Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Teror šesnaestorice

Objavljeno prije

na

Dva mjeseca nakon spektakularnog decembarskog hapšenja budvanskih čelnika situacija se u turističkoj prijestonici Crne Gore prilično stabilizovala. Dok predsjednik i potpredsjednik Opštine Rajko Kuljača i Dragan Marović broje dane u zatvoru u Spužu skupa sa osam saradnika među kojima je poslanik i odbornik u lokalnom parlamentu Đorđije Pribilović, obezglavljena budvanska vlast nastavlja sa radom kao da se ništa nije ni dogodilo. Intervencija Vrhovnog državnog tužilaštva u Budvi nije nimalo opametila ili bar upozorila upravu grada i odborničku većinu koalicije DPSDP da se uzdrže od akcija kojima se krše zakoni, usvojeni propisi i dokumenta. Naprotiv, nastavilo se sa starom praksom donošenja odluka koje ne samo da su protivne zakonu nego i logici i zdravom razumu.

U Skupštini opštine Budva oformljena je interesna grupacija od 16 odbornika DPS, sigurnih glasača, proste većine od ukupno 32 odbornička mjesta, koji izglasavaju sve što se nađe na dnevnom redu, uprkos protivljenu opozicije a ne rijetko i koalicionih partnera SDP, koji sa svoja tri odbornika u kriznim situacijama zauzmu bezbjedan stav nemiješanja i uzdržanosti.

Teror šesnaestorice koji pod upravom drže glavni turistički grad od blizu 16.000 stanovnika ogleda se na svakom koraku i u svakom segmentu društvenog i privrednog života grada.

Oni donose sporne urbanističke planove za koje glasaju kad niko drugi neće, donose odluke o rasprodaji ili ustupanju opštinske zemlje poznatim kupcima, (legat Luketića, dječje igralište na Sajmu, TQ Centar…), poklanjaju atraktivne parcele sportskim klubovima, odlučuju o kreditnim zaduženjima u kojima grad grca do guše, namještaju jedni drugima poslove, divlje grade zajedničke zgrade za tržište na opštinskoj zemlji i sijaset sličnih akcija dostojnih novih osvrta državnih istražnih organa.

Prilikom donošenja odluka koje su u suprotnosti sa zakonom najčešće se pozivaju na direktive koje stižu „odozgo”, iz Vlade i nadležnih ministarstava.

Posljednju sjednicu budvanskog parlamenta obilježila je jedna takva instrukcija, koja je po riječima potpredsjednika Opštine, Lazara Rađenovića stigla od ministra održivog razvoja i turizma, Predraga Sekulića lično.

Riječ je o legalizaciji bespravno podignutih zgrada u maslinjaku Svetog Stefana u zaleđu poznatog grada-hotela koje je prije godinu dana podigao grčki zakupac Viktor Restis, odnosno firma koja rukovodi elitnim turističkim kompleksom Sveti Stefan-Miločer, kompanija Adriatik propertis.

Umjesto zabrane gradnje i rušenja objekata bez građevinske dozvole i bez uporišta u bilo kojem planskom dokumentu, Restisova investicija legalizovana je na tragikomičan način. Obje zgrade, od koji jedna ima dva sprata, veličine od preko 2.000 kvadrata čvrste betonske gradnje, proglašene su privremenim objektima iliti kioscima i barakama.

Spasonosno rješenje smislio je bivši ministar uređenja prostora Branimir Gvozdenović, u dosluhu sa tadašnjim prvim čovjekom crnogorskog turizma Predragom Nenezićem. Odbornici SO Budva zamisao su sproveli u djelo, uprkos burnom protivljenju građana Svetog Stefana i opozicije, uz ogradu da je legalizacija ovih „pomoćnih” objekata neophodna kako bi Grci 1. jula otvorili hotel. Tom prilikom u lokalnom odboru SNP-a zaprijetili su podnošenjem krivičnih prijava protiv odgovornih, ali ništa nije vrijedilo.

Zgrade su naknadno uvrštene u opštinski Plan postavljanja privremenih objekata za 2010. godinu.

Sveti Stefan lane nije otvoren, a kako se stvari odvijaju, neće ni ovog ljeta. Na 14. redovnoj sjednici SO Budva održanoj 22. februara, reprizirana je prošlogodišnja predstava koja bi se mogla nazvati „Svi zakupci Sveca”. Glavne uloge u njoj pripadaju predsjedniku SO Krstu Ljubanoviću, prekaljenom kadru stare komunističke garde, koji po sopstvenom priznanju, redovno biva obmanut, ali istrajava na donošenju nezakonitih odluka. Drugu ne manje značajnu rolu igra Lazar Rađenović, koji poput grupne odborničke savjesti obično daje posljednju, završnu riječ i krivicu prebaci na Vladu i ministre koje valja poslušati radi „viših” interesa koje običan svijet ne razumije.

Narod u ovom igrokazu predstavljaju ugroženi Paštrovići, koji s vremena na vrijeme organizuju manju pobunu protiv stranih zakupaca, Vlade i Opštine, bez vidljivih rezultata.

Reprizirana je i scena upada grupe od 30-ak mještana Svetog Stefana kojima je ponovo zabranjen ulazak u salu, uz guranje i koškanje sa skupštinskim obezbjeđenjem.

Odbornicima je bilo potrebno pet sati da prostom većinom šesnaestorice usvoje Plan postavljanja privremenih objekata za 2011. godinu i ponovo legalizuju divlju gradnju na Svecu.

Paštroviću su zaprijetili radikalizacijom protesta. Njihov predstavnik Vlado Mitrović naglasio je da mještani zahtijevaju da se novoizgrađene zgrade u zaleđu hotela Sveti Stefan brišu iz Plana privremenih lokacija, da se pod hitno riješi pitanje ekološke katastrofe na drugoj svetostefanskoj plaži i da se uradi planska dokumentacija za prostor Svetog Stefana. Ukoliko se zahtjevi mještana ne ispune, oni će blokirati prilazne puteve i radove na obnovi Svetog Stefana.

Odbornica DPS-a Tijana Kotarac kazala je da je usvajanje predloženog Plana „direktna smjernica Ministarstva turizma i novog ministra zbog prioriteta završetka grada-hotela”.

O zahtjevu Vlade i ministra Predraga Sekulića da se nelegalne zgrade uvrste u Plan privremenih objekata govorio je i potpredsjednik Rađenović. On je kazao „da je prepoznao odlučnost Vlade da će ukoliko hotel ne bude otvoren ovoga ljeta raskinuti ugovor o zakupu”. I ponovio istu priču sa poznatim refrenom sa prošlogodišnje premijere.

Ulogu evet efendije od bivšeg ministra Predraga Nenezića preuzeo je Predrag Sekulić.

Njegova riječ u novoj Vladi duplo se vrednuje. Preuzeo je dva resora, turizma i uređenja prostora i nastavlja praksu obojice ministara, izvrdavanja zakona, davanja lažnih obećanja po pitanju obnove Svetog Stefana i konačnog izlaska na turističko tržište nakon četvorogodišnjeg mraka.

Na konferenciji za medije 18. februara, na pitanje novinara da li će Vlada dati traženu garanciju firmi Adriatik propertis za odobreni kredit Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 37 miliona eura i da li će hotel raditi ove sezone, ministar Sekulić je dao zanimljive odgovore.

Najavio je otvaranje poznatog hotela za dva mjeseca:

„Imam obećanja od ljudi koji drže u zakup Sveti Stefan da će on početi sa radom već u maju ove godine”!?

Po pitanju garancija za kredit ministar Sekulić je kazao:

„Ne radi se o garanciji nego o zajedničkom, trojnom ugovoru. Sa jedne strane zakupca, sa druge hotelske grupe Budvanska rivijera kao vlasnika hotela i sa treće, Ministarstva turizma, odnosno države Crne Gore. Mislim da će sve ono što bude dio našeg dogovora biti prezentovano javnosti kada takva odluka bude donijeta”.

U poslu problematične legalizacije divlje gradnje na Svecu ogleda se sva nedosljednost Vlade i crnogorskog pravosuđa. Bespravna gradnja vila na Zavali izrodila se u aferu širokih razmjera zbog koje su čelnici grada lišeni slobode i osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.

Za isti posao na atraktivnom i zaštićenom prostoru Svetog Stefana izvode se prave akrobacije u izigravanju zakona i više nego komičnog proglašavanja zgrada kioscima i tezgama.

Zar odbornici SO Budva u slučaju odbrane bespravne gradnje na Svecu nisu na isti način zloupotrijebili položaj i samu Skupštinu kao najveći organ lokalne uprave uz podstrekivanje i nagovor Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Bespravna gradnja na Svetom Stefanu krivično je djelo baš kao ona na Zavali. Zašto jedan aršin za ruski Miraks i partnere a posve drugi za Grka Viktora Restisa i ekipu okupljenu oko Sveca.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo