Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Teror šesnaestorice

Objavljeno prije

na

Dva mjeseca nakon spektakularnog decembarskog hapšenja budvanskih čelnika situacija se u turističkoj prijestonici Crne Gore prilično stabilizovala. Dok predsjednik i potpredsjednik Opštine Rajko Kuljača i Dragan Marović broje dane u zatvoru u Spužu skupa sa osam saradnika među kojima je poslanik i odbornik u lokalnom parlamentu Đorđije Pribilović, obezglavljena budvanska vlast nastavlja sa radom kao da se ništa nije ni dogodilo. Intervencija Vrhovnog državnog tužilaštva u Budvi nije nimalo opametila ili bar upozorila upravu grada i odborničku većinu koalicije DPSDP da se uzdrže od akcija kojima se krše zakoni, usvojeni propisi i dokumenta. Naprotiv, nastavilo se sa starom praksom donošenja odluka koje ne samo da su protivne zakonu nego i logici i zdravom razumu.

U Skupštini opštine Budva oformljena je interesna grupacija od 16 odbornika DPS, sigurnih glasača, proste većine od ukupno 32 odbornička mjesta, koji izglasavaju sve što se nađe na dnevnom redu, uprkos protivljenu opozicije a ne rijetko i koalicionih partnera SDP, koji sa svoja tri odbornika u kriznim situacijama zauzmu bezbjedan stav nemiješanja i uzdržanosti.

Teror šesnaestorice koji pod upravom drže glavni turistički grad od blizu 16.000 stanovnika ogleda se na svakom koraku i u svakom segmentu društvenog i privrednog života grada.

Oni donose sporne urbanističke planove za koje glasaju kad niko drugi neće, donose odluke o rasprodaji ili ustupanju opštinske zemlje poznatim kupcima, (legat Luketića, dječje igralište na Sajmu, TQ Centar…), poklanjaju atraktivne parcele sportskim klubovima, odlučuju o kreditnim zaduženjima u kojima grad grca do guše, namještaju jedni drugima poslove, divlje grade zajedničke zgrade za tržište na opštinskoj zemlji i sijaset sličnih akcija dostojnih novih osvrta državnih istražnih organa.

Prilikom donošenja odluka koje su u suprotnosti sa zakonom najčešće se pozivaju na direktive koje stižu „odozgo”, iz Vlade i nadležnih ministarstava.

Posljednju sjednicu budvanskog parlamenta obilježila je jedna takva instrukcija, koja je po riječima potpredsjednika Opštine, Lazara Rađenovića stigla od ministra održivog razvoja i turizma, Predraga Sekulića lično.

Riječ je o legalizaciji bespravno podignutih zgrada u maslinjaku Svetog Stefana u zaleđu poznatog grada-hotela koje je prije godinu dana podigao grčki zakupac Viktor Restis, odnosno firma koja rukovodi elitnim turističkim kompleksom Sveti Stefan-Miločer, kompanija Adriatik propertis.

Umjesto zabrane gradnje i rušenja objekata bez građevinske dozvole i bez uporišta u bilo kojem planskom dokumentu, Restisova investicija legalizovana je na tragikomičan način. Obje zgrade, od koji jedna ima dva sprata, veličine od preko 2.000 kvadrata čvrste betonske gradnje, proglašene su privremenim objektima iliti kioscima i barakama.

Spasonosno rješenje smislio je bivši ministar uređenja prostora Branimir Gvozdenović, u dosluhu sa tadašnjim prvim čovjekom crnogorskog turizma Predragom Nenezićem. Odbornici SO Budva zamisao su sproveli u djelo, uprkos burnom protivljenju građana Svetog Stefana i opozicije, uz ogradu da je legalizacija ovih „pomoćnih” objekata neophodna kako bi Grci 1. jula otvorili hotel. Tom prilikom u lokalnom odboru SNP-a zaprijetili su podnošenjem krivičnih prijava protiv odgovornih, ali ništa nije vrijedilo.

Zgrade su naknadno uvrštene u opštinski Plan postavljanja privremenih objekata za 2010. godinu.

Sveti Stefan lane nije otvoren, a kako se stvari odvijaju, neće ni ovog ljeta. Na 14. redovnoj sjednici SO Budva održanoj 22. februara, reprizirana je prošlogodišnja predstava koja bi se mogla nazvati „Svi zakupci Sveca”. Glavne uloge u njoj pripadaju predsjedniku SO Krstu Ljubanoviću, prekaljenom kadru stare komunističke garde, koji po sopstvenom priznanju, redovno biva obmanut, ali istrajava na donošenju nezakonitih odluka. Drugu ne manje značajnu rolu igra Lazar Rađenović, koji poput grupne odborničke savjesti obično daje posljednju, završnu riječ i krivicu prebaci na Vladu i ministre koje valja poslušati radi „viših” interesa koje običan svijet ne razumije.

Narod u ovom igrokazu predstavljaju ugroženi Paštrovići, koji s vremena na vrijeme organizuju manju pobunu protiv stranih zakupaca, Vlade i Opštine, bez vidljivih rezultata.

Reprizirana je i scena upada grupe od 30-ak mještana Svetog Stefana kojima je ponovo zabranjen ulazak u salu, uz guranje i koškanje sa skupštinskim obezbjeđenjem.

Odbornicima je bilo potrebno pet sati da prostom većinom šesnaestorice usvoje Plan postavljanja privremenih objekata za 2011. godinu i ponovo legalizuju divlju gradnju na Svecu.

Paštroviću su zaprijetili radikalizacijom protesta. Njihov predstavnik Vlado Mitrović naglasio je da mještani zahtijevaju da se novoizgrađene zgrade u zaleđu hotela Sveti Stefan brišu iz Plana privremenih lokacija, da se pod hitno riješi pitanje ekološke katastrofe na drugoj svetostefanskoj plaži i da se uradi planska dokumentacija za prostor Svetog Stefana. Ukoliko se zahtjevi mještana ne ispune, oni će blokirati prilazne puteve i radove na obnovi Svetog Stefana.

Odbornica DPS-a Tijana Kotarac kazala je da je usvajanje predloženog Plana „direktna smjernica Ministarstva turizma i novog ministra zbog prioriteta završetka grada-hotela”.

O zahtjevu Vlade i ministra Predraga Sekulića da se nelegalne zgrade uvrste u Plan privremenih objekata govorio je i potpredsjednik Rađenović. On je kazao „da je prepoznao odlučnost Vlade da će ukoliko hotel ne bude otvoren ovoga ljeta raskinuti ugovor o zakupu”. I ponovio istu priču sa poznatim refrenom sa prošlogodišnje premijere.

Ulogu evet efendije od bivšeg ministra Predraga Nenezića preuzeo je Predrag Sekulić.

Njegova riječ u novoj Vladi duplo se vrednuje. Preuzeo je dva resora, turizma i uređenja prostora i nastavlja praksu obojice ministara, izvrdavanja zakona, davanja lažnih obećanja po pitanju obnove Svetog Stefana i konačnog izlaska na turističko tržište nakon četvorogodišnjeg mraka.

Na konferenciji za medije 18. februara, na pitanje novinara da li će Vlada dati traženu garanciju firmi Adriatik propertis za odobreni kredit Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 37 miliona eura i da li će hotel raditi ove sezone, ministar Sekulić je dao zanimljive odgovore.

Najavio je otvaranje poznatog hotela za dva mjeseca:

„Imam obećanja od ljudi koji drže u zakup Sveti Stefan da će on početi sa radom već u maju ove godine”!?

Po pitanju garancija za kredit ministar Sekulić je kazao:

„Ne radi se o garanciji nego o zajedničkom, trojnom ugovoru. Sa jedne strane zakupca, sa druge hotelske grupe Budvanska rivijera kao vlasnika hotela i sa treće, Ministarstva turizma, odnosno države Crne Gore. Mislim da će sve ono što bude dio našeg dogovora biti prezentovano javnosti kada takva odluka bude donijeta”.

U poslu problematične legalizacije divlje gradnje na Svecu ogleda se sva nedosljednost Vlade i crnogorskog pravosuđa. Bespravna gradnja vila na Zavali izrodila se u aferu širokih razmjera zbog koje su čelnici grada lišeni slobode i osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.

Za isti posao na atraktivnom i zaštićenom prostoru Svetog Stefana izvode se prave akrobacije u izigravanju zakona i više nego komičnog proglašavanja zgrada kioscima i tezgama.

Zar odbornici SO Budva u slučaju odbrane bespravne gradnje na Svecu nisu na isti način zloupotrijebili položaj i samu Skupštinu kao najveći organ lokalne uprave uz podstrekivanje i nagovor Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Bespravna gradnja na Svetom Stefanu krivično je djelo baš kao ona na Zavali. Zašto jedan aršin za ruski Miraks i partnere a posve drugi za Grka Viktora Restisa i ekipu okupljenu oko Sveca.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

NOVA VLAST BIRA SAVJET RTCG PO ZAKONU DPS-A: Stari model za nove gazde

Objavljeno prije

na

Objavio:

Administrativni odbor utvrdio je listu kandidata za članove novog Savjeta RTCG, koje bi na sljedećoj sjednici trebala da izglasa Skupština Crne Gore. Predloženi su:

 

Demokratska partija socijalista (DPS) i dalje kontroliše Radio televiziju Crne Gore (RTCG). Ovo je ocjena Reportera bez granica (RSF), iznijeta u okviru svog godišnjeg Svjetskog indeksa slobode medija, prema kojem je Crna Gora i dalje najgore rangirana zemlja regiona. Oni upozoravaju na to da Javnom servisu i dalje nedostaje uravnoteženi, profesionalni odnos prema svim apsektima društva.

﮼Nova Vlada je obećala da će jačanje slobode medija i poboljšanje uslova za rad medija i novinara biti prioritet. Konkretno, saopštili su da će biti promijenjeni zakoni o medijima, sa ciljem uklanjanja kontroverznih odredbi prema kojima bi novinari mogli biti primorani da otkrivaju svoje izvore, ali i način izbora Savjeta RTCG, koji trenutno ne uspijeva da tu medijsku kuću zaštiti od političkog uticaja. Međutim, nakon ovih obećanja nijesu uslijedile nikakve zakonske izmjene ili bilo kakva poboljšanja u istragama nasilja nad novinarima”, ocjenjuje se u Svjetskom indeksu slobode medija.

Protekle sedmice utvrđena je lista kandidata za novi Savjet – gotovo osam mjeseci nakon parlamentarnih izbora i četiri mjeseca nakon formiranja Vlade. Administrativni odbor Skupštine Crne Gore utvrdio je da kandidati za članove Savjeta Radio Televizije Crne Gore budu: sociolog Bojan Baća, akademik i bivši direktor Muzičkog centra Žarko Mirković, slikar Naod Zorić, predstavnik Unije poslodavaca Filip Lazović, predsjednik Udruženja sportskih novinara Crne Gore Veselin Drljević, programska direktorka LGBT Forum Progres Milica Špajak, aktivistkinja Građanke alijanske Amina Murić, predsjednica Sindikata medija Marijana Camović Veličković i sportski direktor Crnogorskog olimpijskog komiteta Predrag Marsenić.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HAPŠENJE VOĐE KAVAČKOG KLANA SLOBODANA KAŠĆELANA: Krenula ruka pravde

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nastavljamo dalje. Ovo je tek početak, kazao je vicepremijer Dritan Abazović. Umjesto hvalospjeva, valja podsjetiti da je u sedmogodišnjem ratu škaljarskog i kavačkog klana stradalo više od 50-ak osoba, a da ubice u većini slučajeva nijesu identifikovane

 

Ruka pravde je krenula. To je ocjena, za neše prilike,  spektakulatne akcije u kojoj je sinoć uhapšen Slobodana Kašćelan, koji slovi za vođu kavačkog kriminalnog klana. Za drugim šefom ove kriminalne grupe Radojem Zvicerom intenzivno se traga. Osim Kašćelana uhapšeni su još njegov tjelohranitelj Vladimir Vučković, Miloš Radonjić, Krsto Maroš, Darko Prelević i Zoran Kažić.

Kivičnom prijavom će biti obuhvaćeno najmanje deset osoba, jer se za nekima još traga. Njihovim hapšenje, vjeruje se, rasvijetljeno je najmanje jedno ubistvo od na desetine koliko ih se prethodnih godina dogodilo u krvavom ratu zbog droge koja je 2014. godine nestala u Valensiji.

Da ovo neće biti samo još jedno hapšenje u nizi bez efekta, uvjerava nas naš sagovornih iz bezbjednosnih struktura. Za sada su crnogorski istražitelji, tvrdi Monitorov sagovornik, uspjeli da prikupe dokaze koji ukazuju na sumnju da je ovaj klan odgovoran za nestanak i ubistvo jednog člana suprotstavljene kriminalne grupe (škaljarskog klana) kojom, prema operativnim podacima šefuju Jovan Vukotić i Milić – Minja Šaković.

,,Nastavljamo dalje. Ovo je tek početak. Ruka pravde je, neko može da kritikuje, ali ruka pravde je definitivno krenula. Ruka pravde do ovih ljudi nije dosad mogla da stigne”, kazao je vicepremijer zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović.

Da ,,kavčane” stigne ruka pravde crnogorskim istražiteljima pomogle su partnerske službe ali i Interpol.

,,Ovo je, po mom skromnom sudu, najveći uspjeh koji je crnogorska policija ostvarila u proteklih 10 godina. Radi se o kriminalcima koji nemaju državni značaj, nego koji imaju regionalni, da ne kažem evropski značaj”,  poručio je Abazović. Podijelio je: ,,Znate da je velika priča oko organizovanog kriminala, mi smo obećali da će to da bude prioritet Vlade, da će Vlada sve svoje aktivnosti usmjeriti u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito protiv korupcije na visokom nivou, ovo je borba protiv organizovanog kriminala klasična, vjerujem da je niko nije očekivao i svi oni koji kritikuju Upravu policije i Sektor bezbjednosti treba da znaju da nas interesuju ovakve stvari. Abazović je ujedno čestitao pripadnicima policije na uspješno izvedenoj akciji, a isto je putem Tvitera uradio i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

DOK NASILJE NA ULICAMA RASTE: Ko kontroliše policiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u Upravi policije, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast potpuno drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora

 

Mnogi su se nadali da će se nasilje u javnom prostoru smiriti nakon što su završeni lokalni izbori u gradu pod Trebjesom ili „bitke za Nikšić“, kako je ovaj događaj nazvan u srbijanskim tabloidima. Međutim, podjele i tenzije ne jenjavaju.

Takozvane „patriotske“ i „komitske“ snage, koji smatraju da je ugrožena nezavisnost Crne Gore, gotovo svakodnevno nalaze razloge za protestna okupljanja ili demonstrativne organizovane vožnje po crnogorskim gradovima. Opozicione partije svojim saopštenjima ohrabruju ovakva okupljanja, blago zabašureno preuzimaju i zasluge za njih, a poruke podrške često stignu i od samog Đukanovića. Posljednji takav razlog su bile najavljene promjene u primjeni Zakona o državljanstvu.

Svoje razloge za proteste i javna okupljanja, a i za kontraproteste, nalaze i pristalice vlasti nezadovoljne odlukama Vlade. Prosrpske grupacije zamjeraju polciji što ima blaži odnos prema partitoskim snagama nego što je imala prethodna vlast prema demonstrantima. Oni se bune i zbog  najavljene smjene ministra pravde Vladimira Leposavića. Ovi protesti su dobili podršku dijela vladajuće koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, ali i dobrog dijela srbijanskih tabloida.

U uskomešanoj atmosferi fizički je napadnuto više građana i novinara, ali i službenih lica. Dok se na protestima „patriota“ mogu čuti pjesme koje šire mržnju prema Srbima, kao što je Boj na Čavnoglave, na protestnim okupljanjima prosrpskih snaga mogu se čuti i vidjeti transparenti koji negiraju genocid u Srebrenici, čime valjda daju podršku Leposaviću i njegovoj izjavi koja je išla u tom pravcu.

Od Uprave policije se očekuje da vrati mir na crnogorske ulice i obezbijedi poštovanje zdravstvenih mjera. Ali primjetan je njen pasivniji odnos prema ovakvim događajima nego što je to bio tokom prethodne godine, koju su obilježili protesti. Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u tom organu, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora. Pitanje je da li je riječ o većem stepenu tolerancije prema pravu na slobodu okupljanja, čak i kad se ono zloupotrebljava, ili nova vlast ne želi da reakcijom policije izazove bijes građana kao što je tokom prošle godine učinila prethodna vlast.

Propusti policije naročito su bili uočljivi tokom blokade puta u Bogetićima, na saobraćajnici Podgorica – Nikšić, kada su u sukobu „patriota“ i policije povrijeđeni oficir Vojske Crne Gore (VCG) Rajko Čanjak, vojni doktor Dragan Martinović i službenik Uprave policije Jovan Bijelović. Dogodila se i neodgovorna  reakcija pripadnika Sektora za obezbjeđenje objekata i štićene ličnosti, koji je službenim automobilom prošao kroz blokadu, dok su na vozilu sjedjeli demonstranti. U vozilu se nalazila ćerka premijera Krivokapića i javnosti je saopšteno da je službenik policije tako reagovao jer je procijenio da je njen život u tom trenutku bio ugrožen. Na video snimcima, koji su dospjeli u javnost, nije vidljiv stepen ugroženosti koji bi opravdao takvu upotrebu sile. Sve se ovo dogodilo naočigled pripadnika policije koji su trebali da obezbjeđuju ovaj skup i spriječe narušavanje javnog reda i mira.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić smatra da je ponašanje policije „očigledno u skladu sa odlukom da demokratski i tolerantan ptistup treba da bude osnova postupanja policije“. On za Monitor kaže da je to težak zadatak kada imamo forsiranje antagonizama prvenstveno od struktura bliskih Demokratskoj partiji socijalista i Demokratskom frontu.

„Ali ne samo njih. Danas su u kolu afirmacije šovinizma od tradicionalnih nacional-šovinista do nekadašnjih antiratnih predstavnika. Taj vid društvene nezrelosti novi je i vjerovatno jedan od najvećih izazova pred crnogorskim društvom. Policija je neki vid tampon zone i njen demokratski osjećaj ima ogroman značaj. Pitanje je koliko će policija uspjeti da izdrži stalni pritisak i ne učini neki represivniji korak. Sistem prekršajnih prijava očigledno ima efekta, ali odmah se u medijima jedne strane povela kampanja protiv primjene zakona, a isto se dešava kada su na udaru zakona predstavnici druge strane. Teško je crnogorskoj policiji kanalisati i procesuirati dva narativa spremna na svaki vid političkog perfomansa u koje spada i ciljano izazivanje incidenata“, pojašnjava Marić.

I Savjet za građansku kontrolu policije ocijenio je da priprema Uprave policije za ta okupljanja širom države nije bila adekvatna i da je izostala odgovarajuća prevencija i procjena situacije koja je dovela u opasnost kako građane tako i štićenu osobu (premijerovu kćerku). Kazali su da, na osnovu dostupnih podataka, nisu uvjereni da je UP osigurala plansku i organizovanu aktivnost. Međutim, iz tog tijela još nema stava o eventualnom prekoračenju ovlašćenja vozača Krivokapićeve ćerke.

I bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Saša Zeković smatra da rukovodioci Uprave policije nisu razjasnili odkud selektivno postupanje policije. On je za Monitor precizirao da je Uprava policije ostala dužna odgovore o postupanju službenika obezbjeđenja premijera Krivokapića na Bogetićima, o kažnjenim i procesuiranim građanima sa mitinga podrške ministru Leposaviću i sa okupljanja u Nikšiću kada je obilježena godišnjice bitke na Košarama.

„Prethodno rukovodstvo policije je bilo pod uticajem snažne negativne političke kampanje. Sadašnja vlast je toga svjesna i vidi se da uči iz tog iskustva. Odnos, svih u društvu, posebno sadašnje opozicije i medija, prema sadašnjem rukovodstvu policije je mnogo konstruktivniji, objektivniji i bez emocija što im olakšava djelovanje i dosljednu primjenu zakona. Percepcija javnosti, i tada i sada, o selektivnom postupanju najbolje se otklanja otvorenošću i blagovremenim podacima“, smatra Zeković.

Kaže da se nijesu dogodile opstrukcije policije prema novim vlastima iako je bilo onih, naročito među političarima, koji su tvrdili da će toga biti najviše u toj instituciji. Podsjetio je da je problem pretjerenog uticaja Vlade na policiju prepoznat u izvještajima nespornog političkog i međunarodnog značaja.

„To je i jasno usmjerenje novim vlastima da nastave sa reformama ali i da odustanu od ukidanja samostalnosti i ograničavanja operativne nezavisne Uprave policije“, ocjenjuje Zeković.

Iako u Ministarstvu unutrašnjih poslova postoje namjere da se donošenjem sistemskih zakona reformiše policija i taj aparat vrati tom resoru, više izvora Monitora tvrde da to neće biti moguće. Kažu i da pored opstrukcija starog režima, koji i dalje ima mehanizme u policiji, izostanak adekvatne reakcije policije ogleda se i u opstrukcijama novih starješina kada je riječ o procesuiranju pristalica nove vladajuće većine. Tako, nekadašnji direktor policije Veselin Veljović ohrabruje proteste „patriota“ šaljući poruku svojim nekadašnjim službenicima, dok nove starješine ne pokreću postupke protiv organizatora protestnih aktivnosti s druge strane političkog spektra. Drugačije modele ponašanja državnih službi, očito je, još će pričekati građani koji ne žele ni „komitsku“  Crnu Goru niti „srpski svet“. Već  svoju domovinu sa jakim demokratskim institucijama koje mogu zaštiti suigurnost i mir svih.

 

Boris Marić: Smijenjeni kadrovi DPS-a su opasnost po reforme

Boris Marić u smjenama načelnika policije vidi nadu u jačanje potencijala crnogorske policije. Smatra da je na čelo policije došao profesionalac (Brđanin) i da takvi potezi ohrabruju.

„Ovi početni potezi ohrabruju, ali to je samo osnova. Kako će se reforma crnogorske policije u do kraja profesionalnu, operativnu i efikasnu odvijati, ostaje da se vidi“, kaže Marić.

Smatra da smijenjeni rukovodeći kadar u policiji, blizak Demokratskoj partiji socijalista, predstavlja realnu opasnost po proces reformi. Pojašnjava da se tako složena služba ne može za kratko vrijeme pročistiti od negativnog uticaja „partijskih kadrova koji su i dalje pod kontrolom bivših šefova policije, a sada partijskih aktivista otvoreno“.

 

Građani i novinari žrtve atmosfere nasilja

Više desetina građana prijavilo je da je fizički napadnuto ili da je doživjelo neprijatnost tokom ili nakon protestnih skupova na crnogorskim ulicama. Mnogi od njih bili su samo slučajni prolaznici ili bezazleni posmatrači.

Stvorena je atmosfera nasilja u kojoj je napadnuto nekoliko novinara. U Nikšiću je prlikom proslave pobjede, povrijeđena novinarka Vijesti Jelena Jovanović. Tokom „patriotskog“ skupa u Bijelom Polju napadnut je novinar Televizije Vijesti Sead Sadiković. Ispred ulaza u zgradu u kojoj živi napadnut je glavni urednik Monitora Esad Kočan. Pravosudni postupci u ovim slučajevima još nijesu okončani. Nova vlast ima prilike da pokaže kako je  prekinula sa dosadašnjom praksom, tako što će, tamo gdje za to ima indicija, otkriti motive napada i naručioce. Bez toga sve je stara priča.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo