Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Radnici na ulici i energetska efikasnost

Objavljeno prije

na

Novom ministru ekonomije Vladimiru Kavariću nije bilo teško da dođe u prvu posjetu Beranama kada je privreda svedena na jedva trista zaposlenih u tri-četiri firme, od desetak hiljada radnika sa početka mandata bivšeg premijera Mila Đukanovića. On je kurtoazno porazgovarao sa gradonačelnikom Vukom Golubovićem u njegovom kabinetu i zatim pošao da se po enti put obilježi završetak rekonstrukcije zgrade Opšte bolnice, i promoviše projekat takozvane energetske efikasnoti. Tako su građani imali priliku da saznaju da je u okviru tog projekta na zgradi bolnice obavljena zamjena bravarije, urađena termoizolaciona fasada i centralni bojleri za pripremu tople vode i automatizovano grijanje. Ministar Kavarić je objasnio da je njegovo ministarstvo prepoznalo projekat energetske efikasnosti kao jedan od prioriteta u 2011. godini.

„Za projekat energetske efikasnosti Vlada je obezbijedila sredstva iz zajma Svjetske banke u cilju rekonstrukcije dvadeset obrazovnih i zdravstvenih ustanova u državi u iznosu od 6,5 miliona eura” – rekao je Kavarić.

Doduše, nije ni do sada bilo nepoznato da se može prilično ušteđeti na drvima ako se na kućama stave novi, dobrodihtujući, prozori i vrata, da ne furi. Na to što promaja duva kroz prazne privredne pogone u industrijskoj zoni Rudeš, ministar ekonomije se nije osvrtao.

Promaja je u vidu cunamija produvala kroz ciglanu koje više nema. Novi vlasnik je, kao što je poznato, kupio prije šest godina, i ubrzo porušio da bi gradio novu, koju do danas nije napravio. Uvodeći samom sebi stečaj, oslobodio se svih pedeset radnika, i rasprodao bez tendera i otpremnica svu opremu, mehanizaciju i repromaterijal. Ciglana je prodata kroz prvi stečaj za 254 hiljade eura, a kroz novi stečaj samo pet ari zemljišta oglašeno je ovih dana na prodaju najprije za milion i po, a zatim, drugi put, za milion i trista hiljada.

Kada se podigla povika oko tog posla, vlasnik, podgorički biznismen Petar Đurišić, objasnio je da se „zemljište prodaje samo pro forme, da bi se zadovoljio postupak stečaja”. Na pitanje šta ako zemljište ipak bude prodato, on je odgovorio da ni to nije problem i da će za novu fabriku kupiti drugi plac.

Gradonačelnik Berana Vuka Golubović bio je, međutim, izričit da zemljište bivše ciglane ne može promijeniti namjenu, bez obzira na dvije licitacije.

„Ko god da ga prodaje, može ga prodavati koliko god hoće. Po detaljnom urbanističkom planu tu je predviđena samo gradnja ciglane i ništa drugo ne dolazi u obzir” – rekao je Golubović.

Sindikalni lider otpuštenih radnika beranske ciglane Veselin Radičević najavio je da će zbog prodaje zemljišta, kao i svega drugog što je pratilo ovu privatizaciju, podnijeti krivične prijave protiv Agencije za privatizaciju i strana ulaganja, Privrednog suda u Bijelom Polju i prve stečajne uprave koja je napravila takav kupoprodajni ugovor.

„Neko će morati da objasni kako to da je sva imovina, sa zgradama koje je privatnik porušio, opremom i mašinama prodata za 254 hiljade, a danas, kada su cijene znatno niže, samo se zemljište procjenjuje i nudi po cijeni od milion i po” – kazao je Radičević.

On je pozvao i specijalnog tužioca da se umiješa i ispita slučaj beranske ciglane, pošto do sada nije bilo nikakvih reakcija od državnih institucija kojima su se obraćali, pa ni od skupštinske Komisije za privatizacije na čijem je čelu opozicioni lider Andrija Mandić.

„Računali smo da su to makar ljudi od naroda birani, i da će odgovoriti na naš dopis. Ali, oni su u Podgorici, a mi na sjeveru, i imam utisak da ih nije briga” – rekao je Radičević.

Slučaj ciglana još nema epilog, kao ni rasprodaja vrijednih mašina bivše fabrike kože Polimka. Ova kompanija prodata je KIPS-u za simboličnih hiljadu eura. Na dijelu fabričkih hala, gdje je napravljen prodajni centar, mnogo prije nego na Opštoj bolnici promijenjeni su prozori i vrata i time promivisan projekat energetske efikasnosti. Tu je toplo i prijatno za jedan broj radnika, među kojima nema mnogo starih. Novi su brižljivo odabrani pred posljednje parlamentarne izbore, a stari se još uvijek okupljaju pred zgradom Opštine da iskažu nezadovoljstvo privatizacijom. I oni pozivaju specijalnog tužioca da ispita kako je fabrika prodata za hiljadu eura da bi bila pretvorena u prodavnicu, a do danas nema traga mašinama koje su vrijedne makar dva miliona, osim što se prepričava da uspješno štave kožu negdje na Kosovu.

Bez vrata i prozora, i još mnogo čega drugog, ostala je Fabrika papira Nova Beranka, gdje beogradski biznismen crnogorskog porijekla Radoje Gomilanović rasprodaje sve što može da unovči. Još ljetos mu je u državnom tužilaštvu legla prijava potpredsjednika Opštine Radivoja Merdovića (SDP) u kojoj se tvrdi da je u ovoj firmi na djelu postupak otuđenja opreme, mašina i alata, sumnjivo proglašenih kao otpad, odnosno sekundarne sirovine. I dio radnika na jednom od posljednjih zborova optužio je vlasnika da iznosi iz fabrike opremu, bez koje ne može da se pokrene proizvodnja.

„Ja imam saznanja da je iz fabrike 11. januara iznesen rezač papira. Navodno je ustupljen na korišćenje drugom beranskom biznismenu u Beogradu. Mene zanima kako je prošao carinu i ko je za to dao dozvolu. Tražim od pravnog zastupnika iz sindikata da vidi ima li potrebe da o tome obavijesti tužioca” – kazao je radnik Vesko Premović.

Gomilanović je nakon toga izjavio da nije iz fabrike prodao ništa što ugrožava proces proizvodnje i potvrdio da je rezač iznesen, ali da je „samo ustupljen na revers”.

„Što se drugih prodatih djelova imovine tiče, smatram da ništa što nije u procesu proizvodnje ne treba da ‘kupi’ koroziju” – rekao je ovaj biznismen u čijem vlasništvu je fabrika papira, kada se sve sabere, za šest godina radila samo dva mjeseca.

Monitor je već objavio da je Privredni sud u Bijelom Polju ovu privatizaciju nedavno poništio i da se čeka odluka Apelacionog suda u vezi sa tim. Sto trideset radnika vode bitku sa vlasnikom oko izmirivanja zaostalih obaveza, a jedan od zborova održan je upravo na dan posjete Beranama ministra ekonomije, koji je taj skup zaobišao.

Dok se promoviše projekat energetske efikasnosti, promaja pišti i kroz hodnike Rudnika mrkog uglja. Grčka firma Balkan Energy, koja je prije tri i po godine privatizovala beranski rudnik, još uvijek nije skinula hipoteku sa cjelokupne imovine ove kompanije, koju je založila podižići u dva navrata polumilionske kredite kod samih sebe, odnosno kod banke čiji vlasnici su istovremeno i vlasnici Balkan Energy. Energetska efikasnost koja je trebalo da se postigne izgradnjom termoelektrane i ulaganjem sto dvadeset miliona eura, ostali su samo epizoda kupoprodajnog ugovora koji ni u jednom elementu nije ispoštovan, ali ga Vlada i resorno ministarstvo nijesu raskinuli.

Možda je ministar Kavarić samo bio oprezan čekajući da nekoliko dana poslije njega u Berane pristigne premijer Lukšić i da se on prvi izjasni o Milovom privrednom nasljeđu u ovom gradu. Pored razgovora sa privrednicima iza zatvorenih vrata ni premijer, međutim, u zvaničnoj izjavi nije privredi poklonio više od nekoliko rečenica, konstatujući da je Berane primjer grada teže pogođenog u tranzicionim procesima. Oprezno. O promaji na Rudešu ništa konkretno. Istina, premijer nije gubio vrijeme pričom o energetskoj efikasnosti.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

DRUŠTVO

SDT I POLICIJA ZAPOČELI OPERACIJU GENERAL: Nove optužbe za stare znance

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više vođa i visokopozicioniranih članova registrovanih organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore uhapšeno je ili se potražuju zbog sumnji da su bili dio zajedničke organizacije formirane radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju

 

 

Službenici specijalnog policijskog odjeljenja u srijedu su, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, započeli veliku akciju u kojoj je uhapšeno više osoba koje su, godinama, slovile kao vođe ili visokopozicionirani članovi organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem narkotika. Uhapšeno je devet, a krivična prijava je podnijeta protiv 19 osoba, saopštili su iz SDT-a.

Prema onome što je saopštio portparol i tužilac SDT-a Vukas Radonjić, kriminalna organizacija je formirana “ u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima,” Po nalazima SDT grupa je odgovorna za krijumčarenje dva zaplijenjena tovara kokaina; prvog, u količini od 1.570 kilograma, koga su “organi otkrivanja Kolumbije” zaustavili u oktobru 2020. godine. Potom je, u junu 2021, tovar od 900 kilograma kokaina otkriven i zaplijenjen u Australiji.

Kriminalnu grupu organizovali su i vodili uhapšeni Podgoričanin Vaso Ulić i odbjegli Kotoranin Radoje Zvicer.

Ime Radoja Zvicera javnosti je poznato duže od deceniju, a posljednjih godina nedostupan je crnogorskim nadležnim organima. Označen je kao jedan od vođa kavačkog kriminalnog klana, a Specijalno tužilaštvo je protiv njega i članova njegove kriminalne grupe podiglo više optužnica zbog međunarodnog krijumčarenja narkotika i likvidacija članova suprostavljenog – škaljarskog kriminalnog klana.

Njegov partner u tek objelodanjenim kriminalnim radnjama bio je Podgoričanin Vaso Ulić. Za njega je crnogorska javnost prvi put čula 2017.godine kada je uhapšen zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom narkotika. Dok je za veći dio crnogorske javnosti on bio nepoznanica, nadležni organi Australije tvrdili su da je riječ o osobi koja upravlja jednom od najopasnijih kriminalnih organizacija na njihovom prostoru.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PETICIJA PROTIV SMJENE MINISTARKE PROSVJETE: Trebamo stručnjake umjesto političkih kadrova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Peticijom Prosvjetne zajednice, koju su podržale brojne NVO, traži se da, uprkos političkoj trgovini, ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović ostane na čelu tog resora. Za razliku od svojih prethodnika, za sedam mjeseci, pokazala je rezultate, a to je ono što politici najviše i smeta

 

 

Prosvjetna zajednica Crne Gore pokrenula je peticiju kojom traže da se ne smjenjuje ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović.

Ministarki mandat treba da se završi u sklopu političkog dogovora oko rekonstrukcije Vlade, a na njeno mjesto planira se kadar Nove srpske demokratije Andrije Mandića. Neouobičajeno u praksi u kojoj je obrazovanje odavno zarobljeno politikom jeste ova peticija i podrška za ministarku od strane civilnog sektora.

Početak njenog mandata nije obećavao. Obilježio ga je štrajk prosvjetara u kome se Vlada a i Ministarstvo prosvjete nijesu najbolje snašli. Ipak, početno zastrašivanje i ,,isljeđivanje” direktora škola zamijenjeno je pregovorima i kakvim-takvim dogovorom.

Ono što je značajno je iskorak u dosadašnjoj praksi polaganja eksternih ispita. Za kratko vrijeme Ministarstvo prosvjete je uspjelo da od prošlogodišnjeg neregularnog polaganja, dodatno obilježenog skandaloznim ponašanjem roditelja „prepisivača“ i podrškom koju su im dali tadašnji čelnici resornog Ministarstva, na uštrb prosvjetara koji su pokušali ozbiljno raditi svoj posao,  napravi sistem koji je onemogućio prepisivanje i pokazao pravo – poprilično loše stanje u obrazovanju. Tako su nam rezultati ovogodišnjeg testiranja donijeli, u odnosu na prethodne tri godine, jedva do tri puta više jedinica. Dok je odličnih bilo tri do četiri puta manje. Razlog nije ispodprosječna generacija maturanata i polumaturanata, nego to se što ove godine testovi nijesu dijelili povlašćenima uoči ispita, a učenici nijesu mogli prepisivati tokom testiranja.

,,Simptomatično je da učenik ima jedinicu na eksternoj provjeri znanja, a nosilac je Luče“, istakla je ministarka Jakšić-Stojanović.

Ona se izdvojila od većine članova (ne samo ove) Vlade, tako što je kompententno govorila o svom resoru, uočavala mane i tražila rješenja. Kaže da je bila zaprepaštena uslovima zatečenim tokom obilaska  pojedinih škola. Uvjerila se da u pojedinima nema osnovne opreme da se izvodi, na primjer, nastava iz fizike, hemije, biologije. Zato je najavila ozbiljnija  ulaganja u infrastukturu.

Govorila je i o nekim tabu temama obrazovanja u Crnoj Gori, pa je za razliku od prethodnih ministara, pomenula da treba da se radi sa roditeljima koji pritiskaju nastavnike da djeci daju bolje ocjene. Pošto   praksa pokazuje da roditelji prelaze granicu i upliću se u nastavni proces.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PRIPREMNE RADNJE ZA NOVOG, STAROG DIREKTORA RTCG: Ostavka bez smjene

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon pet presuda da je nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG, Boris Raonić sada ima priliku da nakon ostavke na novom konkursu bude reizabran. Ovaj put zakonito.  Uz blagoslov političara i tužilaštva

 

 

Generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić podnio je u utorak ostavku, nakon čega ga je Savjet RTCG imenovao za vršioca dužnosti i raspisao konkurs za novog generalnog direktora.

,,Kako se sa nespornih uspjeha RTCG ne bi skretao fokus, nakon stupanja na snagu novog Zakona o nacionalnom javnom emiteru, odlučio sam da shodno članu 38 Zakona, podnesem ostavku na mjesto generalnog drektora i molim Savjet da ostavku konstatuje na prvoj sjednici. Vjerujem da je upravo ovo način da se reforme Javnog medijskog servisa stave u fokus i dodatno intenziviraju, a Savjet i menadžment relaksiraju od pritisaka koji se na njih vrše”, navodi se u ostavci Raonića.

Imenovanje Raonića za v.d. direktora podržali su svi članovi Savjeta, osim potpredsjednice tog tijela Marijane Camović-Veličković.

,,Boris Raonić se iživljava nad Javnim servisom na način koji mu padne na pamet i za sve ima podršku Savjeta čiji su članovi puki izvršitelji naloga koji uvijek djeluju organizovano i mimo logike, što je konstatovala i Agencija za sprječavanje korupcije koja je za takvo ponašanje rekla da ukazuje na korupcuju. Iživljavanje je podnošenje ostavke na funkciju koju je obavljao u nezakonitom mandatu sa objašnjenjem da će se tako stvari dovesti u red i momentalno samokandidovanje i imenovanje za vršioca dužnosti dok se ne završi konkurs za izbor novog generalnog direktora koji će biti raspisan u skladu sa Zakonom koji je pisao sam za sebe”, kaže za Monitor Camović-Veličković.

Zahvaljujući izmjenama Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Raonić  sada ispunjava uslove da bude generalni direktor, sa pet umjesto kao do sada deset godina radnog iskustva na poslovima rukovođenja u oblasti od značaja za obavljanje djelatnosti Javnog medijskog servisa (novinarstvo, umjetnost, kultura, audiovizuelna medijska djelatnost, sociologija, istorija, pravo, ekonomija…).

Camović-Veličković podsjeća da je Sindikat medija prije usvajanja seta medijskih zakona upozorio poslanike na scenario koji se sada realizuje u Javnom servisu: ,,A to je podnošenje ostavke i raspisivanje konkursa za novi izbor generalnog direktora kako bi se preduprijedile pravosnažne sudske presude koje se čekaju i po kojima bi morao da bude razriješen. Pošto nijesmo naišli na razumijevanje većine u Skupštini, odnosno njima je ovaj ishod sasvim prihvatljiv i poželjan, imamo priliku da gledamo Raonićevu predstavu u kojoj se ruga svima nama, a najviše sudstvu čije presude ne poštuje i tužilaštvu koje nije u stanju duže od godinu da saopšti stav o podnijetim krivičnim prijavama protiv članova Savjeta koji nisu sproveli pravosnažnu sudsku presudu već reizabrali Raonića i protiv njega samog i pravnika RTCG koji su ih podstrekavali i orkestrirali taj reizbor. Sve se moglo izbjeći ali očigledno je bio cilj da se baš ovo ne izbjegne”.

Pet prvostepenih i pravosnažnih sudskih presuda do sada su potvrdile  da je Raonić nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG u dva navrata u avgustu 2021., a zatim u julu 2023. godine.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je formiralo predmet zbog reizbora Raonića, u kome su saslušani osumnjičeni članovi Savjeta RTCG Veselin Drljević, Filip Lazović, Naod Zorić, Predrag Miranović i Amina Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru. Taj predmet je spojen sa drugim, koji se vodi protiv Raonića, kao i predstavnika pravne službe Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović, zbog osnova sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj putem podstrekavanja članova Savjeta.

Nakon što su preispitivali ovaj slučaj duže od godinu iz SDT-a su ga proslijedili Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT). Uz obrazloženje da specijalni tužioci istražuju samo visoke funkcionere, što Raonić i članovi Savjeta nisu.

,,Više od 12 mjeseci se izmišljaju razlozi da SDT ne završi postupak izviđaja, a preko medija se daju besmislena objašnjenja da se čeka vještačenje glasačkih listića sa sjednica Savjeta RTCG.Ovo upućuje na zaključak da su i SDT i vrhovni državni tužilac pod političkim uticajem jer su imali vremena da ovaj slučaj riješe i da ne dođemo u situaciju da osoba koja je dva puta nezakonito izabrana, u potpunosti svjesna da krši zakon, ponovo dobije priliku da u narednom mandatu vodi RTCG. Od osobe koja svjesno krši zakon su samo gori njegovi sadašnji politički mentori Milojko Spajić, Andrija Mandić i Milan Knežević”, saopštio je Goran Đurović, direktor Media centra.

Pored odlučivanja o direktoru, Savjet je za ombudsmana Javnog servisa imenovao Todora Brajkovića. On je bio kandidat i na prošlom konkusu koji je poništen, a upitna je bilo njegovo iskustvo od 10 godina u audio-vizuelnim medijima. Brajković ima i lične veze sa predsjednikom Savjeta Drljevićem, jer je generalni sekretar Udruženja sportskih novinara, čiji je predsjednik Drljević.

,,Iživljavanje je i izbor čovjeka za kojeg je jasno običnim čitanjem uslova konkursa da ne ispunjava uslove za ombudsmana baš na to mjesto kojem nije dorastao, a samo zato što je prijatelj predsjednika Savjeta Veselina Drljevića i zbog usluge Danu koji je aktuelne okupatore Javnog servisa zadužio makar sa tim što se u tim novinama ne može pročitati ni slovo o onome što se u RTCG dešava unazad tri godine”, ističe Camović-Veličković. Objašnjava i da je novi ombudsman sportski novinar Dana, što je navedeno kao konflikt interesa u samom Zakonu: ,,Upoznala sam sa tim članove i članice Savjeta prije nego što su glasali, ni osvrnuli se nisu”.

Za sada se većina Savjeta RTCG ne osvrće na pravila i zakone, a ni tužilaštvo na krivične prijave koje su podnijete zbog takvog načina rada.

Novi Zakon o RTCG predvidio je smanjenje uticaja političara iz Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore na izbor članova Savjeta. Međutim, novi saziv Savjeta će početi sa radom tek sredinom sljedeće godine.

Do tada, nekritičkom promocijom političara Javni servis može i dalje da se bavi, sa sve Savjetom i novim, starim direktorom.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo