Povežite se sa nama

MONITORING

Ranko opet o obrazu

Objavljeno prije

na

 

Ni zrno prašine, dok je Socijaldemokratske partije, neće pasti na ustavnu poziciju pravosudnih organa u Crnoj Gori. Kao ni na svijetli lik gradonačelnika Podgorice dr Miomira Mugoše. Podgorička Skupština odbacila je inicijativu 20 opozicionih odbornika da se organizuje referendum o povjerenju gradonačelniku Miomiru Mugoši. Podnosioci inicijative tvrdili su da je Mugoša povrijedio ustavom zajamčene slobode i prava time što je povrijedio fotoreportera i zamjenika glavnog urednika Vijesti Borisa Pejovića i Mihaila Jovovića, i na taj način nanio štetu ugledu institucije na čijem je čelu. Za inicijativu su glasala 22 odbornika, njih 26 bili su protiv. Šest odbornika SDP-a bili su uzdržani. Mogućnost da se razmotri Mugošina politička odgovornost, za SDP je bila neprihvatljiva zbog principa, dakako. ,,U želji da afirmišemo i zaštitimo ustavnu poziciju pravosudnih organa, konstatujemo da se izjašnjavanje o inicijativi treba obaviti tek nakon donošenja odluke nadležnog suda”, pisalo je u zaključcima koje je SDP predložila gradskom parlamentu. Mogli su biti uzdržani i bez tog zamajavanja.

U Socijalističkoj narodnoj partiji ideju o odlaganju glasanja ,,do odluke nadležnog suda” ocijenili su vrhunskim političkim licemjerjem. Tvrde da u SDP-u dobro znaju da pravosudni organi nijesu ni pokrenuli bilo kakav postupak protiv Mugoše.

,,Sve i da protiv Miomira Mugoše bude pokrenit krivični postupak, do donošenja prvostepene presude proteklo bi, u najboljem slučaju, pola godine, U postupku po žalbi još toliko. Znači da bi, po predlogu SDP-a, Skupština odlučivala za godinu dana. Do tada bi ovom sazivu istekao mandat i ne bi bilo interesa za utvrđivanje političke odgovornosti gradonačelnika”, kaže za Monitor Neven Gošović, odbornik SNP-a u Skupštini Podgorice.

Možda se SDP samo malo zabrojao.

Prema Gošovićevom mišljenju postoji mogućnost da se politička odgovornost gradonačelnika Mugoše nikada ne utvrdi, kao i da se građanin Miomir Mugoša u ovom krivičnom postupku nikad više ne pojavi.

,,Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić je ključnog učesnika događaja ispred kafea Art, građanina Miomira Mugošu, suprotno svim pravilima struke, abolirala u istražnom postupku . Samim tim očigledno je da državni tužilac neće ni pokrenuti postupak za utvrđivanje krivično pravne odgovornosti Miomira Mugoše”, kaže Gošović.

Krivične prijave firme Vijesti i njenih novinara odnose se na krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti. Ako ih tužilac odbije, podnošenje privatne tužbe nije moguće. U postupku protiv sopstvenog sina Mugoša, po zakonu, ne mora da svjedoči.

Slobodan kao ptica, pred podgoričkim odbornicima gradonačenik dr Miomir Mugoša imao je raznih reminiscencija. O sebi, veličanstvenom, koji je ,,provinciju pretvorio u velegrad”. O strašnim stvorenjima koja ga, sirotog, po žbunju, u ponoćnoj tami preže. O odanom sinu i vozaču koji ga, nejakog, brane. O privatnim novinama u Crnoj Gori, njihovim osnivačima i hajci koju protiv njega, pravednog, vode. O prljavim poslovima koje mu, nepotkupljivom, nezasiti profiteri predlažu. O familiji koja, nedužna, ima genetske predispozicije za nepropisno parkiranje i priznanicama o plaćenim kaznama koje, savjesna, skuplja. Samo na jedno nije odgovorio: ,,Dobro, no, udari li ti toga čovjeka?”.

Neće da kaže da poslije ne bude kako je uticao na rad policijskih, istražnih i sudskih organa. Povjerenje u sudove u Crnoj Gori brže se širi nego H1N1. Pandemija.

Dražen Medojević, odbornik Pokreta za promjene i bivši sudija, kaže za Monitor da, kao potencijalni okrivljeni, Miomir Mugoša može da se brani kako misli da je najbolje za njega, ali da je kao gradonačelnik morao da govori istinu. ,,Dokazi u konkretnom slučaju su neumoljivi. Ipak, mnogo je strašnije ono što je Mugoša uradio nakon događaja. Urnisao je institucije i nanio najviše štete upavo državi Crnoj Gori za koju se toliko zalaže”.

Medojević objašnjava da, ako se događaj desio onako kako ga opisuju svjedoci iz Vijesti i kako je zabilježeno na traci, krivičnih djela ima na sve strane. Postoje jasne indicije da je Mugošin vozač učinio krivično djelo lažno prijavljivanje i lažno svjedočenje. Ako su ljekari unijeli neistinite podatke u ljekarsko uvjerenje Mugošinog vozača, počinili su krivično djelo: nesavjesan rad u službi i falsifikovanje javne isprave.

,,Da sam bio savjetnik gradonačelnika rekao bih mu da ne daje iskaz kao svjedok, da ne bi počinio krivično djelo – davanje lažnog iskaza. U nezgodnoj je poziciji tužilaštvo koje je na osnovu takvih dokaza podnijelo zahtjev za sprovođenje istrage protiv urednika Jovovića, kao i istražni sudija koji je na osnovu takvih dokaza donio rješenje o sprovođenju istrage”, kaže Medojević.

Na pitanje postoji li mogućnost da opozicija na još neki način postavi pitanje povjerenja u gradonačenika Podgorice, Neven Gošović objašnjava da, po zakonu postoji mogućnost mogućnost pokretanja opoziva gradonačenika. Opoziv, svojim potpisima, mogu tražiti, 20 odsto, odnosno, oko 27 hiljada, birača. ,,Nijesam siguran da bi to imalo smisla. Građane ipak treba zaštititi od tog maltretiranja i izlaganja pritisku”.

Ne mora narod, sve će to sud pozlatiti. O nemjerljivom doprinosu SDP-a tom procesu posvjedočio je sam predsjednik te partije Ranko Krivokapić. Pohvalio je uzdržane odbornike jer su odlučili onako kako je u korist afirmacije nezavisnosti sudstva, profesionalne policije i profesionalnog tužilaštva.

,,Naše kolege su juče odlučile po svojoj savjesti, a znamo da je savjest SDP-a najčistija politička savjest u Crnoj Gori”, ocijenio je predsjednik SDP-a. Tu čovjeku dođe da se smije, smije i smije… do suza.

Kosara K. BEGOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

ILEGALNI IZVOZ BOKSITA: Laka zarada u zemlji prespore pravde

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osnovno tužilaštvo u Nikšiću ranije je odbacilo krivičnu prijavu bivših radnika Boksita protiv kompanija VSS i Rapax. Sada je u njihovim rukama, dokazima upotpunjena, prijava MKI

 

Iz svijeta nas, ponovo, podsjećaju na ono što bismo sami, odavno, morali znati. „Korupcija je najrasprostranjenija u Crnoj Gori u sektoru državnih nabavki. Kupovina i prodaja državne imovine odvija se u netransparentnom okruženju sa čestim optužbama za primanje mita i prijateljske odnose”, navodi se u ovogodišnjem izvještaju Stejt dipartmenta o globalnoj investicionoj klimi za 2021. godinu.

U izvještaju koji služi kao svojevrstan vodič potencijalnim investitorima iz SAD, apostrofira se negativna uloga pravosuđa s posebnim naglaskom na Privredni sud kome se zamjeraju: slaba primjena zakona, ograničeni kapaciteti i stručnost sudija, veliki broj zaostalih predmeta… Sve je začinjeno podatkom iz prošlogodišnjeg istraživanja o ovdašnjoj poslovnoj klimi, koje je među svojim članovima provela Američka privredna komora u Crnoj Gori. Njeni članovi su, pokazalo je istraživanje, posebno nezadovoljni trajanjem sudskih postupaka (79,5 odsto anketiranih) i nejednakom primjenom zakona (63,6 odsto anketiranih).

Bivši radnici Rudnika boksita u stečaju duže od godinu upozoravaju nadležne na nezakonit iskop i izvoz 2.664 tone rude boksita iz Nikšića. Uglavnom, uzaludno. Njihova priča zaslužuje pažnju makar zbog neobičnog sadržaja.

Izvezena ruda nije „iskopana” na rudarskim kopovima već sa placa – urbanizovanog gradskog građevinskog zemljišta – na kome je Samostalni sindikat Rudnika boksita planirao izgradnju desetak zgrada kako bi riješio stambene probleme zaposlenih. Rudu u Češku nijesu izvezli ni Boksiti ni Uniprom Veselina Pejovića, koji je nakon stečaja Boksita kupio veći dio imovine rudarske  kompanije i „naslijedio” njenu koncesiju za eksploataciju rude. Izvoz je obavljen u organizaciji i za račun privatnih firmi iz Nikšića: Vector System Security DOO i Rapax DOO, iako nijedna od njih ne ispunjava zakonom propisane uslove za taj posao – nemaju sa državom zaključen ugovor o koncesiji ni odobrenja za eksploataciju mineralnih sirovina. Država (čitaj – bivše vlasti) bila je blagovremeno obaviještena o tom nezakonitom poslu, ali ga nije spriječila.

Nove vlasti, preciznije, Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), riješile su da stvari istjeraju na čistac, pa su se početkom ljeta obratili Vrhovnom državnom tužiocu Draženu Buriću Informacijom o mogućem postojanju krivičnog djela i/ili prikrivanju krivičnog djela u vezi nelegalnog iskopa i izvoza rude boksita. To ide očekivano sporo. Prema informacijama Monitora, iz Vrhovnog tužilaštva nedavno su obavijestili nadležne u MKI da je njihova Informacija, sa pratećom dokumentacijom, proslijeđena Onovnom tužilaštvu u Nikšiću. Gdje je jednom, u nešto drugačijoj formi, već bila. I završila u košu.

Sada o detaljima.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ISTRAŽIVANJE NAFTE I GASA U CRNOGORSKOM PODMORJU:  Prazne mreže i snovi o milijardama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je počela bušenje dna Jadrana i pored jasne poruke Evropske unije da su fosilna goriva prošlost, te da je budućnost rezervisana za ekološku i obnovljivu energiju, i uprkos lošim iskustvima iz regiona. Ekološki aktivisti najavljuju da će poslije turističke sezone obnoviti proteste

 

Iskusni ribar Branko Vujičić uzalud traži kozice i gambore po dnu Jadrana. Nestale su, kaže, i to pripisuje bušenju morskog dna u potrazi za naftom.

„Oni leže na samom dnu. Vjerovatno, bušenje izaziva neku vibraciju koja tjera ribe. Kozice su se potpuno izgubile, ne možemo uhvatiti dva kila, a hvatali smo po stotinu, cijena im je bila spala na tri eura. Nestale su ne samo u Ulcinju i Baru nego šire. One i sardele su hrana za svu ostalu ribu“, kaže Vujičić u razgovoru za CIN-CG, Monitor i BIRN.

Gigantska metalna svrdla, postrojenja Topaz Driller, probušila su 25. marta morsko dno, na 20 kilometara od obale, između Ulcinja i Bara u potrazi za naftom. Investitor, italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek crno zlato će tražiti do dubine od 6.500 metara. Da li u crnogorskom podmorju ima nafte znaće se, navodno, početkom septembra.

Put ka zemljinoj utrobi nastavlja se uprkos upozorenjima ekologa da je riječ o rizičnom poduhvatu i kršenju Pariskog sporazuma i najavama da će, kada turisti odu, organizovati proteste.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

GODINU DANA PROTESTA MJEŠTANA KRALJSKIH BARA: Male HE – agonija koja traje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mještani ne kriju ogorčenje zbog nerješavanja  problema od strane Vlade. Tako su na protestu koji je održan prošlog mjeseca istakli da je više nezakonitosti, kada je riječ o projektima mHE u selu, napravljeno tokom minulog mjeseca, nego tokom čitave prethodne godine

,,Ne dirajte naše vode, ostavite naša izvorišta Tare, dosta ste uzeli, nemojte više kumim vas bogom”, poručili su prije godinu dana mještani kolašinskog sela Kraljske Bare, ispod Komova. Od tada traju njihovi protesti u cilju zaustavljanja gradnje malih hidroelektrana (mHE) na vodotocima Ljubaštica, Crnja  i Čestogaz.

Ove tri rječice formiraju rijeku Drcku, jednu od većih pritoka Tare. Koncesiju na jedina tri preostala vodotoka u Parku prirode Komovi, koja nijesu stavljena u cijevi, dobilo je preduzeće Dekar energy. Vlasnik Dekara je Momčilo Miranović, suprug Vesne Miranović bivše pomoćnice ministra zdravlja i visoke funkcionerke DPS-a.

Od prošle jeseni mještani Bara Kraljskih imaju podršku mještana Rečina, koje je snašla ista muka. Oni se protive gradnji mini hidrocentrale na Rečinskoj rijeci. Na Rečinskoj rijeci mHE Skrbuša gradi kompanija Hydro logistics. Vlasnik ove kompanije je Slaven Burzanović, koji je i ovlašćeni zastupnik u firmi BB hidro Blaža Đukanovića, sina predsjednika države,  koji je takođe u poslu sa malim HE.

Na ovonedjeljnom protestu mještani Kraljskih Bara i Rečina su pozvali potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da ,,dođe i potvrdi ili porekne ono što je obećao u septembru prošle godine”. Abazović je tada prisustvovao protestu u Kraljskim Barama i, između ostalog, rekao da ,,buduća vlast treba da raskine sve koncesije za mHE i trajno zabrani gradnju”. On je tada tvrdio i da je ,,svaka gradnja mHE korupcija sama po sebi”.

Do sada su raskinuti svi ugovori o mHE za koje je postojao zakonski osnov, a za sve ostale traži se rješenje koje neće ići na štetu države, odgovoreno je mještanima iz Abazovićevog kabineta. Podsjetili su da je Abazović obećao moratorijum na izgradnju mHE, što je Vlada učinila odmah nakon konstituisanja.

,,Inspekcija će u saradnji sa geometrima uskoro posjetiti Bare Kraljske i sačiniti detaljan elaborat kojim će se utvrditi jasna pozicija objekata male HE, najavljeno je iz Kabineta poptredsjednika Vlade. To je, kako su precizirali, osnovni preduslov razmatranja pravnog osnova za raskid ugovora.

Dok se čeka nova inspekcijska posjeta, nedavno je Direktorat za inspekcijske poslove privremeno zabranio koncesionarima nastavak radova.

Na protestu su mještani Bara Kraljskih i Rečina iskazali zabrinutost i tražili od vicepremijera da im garantuje da niko neće krenuti silom na one koji se protive gradnji mini-hidroelektrana na tom području.

Milovan – Mišo Labović, predsjednik Savjeta MZ Kraljske Bare, za Monitor kaže da mještani trpe pravno nasilje jer se privremenim mjerama koje donosi Osnovni sud u Kolašinu ugrožavaju ljudska prava: ,,Kad investitor podnese zahtjev za 24 sata se odlučuje, a mještanima za krivične tužbe preko dva mjeseca traje istraga”. On objašnjava da se koncesionar bori svim silama za svoj profit, pa da je bilo i prijetnji, ali da se nesigurnost  sada provlači kroz institucije.

Labović ističe da su više puta nadležnima predočili dokaze o tome da su u odluci o koncesiji pogrešno tretirani slivovi rječica, da nijesu riješeni građevinsko pravni odnosi, da je ugovor sa koncesionarom koji je trebao da završi radove 2016. na volšeban način bivša Vlada, na osnovu zaključka, produžila 2019. godine…

,,Očigledno da će ovo trajati”, kaže Labović i napominje da ugovor koncesionaru ističe krajem godine. ,,Imali smo  dva sastanka u Vladi.  Nijesmo dobili bilo kakve garancije. Oni se drže  priče da ne žele da plaćaju milionske odštete. Mi smatramo da se na osnovu člana 23 koncesionog ugovora i člana 18 – nesaglasnost mještana, ugovori mogu oboriti. Član 23 jasno kaže – da se dozvole koje su dobijene na osnovu pogrešnih podataka odmah mogu raskinuti. Onda bi trebalo da onaj koji je potpisao takve ugovore pozove na odgovornost”.

Mještani ne kriju ogorčenje zbog nerješavanja ovog problema od strane Vlade. Tako su na protestu, koji je održan prošlog mjeseca, istakli da je više nezakonitosti, kada je riječ o projektima mHE u selu, napravljeno tokom minulog mjeseca, nego tokom čitave prethodne godine.

Krajem maja su pozvali ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića da podnese ostavku „iz moralnih razloga“. Ministar Mitrović je autor studija tehničko-ekonomske opravdanosti izgradnje i idejnih rješenja za 20 mHE, među kojima i Crnja, Ljubaštica i Čestogaz u Barama Kraljskim.

U Crnoj Gori rade 32 mHE, a njihov udio u ukupnoj proizvodnji električne energije manji je od tri odsto. Građani su na osnovu podsticaja investitorima do sada platili preko 19 miliona eura. Zahvaljujući subvencijama, koje plaćaju potrošači kroz račune za struju, firma BB Hidro, čiji je suvlasnik  Blažo Đukanović, projektovala je za 12 godina rada  mHE Bistrica u Kolašinu, profit od tri miliona eura, a za to vrijeme će državi biti plaćeno samo 250 hiljada koncesione naknade, izračunali su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Ines Mrdović, pravna savjetnica ove organizacije nedavno je izjavila da je  nova Vlada obećala reviziju projekata mHE ,,ali politički rastrzana između ličnih sujeta i pizmi političara sa svih strana, ni šest mjeseci od imenovanja, nije se ozbiljnije zagreblo po ovom gorućem pitanju, sa ciljem da se potrošači zaštite od neopravdanog nameta ispoljenog u subvencijama, odnosno biznisi privilegovanih do danas su neokrnjeni, dok se građanima i dalje žestoko zavlači ruka u džep”.

Nova Vlada je odlučila da zaustavi odobravanje izgradnje malih HE dok ne okonča postupak do sada zaključenih ugovora. A to ide vrlo sporo. Zbog ove odluke investitori tuže državu i hoće da naplate navodnu 30-godišnju štetu – ceh bi za crnogorske građane mogao da bude veći od 50 miliona eura.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u decembru formiralo radnu grupu koja treba da sagleda i preispita ugovore o koncesijama za male HE. Monitoru su ranije iz ovog ministarstva odgovorili da je potrebno razumijevanje jer taj postupak nije jednostavan ni brz. Rezultata još nema.

Niko od nadležnih ne pridaje važnosti na uporne tvrdnje Vasilija Miličkovića, predstavnika manjinskih akcionara EPCG koji pokušava da dokaže da je cijeli posao oko malih HE i subvencija nezakonit i protivan Ustavu. On ponavlja da se zarad interesa ljudi iz Đukanovićeve familije i okruženja, EPCG obavezala da struju otkupljuje po cijeni tri puta većoj od tržišne. Navodi i da će nas prema procjenama stručanjaka to reketiranje i pljačka građana kroz OIE 1 i 2 za 30 godina koštati 600 miliona ili 20 miliona godišnje.

Vlada je početkom ovog mjeseca donijela odluku da milion eura iz budžeta dodijeli za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE). Prema uredbi koju je donijela prethodna vlast, vlasnici obnovljivih izvora energije imaju status povlašćenih proizvođača kojima se plaća podsticajna cijena struje.

Prošle godine je 13 povlašćenih vlasnika mini HE od građana i privrede
dobilo blizu četiri miliona eura podsticaja, a imali su ukupan profit od 1,6 miliona eura. Da nije bilo podsticaja od građana, vlasnici mHE bi godinu završili sa dva miliona gubitka.

I dok čekaju šta će  se i kako prelomiti u Podgorici, u Kraljskim Barama su više puta istakli da nijesu i neće dati da se politika umješa u njihovu borbu. Labović ističe: ,,Mi branimo naše živote, naše selo je mrtvo ako se desi da nam se uzme voda, tu više nema života”.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo