaposlena lica, koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore,  ukupan broj nezaposlenih u sjevernim opštinama, od 2013. do 2022. godine se povećao za 13.142 osobe. Kako objasniti da broj stanovnika, što je pokazao poslednji popis, na sjeveru drastično pada, a nezaposlenost dramatično raste?

Prema podacima bjelopolsjke NVO “Euromost” broj nezaposlenih najviše se povećao u Rožajama, za 4.410 lica, gdje su 2013. godine imali 1.184 nezaposlena lica, dok je taj broj 2022. godine porastao na 5.594 nezaposlena lica. Slijede Berane i Petnjica koji su zajedno 2013. godine imali 2.135 nezaposlena lica, dok je taj broj u ovim opštinama povećan ukupno za 3.937, tako da je u Beranama u 2022. godini bilo 4.932 nezaposlenih lica, dok je u Petnjici imalo 1.140 nezaposlenih lica. Plav je 2013. godine zajedno sa sadašnjom opštinom Gusinje imao 502 nezaposlena lica, dok 2022. godine opština Plav ima 2.187, a sadašnja samostalna opština Gusinje 757 nezaposlenih lica. Na petom mjestu je Bijelo Polje sa 761 više nezaposlenih lica više nego prije deset godina.

Jedina opština na sjeveru Crne Gore u kojoj se smanjio broj nezaposlenih lica za 147, po ovim podacima, je Žabljak.

Berane je, čini se, eklatantan primjer u negativnom i zabrinjavajućem smislu ove statistike. Svaki šesti stanovnika Berana je nezaposlen, što je posljedica katastrofalne tranzicije i zatvaranja skoro svih velikih privrednih kolektiva u ovom gradu. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine, na Birou rada u Beranama nalazilo se 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, (38.161 lice). Kao poseban problem ističe se podatak da u Beranama ima izrazito veliki broj nezaposlenih sa fakultetskim diplomama.

Podaci, takođe, govore da je u Beranama više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000. Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović izjavio je nedavno da je nezaposlenost jedan od gorućih problema koji nije lako riješiti. “Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoj Gori, jer je više nego očigledno da sjeverni region po svim parametrima zaostaje za centralnim i južnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizacije u našem gradu, zahvaljujući kojima su skoro svi privredni subjekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavajući situaciju”, kaže Todorović.

Aktuelni predsjednik opštine Berane smatra da bi država morala aktivno da se uključi u rješavanje ovog problema. “Bez pomoći države mi se ne možemo sami kao lokalna samouprava suočiti sa problemom velikog odliva stanovništva, što je pokazao poslednji popis, kao i ovakvom nezaposlenošću. Bez hitnih mjera sa državnog nivoa, ovakvi trendovi se neće zaustaviti, ni kada se radi o migracijama i odlivu stanovništva, ni kada je riječ o katastrofalnom stanju u pogledu broja nezaposlenih.”

Da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama ukazuje i podatak da trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, broje nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih.

Monitor  je pisao i o tome da od skoro 3,5 hiljada penzionera u Beranama koji su članovi jednog od dva udruženja penzionera, njih čak dvije hiljade i devedeset je sa najnižom penzijom, što dodatno usložnjava socijalnu situaciju u ovom gradu i iziskuje hitne državne mjere.

Tek iz današnje vizure vidljivo je u kojoj mjeri su politički bili motivisani projekti poput onog “Posao za vas”, kada je 2008. godine  u ovom gradu podijeljen veliki broj kredita za samozapošljavanje i pokretanje biznis projekata. Tada je obećavano da će Crna Gora postati veliko gradilište i da će uvoziti radnu snagu. Koliko  je situacija u ovom sjevernom gradu uprkos takvim projektima i porukama gora nego u to vrijeme, govori i podatak da je broj nezaposlenih za poslednjih deceniju i po porastao za čak dvije hiljade. Da broj stanovnika u beranskoj opštini opada, a broj nezaposlenih raste govori i činjenica da je 2007. godine Berane imalo oko 36.000 stanovnika, od čega je 2.135 bilo nezaposlenih.

“Nakon ove analize i ovolikog povećanog broja nezaposlenih u opštinama na sjeveru Crne Gore postavlja se pitanje, zašta su utrošeni milioni eura, koji su dati za zapošljavanje građana na i smanjivanje broja nezaposlenih lica”, kaže za Monitor direktor NVO “Euromost” Almer Mekić.

On smatra da se taj novac trošio nenamjenski. “To je razlog da smo zatražili od Vlade Crne Gore da konačno stane na kraj zloupotrebama kroz razne programe zapošljavanja, jer se  kroz zvanične podatke vidi da je taj novac išao negdje drugo i da ni jedan projekat nije bio održiv, niti je ima bilo kakvih rezultata”, dodaje Mekić. “Prioritet svih prioriteta ako želimo da zaustavimo migraciju stanovništva na sjeveru Crne Gore mora biti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta, ali ne na ovakav način kakav je do sada bio.”

                       Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo